Blijf hier op de hoogte van het laatste nieuws omtrent het coronavirus in binnen- en buitenland.
Politie maakt eind aan feestje in Brabantse trailer
De politie heeft gisteravond een eind gemaakt aan een illegaal feestje op een bedrijventerrein in het Brabantse Boekel. Negentien jongeren feestten in een trailer die was ingericht als kroeg. Ze zijn bekeurd wegens het overtreden van de coronaregels. Op Twitter noemt de politie Oost-Brabant dergelijke feesten onacceptabel". "Het zijn voor iedereen moeilijke tijden, maar hou je aan de regels!", aldus de politie-eenheid.

Elders in Noord-Brabant, in Etten-Leur, beëindigde de politie vannacht een feestje in een bedrijfsruimte. De acht aanwezigen kregen een boete.
over 2 dagen
Britse regering hoopt op versoepeling maatregelen in maart
De Britse regering hoopt in maart de lockdownmaatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus te kunnen versoepelen. Dat zei de Britse minister Dominic Raab van Buitenlandse Zaken zondag in een interview met Sky News.

"We willen zo snel mogelijk uit deze nationale lockdown komen. Hopelijk kunnen we in maart versoepelen. Ik denk niet dat we het in één keer zullen doen, maar in stapjes de maatregelen zullen uitfaseren," aldus Raab.

Het Verenigd Koninkrijk nam afgelopen vrijdag strengere maatregelen. Zo werd reizen verder aan banden gelegd. Om te voorkomen dat andere mutanten van het virus het land bereiken, moet vanaf morgen iedereen na aankomst in quarantaine. Om 4.00 uur lokale tijd vervalt dan de uitzondering dat reizigers uit bepaalde landen niet in isolatie hoeven.

Premier Boris Johnson kondigde verder aan dat er meer controle komt op de quarantaineplicht van tien dagen, of vijf dagen na een negatieve test. De Britten kampen met een mutant van het coronavirus die veel besmettelijker is.
over 2 dagen
Politie beëindigt feest in Etten-Leur
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een feestje in Etten-Leur beëindigd, meldt BN DeStem. In een bedrijfsruimte werd een feestje gehouden, waarbij de coronamaatregelen niet werden nageleefd. In de ruimte was een zelfgemaakte bar neergezet. De acht aanwezigen hebben een boete gekregen.
over 2 dagen
'Oostenrijk verlengt lockdown met twee weken'
Oostenrijk zou de coronamaatregelen met nog eens twee weken verlengen tot en met 7 februari, meldt persbureau APA zondag op basis van ingewijden. Dat betekent dat winkels, restaurants en scholen tot die tijd gesloten blijven. Bondskanselier Sebastian Kurz geeft zondagochtend naar verwachting een persconferentie.

Het Alpenland is sinds 26 december in een harde lockdown, hetgeen inhoudt dat inwoners zoveel mogelijk moeten thuisblijven. Volgens APA kunnen de maatregelen mogelijk op 8 februari worden versoepeld, zoals een heropening van sportscholen en musea. Wel moeten mensen voortaan medische mondkapjes (FFP2-maskers) dragen als ze ergens op bezoek gaan en minstens 2 meter afstand van elkaar houden.
over 2 dagen
Duizenden mensen in Wenen demonstreren tegen coronamaatregelen
In de Oostenrijkse hoofdstad Wenen demonstreerden zaterdag naar schatting tienduizend mensen tegen de coronamaatregelen. Vijf personen werden opgepakt. Veel deelnemers droegen geen mondkapje of hielden zich niet aan de afstandsregels. Het land zit momenteel in een derde lockdown. Alleen essentiële winkels zijn nog open. De regering kondigt zondag mogelijk opnieuw een aanscherping van de regels aan.
over 2 dagen
Australische stad Sydney meldt nieuwe cluster van besmettingen
De Australische provincie New South Wales maakte zondag melding van een nieuw coronacluster in de stad Sydney. Een man zou zes van zijn vrienden hebben besmet.

Enkele uren voor deze bekendmaking meldde de Australische minister van Volksgezondheid Greg Hunt nog dat er in Australië geen actieve "coronahotspots" meer waren.

In de laatste maanden werden coronaclusters ontdekt in de provincies Zuid-Australië, Victoria en Queensland. Die zijn inmiddels onder controle. De gezondheidsminister zei zondag dat Australië nog voor een lange periode de impact van het coronavirus zal voelen, omdat het virus in het grootste deel van de wereld nog niet onder controle is.
over één dag
Zuid-Afrikaanse virusvariant duikt op in Denemarken
De variant van het coronavirus die voor het eerst werd ontdekt in Zuid-Afrika, is nu ook opgedoken in Denemarken. Dat melden lokale gezondheidsautoriteiten zaterdag. 

Het is nog onbekend hoe de besmettelijkere mutatie in het land is terechtgekomen en hoeveel mensen ermee besmet zijn.
over één dag
Politie doet inval in café in Leeuwarden, vijftien mensen beboet
De politie en handhaving van de gemeente Leeuwarden hebben zaterdag een inval gedaan in een café in de stad. Het café was geopend, terwijl dat op dit moment niet is toegestaan. Vijftien mensen, onder wie de exploitant, hebben een boete van 95 euro gekregen. Ook werd er binnen onder meer illegaal gegokt.

Op dezelfde dag besloot een Eindhovens café dat vorige week nog aankondigde zondag de deuren weer te openen, van dat plan af te zien. Lees hier verder.
over één dag
Het belangrijkste nieuws van zaterdag 16 januari.

Binnenland:
  • Het RIVM meldt 5.340 nieuwe positieve tests, opnieuw minder dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen (5.873).
  • Momenteel liggen er 2.360 coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen, 109 minder dan vrijdag. 666 daarvan worden op een intensive care behandeld, 19 minder dan een dag geleden
  • Basisscholen gaan nog niet open op 25 januari. Het kabinet neemt het OMT-advies hierover over.
  • In Nederland zijn nu tweehonderd besmettingen met de Britse coronavariant bekend.

Buitenland:
  • Familieleden van bewoners van Vlaamse rusthuizen zijn stiekem ingeënt met restjes van het coronavaccin van Pfizer en BioNTech. Ook familieleden van personeelsleden kregen overgebleven vaccin toegediend. De autoriteiten noemen dit ontoelaatbaar.
  • In Denemarken is de Zuid-Afrikaanse coronamutatie voor het eerst opgedoken.
  • Bonaire laat vanaf zaterdag weer vluchten vanuit de Verenigde Staten en Canada toe. Reizigers moeten wel een negatieve uitslag van een PCR-test kunnen overleggen.
  • In de Braziliaanse stad Manaus kampen ziekenhuizen met een tekort aan zuurstof.
  • In Frankrijk is zaterdag een strenge avondklok van kracht geworden. Van 18.00 uur tot 6.00 uur moeten inwoners van het land thuisblijven.
  • In Engeland worden verschillende kerken ingezet als priklocatie.