Blijf hier op de hoogte van het laatste nieuws omtrent het coronavirus in binnen- en buitenland.
University of Oxford past coronavaccin vanwege mutaties aan
Wetenschappers van University of Oxford werken aan nieuwe versies van het Oxford/AstraZeneca-vaccin, meldt de Britse krant The Telegraph donderdag. De verspreiding van mutaties van het coronavirus die in het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Brazilië zijn opgedoken, moet daarmee worden tegengegaan.

Het team achter het Oxford/AstraZeneca-vaccin onderzoekt de haalbaarheid van de herontwikkeling van de technologie achter het coronavaccin, schrijft The Telegraph.

De Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca verwees voor commentaar naar University of Oxford. Een woordvoerder van de universiteit zegt dat zorgvuldig wordt uitgezocht in hoeverre de nieuwe varianten van het coronavirus tegen de vaccins bestand zijn en welke processen nodig zijn voor een snelle ontwikkeling van een aangepast coronavaccin.

De Britse premier Boris Johnson zei woensdag dat de Britse toezichthouder zal klaarstaan voor de beoordeling en goedkeuring van een aangepast vaccin.
over 2 dagen
Stadsbussen in Londen worden gebruikt als ambulances
De Britse gezondheidsdienst NHS gaat twee stadsbussen in Londen als ambulances gebruiken, omdat het gezondheidsstelsel door de Britse variant van het coronavirus onder grote druk staat. Dat schrijft The Guardian donderdag.

Het gaat niet om de iconische rode dubbeldekkers, maar om reguliere stadsbussen. De meeste stoelen zijn uit de bussen gehaald, zodat er tot vier patiënten mee vervoerd kunnen worden.
over 2 dagen
PostNL bezorgde recordaantal pakketjes in 2020
PostNL heeft in 2020 een recordaantal van 337 miljoen pakketten bezorgd. Daarnaast werd er in de laatste weken van het jaar uitzonderlijk veel post verstuurd, doordat mensen tijdens de lockdown meer wenskaarten dan gebruikelijk verstuurden. Dat meldt het bedrijf donderdag. (Lees hier verder)
over 2 dagen
Zorgmedewerkers willen vaker een FFP2-masker, wat voor masker is dit?
Het Outbreak Management Team (OMT) gaat waarschijnlijk vrijdag bekijken of verpleegkundigen en andere zorgmedewerkers vaker meer beschermende mondkapjes moeten dragen. Dit doet het OMT na een oproep van zorgmedewerkers. Wat is eigenlijk het verschil tussen de mondkapjes die de zorg wil en de mondkapjes die nu meestal worden gedragen? (Lees hier verder)
over 2 dagen
Opnieuw meer dan duizend coronapatiënten in Duitsland overleden
In Duitsland zijn in de laatste 24 uur 20.398 nieuwe positieve tests en 1.013 coronagerelateerde sterfgevallen geregistreerd. Dat meldt het Robert Koch-Insti­tut (RKI), het Duitse equivalent van het RIVM. Het totale aantal besmettingen in Duitsland is daarmee op 2.088.400 uitgekomen. Duitsland telt 49.783 overleden coronapatiënten.
over 2 dagen
Toch geen uitzondering op avondklok voor mensen die examen moeten afleggen
Het kabinet maakt een aantal uitzonderingen op de avondklok die mogelijk dit weekend wordt ingevoerd. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zei dat zo'n uitzondering ook zou gaan gelden voor mensen die een al gepland examen moeten afleggen, maar dat klopt niet. Die uitzondering is ten onrechte op het lijstje gezet, aldus de minister. De andere uitzonderingen, waaronder die voor mantelzorgers, blijven wel staan.
over 2 dagen
Eerste ouderen worden volgende week gevaccineerd tegen COVID-19
De eerste ouderen worden volgende week gevaccineerd tegen COVID-19, meldt koepelorganisatie GGD GHOR Nederland. Eigenlijk zou deze groep pas in februari aan de beurt komen, maar de vaccinatie is vervroegd vanwege wijzigingen in het vaccinatiebeleid. De ouderen worden zoals eerder is bekendgemaakt van oud naar jong gevaccineerd. De circa 90.000 negentigplussers krijgen de eerste uitnodigingen. (Lees hier meer)
over 2 dagen
Het belangrijkste coronanieuws van woensdag 20 januari

Binnenland:
  • Het demissionaire kabinet heeft nieuwe maatregelen aangekondigd om het aantal sociale contacten te verminderen. Thuis mag per direct nog maar één persoon per dag uitgenodigd worden in plaats van twee, terwijl het maximale aantal aanwezigen bij uitvaarten maandag wordt gehalveerd tot vijftig.
  • Demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) hebben bekendgemaakt dat zij een avondklok willen invoeren. Daarvoor moeten ze nog wel steun van de Tweede Kamer krijgen.
  • Er zijn in het afgelopen etmaal 5.615 positieve coronatests gemeld bij het RIVM. Dat zijn er iets meer dan gemiddeld in de afgelopen zeven dagen (5.462). 
  • Na drie dagen van stijgingen is het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen woensdag weer wat gedaald.
  • De eerste ouderen worden volgende week gevaccineerd tegen COVID-19. Eigenlijk zou deze groep pas in februari aan de beurt komen.

Buitenland:
  • De Britse variant van het coronavirus is inmiddels in zeker zestig landen en territoria vastgesteld. Dat zijn er tien meer dan een week geleden, meldt gezondheidsorganisatie WHO.
  • Op Curaçao is dinsdag de twintigste coronapatiënt overleden. Tegelijkertijd blijft het aantal actieve coronabesmettingen op het eiland fors dalen. Halverwege december ging het om meer dan achttienhonderd besmettingen. Op 19 januari waren er nog 131 actieve besmettingen.
  • Venezolaanse vrachtwagens met zuurstofflessen zijn woensdag gearriveerd in de Noord-Braziliaanse stad Manaus, die zwaar door het coronavirus getroffen is. Vanwege de grote toename van het aantal coronapatiënten was de zuurstof in de ziekenhuizen van de stad vrijwel op.