.

Blijf hier op de hoogte van het belangrijkste coronanieuws vanuit binnen- en buitenland.
België gaat de komende weken deels van slot 
In België gaan de scholen maandag weer open. Ook heft het land het verbod op niet-noodzakelijke reizen op. De terrassen mogen vanaf 8 mei weer open en dan wordt meteen de avondklok afgeschaft en vervangen door een samenscholingsverbod, melden Belgische media.

Op 26 april mogen de kappers en andere contactberoepen weer aan de slag en gaan alle winkels weer gewoon open, dus niet alleen op afspraak. De 'buitenbubbel', het aantal contacten buiten het gezin waarmee Belgen in de buitenlucht mogen afspreken, gaat van vier naar tien, aldus onder meer De Morgen.

Premier Aleksander De Croo geeft om 17.00 uur een persconferentie over de beslissingen.
woensdag 14 april 2021 om 17:20
Stoppen met Janssen-vaccin levert zes weken vertraging op
In afwachting van het lopende onderzoek van de Europese geneesmiddelenwaakhond EMA, stopt Nederland in ieder geval een week met het toedienen van het Janssen-vaccin. Demissionair minister Hugo de Jonge zei vandaag dat een complete stop zes weken vertraging op de vaccinatieplanning oplevert.

Hoewel het EMA aangaf dat de voordelen van het vaccineren zwaarder wegen dan de nadelen van een prikpauze, besloot het kabinet toch om te pauzeren. Dit naar aanleiding van een oproep van de fabricant zelf, die adviseerde nader onderzoek af te wachten. Volgende week komt het EMA naar buiten met haar bevindingen.

Lees hier meer over het Janssen-vaccin, het onderzoek en de vaccinatievertraging.
woensdag 14 april 2021 om 14:42
Albert Heijn start met de verkoop van coronazelftests
Bij alle supermarkten van Albert Heijn zijn sinds woensdag coronazelftests te koop. Ook online zijn ze te bestellen. Dat heeft het bedrijf woensdag bekendgemaakt. De tests zijn van Roche Diagnostics en zijn goedgekeurd door de Nederlandse overheid. Het artikel kost 6,99 euro per stuk en klanten kunnen zowel online als in de winkels uitleg krijgen over hoe ze de tests moeten gebruiken.
woensdag 14 april 2021 om 14:35
Nederland stelt gebruik van geleverde Janssen-vaccins uit na oproep farmaceut
Nederland stelt het gebruik van de geleverde Janssen-vaccins uit nadat farmaceut Johnson & Johnson opriep de vaccins tijdelijk niet in te zetten. Dat meldt demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge woensdag.

De farmaceut gaf het advies om de vaccins voorlopig niet in te zetten uit voorzorg, nadat in de Verenigde Staten zes vrouwen ernstige tromboseklachten ontwikkelden nadat zij waren ingeënt. Nederland wil nu het onderzoek van EMA naar het vaccin afwachten, aldus De Jonge.

Ook andere landen hebben woensdag besloten de eerste prikken met het vaccin later toe te dienen. Zweden last een prikpauze in en naar verluidt neemt Denemarken eenzelfde besluit. Frankrijk gaat vooralsnog gewoon 55-plussers inenten met het Janssen-vaccin.
woensdag 14 april 2021 om 14:15
Nederland heeft vier miljoen prikken gezet, doel voor medio april gehaald
In Nederland is woensdag de vier miljoenste prik gezet. Daarmee heeft het kabinet het doel voor medio april behaald; de bewindslieden gingen ervan uit dat medio april om en nabij de vier miljoen prikken gezet zouden worden.

Nederland zette de laatste weken vooral eerste prikken. De telling liep echter achter en dinsdag werd een correctie doorgevoerd, waardoor het totale aantal gezette prikken plots met bijna een miljoen steeg.

Ook de rapportageachterstand aan de Europese toezichthouder ECDC is verwerkt. Daardoor behoort Nederland weer tot de Europese top qua hoeveelheid gezette eerste prikken. Het percentage volwassenen dat volledig is ingeënt, ligt wel lager dan het Europese gemiddelde. Daarmee bungelt Nederland nog altijd onderaan de EU-lijst.
woensdag 14 april 2021 om 14:00
NCTV ziet coronamaatregelen als mogelijke 'trigger' gewelddadige eenlingen
De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) denkt dat de aanhoudende coronamaatregelen kunnen leiden tot gewelddadige acties van eenlingen. Die analyse staat in het woensdag gepubliceerde rapport Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland.
 
De NCTV analyseerde, in afstemming met de Nationale Politie en inlichtingendienst AIVD, de "verschillende gezichten van de coronaprotesten". Daaruit komt naar voren dat voor potentieel gewelddadige eenlingen (PGE) de aanhoudende coronamaatregelen een "trigger" kunnen zijn om over te gaan tot "buitenwettelijke gedrag".

In het algemeen hebben de coronaprotesten tot op heden geleid tot relatief weinig gedragingen die als extremistisch zijn geduid. Er is tijdens de protesten voornamelijk sprake van verstoringen van de openbare orde.
woensdag 14 april 2021 om 13:15
Pfizer gaat meer vaccins sneller leveren: 50 miljoen extra doses voor de EU
De EU krijgt al in het tweede kwartaal 50 miljoen extra doses van het coronavaccin van BioNTech en Pfizer. Dat heeft de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen woensdag bekendgemaakt.

De levering stond aanvankelijk gepland voor het vierde kwartaal van dit jaar. Maar de levering wordt vervroegd om de problemen met de vaccins van AstraZeneca en Johnson & Johnson deels op te lossen. Met het akkoord komt het totale aantal in de EU beschikbare vaccins van BioNTech en Pfizer in het tweede kwartaal uit op 250 miljoen.
woensdag 14 april 2021 om 12:29
Eerste biertje getapt : 'Kabinet overtuigen dat café open kan'
Eerste biertje getapt : 'Kabinet overtuigen dat café open kan'
woensdag 14 april 2021 om 11:47
Griekenland kondigt versoepeling van quarantaineplicht voor reizigers aan
Griekenland verwacht vanaf volgende week de quarantaineplicht voor reizigers van de EU, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Servië, Israël en de Verenigde Arabische Emiraten te kunnen opheffen. Dat melden regeringsbronnen woensdag. 

Het einde van de verplichte zevendaagse quarantaine geldt voor zowel ingeënte reizigers als personen die in het bezit zijn van een negatieve NAAT(PCR)- test van maximaal 72 uur oud. De regel gold al voor Israëlische toeristen. 

Een ambtenaar op het ministerie van Toerisme heeft tegenover Reuters verklaard dat Griekenland op 7 mei een begin zal maken met het versoepelen van de coronaregels in de toerismebranche. Een week later staat de heropening van de sector op de planning.
woensdag 14 april 2021 om 11:33
'Duitse deelstaat moet door schaarste vaccinatie stoppen'
De Duitse deelstaat Brandenburg raakt door zijn vaccins van het type Pfizer/BioNTech en Moderna heen en de inentingen met een eerste dosis moeten worden stil gelegd. Het is volgens de krant Bild de eerste deelstaat waar het vaccinatieprogramma strandt als gevolg van leveringsproblemen of het stilleggen van het gebruik van bepaalde vaccins.

De Brandenburgse minister van Binnenlandse Zaken, Michael Stübgen, zei tegen de gezondheidscommissie van het regionale parlement dat met wat er nog over is aan BioNTech en Moderna, nog korte tijd tweede doses in de vaccinatiecampagne kunnen worden toegediend. Daar wordt het vaccin vaak ingezet als vervanging voor het in onbruik geraakte vaccin AstraZeneca.

Maar het duurt volgens Stübgen niet lang meer voor dat ook op is. Dan zal het vaccinatieprogramma in de regio van 2,5 miljoen inwoners in een paar weken tijd tot staan zijn gebracht.
woensdag 14 april 2021 om 10:29
Nieuwe schatting: Begin juli 7,4 miljoen Nederlanders volledig ingeënt
Het ministerie van Volksgezondheid schat dat begin juli 17,7 miljoen prikken gezet zullen zijn. Naar verwachting zijn dan 7,4 miljoen volwassenen gevaccineerd, zo'n 63 procent van de circa 11,9 miljoen 18-plussers die bereid zijn zich te vaccineren. 5,2 miljoen Nederlanders zullen begin juli een eerste prik achter de rug hebben.

Eerder meldde het ministerie van VWS dat begin juli ongeveer twee derde van alle volwassenen volledig ingeënt zou zijn, wat neer zou komen op zo'n 8 miljoen Nederlanders. In totaal zijn er 14 miljoen volwassenen, maar de vaccinatiebereidheid wordt op 85 procent geschat. Daarom gaat men er vanuit dat 11,9 miljoen Nederlandse volwassenen een coronavaccinatie aanvragen.
woensdag 14 april 2021 om 10:06
De Jonge ziet af van mogelijkheid om tweede coronaprik uit te stellen
Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge gaat de periode tussen de eerste en tweede prik van het Pfizer- of Moderna-vaccin voorlopig niet uitbreiden. De Gezondheidsraad oordeelde deze week dat een dergelijke beslissing zou kunnen leiden tot iets minder ziekenhuisopnames, maar De Jonge maakt zich vooral zorgen over de onrust en onduidelijkheid die zou ontstaan als honderdduizenden prikken afgezegd en opnieuw ingepland moeten worden.

De bewindsman stelt tevens dat het op grote schaal afzeggen van afspraken het risico met zich meebrengt dat minder mensen een nieuwe afspraak maken. Dat zou er op termijn toe leiden dat Nederlanders minder goed beschermd zijn.
woensdag 14 april 2021 om 09:49
Ingeënte Europeanen vanaf mei zonder beperking naar Denemarken
Europeanen die zijn ingeënt met een coronavaccin kunnen in mei weer zonder beperkingen naar Denemarken reizen. Ze krijgen dan niet meer te maken met een testplicht en hoeven ook niet in quarantaine na aankomst, meldt het Deense ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het nieuwe beleid gaat gelden voor inwoners van EU-lidstaten en Schengenlanden waar het aantal coronabesmettingen niet te hoog ligt. Mensen uit die landen mogen ook op vakantie in Denemarken, dat op 21 april begint met het stapsgewijs doorvoeren van versoepelingen in het reisbeleid.
woensdag 14 april 2021 om 09:35
Kind met lager opgeleide ouders loopt in pandemie grotere leerachterstand op
Kinderen met lager opgeleide ouders hebben zich gedurende de coronacrisis op school minder ontwikkeld dan kinderen waarvan de ouders hoog opgeleid zijn. Tot die conclusie komt de Inspectie van het Onderwijs vandaag in de jaarlijkse Staat van het Onderwijs. De achterstand vergroot de kansenongelijkheid waar in het onderwijs al jaren sprake van is.
woensdag 14 april 2021 om 09:34
CoronaCheck-app werkt vanaf juni ook als toegangsbewijs na vaccinatie
Mensen die gevaccineerd zijn tegen COVID-19 kunnen vanaf juni toegang krijgen tot een activiteit of locatie. De vaccinstatus in de CoronaCheck-app kan getoond worden als bewijs. Op dit moment wordt toegang nog enkel verleend met een negatief testbewijs.

De CoronaCheck-app moet het mogelijk maken dat mensen toegang krijgen tot bijvoorbeeld een voetbalstadion of festival. De app werd tot nu toe getest bij Fieldlab-evenementen.
woensdag 14 april 2021 om 09:33
Te snel versoepelen zou coronapiek verhogen en verlengen
Als het kabinet te snel de eerste stap in het versoepelingsplan neemt, volgt er een hogere coronapiek die bovendien vier weken langer zal aanhouden dan bij een latere versoepeling. Daarvoor waarschuwt het Outbreak Management Team (OMT) woensdag in een advies aan het kabinet.
 
De afschaffing van de avondklok en heropening van terrassen zijn onderdeel van de eerste versoepelingen. "Als alle versoepelingen van stap 1 uit de routekaart te vroeg doorgevoerd worden, verlengt dat de tijdsduur van de piekbezetting met ongeveer vier weken", aldus de deskundigen.
woensdag 14 april 2021 om 09:17
Inspectie: 1.700 ic-bedden vrijwel zeker niet haalbaar
Verdere uitbreiding van de capaciteit op de intensive care naar 1.700 bedden in de strijd tegen het coronavirus is "vrijwel zeker niet haalbaar". Daarvoor waarschuwt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) in een brief aan minister Tamara van Ark (Medische Zorg).

Het zorgsysteem piept en kraakt al onder de huidige opschaling van 1.450 naar 1.550 bedden. Bestuurders en zorgverleners geven aan dat die operatie "zeer moeilijk" is en gepaard gaat met een "drastische afschaling" van ziekenhuisbehandelingen die eigenlijk binnen zes weken moeten plaatsvinden om verdere gezondheidsschade te voorkomen, aldus hoofdinspecteur Korrie Louwes. Het komt voor dat operaties op de dag zelf moeten worden afgezegd.

Verscheidene ziekenhuisbestuurders waarschuwden al eerder dat de ic-capaciteit niet nog verder kan worden vergroot. Het aantal bedden dat tijdens de eerste golf in het voorjaar van 2020 beschikbaar was, zou nu niet meer haalbaar zijn door het hoge ziekteverzuim.
woensdag 14 april 2021 om 09:05
Zorgpersoneel ziet agressie toenemen sinds corona
Drie op de vier medewerkers in de sector zorg en welzijn zijn de afgelopen twaalf maanden minstens een keer blootgesteld aan agressie of ongewenst gedrag in het contact met patiënten of cliënten. Dit varieerde van verbale of fysieke agressie tot seksuele of andere intimidatie of bedreiging, meldt PGGM&CO, de ledenvereniging van pensioenuitvoerder PGGM.

Ongeveer een op de drie van deze werknemers denkt dat de agressie tegen personeel in zorg en welzijn het afgelopen jaar is toegenomen. Als belangrijkste oorzaak daarvan wordt de coronapandemie genoemd.

Ruim 11.000 werknemers, werkzaam in onder meer de ambulancezorg, gehandicaptenzorg, huisartsenzorg, jeugdzorg, verpleging, verzorging en thuiszorg, geestelijke gezondheidszorg en ziekenhuizen namen in februari deel aan het onderzoek.
woensdag 14 april 2021 om 07:59
Gebruik van ademtesten in teststraten GGD wordt opgeschroefd 
De GGD's gaan de komende maanden op steeds grotere schaal ademtesten gebruiken in de coronateststraten. Op zo'n 65 locaties moet de ademtest worden ingevoerd in het tweede kwartaal, laat brancheorganisatie GGD GHOR Nederland weten. Die mikt erop dat in juni ruim 500 ademtestapparaten beschikbaar zijn. Ze worden onder meer in Amsterdam al gebruikt.

Ademtesten geven, nadat iemand er enkele keren in heeft uitgeademd, direct een uitkomst. Dat is een belangrijk voordeel ten opzichte van de PCR-testen die gelden als de 'gouden standaard'. Een wattenstaafje in de neus hoeft er bij een ademtest ook niet aan te pas te komen. De apparaten kunnen goed vaststellen dat iemand géén coronavirus bij zich draagt. Valt de test negatief uit, dan is dat resultaat zeer betrouwbaar, zo bleek uit proeven. Als het apparaat besmetting niet uitsluit, is een andere coronatest nodig. Dat kan een PCR-test zijn, of een sneltest.
woensdag 14 april 2021 om 06:40
Diederik Gommers, ic-arts en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, heeft kritiek op de persconferentie van demissionair minister-president Mark Rutte van afgelopen dinsdag. "Alle zestigplussers moeten gevaccineerd zijn, pas dan kunnen we versoepelen. We kunnen niet ineens een week later wel versoepelen, wat Mark Rutte nu wel zegt."
Gommers: 'Pas versoepelen als alle zestigplussers gevaccineerd zijn'
Gommers: 'Pas versoepelen als alle zestigplussers gevaccineerd zijn'
woensdag 14 april 2021 om 06:36
Bezorgd OMT pleit voor andere regels bij proefevenementen
Het Outbreak Management Team (OMT) wil dat de regels omtrent de proefevenementen de komende weken strenger worden. Zo zou de sneltest die bezoekers vooraf moeten doen hooguit 24 uur geldig moeten zijn, in plaats van 40 uur. Ook zou er een een tweede test na afloop van het evenement moeten worden afgenomen, en moet de groepsgrootte verder beperkt worden om bron- en contactonderzoek overzichtelijk te houden.

Het OMT stelt dat de evenementen "de uitstraling kunnen hebben dat de epidemiologische situatie verdere versoepelingen mogelijk maakt", terwijl de piek in het aantal coronabesmettingen moet nog komen. Door de pilots wordt er rekening mee gehouden dat het totale aantal coronabesmettingen in april 0,6 procent tot 1 procent hoger zal uitvallen.
woensdag 14 april 2021 om 06:29
'Openingsplan kabinet recept voor teleurstellingen'
Met een openingsplan hoopt het kabinet opnieuw perspectief te geven voor mogelijke versoepelingen in de aankomende maanden. Toch worstelt het kabinet de laatste weken met - al dan niet gelekte - datums voor verruimingen. Volgens NU.nl-verslaggever Edo van der Goot kan het openingsplan daarom ook negatief uitpakken.
Analyse: 'Openingsplan kabinet recept voor teleurstellingen'
Analyse: 'Openingsplan kabinet recept voor teleurstellingen'
woensdag 14 april 2021 om 05:59
Ruim 4 miljoen kijkers voor persconferentie
Het aantal kijkers voor de persconferentie van demissionair minister-president Mark Rutte en demissionair viceprimier Hugo de Jonge is dinsdagavond in totaal door zo'n 4 miljoen mensen bekeken. Via NOS, RTL en SBS werd de persconferentie een stuk minder bekeken dan de vorige: toen keken er nog 5 miljoen mensen verspreid over de zenders. De daling is enkele edities geleden al ingezet, maar er is nog altijd geen sprake van een diepterecord. Naar de persconferenties aan het begin van de crisis in 2020 keken veel minder mensen: net een miljoen.
woensdag 14 april 2021 om 05:35
Utrechtse cafés openen vandaag de deuren voor experiment
Vijf Utrechtse cafés openen vandaag de deuren voor publiek als landelijk experiment voor de heropening van de horeca. Gasten moeten een bewijs van deelname en een negatieve coronatest kunnen laten zien.
woensdag 14 april 2021 om 04:17
Coronabesmettingen in India naar recordniveau
In India zijn over afgelopen etmaal 184.372 positieve coronatests geregistreerd, een record. Daarmee staat het totaal aantal coronagevallen inmiddels op 13,9 miljoen. De afgelopen 24 uur kwamen er 1.027 coronapatiënten te overlijden, waardoor het dodental de grens van 172.000 is gepasseerd.
woensdag 14 april 2021 om 03:56
Kabinet worstelt met verdeling én hoogte van de bonus voor zorgmedewerkers
Het is "een dilemma" hoe hoog de zorgbonus wordt en wie hem moet ontvangen, schrijft demissionair minister Tamara van Ark (Medische Zorg) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Of de bonus wordt 500 euro netto voor zorgmedewerkers die veel werken met coronapatiënten en veel ziekteverzuim daardoor hebben, of alle zorgmedewerkers krijgen een bonus. (Lees hier verder)
woensdag 14 april 2021 om 00:52
Geen tweede prik met AstraZeneca voor 60-minners in Duitsland
Duitsers onder de 60 jaar die al een eerste dosis van het coronavaccin van AstraZeneca toegediend hebben gekregen, zullen voor hun tweede prik een ander vaccin krijgen. Dat hebben de federale regering en de deelstaatministers van Volksgezondheid van Duitsland dinsdagavond beslist.

Duitsland besliste op 30 maart om het gebruik van het AstraZeneca-vaccin te beperken tot 60-plussers wegens een klein risico op zeldzame bloedstolsels. Mensen jonger dan 60 jaar die voor die datum al een eerste dosis kregen, zullen nu een tweede prik krijgen met het Pfizer/BioNTech- vaccin of dat van Moderna.
woensdag 14 april 2021 om 00:51
De Jonge wil effecten uitstel tweede prik verder onderzoeken
Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) wil verder uitzoeken wat het oplevert als de tweede prik van Pfizer en Moderna uitgesteld wordt. Nu zitten er nog respectievelijk zes en vier weken tussen de eerste en tweede prik van deze vaccins, maar de Gezondheidsraad adviseerde dat dit mogelijk ook naar twaalf weken kan. Dan zouden al eerder mensen hun eerste prik kunnen krijgen.

Het adviesorgaan temperde zelf al wel gelijk de verwachtingen van deze te nemen maatregel. Mogelijk scheelt het een tot vijf ziekenhuisopnames per dag, maar dit eerste effect is pas vanaf eind mei merkbaar. Op de kortere termijn zal het de druk op de zorg dus niet verlichten.

De Jonge denkt dat het afzeggen of uitstellen van al geplande tweede prikken de vaccinatiebereidheid geen goed zal doen. Het zou nu vooral voor 70-plussers opgaan, omdat vooral die groep al in aanmerking komt voor een tweede prik. Bovendien zou het teveel werk zijn qua uitvoering, omdat 1,4 miljoen afspraken verzet moeten worden. "Ik wil niet tornen aan reeds gemaakte afspraken", aldus De Jonge.

Verder vindt hij het "niet aantrekkelijk" voor jongeren om de tweede prik uit te stellen, aangezien zij daardoor pas laat volledig beschermd zijn. "We moeten de geringe voordelen van het uitstellen van de tweede prik dus opwegen tegen de nadelen die het heeft", schrijft De Jonge. Hij wil er "zo snel mogelijk" op terugkomen.
woensdag 14 april 2021 om 00:44
Levering zelftests aan scholen start volgende week
Scholen in het basis en voortgezet onderwijs krijgen vanaf maandag coronazelftests geleverd voor hun personeel. Het kabinet wil vanaf 3 mei de zelftests ook beschikbaar maken gaan maken voor medewerkers in de kinderopvang, schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) dinsdag aan de Tweede Kamer.

De zogeheten antigeentest wordt nu alleen nog in teststraten gebruikt. De uitkomst ervan komt een stuk sneller dan bij een PCR-test, maar is ook minder gevoelig. Net als bij de PCR-test wordt met een wattenstaafje slijm uit de neus en keel afgenomen.

De overheid wil dat onderwijspersoneel in het primair, voortgezet en het speciaal onderwijs straks twee keer per week preventief een zelftest kunnen doen. Ook mensen die op een kinderopvang werken die in hetzelfde gebouw als de school zit, komen in aanmerking voor een test. De Jonge denkt dat door zelftesten eerder besmettingen kunnen worden opgespoord bij mensen die geen klachten hebben.

De minister wil dat pedagogisch medewerkers die op de kinderopvang buiten de schoolmuren werken vanaf halverwege mei toegang krijgen tot zelftests. Het kabinet onderzoekt nog of de gastouderopvang ook de antigeentests kan krijgen.

De leveringen van zelftests voor leerlingen en personeel in het hoger onderwijs en het MBO komen begin mei op gang, verwacht De Jonge.
dinsdag 13 april 2021 om 23:32
Tweede proefvakantie gaat begin mei naar Gran Canaria
Begin mei gaat er een tweede groep Nederlanders naar het buitenland voor een proefvakantie. Ze gaan naar Gran Canaria en krijgen meer vrijheden dan de groep die nu voor de eerste testreis op Rhodos zit. De vakantiegangers mogen namelijk wel hun hotel uit.

Tijdens de testreizen kijken onafhankelijke onderzoekers ingehuurd door de regering hoe Nederlandse vakantiegangers zich op reis gedragen. De vraag is bijvoorbeeld of de reizigers zich aan de daar geldende basisregels houden, zoals handen wassen, mondkapjes dragen en afstand houden. De bevindingen van het onderzoek naar Rhodos worden voorafgaand aan de reis naar Gran Canaria gepresenteerd, zodat eventuele bevindingen van de eerste testvakantie "kunnen worden meegenomen", aldus het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Er was veel belangstelling voor de eerste proefreis: voor 189 plaatsen hadden zich 25.000 mensen aangemeld. De vakantiegangers moeten voorafgaand aan de reis een negatieve PCR-test of iets vergelijkbaars laten zien, plus een negatieve sneltest. Bij thuiskomst moet dat nog eens, en moeten zij in thuisquarantaine.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de overheid van plan is dergelijke proefreizen ook uit te gaan voeren met andere vervoersmiddelen dan het vliegtuig, zoals de auto, trein of bus.
dinsdag 13 april 2021 om 21:15
Moderna-vaccin biedt volgens fabrikant ook na zes maanden nog bescherming
Het coronavaccin Moderna, dat ook in Nederland wordt toegediend, biedt zes maanden na de tweede injectie nog steeds een sterke bescherming tegen de ziekte. Dat meldt de Amerikaanse producent, die spreekt over een werkzaamheid van ruim 90 procent.

De farmaceut is inmiddels begonnen met het testen van nieuwe versies van het vaccin die gericht zijn tegen een "zorgwekkende" variant van het coronavirus, die voor het eerst werd geïdentificeerd in Zuid-Afrika.

Moderna leverde inmiddels ongeveer 132 miljoen doses wereldwijd, waarvan 117 miljoen aan de Verenigde Staten.
dinsdag 13 april 2021 om 21:09
Meer bezoekers welkom bij testevenementen
Fiedlab mag van het kabinet opschalen en vanaf 15 april zijn er al meer bezoekers welkom bij de verschillende proefevenementen die zij organiseren. 538 Oranjedag op 24 april is het grootste proefevenement tot nu toe: op het Chasséveld in Breda mogen tienduizend mensen kijken naar optredens van onder anderen DI-RECT en Davina Michelle.
dinsdag 13 april 2021 om 21:09
Bijna één miljoen extra coronavaccinaties geteld
Presenteerde het coronadashboard dinsdagmorgen nog 3,1 miljoen gezette vaccins, inmiddels staat de teller op 3,9 miljoen. Daarmee is het vaccinatietempo bijna verdubbeld en krijgt elke 0,5 seconden iemand een prik. (Lees hier verder)
dinsdag 13 april 2021 om 21:08
Andere landen zijn voorzichtig met Janssen-vaccin
Zuid-Afrika stopt tijdelijk het inenten met het coronavaccin van de Leidse farmaceut Janssen. Daarmee volgt het land het voorbeeld van de Verenigde Staten, waar ze de toediening hebben opgeschort vanwege trombose in combinatie met een klein aantal bloedplaatjes bij enkele gevaccineerden.

Er zijn geen gevallen bekend in Zuid-Afrika. In het land zijn in een lopende studie meer dan 290.000 zorgmedewerkers gevaccineerd met het vaccin van Janssen, dat deel uitmaakt van Johnson & Johnson.

België besluit woensdag over de verdere koers wat betreft de vaccinaties. Afhankelijk van informatie van Johnson & Johnson wordt besloten of de vaccins vanaf eind deze week worden toegediend, of dat de geleverde doses "in quarantaine" gaan, aldus een lid van de Belgische taskforce vaccinatie.
dinsdag 13 april 2021 om 21:08
Zorgmedewerkers en andere groepen met voorrang krijgen snel ander vaccin
Zorgmedewerkers, niet-mobiele mensen met een medisch hoog risico, mensen met het syndroom van Down en mensen met morbide obesitas krijgen snel een ander vaccin dan de geplande AstraZeneca. De meeste van deze groepen krijgt Pfizer/BioNTech of Moderna.

Binnen de intramurale ggz-instellingen wachten nog circa 35.000 bewoners en medewerkers op een vaccinatie. Ook in de ziekenhuizen zullen ongeveer 35.000 extra medewerkers met direct patiëntcontact worden gevaccineerd, aldus het RIVM. Tot nu toe was het steeds de bedoeling dat zij het Janssen-vaccin zouden krijgen, maar zorgminister Hugo de Jonge wil eerst het oordeel van de EMA afwachten. Het Europese geneesmiddelenbureau laat woensdag weten hoe de bijwerkingen van het Janssen-vaccin gewogen moeten worden.

Het vaccin van AstraZeneca tegen het coronavirus is sinds vorige week alleen nog bedoeld voor mensen van 60 jaar en ouder. Voor hen geldt dat het risico op ernstige gevolgen van corona zwaarder weegt dan de eventuele ernstige bijwerkingen van het vaccin.
dinsdag 13 april 2021 om 21:07
Rutte over versoepelingen: '21 april is écht te vroeg'
Volgens demissionair premier Mark Rutte is het nog niet mogelijk om de coronamaatregelen verder te versoepelen. Dat zei hij vanavond tijdens de persconferentie waarin hij en Hugo de Jonge Nederland bijpraatten over het coronavirus.
Rutte over versoepelingen: '21 april is écht te vroeg'
Rutte over versoepelingen: '21 april is écht te vroeg'