Afgelopen etmaal 42 nieuwe COVID-patiënten opgenomen

In het afgelopen etmaal zijn er 42 nieuw COVID-patiënten opgenomen in het ziekenhuis. Dat meldt het het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het totale aantal besmette personen dat nu in een ziekenhuis wordt behandeld is nu opgelopen tot 2115. Momenteel liggen er 501 personen met een COVID-19 op de intensive care. Dit zijn er 29 meer dan vrijdag.
Blijf hier op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland.
één uur geleden
Merkel tegen Duitsers: 'Beperk je sociale contacten'
De Duitse bondskanselier Angela Merkel roept in een videoboodschap Duitsers op het aantal sociale contacten te beperken en zo min mogelijk te reizen. Als inwoners het aantal contactmomenten verkleinen "kunnen we gezamenlijk de enorme uitdaging aangaan die het virus met zich meebrengt", aldus Merkel. 

In een poging het aantal nieuwe besmettingen te reduceren heeft het land inwoners ook opgeroepen niet naar skigebieden in Oostenrijk, Zwitserland en Italië af te reizen. Eerder op de dag werd bekend dat Duitsland 14.714 nieuwe positieve tests telt. Dat is een nieuw dagrecord. Daarnaast is het de derde dag op rij dat in 24 uur meer dan tienduizend besmettingen zijn vastgesteld. (Foto: ANP)
één uur geleden
Agenten aangevallen bij beëindigen illegaal feest in Alblasserdam
De politie is vrijdagavond aangevallen bij het beëindigen illegaal feest in de Zuid-Hollandse plaats Alblasserdam. Door een "golf van geweld" zijn twee agenten lichtgewond geraakt, meldt de politie. Er zijn vijf aanhoudingen verricht. Het feest op een boot werd kort voor middernacht ontdekt door enkele surveillerende agenten. Aan boord waren ongeveer vijftien feestgangers. Ze hielden zich niet aan de coronamaatregelen. Lees hier meer.
2 uur geleden
'Twijfels over betrouwbaarheid infraroodthermometers bij bedrijven'
Infraroodthermometers die bedrijven, winkels en horeca vanwege het coronavirus veel gebruiken worden door deskundigen in twijfel getrokken, meldt consumentenprogramma Kassa, dat samen met de Vrije Universiteit in Amsterdam (VU) een steekproef heeft gedaan. 

De geteste systemen worden door honderden bedrijven en winkels in Nederland gebruikt. Volgens deskundigen bieden de apparaten schijnveiligheid, omdat ze niet altijd de juiste temperatuur aangeven. Hierdoor worden mensen een verhoogde lichaamstemperatuur van 38 graden of meer niet tegengehouden. Lees hier meer. 
2 uur geleden
Bulgaarse hoofdstad Sofia sluit nachtclubs en discotheken
De Bulgaarse hoofdstad Sofia sluit nachtclubs en discotheken. De maatregel, die twee weken geldt, is ingevoerd vanwege de toename van het aantal coronabesmettingen. Burgemeester Yordanka Fankakova vraagt daarnaast universiteiten over te stappen op afstandsonderwijs. Bedrijven krijgen de oproep hun personeel vanuit huis te laten werken. Het aantal bevestigde coronabesmettingen in Bulgarije is vandaag met 1.589 gestegen naar 36.519. 584 nieuwe gevallen zijn vastgesteld in de hoofdstad.
3 uur geleden
Aantal positieve tests in België blijft hard toenemen, vooral in Luik
Het aantal positieve coronatests in België is de afgelopen week opnieuw hard toegenomen, blijkt uit cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Ook werden gisteren 585 Belgische coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Vooral in de provincie Luik zijn de cijfers verontrustend.

Uit de nieuwste cijfers die vanochtend gepubliceerd zijn, blijkt dat tussen 14 en 20 oktober elke dag gemiddeld 11.201 mensen positief getest werden op COVID-19. Dat is een stijging van 56 procent ten opzichte van een week eerder, schrijft HLN.

De recentste dag waarvan de cijfers definitief zijn, is dinsdag 20 oktober. Op die dag werden zeker 15.432 positieve tests gemeld, een nieuw dagrecord. Het oude dagrecord stond op 12.791, het aantal dat op 16 oktober gemeld werd. Lees hier meer. (Foto: ANP)
5 uur geleden
Duitsers zijn afgelopen week massaal wc-papier in gaan slaan uit angst voor een nieuwe lockdown. De verkoopcijfers lagen afgelopen week bijna 90 procent hoger dan in een normale week, meldt het landelijke statistiekbureau. Een fabrikant van toiletpapier uit de Duitse plaats Benrath speelde slim in op de enorme koopcijfers.
Wc-papierautomaat moet Duitse hamsterwoede stillen
Wc-papierautomaat moet Duitse hamsterwoede stillen
6 uur geleden
Grote onrust in Napels na instellen van avondklok 
Honderden mensen zijn vrijdagavond in Napels in botsing gekomen met de politie bij protesten tegen coronavirusbeperkingen in de Zuid-Italiaanse stad. Er werd actiegevoerd tegen de ​​avondklok die dit weekend van kracht werd in de regio Campanië om een tweede golf van coronabesmettingen tegen te gaan.

Een overwegend jong publiek marcheerde zingend door de straten van de regionale hoofdstad terwijl het uitgaansverbod om 23.00 uur inging. Sommigen gooiden rookbommen en andere projectielen naar de politie en staken afvalbakken in brand. Agenten gebruikten vanwege de grote onrust traangas.

De regionale president Vincenzo de Luca had opgeroepen tot nog strengere maatregelen om het virus in Campanië in te dammen, waar de afgelopen dag 2.300 besmettingen werden geregistreerd. Premier Giuseppe Conte heeft tot dusver vermeden opnieuw een complete lockdown op te leggen. Die zorgde er eerder dit jaar voor dat het hele land twee maanden in quarantaine werd gehouden.
6 uur geleden
Poolse president besmet met coronavirus
De Poolse president Andrzej Duda (48) is positief getest op het coronavirus. Ondanks de besmetting voelt hij zich goed, zegt de presidentiële minister Blazej Spychalski. "De president is gisteren getest op het coronavirus", schrijft Spychalski op Twitter. "De uitslag blijkt positief te zijn. De president is in orde. We hebben constant contact met de relevante medische diensten." (Foto: ANP)
7 uur geleden
'Ziekenhuispersoneel wil duidelijkere richtlijnen voor gebruik mondkapjes'
Meerdere zorgorganisaties vinden de regels rond het gebruik van mondkapjes door ziekenhuispersoneel "verwarrend en onveilig". Ze pleiten in een open brief voor duidelijkere en strengere richtlijnen voor het gebruik van medische mondkapjes. De organisaties pleiten namens ziekenhuismedewerkers voor het voortdurend dragen van medische mondkapjes. Uitzonderingen moeten alleen mogelijk zijn als zorgprofessionals zélf oordelen dat het nodig en verantwoord is. Lees hier meer. (Foto: ANP)
7 uur geleden
Bijna 15.000 nieuwe positieve tests in Duitsland
Opnieuw is in Duitsland een recordaantal positieve tests vastgesteld. Het Robert Koch-Insti­tut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, meldt 14.714 nieuwe gevallen. Het aantal mensen dat overleden is aan de gevolgen van COVID-19 is gestegen tot 10.003.

Het is de derde dag op rij dat het aantal nieuwe coronagevallen in 24 uur tijd de grens van 10.000 overschrijdt. Donderdag kwam het aantal uit op 11.287 en vrijdag ging het om 11.242 besmettingsgevallen.

RKI-directeur Lothar Wieler noemt de situatie in Duitsland zorgwekkend. Hij roept de bevolking op zich de houden aan de socialeafstandregels. In totaal zijn in Duitsland nu ruim 418.000 besmettingen met het coronavirus vastgesteld.
7 uur geleden
Onduidelijkheid over capaciteit sportscholen: boa's tikken clubs op de vingers
Sport- en fitnesscentra weten niet goed hoeveel sporters zij tegelijkertijd mogen ontvangen, vertelt een woordvoerder van NL Actief in gesprek met NU.nl. De brancheorganisatie adviseert om tijdelijk maximaal dertig personen binnen te laten, mede doordat diverse clubs door boa's op de vingers zijn getikt.
 
Volgens NL Actief kunnen de maatregelen van de overheid op verschillende wijzen geïnterpreteerd worden en komen clubs daardoor in moeilijkheden. Een woordvoerder van het ministerie voor Justitie en Veiligheid bevestigt die uitspraak. "Het is niet in beton gegoten. Uiteindelijk moeten Veiligheidsregio's keuzes maken of de gestelde regels bij andere normen en waarden passen." Lees hier meer.
9 uur geleden
Recordaantal van bijna 80.000 Amerikaanse positieve testen
In de Verenigde Staten zijn het afgelopen etmaal 79.963 nieuwe besmettingen gemeld, aldus de Johns Hopkins Universiteit. Niet eerder werden er in het land zoveel positieve testen op één dag gemeld. 

In de Verenigde Staten zijn inmiddels 8,5 miljoen positieve coronatests vastgesteld. Het aantal besmettingen loopt de laatste tijd vooral op in de staten Ohio, Michigan, North Carolina, Pennsylvania en Wisconsin.

Het aantal sterfgevallen met corona ligt gemiddeld tussen de 700 en 800 per dag, een stuk lager dan de gemiddeld 1.200 besmette dagelijkse overledenen die in juli werden gemeld.
14 uur geleden
'Leidse vaccinmaker Janssen mag vaccinonderzoek hervatten'
De Leidse vaccinmaker Janssen mag zijn proef met een coronavaccin spoedig hervatten. Dat meldt de Amerikaanse krant The Washington Post op basis van ingewijden. De proef werd eerder onderbroken vanwege onverklaarbare problemen bij een van de deelnemers, maakte moederbedrijf Johnson & Johnson vorige week bekend.

Een onafhankelijke commissie heeft de zaak onderzocht. De beroerte die een man zou hebben gekregen, zou niet gerelateerd zijn aan de proef, aldus bronnen tegen de krant. 

Ook de Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca en de Universiteit van Oxford mogen testen in de Verenigde Staten weer hervatten, meldt The Wall Street Journal. AstraZeneca legde in september al het onderzoek naar zijn coronavaccin even stil, nadat een deelnemer ziek was geworden. In onder andere het Verenigd Koninkrijk, Japan, Brazilië en India werd het onderzoek al hervat.

Medicijnonderzoeken worden uit voorzorg altijd stopgezet als zich een bijwerking voordoet tijdens een klinische proef. Daarna volgt een onderzoek om aan te tonen of de problemen verband houden met het vaccin.
14 uur geleden
Frankrijk zevende land met meer dan miljoen bevestigde besmettingen
Frankrijk heeft de grens van een miljoen positief geteste coronapatiënten overschreden. In de afgelopen 24 uur werd een recordaantal van 42.032 nieuwe besmettingen geregistreerd, zo meldt het ministerie van Volksgezondheid. Daarmee komt het totale aantal besmettingen op 1.041.075 mensen.

Frankrijk is hiermee het zevende land dat de grens van een miljoen besmettingen passeert, na de Verenigde Staten, India, Brazilië, Rusland, Argentinië en Spanje.

De avondklok die Frankrijk vanwege de coronacrisis heeft ingesteld, is uitgebreid naar nog eens 38 departementen. Dit betekent dat 46 miljoen mensen met deze maatregel te maken krijgen.
14 uur geleden
Het belangrijkste coronanieuws van vrijdag 23 oktober

Nederland:
 • Het RIVM meldt vrijdag 10.007 positieve coronatests. Het betreft de derde forse stijging op rij.
 • Er werden 47 coronagerelateerde sterfgevallen geregistreerd. Het is de vierde dag op rij dat een relatief groot aantal coronadoden wordt gemeld. Tezamen met dinsdag, woensdag en donderdag gaat het om 198 sterfgevallen in totaal.
 • Er zijn 248 nieuwe ziekenhuisopnames en 43 opnames op intensive cares. Ruim tweeduizend coronapatiënten zijn nu opgenomen in ziekenhuizen. Het gros van hen (1.601) wordt behandeld op reguliere afdelingen.
 • Deze vrijdag zijn ook de eerste twee ic-patiënten overgeplaatst naar Duitsland.
 • Het doorbreken van de grens van tienduizend positieve coronatesten is volgens minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) "zorgelijk", maar nog geen reden om met hardere maatregelen te komen. Het kabinet wil eerst de effecten van het maatregelenpakket van 13 oktober afwachten.
 • Het RIVM hoopt de eerste effecten van de coronamaatregelen die negen dagen geleden werden aangekondigd volgende week dinsdag terug te zien aan de besmettingscijfers. 
 • Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) krijgt meer bevoegdheden om de spreiding van coronapatiënten goed te regelen. Dit moet ervoor zorgen dat de zorg voor iedereen beschikbaar blijft. 
 • Hotels mogen vanaf 20.00 uur geen alcohol meer schenken in hun bars en restaurants. Ook mag de drank dan niet meer worden geleverd via roomservice. Het kabinet trekt daarmee één lijn met het verbod op de verkoop van alcoholische dranken in winkels tussen 20.00 en 7.00 uur. 
 • Al 10.000 mensen hebben zich sinds vrijdagochtend aangemeld voor het onderzoek naar antistoffen en de verspreiding van het coronavirus tijdens de eerste golf. Momenteel kunnen er door het grote aantal aanmeldingen alleen nog mensen op de reservelijst worden geplaatst. 

Internationaal:
 • Frankrijk heeft de grens van een miljoen positief geteste coronapatiënten overschreden. In de afgelopen 24 uur werden een recordaantal van 42.032 nieuwe besmettingen geregistreerd, daarmee komt het totale aantal besmettingen op 1.041.075 mensen.
 • Italië registreerde vrijdag het grootste aantal coronabesmettingen tot dusver. De autoriteiten melden dat bij nog eens 19.143 mensen is vastgesteld dat ze het besmettelijke virus hebben opgelopen.
 • In Duitsland zijn voor de tweede dag op rij meer dan elfduizend besmettingen gemeld. Het Robert Koch-Insti­tut noteerde afgelopen etmaal 11.242 besmettingsgevallen en 49 doden bij wie het virus was vastgesteld.
 • In de Verenigde Staten is bij nog eens 76.195 mensen het coronavirus vastgesteld. Sinds het begin van de pandemie hebben meer dan acht miljoen Amerikanen het virus opgelopen. Ruim 223.000 patiënten zijn overleden.
 • De Tsjechische premier Andrej Babis heeft het ontslag geëist van zijn minister van Volksgezondheid, Roman Prymula. Laatstgenoemde ligt onder vuur omdat hij gefotografeerd werd toen hij zonder mondkapje een restaurant verliet, terwijl deze gesloten zijn. Het dragen van een mondkapje is sinds woensdag buiten in de bebouwde kom verplicht in Tsjechië.