Blijf hier op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland.
Viroloog: Nieuwe lockdown in België mogelijk als geen trendbreuk volgt
In België komt een lockdown mogelijk dichterbij als er geen trendbreuk plaatsvindt van de coronacijfers, aldus viroloog Yves Van Laethem. "We moeten dan naar nóg scherpere maatregelen gaan kijken, zoals de lockdown van maart en april", legt hij uit.

Van Laethem geeft op persconferenties in België normaliter toelichting op de coronacijfers. Volgens hem kan alleen een vaccin of effectieve behandeling de coronapandemie oplossen.

In de Belgische regio's Wallonië en de omgeving van Brussel zou een "tsunami van positieve testen" nabij zijn, aldus gezondheidsminister Frank Vandenbroucke. In die regio's zou de besmettingsgraad het grootste zijn van heel Europa. Vandenbroucke waarschuwde dat mogelijk alle reguliere zorg er binnenkort gestopt moet worden.
31 minuten geleden
AZ meldt nieuwe coronabesmettingen, EL-duel met Napoli in gevaar
AZ heeft dinsdag nieuwe coronabesmettingen binnen de spelersgroep geconstateerd. De kans is aanwezig dat het Europa League-duel met Napoli van donderdag in Italië niet doorgaat.

AZ is aan het inventariseren wat de omvang van de besmettingen is en kan nog niets melden over het aantal positieve tests. De club staat in nauw contact met de KNVB, de GGD en de UEFA. Volgens de NOS zijn acht spelers positief getest.

In de aanloop naar de competitiewedstrijd tegen VVV-Venlo (2-2) van afgelopen zaterdag werd AZ ook al geteisterd door het COVID-19-virus. Vier spelers van de A-selectie, twee van Jong AZ en drie medewerkers van de club bleken besmet. De wedstrijd tegen VVV ging wel gewoon door.
2 uur geleden
Zoveel besmettingen per dag zijn nodig voor minder maatregelen
Zoveel besmettingen per dag zijn nodig voor minder maatregelen
2 uur geleden
Italiaanse regio Lombardije voert avondklok in tegen corona
De Italiaanse regio Lombardije voert een nachtelijk uitgaansverbod in als wapen tegen de verspreiding van het coronavirus. Naar verwachting gaat donderdag de avondklok in, waarna de inwoners tussen 23.00 uur en 5.00 uur de straat niet op mogen, tenzij zij een zwaarwegende reden hebben. De beperking duurt voorlopig tot 3 november.

Lombardije, met Bergamo en Milaan als grote steden, was in het voorjaar een van de zwaarst getroffen Europese regio's. Lombardije meldde maandag 1.687 nieuwe besmettingen.

De regio bepaalde zaterdag dat cafés om middernacht moesten sluiten en voerde een verbod in op het eten en drinken in de openbare buitenruimte. De avondklok die nu wordt ingevoerd is de zwaarste maatregel sinds de algehele lockdown die Italië in het voorjaar kende.
4 uur geleden
De jacht op een coronavaccin: Hoe wordt de veiligheid onderzocht?
Volgens minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zijn we pas tegen het coronavirus beschermd als er een vaccin is. Hoe wordt zo'n vaccin eigenlijk ontwikkeld en wat zit erin? NU.nl kijkt in een vierdelige serie naar dit soort vragen. In dit laatste deel: hoe worden de risico's van een coronavaccin onderzocht? En wat gebeurt er na de toelating?
4 uur geleden
Topsprinter Gaviria test ook in Giro d'Italia positief op coronavirus
Fernando Gaviria van UAE Team Emirates is positief getest op het coronavirus en stapt dinsdag niet meer op voor de zestiende etappe van de Giro d'Italia. Ook een staflid van AG2R La Mondiale is besmet.
 
Het is al de tweede keer dat Gaviria positief test. In het voorjaar raakte de Colombiaanse sprinter al besmet in de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten, de WorldTour-koers die eind februari door meerdere coronagevallen niet kon worden afgemaakt. Gaviria heeft op dit moment geen klachten.
5 uur geleden
Parkeerapp Parkmobile sinds nieuwe coronaregels vooral 's avonds minder gebruikt
Sinds de nieuwe coronamaatregelen vorige week ingingen, zag parkeerapp Parkmobile het aantal parkeeracties vooral 's avonds flink dalen, meldt BNR. Het aantal transacties daalde met 12 procent en in de avonduren zelfs met 51 procent. Het verschil was met name in de vier grote steden groot. De persconferentie van 29 september daarentegen had amper effect op het aantal parkeeracties.

Parkmobile is niet de enige digitale parkeerapp, maar wel marktleider. Andere apps hebben geen statistieken bekendgemaakt.
7 uur geleden
Mondkapjes slingeren steeds meer rond tussen zwerfafval op straat
Nederlanders gooien steeds meer mondkapjes op straat. De maskertjes liggen al sinds het begin van de coronacrisis tussen het zwerfafval, maar de aantallen zullen de komende tijd alleen maar toenemen. Dat zegt Helene van Zutphen, directeur van Nederland Schoon, de stichting die zich landelijk inzet tegen zwerfafval, in gesprek met NU.nl.
 
Vrijwilligers van Supporters van Schoon komen coronagerelateerd zwerfafval al sinds de corona-uitbraak in Nederland tegen. Aan het begin vonden zij vooral handschoentjes, maar sinds het ingaan van de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer op 1 juni begonnen de mondkapjes de overhand te nemen tussen het straatafval.

Nadat het kabinet vorige maand met een dringend mondkapjesadvies kwam in openbare binnenruimten, is het aantal weggegooide mondkapjes op straat "enorm toegenomen", aldus Van Zutphen. Haar vrees is dat de overlast alleen maar groter wordt, zodra het kabinet een mondkapjesplicht invoert. "Wat dat betreft is zwerfafval een afspiegeling van de maatschappij", zegt ze. Lees hier meer.
7 uur geleden
Het kabinet komt met een routekaart die bepaalt hoe streng de coronamaatregelen worden. Hoeveel besmettingen zijn nodig om minder maatregelen te krijgen?
Zoveel besmettingen per dag zijn nodig voor minder maatregelen
Zoveel besmettingen per dag zijn nodig voor minder maatregelen
11 uur geleden

Argentinië passeert miljoen bevestigde besmettingen
Het aantal besmettingen in Argentinië is maandag opgelopen tot over de miljoen, meldt de Argentijnse minister van Volksgezondheid. In de afgelopen 24 uur waren er 12.982 nieuwe gevallen gemeld en 451 doden die besmet waren met het virus. In het Zuid-Amerikaanse land zijn inmiddels meer dan 26.000 besmette personen overleden. 

Argentinië is het vijfde land ter wereld waar meer dan een miljoen besmettingen zijn gemeld, eerder werden al in de Verenigde Staten, Brazilië, India en Rusland een miljoen besmettingen vastgesteld. In Argentinië test ongeveer 60 procent van de getesten positief voor het virus, een uitzonderlijk hoog percentage. 

In Argentinië geldt vanwege het coronavirus een inreisverbod voor buitenlandse toeristen. Binnenlandse vluchten zijn alleen toegestaan als reizigers daar een noodzakelijke reden voor hebben, zoals werk of een medische reden. 

13 uur geleden
Ierland gaat in lockdown, scholen blijven open
Ierland neemt strenge maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het land gaat vanaf donderdag min of meer weer in lockdown. Zo blijven de scholen open, zei de Ierse premier Micheál Martin maandagavond op een persconferentie. Lees hier meer.
13 uur geleden
Flinke daling positieve tests in Frankrijk, maar meer doden
Franse autoriteiten melden maandag ruim dertienduizend positieve tests. Dat zijn er fors minder dan dit weekend (32.000 en 29.800), maar Frankrijk meldt op maandag vaker kleinere aantallen dan in het weekend.

Het aantal doden was wél groter dan dit weekend. Het afgelopen etmaal werden 146 coronagerelateerde sterfgevallen gemeld, tegenover 85 op zondag. Frankrijk telt inmiddels meer dan 900.000 positieve tests. Het daggemiddelde lag vorige week boven de 23.000 positieve coronatests.
13 uur geleden
Het belangrijkste coronanieuws van maandag 19 oktober

Binnenland:
  • Handhavers kunnen wél optreden tegen het gebruik van softdrugs op straat in de avond en nacht. Het bezit van softdrugs is feitelijk al verboden en daarmee dus ook het gebruik ervan, laat minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) maandag weten in een brief aan de Tweede Kamer. Woensdag betoogden juristen en het ministerie zelf nog dat een verbod in strijd was met het gedoogbeleid.
  • In de afgelopen vier weken zijn bijna 20 procent minder woninginbraken gemeld dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit de InbraakBarometer van Interpolis.
  • De verzekeraar verwacht dat als we blijven thuiswerken het aantal inbraken de komende maand een derde lager zal liggen dan in 2019.
  • De GGD's hebben in het afgelopen etmaal 8.015 positieve coronatests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het gaat om bijna 17 procent meer gevallen dan een week eerder (6.854), maakt het instituut maandag bekend.
  • In de afgelopen 24 uur zijn nog eens 222 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis, van wie 38 op de ic. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Daarmee is het totale aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen met 86 gestegen naar 1.738. Van deze coronapatiënten liggen er 379 op de intensive care (15 meer dan zondag) en 1.359 op andere ziekenhuisafdelingen.
  • Minister Arie Slob van Onderwijs ziet vooralsnog niets in extra coronaregels op scholen om een veilige werkomgeving voor leraren te garanderen, zegt hij in gesprek met De Telegraaf. Vakbonden zijn bezorgd en vinden dat het kabinet met strengere maatregelen moet komen.

Buitenland: 
  • Het totale aantal mensen bij wie het coronavirus is vastgesteld, is maandag de 40 miljoen gepasseerd. Dat blijkt uit cijfers van de Amerikaanse Johns Hopkins University. De grens van 30 miljoen werd op 18 september overschreden. Op 11 augustus werd de twintig miljoen gepasseerd.
  • Het aantal besmettingen in België blijft sterk toenemen. In de week van 9 tot 15 oktober bedroeg het gemiddelde aantal nieuwe besmettingen per dag 7.876, een stijging van 79 procent ten opzichte van de week ervoor. Op twee dagen werden meer dan tienduizend gevallen gemeld en zijn gemiddeld dertig COVID-19-patiënten overleden, meldt het gezondheidsinstituut Sciensano.
  • Badr Hari heeft maandag bekendgemaakt dat hij positief is getest op het coronavirus. Zijn gevecht met Benjamin Adegbuyi van begin november is door kickboksbond GLORY uitgesteld.
  • In de Russische hoofdstad Moskou wordt ergens in de komende maanden begonnen met het massaal vaccineren tegen COVID-19. Dat begint tussen december en januari, schreef burgemeester Sergey Sobyanin maandag op zijn blog. Het Russische vaccin Sputnik-V is in augustus vrijgegeven. Dat leidde tot veel kritiek, omdat de goedkeuring werd verleend vóór de afronding van belangrijke tests. Er lopen momenteel grootschalige fase 3-onderzoeken. Een tweede vaccin dat in Rusland is ontwikkeld, is inmiddels ook vrijgegeven.