Blijf in ons liveblog op de hoogte van de ontwikkelingen rondom het coronavirus in binnen- en buitenland.
Nog maar twintig coronapatiënten op de ic's
Op dit moment verblijven nog maar twintig coronapatiënten op de intensive cares (ic's) in Nederland. Gisteren ging het nog op 25 personen. Op andere afdelingen liggen nu 103 coronapatiënten. Ook dat zijn er minder dan gisteren. Het gaat om een daling van 23 personen. Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: "Er liggen nu minder dan 125 COVID-patiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. De verdere daling is een zeer gunstig teken en geeft ruimte aan de reguliere zorg."
44 minuten geleden
Een overzicht van het nieuws uit het buitenland:
 • De Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken Shah Mehmood Qureshi heeft vandaag bekendgemaakt dat hij positief is getest op het coronavirus. Hij had in de afgelopen dagen contact met onder anderen de Pakistaanse premier en een Amerikaanse afgezant over Afghanistan. 
 • Gezondheidsorganisatie WHO meldt dat wereldwijd bij bijna 30 procent van de 60.000 verzamelde monsters van het coronavirus mutaties in het virus zijn gevonden, maar dat deze niet tot een ernstigere ziekteverloop leiden.
 • Het dodental in het Verenigd Koninkrijk is met 137 gestegen naar 44.131.
 • De zorgminister in Rusland zegt dat het onwaarschijnlijk is dat het land op korte termijn weer naar normaal gaat. Hij verwacht dit op het vroegst pas in februari gebeurt. In Rusland komen dagelijks nog duizenden nieuwe besmettingen aan het licht. 
3 uur geleden
Eerste kermis sinds coronacrisis in Moergestel
De eerste kermis sinds de coronacrisis is zojuist van start gegaan in Brabantse dorp Moergestel. Op het terrein zijn meerdere coronamaatregelen genomen. Zo is bijvoorbeeld een looproute aangegeven en kunnen bezoekers overal desinfecterende handgel gebruiken. Daarnaast krijgen kinderen een polsbandje zodat duidelijk is wie zich geen afstand hoeft te houden.

Hoewel de situatie op het terrein door onder meer boa's en beveiligers in de gaten wordt gehouden, doet de gemeente Oisterwijk een beroep op de eigen verantwoordelijk. "Houd je aan de RIVM richtlijnen, voor jezelf en voor de andere bezoekers", aldus de gemeente. "Samen zorgen we ervoor dat iedereen verantwoord plezier kan maken op de kermis." (Foto: Pro Shots)
3 uur geleden
Nederlanders hoeven niet in quarantaine bij bezoek aan Engeland
Reizigers uit Nederland en 58 andere landen die naar Engeland gaan, hoeven vanaf 10 juli niet meer twee weken in quarantaine. De Britse overheid heeft dat zojuist bekendgemaakt.

Reizigers uit onder meer Canada, Portugal en de Verenigde Staten moeten na aankomst wel in quarantaine. Op de website van de Britse regering zijn alle uitgezonderde landen te zien.

De restricties voor het betreden van Noord-Ierland, Schotland en Wales moeten nog worden bekendgemaakt.
4 uur geleden
Corendon stelt vakantievluchten naar Turkije toch uit
Corendon gaat toch niet vanaf 10 juli vakantievluchten naar Turkije aanbieden. De reisorganisatie heeft na overleg met de overheid besloten in ieder geval tot 22 juli geen vluchten naar Turkse badplaatsen uit te voeren. Voor Turkije geldt op dit moment een oranje reisadvies (alleen noodzakelijke reizen) in verband met het coronavirus.

"Voor de reizen naar Turkije na deze datum volgt Corendon het reisadvies en zal pas weer reizen gaan uitvoeren nadat het reisadvies is versoepeld", laat het bedrijf weten. "Daarbij wordt er wel van uitgegaan dat ook andere luchtvaartmaatschappijen geen vluchten naar en vanuit Turkije zullen aanbieden die specifiek op vakantiegangers zijn gericht zolang er sprake is van een oranje reisadvies."

Lees hier meer over het besluit van Corendon.
5 uur geleden
Twentenaren kunnen zich aanmelden om corona-app te testen
Inwoners van de regio Twente van zestien jaar en ouder kunnen zich vanaf nu aanmelden om de corona-app te testen. Met de proef wil het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport erachter komen hoe gebruikers het ontwerp en gebruik van de app ervaren.

Nadat geïnteresseerde Twentenaren zich hebben aangemeld en zijn ingeloot, ontvangen zij op zijn vroegst op 8 juli instructies om de testversie van de app te downloaden. (Foto: Pro Shots)
6 uur geleden
Remdesivir mag in EU gebruikt worden als coronamedicijn
Remdesivir mag in de Europese Unie als eerste medicijn gebruikt worden tegen COVID-19. Wel zijn voorwaarden verbonden aan het gebruik van deze virusremmer. De Europese Commissie (EC) heeft het advies van de Europese medicijnautoriteiten hierover overgenomen.

Artsen kunnen nu remdesivir voorschrijven aan coronapatiënten die met een longontsteking in het ziekenhuis liggen en extra zuurstof nodig hebben. In een aantal landen, waaronder Nederland, was dit al mogelijk dankzij tijdelijke ontheffingen.

De EC maakte woensdag bekend dat momenteel geprobeerd wordt om een grote voorraad remdesivir in te slaan voor alle EU-lidstaten. Dat blijkt echter moeilijk, doordat bijvoorbeeld de Verenigde Staten bekendmaakten dat zij vrijwel de volledige productie van het medicijn in de aankomende maanden hadden opgekocht.
7 uur geleden
Spanje gaat 150 miljard euro in economie investeren
De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft vrijdag een investeringsplan onthuld dat de economie moet helpen herstellen van de impact die de coronacrisis achterlaat. Het bedrag wordt gefinancierd door de Europese Unie, schrijft persbureau Reuters.

In totaal 140 van de 150 miljard euro komt uit een speciaal herstelfonds van de EU. De rest van het bedrag komt uit een Spaanse spaarpot. Spanje wordt hevig getroffen door de coronacrisis, zowel op sociaal als op economisch vlak: het gebrek aan toeristen zorgt voor een groot financieel gat in de begroting.
8 uur geleden
Kim Jong-un: Noord-Korea heeft met glans coronavirus verslagen
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft gezegd dat zijn land succesvol de coronapandemie buiten de deur heeft gehouden. Het te snel versoepelen van maatregelen zou echter desastreus kunnen zijn, citeert CNN.

"Het is een stralend succes dat wij dergelijke maatregelen hebben weten te treffen terwijl wereldwijd een enorme gezondheidscrisis heerst", schrijft de Amerikaanse omroep op basis van Noord-Koreaanse staatsmedia.

CNN schrijft tevens op basis van bronnen dat het leven in Noord-Korea grotendeels is teruggekeerde naar 'het oude normaal'. Inwoners worden wel gedwongen om mondkapjes te dragen en afstand tot elkaar te bewaren. (Foto: Pro Shots)
8 uur geleden
'Ruim helft van alle Nederlanders vindt maatregelen onlogisch'
Uit het vierde gedragsonderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt onder meer dat zes op de tien Nederlanders de opgelegde coronamaatregelen van het kabinet onlogisch vinden, of niet begrijpen waarom ze in enkele situaties wél en andere momenten niet gelden. 53 procent van hen geeft aan de regels alsnog op te volgen, terwijl vier op de tien Nederlanders in de war raken.

Uit het onderzoek blijkt verder dan vier op de tien Nederlanders recentelijk op een plaats kwamen waar geen afstand gehouden kon worden, en ruim een kwart van hen maakte daardoor rechtsomkeert. Negen op de tien Nederlanders willen de drukte vermijden, maar 15 procent van hen geeft aan dit zeer moeilijk te vinden.

Ten slotte voelen Nederlanders zich steeds minder eenzaam. In april ging het om zeven op de tien Nederlanders, dat zijn er momenteel nog zo’n vijf op de tien, aldus het RIVM.
11 uur geleden
Waarom meer coronabrandhaardjes ontstaan
In Nederland en diverse andere (buur)landen werden de laatste weken op diverse locaties relatief grote clusters coronabesmettingen waargenomen nadat versoepelingen waren doorgevoerd. GGD-directeur Sjaak de Gouw legt in gesprek met NU.nl uit dat de coronabrandhaardjes in het verloop van de coronacrisis passen en er geen reden is tot paniek.
11 uur geleden
Engeland gaat quarantainemaatregelen voor toeristen versoepelen
Engeland publiceert later vandaag een lijst met vijftig landen van wie inwoners bij aankomst in het Verenigd Koninkrijk niet meer in quarantaine moeten, vertelt minister van Transport Grant Shapps vrijdag. De bewindsman zegt in gesprek met Sky News dat de lijst nog opgeschaald kan worden naar zestig landen.

Momenteel moeten toeristen bij aankomst nog twee weken in quarantaine. Engelse toeristen worden op dit moment nog door veel Europese landen geweerd, door de relatief precaire situatie van de coronacrisis in het land.
11 uur geleden
'Voer spoedwet voor volgen van mensen via telefoon niet in'
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) waarschuwt dat de privacy van elke Nederlander met een telefoon in gevaar wordt gebracht als een voorgestelde wetswijziging om telecomdata te delen wordt aangenomen. Dat bevestigt AP-voorzitter Aleid Wolfsen aan NU.nl na berichtgeving door de NOS.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wil dat telecomproviders verplicht tijdelijk geanonimiseerde telecomdata delen in de strijd tegen het coronavirus. De AP adviseert het kabinet om de wet in huidige vorm niet aan te nemen en in te voeren.

Het RIVM wil telecomdata inzetten om bewegingsstromen van burgers tussen verschillende gemeenten bij te houden. Aan de hand daarvan wil het RIVM inzichtelijk krijgen hoe het coronavirus zich verspreidt.
11 uur geleden
Argentijnen toverden woensdag een voetbalveld om tot een plek waar levend tafelvoetbal kan worden gespeeld. Vanwege het coronavirus is in het land al maanden een lockdown van kracht. Daardoor ligt ook het professionele voetbal stil.
Argentijnen spelen levend tafelvoetbal vanwege corona
Argentijnen spelen levend tafelvoetbal vanwege corona
12 uur geleden
'Nieuwe coronagolf in VS pijnlijk door te vroege versoepelingen'
Wanneer laat je een land weer op stoom komen als je nog midden in een epidemie zit? Het was en blijft de vraag voor Amerika. Aan de andere kant van de oceaan hebben ze dagelijks te maken met records aan coronabesmettingen.

Amerika wordt weer geteisterd door een recordbrekende coronagolf. Hoe reageert het land en zijn president hierop? Dat vragen we in onze podcast Dit wordt het nieuws aan buitenlandredacteur Matthijs le Loux. Luister de podcast hier (klik).
12 uur geleden
Nieuwe coronabesmetting bij nertsenbedrijf in Landhorst
Het coronavirus is opgedoken bij een nertsenbedrijf in het Brabantse Landhorst, meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vrijdagochtend. 

"De besmetting is aan het licht gekomen na een melding van verschijnselen bij nertsen, op basis van de meldplicht. Het bedrijf wordt zo snel mogelijk geruimd", aldus het ministerie.

Het nertsenbedrijf is het achttiende bedrijf waar een coronabesmetting is vastgesteld. Ook op alle zeventien andere nertsenbedrijven zijn de dieren geruimd.
12 uur geleden
Al 500 miljoen euro minder uitgegeven aan vakanties
In de eerste drie maanden van dit jaar gaven Nederlandse consumenten 2,8 miljard euro uit aan vakanties. Dat is 15 procent (500 miljoen euro) minder dan in dezelfde periode een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag.

De afname is volledig toe te schrijven aan de daling van het aantal vakanties in de maand maart. "In deze maand halveerden de vakantie-uitgaven tot 600 miljoen euro, tegen 1,2 miljard euro in maart 2019", aldus het CBS. (Foto: Pro Shots)
14 uur geleden
Meer dan negenduizend doden in Duitsland
Het dodental in Duitsland is vrijdag de negenduizend gepasseerd nadat nog eens negen personen overleden aan de gevolgen van het virus. Volgens de meest recente cijfers van het Robert Koch Instituut (RKI) zijn er nu 9.003 sterfgevallen bekend.

Het aantal bevestigde besmettingen in Duitsland steeg met 446 gestegen naar 195.674.
16 uur geleden
'Artsen bezorgd om afname verwijzingen kankerpatiënten'
In De Telegraaf uitten artsen van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis donderdag hun zorgen om de forse afname van verwijzingen van kankerpatiënten. Bij alle kankerspecialismen was er in de maand mei een gemiddelde terugloop van meer dan 30 procent. Vooral bij huidkanker was de afname groot: daar werden in mei 49 procent minder verwijzingen genoteerd dan een jaar ervoor.

"Mensen zijn kennelijk nog steeds bang in verband met corona om naar de huisarts te gaan. Maar het is nu echt veilig om te gaan!", aldus internist-oncoloog Emile Voest van het ziekenhuis tegen de krant.
17 uur geleden
Een gezondheidsmedewerker voert ontsmettingswerkzaamheden uit in een krottenwijk in Rio de Janeiro, Brazilië. (Foto: Pro Shots)
17 uur geleden
Stijgende lijn in besmettingen in 37 staten VS
In 37 van de 50 staten van de Verenigde Staten is donderdag een stijgende lijn in het aantal besmettingen waargenomen. In meer dan negen staten werd daarnaast een recordstijging waargenomen: Florida noteerde maar liefst meer dan tienduizend nieuwe besmettingen met het coronavirus.

Volgens een rondgang van Reuters werden donderdag in totaal meer dan 55.000 nieuwe besmettingen gemeld. Topviroloog Anthony Fauci waarschuwde eerder deze week al voor een opleving van het virus in de VS. Indien de inwoners zich niet aan de coronamaatregelen houden, kan het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen volgens Fauci oplopen naar 100.000.
17 uur geleden
Recordaantal nieuwe besmettingen in Mexico
De Mexicaanse gezondheidsdiensten registreerden donderdag 6.741 nieuwe besmettingen met het coronavirus, een nieuw dagelijks record sinds het virus zijn intrede deed in het land. In totaal zijn nu 238.511 mensen in het land besmet met het virus.

Nog eens 679 mensen overleden aan de gevolgen van corona. Inmiddels staat het dodental in Mexico op 29.189.
20 uur geleden
Bijna 62.000 coronadoden in Brazilië
Het aantal personen dat is overleden aan de gevolgen van het coronavirus in Brazilië is donderdag met 1.252 gestegen naar 61.884. Daarnaast werden er 48.105 nieuwe besmettingen gemeld, wat het totaalaantal besmettingen in het land op 1.496.858 brengt.

De uitbraak in Brazilië is de een na ergste uitbraak van het virus. Alleen de Verenigde Staten noteerden meer besmettingen.
20 uur geleden
Het belangrijkste coronanieuws van donderdag 2 juli

Nederland: 
 • Het aantal coronapatiënten op de intensive care is met 3 gedaald naar 25, aldus het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). 
 • Werkgevers kunnen vanaf maandag 6 juli om 9.00 uur aanvraag doen bij het UWV voor de tweede lichting van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW 2.0). Net als bij de eerste lichting, verwacht UWV duizenden aanvragen per dag. De overbruggingsregeling is bedoeld om de omzetverlies van werkgevers te beperken zodat de werkgelegenheid zoveel mogelijk behouden blijft.
 • Het kabinet heeft sinds halverwege maart een kleine 1,5 miljard euro uitgegeven aan zaken als mondkapjes, beschermende kleding en beademingsapparatuur. Daarnaast is 1 miljard euro gereserveerd voor coronavaccins en -tests
 • Het coronadashboard waarop verschillende indicatoren vermeld staan die gezamenlijk een beeld van de epidemie schetsen, is verder aangevuld. Er valt nu wekelijks af te lezen hoeveel mensen er ongeveer besmettelijk zijn. Ook zijn de resultaten van de rioolwatermetingen toegevoegd en is het platform uitgebreid met signalen van huisartsen over mogelijke besmettingen. 

Internationaal: 
 • Het Verenigd Koninkrijk wil de quarantainemaatregelen voor inkomende reizigers uit een aantal landen versoepelen. Meer informatie hierover wordt morgen bekendgemaakt.
 • Volgens de Mexicaanse overheid is het aantal coronadoden in het land toegenomen met 741. Dat brengt het totaal aantal coronadoden in het land op 28.510, meer dan in Spanje, waar 28.363 coronadoden zijn gemeld.
 • Inwoners van achttien bestuurlijke gebieden in Californië, waar ook de stad Los Angeles onder valt, kunnen niet langer naar cafés, restaurants, musea en bioscopen. De gouverneur van de staat heeft besloten een aantal van de eerder aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen terug te draaien, nadat het aantal besmettingen in het gebied weer flink toenam. In de afgelopen 24 uur werden bijna zesduizend nieuwe besmettingen gemeld.