Blijf hier op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland.
Red Team adviseert strenge, korte lockdown
Het Red Team, een groep wetenschappers die gevraagd en ongevraagd advies geeft over de bestrijding van de coronacrisis, pleit voor een strenge, korte lockdown in Nederland. In een advies (PDF) aan het kabinet stelt het team dat een stringentere aanpak van het virus nodig is om terugkerende lockdowns te voorkomen.

Volgens het Red Team probeert de overheid met de huidige coronastrategie een balans te vinden tussen "een open samenleving en het minimaliseren van gezondheidsschade", maar dat is bijna niet te doen. "Het risico ervan is dat Nederland slachtoffer wordt van een jojo-effect van verwerven en inleveren van vrijheden, met als dieptepunt terugkerende lockdowns", stellen de wetenschappers in hun advies.

Het kabinet zou moeten inzetten op effectief indammen van het coronavirus, naar voorbeeld van buurlanden die daar succesvol in blijken, zoals Denemarken en Duitsland, vindt het team. Dat houdt in dat er beter zicht komt op hoe het virus zich verspreidt, bijvoorbeeld bij een uitbraak. Daarvoor moeten de testcapaciteit en het bron- en contactonderzoek dat volgt op een besmetting volgens de wetenschappers wel op orde zijn.
één uur geleden
In Moskou worden de metro's grondig schoongemaakt om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. (Foto:ANP)
2 uur geleden
Bemanning Nederlands marineschip op Curaçao in quarantaine
De volledige bemanning van een Nederlandse marineschip op Curaçao is uit voorzorg in quarantaine gegaan nadat een bemanningslid positief is getest op het coronavirus, dat meldt een woordvoerder van defensie aan Curaçaose nieuwswebsite NU.cw.
 
Het bemanningslid van de Zr. Ms. Groningen testte vrijdag positief op het coronavirus, waarna de volledige bemanning in quarantaine is geplaatst. De besmette militair maakt het naar omstandigheden goed.

Het marineschip ligt bij marinebasis Parera op Curaçao. "Het schip zelf is operationeel gereed", aldus woordvoerder Stefan de Haan aan de nieuwssite. "Wanneer de situatie daarom vraagt kan de Groningen direct uitvaren en haar taken oppakken."

Het marineschip van Defensie is sinds juli 2020 actief in het Caribisch gebied. Het schip wordt gebruikt voor kustwachttaken, reddingsacties, verlenen van noodhulp en bij het onderscheppen van drugssmokkel.
4 uur geleden
Shorttracktoernooi in Thialf alsnog afgelast na nog twee coronagevallen
De KNSB heeft donderdagavond besloten om de Invitation Cup, een driedaags internationaal shorttracktoernooi dat vanaf vrijdag in Heerenveen zou worden gehouden, toch af te gelasten. Reden hiervoor is een combinatie van factoren, waaronder twee nieuwe positieve coronatests.

 De Nederlandse Xandra Velzeboer en een Poolse rijder, wiens naam niet bekend is gemaakt, zijn besmet met het coronavirus. Dat werd duidelijk na een nieuwe testronde onder de shorttrackers.

Velzeboer was een van de vijf Nederlandse rijders die woensdag al in thuisquarantaine was gegaan, omdat ploeggenoot Dennis Visser een dag eerder positief was getest. Ook Sjinkie Knegt, Sven Roes en Bram Steenaart moesten daarom in zelfisolatie. Lees hier meer.
4 uur geleden
Het belangrijkste coronanieuws van donderdag 22 oktober

Binnenland
  • Het RIVM heeft in de afgelopen 24 uur 9.283 positieve coronatests geregistreerd. Niet eerder werden in Nederland in één etmaal meer dan negenduizend positieve tests gemeld. 
  • Ook liggen ondertussen 2.003 coronapatiënten in het ziekenhuis, dat zijn er 60 meer dan gisteren. Meer dan 10 procent van de ziekenhuisbedden in Nederland wordt momenteel bezet door coronapatiënten.
  • Op de intensive care gaat het om 463 COVID-19-patiënten, 13 meer dan woensdag.
  • In de komende weken zullen zeven grote snelteststraten worden opgezet in Nederland. Bij deze teststraten krijgt iedereen binnen ongeveer vijftien minuten de uitslag. 

Buitenland
  • In het afgelopen etmaal zijn voor het eerst meer dan tienduizend besmettingen vastgesteld in Duitsland. Het Robert Koch-Insti­tut, het Duitse equivalent van het RIVM, meldde vandaag 11.287 nieuwe gevallen.
  • De ziekenhuizen in de Verenigde Staten raken steeds voller door het grote aantal coronapatiënten. Tien staten melden recordniveaus. Verspreid over het land liggen ruim 39.000 COVID-19-patiënten in ziekenhuizen, het grootste aantal sinds 22 augustus. 
  • Gezaghebber van Bonaire, Edison Rijna, heeft Nederland gevraagd het reisadvies voor Bonaire van 'oranje' in 'geel' te veranderen. Dan kunnen er weer Nederlandse toeristen naar Bonaire komen.
  • De avondklok die Frankrijk vanwege de coronacrisis heeft ingesteld, wordt uitgebreid naar nog eens 38 departementen. Dit betekent dat 46 miljoen mensen met deze maatregel te maken krijgen.
  • In Frankrijk werden in de afgelopen 24 uur ruim 41.600 positieve coronatests gemeld. Daarmee is het recordaantal gevallen van afgelopen zaterdag (32.427) ruim overtroffen. 
  • De Belgische vicepremier Sophie Wilmès mag donderdag de intensive care verlaten. Ze werd woensdag opgenomen vanwege COVID-19-klachten.