Blijf hier op de hoogte van het laatste nieuws omtrent het coronavirus in binnen- en buitenland.
'Oostenrijk verlengt lockdown met twee weken'
Oostenrijk gaat de huidige coronamaatregelen met nog eens twee weken verlengen tot en met 7 februari, meldt persbureau APA zondag op basis van ingewijden. Dat betekent dat winkels, restaurants en scholen tot die tijd gesloten blijven. Bondskanselier Sebastian Kurz geeft zondagochtend naar verwachting een persconferentie.

Het Alpenland is sinds 26 december in een harde lockdown, hetgeen inhoudt dat net als in Nederland de mensen zoveel mogelijk thuis moeten blijven. Volgens APA kunnen mogelijk vanaf 8 februari versoepelingen worden ingesteld, zoals het heropenen van sportscholen en musea. Wel moeten mensen voortaan medische mondkapjes (FFP2-maskers) dragen als ze ergens op bezoek gaan en minstens 2 meter afstand van elkaar houden.
over 2 dagen
In de Oostenrijkse hoofdstad Wenen demonstreerden zaterdag naar schatting 10.000 mensen tegen de coronamaatregelen. Er werden vijf mensen opgepakt. Veel deelnemers droegen geen mondkapje of hielden zich niet aan de afstandsregels. Het land zit momenteel in een derde lockdown. Alleen essentiële winkels zijn nog open in Oostenrijk. De regering kondigt zondag mogelijk opnieuw verscherpingen aan.
over 2 dagen
Australische stad Sydney meldt nieuwe cluster van besmettingen
De Australische provincie New South Wales heeft zondag een nieuwe coronacluster gemeld in de stad Sydney. Een man zou zes van zijn vrienden hebben besmet.

De cluster werd enkele uren gemeld nadat de Australische minister van Volksgezondheid, Greg Hunt, stelde dat er in Australië geen actieve "coronahotspots" meer zijn.

De laatste maanden werden er coronaclusters ontdekt in de provincies Zuid-Australië, Victoria en Queensland. Die zijn inmiddels onder controle. De gezondheidsminister zei zondag dat Australië nog voor een lange periode de impact zal voelen van het coronavirus, omdat het virus in het grootste deel van de wereld nog niet onder controle is.
over één dag
Zuid-Afrikaanse virusvariant duikt op in Denemarken
De variant van het coronavirus die voor het eerst werd ontdekt in Zuid-Afrika, is nu ook opgedoken in Denemarken. Dat melden lokale gezondheidsautoriteiten zaterdag. 

Het is nog onbekend hoe de besmettelijkere mutatie in het land terecht is gekomen en hoeveel mensen ermee besmet zijn.
over één dag
Politie doet inval in illegaal geopend café in Leeuwarden, 15 mensen beboet
De politie en handhaving van de gemeente Leeuwarden hebben zaterdag een inval gedaan in een illegaal geopend café in de stad. Vijftien mensen, onder wie de exploitant, hebben een boete van 95 euro gekregen. Ook werd er binnen onder meer illegaal gegokt. Dezelfde dag besloot een Eindhovens café dat vorige week nog aankondigde zondag de deuren weer te openen, van zijn plan af te zien. Lees hier verder.
over één dag
Het belangrijkste nieuws van zaterdag 16 januari.

Binnenland:
  • Het RIVM meldt 5.340 nieuwe positieve tests, opnieuw minder dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen (5.873).
  • Momenteel liggen er 2.360 coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen, 109 minder dan vrijdag. 666 daarvan worden op een intensive care behandeld, negentien minder dan een dag geleden
  • Basisscholen gaan nog niet open op 25 januari. Het kabinet neemt het advies van het OMT hierover over.
  • In Nederland zijn nu tweehonderd besmettingen met de Britse coronavariant bekend.

Buitenland:
  • Familieleden van bewoners van Vlaamse rusthuizen zijn stiekem ingeënt met restjes van het coronavaccin van Pfizer en BioNTech. Ook familie van personeelsleden kreeg overgebleven vaccin toegediend. De autoriteiten noemen het ontoelaatbaar.
  • In Denemarken is de Zuid-Afrikaanse coronamutatie voor het eerst opgedoken.
  • Bonaire laat vanaf zaterdag weer vluchten uit de Verenigde Staten en Canada toe. Reizigers moeten wel een negatieve PCR-test hebben.
  • In de Braziliaanse stad Manaus kampen ziekenhuizen met een tekort aan zuurstof.
  • De strenge avondklok is zaterdag in Frankrijk van kracht gegaan. Van 18.00 uur tot 6.00 uur moeten inwoners van het land thuisblijven.
  • In Engeland worden verschillende kerken ingezet als priklocatie.