Blijf hier op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland.
Red Team adviseert strenge, korte lockdown
Het Red Team, een groep wetenschappers die gevraagd en ongevraagd advies geeft over de bestrijding van de coronacrisis, pleit voor een strenge, korte lockdown in Nederland. In een advies (PDF) aan het kabinet stelt het team dat een stringentere aanpak van het virus nodig is om terugkerende lockdowns te voorkomen.

Volgens het Red Team probeert de overheid met de huidige coronastrategie een balans te vinden tussen "een open samenleving en het minimaliseren van gezondheidsschade", maar dat is bijna niet te doen. "Het risico ervan is dat Nederland slachtoffer wordt van een jojo-effect van verwerven en inleveren van vrijheden, met als dieptepunt terugkerende lockdowns", stellen de wetenschappers in hun advies.

Het kabinet zou moeten inzetten op effectief indammen van het coronavirus, naar voorbeeld van buurlanden die daar succesvol in blijken, zoals Denemarken en Duitsland, vindt het team. Dat houdt in dat er beter zicht komt op hoe het virus zich verspreidt, bijvoorbeeld bij een uitbraak. Daarvoor moeten de testcapaciteit en het bron- en contactonderzoek dat volgt op een besmetting volgens de wetenschappers wel op orde zijn.
2 uur geleden
Het belangrijkste coronanieuws van donderdag 22 oktober

Binnenland

 • Het RIVM heeft in de afgelopen 24 uur 9.283 positieve coronatests geregistreerd. Niet eerder werden er in Nederland meer dan negenduizend positieve tests gemeld. 
 • Ook liggen ondertussen 2.003 coronapatiënten in het ziekenhuis, dit zijn er zestig meer dan gisteren. Meer dan 10 procent van de ziekenhuisbedden in Nederland wordt momenteel bezet door coronapatiënten.
 • Op de intensive care gaat dit om 463 COVID-19-patiënten, dertien meer dan woensdag.
 • De komende weken zullen zeven grote snelteststraten worden opgezet in Nederland. Bij deze teststraten krijgt iedereen binnen ongeveer vijftien minuten de uitslag. 

Buitenland

 • Het afgelopen etmaal zijn er voor het eerst meer dan tienduizend besmettingen vastgesteld in Duitsland. Het Robert Koch-Insti­tut, de Duitse equivalent van het RIVM, meldde vandaag 11.287 nieuwe gevallen.
 • De ziekenhuizen in de Verenigde Staten raken steeds voller door het grote aantal coronapatiënten. Tien staten melden recordniveaus. Verspreid over het land liggen er ruim 39.000 COVID-19-patiënten in ziekenhuizen, het grootste aantal sinds 22 augustus. 
 • Gezaghebber van Bonaire, Edison Rijna, heeft Nederland gevraagd om het reisadvies voor Bonaire van 'oranje' in 'geel' te veranderen. Dan kunnen er weer Nederlandse toeristen naar Bonaire toe.
 • De avondklok die Frankrijk heeft ingesteld vanwege de coronacrisis, wordt uitgebreid naar nog eens 38 departementen. Dat betekent dat 46 miljoen mensen te maken krijgen met de maatregelen. 
 • Dit nadat er in Frankrijk in de afgelopen 24 uur ruim 41.600 positieve coronatests werden gemeld. Daarmee is het recordaantal gevallen van afgelopen zaterdag (32.427) ruim overtroffen. 
 • De Belgische vicepremier Sophie Wilmès mag donderdagmiddag of -avond de intensive care verlaten. Ze werd woensdag opgenomen vanwege COVID-19-klachten.
4 uur geleden
Negen maanden cel geëist voor oplichting met mondkapjes
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een celstraf van negen maanden geëist tegen een man die verdacht wordt van oplichting door mondkapjes te koop aan te bieden. De verdachte zou via zijn bedrijf een bestelling van ruim 146.000 euro hebben ontvangen van een Japanse klant, maar leverde de mondkapjes nooit. Het OM verwijt hem behalve oplichting ook witwassen en valsheid in geschrifte.

Het bedrijf van de verdachte vervalste volgens het OM de papieren die met de levering van de mondmaskers gemoeid waren. Daardoor leek het alsof de order was geregeld. Het bedrijf van de verdachte deed alsof het in Finland zat, stelt het OM. Echter blijkt volgens de instantie dat in Finland alleen een restaurant en apotheek bestaan die dezelfde naam hebben als zijn onderneming.

Zelf stelt de verdachte dat hij niets van de mondkapjesorder afwist. Ook zou hij niet geweten hebben van wie het overgemaakte geld afkomstig was.
4 uur geleden
Omzet luxe modemerken veert op na coronaklap
Hermès, bekend van de sjaaltjes, en Kering, het bedrijf achter Gucci en Yves Saint Laurent, zagen hun verkopen het afgelopen kwartaal fors stijgen na een stevige omzetdaling in het voorjaar. Dat blijkt uit cijfers die beide bedrijven vandaag hebben gepubliceerd.

 
De twee Franse bedrijven hadden het zwaar in het tweede kwartaal. Door de uitbraak van de coronapandemie en de lockdownmaatregelen kelderden de verkopen. In het derde kwartaal herstelden beide bedrijven zich grofweg naar het niveau van dezelfde periode vorig jaar. Dat was onder meer te danken aan omzetgroei in Oost-Azië.
4 uur geleden
Ook Griekenland komt met avondklok in bepaalde delen van het land
In Athene, Thessaloniki en andere delen van Griekenland geldt vanaf zaterdagochtend een nachtklok om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Mensen mogen tussen 00.30 en 05.00 alleen naar buiten als ze daar een goede reden voor hebben. Het dragen van een mondkapje buitenshuis wordt verplicht.

Premier Kyriakos Mitsotakis maakte de maatregelen bekend in een televisietoespraak. Het land meldde donderdag 882 positieve tests en vijftien doden. In totaal zijn ongeveer 29.000 besmettingen gerapporteerd in Griekenland. Het aantal doden is laag vergeleken met veel andere Europese landen.
6 uur geleden
10 procent van ziekenhuisbedden bezet door coronapatiënten
Meer dan 10 procent van de ziekenhuisbedden in Nederland wordt momenteel bezet door coronapatiënten, zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) donderdagmiddag. Op de intensive care (ic) is zelfs bijna de helft van de beschikbare bedden bezet door COVID-19-patiënten.
 
In totaal liggen donderdag ruim tweeduizend met het coronavirus besmette personen in het ziekenhuis. Op de verpleegafdelingen zijn dat er 1.540 en op de ic's 463.

Kuipers zegt te vrezen dat de stijging voorlopig aanhoudt. "De eerste voorspelling is tot eind deze maand. Wat daarna gebeurt, is afhankelijk van de impact van de maatregelen."
6 uur geleden
Avondklok voor 46 miljoen Fransen
De avondklok die Frankrijk heeft ingesteld vanwege de coronacrisis, wordt uitgebreid naar nog eens 38 departementen. Dat betekent dat 46 miljoen mensen te maken krijgen met de maatregelen, maakt premier Jean Castex net bekend. 

In Parijs en sommige andere grote steden geldt al langer een avondklok. Die noodmaatregel wordt vanaf middernacht op vrijdag ook van kracht in andere delen van het land en sommige overzeese gebieden. De avondklok gaat om 21.00 uur 's avonds in en duurt tot 06.00 uur 's ochtends.

Wie de avondklok schendt, kan een boete van 135 euro opgelegd krijgen. Tijdens de avondklok zullen 'cruciale' reizen wel toegestaan blijven. Het openbaar vervoer zal niet worden beperkt.
6 uur geleden
Een overzicht van het nieuws uit het buitenland:
 • De tweede golf in Spanje is "niet onder controle", zegt de Spaanse gezondheidsminister. Spanje passeerde gisteren als eerste Europese land de grens van één miljoen besmettingen.
 • De openbaar aanklager in Ethiopië zegt dat personen tot jaar celstraf kunnen krijgen als ze zich niet houden aan de coronamaatregelen. In Ethiopië is het onder meer verplicht afstand te houden en een mondkapje te dragen in openbare ruimten. Daarnaast geldt er een verbod op het schudden van handen.
 • Gezondheidsminister Mikhail Murashko van Rusland zit in isolatie omdat een familielid besmet is met het coronavirus.
8 uur geleden
Belgische vicepremier Wilmès mag ic verlaten
De Belgische vicepremier Sophie Wilmès mag donderdagmiddag of -avond de intensive care verlaten. Ze werd woensdag opgenomen vanwege COVID-19-klachten. De 45-jarige politica was stabiel en bij bewustzijn toen ze naar de ic werd gebracht. Haar toestand is volgens de directeur van het ziekenhuis waar ze ligt "volkomen geruststellend" en hij ziet "geen reden tot bezorgdheid". 

Op zaterdag 17 oktober werd bekend dat de vicepremier besmet was geraakt. Vermoedelijk is dat in de familiekring gebeurd.

Wilmès was interim-premier van België van 27 oktober 2019 tot 1 oktober 2020. Haar regering werd de 'coronaregering' genoemd. Nu is ze vicepremier onder minister-president Alexander De Croo en is ze tevens minister van Buitenlandse Zaken.
8 uur geleden
Voorzitter Veiligheidsregio Twente wil een totale lockdown 
Arjen Gerritsen, plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsregio Twente, zegt tegen RTV Oost dat hij een totale lockdown wil, aangezien het aantal besmettingen in Twente hard oploopt. "We zouden de Twentenaren voor de gek houden, een rad voor de ogen draaien, als we zouden zeggen dat over twee weken alles weer anders wordt", zegt hij tegen de omroep. "Als we met elkaar willen voorkomen dat de ziekenhuizen vollopen, dat we verpleeghuizen moeten sluiten, dat we onze familie niet meer kunnen bezoeken, dan moeten we nu echt stappen gaan nemen."
8 uur geleden
Uitslag antistoffenonderzoek Sanquin laat langer op zich wachten door westnijlvirus
De uitslag van het maandelijkse onderzoek van Sanquin naar de aanwezigheid van antistoffen tegen het coronavirus in het plasma van donoren laat deze maand langer op zich wachten.

Dat komt door het opduiken van het westnijlvirus, waar Sanquin ook onderzoek naar is gaan doen. De bloedbank gaat gedoneerd bloed, bloedplaatjes en plasma testen op de aanwezigheid van het westnijlvirus.

De analist van Sanquin kreeg het hierdoor plotseling erg druk, waardoor deze maand meer tijd nodig is om de resultaten van het corona-onderzoek uit te werken. De laboratoriumcapaciteit van Sanquin komt niet in het geding.

Dit hoeft volgens een woordvoerder van Sanquin niet te betekenen dat het onderzoek naar antistoffen tegen het coronavirus standaard langer gaat duren.
8 uur geleden
Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft stijgen. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), is dan ook bezorgd over de situatie. "De eerst golf was een vloedgolf, het was een heel hoog golffront, maar daarna zakte het weg", zegt hij. "Dit is meer een tsunami, het golffront is niet zo hoog. Maar de waterdruk die erachteraan komt, gaat maar door."
Kuipers: 'Eerste golf was een vloedgolf, dit is meer een tsunami'
Kuipers: 'Eerste golf was een vloedgolf, dit is meer een tsunami'
9 uur geleden
Voor het eerst meer dan negenduizend positieve tests in Nederland
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in de afgelopen 24 uur 9.283 positieve coronatests geregistreerd. Niet eerder werden meer dan negenduizend positieve tests gemeld. Het aantal bevestigde besmettingen in Nederland stijgt in een hoog tempo. Lees hier meer over de cijfers van vandaag. (Foto: ANP)
9 uur geleden
Meer dan tweeduizend coronapatiënten in ziekenhuis
In totaal liggen 2.003 coronapatiënten in het ziekenhuis, dit zijn er zestig meer dan gisteren. Als puur wordt gekeken naar de 'instroom', gaat het in totaal om 238 nieuwe opnames.

Op de intensive care liggen nu 463 COVID-19-patiënten, dertien meer dan woensdag. In totaal zijn 56 nieuwe opnames op de ic gemeld sinds gisteren, aldus het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). 

Sinds woensdag zijn 33 coronapatiënten overgeplaatst. Dat gebeurt om de druk op de ziekenhuizen zoveel mogelijk te spreiden. De verwachting is dat vanaf vrijdag de eerste patiënten naar Duitsland worden gebracht. Het buurland bood tijdens de eerste golf ook al hulp aan.
9 uur geleden
Onafhankelijk onderzoek noemt AstraZeneca-vaccin veelbelovend
Uit onafhankelijk onderzoek van de Britse universiteit van Bristol blijkt dat het coronavaccin van AstraZeneca-Oxford zorgt dat de juiste antigenen worden aangemaakt, die sterk lijken op de antigenen van het coronavirus. Antigenen zijn uitsteeksels aan de buitenkant van een virus.

Door het aanmaken van de juiste antigenen, zou een gevaccineerd persoon mogelijk immuun kunnen worden voor het virus. Een gevaccineerde wordt namelijk niet ziek van de antigenen, maar het lichaam kan er wel antistoffen tegen aan. "Het vaccin doet precies wat we verwachtten en dat is alleen maar goed nieuws in onze strijd tegen COVID-19", aldus een van de onderzoekers uit Bristol. Het moet nog in de praktijk bewezen worden of het vaccin daadwerkelijk beschermt tegen het coronavirus.

Lees hier meer over de mogelijke werking van het vaccin.
10 uur geleden
Komende weken worden zeven grote snelteststraten opgezet
De komende weken zullen zeven grote snelteststraten worden opgezet in Nederland, zo bevestigen bronnen donderdag aan NU.nl na berichtgeving van RTL Nieuws. Bij deze teststraten krijgt iedereen binnen ongeveer vijftien minuten de uitslag. Het is nog onbekend wie als eerste van de snelteststraten gebruik mogen gaan maken. Ook over de locaties is nog niets bekendgemaakt.

Meerdere bedrijven hebben in de afgelopen tijd coronasneltests ontwikkeld. Een bekende hiervan is de blaastest van het bedrijf Breathomix. De blaastest detecteert kleine deeltjes in de lucht die mensen uitademen. Eerder is het apparaat ingezet om astma en COPD te herkennen. Er komt dus geen wattenstaafje in de keel of neus aan te pas.

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge zei onlangs dat hij verwachtte dat de coronablaastest in november al ingezet kon gaan worden. (Foto: ANP)
11 uur geleden
Speciaal isolatiecentrum voor zieke asielzoekers
Met het coronavirus besmette asielzoekers kunnen vanaf begin november opgevangen worden in gebouwen op Park Alerdinck in Laag Zuthem, een dorp in de Overijsselse gemeente Raalte. Het isolatiecentrum heeft plaats voor maximaal 110 patiënten en blijft in elk geval tot juni 2021 open.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) vroeg gemeenten om zo'n isolatiecentrum, aangezien de opvang van besmette asielzoekers in de asielzoekerscentra niet overal goed geregeld kon worden. Zieke asielzoekers komen alleen naar Raalte. Familieleden die nog wachten op de uitslag van een coronatest blijven in het eigen asielzoekerscentrum in quarantaine.

Het COA is verantwoordelijk voor de tijdelijke isolatielocatie en zorgt ook voor de medische verzorging van de asielzoekers, die gemiddeld twee weken in het centrum zullen verblijven. Het terrein in Laag Zuthem wordt met hekken en bewaking afgesloten van de buitenwereld, zodat patiënten het terrein niet kunnen verlaten, terwijl bezoek niet naar binnen kan.
11 uur geleden
Schuldenberg Europese regeringen flink hoger in tweede kwartaal
De staatsschuld van de verschillende landen in de eurozone is in het tweede kwartaal van dit jaar opgelopen tot gemiddeld 95,1 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat meldt het Europese bureau voor de statistiek Eurostat.

Een jaar eerder lag de zogeheten schuld-bbp ratio nog op 86,2 procent. Een ratio van 100 betekent dat de staatsschuld van een land net zoveel waard is is als de totale waarde van de dat jaar door een land geproduceerde goederen en diensten. Het EU-gemiddelde stond in het tweede kwartaal op 87,2 procent.

De landen met de hoogste schuld-bbp ratio zijn Griekenland (187,4 procent), Italië (149,4 procent), Portugal (126,1 procent), België (115,3 procent) en Frankrijk (114,1 procent). Nederland zit daar met ongeveer 60 procent flink onder.

Het begrotingstekort liep in het tweede kwartaal op naar een recordhoogte van 11,6 procent in de eurozone, terwijl dit binnen de EU uitkwam op 11,4 procent van het bbp. Een jaar eerder lagen die percentages op respectievelijk 0,5 en 0,3 procent.
11 uur geleden
Weekupdates CoronaMelder stichten verwarring onder iOS-gebruikers
Een samenvattende weekupdate van iOS over de CoronaMelder leidt tot verwarring over de vraag of gebruikers wel of niet in contact zijn geweest met iemand met het coronavirus. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) ontvangt momenteel veel vragen over de updates. Lees hier meer over de verwarring. (Foto: ANP)
11 uur geleden
Aantal huisartsverwijzingen blijft dalen, een op vier verwijzingen 'mist'
Het aantal verwijzingen van huisartsen naar ziekenhuizen en specialistische zorg is vorige week met ruim een kwart gedaald ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, meldt zorgplatform ZorgDomein donderdag. Uit cijfers van de laatste maand blijkt dat sinds het coronamaatregelenpakket van eind september een daling is ingezet van het aantal verwijzingen.

Toentertijd werd aangekondigd dat horecagelegenheden eerder de deuren moesten sluiten en volgde het dringende advies om in publieke binnenruimtes, zoals scholen en musea, een mondkapje te dragen.

Tussen 12 en 18 oktober waren er ruim 130.000 verwijzingen, 30.000 minder dan in diezelfde periode één jaar eerder. Daarnaast hadden artsen op basis van data uit voorgaande jaren een stijging verwacht van het aantal verwijzingen.
11 uur geleden
'Spotters, kom niet naar laatste landing KLM Boeing 747'
 Vliegtuigspotters worden opgeroepen zondag niet naar Schiphol te komen voor de laatste landing van de Boeing 747-400 van KLM. Burgemeester Marianne Schuurmans van de gemeente Haarlemmermeer overweegt spottersplaatsen af te sluiten als mensen de oproep negeren, bevestigt haar woordvoerster na een bericht op NH Nieuws.

KLM haalde de Boeing 747's in maart al uit de vloot als gevolg van de coronacrisis. Op die laatste landing kwamen toen ondanks een verbod vanwege de coronamaatregelen ook al veel fans af om het toestel vast te leggen. Meerdere spotters kregen een boete. Achteraf bleek dat toch niet de laatste landing.

NH Nieuws verzorgt zondag een livestream voor mensen die willen meekijken met de landing.
11 uur geleden
Speciale ambulancebus vervoert coronapatiënten naar Limburg
Een speciale ambulancebus wordt vanaf vandaag ingezet om coronapatiënten vanuit heel Nederland over te plaatsen naar Limburg. De bus, waarin plek is voor zes patiënten, is een samenwerking tussen Limburgse ziekenhuizen en de regionale ambulancediensten. "Op die manier worden ziekenhuizen waar de druk momenteel het hoogst is extra ontlast", aldus het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) Limburg.

Coronapatiënten worden over het land verspreid om de druk op de zorg te spreiden. Op dit moment worden vooral in de Randstad veel nieuwe coronapatiënten opgenomen. Volgens het ROAZ Limburg is elke dag weer een "grote logistieke uitdaging om patiënten tijdig te vervoeren met de beperkte capaciteit van individueel ambulancevervoer". Soms werden patiënten op "oncomfortabele tijden" verplaatst, waardoor ze pas laat in de avond arriveerden in het nieuwe ziekenhuis.
12 uur geleden
Belgische vicepremier Wilmès met coronabesmetting op ic
De Belgische vicepremier Sophie Wilmès ligt vanwege haar coronabesmetting op de intensive care, laat haar woordvoerder aan VRT NWS weten. De 45-jarige Wilmès wordt daar sinds woensdagavond behandeld. Haar toestand is volgens de woordvoerder stabiel. Ze is bij bewustzijn.

Op 17 oktober werd bekend dat Wilmès positief is getest op het coronavirus. "Een besmetting die wellicht heeft plaatsgevonden in de familiekring, gezien de voorzorgsmaatregelen die ik buitenshuis heb genomen", schreef ze daarover op Twitter. "De vermenigvuldiging van het aantal gevallen herinnert er ons helaas aan dat niemand veilig is. Zorg voor jezelf en vooral voor elkaar."
 
Wilmès was van 27 oktober 2019 tot 1 oktober 2020 interim-premier van België. Haar regering werd ook wel de 'coronaregering' genoemd. In de regering van premier Alexander De Croo is ze vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken. (Foto: Pro Shots)
13 uur geleden
Duitsland zet meer landen op risicolijst corona
Duitsland heeft Zwitserland, Ierland, Polen en het grootste deel van Oostenrijk toegevoegd aan de lijst van risicogebieden wat betreft corona. Het Robert Koch Institut (RKI), de Duitse tegenhanger van het RIVM, maakte dat donderdag bekend.

Nederland staat al langer op die lijst. Mensen die uit de gebieden Duitsland in willen, moeten een recente negatieve coronatest kunnen laten zien. Mensen op doorreis hoeven dat niet. Als er geen negatieve coronatest is, dan moeten reizigers die willen blijven in quarantaine.

Het RKI noemt de situatie in Duitsland rond het virus "zeer ernstig". Het land heeft meer dan 150 regio's als risicogebied bestempeld omdat er meer dan 50 nieuwe coronagevallen zijn vastgesteld in zeven dagen. Volgens het RKI is het nog steeds mogelijk om het virus onder controle te krijgen.
14 uur geleden
Toiletpapier weer gehamsterd in Duitsland
De verkoop van toiletpapier en desinfectiemiddelen in Duitsland schieten weer omhoog, melden autoriteiten. "Hamsteraankopen zijn weer gesignaleerd", citeert persbureau Reuters het Duitse statistiekbureau. 

Er werd 90 procent meer toiletpapier verkocht dan in weken voor de coronapandemie, terwijl ook fors meer desinfectiemiddelen (+72,5 procent) en zeep (+62,3 procent) werden verkocht. Duitsland registreerde donderdag voor het eerst meer dan tienduizend positieve tests, een dagrecord.
14 uur geleden
Spaanse minister van Volksgezondheid: 'Drastische maatregel noodzakelijk'
Volgens de Spaanse minister van Volksgezondheid Salvador Illa is de coronapandemie niet onder controle. Volgens hem zijn "drastische maatregelen" nodig om de oplaaiing van het virus te stoppen en hij waarschuwt donderdag dat het komende half jaar "erg zwaar wordt".

De Spaanse regering zou momenteel nieuwe regionale maatregelen bespreken met regionale overheden. Woensdag werd Spanje het eerste West-Europese land dat de miljoen besmettingen passeerde.
14 uur geleden
Ook Frankrijk passeert miljoen positieve tests
Frankrijk is in navolging van Spanje en Argentinië het derde land dat in korte tijd de miljoen positieve tests passeert. Vermoedelijk wordt Colombia binnenkort het achtste land dat de negatieve mijlpaal bereikt.

Spanje meldde gisteren ruim 17.000 positieve tests waardoor het totale aantal op 1.006.295 kwam te staan. Frankrijk heeft donderdag nog geen nieuwe besmettingen gemeld, maar uit cijfers van het Johns Hopkins Institute blijkt nu dat het land voorbij de miljoen is.

In Frankrijk is sprake van een forse oplaaiing van het coronavirus. Diverse regio's zijn opgeschaald naar de hoogste corona-alarmfase en op meerdere dagen werden meer dan twintigduizend positieve tests gemeld.
15 uur geleden
Polen, Oekraïne en Tsjechië melden dagrecords
Polen, Oekraïne en Tsjechië hebben voor de tweede dag op rij nieuwe dagrecords gemeld. Oekraïne meldt ruim zevenduizend positieve tests, In Polen gaat het om ruim tienduizend besmettingen en Tsjechië registreerde bijna vijftienduizend positieve coronatests binnen één etmaal.

De laatstgenoemde stijging is een van de grootste dagstijgingen die momenteel binnen Europa plaatsvindt. Door de recente oplaaiing van het coronavirus heeft Tsjechië inmiddels meer dan 200.000 positieve coronatests afgenomen. Polen registreerde een soortgelijke hoeveelheid besmettingen sinds de start van de coronapandemie, terwijl het aantal in Oekraïne op 322.000 staat.
16 uur geleden
Opnieuw coronabesmetting bij nertsenbedrijf
Bij een nertsenbedrijf in Meerlo is het coronavirus vastgesteld, meldt het ministerie van Volksgezondheid deze ochtend. De fokkerij in Limburg telt ruim zevenduizend moederdieren, die naar verwachting spoedig worden geruimd. In totaal zijn nu 68 nertsenbedrijven in Nederland besmet verklaard.
16 uur geleden
Steeds meer coronapatiënten in Amerikaanse ziekenhuizen
De ziekenhuizen in de Verenigde Staten raken steeds voller door het grote aantal coronapatiënten. Tien staten melden recordniveaus. Verspreid over het land liggen er ruim 39.000 COVID-19-patiënten in ziekenhuizen, het grootste aantal sinds 22 augustus. Op de intensive care liggen bijna 8.200 patiënten, in twee maanden is dit cijfer niet zo hoog geweest. 1.889 mensen worden kunstmatig beademd.

De Amerikaanse gezondheidsinstantie CDC citeerde onderzoeken waarin wordt voorspeld dat er de komende vier weken dagelijks 6.200 patiënten bij komen. De hardst geraakte regio's liggen in het midwesten van de VS, maar ook in bijvoorbeeld New York gaat het de verkeerde kant op.

De VS heeft wereldwijd met ruim 8,3 miljoen besmettingen de meeste coronagevallen gerapporteerd. Het land voert ook de ranglijst van sterfgevallen aan, met meer dan 221.000 doden. Het CDC heeft sinds eind januari een oversterfte van ongeveer 300.000 mensen gemeld, een indicatie dat er meer Amerikanen zijn overleden aan de gevolgen van het virus.
16 uur geleden
India nadert acht miljoen positieve tests 
India meldt donderdag bijna 56.000 nieuwe positieve tests, waarmee het totale aantal verder is opgelopen naar 7.71 miljoen. Deskundigen verwachten dat het land binnen enkele weken de Verenigde Staten aflost als het land met de meeste positieve tests. De VS telt nu 8,3 miljoen positieve tests, maar in India stijgt het aantal al maandenlang in recordtempo. 

Tijdens een piek medio september werden bijna 100.000 positieve tests per dag gemeld. Het dodental steeg met 702 naar 116.616, bijna twee keer zo laag als dat in de VS. Wereldwijd zijn 41 miljoen positieve tests en 1,1 miljoen doden geregistreerd.
16 uur geleden
Bonaire wil weer Nederlandse toeristen ontvangen
Gezaghebber van Bonaire, Edison Rijna, heeft Nederland gevraagd om het reisadvies voor Bonaire van 'oranje' in 'geel' te veranderen. Dan kunnen er weer Nederlandse toeristen naar Bonaire toe. Dat maakte Rijna woensdagmiddag (lokale tijd) tijdens een toespraak aan de bevolking van Bonaire bekend. Volgens Rijna onderzoekt het RIVM nu of dat kan.

Vanwege een stijging van het aantal coronabesmettingen heeft Bonaire een maand geleden Nederland gevraagd het eiland als 'code oranje'-bestemming te bestempelen, waardoor alleen nog noodzakelijke reizen zijn toegestaan. Maar omdat er op Bonaire in de laatste dertien dagen geen nieuwe gevallen van COVID-19 zijn bij gekomen, is het volgens Rijna tijd om "stap voor stap te beginnen met de regels die nu nog van kracht zijn aan te passen".

Op Bonaire, dat ruim 20.000 bewoners heeft, zijn sinds maart 2.221 mensen getest. Er zijn nu nog vier mensen besmet. Reizigers uit Curaçao kunnen vanaf maandag 26 oktober weer met het vliegtuig of de boot naar Bonaire. Dat geldt ook voor bezoekers uit Aruba, Sint-Maarten, Canada en de Verenigde Staten. Ze moeten via Curaçao reizen en komen alleen Bonaire binnen met een negatieve PCR-test. Passagiers uit Sint-Eustatius en Saba die naar Bonaire reizen hoeven geen PCR-test te doen.
18 uur geleden
Aantal dagelijkse Duitse besmettingen voor eerst boven 10.000
Het afgelopen etmaal zijn er voor het eerst meer dan tienduizend besmettingen vastgesteld in Duitsland. Het Robert Koch-Insti­tut, de Duitse equivalent van het RIVM, meldde donderdag 11.287 nieuwe gevallen. Het aantal overleden met het coronavirus is met 30 opgelopen naar 9.905.

Woensdag werden er nog 7.600 nieuwe besmettingen gemeld. Het aantal vastgestelde besmettingen in Duitsland loopt al een aantal dagen op.
20 uur geleden
Aruba heft avondklok op
Aruba heft donderdag de avondklok op die vanaf eind augustus op het eiland gold vanwege het coronavirus. In plaats daarvan komt er voor sommige plaatsen een gebiedsverbod tussen middernacht tot 5.00 uur in de ochtend. Het verbod geldt vooral voor openbare stranden, zo wil de overheid voorkomen dat mensen daar bij elkaar komen om te drinken en te feesten. Ook moeten winkels om 23.00 uur dicht.

Het aantal besmettingen in Aruba is de laatste maand flink gedaald. Er zijn om het moment 250 mensen besmet op het eiland, een maand geleden waren dat er nog 1.600. Op Aruba zijn er in totaal 35 mensen overleden bij het virus was vastgesteld.
gisteren om 23:53
Coronasituatie 'zeer ernstig' in nog acht regio's, nog geen gevolgen
In nog eens acht regio's is het aantal coronabesmettingen zo hoog opgelopen dat de situatie er nu 'zeer ernstig' is. Ze hebben het vierde en hoogste risiconiveau gekregen op de coronakaart. Die status geldt vanaf woensdag in de veiligheidsregio's Kennemerland, Gooi en Vechtstreek, Midden- en West-Brabant, Brabant-Noord, Gelderland-Midden, Gelderland-Zuid, Twente en Limburg-Noord.

Deze acht regio's hebben nu hetzelfde risiconiveau als Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Hollands-Midden, Zaanstreek-Waterland, Zuid-Holland Zuid, en Brabant-Zuidoost.

Ook in Noord-Holland Noord en IJsselland is het risiconiveau woensdag verhoogd. De situatie veranderde daar van 'zorgelijk' in 'ernstig'. Die status gold al in Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland en Noord- en Oost-Gelderland. In Zeeland en Zuid-Limburg blijft de situatie 'zorgelijk', het op een na laagste risiconiveau. Geen enkele regio heeft het laagste niveau, 'waakzaam'.

Het risiconiveau heeft vooralsnog geen gevolgen. De strenge maatregelen die het kabinet vorige week aankondigde, gelden in het hele land en blijven nog minstens drie weken van kracht. Wanneer het aantal nieuwe besmettingen genoeg is teruggelopen, wil het kabinet overstappen op een regionale aanpak. Dan moeten in elke regio aparte maatregelen en beperkingen gelden op basis van het risiconiveau. Bij 'zeer ernstig' zijn bijvoorbeeld geen evenementen mogelijk, bij zorgelijk en ernstig kan dat op kleine schaal. Bovendien mogen bij risiconiveau 'zeer ernstig' bijvoorbeeld minder mensen een huwelijk bijwonen.
gisteren om 23:52
Ook Rome stelt nachtklok in voor bestrijding corona
De Italiaanse hoofdstad Rome en haar regio Lazio stellen een nachtklok in. Dit naar het voorbeeld van Lombardije.

Het uitgaansverbod geldt vanaf vrijdag van middernacht tot 5.00 uur. In Lombardije gaat de avondklok al in om 23.00 uur.
gisteren om 23:51
Spanje passeert grens van een miljoen besmettingen
Spanje is het eerste Europese land na Rusland dat de grens van een miljoen coronabesmettingen is gepasseerd. Vandaag kwamen er bijna 17.000 nieuwe gevallen bij, waardoor het totale aantal infecties sinds de corona-uitbraak uitkwam op 1.006.295 bevestigde gevallen. Het land heeft al 15,5 miljoen tests uitgevoerd. Spanje heeft 47 miljoen inwoners.

Het dodental steeg vandaag met 156 naar 34.366.
gisteren om 23:50
Het belangrijkste coronanieuws van woensdag 21 oktober

Binnenland
 • Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt woensdag 8.764 nieuwe positieve coronatests, dinsdag waren dat er nog 8.182.
 • Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is met 84 gestegen naar 1.943. 31 van hen liggen op de intensive care.
 • Het Amsterdam UMC gaat poliklinische zorg tijdelijk afschalen vanwege het grote aantal coronapatiënten.
 • Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben woensdag in een videoboodschap hun excuses aangeboden voor hun vakantie in Griekenland.
 • PostNL verwacht dat rond de aankomende feestdagen 60 tot 70 procent meer pakketjes worden verzonden dan een jaar eerder. Het bedrijf houdt daar rekening mee, omdat tijdens de coronacrisis aanzienlijk meer pakketjes worden verstuurd dan gebruikelijk.
 • De koepel van studentenverenigingen begint met een landelijke campagne om studenten aan te moedigen zich aan de coronamaatregelen te houden.

Buitenland
 • Spanje telt meer dan een miljoen coronabesmettingen. Woensdag kwamen er bijna 17.000 nieuwe gevallen bij.
 • In Duitsland neemt het aantal nieuwe positieve tests weer toe. Woensdag werden 7.595 nieuwe besmettingen gemeld, tegenover 6.868 op dinsdag.
 • Mexico wil op de nationale Dag van de Doden begraafplaatsen sluiten. Autoriteiten vrezen dat mensen ondanks de coronamaatregelen toch massaal hun overleden dierbaren komen herdenken.
 • Tsjechië meldt woensdag opnieuw een dagrecord: bijna twaalfduizend nieuwe positieve tests. Het land gaat woensdag in lockdown en er komt een vergaande mondkapjesplicht.
 • De reisadviezen voor de Portugese stad Porto, de Oostenrijkse deelstaten Oberösterreich (Opper-Oostenrijk) en Salzburg, Zwitserland en Luxemburg zijn aangescherpt van 'geel' naar 'oranje'.
 • In Rome en de omliggende regio geldt vanaf vrijdag een nachtklok, die van 0.00 tot 5.00 uur geldt.