Blijf in ons liveblog op de hoogte van de ontwikkelingen rondom het coronavirus in binnen- en buitenland.
41 minuten geleden
Nieuw-Zeeland viert honderd dagen zonder nieuwe coronabesmettingen
In Nieuw-Zeeland zijn zondag honderd dagen voorbij gegaan zonder nieuwe coronabesmettingen. In het land zijn nog 23 actieve coronagevallen, die allemaal in isolatie zitten. In totaal zijn er in Nieuw-Zeeland 1.219 mensen besmet (geweest) met het virus. 

Begin juni werd de laatste coronapatiënt in het land voor genezen verklaard en werden alle coronamaatregelen, op de grenscontroles na, opgeheven. Dat de aantallen relatief klein zijn, komt volgens experts onder meer door de geografische ligging van Nieuw-Zeeland en de strenge maatregelen die de overheid trof om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
3 uur geleden
Ondanks vastlopen onderhandelingen toch economisch noodpakket in VS
De Amerikaanse president Donald Trump heeft zaterdag vier uitvoerende bevelen ondertekend waarmee er toch tweede economisch noodpakket voor de coronacrisis komt, nadat onderhandelingen hierover in het Amerikaanse congres waren stukgelopen.

Met de uitvoerende bevelen wordt onder andere de tijdelijke werkeloosheidsuitkering voorgezet, hoewel deze wel is verlaagd van 600 dollar per week naar 400 dollar per week. Ook ondertekende Trump een decreet die verhuurders met overheidssteun oproept huurders tijdelijk hun huis niet uit te zetten.

Verder ondertekende Trump twee memoranda, wettelijke voornemens, om geen rente te heffen op studieleningen van de staat en om mensen die minder dan 100.000 dollar per jaar verdienen tijdelijk te ontlasten van loonbelasting. Deze memo's moeten nog wel door beide politieke partijen worden goedgekeurd. Lees hier meer.
4 uur geleden
Braziliaans dodental met corona in 50 dagen verdubbeld naar 100.000
In Brazilië is het aantal overledenen met corona zaterdagavond de 100.000 gepasseerd en het aantal coronabesmettingen de 3 miljoen. Experts verwachten dat het aantal doden en besmettingen alleen maar zal toenemen.

Tussen maart en eind juni noteerde Brazilië 50.000 overledenen met corona, binnen 50 dagen is dat aantal verdubbeld. Alleen de Verenigde Staten zijn er meer coronabesmettingen (4,9 miljoen) en overledenen met corona (162.000).

Ondanks de recordcijfers kondigt de Braziliaanse regering steeds nieuwe versoepelingen aan. Zo gaan in veel steden restaurants en winkels weer open en is ook sinds 30 juli internationaal vliegverkeer weer toegestaan. Lees hier meer.
gisteren om 23:40
Het belangrijkste coronanieuws van zaterdag 8 augustus

Nederland:
  • In de afgelopen 24 uur zijn 486 nieuwe besmettingen met het coronavirus aan het licht gekomen, blijkt uit gegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
  • Duitsland dekt definitief de kosten voor coronapatiënten uit Nederland en andere EU-lidstaten die in Duitsland behandeld zijn. 58 Nederlanders werden in Duitse ziekenhuizen opgenomen.
  • Duizenden ouders hebben hun eigen bijdrage voor de kinderopvang nog steeds niet terug. Zij krijgen geld terug omdat door de coronacrisis de kinderopvangcentra voor de meeste kinderen tijdelijk gesloten waren.
  • Twee spelers van Willem II en Feyenoord zijn positief getest op het coronavirus. Om privacyredenen is niet bekendgemaakt om welke personen het gaat.

Internationaal:
  • Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken komt met nieuwe reisadviezen voor Aruba, Estland en Letland. Het advies is van geel (veiligheidsrisico's) gewijzigd naar oranje (alleen noodzakelijke reizen).
  • Duitse reizigers die terugkeren uit risicolanden moeten zich vanaf vandaag verplicht laten testen op het coronavirus. Personen die weigeren, riskeren een boete tot 25.000 euro. 
  • Het Engelse mondkapjesplicht is uitgebreid. Een mondkapje is voortaan verplicht in alle gebouwen waar veel personen samenkomen. Engelsen moesten al mondkapjes dragen in het openbaar vervoer, winkels en enkele andere locaties.
  • Ook Parijs stelt een mondkapjesplicht in. Vanaf maandag moeten op bepaalde plekken in de stad mondkapjes gedragen worden.
  • De Amerikaanse onderhandelingen over nieuw steunpakket in Verenigde Staten lopen spaak. Democraten en Republikeinen zijn niet tot een akkoord gekomen.