Blijf hier op de hoogte van het laatste coronanieuws in binnen- en buitenland.
Omstreden corona-adviseur Witte Huis neemt ontslag
Scott Atlas, de omstreden adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump op het gebied van coronazaken, heeft ontslag genomen, meldt nieuwszender Fox News. Atlas, die in augustus aan de coronataskforce van het Witte Huis werd toegevoegd, legt zijn werk volgende week neer. Onder anderen topexperts op het gebied van volksgezondheid Anthony Fauci en Robert Redfield plaatsten eerder al vraagtekens bij de geschiktheid van Atlas en diens uitspraken.

In zijn ontslagbrief, die Fox News in handen heeft, prijst Atlas het werk van de regering-Trump op het gebied van de pandemie en wenst hij de aankomende regering van Democraat Joe Biden succes. "Ik werkte hard met een enkel doel - om levens te redden en Amerikanen door deze pandemie te helpen", schrijft Atlas. Hij zegt dat hij altijd de recentste wetenschappelijke inzichten en bewijzen heeft gevolgd "zonder politieke overwegingen of beïnvloeding".

Juist om dat laatste lag Atlas al in september onder vuur. Anthony Fauci, de topimmunoloog die leiding geeft aan het Nationaal Instituut voor Allergieën en Infectieziekten van de VS, zei toen te vrezen dat Atlas informatie gaf aan president Trump die "echt uit de context is gehaald of zelfs incorrect is". 

Atlas, een neuroradioloog die niet gespecialiseerd is in infectieziekten, werd onder meer bekritiseerd omdat hij het belang van het dragen van mondmaskers bagatelliseerde.
20 minuten geleden
CNN: China meldde in februari te klein aantal positieve tests
De Chinese overheid meldde in februari lagere aantallen positieve coronatests dan er in werkelijkheid waren vastgesteld. Dat werd al lang vermoed, maar de Amerikaanse nieuwszender CNN bericht dat dinsdag op basis van gelekte documenten van de dienst voor infectieziektenbestrijding van de provincie Hubei, met onder meer de miljoenenstad Wuhan waar het coronavirus voor het eerst de kop op stak.

Op 10 februari meldden de Chinese autoriteiten dat het coronavirus bij nog eens 2.478 personen was vastgesteld. Daarmee kwam het officiële wereldwijde aantal positieve tests tot boven de 40.000. Minder dan 400 gevallen waren tot dan toe buiten China vastgesteld.

In werkelijkheid was het aantal nieuwe positieve tests alleen al in de provincie Hubei meer dan twee keer zo hoog dan het landelijke aantal dat de nationale autoriteiten op 10 februari meldden. In het gelekte rapport van de autoriteiten in Hubei, geclassificeerd als een intern en vertrouwelijk document, staat dat er op die dag in de provincie bijna 6.000 nieuwe gevallen waren gemeld. Volgens CNN gaat het om het gevoeligste lek tot nu toe omtrent de Chinese reactie op de uitbraak van COVID-19 begin dit jaar.

De Chinese regering heeft altijd stellig ontkend dat het informatie over de corona-uitbraak heeft achtergehouden. Onder meer de Verenigde Staten beschuldigden de Chinese autoriteiten daarvan. Andere landen, zoals Australië, eisten tot woede van Peking dat er onafhankelijk internationaal onderzoek naar de uitbraak zou worden gedaan.

Hoewel de gelekte documenten geen bewijs zijn dat de Chinese autoriteiten bewust lagere aantallen meldden dan er in werkelijkheid waren, laat het rapport volgens CNN wel zien dat er in feite een groot verschil is tussen wat de Chinese overheid in februari wist en wat er aan het publiek werd verteld.
3 uur geleden
Reisbranche zag ook in derde kwartaal groot deel van omzet verdampen
Reisspecialisten zagen hun verkopen in het derde kwartaal kelderen met gemiddeld 60,4 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. Dat is nog altijd minder dan de daling in het tweede kwartaal, toen de inkomsten krompen met 89,2 procent. Lees hier verder.
4 uur geleden
Geen landelijke maatregelen vanwege drukte in winkelstraten
Er komen geen landelijke maatregelen om drukte in winkelstraten tegen te gaan. Dat zei voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls vanavond. Volgens Bruls is de drukte het beste met "lokaal maatwerk" aan te pakken.

Afgelopen weekend grepen onder meer Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven in omdat het er te druk was. "We kunnen lokaal goed uit de voeten met de mogelijkheden die we hebben en enkele collega's hebben daar ook gebruik van gemaakt", aldus Bruls. "Het heeft ook niet zoveel toegevoegde waarde om elk dorp en elke stad te laten lijden terwijl er geen problemen waren."

Wel benadrukte Bruls maar weer eens om niet op drukke momenten inkopen te doen voor de feestdagen. "Spreid het over de week en ga niet op zaterdagmiddag de laatste Sinterklaasinkopen doen."

Volgens Bruls gaat het ook helpen dat in België vanaf morgen "niet-essentiële" winkels weer open gaan."We denken dat de druk op met name de zuidelijke steden daardoor fors zal afnemen."
4 uur geleden
Voorzitter Veiligheidsberaad: 'Winkeliers wel zelf verantwoordelijk voor handhaving mondkapjesplicht'
Winkeliers zijn wel degelijk zelf verantwoordelijk voor het handhaven van de mondkapjesplicht, zei Hubert Bruls maandagavond. De voorzitter van het Veiligheidsberaad reageerde daarmee op uitspraken van verschillende winkelketens, die meldden de plicht niet te gaan handhaven. 

"Je hebt de wet te gehoorzamen", aldus Bruls. Als blijkt dat winkeliers niet voldoende hebben gedaan om een klant te dwingen een mondmasker te dragen kan door de burgemeester een boete van enkele duizenden euro's worden opgelegd of in het uiterste geval zelfs een winkel worden gesloten.
4 uur geleden
Mondkapje vanaf dinsdag verplicht: zo doe je dat als brildrager
Mondkapje vanaf dinsdag verplicht: zo doe je dat als brildrager
4 uur geleden
Het belangrijkste coronanieuws van maandag 30 november:

Binnenland:
  • Het RIVM meldt 4.610 nieuwe positieve coronatests. Dat zijn er minder dan het gemiddelde van de afgelopen week (4.912). Daarnaast zijn nog eens 29 coronagerelateerde sterfgevallen geregistreerd.
  • Momenteel liggen 1.721 coronapatiënten in het ziekenhuis, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 21 meer dan gisteren. Het is de eerste stijging binnen een week.
  • Op nog maar vier Nederlandse nertsenfokkerijen zijn op dit moment daadwerkelijk nog nertsen aanwezig. De verwachting is dat deze dieren uiterlijk eind volgende week worden gepelsd (afgemaakt om hun vacht), waardoor er vanaf dan geen nertsen meer in Nederland zijn. Het verbod op het fokken van nertsen is een aantal jaren naar voren gehaald omdat de dieren besmet kunnen raken met het coronavirus.
  • Het kabinet heeft voor veel meer zorgmedewerkers aanvragen voor de coronabonus van 1.000 euro ontvangen dan was verwacht, zo bevestigen bronnen maandag na berichtgeving door RTL Nieuws. Daardoor gaat de zorgbonus dit jaar 800 miljoen euro meer kosten dan de 1,4 miljard euro die ervoor was gereserveerd.
  • Het was dit jaar op Black Friday en de dag erna drukker in de Rotterdamse en Eindhovense binnensteden dan op dezelfde dagen vorig jaar, toen er nog geen coronamaatregelen waren. Dat meldt onderzoeksbureau RMC, dat de drukte in de winkelstraten het hele jaar door monitort op basis van wifisignalen van mobiele telefoons. 
  • Vanaf 1 december zijn mondkapjes verplicht in publiek toegankelijke ruimtes dus ook in alle winkels. Winkeliers zullen echter geen strijd voeren met klanten over het al dan niet dragen van het kapje maar laten mensen zelf de situatie inschatten, blijkt uit een rondgang langs ketens als HEMA, Albert Heijn en Kruidvat. 

Buitenland:
  • Vaccinontwikkelaar Moderna gaat voorwaardelijke toelating aanvragen bij het Europees medicijnagentschap (EMA). Dit zou ervoor moeten zorgen dat het coronavaccin van het bedrijf snel op de markt komt. Ook bevestigt Moderna de eerder al naar buiten gebrachte voorlopige onderzoeksresultaten: het vaccin is voor 94,5 procent effectief.
  • In de strijd tegen het coronavirus gaat Turkije in de weekenden helemaal op slot. Niemand mag dan zonder zwaarwegende reden naar buiten. Doordeweeks gaat een avondklok gelden van 21.00 tot 5.00 uur. De maatregelen gelden vanaf dinsdag.
  • Het aantal Vlaamse coronapatiënten dat naar het ziekenhuis moet, daalt niet meer. Het is nog onduidelijk waardoor de snelle daling van de afgelopen weken is gestokt, zegt viroloog Steven Van Gucht namens het Belgische coronacrisiscentrum. In de rest van België zet de afname voorlopig wel door, terwijl in Vlaanderen een stabilisatie is waargenomen.