Blijf in ons liveblog op de hoogte van de ontwikkelingen rondom het coronavirus in binnen- en buitenland.
Noorwegen voert quarantaineplicht in voor reizigers vanuit Nederland
Reizigers vanuit Nederland moeten bij aankomst in Noorwegen tien dagen in quarantaine. Dit heeft de Noorse premier Erna Solberg zojuist bekendgemaakt. Deze maatregel geldt ook voor reizigers uit Polen, Malta, IJsland, Cyprus, Faeröer en delen van Zweden en Denemarken. De quarantaineplicht geldt vanaf zaterdag.
 
Noren worden nog altijd verzocht indien mogelijk niet naar het buitenland te reizen. Solberg heeft dit advies vandaag opnieuw herhaald. In het Scandinavische land zelf zijn vorige week 357 nieuwe besmettingen aan het licht gekomen. Dat is de grootste toename sinds april, maar nog altijd een kleiner aantal dan de 1.773 in maart.
2 uur geleden
Werkgevers willen personeel direct na contact met coronapatiënt laten testen
Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland willen dat werknemers direct worden getest als ze in contact zijn gekomen met coronapatiënten. De organisaties willen op die manier voorkomen dat werknemers lang in thuisquarantaine moeten zitten, want dat kost werkgevers veel geld. Lees hier meer.
3 uur geleden
Mondkapjesplicht voor bezoekers van Designer Outlet Roermond
Designer Outlet Roermond verplicht winkelend publiek tijdens een bezoek een mondkapje te dragen. Het gaat om alle bezoekers van dertien jaar en ouder. De maatregel geldt vanaf vandaag. Designer Outlet Roermond is een van de weinige winkelcentra in Nederland waar nu een mondkapjesplicht geldt. 

"De gezondheid en het welzijn van onze klanten, onze medewerkers en ons winkelpersoneel zijn onze prioriteit en we volgen de richtlijnen van het RIVM nauwgezet", zegt de algemeen manager tegen 1Limburg. Hij laat weten dat het besluit is genomen na overleg met de veiligheidsregio en de burgemeester van Roermond. De regionale omroep meldt verder dat bezoekers tot 19 augustus gratis mondkapjes uitgedeeld krijgen.
3 uur geleden
Kamer kritisch en verbaasd over kabinetsreactie op toename aantal besmettingen
De Tweede Kamer heeft met verbazing gereageerd op het optreden van het kabinet nadat in de afgelopen weken het aantal coronabesmettingen is toegenomen. Woensdag in het Kamerdebat klonk er opnieuw kritiek op de onduidelijke communicatie vanuit het kabinet. Lees hier verder. (Foto: Pro Shots)
4 uur geleden
Speler van Spaanse voetbalclub FC Barcelona besmet geraakt
De Spaanse voetbalgigant FC Barcelona heeft bekendgemaakt dat één speler positief testte op het coronavirus. In totaal werden aan de vooravond van het voorseizoen negen spelers getest.

Volgens de voetbalclub is er sprake van een asymptomatisch besmetting en maakt de speler het naar omstandigheden goed. De identiteit van de speler is niet bekendgemaakt, volgens FC Barcelona zit de voetballer wel in isolatie.

Barcelona is nog actief in de Champions League. De speler is niet in contact geweest met teamleden die wél naar Portugal afreizen voor de volgende wedstrijd tegen het Duitse Bayern München.
5 uur geleden
Jongerencamping Appelhof gaat volgende week dicht
Jongerencamping Appelhof op Terschelling gaat volgende week dicht, zegt de eigenaar tegen het Dagblad van het Noorden. Dat is twee weken eerder dan gebruikelijk. Eerder vandaag maakte de GGD bekend dat twee gasten met het coronavirus besmet zijn geraakt. De driehonderd jongeren die nog een reservering hebben staan, krijgen hun geld terug. De camping heeft op dit moment achthonderd gasten.
5 uur geleden
Volg hier het debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus
Volg hier het debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus
5 uur geleden
Tweede Kamer start met coronadebat
De Tweede Kamer start nu vanwege het groeiende aantal besmettingen met een debat over het coronabeleid. Daarvoor is vandaag het zomerreces onderbroken.
5 uur geleden
Twee besmettingen op jongerencamping Appelhof op Terschelling
Twee bezoekers van jongerencamping Appelhof op Terschelling zijn positief getest op het coronavirus. Dit gebeurde nadat ze weer thuis waren gekomen, meldt GGD Fryslân. De Noord-Hollandse jongeren waren vorige week nog op de camping.

Volgens de GGD is het mogelijk dat ze in de eerste week van augustus op de camping besmet zijn geraakt of andere gasten hebben besmet. Daarom krijgen andere jongeren die vorige week op de camping waren het dringende verzoek zich bij klachten te laten testen. Dit verzoek geldt ook voor jongeren die nog op de camping verblijven.

De testcapaciteit op Terschelling wordt uit voorzorg opgeschaald, zodat iedereen zich snel kan laten testen. Deze preventieve maatregel is vooral gericht op de jongerencamping. Uit het bron- en contactonderzoek komt niet naar voren dat de twee besmette jongeren contact hebben gehad met risicogroepen. Ook hebben de medewerkers van de GGD niet de indruk dat de coronapatienten buiten de omgeving van de camping nauwe contacten hebben gehad.
5 uur geleden
'Toename van aantal besmettingen in België vlakt af'
Het Belgische Nationaal Crisiscentrum meldt dat in zeven dagen tijd meer dan vierduizend nieuwe besmettingen aan het licht zijn gekomen. Dat is een stijging van 12 procent ten opzichte van een week eerder. Nu worden dagelijks gemiddeld 604 personen positief getest. Dat waren er 536. 

De experts van het crisiscentrum zien dat de toename van het aantal besmettingen sinds enkele dagen aan het afvlakken is. Er zijn wel regionale verschillen, benadrukken ze. Zo daalt het aantal nieuwe besmettingen in de provincies Antwerpen, Limburg en Luxemburg, terwijl er een stijging is waargenomen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Voor dit gebied is daarom een mondkapjesplicht afgekondigd.

Het Nationaal Crisiscentrum meldt ook dat gisteren 48 coronapatiënten in het ziekenhuis zijn opgenomen. Dat is het grootste aantal ziekenhuisopnames sinds eind mei. Elf opnames vonden plaats in Antwerpen en twaalf in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Viroloog Steven Van Gucht van Sciensano, het Belgische equivalent van het RIVM, benadrukt dat mensen zich moeten realiseren dat het coronavirus nog steeds gevaarlijk is.
6 uur geleden
Dinsdagnacht kleurden theaters en podia langs de Theems rood om de evenementenindustrie te steunen. Vanwege de coronamaatregelen dreigen miljoenen banen in de sector verloren te gaan.
Londen kleurt rood om evenementenindustrie te steunen
Londen kleurt rood om evenementenindustrie te steunen
6 uur geleden
RIVM koopt vanwege coronacrisis extra griepvaccins in
Vanwege de coronacrisis wordt verwacht dat dit jaar meer mensen een griepprik zullen halen. Daarom heeft het RIVM meer griepvaccins ingekocht. Hierdoor kan de opkomst 10 procent groter zijn dan gebruikelijk.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft het RIVM "zoveel mogelijk" griepvaccins ingekocht. De griepprik beschermt niet tegen het coronavirus. Er is wereldwijd wel meer vraag naar de griepprik, omdat de risicogroep voor griep en COVID-19 grotendeels gelijk is en landen willen voorkomen dat de zorg extra belast raakt door een eventuele griepepidemie.

Met de hoeveelheid vaccins die het RIVM heeft ingekocht, kan het aantal mensen dat na een oproep een griepvaccin komt halen 10 procent groter uitvallen dan normaal. Als dit jaar nog meer mensen een griepprik komen halen, zijn er mogelijk onvoldoende vaccins.

Je krijgt een oproep voor griepprik als je een groter risico loopt op een ernstig verloop van de griep. Dit zijn bijvoorbeeld mensen boven de zestig jaar, mensen met luchtwegaandoeningen zoals astma en diabetespatiënten. Zij krijgen de prik gratis.
6 uur geleden
Duitsland meldt 1.226 nieuwe besmettingen
Duitsland telt vandaag 1.226 nieuwe besmettingen, blijkt uit cijfers van het Robert Koch-Insti­tut. Dit is de grootste stijging sinds 9 mei. Minister Jens Spahn van Volksgezondheid zegt in het radioprogramma Deutschlandfunk dat de meeste uitbraken een link hebben met terugkerende vakantiegangers en familiebijeenkomsten.

Volgens Spahn zijn de ontwikkelingen "erg zorgelijk". Hij zegt dat burgers voorzichtig moeten blijven om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. In heel Duitsland zijn meerdere uitbraken geconstateerd. Het land telt nu in totaal 218.519 besmettingen. Het dodental is in de afgelopen 24 uur met 6 gestegen naar 9.207.
7 uur geleden
Singapore meldt kleinst aantal besmettingen sinds eind maart
Singapore meldt vandaag 42 nieuwe besmettingen. Dat is het kleinste aantal sinds 29 maart. Singapore ging halverwege april in lockdown nadat het coronavirus zich verspreidde onder de vele migranten die slaapzalen delen. Vorige week werd bekend dat al deze slaapzalen, waar zo'n 300.000 migranten verblijven, vrij zijn van het virus. (Foto: Pro Shots)
10 uur geleden
Debat in Tweede Kamer over coronabeleid
De Tweede Kamer onderbreekt vandaag het zomerreces om te debatteren over het coronabeleid, omdat het aantal besmettingen snel toeneemt. Vorige week stond de teller op ruim 4.000 nieuwe gevallen en in de week daarvoor waren het er ruim 2.500. Premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge hielden om die reden vorige week al een extra persconferentie voor de bekendmaking van aanvullende maatregelen. Het debat begint om 11.15 uur en is live te volgen op NU.nl.
11 uur geleden
Zanger Trini Lopez (83) overleden aan gevolgen van coronavirus
If I had a hammer-zanger Trini Lopez is dinsdag in zijn woonplaats Los Angeles op 83-jarige leeftijd overleden. De zanger, die in 2013 tijdens concerten van André Rieu nog optrad in Nederland, stierf aan de gevolgen van het coronavirus. Lees hier meer. (Foto: BrunoPress)
12 uur geleden
Dodelijkste dag in Australië tot nu toe: 21 coronagerelateerde sterfgevallen
Woensdag was met 21 sterfgevallen de dodelijke dag van de COVID-19-uitbraak in Australië tot nu toe. De vorige piek dateert van eerder deze deze week, toen negentien coronapatiënten zijn overleden.

Ook meldt Australië woensdag 410 nieuwe besmettingen, waarmee de reeks van minder dan 400 nieuwe besmettingen per dag ten einde is gekomen. Drie dagen lang bleef het aantal nieuwe besmettingen onder de vierhonderd steken.

Vorige week werden nieuwe maatregelen getroffen in Melbourne, de op een na grootste Australische stad. Dat gebeurde nadat daar een sterke stijging in het aantal nieuwe besmettingen was gemeld. In totaal telt Australië 22.000 bevestigde besmettingen en 352 sterfgevallen.
13 uur geleden
Nieuw-Zeeland stelt ontbinding van parlement voor nieuwe verkiezingen uit
Nieuw-Zeeland heeft de ontbinding van het parlement, een belangrijke stap in aanloop naar de verkiezingen, uitgesteld vanwege de nieuwe coronamaatregelen in het land. Sinds er onlangs vier nieuwe COVID-19-besmettingen zijn vastgesteld, is er een nieuwe lockdown in het land afgekondigd.

Premier Jacinda Ardern liet weten dat nog geen besluit is genomen over eventueel uitstel van de verkiezingen.
13 uur geleden
Meer dan vijfduizend coronapatiënten overleden in Argentinië
Het dodental als gevolg van het coronavirus is in Argentinië de vijfduizend gepasseerd. Dat meldt de regering woensdag. Sinds de versoepeling van maatregelen in verschillende regio's begon het aantal nieuwe besmettingen weer te stijgen.

In Argentinië zijn nu in totaal 5.004 mensen overleden aan de gevolgen van het virus en woensdag werden 7.043 nieuwe besmettingen gemeld. Het totale aantal besmettingen komt daarmee op 260.911 te staan.

Dat gebeurde ondanks strenge maatregelen in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires, het centrum van de uitbraak in Argentinië.
17 uur geleden
Het belangrijkste coronanieuws van dinsdag 11 augustus

Binnenland: 
  • Personen die in nauw contact zijn geweest met een coronapatiënt, moeten verplicht in thuisquarantaine, zo maakte minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) bekend. Nu is dat nog een "dringend advies". Welke straf je krijgt als je je niet aan de quarantaine houdt, wordt later bekendgemaakt.
  • Vanaf donderdag direct na middernacht geldt in Nederland weer een inreisverbod voor reizigers uit Marokko. Dit heeft te maken met het toegenomen aantal besmettingen in dat land. Alleen mensen die een essentiële reis hebben gemaakt, mogen Nederland nog in.
  • In de afgelopen week testten 4.036 mensen in Nederland positief op het coronavirus, zo'n 56 procent meer dan de week ervoor. Toen ging het nog om ruim 2.500 nieuwe besmettingen.
  • Wel blijft het aantal ziekenhuisopnames achter. Jaap van Dissel van het RIVM denkt dat dit komt doordat nu in verhouding meer jongere mensen worden besmet dan in voorgaande maanden. Zij kampen minder vaak met onderliggende gezondheidsproblematiek en hoeven dus relatief gezien minder vaak opgenomen te worden. 
  • Het RIVM brengt deze week een advies over zelfquarantaine uit. Die kan mogelijk worden ingekort van veertien naar tien dagen, maar dat is nog onzeker, benadrukt Van Dissel.
  • Om het bron- en contactonderzoek efficiënt in te kunnen zetten, moeten Nederlanders zich sneller laten testen op het coronavirus, vindt Van Dissel. Momenteel duurt het bijna vier dagen voordat mensen die in het bron- en contactonderzoek naar voren komen zich laten testen. 

Buitenland: 
  • Het Russische ministerie van Volksgezondheid heeft groen licht gegeven voor de ingebruikname van een eerste COVID-19-vaccin. Het land wil, als de laatste testfases zijn afgerond, als eerste land overgaan tot een grootschalige inentingscampagne. Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft Rusland toestemming gevraagd om het vaccin onder de loep te nemen.
  • In Nieuw-Zeeland zijn voor het eerst in 102 dagen tijd nieuwe binnenlandse besmettingen bevestigd. De autoriteiten hebben bij vier leden van hetzelfde huishouden het COVID-19-virus vastgesteld. Volgens de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern is het onduidelijk hoe de gezinsleden het virus hebben opgelopen.