Blijf hier op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland.
Red Team adviseert strenge, korte lockdown
Het Red Team, een groep wetenschappers die gevraagd en ongevraagd advies geeft over de bestrijding van de coronacrisis, pleit voor een strenge, korte lockdown in Nederland. In een advies (pdf) aan het kabinet stelt het team dat een stringentere aanpak van het virus nodig is om terugkerende lockdowns te voorkomen.

Volgens het Red Team probeert de overheid met de huidige coronastrategie een balans te vinden tussen "een open samenleving en het minimaliseren van gezondheidsschade", maar dat is bijna niet te doen. "Het risico ervan is dat Nederland slachtoffer wordt van een jojo-effect van verwerven en inleveren van vrijheden, met als dieptepunt terugkerende lockdowns", stellen de wetenschappers in hun advies.

Het kabinet zou moeten inzetten op effectief indammen van het coronavirus, naar voorbeeld van buurlanden die daar succesvol in blijken, zoals Denemarken en Duitsland, vindt het team. Dat houdt in dat er beter zicht komt op hoe het virus zich verspreidt, bijvoorbeeld bij een uitbraak. Daarvoor moeten de testcapaciteit en het bron- en contactonderzoek dat volgt op een besmetting volgens de wetenschappers wel op orde zijn.
15 minuten geleden
Belgische stadions dicht en studenten krijgen vaker afstandsonderwijs
De Belgische stadions gaan per direct een maand dicht voor publiek, amateursportwedstrijden worden afgelast, studenten moeten het verder met afstandsonderwijs stellen en de regels voor concerten en theaters worden strenger.

De maatregelen zijn nodig omdat "de slechte coronacijfers zich doorzetten", zegt premier Alexander De Croo bij de aankondiging van de nieuwe maatregelen. De Belgische ziekenhuizen stromen snel vol met patiënten.

"Het worden moeilijke dagen, moeilijke weken en waarschijnlijk moeilijke maanden. Onze avonden worden opnieuw een stukje donkerder", waarschuwde De Croo vrijdagochtend. De nieuwe maatregelen gelden voorlopig voor een maand.

Vorige week sloot België, een van de Europese landen waar de tweede besmettingsgolf het hardst toeslaat, al de horeca en werd er voor de nachtelijke uren een avondklok van kracht.
24 minuten geleden
Consument gaf sinds gedeeltelijke lockdown 10 procent minder uit met pinpas
Nederlanders betaalden in de eerste week van de gedeeltelijke lockdown 10 procent minder met de pinpas en geld dat ermee werd opgenomen, blijkt uit cijfers van ING. De bank heeft acht miljoen kaarthouders.
 
ING kijkt hierbij naar de cijfers van vergelijkbare periodes in de afgelopen vier jaar, dus weken waarin een groot deel van het land herfstvakantie had. De bank heeft geen inzicht in de iDEAL-betalingen, dus boodschappen die online via dat betaalmiddel worden afgerekend, tellen niet mee.

Ten opzichte van de week voordat de gedeeltelijke lockdown van kracht werd, trokken we de pinpas 5 procentpunt minder vaak. In normale tijden verschuift een deel van de betalingen in vakantietijd naar het buitenland. Dat was nu ook in veel mindere mate het geval.
37 minuten geleden
Eerste coronapatiënten vrijdag overgebracht naar Duitsland
 De eerste coronapatiënten worden vrijdagochtend naar Duitsland overgebracht, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het gaat om twee personen die nu in het Flevoziekenhuis in Almere liggen. Zij worden verder behandeld in Münster. Het is de eerste keer sinds de eerste besmettingsgolf dat er weer Nederlandse coronapatiënten de grens oversteken. Dit weekend worden mogelijk nog vier patiënten verplaatst. Lees hier meer. (Foto: ANP)
één uur geleden
KWF: 'Help kankerpatiënten, houd je aan coronamaatregelen'
KWF Kankerbestrijding en de Taskforce Oncologie roepen iedereen in Nederland nadrukkelijk op zich aan de coronamaatregelen te houden. KWF en de taskforce, waarbij tal van organisaties zijn aangesloten die zich bezighouden met de zorg voor kankerpatiënten, zijn bezorgd dat de sterke toename van het aantal coronapatiënten gevolgen zal hebben voor de oncologische zorg. "We zien dat het niet goed gaat, de druk op de zorg neemt alsmaar toe", zegt directeur van KWF Johan van de Gronden.
2 uur geleden
Oekraïne meldt derde dagrecord op rij, lichte daling in Tsjechië
Oekraïne heeft wederom het dagelijkse aantal positieve tests zien stijgen. In het afgelopen etmaal werden 7.500 positieve tests afgenomen, waarmee het totale aantal verder steeg naar 330.000. Gisteren werd met ruim zevenduizend positieve tests ook een dagrecord geregistreerd.

In Tsjechië was er sprake van een lichte daling. Gisteren werden bijna 15.000 tests gemeld, deze ochtend melden autoriteiten 14.151 tests. Nergens binnen Europa nam de besmettingsgraad de laatste weken zo snel toe als in Tsjechië, schrijft persbureau Reuters.

Het Oost-Europese land telt nu 223.000 positieve tests. Het dodental steeg met 55 naar 1.845.
2 uur geleden
Virusremmer remdesivir officiële COVID-19-behandeling in VS
De Verenigde Staten hebben het middel remdesivir officieel goedgekeurd als behandeling bij opgenomen COVID-19-patiënten, schrijft BBC News.

Het gaat om de eerste officiële behandeling voor coronapatiënten in Amerikaanse ziekenhuizen. Tot dusver werd het middel alleen gebruikt bij ernstig zieke patiënten.

Uit een studie van de wereldgezondheidsorganisatie WHO bleek vorige week dat het middel niet veel effect zou hebben. Gezondheidsdeskundigen zijn al maanden verdeeld over het effect van remdesivir. De Amerikaanse president Donald Trump zegt het medicijn zelf te hebben gebruikt toen hij werd opgenomen in het ziekenhuis. Trump herstelde volledig van zijn klachten.
4 uur geleden
Zelfs de pepernoot is niet ongevoelig voor de coronacrisis
 Het pepernotenrecord van vorig jaar wordt dit jaar niet gebroken en niet eens geëvenaard. Dat concludeert marktleider Van Delft Biscuits. Door de coronacrisis doen we gerichter boodschappen en zijn we terughoudender met impulsaankopen zoals het kopen van kruidnoten, zoals ze officieel heten. Lees hier meer.
4 uur geleden
Opnieuw 11.000 besmettingen in Duitsland
In Duitsland zijn voor de tweede dag op rij meer dan elfduizend besmettingen gemeld. Het Robert Koch-Insti­tut (RKI) noteerde afgelopen etmaal 11.242 besmettingsgevallen en 49 doden bij wie het virus was vastgesteld.

De coronacijfers in Duitsland lopen al de hele week op, met donderdag een recordaantal van 11.287 nieuwe gevallen.
6 uur geleden
In Moskou worden de metro's grondig schoongemaakt om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. (Foto: ANP)
7 uur geleden
Bemanning Nederlands marineschip op Curaçao in quarantaine
De volledige bemanning van een Nederlandse marineschip op Curaçao is uit voorzorg in quarantaine gegaan nadat een bemanningslid positief is getest op het coronavirus. Dat meldt een woordvoerder van defensie aan Curaçaose nieuwswebsite NU.cw.
 
Het bemanningslid van de Zr. Ms. Groningen testte vrijdag positief op het coronavirus, waarna de volledige bemanning in quarantaine is geplaatst. De besmette militair maakt het naar omstandigheden goed.

Het marineschip ligt bij marinebasis Parera op Curaçao. "Het schip zelf is operationeel gereed", aldus woordvoerder Stefan de Haan tegenover de nieuwssite. "Wanneer de situatie daarom vraagt kan de Groningen direct uitvaren en haar taken oppakken."

Het marineschip van Defensie is sinds juli 2020 actief in het Caribisch gebied. Het schip wordt gebruikt voor kustwachttaken, reddingsacties, verlenen van noodhulp en bij het onderscheppen van drugssmokkel.
9 uur geleden
Shorttracktoernooi in Thialf alsnog afgelast na nog twee coronagevallen
De KNSB heeft donderdagavond besloten om de Invitation Cup, een driedaags internationaal shorttracktoernooi dat vanaf vrijdag in Heerenveen zou worden gehouden, toch af te gelasten. Reden hiervoor is een combinatie van factoren, waaronder twee nieuwe positieve coronatests.

De Nederlandse Xandra Velzeboer en een Poolse rijder, wiens naam niet bekend is gemaakt, zijn besmet met het coronavirus. Dat werd duidelijk na een nieuwe testronde onder de shorttrackers.

Velzeboer was een van de vijf Nederlandse rijders die woensdag al in thuisquarantaine was gegaan, omdat ploeggenoot Dennis Visser een dag eerder positief was getest. Ook Sjinkie Knegt, Sven Roes en Bram Steenaart moesten daarom in zelfisolatie. Lees hier meer. (Foto: Pro Shots)
9 uur geleden
Het belangrijkste coronanieuws van donderdag 22 oktober

Binnenland
  • Het RIVM heeft in de afgelopen 24 uur 9.283 positieve coronatests geregistreerd. Niet eerder werden in Nederland in één etmaal meer dan negenduizend positieve tests gemeld. 
  • Ook liggen ondertussen 2.003 coronapatiënten in het ziekenhuis, dat zijn er 60 meer dan gisteren. Meer dan 10 procent van de ziekenhuisbedden in Nederland wordt momenteel bezet door coronapatiënten.
  • Op de intensive care gaat het om 463 COVID-19-patiënten, 13 meer dan woensdag.
  • In de komende weken zullen zeven grote snelteststraten worden opgezet in Nederland. Bij deze teststraten krijgt iedereen binnen ongeveer vijftien minuten de uitslag. 

Buitenland
  • In het afgelopen etmaal zijn voor het eerst meer dan tienduizend besmettingen vastgesteld in Duitsland. Het Robert Koch-Insti­tut, het Duitse equivalent van het RIVM, meldde vandaag 11.287 nieuwe gevallen.
  • De ziekenhuizen in de Verenigde Staten raken steeds voller door het grote aantal coronapatiënten. Tien staten melden recordniveaus. Verspreid over het land liggen ruim 39.000 COVID-19-patiënten in ziekenhuizen, het grootste aantal sinds 22 augustus. 
  • Gezaghebber van Bonaire, Edison Rijna, heeft Nederland gevraagd het reisadvies voor Bonaire van 'oranje' in 'geel' te veranderen. Dan kunnen er weer Nederlandse toeristen naar Bonaire komen.
  • De avondklok die Frankrijk vanwege de coronacrisis heeft ingesteld, wordt uitgebreid naar nog eens 38 departementen. Dit betekent dat 46 miljoen mensen met deze maatregel te maken krijgen.
  • In Frankrijk werden in de afgelopen 24 uur ruim 41.600 positieve coronatests gemeld. Daarmee is het recordaantal gevallen van afgelopen zaterdag (32.427) ruim overtroffen. 
  • De Belgische vicepremier Sophie Wilmès mag donderdag de intensive care verlaten. Ze werd woensdag opgenomen vanwege COVID-19-klachten.