.

Blijf hier op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland.
MBO Raad over praktijkonderwijs: 'We zakken door het ijs'
De kwaliteit van het onderwijs in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) heeft flink te lijden onder de coronacrisis. "We zakken door het ijs", zegt voorzitter Adnan Tekin van de MBO Raad vandaag in Trouw.

Niet alleen hogescholen en universiteiten moeten zich aan de coronamaatregelen houden, maar ook de mbo-scholen. Maar bij zogenoemde praktijkvakken, zoals koken, groen- en dierverzorging of techniek, is dat vaak moeilijk. "Het hart van het mbo is het praktijkonderwijs. Daarom is het zo wrang dat we maar 30 procent fysiek onderwijs kunnen geven", aldus Tekin.

Een ander probleem is het tekort aan stageplekken door de coronacrisis, zegt hij in de krant. Op dit moment zijn er volgens de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven 20.500 plaatsen te weinig. "Het mbo heeft eigenlijk een soort huwelijk met het bedrijfsleven. We kunnen niet zonder elkaar."

Online onderwijs is volgens de voorzitter eigenlijk helemaal niet geschikt voor praktische opleidingen
26 minuten geleden
Leden Eerste Kamer gaan minder reizen vanwege coronacrisis
Leden van de Eerste Kamer hoeven de rest van het jaar niet fysiek aanwezig te zijn om zich te melden voor een plenaire vergadering. Door het mogelijk te maken de presentielijst digitaal te ondertekenen, kunnen senatoren onnodig reizen tijdens de coronacrisis voorkomen. Een ruime meerderheid steunt een voorstel dat SP-senator Tiny Kox hiertoe dinsdag indient. Er wordt nog wel fysiek vergaderd.

Om een plenaire vergadering te kunnen houden, is een zogenoemd quorum nodig: een meerderheid van de Eerste Kamer moet aanwezig zijn. Voor senatoren die zelf niet aan een debat meedoen, betekent dat een retourtje Den Haag om alleen de lijst te ondertekenen. Deze reisbewegingen wil de senaat beperken. (ANP)
29 minuten geleden
'Gedeeltelijke lockdown verplicht kabinet tot bieden van extra steun'
Het kabinet praat met werkgevers en vakbonden over aanpassingen van het coronasteunpakket. Zo moet een analyse vandaag duidelijk maken of de steun uitgebreid moet worden. Want door de gedeeltelijke lockdown moeten bedrijven weer vechten om het hoofd boven water te houden. Politiek verslaggever Edo van der Goot praat je hierover bij onze podcast Dit wordt het nieuws.
4 uur geleden
8.685 nieuwe positieve gevallen in Duitsland
Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in Duitsland is in de afgelopen 24 uur met 8.685 gestegen. Dat meldt het Robert Koch-Insti­tut (RKI) voor infectieziekten maandag. De stijging is kleiner dan een dag eerder, toen 11.176 nieuwe gevallen werden gerapporteerd. De cijfers vertonen zondag en maandag vrijwel altijd een dip.

Zaterdag ging het nog om 14.714 nieuwe gevallen. Dat was een record. Het totale aantal besmettingen in Duitsland staat nu op 437.866. Het gerapporteerde dodental steeg met 24 tot 10.056.
10 uur geleden
Voor het eerst sinds juni geen nieuwe besmettingen in Melbourne
De Australische stad Melbourne meldt maandag voor het eerst sinds juni nul nieuwe positieve tests. De deelstaat Victoria, waar Melbourne de hoofdstad van is, telt de meeste besmettingen van heel Australië.

Melbourne is begin augustus in een strenge lockdown gegaan. Afgelopen weekend werd besloten versoepelingen uit te stellen, omdat in een voorstad van Melbourne nieuwe besmettingen waren ontdekt.

Ruim vijftienduizend mensen in en rond de voorstad zijn getest en alle resultaten blijken negatief. Inwoners van Melbourne hopen dat hierdoor een versoepeling van de lockdown in zicht is.
zondag om 23:54
Het belangrijkste coronanieuws zondag 25 oktober

Binnenland:
  • Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt zondag 10.211 positieve coronatests. Niet al deze coronapatiënten zijn ook in het afgelopen etmaal geregistreerd. Door een storing in de computersystemen van de GGD's waren de gerapporteerde cijfers van zaterdag incompleet. De ontbrekende data zijn verwerkt in de cijfers van zondag. Gemiddeld werden dit weekend 9.440 positieve tests per dag gemeld.
  • In het afgelopen etmaal zijn nog eens 191 coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen en 28 op de intensive care beland, laat het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) weten. In totaal liggen nu 2.147 Nederlandse coronapatiënten in het ziekenhuis, 32 meer dan een dag eerder. 490 coronapatiënten, van wie 2 in Duitsland, liggen op de ic. Dat zijn er elf minder dan een dag eerder. 1.657 COVID-19-patiënten liggen op andere ziekenhuisafdelingen. Dat zijn er 43 meer dan de voorgaande dag.
  • De politie heeft zondagnacht een eind gemaakt aan een groot illegaal feest in Hilversum. Meer dan driehonderd mensen waren afgekomen op het illegale dancefeest.

Buitenland:
  • Het aantal bevestigde besmettingen in Frankrijk is zondag met 52.010 gestegen. Dat komt neer op een recordstijging. Zaterdag werden nog 45.422 positieve tests gemeld. 
  • In Italië stijgt het aantal besmettingen ook. Daarom heeft premier Giuseppe Conte de landelijke maatregelen aangescherpt. Bioscopen, theaters, sportscholen en zwembaden blijven allemaal dicht. Verder moeten restaurants en cafés om 18.00 uur stoppen met serveren. De nieuwe regels worden maandag van kracht.
  • In verschillende landen zijn nieuwe maatregelen afgekondigd, omdat op veel plaatsen het aantal besmettingen te snel oploopt. Zo wil de Spaanse regering bijvoorbeeld tot volgend jaar mei een avondklok. Hier vind je een overzicht.
  • Het Robert Koch-Institut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, is in de nacht van zaterdag op zondag bestookt met brandbommen, meldt de Berlijnse politie. Een onbekend aantal mensen zou flessen met brandbaar materiaal tegen de gevel van het RKI hebben gegooid. Een medewerker heeft de vlammen kunnen doven. Er vielen geen gewonden en de schade aan het gebouw heeft zich beperkt tot een gesneuvelde ruit, laat de politie weten.