Blijf hier op de hoogte van het laatste coronanieuws in binnen- en buitenland.
OV-NL: 'Openbaar vervoer moet dienstverlening terugschroeven'
De dienstverlening van het openbaar vervoer zal met zo'n 10 procent moeten inkrimpen. Op die manier denken de ov-bedrijven in de toekomst te kunnen overleven in een sector die zwaar is getroffen door de coronamaatregelen.

Een woordvoerster van branchevereniging Openbaar Vervoer Nederland (OV-NL) bevestigt dat tegenover ANP na berichtgeving van BNR. De ov-bedrijven krijgen tot en met volgend jaar juli 93 procent van de kosten vergoed door de overheid. Voor de overige 7 procent moeten ze zelf opdraaien en dat zorgt voor honderden miljoenen euro's aan verlies.

Om kosten te besparen moeten ov-bedrijven snijden in de dienstverlening als er geen geld vanuit de overheid bijkomt. OV-NL verwacht dat gemiddeld op alle ov-trajecten - bus, tram, metro en trein - ongeveer 10 procent afgeschaald moet worden.
2 uur geleden
Opnieuw record aantal coronabesmettingen op Curaçao
Op Curaçao zijn donderdag 119 mensen met een coronabesmetting geregistreerd. Dat is opnieuw een recordaantal. Woensdag waren het er 105 en dat was toen het hoogste aantal sinds het begin van de coronapandemie. Er zijn nu in totaal 965 mensen besmet op het eiland. Twaalf patiënten liggen in het ziekenhuis, waarvan zes op de intensive care.

Het is opmerkelijk dat van de 119 nieuwe besmettingen 108 gevallen niet gelinkt kunnen worden aan al bekende besmettingen. Het Epidemiologische Team op het eiland zegt hier verder onderzoek naar te doen.

Curaçao leek lange tijd gevrijwaard te blijven van een groot aantal coronabesmettingen. Er zijn sinds maart drie personen aan de ziekte Covis-19 overleden. Tot begin november steeg het aantal actieve besmettingen nauwelijks boven de driehonderd.

Maar de afgelopen dagen is er sprake van een flinke stijging. Op het eiland geldt al een avondklok (van negen uur 's avonds tot half vijf 's ochtends) en is het dragen van mondkapjes in winkels verplicht. Ook zijn bijeenkomsten van meer dan vier personen niet toegestaan.
3 uur geleden
Trump: leveringen vaccins tegen coronavirus vanaf volgende week
De Amerikaanse president Donald Trump zei donderdag dat de eerste leveringen van een vaccin tegen het coronavirus volgende week en de week erna gaan beginnen.

In een gesprek met Amerikaanse troepen overzee via een videoverbinding zei Trump dat het vaccin in eerste instantie naar eerstelijnswerkers, medisch personeel en ouderen zou gaan. Trump belde de troepen traditiegetrouw op de feestdag Thanksgiving.
3 uur geleden
CBS: Oversterfte neemt af, minder extra sterfgevallen in tweede coronagolf
De tweede golf van sterfgevallen die vermoedelijk wordt veroorzaakt door het coronavirus heeft tot nu toe minder slachtoffers geëist dan de eerste. Ook neemt de oversterfte langzaam af. De afgelopen week zijn er 364 mensen meer overleden dan normaal voor deze tijd van het jaar, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

Vorige week (week 47, 16 tot en met 22 november) kwamen naar schatting 3.336 mensen te overlijden. Dat zijn er 364 meer dan de afgelopen jaren normaal was rond deze tijd. Wel wordt de dalende trend van de afgelopen weken voortgezet. Een week eerder telden de statistici nog 3.530 overlijdens, 598 meer dan gemiddeld. Lees hier meer.
3 uur geleden
Het belangrijkste coronanieuws van donderdag 26 november

Nederland:
 • Het RIVM meldt ruim 4.500 nieuwe positieve coronatests, waarmee Nederland de half miljoen passeert.
 • Er liggen 1.781 coronapatiënten in ziekenhuizen, 58 minder dan gisteren. 524 van hen liggen op de intensive care, vijf minder dan een dag eerder.
 • Koningsdag zal volgend jaar plaatsvinden in Eindhoven, met een zowel fysiek als digitaal programma. Als de coronamaatregelen dan nog staan, moet er volgens de gemeente makkelijk worden gewisseld naar een volledig digitaal programma.
 • De Nederlandse sportsector loopt ongeveer 1 miljard euro schade op door de crisis.
 • In Twente mogen mensen tijdens de jaarwisseling carbidschieten, maar wel met strikte maatregelen. 
 • Bijna negenduizend bedrijven hebben zich woensdag al aangemeld voor een tegemoetkoming van vaste lasten. Woensdag was de eerste dag dat dit kon.
 • De eerste coronagolf heeft in de zuidelijke provincies meer levens geëist dan in de rest van het land, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In Noord-Brabant en Limburg stierven 105 op de 100.000 besmette mensen.
 • Het ziekteverzuimpercentage bereikte in de verpleging, verzorging en thuiszorg een recordhoogte in het tweede kwartaal van dit jaar. Het percentage lag op 7,9 procent.

Internationaal:
 • In België is het aantal positieve tests aan het dalen, maar de ziekenhuizen liggen nog altijd vol.
 • De premier van Curaçao spreekt van een alarmerend hoog aantal nieuwe besmettingen. Woensdag testten 105 van de 553 geteste personen positief.
 • Het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten heeft donderdag een einde gemaakt aan beperkingen voor gebedshuizen in de staat New York. Gebedshuizen mochten maar door een beperkt aantal mensen worden bezocht, wat geloofsgemeenschappen ongrondrechtelijk vonden.
 • Door de coronamaatregelen zal er in de VS een sobere versie van Thanksgiving moeten worden gevierd. Parades zijn ingekort en mensen worden verzocht in kleinere gezelschappen samen te komen.
 • In Duitsland blijven de huidige coronamaatregelen waarschijnlijk staan tot en met januari. Dit vanwege het nog steeds grote aantal dagelijkse nieuwe positieve tests.
 • Volgens de gezondheidsorganisatie WHO beweegt vier op de vijf jongvolwassenen te weinig, terwijl dat juist belangrijk is om gezond te blijven in de coronacrisis.