Blijf hier op de hoogte van het laatste nieuws omtrent het coronavirus in binnen- en buitenland.
De situatie in het kort:
  • De politie heeft zondag ingegrepen bij anticoronaprotesten op het Museumplein in Amsterdam en het 18 Septemberplein in Eindhoven.
  • Beide steden kondigden een noodbevel af. Het Museumplein en het 18 Septemberplein zijn 'schoongeveegd'.
  • In Amsterdam lijkt de rust wedergekeerd. In Eindhoven is het nog altijd onrustig.
  • De ME in Amsterdam zette een waterkanon in tegen de relschoppers. In Eindhoven gebruikte de politie ook traangas. Zo'n dertig personen zijn hier opgepakt
over 2 dagen
ME veegt pleinen in Amsterdam en Eindhoven leeg
ME veegt pleinen in Amsterdam en Eindhoven leeg
over 2 dagen
Behalve een waterkanon heeft de ME in Eindhoven ook weer traangas gebruikt tegen de betogers.
over 2 dagen
Ondertussen lijken agenten erin geslaagd om de relschoppers te verdrijven van het stationsplein in Eindhoven. De oproerkraaiers rennen allerlei zijstraten in.
over 2 dagen
Onruststokers hebben onder meer een auto omver geworpen en in brand gestoken. Bushokjes zijn vernield en fietsen liggen op een hoop en zijn in de fik gezet. Het is niet overdreven om het centrum van Eindhoven een klein slagveld te noemen.
over 2 dagen
Tientallen ME'ers met wapenschilden stoten naar voren. Meerdere politiebusjes en het waterkanon rijden in de richting van de relschoppers. Laatstgenoemden stuiven uiteen.
over 2 dagen
De politie in Eindhoven zet een nieuwe charge in!
over 2 dagen
Volgens een aanwezige verslaggever van Omroep Brabant is de lekke band van de wagen waarop het waterkanon stond, weer hersteld. De ME beschikt hiermee weer over het effectieve wapenmiddel. Het voertuig wordt direct het plein opgestuurd en lijkt ingezet te gaan worden.
over 2 dagen
Het 18 Septemberplein is op dit moment weer 'in handen van' de politie. De grond ligt bezaaid met losse stenen, die relschoppers naar agenten hebben gegooid. De onruststokers hebben zich teruggetrokken en staan op zo'n honderd meter van op linie staande ME'ers. Boven de lichtstad stijgen donkere rookwolken op van brandjes die her en der zijn gesticht. Ook liggen er tientallen vernielde fietsen op de openbare weg. Hoewel de burgemeester van Eindhoven mensen dringend verzocht heeft om niet maar de binnenstad te komen, fietsen en wandelen er nog steeds mensen langs het plein. (Foto: ANP)
over 2 dagen
De rust lijkt wedergekeerd in Amsterdam. De meeste demonstranten hebben het gebied verlaten en de ME maakt ook aanstalten te vertrekken, meldt AT5.
over 2 dagen
De rust in Eindhoven is nog niet hersteld. De burgemeester van Eindhoven heeft mensen afgeraden om naar de stad te komen. Het bus- en treinverkeer in de binnenstad is al stilgelegd. Ook autowegen in het centrum zijn afgesloten. (Foto: ANP)
over 2 dagen
Een verslaggever ter plaatse van Omroep Brabant hoort van de politie dat relschoppers ook met messen hebben gegooid in de richting van agenten. Alle fietsen rondom het plein zijn vernield en op een hoop gegooid. Het is een triest beeld.
over 2 dagen
De Mobiele Eenheid voert in Amsterdam charges uit in straten rond het Museumplein, waar betogers die uit lijken te zijn op confrontatie met de politie zich ophouden.
over 2 dagen
In Amsterdam hebben relschoppers brand gesticht. Ook in Eindhoven zijn objecten in brand gestoken. (Foto: ANP)
over 2 dagen
De situatie begint weer te escaleren in Eindhoven. Relschoppers gooien met golfballen, stenen en vuurwerk naar agenten.
over 2 dagen
Status quo in Eindhoven
Niet de band, maar wel de huidige situatie nu in Eindhoven. Met de ME aan de ene kant en de relschoppers aan de andere kant is op dit moment sprake van een status quo. Er zijn wel veel politiesirenes te horen en zo nu en dan klinkt er vuurwerk.
over 2 dagen
Een waterkanon in Eindhoven heeft een lekke band en kan niet meer rijden, meldt een verslaggever ter plaatse van Omroep Brabant. Rondom het 18 Septemberplein houden relschoppers zich nog steeds op. Agenten van de ME staan op linie. Als het moet kan de politie nog wel opnieuw traangas inzetten.
over 2 dagen
Inzet ME in Amsterdam lijkt geslaagd
Op livebeelden van AT5 is te zien dat het Museumplein nagenoeg weer leeg is en de inzet van de ME daar is geslaagd. De demonstranten zijn echter de zijstraatjes ingelopen waar regelmatig vuurwerk te horen is.
over 2 dagen
Onrust in Eindhoven laait weer op
Nadat de rust om 15.00 uur leek wedergekeerd na ingrijpen van de ME, is de situatie opnieuw wat geëscaleerd. Demonstranten die verdreven leken, liepen een rondje en benaderden agenten van achteren. Hierdoor was de politie even ingesloten. De oproerkraaiers gooiden met stenen naar agenten. Door middel van traangas lukte het de politie uiteindelijk om de betogers terug te drijven.
over 2 dagen
Politie Amsterdam heeft waterkanon ingezet
De politie is begonnen met het ontruimen van het Museumplein in Amsterdam, en heeft daarbij een waterkanon ingezet. Het grootste deel van de actievoerders bleef staan, ook gooiden sommigen vuurwerk naar de politie. Daarna greep de politie in, en begon de demonstranten uit elkaar te drijven. Daarbij gebruikten agenten wapenstokken, paarden, honden en een waterwerper.
over 2 dagen
Treinverkeer rondom Eindhoven stilgelegd vanwege rellen bij demonstratie
Van en naar Eindhoven is het treinverkeer tot zeker 15.45 uur vanmiddag stilgelegd vanwege politie-inzet, meldt de NS. Het Eindhovens Dagblad (ED) schrijft dat dit te maken heeft met de onrust in de stad.
over 2 dagen
Noodbevel in Amsterdam, dertig arrestaties in Eindhoven
De Amsterdamse politie heeft een noodbevel afgekondigd vanwege een verboden demonstratie op het Museumplein. Zo'n 250 mensen kwamen, hoewel er niet mocht worden gedemonstreerd, zondag alsnog naar het grasveld. De mensen worden opgeroepen om naar huis te gaan. Een aantal mensen is preventief gefouilleerd door de politie, die hiertoe bevoegd is omdat het Museumplein is aangewezen als veiligheidsrisicogebied.

De politie heeft zondag ook ingegrepen bij een illegale demonstratie in Eindhoven. Het 18 Septemberplein is daar met behulp van een waterwerper schoongeveegd, nadat de mensen geen gehoor gaven aan de oproep om te vertrekken. De politie roept mensen op om weg te blijven uit de binnenstad vanwege de onrust. Er zijn zo'n dertig mensen aangehouden en er hebben schermutselingen plaatsgevonden.
over 2 dagen
Britse regering komt enigszins terug op uitspraak over 'dodelijkere' mutant
De Britse minister van Volksgezondheid, Matt Hancock, heeft zondag tegen Sky News gezegd dat de regering "niet helemaal zeker weet" hoe dodelijk de mutant van het coronavirus die voor het eerst opdook in het Verenigd Koninkrijk is. 

Premier Boris Johnson wekte afgelopen vrijdag de toorn van veel medische experts door te stellen dat er bewijzen zijn dat de mutant dodelijker is dan de variant die daarvoor dominant was in het VK. De deskundigen zeggen dat het nog te vroeg is om dat te kunnen bepalen. 

Hancock zei ook tegen Sky News dat Engeland "nog heel, heel, heel ver" verwijderd is van een versoepeling van de maatregelen. Het aantal gevallen is nog steeds "ongelofelijk hoog" en ziekenhuizen staan onder grote druk, aldus de gezondheidsminister.
over 2 dagen
Duitsland gaat experimentele 'Trump-behandeling' gebruiken
Duitsland wordt het eerste land van de Europese Unie dat dezelfde experimentele behandeling met antilichamen gaat gebruiken die voormalig president van de VS Donald Trump hielp te herstellen van COVID-19. Dat heeft minister van Volksgezondheid Jens Spahn zondag gezegd.

"De regering heeft 200.000 doses gekocht voor 400 miljoen euro", zei Spahn tegen de krant Bild am Sonntag, wat neerkomt op 2000 euro per dosis.

De minister omschrijft de medicijncocktail als een "passieve vaccinatie". "Het toedienen van deze antilichamen in een vroeg stadium kan risicopatiënten helpen een ernstiger ziekteverloop te voorkomen."

De Duitse order komt op het moment van groeiende frustratie in de EU over een trager dan verwachte uitrol van vaccins. Vaccinproducenten Pfizer/BioNTech en AstraZeneca hebben beide gezegd dat zij op korte termijn minder doses aan Europa zullen leveren dan verwacht vanwege productieproblemen. De Duitse regering verwacht niettemin alle Duitsers tegen eind augustus een vaccin te hebben kunnen geven.
over 2 dagen
Politie beëindigt illegaal feestje in Zeeland
De politie heeft afgelopen nacht een eind gemaakt aan een illegaal feestje in een loods in het Zeelandse Ovezande (gemeente Borsele). De politie schat dat er meer dan dertig mensen op het feest waren. Zestien van hen kregen een bekeuring omdat ze niet voldoende afstand hielden van elkaar.

Rond 1.00 uur zondagochtend kreeg de politie een melding van geluidsoverlast vanuit een loods. Toen de agenten en hondengeleiders aankwamen, hoorden ze muziek en zagen ze rond de loods een hoop auto's, campers en fietsen staan. Binnen troffen ze een partytent aan en feestgangers die zich hadden verstopt. Tegen de organisatoren van het evenement, een moeder en haar zoon, wordt proces-verbaal opgemaakt.
over 2 dagen
Politie schrijft meer dan 3.600 boetes uit voor schenden avondklok
De politie heeft zaterdagavond en afgelopen nacht meer dan 3.600 boetes uitgeschreven voor het schenden van de avondklok. Ook zijn er 25 aanhoudingen verricht, meldt de politie zondag.
 
De aanhoudingen werden verricht omdat de mensen weigerden te vertrekken of openlijk geweld pleegden, aldus de politie.
over 2 dagen
Belgische minister bezorgd over coronavarianten
De Belgische minister van Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke, maakt zich zorgen over de coronavarianten die rondgaan in het land, schrijft VRT. "Er is gevaar in zicht. Langs de ene kant zien we de eindmeet dankzij de vaccinaties, maar op de weg is er ook gevaar en dat gevaar zit bij de mutanten. De gegevens zijn alarmerend. Deze mutanten rukken overal snel op in België. Je krijgt een golf onder de waterlijn, het is een epidemie in een epidemie."

In België zijn verschillende scholen gesloten vanwege uitbraken. Het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames en het aantal nieuwe besmettingen stijgt de laatste dagen ook weer. Net als in Nederland gaat de Britse variant rond, maar in de plaats Oostende zijn ook meerdere mensen besmet met de Zuid-Afrikaanse variant.
over 2 dagen
GGD: Afgebrande teststraat is 'klap in ons gezicht'
De brand in de coronateststraat op Urk gisteravond is voor GGD Flevoland een "flinke klap in ons gezicht". Cees Verdam, directeur publieke gezondheid van GGD Flevoland, zegt dat wordt gekeken hoe het testen op het coronavirus zo snel mogelijk kan worden hervat.

De teststraat bij het haventerrein werd zaterdagavond in brand gestoken. Tientallen mensen gingen op Urk de straat op uit protest tegen de avondklok, die voor het eerst werd ingezet in de strijd tegen het coronavirus.

"Uiteraard gaat ons dit niet in de koude kleren zitten, we werken als GGD keihard aan de bestrijding van corona. Al onze mensen zetten zich met hart en ziel hiervoor in, en dan is dit een flinke een klap in ons gezicht", zegt Verdam.

"Het is nu een zaak voor de politie en die laten we haar werk doen. Wat ons te doen staat is bekijken op welke wijze we zo snel mogelijk de coronatesten op Urk kunnen hervatten, want dat is onze taak."
over 2 dagen
Haagse politie krijgt bijstand van marechaussee
De marechaussee heeft gisteravond met twee pelotons bijstand geleverd aan de Haagse politie. Zij zijn er om te zorgen dat iedereen zich aan de avondklok houdt.
 
De burgemeester van Den Haag, Jan van Zanen, vroeg om die bijstand in verband met het waarborgen van de politiecapaciteit. Ook in Amersfoort en Eindhoven staat de marechaussee paraat om de politie te ondersteunen, mocht dat nodig zijn. Niet alleen zaterdagavond, maar ook zondag- en maandagavond.

De bijstandseenheden kunnen bijspringen ter ondersteuning van de handhaving van de openbare orde en voor aanvullende werkzaamheden in verband met de avondklok. Het is volgens een woordvoerder van de gemeente Den Haag niet zo dat de pelotons door de stad gaan surveilleren. Ze worden opgeroepen bij calamiteiten. "De KMAR is op verzoek beschikbaar om de politie bij te staan."
over 2 dagen
Burgemeester Urk verontwaardigd door rellen tijdens avondklok
De burgemeester van Urk laat weten "zeer verontwaardigd" te zijn over de rellen tijdens de avondklok afgelopen nacht. 

"Een groep relschoppers was actief die de rust op Urk verstoorden met een gedrag waar geen woorden aan kunnen worden gegeven", schrijft hij op de website van de gemeente. "Van het gooien van vuurwerk en stenen tot aan het vernielen van politieauto's en met als dieptepunt het in de brand steken van de testlocatie van de GGD. Dit is niet alleen volstrekt onacceptabel, maar ook een klap in het gezicht van in het bijzonder de GGD-medewerkers die bij de testlocatie alles doen om Urkers te helpen."

Op Urk begaven jongeren zich in ongeveer honderd auto's naar het haventerrein toen de avondklok al was ingegaan. Voordat die was ingegaan, was de politie al met extra eenheden aanwezig op Urk. De mobiele eenheid van de politie stond ook al in de buurt klaar. 

Er zijn in verband met de onrust twee personen aangehouden en daarnaast zijn tientallen boetes uitgeschreven voor overtreding van de avondklok.
over 2 dagen
Dit is hoe het er afgelopen nacht aan toe ging in Urk.
Rellende jongeren steken testlocatie GGD in brand op Urk
Rellende jongeren steken testlocatie GGD in brand op Urk
over 2 dagen
Veertien arrestaties in Stein nadat jongeren avondklok negeren, agent lichtgewond
In het centrum van het Limburgse Stein waren gisteravond ongeveer honderd jongeren op de been. Ze kwamen ondanks de avondklok samen buiten om alcohol te drinken en muziek te luisteren.

Toen de politie ter plaatse kwam, weigerden de jongeren gehoor te geven aan de bevelen van de agenten en gooiden ze vuurwerk naar de politie. Bij de inzet is een agent lichtgewond geraakt.

Tot nu toe zijn veertien mensen aangehouden, maar de politie sluit meer arrestaties niet uit.
over 2 dagen
Zaterdag is in Nederland de avondklok ingegaan. Betekent dit dat de straten en snelwegen uitgestorven zijn? NU.nl filmde donderdag een aantal plaatsen in Nederland en kwam zaterdagavond terug om het verschil in beelden te vatten.
Verschil voor en na avondklok: niet uitgestorven, wel rustiger
Verschil voor en na avondklok: niet uitgestorven, wel rustiger
over 2 dagen
Nieuw-Zeeland onderzoekt mogelijke eerste besmetting sinds november
Nieuw-Zeelandse autoriteiten hebben zondag bekendgemaakt onderzoek te doen naar een mogelijke lokale coronabesmetting. De laatste keer dat er in het land een coronageval werd geregistreerd was op 18 november vorig jaar. 

Het ministerie van Volksgezondheid meldde zondag acht nieuwe coronabesmettingen die bij terugkerende reizigers zijn geconstateerd. Nieuw-Zeeland verplicht reizigers aan de grens in quarantaine te gaan om te voorkomen dat het virus opnieuw in het land toeslaat. Het totale aantal actieve coronagevallen onder mensen die in isolatie zitten bedraagt nu 79.
over 2 dagen
Voor het eerst in maanden geen nieuwe besmettingen op Curaçao
Op Curaçao zijn voor het eerst in maanden geen nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Zaterdag werden in totaal tweehonderd mensen getest, maar niemand werd positief getest. Op het eiland zijn nog 104 mensen besmet. Zeven personen liggen met een corona-infectie in het ziekenhuis, waarvan drie op de intensive care.

Het aantal besmettingen op het eiland is de afgelopen weken flink gedaald. Begin december waren er op dat moment nog meer dan 1800 besmettingen. Maatregelen zoals een avondklok en een verbod op bijeenkomsten lijken effect te hebben. De overheid is over het algemeen tevreden over het gedrag van de burgers.

Drie mensen zijn gisteren hersteld van hun coronabesmetting. Sinds maart vorig jaar zijn op het eiland twintig personen aan de gevolgen van COVID-19 overleden.
over één dag
Politie beboet 45 mensen bij Zaltbommel voor niet naleven avondklok
De politie heeft op de A2 bij Zaltbommel 45 mensen beboet omdat zij geen geldige reden konden noemen waarom zij ondanks de avondklok buiten waren. 

Agenten hadden op de snelweg een fuik aangelegd met botsabsorbers. Hierdoor moest elke automobilist die in zuidelijke richting reed van de snelweg af naar de parkeerplaats van een wegrestaurant. Daar moesten zij verklaren waarom zij ondanks de avondklok buiten waren. Het is niet duidelijk hoeveel mensen zijn gecontroleerd.

De politie is heeft de fuik twee uur lang in werking gehouden. Het was de enige grote controle van wegverkeer. De rest van deze eerste nacht van de avondklok zal de politie reguliere patrouilles uitvoeren, maar mogelijk volgen in de komende nachten meer van dit soort snelwegcontroles.