Blijf hier op de hoogte van het laatste nieuws omtrent het coronavirus in binnen- en buitenland.
OMT: Nog niet duidelijk welke rol kinderen hebben bij verspreiding virusvarianten
Gezondheidsexperts van het Outbreak Management Team (OMT) weten nog niet welke rol jonge kinderen spelen bij de verspreiding van opgedoken virusmutaties, schrijft de NOS die het laatste OMT-advies in handen heeft.

Het OMT deed onderzoek naar een uitbraak van de Britse coronavariant op een school in Bergschenhoek. Die resultaten verschijnen mogelijk volgende week. De resultaten zouden experts inzicht moeten bieden in de rol van kinderen bij de virusverspreiding.

De NOS schrijft verder dat het OMT een intensivering van het bron- en contactonderzoek wil. Na een positieve test zouden meer contacten in beeld worden gebracht. Momenteel zijn dat alleen huisgenoten en personen die een aaneengesloten kwartier dicht bij de besmette persoon in de buurt waren. Het OMT adviseert de laatste contacten ook zo snel mogelijk te testen.

De experts werden daarnaast gevraagd of mondkapjesrichtlijnen van het RIVM aangepast moesten worden, zodat zorgmedewerkers vaker FFP2-mondmaskers dragen. Dat hoeft volgens het OMT niet, een chirurgisch mondmasker is volgens de gezondheidsexperts voldoende.
een paar seconden geleden
Nederland donkerrood op voorgestelde nieuwe Europese coronakaart 
Nederland zou op dit moment donkerrood kleuren op de nieuwe 'coronakaart' waaraan de Europese Commissie (EC) werkt. Dat zou betekenen dat niet-noodzakelijke reizen van en naar Nederland krachtig ontmoedigd moeten worden, vindt de commissie.

De EC bedacht de donkerrode kleurcategorie om zichtbaar te maken waar de besmettingscijfers het hoogst zijn en extra maatregelen geboden zijn.

Gebieden waar vijfhonderd of meer besmettingen per 100.000 inwoners geconstateerd zijn, zouden voortaan een alarmerende donkerrode tint krijgen. Dat geldt op het ogenblik bijvoorbeeld voor Nederland, Spanje, Portugal en Zweden. De nieuwe kleur hoeft niet voor een heel land te gelden, maar kan ook voor alleen een regio nodig zijn.

Wie van een donkerrood gebied naar elders binnen de Europese Unie reist, moet een coronatest ondergaan, stelt het dagelijks bestuur van de EU voor. 

De kaart wordt wekelijks bijgewerkt. De EU-landen moeten nog instemmen met de commissievoorstellen. De kaart heeft voor de inwoners en regeringen van de Europese lidstaten waarschijnlijk vooral een adviserende functie.
een paar seconden geleden
LCPS: Aantal ziekenhuisopnames blijft nagenoeg stabiel
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is met 37 gestegen naar 2.380, blijkt vandaag uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS). Het aantal COVID-19-patiënten op intensive cares (ic's) daalde met 16 naar 660, maar op reguliere afdelingen bevinden zich nu 1.720 coronapatiënten, 53 meer dan gisteren.

Het afgelopen etmaal werden in totaal 193 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld, van wie 24 direct doorverwezen werden naar ic-afdelingen. De afgelopen dagen werden steevast tweehonderd tot driehonderd nieuwe ziekenhuisopnames gemeld. 

Twaalf patiënten, onder wie drie ic-patiënten, zijn de afgelopen 24 uur uitgewisseld tussen ziekenhuizen door de toenemende druk op de regionale zorg. Net zoals gisteren liggen er vier Nederlandse ic-patiënten in Duitse ziekenhuizen.
een paar seconden geleden
Brussel verwacht dat AstraZeneca snel afgesproken aantal doses levert
De Europese Commissie heeft AstraZeneca maandag laten weten zo snel mogelijk de contractueel vastgelegde hoeveelheid doses te verwachten, zodra het coronavaccin van het bedrijf wordt goedgekeurd voor gebruik in de Europese Unie. De farmaceut maakte vorige week bekend in het eerste kwartaal minder doses te kunnen leveren dan eerder afgesproken.

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft de topman van AstraZeneca, Pascal Soriot, "eraan herinnerd dat de EU aanzienlijk heeft geïnvesteerd in de ontwikkeling en productie van het vaccin en daar zo goed en snel mogelijk resultaat van wil zien", zegt haar woordvoerder.
een paar seconden geleden
Merck stopt met ontwikkeling experimentele coronavaccins
De Amerikaanse farmaceut Merck stopt na tegenvallende testuitslagen met de ontwikkeling van twee experimentele coronavaccins.

Volgens het in New York gevestigde bedrijf zorgden de vaccins bij mensen die besmet zijn met het coronavirus voor een zwakkere reactie van het afweersysteem dan andere vaccins. Merck was bezig met voorlopige testen van de vaccins en kreeg de tussentijdse uitslag eerder deze maand. "De testuitslagen zijn teleurstellend. We hebben niet wat nodig is om door te gaan", zei een bestuurder van het bedrijf.

Merck is nog wel bezig met de ontwikkeling van behandelingen tegen COVID-19.
een paar seconden geleden
Ruim 250 arrestaties, 2.200 boetes uitgedeeld op zondag
Bij rellen in tien gemeenten zijn zondag 250 arrestaties verricht en ruim 2.200 boetes uitgedeeld omdat personen de avondklok niet respecteerden, meldt de korpsleiding in gesprek met NU.nl. Zaterdag werden ook al ruim 3.600 boetes uitgedeeld, in totaal zijn 5.765 personen dit weekend op de bon geslingerd.

Nog eens dertienhonderd personen werden beboet voor het niet naleven van overige coronamaatregelen. Volgens coördinator Willem Woelders van de Nationale Politie is het merendeel van de personen aangehouden in Amsterdam. In gesprek met NPO Radio 1 noemt Woelders de rellen "verbijsterend. Dit was gewoon niet te voorspellen; ik had niet verwacht dat het zo hevig in alle steden zou losbranden."

De politiechef bevestigde wat eerder ook burgemeester John Jorritsma van Eindhoven stelde; dat de relschoppers heel bewust uit waren op confrontaties met agenten en journalisten. Woelders vertelde dat de politie veel bekende voetbalsupporters onder de relschoppers herkende.

In Eindhoven zit de helft van alle verdachten nog vast, meldde de lokale politie al eerder. In de stad, waar een ravage werd aangericht, werden tot dusver 62 relschoppers aangehouden. De jongste verdachte is veertien jaar. Ook Amsterdam en Helmond traden al met cijfers naar buiten.
een paar seconden geleden
Burgemeester Venlo kondigt noodverordening af
De burgemeester van Venlo Antoin Scholten heeft maandag het zondagavond afgekondigde noodbevel omgezet in een noodverordening. De verordening gaat per direct in en betreft de stadsdelen Venlo, Tegelen en Blerick, maakt de gemeente Venlo bekend. De maatregelen zijn tot en met 9 februari van kracht.

De gebieden zijn aangemerkt als veiligheidsrisicogebied. Dat betekent dat de politie er ook zonder aanleiding mensen kan aanhouden en fouilleren. 

Het verschil tussen een noodbevel en een noodverordening is volgens een woordvoerder van de gemeente dat een verordening voor langere tijd geldt en voor iedereen in een bepaald gebied.

Scholten besloot tot de maatregelen na de rellen zondagavond, met name rond het station, waar veel vernielingen zijn aangericht. Ook raakte een agent gewond toen een relschopper een steen door de ruit van de patrouillewagen gooide.
een paar seconden geleden
GGD: Ruim 100.000 mensen gevaccineerd tegen COVID-19
De regionale gezondheidsdiensten hebben tot nu toe meer dan 100.000 Nederlanders gevaccineerd tegen COVID-10. Op zondag zijn 9.821 mensen ingeënt en daarmee komt de teller op 106.886, meldt de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland.

Het gaat alleen om mensen die via de GGD's zijn ingeënt, zoals medewerkers van verzorgingshuizen. De vaccinatie van medisch personeel loopt via de ziekenhuizen. Het RIVM komt elke dinsdag met een totaaloverzicht.
een paar seconden geleden
Marechaussee ondersteunt politie opnieuw bij handhaven avondklok
Pelotons van de Koninklijke Marechaussee staan ook maandag klaar om ondersteuning te bieden aan de politie bij het handhaven van de avondklok, waar dat nodig is. Dat meldt de marechaussee maandag. 

De Landelijke Bijstands Organisatie (LBO) van de marechaussee heeft afgelopen weekend al bijstand geleverd aan de politie bij het handhaven van de avondklok. De burgemeesters van Amersfoort, Den Haag en Eindhoven hadden daarom gevraagd. In Limburg verleende de marechaussee zondag bijstand.
een paar seconden geleden
Rutte: Geweld heeft niets te maken met strijden voor vrijheid
Demissionair premier Mark Rutte veroordeelt het geweld van afgelopen weekend, zo zegt hij maandag. In meerdere Nederlandse gemeenten ontstond onrust als reactie op de zaterdag ingevoerde avondklok.

Volgens Rutte ging het om "crimineel geweld" dat niets te maken heeft met strijden voor vrijheid. "Je vraagt je werkelijk af: wat bezielt deze mensen? De enige strijd die we moeten voeren, is het virus verslaan."

Relschoppers probeerden onder meer een ziekenhuis in Enschede aan te vallen. Ook in tien andere plaatsen, waaronder Den Haag, Eindhoven en Tilburg, was het onrustig.
een paar seconden geleden

Bewoners van kleine woonvormen krijgen eerste dosis coronavaccin
Mevrouw Roos, een bewoonster van het kleinschalige woon-zorgcentrum WelThuis Buytenhaghe in Zoetermeer, wordt ingeënt tegen COVID-19. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) is daarbij aanwezig. Vanaf maandag wordt een nieuwe groep tegen COVID-19 gevaccineerd. Het gaat om kwetsbare ouderen en mensen met een beperking die in kleinschalige woonvormen wonen. (Foto: ANP)

een paar seconden geleden
Bruls: Voorkomen van rellen in andere steden heeft prioriteit
Burgemeesters willen voorkomen dat ook in andere Nederlandse steden rellen uitbreken, zei de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls vandaag in het NOS Radio 1 Journaal in een reactie op het geweld van zaterdag en zondag. Bruls, tevens voorzitter van het Veiligheidsberaad, spreekt van "coronahooligans". Lees hier meer. (Foto: ANP)
een paar seconden geleden
'100.000 niet-spoedeisende operaties uitgesteld in 2020'
Zeker 100.000 noodzakelijke, niet-spoedeisende operaties zijn vorig jaar uitgesteld als gevolg van het coronavirus. Het gaat onder meer om knie-, heup- en galblaasoperaties en ingrepen op het gebied van keel-, neus- en oorheelkunde, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Verenigingen voor Anesthesiologie en Heelkunde (NVA).

"Chirurgen, anesthesiologen, operatieassistenten, anesthesiemedewerkers en recoveryverpleegkundigen in Nederland maken zich grote zorgen over het aantal patiënten dat op een operatie wacht", aldus de zorgorganisatie. Volgens de NVA leidt dit op de langere termijn tot gezondheidsschade en hogere zorgkosten.

Om straks alle noodzakelijke zorg te kunnen leveren aan patiënten die op nu op de wachtlijst staan zijn "onconventionele maatregelen" nodig. De verenigingen zien als oplossing om zorgmedewerkers en geneeskundestudenten die wachten op hun coschappen versneld bij te scholen en doelgericht te trainen zodat zij tijdelijk inzetbaar zijn.
een paar seconden geleden
Nieuw-Zeeland: Besmette vrouw had Zuid-Afrikaanse variant
De reiziger die in Nieuw-Zeeland besmet bleek te zijn met het coronavirus, heeft de extra besmettelijke Zuid-Afrikaanse variant opgelopen. Daarom heeft Australië voor 72 uur het quarantainevrije reizen voor reizigers uit de nabijgelegen eilandenstaat opgeschort.

De vrouw met het virus testte positief na een maandenlang verblijf in Europa. Daar bezocht ze volgens plaatselijke media onder meer Nederland en Spanje. Ze ging na terugkeer naar haar thuisland in quarantaine in een hotel. Daar testte ze herhaaldelijk negatief. Ze raakte mogelijk besmet in het quarantainehotel.

Die vrouw reisde, terwijl ze klachten had, dagenlang door Nieuw-Zeeland voordat ze zich liet testen. Minister Chris Hipkins (Volksgezondheid) benadrukt dat het nog te vroeg is om te zeggen of een nieuwe lockdown noodzakelijk is om verspreiding van het virus tegen te gaan. In Nieuw-Zeeland waren al ruim twee maanden geen lokale besmettingen meer vastgesteld.
een paar seconden geleden
Geweldplegers in meerdere steden de straat op om avondklok
Geweldplegers in meerdere steden de straat op om avondklok
een paar seconden geleden

Rust teruggekeerd na rellen tijdens avondklok
Na de rellen van zondagavond is het weer rustig in Nederland. In zeker tien Nederlandse steden, waaronder Den Haag, Eindhoven, Tilburg en Enschede, was het tijdens de avondklok zeer onrustig. Relschoppers staken zwaar vuurwerk af en richtten vernielingen aan. Agenten werden bekogeld met onder meer vuurwerk, stenen en messen.

een paar seconden geleden
Agent gewond door steen door de ruit bij rellen in Venlo 
Een agent is zondagavond in Venlo gewond geraakt nadat relschoppers een steen door de ruit van een politieauto gooiden, meldt de politie in Limburg in een overzicht van een avond vol rellen bij protesten tegen de avondklok.

De mobiele eenheid (ME) moest in actie komen om de orde te herstellen in Venlo, Roermond en Stein, bijgestaan door de Koninklijke Marechaussee. Pas rond 23.30 uur waren geen grote groepen mensen meer op straat. Eerder op de avond verzamelden zich groepen mensen in de centra van Venlo, Roermond en Stein. Er werd met stenen gegooid en zwaar vuurwerk afgestoken.

De waarnemend politiechef in Limburg, Inge Godthelp, spreekt haar afschuw uit over de rellen en zegt dat het "geen visitekaartje is geweest voor onze samenleving en het is niet hoe we ons als politie moeten laten bejegenen". Volgens haar heeft de politie een enorme inzet moeten doen. "Een inzet die te denken geeft voor de komende dagen", aldus Godthelp.
18 minuten geleden
'Mensen zijn te veel bezig met coronaregels en niet met rouwen'
Vanaf maandag mogen er nog maar vijftig mensen aanwezig zijn bij een uitvaart. Het kabinet heeft op basis van een OMT-advies besloten deze maatregel door te voeren in de strijd tegen het coronavirus. In de Dit wordt het nieuws-podcast van NU.nl vertelt uitvaartbegeleider Daniëlle Harsta-Franken over hoe het is om te rouwen met allerlei coronaregels. Luister hier naar de podcast. (Foto: ANP)
3 uur geleden
Mexicaanse president test positief op coronavirus
De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador heeft laten weten dat hij positief is getest op het coronavirus en milde klachten heeft. Het 67-jarige staatshoofd krijgt medische hulp. (Foto: ANP)