Blijf hier op de hoogte van het laatste nieuws omtrent het coronavirus in binnen- en buitenland.
Oxford-wetenschappers werken aan aanpassing vaccin vanwege mutaties
Wetenschappers van de Universiteit van Oxford werken aan nieuwe versies van het Oxford/AstraZeneca-vaccin, die bescherming moeten bieden tegen de gemuteerde varianten van het coronavirus die zijn opgedoken in het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Brazilië, meldt de Britse krant The Telegraph.

Het team achter het Oxford/AstraZeneca-vaccin onderzoekt de haalbaarheid van het herontwikkelen van de technologie achter het vaccin, schrijft The Telegraph. De Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca verwees voor commentaar naar de Universiteit van Oxford. Een woordvoerder van de universiteit zegt dat er zorgvuldig wordt uitgezocht in hoeverre de nieuwe varianten van het coronavirus bestand zijn tegen de vaccins en welke processen nodig zijn voor een snelle ontwikkeling van een aangepast coronavaccin.

De Britse premier Boris Johnson zei woensdag dat de Britse medicijn-toezichthouder gereed zal zijn voor het beoordelen en goedkeuren van een aangepast vaccin dat werkzaam is tegen de gemuteerde varianten van het coronavirus.
een paar seconden geleden
Toch geen uitzondering op avondklok voor mensen die examen hebben
Het kabinet maakt een aantal uitzonderingen op de avondklok die mogelijk dit weekend wordt ingevoerd. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zei dat zo'n uitzondering ook zou gaan gelden voor mensen die naar een al gepland examen reizen, maar dat klopt niet. Die uitzondering is ten onrechte op het lijstje gezet, aldus de minister. De andere uitzonderingen, waaronder die voor mantelzorgers, blijven wel overeind.
een paar seconden geleden
Eerste ouderen worden volgende week al gevaccineerd tegen COVID-19
De eerste ouderen worden volgende week gevaccineerd tegen COVID-19, meldt GGD GHOR Nederland. Eigenlijk zou deze groep pas in februari aan de beurt komen, maar dat verandert door wijzigingen in het vaccinatiebeleid. De ouderen worden zoals eerder bekendgemaakt van oud naar jong gevaccineerd. De circa 90.000 negentigplussers krijgen als de eerste uitnodigingen. Lees hier meer.
een paar seconden geleden
Het belangrijkste coronanieuws van woensdag 20 januari

Binnenland:
  • Het demissionaire kabinet heeft nieuwe maatregelen aangekondigd om het aantal sociale contacten te verminderen. Thuis mag per direct nog maar één persoon per dag uitgenodigd worden in plaats van twee, terwijl het maximale aantal aanwezigen bij uitvaarten gehalveerd wordt naar vijftig. Die regel geldt vanaf maandag.
  • Demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) hebben daarbij aangekondigd dat zij een avondklok willen invoeren. Daarvoor moeten ze nog wel steun krijgen van de Tweede Kamer.
  • Er zijn het afgelopen etmaal 5.615 positieve coronatests gemeld bij het RIVM. Dat zijn er iets meer dan gemiddeld in de afgelopen zeven dagen (5.462). 
  • Na drie dagen van stijgingen is het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen woensdag juist weer wat gedaald.
  • De eerste ouderen worden volgende week gevaccineerd tegen COVID-19. Eigenlijk zou deze groep pas in februari aan de beurt komen.

Buitenland:
  • De Britse variant van het coronavirus is inmiddels in zeker zestig landen en territoria vastgesteld. Dat zijn er tien meer dan een week geleden, meldt gezondheidsorganisatie WHO.
  • Op Curaçao is dinsdag de twintigste coronapatiënt overleden. Tegelijkertijd blijft het aantal actieve coronabesmettingen op het eiland fors dalen. Halverwege december ging het om meer dan achttienhonderd besmettingen. Op 19 januari waren er nog 131 actieve besmettingen.
  • Venezolaanse vrachtwagens met zuurstofflessen zijn woensdag gearriveerd in de Noord-Braziliaanse stad Manaus, die zwaar door het coronavirus getroffen is. Vanwege de enorme toename van het aantal coronapatiënten was de zuurstof in de ziekenhuizen van de stad vrijwel op.