Blijf hier op de hoogte van het laatste nieuws omtrent het coronavirus in binnen- en buitenland.
De situatie in het kort:

  • In meerdere Nederlandse plaatsen zijn mensen vanavond de straat opgegaan om te demonstreren tegen de avondklok.
  • In Tilburg, Breda, Almelo en Venlo is een noodbevel afgekondigd. Het is verder onrustig in onder meer Den Haag, Enschede, Helmond en Arnhem.
  • Op diverse plekken heeft de politie ingegrepen en arrestaties verricht.
  • Sinds 21.00 uur is de avondklok van kracht: tot 4.30 uur mag niemand meer zonder geldige reden naar buiten in Nederland.
over 2 dagen
Negen mensen in Tilburg naar politiecellen gebracht
De politie van Tilburg heeft rond middernacht al negen personen opgepakt en naar een politiecellencomplex gebracht. Het is daar nog steeds onrustig op straat en de mobiele eenheid is er ingezet. Relschoppers worden aangehouden en bekeurd.
over 2 dagen
Overwegend rustig in Roermond, Venlo en Stein
In de Limburgse plaatsen Roermond, Venlo en Stein lijkt de rust wedergekeerd, zo meldt de lokale politie. Op straat zijn geen grote groepen mensen meer te vinden, maar de politie is wel zichtbaar aanwezig op een aantal plaatsen.
over 2 dagen
Relschoppers vallen ziekenhuis Enschede aan
Op sociale media gaan beelden rond van relschoppers die het MST-ziekenhuis in Enschede proberen te beschadigen. Een woordvoerder van het ziekenhuis zegt tegen Tubantia dat mensen tevergeefs hebben geprobeerd de ruiten van de spoedeisende hulp in te gooien en dat er met vuurwerk is gegooid. De politie van Overijssel benadrukt dat er geen ruiten kapot zijn gegaan bij het MST, ookal lijkt dat op de beelden mogelijk wel het geval.
over 2 dagen
In Enschede was volgens Tubantia sprake van "een grimmige sfeer". Een demonstratie tegen de avondklok is daar flink uit de hand gelopen, schrijft de krant. Zo'n 150 tot 200 mensen hielden een zogenoemde 'Mars voor de vrijheid', maar de situatie escaleerde al snel. Relschoppers gooiden onder meer met vuurwerk en fietsen. De ME moest ingrijpen. Rond 22.00 uur was de rust weer enigszins teruggekeerd. Wel was er nog veel politie op de been om te surveilleren in de binnenstad. Deze foto van de Oude Markt is van een paar uur geleden. (Foto: ANP)
over 2 dagen
Politiebond vreest nog 'dagen of weken' van rellen in Nederland
In meerdere steden heeft de politie zondag moeten ingrijpen vanwege demonstraties tegen de avondklok die sinds zaterdagavond van kracht is. De politiebond vreest dat het nog "dagen of weken" onrustig blijft, zegt hoofdbestuurder Koen Simmers van de Nederlandse Politiebond vanavond in Nieuwsuur. Lees hier meer.
over 2 dagen
Burgemeester Eindhoven: 'Geweld was van begin af aan het doel'
"Alle grenzen zijn hier overschreden. Van demonstreren was geen sprake, geweld tegen de politie was van begin af aan het doel." Dat is de reactie van de gemeente, politie en het Openbaar Ministerie (OM) op de rellen in Eindhoven zondag. De drie partijen reageren "met afschuw op de ongeregeldheden in de Eindhovense binnenstad". Lees hier meer.
over 2 dagen
Politiechef Frank Paauw: Goedwillende demonstranten gebruikt als schild
Volgens politiechef Frank Paauw is de terminologie van demonstranten niet meer te gebruiken voor de mensen die voor rellen zorgen, zoals vandaag in Eindhoven. "Ja, er zitten mensen bij uit overwegingen dat zij tegen het vaccin zijn, maar redelijk vredelievend. Maar daar omheen komt een schil, een hele brede variëteit van mensen die deze goedwillende mensen eigenlijk als schild gebruiken, om hun bedoelingen, confrontatie met de politie, met politiemensen, en daar ook geweld op toe te passen, daar worden ze voor gebruikt", zei hij vanavond in de NPO 1-talkshow Op1.
over 2 dagen
Ook in Venlo heeft de burgemeester, Antoin Scholten, zojuist een zogeheten noodbevel gegeven. Dat meldt de politie. Het noodbevel geeft de politie extra bevoegdheden om ervoor te zorgen dat mensen niet op straat zijn, nu de avondklok weer is ingegaan. Onder meer mag de politie nu preventief fouilleren.
over 2 dagen
Volgens de politie zijn ook samenkomsten gaande op straat in de Gelderse plaatsen Apeldoorn en Arnhem. De politie heeft ingegrepen in de Arnhemse wijk Presikhaaf waar jongeren vuurwerk afstaken, meldt De Gelderlander.
over 2 dagen
Inmiddels is het weer rustig in de binnenstad van Eindhoven. De politie blijft echter een oogje in het zeil houden.
over 2 dagen
In meerdere Nederlandse steden en dorpen gaat de politie een drukke avond tegemoet. Nu is het ook hommeles in Helmond. Volgens de politie zorgt een groep van zo'n vijftig personen voor ongeregeldheden in en rondom de Brabantse binnenstad. Ze gooiden onder meer met stenen en vuurwerk naar agenten. Ook de ME is ingezet.
over 2 dagen
Ook op de Oude Markt van Enschede zijn tientallen mensen samengekomen. Ze steken vuurwerk af en er zijn brandjes. De mobiele eenheid is ter plaatse om te zorgen dat relschoppers vertrekken. De sfeer is grimmig en betogers schreeuwen leuzen.
over 2 dagen
Relschoppers stichten brand in Haagse Schilderswijk
Relschoppers stichten brand in Haagse Schilderswijk
over 2 dagen
Gespannen sfeer in Tilburg
In Tilburg is volgens Omroep Brabant sprake van een gespannen sfeer. In de buurt van de Wandelboslaan heeft zich een grote groep mensen verzameld. Onder de noemer 'Tilburg in opstand' zou hier een betoging tegen de avondklok plaatsvinden. Getuigen vertellen tegen de zender dat veel vuurwerk is afgestoken en verkeersborden en een lantaarnpaal uit de grond zijn gereden.
over 2 dagen
Nu ook vuurwerk afgestoken in Enschede
In Enschede hebben tientallen mensen zich ondertussen verzameld op de Oude Markt die demonstreren tegen de coronamaatregelen, meldt RTV Oost. De sfeer op het plein is volgens de zender grimmig. Ook wordt er naar verluidt vuurwerk afgestoken.
over 2 dagen
Onrust in Haagse Schilderswijk
Het is vanavond onrustig in de Hobbemastraat in de Haagse Schilderswijk. Op de trambaan hebben onbekenden iets in brand gestoken en er zijn veel mensen op straat, meldt Omroep West. Ook zou een motoragent hebben moeten vluchten voor een groep jongeren. De politie is momenteel met veel mensen aanwezig in de wijk.
over 2 dagen
Noodverordening in Stein om nieuwe demonstratie tegen avondklok te voorkomen
Om te voorkomen dat vanavond in Stein opnieuw jongeren de straat opgaan, heeft de burgemeester preventief en per direct een noodverordening ingesteld. Deze geldt tot en met 1 februari. Gisteravond kwamen zo'n honderd jongeren samen in het dorp om te protesteren tegen de avondklok. Die is ingesteld om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De jongeren trokken door de straten en scandeerden "dictatuur", staken vuurwerk af en gooiden ermee naar de politie. Tot nu toe zijn veertien personen aangehouden.
over 2 dagen
Vernielingen aan het Jumbo-filiaal op Eindhoven Centraal. (Foto: ANP)
over 2 dagen
Directeur NS ziet situatie in Eindhoven 'met verbijstering' aan
President-directeur van de Nederlandse Spoorwegen Marjan Rintel (foto) noemt het "een afschuwelijke situatie". Een groep mensen trok vanmiddag rellend en vernielingen aanrichtend door de stad. Ze startten op het 18 Septemberplein en vervolgden hun weg naar en rond het station Eindhoven Centraal.

Dat werd op last van de politie zondagmiddag afgesloten vanwege de protesten. "Het stationsgebouw is vernield en winkels op het station zijn geplunderd. Ook een auto van ProRail is vernield en in brand gestoken", aldus Rintel. "De aanwezige collega’s op het station zijn enorm geschrokken maar gelukkig veilig. Doordat het treinverkeer eerder vanmiddag al gestaakt was, waren er vrijwel geen reizigers meer op het station."

Rintel: "Gelukkig konden onze collega’s zich op tijd in veiligheid brengen maar dit is bij niemand in de koude kleren gaan zitten. Het station is een ravage. Mijn dank gaat uit naar de hulpdiensten. Het station moet een veilige plek zijn voor collega’s en reizigers. Wij rijden nu juist voor de mensen met een cruciale rol in de strijd tegen het coronavirus. Zij moeten veilig thuis kunnen komen."
over 2 dagen
Vernielingen en brandjes: zo ziet de binnenstad van Eindhoven eruit na de rellen
Vernielingen en brandjes: zo ziet de binnenstad van Eindhoven eruit na de rellen
over 2 dagen
Grapperhaus: politie treedt terecht hard op tegen relschoppers
Burgemeesters en politie hebben terecht hard opgetreden tegen relschoppers dit weekend. Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) reageerde daarmee zondag op de ongeregeldheden en opstootjes op verschillende plekken in het land. Vooral in Eindhoven en Amsterdam liepen demonstraties tegen coronamaatregelen uit de hand en greep de politie hard in.

Volgens Grapperhaus heeft de onrust niets te maken met demonstreren tegen het coronabeleid, maar gaat het om crimineel gedrag. "Dit weekend is het in verschillende plaatsen in Nederland onrustig geweest. Schokkende beelden van rellen, plunderingen en brandstichting gaan rond. Dit heeft niets te maken met demonstreren tegen coronamaatregelen. Dit is simpelweg crimineel gedrag; mensen die bewust politie, ME, journalisten en andere hulpverleners belagen. De burgemeesters en politie hebben terecht hard opgetreden."
over 2 dagen
Ondanks charges van de Mobiele Eenheid (ME) van de politie was de rust in Eindhoven rond 17.30 nog steeds niet wedergekeerd. Kleine groepen in de Eindhovense binnenstad bleven zich rond dat tijdstip misdragen en weigerden vooralsnog de binnenstad te verlaten, aldus de politie.
over 2 dagen
Relschoppers plunderen supermarkt in Eindhoven
Bij de ongeregeldheden in Eindhoven hebben relschoppers flink huisgehouden op het station Eindhoven Centraal. In de stationshal zijn veel vernielingen aangericht en een vestiging van Jumbo is geplunderd. De ruiten van de supermarkt zijn ingegooid en schappen leeggehaald. Overal op de grond liggen glas, puin en supermarktartikelen.

De rellen, die begonnen op het 18 Septemberplein, verplaatsten zich in de namiddag naar het Centraal Station. Ook in de fietsenstalling op het station zijn veel vernielingen aangericht. Demonstranten hebben fietsen uit de stalling meegenomen. Ook zijn hekken en fietsen gebruikt om barricaden op te werpen tegen de mobiele eenheid.

Eerder op de middag riepen gemeente en politie al op weg te blijven uit Eindhoven en ook niet naar Eindhoven Centraal te komen. De gemeente heeft een noodbevel ingesteld.
over 2 dagen
Verboden demonstratie in Eindhoven leidt tot ravage in binnenstad
Een verboden demonstratie tegen de coronamaatregelen in de binnenstad van Eindhoven is vanmiddag flink uit de hand gelopen. Relschoppers hielden flink huis op en rondom station Eindhoven Centraal. In de stationshal plunderden zij onder meer een vestiging van supermarktketen Jumbo. De politie verrichtte tientallen arrestaties en gebruikte onder meer traangas om de onruststokers te verdrijven. Lees hier meer.
over 2 dagen
Demonstratie in Amsterdam beëindigd, omgeving Museumplein blijft onrustig
De politie heeft vanmiddag een einde gemaakt aan een demonstratie tegen de coronamaatregelen op het Museumplein in Amsterdam. Dat werd ontruimd, maar rondom het plein bleef het onrustig. De Mobiele Eenheid houdt de situatie in de omliggende straten rond het begin van de avond nog nauwlettend in de gaten. Lees hier meer.
over 2 dagen
Coronanieuws uit het buitenland
  • Israël heeft vandaag besloten het internationale vliegverkeer voorlopig plat te leggen om de verspreiding van het coronavirus in de dammen. Het verbod op alle inkomende en uitgaande vluchten gaat volgens The Jerusalem Post maandag om middernacht (plaatselijke tijd) in en blijft in ieder geval tot eind januari van kracht.
  • In Suriname is president Chan Santokhi zondag positief getest op het coronavirus. De 61-jarige president kreeg zaterdagochtend last van lichte klachten. Hij gaat in isolatie en zegt zich goed te voelen. In oktober vorig jaar bood Santokhi zijn excuses aan, nadat op foto's op sociale media duidelijk werd dat hij en enkele kabinetsleden en parlementariërs de maatregelen niet geheel naleefden.
  • De Verenigde Staten zijn vandaag de grens van 25 miljoen coronabesmettingen gepasseerd. Meer dan 417.000 Amerikanen overleden aan de gevolgen van het virus. De nieuwe regering van president Joe Biden liet zondag weten dat die van zijn voorganger, Donald Trump, geen plan had liggen voor de distributie van coronavaccins.
  • Zweden heeft de grens gesloten voor bezoekers uit Noorwegen. Dat moet helpen de Britse variant van het coronavirus buiten de deur te houden. De maatregel gaat om middernacht in en blijft zeker tot 14 februari van kracht.
over 2 dagen
ME veegt pleinen in Amsterdam en Eindhoven leeg
ME veegt pleinen in Amsterdam en Eindhoven leeg