Blijf hier op de hoogte van het laatste nieuws omtrent het coronavirus in binnen- en buitenland.
Catshuisoverleg over avondklok, basisscholen en steunpakket begonnen
In het Catshuis is een groot deel van het demissionaire kabinet begonnen met het overleg met deskundigen over de coronacrisis. Daar wordt gesproken over een avondklok, het steunpakket voor het bedrijfsleven en een vroegtijdige heropening van basisscholen.

Zaterdag lekte al uit dat het OMT adviseert de basisscholen en de kinderopvang dicht te houden tot het einde van de lockdown (tot en met 9 februari). Het OMT maakt zich zorgen over de Britse variant van het virus dat veel besmettelijker is.

Het kabinet heeft het OMT gevraagd te onderzoeken hoe effectief een avondklok is in de strijd tegen het coronavirus. Premier Mark Rutte vreest dat de avondklok nodig is, omdat het aantal nieuwe besmettingen groot blijft en de Britse variant zijn intrede heeft gedaan. In de Tweede Kamer is veel weerstand tegen invoering van de avondklok, ook bij de coalitiepartijen. Verder zijn er zorgen over de handhaving. De politiebonden voorzien grote problemen bij de handhaving van de maatregel. De afgelopen tijd lijkt het begrip in de Kamer voor de mogelijke invoering van de "ingrijpende maatregel" te groeien.
over 2 dagen
EU-president Michel sluit 'coronavaccinatiepaspoort' niet uit: 'Nu nog te vroeg'
Het is nog te vroeg voor een 'coronavaccinatiepaspoort', vindt EU-president Charles Michel. Volgens hem zouden eerst meer mensen ingeënt moeten zijn, anders dreigen scheve ogen, aldus Michel. Het zogeheten coronapaspoort zou het makkelijker moeten maken voor gevaccineerden om te reizen. 

Griekenland pleit voor zo'n vaccinatiebewijs, in de hoop de voor de economie zo belangrijke toeristen weer te kunnen verwelkomen. De Griekse premier krijgt bijval van andere Zuid-Europese vakantielanden. De EU-leiders buigen zich donderdag over het voorstel op een nieuwe video-top over de strijd tegen de coronapandemie.

"Het is duidelijk in mijn ogen dat we meer mensen moeten vaccineren" voordat de invoering van een coronavaccinatiepaspoort aan de orde zou zijn, zei de voorzitter van de raad van regeringsleiders en staatshoofden van de EU in de politieke talkshow Buitenhof. "Als we dat te vroeg zouden implementeren, zou men een gigantische frustratie provoceren in Europa." Michel sluit niet uit dat het later wel van een Europees coronapaspoort komt. Maar hij "weet ook dat het thema gevoelig ligt" in meerdere EU-landen. Onder meer Nederland heeft bedenkingen.
over 2 dagen
110 besmettingen met Britse variant in Belgisch verzorgingstehuis
In een woon-zorgcentrum in het Belgische Merkem zijn zeker 72 bewoners en 38 medewerkers besmet met de Britse coronavirusvariant, melden Belgische media. Drie bewoners zijn overleden. Ook elders in de West-Vlaamse gemeente Houthulst, waar Merkem deel van uitmaakt, is het aantal nieuwe coronagevallen binnen twee weken snel gestegen: van 8 naar 85.

"We hadden al een vermoeden aangezien het virus zo snel mensen infecteert", zegt burgemeester Joris Hindryckx van Houthulst tegen de krant Het Laatste Nieuws over de besmettingen in het woon-zorgcentrum. "Het Agentschap Zorg en Gezondheid heeft bevestigd dat het om de besmettelijkere Britse variant gaat. Hoe die in het woon-zorgcentrum is binnengedrongen, blijft een raadsel. Bij mijn weten zijn er geen medewerkers naar Engeland geweest."

Het aantal coronabesmettingen in Houthulst steeg in de afgelopen week snel. Er werd al gevreesd dat het om de Britse variant zou gaan en dat werd zondagochtend bevestigd. Uit voorzorg besloot de gemeente eerder al alle sociale activiteiten te verbieden. Alleen scholen, de kinderopvang en medische dienstverleners blijven voorlopig open. Besmette personen moeten tien in plaats van zeven dagen in isolatie.
over 2 dagen
Bijna hele afdeling ouderenpsychiatrie van Emergis in Kloetinge test positief
20 van de 23 patiënten en 8 medewerkers van de afdeling ouderenpsychiatrie van Emergis in het Zeeuwse Kloetinge zijn positief getest, schrijft Omroep Zeeland. Eén patiënt is ernstig ziek, de andere patiënten hebben vooralsnog milde klachten of geen klachten.

De hele afdeling is in quarantaine en de GGD gaat na of er onderzoek naar de Britse variant van het coronavirus nodig is. Op de andere afdelingen zijn vooralsnog geen patiënten met COVID-19-klachten.

Om verspreiding van het virus te voorkomen, is fysiek bezoek nu niet toegestaan en zijn de verloven geschrapt.
over 2 dagen
Duitsland meldt 445 coronagerelateerde sterfgevallen
Het aantal overleden coronapatiënten in Duitsland steeg in de afgelopen 24 uur met 445. Zaterdag werden nog 980 coronagerelateerde sterfgevallen geregistreerd.

Het totale aantal in Duitsland overleden coronapatiënten steeg daarmee tot 46.419, meldt het Robert Koch-Insti­tut, de Duitse evenknie van het RIVM.

Het aantal vastgestelde coronabesmettingen in Duitsland is in het afgelopen etmaal met 13.882 toegenomen, tegenover een stijging van 18.678 een dag eerder. In totaal zijn nu 2.033.518 besmettingen in Duitsland geconstateerd.
over 2 dagen
Britse regering hoopt op versoepeling maatregelen in maart
De Britse regering hoopt in maart de coronamaatregelen te kunnen versoepelen. Dat zei de Britse minister Dominic Raab van Buitenlandse Zaken zondag in een interview met Sky News.

"We willen zo snel mogelijk uit deze nationale lockdown komen. Hopelijk kunnen we in maart versoepelen. Ik denk niet dat we het in één keer zullen doen, maar in stapjes de maatregelen zullen uitfaseren", aldus Raab.

Het Verenigd Koninkrijk trof afgelopen vrijdag strengere maatregelen. Zo werd reizen verder aan banden gelegd. Om te voorkomen dat andere mutaties van het virus het land bereiken, moet vanaf morgen iedereen na aankomst in quarantaine. Om 4.00 uur lokale tijd vervalt dan de uitzondering dat reizigers uit bepaalde landen niet in isolatie hoeven.

Premier Boris Johnson kondigde verder aan dat beter op de naleving van de quarantaineplicht gecontroleerd zal worden. Mensen moeten na aankomst tien dagen in quarantaine of vijf dagen na een negatieve test. De Britten kampen met een mutatie van het coronavirus die veel besmettelijker is dan andere varianten.
over 2 dagen
Politie maakt eind aan feestje in Brabantse trailer 
De politie heeft gisteravond een eind gemaakt aan een illegaal feestje op een bedrijventerrein in het Brabantse Boekel. Negentien jongeren feestten in een trailer die was ingericht als kroeg. Ze zijn bekeurd wegens het overtreden van de coronaregels. Op Twitter noemt de politie Oost-Brabant dergelijke feesten "onacceptabel". "Het zijn voor iedereen moeilijke tijden, maar hou je aan de regels!", aldus de politie-eenheid.

Elders in Noord-Brabant, in Etten-Leur, beëindigde de politie vannacht een feestje in een bedrijfsruimte. De acht aanwezigen kregen een boete.

In Amsterdam werd ook een feest in een bedrijfspand beëindigd door de politie. Daar kregen 64 feestgangers een boete.
over 2 dagen
Politie beëindigt feest in Etten-Leur
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een feestje in Etten-Leur beëindigd, meldt BN DeStem. In een bedrijfsruimte werd een feestje gehouden, waarbij de coronamaatregelen niet werden nageleefd. In de ruimte was een zelfgemaakte bar neergezet. De acht aanwezigen hebben een boete gekregen.
over 2 dagen
Oostenrijk verlengt lockdown met twee weken
Oostenrijk gaat de huidige coronamaatregelen met nog eens twee weken verlengen tot en met 7 februari, meldt de regering. Dat betekent dat winkels, restaurants en scholen tot die tijd gesloten blijven.

Het Alpenland is sinds 26 december in een harde lockdown, wat inhoudt dat net als in Nederland de mensen zoveel mogelijk thuis moeten blijven. Mogelijk kunnen vanaf 8 februari versoepelingen worden ingesteld, zoals het heropenen van sportscholen en musea. Wel moeten mensen voortaan medische mondkapjes (FFP2-maskers) dragen als ze ergens op bezoek gaan en minstens 2 meter afstand van elkaar houden.

Zaterdag protesteerden in de hoofdstad Wenen ongeveer tienduizend mensen tegen de coronamaatregelen. Het protest begon vreedzaam, maar eindigde rumoerig. Vijf mensen zijn aangehouden.

De lockdown in Oostenrijk tijdens het wintersportseizoen is een grote aderlating voor het land. De maatregelen zouden eigenlijk dit weekend aflopen, maar worden nu voor de tweede keer verlengd.
over 2 dagen
Duizenden mensen in Wenen demonstreren tegen coronamaatregelen
In de Oostenrijkse hoofdstad Wenen demonstreerden zaterdag naar schatting tienduizend mensen tegen de coronamaatregelen. Vijf personen werden opgepakt. Veel deelnemers droegen geen mondkapje of hielden zich niet aan de afstandsregels. Het land zit momenteel in een derde lockdown. Alleen essentiële winkels zijn nog open. De regering kondigt zondag mogelijk opnieuw een aanscherping van de regels aan.
over 2 dagen
Australische stad Sydney meldt nieuwe cluster van besmettingen
De Australische provincie New South Wales maakte zondag melding van een nieuw coronacluster in de stad Sydney. Een man zou zes van zijn vrienden hebben besmet.

Enkele uren voor deze bekendmaking meldde de Australische minister van Volksgezondheid Greg Hunt nog dat er in Australië geen actieve "coronahotspots" meer waren.

In de laatste maanden werden coronaclusters ontdekt in de provincies Zuid-Australië, Victoria en Queensland. Die zijn inmiddels onder controle. De gezondheidsminister zei zondag dat Australië nog voor een lange periode de impact van het coronavirus zal voelen, omdat het virus in het grootste deel van de wereld nog niet onder controle is.
over één dag
Zuid-Afrikaanse virusvariant duikt op in Denemarken
De variant van het coronavirus die voor het eerst werd ontdekt in Zuid-Afrika, is nu ook opgedoken in Denemarken. Dat melden lokale gezondheidsautoriteiten zaterdag. 

Het is nog onbekend hoe de besmettelijkere mutatie in het land is terechtgekomen en hoeveel mensen ermee besmet zijn.
over één dag
Politie doet inval in café in Leeuwarden, vijftien mensen beboet
De politie en handhaving van de gemeente Leeuwarden hebben zaterdag een inval gedaan in een café in de stad. Het café was geopend, terwijl dat op dit moment niet is toegestaan. Vijftien mensen, onder wie de exploitant, hebben een boete van 95 euro gekregen. Ook werd er binnen onder meer illegaal gegokt.

Op dezelfde dag besloot een Eindhovens café dat vorige week nog aankondigde zondag de deuren weer te openen, van dat plan af te zien. Lees hier verder.
over één dag
Het belangrijkste nieuws van zaterdag 16 januari.

Binnenland:
  • Het RIVM meldt 5.340 nieuwe positieve tests, opnieuw minder dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen (5.873).
  • Momenteel liggen er 2.360 coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen, 109 minder dan vrijdag. 666 daarvan worden op een intensive care behandeld, 19 minder dan een dag geleden
  • Basisscholen gaan nog niet open op 25 januari. Het kabinet neemt het OMT-advies hierover over.
  • In Nederland zijn nu tweehonderd besmettingen met de Britse coronavariant bekend.

Buitenland:
  • Familieleden van bewoners van Vlaamse rusthuizen zijn stiekem ingeënt met restjes van het coronavaccin van Pfizer en BioNTech. Ook familieleden van personeelsleden kregen overgebleven vaccin toegediend. De autoriteiten noemen dit ontoelaatbaar.
  • In Denemarken is de Zuid-Afrikaanse coronamutatie voor het eerst opgedoken.
  • Bonaire laat vanaf zaterdag weer vluchten vanuit de Verenigde Staten en Canada toe. Reizigers moeten wel een negatieve uitslag van een PCR-test kunnen overleggen.
  • In de Braziliaanse stad Manaus kampen ziekenhuizen met een tekort aan zuurstof.
  • In Frankrijk is zaterdag een strenge avondklok van kracht geworden. Van 18.00 uur tot 6.00 uur moeten inwoners van het land thuisblijven.
  • In Engeland worden verschillende kerken ingezet als priklocatie.