Volg de ontwikkelingen omtrent het coronavirus in binnen- en buitenland in ons liveblog.
Duitsland zet ook provincie Utrecht op lijst risicogebieden
Naast Noord-Holland en Zuid-Holland staat nu Utrecht als derde provincie op de Duitse lijst van risicogebieden, meldt het Robert Koch Institute (RKI). Mensen die vanuit deze provincies naar Duitsland willen, moeten een negatieve test tonen die niet ouder is dan 48 uur. Reizigers die dit niet kunnen doen, moeten veertien dagen in quarantaine. De quarantaine kan worden opgeheven als de test negatief is.
3 uur geleden
Kabinet: Regionale teams gaan mensen die baan kwijtraken begeleiden
Regionale mobiliteitsteams moeten mensen die door de coronacrisis hun baan zijn kwijtgeraakt gaan begeleiden bij het vinden van een nieuwe baan, schrijven minister Wouter Koolmees en staatssecretaris Bas van 't Wout van Sociale Zaken en Werkgelegenheid woensdagavond in een brief aan de Tweede Kamer. De Kamer debatteert donderdag over het derde steunpakket voor bedrijven en zelfstandigen die door de crisis in de problemen komen.

Door de coronacrisis raken veel mensen hun baan kwijt, maar in veel andere sectoren is er wel werk. In de regionale teams werken gemeenten, uitkeringsinstantie UWV en sociale partners daarom met elkaar samen om mensen helpen met het zoeken van ander werk.

Het kabinet maakt in totaal 1,4 miljard euro vrij om mensen die hun baan verliezen te begeleiden naar nieuw werk. Lees hier meer. 
4 uur geleden
Coronacrisis kost 7 miljard euro aan inkomsten uit dienstenexport
De coronacrisis heeft ook de internationale handel in diensten geraakt. In het tweede kwartaal exporteerden Nederlandse ondernemers voor 7,4 miljard euro minder aan diensten naar het buitenland, blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De dienstenexport viel met 12 procent terug ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. De import van diensten viel 17 procent lager uit.

Vooral in de reissector nam de internationale handel af. De bestedingen van buitenlandse reizigers in Nederland lagen in het tweede kwartaal ruim 75 procent lager dan een jaar eerder; Nederlandse reizigers in het buitenland gaven zelfs ongeveer 90 procent minder uit. Lees hier meer. 
4 uur geleden
Vanaf vrijdag complete lockdown in Israël 
In Israël geldt vanaf vrijdag een "complete lockdown" van zeker twee weken, maakte premier Benjamin Netanyahu woensdagavond bekend in een videoboodschap. Sinds afgelopen vrijdag was er al een aangescherpte lockdown van kracht. Zo zijn er uitgaansbeperkingen en zijn scholen gesloten. Op deze manier moet overbelasting van het zorgsysteem voorkomen worden. Ziekenhuisdirecteuren waarschuwden eerder dat de capaciteitslimieten in zicht kwamen. 

In Israël werden dinsdag 6.950 mensen positief getest op het coronavirus, een dagrecord. Het aantal coronatesten neemt juist af. Inmiddels wordt 11,7 procent van de inwoners die zich laten testen positief getest.
4 uur geleden
Ruim 33.000 nieuwe positieve tests in Brazilië 
In Brazilië zijn sinds gisteren 33.281 mensen positief getest op het coronavirus. Ook meldt het lokale ministerie van Volksgezondheid 869 nieuwe overlijdensgevallen. De nieuwe cijfers zijn vergelijkbaar met een dag eerder toen er 33.536 mensen positief werden getest en er 836 nieuwe doden geregistreerd werden. 

In totaal zijn er nu 4.624.885 Brazilianen positief getest. 138.977 inwoners overleden tot nu toe aan de gevolgen van het virus. Brazilië is hiermee één van de zwaarst getroffen landen wereldwijd.
5 uur geleden
Het belangrijkste coronanieuws van vandaag:

Binnenland: 
  • In acht regio's wordt deze week het risiconiveau aangepast van 'waakzaam' naar 'zorgelijk', melden verschillende media woensdag op basis van bronnen in Den Haag. Het gaat om de veiligheidsregio's Brabant-Noord, Brabant-Zuidoost, Gooi en Vechtstreek, Gelderland-Zuid, Gelderland-Midden, Zaanstreek-Waterland, Flevoland en Groningen.
  • Nederland is woensdag de grens van 100.000 positieve coronatests gepasseerd. Het aantal personen dat positief op het coronavirus is getest, is in de afgelopen 24 uur met 2.357 gestegen naar 100.597.
  • Het aantal coronapatiënten op Nederlandse intensive cares (ic's) is met 13 gestegen naar 104. Buiten de ic om liggen 371 coronapatiënten in het ziekenhuis, 42 meer dan dinsdag. Daarmee komt het aantal ic-opnames op alarmniveau, omdat er gemiddeld meer dan tien opnames per dag zijn. De overschrijding van een signaalwaarde kan voor het kabinet een teken zijn om in te grijpen, zei minister Hugo de Jonge bij de lancering van het coronadashboard in juni. Momenteel zijn er gemiddeld 10,3 opnames per dag.
  • De aantallen op de ic's en in de ziekenhuizen blijven snel stijgen, ziet voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) Ernst Kuipers. "Momenteel met meer dan 10 procent per dag. Hierdoor komt in verschillende regio's de reguliere zorg onder druk. Sinds vanochtend zijn veertien patiënten verplaatst door Nederland, van wie één ic-patiënt.
  • Winkelcentra in binnensteden buiten de Randstad zijn het hardst getroffen door de uitbraak van COVID-19, meldt onderzoeksbureau Locatus. Onder meer de binnensteden van Zwolle, Den Bosch, Roermond en Goes hebben zwaar te lijden onder de coronacrisis.
  • Het Rotterdamse college laat woensdag weten Diergaarde Blijdorp te steunen met een lening van 10 miljoen euro. De dierentuin heeft de financiële hulp hard nodig om een faillissement te voorkomen.

Buitenland:
  • In Brazilië zijn sinds gisteren 33.536 mensen positief op het coronavirus getest. Dat zijn ruim 20.000 meer dan een dag eerder, toen 13.439 personen positief werden getest. Het aantal overleden coronapatiënten verdubbelde ruim van 377 gisteren naar 836 vandaag. Brazilië is wereldwijd een van de zwaarst getroffen landen.
  • Het Robert Koch-Institut (RKI), het Duitse equivalent van het RIVM, meldt sinds gisteren 1.769 positieve tests in Duitsland. Dat zijn er iets minder dan een dag eerder toen 1.821 mensen positief werden getest op het virus.
  • Restaurants en cafés in de Franse stad Marseille moeten de deuren sluiten vanwege het snel stijgende aantal coronabesmettingen, meldt de Franse minister van Volksgezondheid Olivier Véran woensdagavond. Daarnaast worden in verschillende steden, waaronder Parijs, de openingstijden beperkt. In Frankrijk loopt het aantal besmetting fors op. 
  • In België zijn vandaag versoepelingen aangekondigd die op 1 oktober van kracht worden. In de openbare ruimte zijn mondkapjes alleen nog verplicht als geen 1,5 afstand kan worden gehouden. Daarnaast verdwijnt de zogenoemde 'bubbel van vijf', waarbij een huishouden nauwe contacten moest beperken tot een vaste groep mensen. Vanaf 1 oktober geldt dat je op individueel niveau maandelijks met maximaal vijf personen nauw contact mag hebben.