Blijf in ons liveblog op de hoogte van de ontwikkelingen rondom het coronavirus in binnen- en buitenland.
Ouderenbond wil mondkapjesplicht in verzorgingshuizen
De ouderenbond ANBO wil een mondkapjesplicht voor bezoekers van verpleeghuizen, zo laat Coordinator Belangenbehartiging Zorg en Wonen van ANBO zondag weten in het radioprogramma Dit is de Dag.

"
We hebben mondkapjes in het vliegtuig, het openbaar vervoer, maar voor bezoek aan de kwetsbaarste mensen niet", aldus Schipaanboord. Woensdag vergadert de Tweede Kamer over de coronamaatregelen.
één uur geleden
Zes Spaanse provincies krijgen code oranje door toename coronabesmettingen
Het Ministerie voor Buitenlandse zaken heeft voor zes provincies in Spanje per maandag 10 augustus het reisadvies veranderd van geel naar oranje en raadt aan alleen daarheen te reizen als het noodzakelijk is.

De regio Groot-Barcelona was eind juli al oranje gekleurd op de vakantiekaart van het ministerie, maar door de toename van het aantal coronabesmettingen is de hele provincie in de autonome regio Catalonië meegenomen, net als de naastgelegen provincie Lerida.Ook de provincies Huesca, Zaragoza en Teruel in de autonome regio Aragón en de provincie Soria zijn oranje gekleurd.
 
Nederlandse reizigers die een van deze zes provincies hebben bezocht, worden dringend opgeroepen om zich te laten testen bij terugkeer en om veertien dagen in (thuis)quarantaine te gaan uit voorzorg.
één uur geleden
Het belangrijkste coronanieuws van zondag 9 augustus

Nederland:
  • Het RIVM meldt dat er in Nederland in de afgelopen 24 uur 577 nieuwe besmettingen met het coronavirus bij zijn gekomen. Dat zijn er meer dan op vrijdag (519).
  • Er liggen 31 mensen met het coronavirus op de intensive care, dat zijn er drie meer dan zaterdag.
  • Buiten de ic's zijn er 87 mensen met het coronavirus opgenomen in de ziekenhuizen, 8 meer dan zaterdag.
  • Bij twee nertsbedrijven zijn coronabesmettingen aangetroffen. Het gaat om pelsdierhouderijen in Noord-Brabant en Limburg. Volgens het ministerie gaat het in totaal om achttienduizend besmette moederdieren.
  • Er is op dit moment te weinig kundig personeel om tijdens een tweede coronapiek op de intensive cares op te kunnen schalen én om de reguliere zorg dan gewoon door te laten gaan. Dat zegt Caroline van der Marel, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie, in gesprek met NU.nl.

Internationaal:
  • In Brazilië is het aantal mensen dat aan de gevolgen van COVID-19 is overleden de 100.000 gepasseerd. Dat is een verdubbeling van het aantal coronadoden binnen vijftig dagen. Alleen in de Verenigde Staten zijn er meer coronabesmettingen (4,9 miljoen) en coronadoden (162.000) gerapporteerd.
  • In Australië in de zuidelijke staat Victoria zijn de laatste 24 uur zeker zeventien mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Er kwamen 394 nieuwe infecties bij. Het is het grootste aantal coronadoden sinds de COVID-19-uitbraak in Australië.
  • In Nieuw-Zeeland zijn zondag honderd dagen voorbijgegaan zonder nieuwe coronabesmettingen. In het land zijn nog 23 actieve coronagevallen, die allemaal in isolatie zitten. In totaal zijn er in Nieuw-Zeeland 1.219 mensen besmet (geweest) met het virus.