Blijf in ons liveblog op de hoogte van de ontwikkelingen rondom het coronavirus in binnen- en buitenland.
Ook mondkapjes op Hilversumse middelbare school
Ook op het Gemeentelijk Gynmasium in Hilversum moeten scholieren mondkapjes dragen als ze de klas uitlopen, zo meldt NH Nieuws. Eerder vrijdag werd al bekend dat ook op een middelbare school in Assen leerlingen voor twee weken mondkapjes moeten dragen. 

"We zitten natuurlijk in een vrij oud gebouw met soms smalle gangen", aldus rector Sjoerd van den Berg van het Gemeentelijk Gynmasium. "In die verkeersruimtes zullen wij de leerlingen en de docenten mondkapjes laten gebruiken. Dit is echt een besluit op basis van ons type gebouw, dat vrij oud is."
3 uur geleden

Duitsland verklaart bijna heel Spanje tot risicogebied
Duitsland heeft Spanje, op uitzondering van de Canarische eilanden, verklaart tot risicogebied vanwege het coronavirus, meldt een bron aan persbureau Reuters. Eerder waren al delen van Spanje een risicogebied. Naar verwachting zal het Duitse ministerie van Buitenlandse zaken de reiswaarschuwing later op vrijdag bekend maken. 

Duitse reizigers die terugkeren uit risicolanden moeten zich vanaf vorige week verplicht laten testen op het coronavirus. Personen die een test weigeren, riskeren een boete tot 25.000 euro.

3 uur geleden
Op basis van welke onderzoeken wordt de mondkapjesdiscussie uitgevochten?
Het nut van mondkapjes buiten de zorg is vijf maanden na de uitbraak van het coronavirus nog steeds een discussiepunt. De regels over mondkapjes verschillen sterk. Toch baseert iedereen zich grotendeels op dezelfde wetenschappelijke informatie. Welke informatie is dat?

In de Spaanse regio Catalonië moet je in een verlaten dorpje een mondkapje dragen, terwijl je in Berlijn over straat kan zonder, maar je wel een mondkapje op moet zetten als je een winkel binnengaat. In Nederland beperkt de mondkapjesplicht zich tot het openbaar vervoer en een experiment in Rotterdam en Amsterdam.

Het lijkt zeer onwaarschijnlijk dat Catalonië in het geheim andere informatie heeft over mondkapjes dan Nederland. Maar op welke onderzoeken baseren overheden zich? Dat lees je hier.
4 uur geleden
Verenigd Koninkrijk meldt hoogste aantal besmettingen in twee maanden tijd
Het Verenigd Koninkrijk meldt vrijdag 1.441 besmettingen, het hoogste aantal dagelijkse besmettingen in twee maanden tijd. Er zijn ruim 315.000 Britse besmettingen met het coronavirus gemeld. Het aantal overledenen besmet met corona is met 11 gestegen naar 46.791. 

Omdat het aantal besmettingen niet afneemt, heeft de regering besloten om de lockdown in het noorden van Engeland te verlengen. Het gros van de inwoners woont in Greater Manchester, terwijl ook inwoners van steden als Burnley en Blackburn weer zoveel mogelijk moeten thuisblijven en geen gasten mogen ontvangen.
4 uur geleden
GGD Amsterdam gaat coronacijfers per stadsdeel publiceren
De GGD in Amsterdam gaat de coronacijfers in de stad wekelijks per stadsdeel publiceren. Het aantal coronabesmettingen in de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland loopt op sinds eind juli. De GGD Amsterdam zegt zicht grote zorgen te maken over deze toename.

Volgens de gemeente zijn er grote verschillen in het aantal positief geteste personen per stadsdeel. Het absolute aantal besmettingen tussen 2 en 9 augustus is het hoogste in stadsdeel Nieuw-West met 158 besmettingen en stadsdeel West met 134 besmettingen. Als er gekeken wordt naar het aantal besmettingen in die periode per tienduizend inwoners scoort stadsdeel Centrum het hoogste.

De GGD ziet op dit moment de meeste besmettingen bij mensen tussen de dertien en dertig jaar oud. Voor zover bekend lopen de meeste mensen de besmettingen thuis op. De cijfers per stadsdeel van vrijdag zijn op de website van de gemeente te zien.
4 uur geleden
Anouk wil alleen coachen in The voice als RTL extra coronamaatregelen treft
Anouk wil alleen als coach actief zijn in The voice of Holland als RTL aanvullende coronamaatregelen treft tijdens de opnames, bevestigt haar management vrijdag tegenover De Telegraaf. De 45-jarige zangeres is astmapatiënt en behoort daarmee tot de risicogroep voor het coronavirus. Ze zou om die reden hebben voorgesteld om in dezelfde glazen kooi te zitten als Ton Kas in het NPO3-programma Zomerpromenade.

RTL zegt in een reactie bij de krant dat dit een optie is, maar dat er meerdere suggesties worden besproken. "Anouk gaat zeker te zien zijn", zegt een woordvoerder. "Wel zijn we met haar aan het onderzoeken hoe ze op een voor haar veilige manier invulling kan geven aan het coachschap." Lees hier meer.
5 uur geleden
Middelbare school in Assen voert na vakantie twee weken mondkapjesplicht in
Op locatie Lariks van het Vincent van Gogh College in Assen wordt voor twee weken een mondkapjesplicht ingevoerd voor leerlingen vanaf de vierde klas. Dat bevestigt de school aan NU.nl na berichtgeving door RTV Drenthe.
De maatregel geldt vanaf dinsdag in het hele gebouw. Ook docenten moeten een mondkapje op, maar mogen deze afzetten in het klaslokaal.

Koos Nieuwland, de directeur van de school, zegt in gesprek met RTV Drenthe dat er nog te veel onduidelijkheid bestaat over de overdraagbaarheid van het virus door jongeren vanaf vijftien jaar. Daarbij zijn er de afgelopen weken veel leerlingen teruggekomen van vakantie. "We zien dat er op een aantal populaire vakantieplekken toch corona-uitbraken zijn geweest", aldus Nieuwland. Lees hier meer.
5 uur geleden
Waarom de tweede golf van het coronavirus anders gaat zijn dan eerste golf
Sinds het aantal coronabesmettingen vanaf eind juli weer hard oploopt, vallen de woorden "tweede golf" ook steeds vaker. Dat daar nu nog geen sprake van is, daar lijken alle deskundigen het wel over eens. Maar wanneer spreken we wel van een tweede golf en wat is er anders aan de tweede golf in vergelijking met de eerste?

"Nee, wat mij betreft is de tweede golf niet anders dan de eerste", zegt GGD-directeur publieke gezondheid Sjaak de Gouw. "Als we ervan uitgaan dat de kenmerken van het virus niet anders zijn, dan betekent het dat als je het virus binnenkrijgt je er niet anders op reageert dan in februari of maart."

Wel denkt De Gouw dat de curve van het aantal besmettingen "nooit hetzelfde verloop zal krijgen" als afgelopen voorjaar. Het aantal vermoedelijke coronabesmettingen liep in februari en maart in rap tempo op naar 270.000.

Het woord 'vermoedelijk' is volgens De Gouw belangrijk. Je komt er nooit achter hoeveel mensen exact het coronavirus bij zich dragen. Ook in de huidige schatting van de ruim 30.000 besmettelijke mensen in Nederland zit een onzekerheidsmarge, maar er is volgens de GGD-directeur wel een belangrijk verschil ten opzichte van afgelopen voorjaar. Lees hier meer.
5 uur geleden
Aantal coronapatiënten op ic in twee weken verdubbeld
Het aantal coronapatiënten op de intensive care (ic) is vrijdag met 7 gestegen naar 38, blijkt uit de gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ): "Het beeld past bij de recente ontwikkeling van een geleidelijke toename van het aantal COVID-19-patiënten in de ziekenhuizen. Het aantal patiënten op de ic is in de laatste twee weken verdubbeld."

Er liggen vrijdag ook 578 non-coronapatiënten op de ic, 34 minder dan donderdag.
5 uur geleden
Rutte: Krimp economie is catastrofaal
Tijdens de persconferentie na de ministerraad beaamde premier Mark Rutte dat de economische krimp als gevolg van de coronacrisis catastrofaal is. De Nederlandse economie kromp in het tweede kwartaal met 8,5 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor. Rutte zegt niet van plan te zijn grote bezuinigingen of lastenverzwaringen in te voeren. "We kijken met spanning uit naar de vooruitzichten van het Centraal Planbureau." Op basis daarvan zal het kabinet besluiten nemen, aldus de premier.

Verder noemde Rutte het weglopen van de coalitiepartijen bij de stemming van woensdag "niet fraai", maar hij benadrukte dat de stemming op een later moment "gewoon gaat plaatsvinden".
6 uur geleden

Noorwegen adviseert mondkapje te dragen in het openbaar vervoer
Noorwegen adviseert reizigers in het openbaar vervoer in en rond Oslo mondkapjes te dragen. "We adviseren het mondkapje als extra voorzorgsmaatregel voor als het in het openbaar vervoer niet mogelijk is om 1 meter afstand te houden", aldus gezondheidsminister Bent Høie.

Tot nu toe adviseerde Noorwegen in geen enkele situatie een mondkapje te dragen. Het advies volgt op een stijging van het aantal nieuwe besmettingen in Noorwegen. Vorige week werden 357 nieuwe besmettingen vastgesteld, het grootste aantal sinds april. Het record dateert van maart, toen in een week tijd 1.773 gevallen aan het licht kwamen.

6 uur geleden
Camping Appelhof op Terschelling sluit voortijdig vanwege besmettingen
Jongerencamping Appelhof op het Waddeneiland Terschelling sluit zondag de deuren. Dat meldt de Veiligheidsregio Fryslân. Meerdere bezoekers van de camping bleken deze week besmet te zijn met het coronavirus.

De camping heeft in overleg met de gemeente Terschelling en de Veiligheidsregio Fryslân besloten dat de Appelhof zondag om 12.00 uur wordt gesloten. Jongeren die nog aanwezig zijn of nog van plan waren te komen, worden door de camping geïnformeerd.

Zeker acht bezoekers van de camping bleken eerder deze week besmet te zijn met het COVID-19-virus. Veel jongeren hebben om die reden hun vakantie geannuleerd of zijn vroegtijdig vertrokken, meldt de veiligheidsregio. Lees hier meer. 
7 uur geleden
Spanje sluit nachtclubs vanwege toename aantal besmettingen
Spaanse regio's hebben vanwege de stijging van het aantal nieuwe besmettingen besloten alle nachtclubs in het land te sluiten. Daarnaast mag buiten in openbare ruimtes alleen nog gerookt worden als het mogelijk is om voldoende afstand te houden.

De Spaanse gezondheidsminister Salvador Illa meldt vrijdag dat de regio's ook andere maatregelen treffen tegen de verspreiding van het coronavirus. Zo moeten horecazaken uiterlijk om 1.00 uur de deuren sluiten. Ook adviseert Illa geen bijeenkomsten met meer dan tien personen te organiseren. Ook waarschuwde hij jongeren niet buiten samen te komen om alcohol te drinken.

Spanje heeft sinds vorige maand met steeds meer nieuwe besmettingen per dag te maken. Donderdag kwamen 2.935 besmettingen aan het licht. Sinds de beëindiging van de lockdown (ongeveer zeven weken geleden) was het aantal nieuwe besmettingen niet zo groot. Spanje telt in totaal 337.334 besmettingen.

Volgens de autoriteiten is er nog geen sprake van een tweede golf, omdat het voornamelijk om lokale uitbraken gaat. De situatie zou nog beheersbaar zijn. Eerder besloten meerdere Spaanse regio's al zelf maatregelen te treffen.
7 uur geleden
Europese Commissie neemt vaccindeal van Nederland, Frankrijk en Duitsland over
De deal die de vaccinalliantie van Nederland, Duitsland, Frankrijk en Italië met AstraZeneca sloot - voor de levering van 300 tot 400 miljoen potentiële vaccins - is overgenomen door de Europese Commissie (EC). Dat betekent minder financiële lasten voor het kabinet. Of daardoor ook een kleiner deel van de vaccins uiteindelijk naar Nederland gaat, is nog de vraag.

Het vaccin van het farmaceutische bedrijf AstraZeneca is nog niet in productie genomen. Het vaccin moet eerst nog enkele klinische testfases doorlopen, waarbij tienduizenden deelnemers op bijwerkingen en andere gezondheidsrisico's worden getest. Bij eerdere onderzoeksfases werden veelbelovende resultaten behaald.
10 uur geleden
Aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen in België fors toegenomen 
Het aantal in Belgische ziekenhuizen opgenomen coronapatiënten stijgt hard. Dat meldde Steven Van Gucht, woordvoerder van het Nationaal Crisiscentrum, vanochtend tijdens een persconferentie. Waar er begin juli nog gemiddeld 10 ziekenhuisopnames per dag waren, zijn dat er nu 33. Het gaat om een verdrievoudiging. 

Ook het aantal overleden coronapatiënten is in de afgelopen dagen gestegen. Vorige week overleden er in België gemiddeld twee tot drie coronapatiënten per dag. Deze week overleden er op maandag elf, op dinsdag dertien en op woensdag negen coronapatiënten. Ongeveer drie kwart van de sterfgevallen betreft bewoners van verzorgingstehuizen. Van Gucht stelt dat de combinatie van het coronavirus en de aanhoudende hitte mogelijk heeft bijgedragen aan de toename van het aantal sterfgevallen. Het is daarom te vroeg om te zeggen of de stijging zal doorzetten.
10 uur geleden
'GGD Rotterdam waarschuwde ministerie voor problemen met contactonderzoek'
Het ministerie van Volksgezondheid (VWS) werd op 23 juli al door GGD Rotterdam-Rijnmond gewaarschuwd voor problemen met het bron- en contactonderzoek. Daar is niet op gehandeld, schrijft NRC op basis van een memo. Vanwege capaciteitsproblemen moesten de GGD's in Rotterdam en Amsterdam het onderzoek vorige week afschalen.
 
Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) meldde in de Tweede Kamer dat hij pas recentelijk te horen kreeg dat het bron- en contactonderzoek onder druk stond. Dat er landelijk opgeschaald moest worden, was GGD-directeur Sjaak de Gouw al eerder duidelijk.

"Wij kunnen maar driehonderd mensen per week opleiden. Als het aantal besmettingen exponentieel blijft stijgen, kruisen deze lijnen op enig moment", zei De Gouw eerder tegen NU.nl.
11 uur geleden
'In drie weken tijd twintig besmettingen vastgesteld onder Efteling-bezoekers'
Bij twintig bezoekers van de Efteling is, kort nadat zij het park hadden bezocht, een besmetting geconstateerd. Dat schrijven meerdere Nederlandse media op basis van de lokale GGD. De gemeentelijke gezondheidsdienst gelooft niet dat je als bezoeker van het attractiepark een groot risico loopt om besmet te raken.
12 uur geleden
Nederlandse economie krimpt met een ongekende 8,5 procent
De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar met 8,5 procent gekrompen vergeleken met het kwartaal ervoor, toen ook al sprake was van een teruggang. "Een dergelijke krimp is niet eerder gemeten", meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

Bij twee kwartalen van krimp op rij wordt gesproken van een recessie. "Het woord recessie is hier nauwelijks op zijn plaats", zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS. "Er is kolossale schade aan de economie met twee kwartalen op rij met in totaal 10 procent krimp." Lees hier meer.
12 uur geleden
NS komt na de zomer met aangepaste abonnementen voor thuiswerkers
De Nederlandse Spoorwegen (NS) komen na de zomer met nieuwe abonnementen voor forenzen die er rekening mee houden dat ze vaker gaan thuiswerken, meldt het spoorbedrijf vrijdag in een toelichting op de halfjaarcijfers.

Met de nieuwe abonnementen wil NS forenzen die voorlopig maar een paar dagen per week naar het werk gaan tegemoetkomen. Ook is NS in gesprek met het onderwijs en grote zakelijke klanten om reizigers beter te kunnen spreiden

NS heeft in de eerste helft van dit jaar als gevolg van de coronacrisis een nettoverlies van 185 miljoen euro gedraaid. De omzet nam juist toe en steeg met 162 miljoen euro tot 3,3 miljard euro. Maar dat was dankzij financiële injecties van de Nederlandse Staat (351 miljoen) en de Britse overheid (703 miljoen euro).
12 uur geleden
Nederland gaat reisadvies voor Verenigd Koninkrijk aanscherpen
Nederland scherpt het advies voor reizen naar het Verenigd Koninkrijk aan, omdat de Britse regering een quarantaineplicht heeft ingesteld voor reizigers vanuit Nederland. De maatregel wordt in de nacht van vrijdag op zaterdag om 5.00 uur van kracht.

Reizigers die daarna vanuit het VK naar Nederland komen, hoeven niet in zelfquarantaine te gaan.
13 uur geleden
'GGD Rotterdam-Rijnmond waarschuwde ministerie voor problemen met contactonderzoek'
Het ministerie van Volksgezondheid (VWS) werd op 23 juli al door GGD Rotterdam-Rijnmond gewaarschuwd dat er problemen waren met het bron- en contactonderzoek. Daar is niet op gehandeld, schrijft NRC op basis van een memo. Onder meer GGD Amsterdam moest vorige week het onderzoek afschalen vanwege capaciteitsproblemen.

In het memo stelt de GGD dat de stijging van het aantal nieuwe besmettingen het bron- en contactonderzoek bemoeilijkt. VWS meldt in een reactie dat de passage over de capaciteitsproblemen in een memo voor achtergrondinformatie stond. "De passage over het bron- en contactonderzoek heeft op dat moment niet geleid tot verdere acties", aldus de woordvoerder.
13 uur geleden
Noord-Korea heft lockdown in zuidelijke stad op
De Noord-Koreaanse stad Kaesong, waar wekenlang duizenden mensen in lockdown zaten, gaat weer open. Dat meldt het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA donderdag.

Leider Kim Jong-un bepaalde eind juli dat Kaesong - dat ruim 300.000 inwoners telt - op slot moest, omdat een inwoner besmet zou zijn met het coronavirus. Later meldde Noord-Korea dat deze persoon toch niet besmet was. Het land zegt nog altijd geen enkele besmetting te hebben geconstateerd. Experts betwisten deze claim.

Kim maakte donderdag ook bekend dat de grenzen met China langer dicht blijven. Dat is een grote klap voor Noord-Korea, dat bijna volledig afhankelijk is van de handel met het buurland.
13 uur geleden
Vietnam voegt zich bij groep landen die Russisch vaccin wil kopen
Het Vietnamese ministerie van Volksgezondheid heeft Rusland om toestemming gevraagd om doses van het coronavaccin Spoetnik V te kunnen kopen. Het vaccin is door de Russen als veilig en effectief bestempeld en een dochter van president Vladimir Poetin zou zelfs al zijn ingeënt.

Volgens Rusland heeft een reeks landen al miljarden dosissen besteld. Deskundigen maken zich zorgen, omdat het Russische vaccin niet voldoende getest is en er geen onderzoeksdata zijn verspreid.
13 uur geleden
Bijna dertig nieuwe besmettingen in Nieuw-Zeeland, Auckland langer in lockdown
Nieuw-Zeeland meldt 29 nieuwe besmettingen. Volgens premier Jacinda Ardern is gaat het om één cluster, maar is het onduidelijk waar de personen de besmettingen hebben opgelopen.

Om de uitbraak in het land te remmen, wordt de lockdown in miljoenenstad Auckland met twaalf dagen verlengd. Ardern verwacht desondanks dat de komende dagen nog meer besmettingen worden geconstateerd. "Het cluster zal groeien voordat wij het kunnen laten krimpen."

Kort nadat in het land al honderd dagen geen nieuwe gevallen waren waargenomen, werden nieuwe besmettingen geconstateerd. De Nieuw-Zeelandse pers sluit niet uit dat de aanstaande parlementaire verkiezingen van 19 september worden uitgesteld. Ardern zegt dat daar nog geen beslissing over is genomen.
13 uur geleden
Frankrijk bestempelt Parijs opnieuw als 'rode zone'
De Franse regering heeft vandaag Parijs en de zuidelijke regio Bouches-du-Rhône bestempeld als 'rode zone'. De regering besloot daartoe vanwege de toename in het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus.

In beide gebieden is er een verhoogd risico om het coronavirus op te lopen. Met het besluit van de regering kunnen lokale autoriteiten nu regels introduceren die het reisverkeer kan beperken. Ook kunnen gebouwen en bedrijven vanwege een COVID-19-uitbraak worden gesloten.

In de laatste twee weken is het aantal besmettingen in Frankrijk sterk toegenomen. In de laatste 24 uur kwamen er meer dan 2.500 gevallen bij. Het Verenigd Koninkrijk besloot gisteren voor reizigers vanuit Frankrijk, Nederland en Malta een quarantaineplicht in te voeren.
20 uur geleden
Verenigd Koninkrijk voert quarantaineplicht in voor reizigers vanuit Nederland
Reizigers vanuit Nederland moeten vanaf zaterdag bij aankomst in het Verenigd Koninkrijk twee weken in zelfquarantaine. Dat heeft de Britse minister van Transport Grant Shapps donderdagavond bekendgemaakt.

Lees hier meer.
21 uur geleden
Het belangrijkste coronanieuws van donderdag 13 augustus

Nederland
  • Het aantal bevestigde besmettingen met het coronavirus in Nederland is sinds gisteren met 577 toegenomen. Het aantal nieuwe besmettingen ligt lager dan gisteren. Toen werden 654 gevallen gemeld. 
  • Het aantal coronapatiënten op de Nederlandse intensive cares (ic's) is in de afgelopen 24 uur met vier afgenomen. In totaal liggen nu 31 coronapatiënten in Nederland op de ic.
  • Hoewel de coalitiepartijen erkennen dat de politiek woensdag een slechte beurt heeft gemaakt toen de leden wegliepen bij de stemmingen over opslag voor het zorgpersoneel, verdedigen ze de actie.
  • Analisten van de Rabobank rekenen op 8 procent economische krimp in het tweede kwartaal, terwijl ING in het basisscenario uitgaat van een terugval van 10 tot 11 procent.
  • Zeker twaalf bewoners van het asielzoekerscentrum in Delfzijl zijn besmet met het coronavirus. De besmette bewoners zijn in isolatie geplaatst. De overige bewoners verblijven in quarantaine.
  • In de teststraat die donderdag op Schiphol in gebruik is genomen, heeft de GGD op de eerste dag 67 coronatests afgenomen. Het gaat om ongeveer 35 procent van de reizigers die voor de test in aanmerking kwamen.

Internationaal
  • India maakt melding van ruim 67.000 nieuwe besmettingen: een recordaantal. In de laatste twintig dagen werden vrijwel constant 50.000 nieuwe besmettingen gemeld. In het land zijn tot dusver 46.000 coronapatiënten overleden. 
  • Het Franse ministerie van Volksgezondheid heeft de afgelopen 24 uur 2.669 nieuwe besmettingen gemeld. Het is het grootste aantal besmettingen in een dag tijd sinds de lockdown.
  • Volgens de wereldgezondheidsorganisatie WHO kost de coronapandemie per maand zo'n 375 miljard dollar (omgerekend 317 miljard euro) per maand.