Blijf in ons liveblog op de hoogte van de ontwikkelingen rondom het coronavirus in binnen- en buitenland.
Reisadvies Marokko blijft staan op oranje
Het reisadvies voor Marokko blijft staan op oranje omdat de noodtoestand in het land vanwege het coronavirus nog altijd van kracht is. Marokko heeft de grenzen gesloten voor regulier verkeer zoals toerisme. De Europese Unie heeft Marokko ook op een lijst van onveilige landen gezet, waarmee reizigers uit Marokko alleen welkom zijn in Europa als ze kunnen aantonen dat hun reis noodzakelijk is.
10 minuten geleden

Oud-directeur RIVM pleit voor landelijke mondkapjesplicht
Roel Coutinho, oud-directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM, pleit vrijdagavond bij Nieuwsuur voor een landelijke mondkapjesplicht in winkels, restaurants en bij contactberoepen.  Coutinho vindt het huidige mondkapjesbeleid te vrijblijvend. "Het is erg veel van: we moeten het met z'n allen doen en daarmee is het erg vrijblijvend. Ik denk dat dat een risico is". Ook zou hij graag zien dat mensen die uit risicogebieden reizen verplicht worden getest op het virus. 

3 uur geleden
Waarom huisartsen soms willen weten of iemand in het verleden corona had
Het is nog steeds lastig om na te gaan of iemand in het verleden het coronavirus heeft gehad. De antistoffentest, de meest geschikte test hiervoor, heeft belangrijke beperkingen. In sommige gevallen kan zo'n test een huisarts wel helpen bij het vinden van de oorzaak van langdurige klachten.

Huisartsen krijgen van patiënten met enige regelmaat de vraag of ze geen test kunnen ondergaan waarmee kan worden aangetoond of ze in het verleden het coronavirus hebben gehad. Dat vertelt Stijn van den Broek, woordvoerder bij het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en huisarts. De NHG raadt het doen van dit soort testen in het algemeen af. Voor mensen met langdurige klachten die mogelijk veroorzaakt zijn door het coronavirus, vragen huisartsen soms wel een antistoffentest aan.

Antistoffen zijn onderdeel van je immuunsysteem. Sommige antistoffen helpen voorkomen dat een virus je ziek maakt. Antistoffen zijn in het algemeen alleen werkzaam tegen één specifiek virus.
 
Als je ziek wordt door het coronavirus, dan is het mogelijk dat je lichaam vervolgens antistoffen tegen dit coronavirus aanmaakt. Met een antistoffentest probeer je te bepalen of deze antistoffen tegen het coronavirus in het bloed aanwezig zijn. Lees hier meer.
3 uur geleden
Het belangrijkste coronanieuws van vrijdag 7 augustus

Nederland:
  • De GGD's in Amsterdam en Rotterdam laten besmette personen zelf hun contacten bellen. Vanwege capaciteitsgebrek is besloten om het bron- en contactonderzoek tijdelijk deels uit handen te geven. 
  • Nederland telt 519 nieuwe besmettingen met het coronavirus. Deze besmettingen zijn in de afgelopen 24 uur gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). 
  • Voetbalclubs treffen extra maatregelen voor oefenwedstrijden. Zo mogen bij de wedstrijd tussen Feyenoord en Sparta maar drieduizend toeschouwers aanwezig zijn. Dat waren er eerst zevenduizend.
  • De overheid gaat data van reizigers die uit risicogebieden terugkomen opvragen, zodat gecontroleerd kan worden of zij zich wel aan de quarantaineregels houden.

Internationaal:
  • Een repatriëringsvlucht vanuit de Verenigde Arabische Emiraten is bij aankomst in India neergestort. Zeker zestien inzittenden zijn hierbij overleden. Aan boord zaten Indiase burgers die vanwege de coronapandemie niet zelf thuis konden komen. 
  • De avondklok in de provincie Antwerpen, die werd ingesteld vanwege de snelle toename van het aantal coronabesmettingen, wordt vanwege de hitte tijdelijk niet gehandhaafd.
  • Afrika heeft inmiddels meer dan een miljoen besmettingen. Meer dan de helft van alle gevallen zijn vastgesteld in Zuid-Afrika (538.000).
  • Vanaf vannacht mogen bars en restaurants in Noorwegen geen alcohol meer verkopen. Daarnaast komt het land volgende week met een nieuw mondkapjesadvies.