Blijf in ons liveblog op de hoogte van de ontwikkelingen rondom het coronavirus in binnen- en buitenland.
Reisadvies Marokko blijft staan op oranje
Het reisadvies voor Marokko blijft staan op oranje omdat de noodtoestand in het land vanwege het coronavirus nog altijd van kracht is. Marokko heeft de grenzen gesloten voor regulier verkeer zoals toerisme. De Europese Unie heeft Marokko ook op een lijst van onveilige landen gezet, waarmee reizigers uit Marokko alleen welkom zijn in Europa als ze kunnen aantonen dat hun reis noodzakelijk is.
10 minuten geleden
Het laatste nieuws uit het buitenland:
 • De Australische deelstaat Victoria maakt vandaag melding van 466 nieuwe coronabesmettingen en twaalf doden. De miljoenenstad Melbourne blijft voorlopig in lockdown, en er is een avondklok ingesteld. Zes doden worden gelinkt aan een cluster besmettingen in een ouderentehuis.
 • India meldt 933 nieuwe doden als gevolg van het coronavirus en ruim 60.000 nieuwe besmettingen. Daarmee nadert het land 2.1 miljoen ziektegevallen. Sinds medio juni signaleert India op dagelijkse basis 50.000 besmettingen
 • China zegt dat 31 mensen recentelijk het coronavirus hebben opgelopen. Dat zou zijn gebeurd in de Xinjiang regio, waar een uitbraak 750 mensen heeft besmet. Het land telt nu 84.596 coronabesmettingen, hoewel asymptotische patiënten niet worden meegeteld. Volgens officiële cijfers stierven 4.634 Chinezen.
2 uur geleden
Duizenden ouders in onzekerheid over coronacompensatie kinderopvang
Duizenden ouders hebben hun eigen bijdrage voor de kinderopvang nog steeds niet terug. Door de coronacrisis waren de kinderopvangcentra voor de meeste kinderen tijdelijk gesloten. Het kabinet riep toen op om de opvang wel te blijven betalen, en beloofde dat alle ouders daar compensatie voor zouden krijgen, maar voor een groep ouders is het nog altijd onduidelijk of ze hun geld terugkrijgen.

Zo'n drieduizend ouders hebben zich gemeld bij BOinK, de belangenvereniging voor ouders in de kinderopvang. Maar die vereniging schat dat er in totaal ongeveer vijfduizend ouders zijn die het geld, soms duizenden euro's, nog niet hebben teruggekregen.

Het gaat om ouders die geen kinderopvangtoeslag krijgen. Bijna alle ouders die hun kinderen naar de kinderopvang of een gastouder brengen, krijgen kinderopvangtoeslag, ongeacht hun inkomen. Maar in specifieke situaties vervalt dat recht, bijvoorbeeld als een van de ouders niet werkt. Lees hier meer.
3 uur geleden
Duitsland betaalt miljoenenrekening voor ic-zorg Nederlandse coronapatiënten
Duitsland dekt definitief de kosten voor coronapatiënten uit Nederland en andere EU-lidstaten die in Duitsland behandeld zijn, vertellen woordvoerders van de Duitse- en Nederlandse ministeries van Gezondheid in gesprek met NU.nl.

Tijdens de coronapandemie nam Duitsland maandenlang de zorg over van 58 COVID-19-patiënten, omdat de intensivecareafdelingen in Nederland overvol dreigden te raken. Het gros van de Nederlandse patiënten (48) werd opgevangen in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, dat aan Nederland grenst.

De laatste Nederlandse patiënt die in Duitsland werd behandeld, overleed begin juni in een Duits ziekenhuis. Duitsland kon de hulp aanbieden, omdat het over een van de grootste aantallen bedden op intensivecareafdelingen van Europa beschikt. In totaal zouden er meer dan dertigduizend bedden zijn. Daarnaast had het land de virusuitbraak snel onder controle.
6 uur geleden

Oud-directeur RIVM pleit voor landelijke mondkapjesplicht
Roel Coutinho, oud-directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM, pleit vrijdagavond bij Nieuwsuur voor een landelijke mondkapjesplicht in winkels, restaurants en bij contactberoepen.  Coutinho vindt het huidige mondkapjesbeleid te vrijblijvend. "Het is erg veel van: we moeten het met z'n allen doen en daarmee is het erg vrijblijvend. Ik denk dat dat een risico is". Ook zou hij graag zien dat mensen die uit risicogebieden reizen verplicht worden getest op het virus. 

gisteren om 23:42
Waarom huisartsen soms willen weten of iemand in het verleden corona had
Het is nog steeds lastig om na te gaan of iemand in het verleden het coronavirus heeft gehad. De antistoffentest, de meest geschikte test hiervoor, heeft belangrijke beperkingen. In sommige gevallen kan zo'n test een huisarts wel helpen bij het vinden van de oorzaak van langdurige klachten.

Huisartsen krijgen van patiënten met enige regelmaat de vraag of ze geen test kunnen ondergaan waarmee kan worden aangetoond of ze in het verleden het coronavirus hebben gehad. Dat vertelt Stijn van den Broek, woordvoerder bij het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en huisarts. De NHG raadt het doen van dit soort testen in het algemeen af. Voor mensen met langdurige klachten die mogelijk veroorzaakt zijn door het coronavirus, vragen huisartsen soms wel een antistoffentest aan.

Antistoffen zijn onderdeel van je immuunsysteem. Sommige antistoffen helpen voorkomen dat een virus je ziek maakt. Antistoffen zijn in het algemeen alleen werkzaam tegen één specifiek virus.
 
Als je ziek wordt door het coronavirus, dan is het mogelijk dat je lichaam vervolgens antistoffen tegen dit coronavirus aanmaakt. Met een antistoffentest probeer je te bepalen of deze antistoffen tegen het coronavirus in het bloed aanwezig zijn. Lees hier meer.
gisteren om 23:39
Het belangrijkste coronanieuws van vrijdag 7 augustus

Nederland:
 • De GGD's in Amsterdam en Rotterdam laten besmette personen zelf hun contacten bellen. Vanwege capaciteitsgebrek is besloten om het bron- en contactonderzoek tijdelijk deels uit handen te geven. 
 • Nederland telt 519 nieuwe besmettingen met het coronavirus. Deze besmettingen zijn in de afgelopen 24 uur gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). 
 • Voetbalclubs treffen extra maatregelen voor oefenwedstrijden. Zo mogen bij de wedstrijd tussen Feyenoord en Sparta maar drieduizend toeschouwers aanwezig zijn. Dat waren er eerst zevenduizend.
 • De overheid gaat data van reizigers die uit risicogebieden terugkomen opvragen, zodat gecontroleerd kan worden of zij zich wel aan de quarantaineregels houden.

Internationaal:
 • Een repatriëringsvlucht vanuit de Verenigde Arabische Emiraten is bij aankomst in India neergestort. Zeker zestien inzittenden zijn hierbij overleden. Aan boord zaten Indiase burgers die vanwege de coronapandemie niet zelf thuis konden komen. 
 • De avondklok in de provincie Antwerpen, die werd ingesteld vanwege de snelle toename van het aantal coronabesmettingen, wordt vanwege de hitte tijdelijk niet gehandhaafd.
 • Afrika heeft inmiddels meer dan een miljoen besmettingen. Meer dan de helft van alle gevallen zijn vastgesteld in Zuid-Afrika (538.000).
 • Vanaf vannacht mogen bars en restaurants in Noorwegen geen alcohol meer verkopen. Daarnaast komt het land volgende week met een nieuw mondkapjesadvies.