Blijf hier op de hoogte van het laatste coronanieuws in binnen- en buitenland.
Premier Curaçao: stijging coronabesmettingen alarmerend
De Curaçaose minister-president Eugene Rhuggenaath maakt zich zorgen over een nieuw recordaantal coronabesmettingen dat woensdag op het eiland is geregistreerd. Woensdag werden 105 nieuwe besmettingen geregistreerd nadat 553 mensen waren getest; eveneens een record voor Curaçao. Daarmee zijn er op het eiland 869 actieve besmettingen. Er liggen tien mensen in het ziekenhuis. Rhuggenaath noemt de cijfers alarmerend.

Op 19 november werden 79 besmette personen geregistreerd, dat was tot nu toe het hoogste aantal besmettingen op één dag op het eiland. Rhuggenaath waarschuwde woensdag de bevolking: "Als we ons niet beter aan de maatregelen houden, dan komen we in een lockdown. Doen we het niet zelf, dan zorgt het buitenland wel voor een lockdown." Momenteel geldt code geel voor passagiers uit Nederland, per 1 december wil het eiland haar grenzen openen voor bezoekers uit een groot deel van de Amerikaanse staten.

De Curaçaose epidemioloog Izzy Gerstenbluth zei woensdag dat als het aantal besmettingen per dag zo hoog blijft en verder oploopt ‘er strengere maatregelen moeten worden genomen’. Momenteel geldt er op het eiland een avondklok van negen uur ’s avonds tot half vijf ’s ochtends, mondkapjes zijn verplicht in alle winkels en bijeenkomsten met meer dan vier mensen zijn verboden.

Curaçao kende een lockdown in april en maart, ook werd in die periode een systeem ingevoerd waarbij automobilisten maar twee dagen per week de weg op mochten. Epidemioloog Gerstenbluth noemde deze maatregelen weer als een mogelijkheid om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.
21 minuten geleden
Hooggerechtshof VS maakt einde aan beperkingen voor gebedshuizen
Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft Andrew Cuomo, de gouverneur van de staat New York, teruggefloten vanwege de beperkingen die hij instelde voor diensten in gebedshuizen. Van de hoogste rechters stemden vijf van de negen ervoor om de verzoeken van het rooms-katholieke bisdom Brooklyn en twee orthodox-joodse gemeenschappen te honoreren.

Op 6 oktober besloot gouverneur Cuomo om alle niet-essentiële bedrijven te sluiten in gebieden waar het aantal coronabesmettingen snel opliep, waaronder enkele buurten in Brooklyn. Gebedsdiensten mochten nog worden bijgewoond door 10 of 25 personen. De geloofsgemeenschappen vinden dit een inbreuk op hun grondwettelijke religieuze vrijheid en stellen dat hun gebedshuizen er willekeurig uit zijn gepikt voor strengere maatregelen. Zij vingen eerder bot bij twee lagere rechtbanken.

Soortgelijke zaken voor het Hooggerechtshof eindigden eerder dit jaar juist in het nadeel van religieuze klagers, kerkgenootschappen uit Nevada en Californië. Die uitspraken vonden plaats voor het overlijden van de progressieve hoge rechter Ruth Bader Ginsburg. Zij, haar drie progressieve collega's en opperrechter Roberts vormden toen nog een meerderheid.
39 minuten geleden
Opnieuw meer nieuwe coronagevallen in Duitsland
Voor de derde dag op rij is het aantal positieve coronatests in Duitsland flink gestegen. Het Robert Koch-Insti­tut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, meldt 22.268 nieuwe gevallen.

Dat is weer een forse stijging ten opzichte van de ongeveer 18.500 nieuwe gevallen die woensdag werden gemeld. Dinsdag was er sprake van ongeveer 13.500 nieuwe gevallen. In de drie dagen daarvoor was het aantal nieuwe gevallen juist elke dag fors gedaald. Mogelijk had dat te maken met het weekend.

In het afgelopen etmaal kwamen ook nog eens meldingen binnen over 389 personen die overleden aan COVID-19. Het totale officiële dodental als gevolg van de corona-epidemie staat in Duitsland op 15.160.
7 uur geleden
Ziekteverzuim in de verpleging naar record in tweede kwartaal
In het door de coronapandemie gedomineerde tweede kwartaal van dit jaar, lag het ziekteverzuim in de verpleging, verzorging en thuiszorg op 7,9 procent, blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Niet eerder sinds het CBS de cijfers per branche bijhoudt, lag het aantal ziekmeldingen zo hoog.

Vorig jaar in het tweede kwartaal bedroeg het verzuim in deze branche 6,8 procent. Voor de sector Zorg en Welzijn als geheel steeg het percentage ziekmeldingen van 5,6 procent in het tweede kwartaal van 2019 tot 6,2 procent in datzelfde kwartaal dit jaar.

Ook onder huisartsen en bij gezondheidscentra en bij de kinderopvang lag het verzuim flink hoger dan vorig jaar. In sociaal werk en de geestelijke gezondheidszorg is nauwelijks verschil te zien en in de jeugdzorg lag het ziekteverzuim zelfs lager. Het CBS houdt deze gegevens per deelbranche bij sinds 2010. Lees hier meer.
7 uur geleden
CBS: Sterfte tijdens eerste coronagolf in zuiden acht keer hoger dan in noorden
De eerste golf van coronabesmettingen heeft in de zuidelijke provincies beduidend meer levens geëist dan in de rest van het land. Dat het zuiden het zwaarst werd getroffen was op zich wel bekend, maar zuidelijk Nederland telde relatief gezien ruim acht keer zoveel coronaslachtoffers als Noord-Nederland. Dat blijkt uit regionale cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekendmaakte.

Het CBS maakte eerder al bekend dat van begin maart tot eind juni in totaal meer dan 10.000 Nederlanders zijn overleden aan het virus. Vooral veel ouderen lieten het leven na te zijn besmet met corona. Van alle overledenen kwamen er volgens de nieuwe cijfers 3.861 uit Zuid-Nederland (Noord-Brabant en Limburg).

Afgezet tegen de totale bevolkingsomvang wordt duidelijk dat het zuiden veel zwaarder werd getroffen dan andere delen van het land. Per 100.000 inwoners overleden in Brabant en Limburg 105 mensen aan COVID-19. Lees hier meer.
7 uur geleden
Het belangrijkste coronanieuws van woensdag 25 november

Nederland:
 • Het RIVM meldde vandaag 4.947 positieve coronatests, minder dan het dagelijkse gemiddelde van afgelopen week (5.276).
 • In ziekenhuizen liggen nu 1.839 coronapatiënten, 86 minder dan gisteren. 529 van hen liggen op de intensive care, drie minder dan een dag eerder.
 • Een op de drie Nederlanders is minder gaan sporten tijdens de coronapandemie.
 • De mondkapjesplicht die op 1 december ingaat, zal volgens minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid niet gelden in gebedshuizen.
 • Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Estland aangescherpt. Wie terugkeert uit Tallinn of de regio Ida-Virumaa krijgt het dringende advies tien dagen in quarantaine te gaan.
 • In Drenthe zal carbidschieten is toegestaan, maar zonder publiek en met maximaal vier mensen bij elkaar om de melkbussen te laten knallen. Dat viertal moet wel onderling 1,5 meter afstand houden.

Internationaal:
 • Franse skigebieden zullen dit jaar niet meer open gaan. Wellicht kan dat in januari wel weer.
 • Frankrijk gaat wel maatregelen versoepelen, zodat familieleden met Kerst samen kunnen zijn.
 • Duitsland gaat het afsteken van vuurwerk op grote pleinen verbieden, om de druk op ziekenhuizen te verlichten.
 • De Australische deelstaat New South Wales laat mensen weer op kantoor werken en de regels rondom social distancing worden versoepeld. De staat heeft al drie weken geen nieuwe lokale besmettingen.
 • De Europese Unie heeft met de vaccinontwikkelaar Moderna een contract afgesloten voor 80 miljoen doses.