Lees hier het laatste coronanieuws uit het binnen- en buitenland.
Pilot toegangstesten gaat ministerie honderden miljoenen euro's kosten
Met de pilot toegangstesten, waarbij onder meer musea, dierentuinen, en theaters de deuren openen voor bezoekers met een negatief testresultaat, zijn honderden miljoenen euro's gemoeid. Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid laat zaterdag aan de NOS weten dat het project, dat van april tot eind augustus loopt, in totaal zo'n 925 miljoen euro gaat kosten. Dat betekent dat de gehele organisatie, inclusief de door de overheid beschikbaar gestelde sneltests, zo'n 185 miljoen euro per maand gaat kosten.

Woensdag liet de voorman van de organisatie van de pilot, Stichting Open Nederland, aan de Volkskrant weten dat het project ongeveer 700 miljoen euro gaat kosten, exclusief de kosten voor de toegangstests. Tegenover zowel de Volkskrant als de NOS willen de betrokken partijen geen uitspraak doen over de precieze prijs die de overheid voor de sneltests betaalt, die worden aangekocht bij de commerciële testaanbieder Lead Healthcare.

Na de pilot is het de bedoeling dat de bedrijven zelf de preventieve tests regelen en betalen, schrijft de NOS. De prijs voor een commerciële sneltest verschilt per aanbieder en per afgenomen hoeveelheid, maar loopt al snel in de tientallen euro's.
een paar seconden geleden
Leeftijdsgrens of stoppen met prikken; wat andere landen doen met AstraZeneca
De afgelopen tijd is veel te doen geweest rondom het coronavaccin van farmaceut AstraZeneca. Nadat de Europese toezichthouder EMA concludeerde dat het vaccin gelinkt is aan zeer zeldzame trombose, besloot Nederland mensen onder de zestig jaar geen AstraZeneca meer toe te dienen. Wat hebben de andere landen besloten? Lees hier verder.
een paar seconden geleden
Honderden demonstranten bij protestmars in Baarn
In Baarn is zaterdag aan het einde van de ochtend een protestmars van start gegaan, georganiseerd door 'Police for Freedom'. De actie lijkt zich te richten tegen de vrijheidsbeperkende coronamaatregelen. De politie schat in dat er "zo rond de driehonderd" mensen aanwezig zijn. Op livestreams van verschillende actievoerders zijn mensen te zien die geen afstand houden en evenmin mondkapjes dragen.

De optocht werd eerder met een noodverordening verboden in Hilversum en Apeldoorn. De demonstranten hebben zich daarop nu verzameld bij Kasteel Groeneveld in Baarn.

Ook de gemeente Baarn weet niet wat het plan van de actievoerders is. Een woordvoerder zegt "in nauw overleg te zijn met politie en veiligheidsregio". "Vooralsnog verloopt het rustig. Het is een grote groep mensen. Ze zijn aan de wandel, maar ons is niet helemaal duidelijk wat hun plan is en waar ze heen willen." Het is de gemeente nog niet gelukt met de organisatie in contact te komen.
een paar seconden geleden
Petitie compensatie collegegeld massaal ondertekend
Het aantal mensen dat een petitie voor compensatie van collegegeld heeft ondertekend is binnen een week verdrievoudigd. Begin deze week stond de teller nog op 5000 handtekeningen, inmiddels zijn dat er al ruim 15.000. Er wordt gemikt op 40.000 handtekeningen om een initiatiefvoorstel in de Tweede Kamer kracht bij te zetten.

De petitie is een initiatief van de actiegroep Compenseer Collegegeld NU!. Die groep vindt dat studenten geld moeten terugkrijgen voor het lesgeld dat ze hebben betaald voor 2020-2021. De kwaliteit van het onderwijs is volgens hen sterk gedaald door de coronamaatregelen. "We merken dat het onder studenten meer gaat leven, naast de vele handtekeningen hebben zich ook ruim 250 mensen aangemeld die ons actief willen steunen", aldus woordvoerder Jerom Maat.

De groep is bezig door het hele land nog meer handtekeningen te verzamelen. In Groningen, Amsterdam en Utrecht bijvoorbeeld gaan plaatselijke groepen aan de slag. Ervaringen van studenten worden verzameld om inzicht te krijgen in de problemen onder jongeren. Zo kreeg een student op een hogeschool nog maar twintig minuten per week les.
een paar seconden geleden
Grootste academische ziekenhuis in Duitsland slaat alarm om derde golf
Het grootste academische ziekenhuis van Duitsland, het Charité in Berlijn, heeft grote zorgen over het verloop van de derde coronagolf in het land. Het ziekenhuis heeft de afgelopen twee weken fors meer coronapatiënten op zijn ic zien belanden en vreest over te lopen, zegt bestuurslid Martin Kreis.

Aan het begin van dit jaar kon het Charité geen coronapatiënten van buiten Berlijn meer opvangen op de ic, omdat die zo goed als vol zat. Het ziekenhuis ziet nu met name een stijging van het aantal ic-patiënten van tussen de dertig en zestig jaar oud. Mensen uit die groep zijn meestal nog niet gevaccineerd tegen COVID-19.

"Als de aantallen ernstig zieke COVID-19-patiënten die van de tweede golf overtreffen, zullen we in een kritieke situatie belanden", stelt Kreis. Ook wijst hij erop dat de meeste ziekenhuismedewerkers weliswaar zijn gevaccineerd, maar dat veel van hen door de coronacrisis uitgeput zijn en met mentale klachten kampen. Duitsland heeft het aantal besmettingen met het longvirus de afgelopen weken zien oplopen. In het land zijn inmiddels meer dan 50 miljoen coronatests uitgevoerd en bij bijna drie miljoen mensen is tot dusver het virus vastgesteld. Het land wijt ruim 78.000 sterfgevallen aan COVID-19.
een paar seconden geleden
Dit wil de overheid te weten komen door de eerste coronatestevenementen
Dit wil de overheid te weten komen door de eerste coronatestevenementen
een paar seconden geleden
Moskeeën: Vier ramadan thuis met je gezin
Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), dat 380 moskeeën in Nederland vertegenwoordigt, roept moslims op de ramadan thuis met het gezin te vieren en niet bij familie en vrienden op bezoek te gaan. Voor de ongeveer miljoen moslims in Nederland begint deze week de vastenmaand ramadan, de tweede in tijden van corona.

De vastenmaand begint dit jaar rond 13 april; maandag of dinsdag, dat is een beetje afhankelijk van de stand van de maan. Gedurende de vastenmaand, die tot medio mei duurt, mogen gelovige moslims overdag tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten en drinken. De periode van vasten wordt 's avonds met een maaltijd verbroken. Normaal gesproken wordt dat met tientallen mensen gevierd, maar dat kan nu evenals vorig jaar niet doorgaan.

"Ramadan is gezelligheid en lekker eten, maar dat is niet de essentie. Het is ook een moment van bezinning om tot jezelf te komen", zegt CMO-bestuurslid Saïd Bouharrou. Hij verwacht dat de moslimgemeenschap zich, evenals vorig jaar, goed aan de coronamaatregelen zal houden en hij voorziet dan ook geen problemen.

Een paar weken geleden kreeg het CMO signalen dat sommige moskeeën plannen hadden om gelovigen voor het ingaan van de avondklok toe te laten, zodat ze in het gebouw konden overnachten. "We vonden dat binnen het CMO geen goed idee. We hebben dat besproken en men is van het idee afgestapt", aldus Bouharrou. De moskeeën zijn nu wegens de avondklok sowieso dicht voor het nachtgebed, dat na 22.00 uur wordt gehouden.
een paar seconden geleden
Zo gaat het vaccineren: twee miljoen Nederlanders hebben eerste prik gehad
Het RIVM heeft nieuwe data vrijgegeven rondom het vaccinatieprogramma in Nederland. Bekijk in dit artikel, aan de hand van vijf grafieken, de stand van zaken rond het vaccinatieproces.
een paar seconden geleden
Nederland bungelt opnieuw onderaan lijst van EU-landen qua vaccinatiesnelheid
Hoewel vrijwel iedere seconde een prik wordt gezet en het demissionaire kabinet meermaals heeft gezegd dat het het vaccinatieprogramma wil versnellen, bungelt Nederland opnieuw onderaan de lijst van EU-landen als het gaat om uitgevoerde vaccinaties. Dat blijkt uit cijfers van het Europese centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) en het RIVM.

In zes landen werden relatief nog minder eerste prikken gezet, terwijl in slechts vijf landen het percentage volledig ingeënte inwoners nog lager ligt.

Uit de laatste vaccinatie-update van het RIVM blijkt dat ruim twee miljoen Nederlandse volwassenen één prik hebben gehad, zo'n 14,7 procent van de in totaal veertien miljoen volwassenen die een prik moeten ontvangen. 5,7 procent - zo'n 800.000 volwassenen - heeft een tweede dosis ontvangen. Het Europese gemiddelde ligt hoger: op 16,3 en 6,8 procent.
een paar seconden geleden
Mensen uit 1949, 1950 en 1951 kunnen prikafspraak maken
Mensen die in 1949, 1950 en 1951 geboren zijn, kunnen vanaf zaterdag alvast online een prikafspraak inplannen. Zij krijgen binnenkort een brief met de uitnodiging thuis. Het gaat om ruim 500.000 mensen, die het vaccin van Pfizer en BioNTech krijgen. Daarvoor kunnen ze terecht bij een van de meer dan tachtig vaccinatielocaties van de GGD's.

De overkoepelende organisatie, GGD GHOR Nederland, roept mensen op de afspraken zoveel mogelijk online te maken. "Omdat de komende weken steeds meer vaccindoses beschikbaar komen, wordt het vaccinatietempo verhoogd. Om ervoor te zorgen dat het maken van de honderdduizenden afspraken per week snel en soepel verloopt, is het maken van online afspraken onontbeerlijk."

De GGD's en huisartsen hebben vorige week bijna een half miljoen mensen gevaccineerd. In de loop van mei moeten per week meer dan een miljoen mensen worden gevaccineerd. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) wil dat in juli iedere volwassene die dat wil in elk geval een eerste prik heeft gehad.
een paar seconden geleden
India blijft records breken en nadert 150.000 positieve tests per dag
India heeft zaterdag voor de vierde dag op rij meer dan 100.000 positieve tests gemeld. In het afgelopen etmaal werden 145.384 positieve testuitslagen geregistreerd. Het gemelde dodental was eveneens zorgwekkend: sinds vrijdag werden 794 coronagerelateerde sterfgevallen gemeld. Dat is de grootste stijging in ruim vijf maanden.

Sinds de start van de coronapandemie kwamen 168.436 Indiërs om het leven, terwijl ruim 13,2 miljoen inwoners positief testten. Die cijfers gaan de komende weken nog fors oplopen, aangezien het land wordt getroffen door een zware tweede coronagolf. Autoriteiten verwijten de bevolking dat die weigert mondmaskers te dragen en te vaak in groepen bijeen is. Bedrijven die sinds februari weer aan de slag mochten, hebben de deuren weer moeten sluiten om de nieuwe golf te beteugelen.
één uur geleden
De Jonge tempert verwachtingen van versoepeling coronamaatregelen
Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) wil de verwachtingen van mogelijke versoepelingen van de coronamaatregelen temperen, zei hij vrijdagavond in het RTL-programma BEAU.
5 uur geleden
Toezichthouder VS ziet geen verband tussen Janssen-vaccin en bloedklachten
De gezondheidsautoriteiten in de Verenigde Staten zien vooralsnog geen duidelijk verband tussen bloedklachten en het coronavaccin van Janssen. De Amerikaanse toezichthouder op medicijnen (FDA) heeft dat gemeld, nadat vrijdag bekend werd dat iemand die het middel van Janssen ontving en last kreeg van dezelfde bloedklachten die voorkomen bij het vaccin van AstraZeneca is overleden.

In totaal zijn volgens het Europese geneesmiddelenbureau (EMA) nu vier meldingen, waarvan drie uit de Verenigde Staten, bekend van mensen die na toediening van het Janssen-vaccin last kregen van bloedstolsels (trombose) en een klein aantal bloedplaatjes (trombocytopenie).

De Amerikaanse toezichthouder zegt op de hoogte te zijn van "een paar" gevallen in de Verenigde Staten. "Op dit moment hebben we geen causaal verband gevonden met vaccinatie en we zetten ons onderzoek naar en de beoordeling van deze gevallen voort", aldus de FDA in een verklaring. "Beide aandoeningen kunnen veel verschillende oorzaken hebben."
gisteren om 21:06
Reproductiegetal daalt naar net onder de 1
Het zogenoemde reproductiegetal is gedaald van net boven de 1 naar net onder de 1 (0,96). Dat is voor het eerst sinds eind februari. Het betekent dat het coronavirus zich iets minder snel verspreidt onder de Nederlandse bevolking en dat de uitbraak langzaam kan doven. Op dinsdag was het cijfer 1,01.

Het reproductiegetal wordt twee keer in de week berekend. Elke dinsdag en vrijdag komt het cijfer op het coronadashboard van de overheid te staan. Het duurt een paar weken voordat het getal kan worden uitgerekend; het cijfer van vrijdag heeft betrekking op 25 maart. Op 13 februari was het reproductiegetal 1,16, het hoogste niveau sinds begin december. Hoe verder het reproductiegetal boven de 1 zit, hoe meer mensen besmet raken en hoe sneller het virus zich verspreidt. Op het hoogtepunt van de eerste golf, een jaar geleden, was het reproductiegetal 2,18.
gisteren om 21:05
Pfizer/BioNTech wil goedkeuring vaccin voor jongeren vanaf twaalf jaar
De fabrikanten Pfizer en BioNTech willen dat hun coronavaccin wordt toegelaten voor jongeren vanaf twaalf jaar. Ze dienden in de Verenigde Staten al een verzoek in bij de verantwoordelijke instantie en zullen dat de komende dagen ook doen bij medicijnwaakhonden elders ter wereld, aldus de Amerikaanse farmaceut Pfizer vrijdag.

Het Pfizer/BioNTech-vaccin is in de Verenigde Staten nu goedgekeurd voor gebruik vanaf zestien jaar. Een klinische studie in de leeftijdsgroep van twaalf tot vijftien jaar heeft een effectiviteit van 100 procent aangetoond. De vaccinatie werd goed verdragen. De bijwerkingen kwamen overeen met die in de leeftijdsgroep van 16 tot 25 jaar, melden de bedrijven.

Om veiligheidsredenen wordt de gezondheid van de 2.260 deelnemers aan de studie in de VS nog twee jaar na de eerste prik met het vaccin gecontroleerd. Bij de proefpersonen die als onderdeel van het onderzoek een placebovaccin kregen, werden achttien besmettingen vastgesteld, maar bij de 1.131 mensen die met het Pfizer/BioNTech-preparaat waren ingeënt niet één.
gisteren om 21:05
Nederland krijgt deze week ruim 50.000 minder AstraZeneca-vaccins 
De Europese Unie krijgt deze week flink minder coronavaccins van AstraZeneca dan waarop ze had gerekend. De helft van de partij vaccins moet nog getest worden en komt wat later, heeft de geplaagde fabrikant volgens EU-bronnen laten weten. De tegenvaller wordt eerlijk verdeeld over de EU-landen. Voor Nederland zou dat volgende week neerkomen op ruim 50.000 vaccins minder.

AstraZeneca kampt al maanden met tegenslag en levert keer op keer minder vaccins dan afgesproken. Het al fors verlaagde doel van 30 miljoen doses in de eerste drie maanden van dit jaar is evenmin gehaald. De Brits-Zweedse farmaceut houdt echter vol de voor het tweede kwartaal beloofde 70 miljoen doses wel te zullen leveren.