Lees hier het laatste coronanieuws uit het binnen- en buitenland.
Het belangrijkste coronanieuws van vandaag
Binnenland
 • Het RIVM meldt donderdag 4.161 nieuwe positieve coronatests. Dat zijn er minder dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen (4.532). Momenteel liggen 1.923 patiënten met COVID-19 in het ziekenhuis, dat zijn er 23 minder dan op woensdag.
 • Het Outbreak Management Team (OMT) stelt in een nieuw advies aan het kabinet dat verpleeghuizen interne coronamaatregelen zouden kunnen versoepelen. Gevaccineerde bewoners zouden voortaan meer bezoekers mogen ontvangen. 
 • Het is niet duidelijk waarom juist het noordelijkste deel van Noord-Holland momenteel de grootste coronabrandhaard van Nederland is. Volgens GGD Hollands Noorden is er geen oorzaak ontdekt. "We krijgen het nog niet scherp.
 • Kinderen met een handicap hebben zwaar te lijden onder de lockdown. 72 procent is eenzamer dan ooit. Dat komt naar voren uit onderzoek van de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK).
Buitenland
 • De Europese toezichthouder voor vaccins, het Europese geneesmiddelenbureau (EMA), gaat meekijken met de proeven naar het Russische coronavaccin Spoetnik V. Zo'n 'rolling review' is de laatste stap voordat de ontwikkelaars vragen om goedkeuring en Europa moet beslissen of het vaccin op de markt mag komen.
 • Voor het eerst is de uitvoer van een vracht coronavaccins van AstraZeneca uit de EU tegengehouden. Een partij van 250.000 vaccins mag van Italië en de Europese Commissie niet naar Australië worden geëxporteerd.
 • De Zwitserse farmaceut Novartis gaat het coronavaccin van het Duitse bedrijf CureVac produceren. De twee bedrijven verwachten door de samenwerking dit jaar maximaal 50 miljoen doses te kunnen maken, die Novartis vanaf de zomer zegt te kunnen leveren. Volgend jaar moet de krachtenbundeling 200 miljoen doses opleveren.
 • In Duitsland worden voortaan ook 65-plussers ingeënt met het vaccin van AstraZeneca. Eerder kregen alleen mensen onder de 65 jaar dit vaccin toegediend. Aanvankelijk was niet helemaal duidelijk hoe goed het bij deze leeftijdsgroep werkt, omdat maar een beperkt aantal ouderen aan het onderzoek naar het vaccin had meegedaan. Uit nieuwe onderzoeken blijkt echter dat het vaccin ook goed bij ouderen werkt.
 • De Britse medische toezichthouder gaat vaccins tegen nieuwe varianten van het coronavirus versneld goedkeuren. Farmaceuten die een coronavaccin aanpassen dat al is goedgekeurd, hoeven daarna niet ook nog langdurig onderzoek te doen om aan te tonen dat het middel werkt.
22 minuten geleden
Nieuwe coronavirusvariant opgedoken in Limburg
In Limburg is een nieuwe coronavirusvariant aangetroffen, de zogeheten Mexicaanse mutant. Dat schrijven De Telegraaf en De Limburger donderdag. Zeker tien personen zouden besmet zijn geraakt in Sittard, Maastricht, Born en Beek. De Mexicaanse variant zou overeenkomsten vertonen met de Britse, Braziliaanse en Zuid-Afrikaanse variant. Mogelijk is de virusmutatie ook besmettelijker dan het oorspronkelijke coronavirus.

Volgens De Telegraaf hebben virologen nog geen idee hoe de virusvariant in Nederland is opgedoken. Op Curaçao en Aruba zou de virusmutatie ook al zijn voorgekomen.
3 uur geleden

Brazilië meldt record van 1.910 coronadoden in een dag
In Brazilië zijn in een etmaal 1.910 mensen overleden aan het coronavirus, een recordaantal. Het vorige record van 1.641 sterfgevallen werd een dag eerder gevestigd.

In totaal zijn in Brazilië bijna 260.000 mensen bezweken aan COVID-19. Daarmee neemt het land wereldwijd de tweede plaats in. In de VS zijn het er ongeveer twee keer zoveel.

Het aantal besmettingen steeg met bijna 72.000, waarmee het totaal in het land van 212 miljoen inwoners komt op meer dan 10,7 miljoen. De rechts-populistische president Jair Bolsonaro heeft het virus en de pandemie sinds de uitbraak in het land volgens critici niet serieus genomen.

4 uur geleden
Gevaccineerde fans welkom bij F1-race in Bahrein
Formule 1-fans die zijn gevaccineerd tegen COVID-19 of het coronavirus al hebben gehad, zijn welkom bij de Grand Prix van Bahrein op 28 maart. Het gaat om een gelimiteerd aantal tickets. Via de Bahreinse app BeAware wordt bijgehouden wie in aanmerking komen voor een ticket. Gevaccineerde fans moeten minstens twee weken voor het evenement hun tweede prik gehad hebben en mensen die zijn hersteld van COVID-19 moeten het virus minstens twee weken voor het evenement hebben opgelopen.
4 uur geleden
Verpleeghuizen kunnen volgens het OMT beginnen met versoepelen
Het Outbreak Management Team (OMT) stelt in een nieuw advies aan het kabinet dat verpleeghuizen interne coronamaatregelen zouden kunnen versoepelen. Dat schrijft de NOS donderdag.

Gevaccineerde bewoners zouden voortaan meer bezoekers mogen ontvangen. Daarnaast vinden de experts dat de quarantaine van verpleeghuisbewoners gehalveerd kan worden. Als zij contact hebben gehad met een positief geteste persoon, moeten bewoners nu nog tien dagen in quarantaine. Het kabinet moet nog een besluit nemen over de versoepelingen.
4 uur geleden
Weekendlockdown voor derde Franse regio
In Frankrijk gaat een derde regio 's weekends in lockdown. Inwoners van de noordelijke regio Duinkerke en Nice en omstreken mochten in het weekend al niet zonder geldige reden naar buiten en daar komt nu het noordelijke departement Pas-de-Calais bij.

Premier Jean Castex kondigde dat aan op een persconferentie. De betreffende regio's zijn brandhaarden, omdat er veel besmettingen met de Britse coronavirusvariant zijn. Meer dan 60 procent van alle nieuwe infecties in Frankrijk is toe te schrijven aan deze variant. Het aantal gebieden waar het met het aantal nieuwe besmettingen de verkeerde kant opgaat, is gestegen tot 23. In die departementen wordt de vaccinatiecampagne fors opgevoerd.

De toename van het aantal nieuwe besmettingen is niet groot, maar het zorgstelsel blijft volgens Castex onder enorme druk staan. Hij herhaalde dat de Franse regering er alles aan wil doen om een derde landelijke lockdown te voorkomen. In het hele land is wel een avondklok vanaf 18.00 uur van kracht.
5 uur geleden
Italië stelt regionale verkiezingen uit
Italië heeft de gemeenteraads- en de burgemeestersverkiezingen uitgesteld. De laatstgenoemde verkiezingen zijn uitgesteld tot medio september, schrijft persbureau Reuters. Onder meer in Rome, Milaan, Turijn en Napels zouden inwoners naar de stembus gaan.

Het land maakt zich zorgen over een recente oplaaiing van het virus. Donderdag werden ruim 22.000 nieuwe besmettingen gemeld, het grootste aantal sinds de jaarwisseling. Italië telt inmiddels bijna drie miljoen besmettingen.
5 uur geleden
EU houdt voor het eerst export van AstraZeneca-vaccins tegen
Voor het eerst is de uitvoer van een vracht coronavaccins van AstraZeneca uit de EU tegengehouden. Een partij van 250.000 vaccins mag van Italië en de Europese Commissie niet naar Australië worden geëxporteerd, bevestigen Brusselse bronnen na berichtgeving door de Financial Times.

AstraZeneca levert al geruime tijd minder aan de Europese Unie dan is afgesproken. Ook de leveringen van komend voorjaar dreigen tegen te vallen. Als een vaccinfabrikant niet aan zijn verplichtingen voldoet, kunnen EU-landen en de Europese Commissie de export blokkeren.
8 uur geleden
RIVM meldt 4.161 positieve coronatests, minder dan gemiddeld (4.532)
Het RIVM meldt donderdag 4.161 nieuwe positieve coronatests. Dat zijn er minder dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen (4.532). Lees hier verder. (Foto: ANP)
8 uur geleden
Grote praktijkstudies laten zien hoe vaccins sterfte en opnames voorkomen
In het Verenigd Koninkrijk en Israël zijn inmiddels miljoenen mensen ingeënt tegen COVID-19. Hierdoor kan in de praktijk steeds beter worden onderzocht hoe vaak vaccins voorkomen dat mensen moeten worden opgenomen in het ziekenhuis of overlijden als gevolg van een coronavirusbesmetting.
8 uur geleden
Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen gedaald
De ziekenhuizen in Nederland behandelen donderdag iets minder coronapatiënten dan een dag eerder. Momenteel liggen 1.923 patiënten met COVID-19 in het ziekenhuis, dat zijn er 23 minder dan op woensdag.

Op de verpleegafdelingen liggen nu 1.384 coronapatiënten. Dat is een daling van 13 ten opzichte van woensdag. Het aantal patiënten op intensive cares daalde van 549 naar 539. Dat aantal is behoorlijk stabiel: al ongeveer een maand schommelt het tussen 500 en 550.

Ziekenhuizen namen in het afgelopen etmaal 198 coronapatiënten op, tegenover 226 op woensdag en 280 op dinsdag. (Foto: ANP)
8 uur geleden
Zwitserse farmaceut Novartis gaat Duits coronavaccin produceren
De Zwitserse farmaceut Novartis gaat het coronavaccin van het Duitse bedrijf CureVac produceren. De twee bedrijven verwachten door de samenwerking dit jaar maximaal 50 miljoen doses te kunnen maken, die Novartis vanaf de zomer zegt te kunnen leveren. Volgend jaar moet de krachtenbundeling 200 miljoen doses opleveren.

Het coronavaccin van CureVac is nog niet goedgekeurd. Wel kijkt het Europese geneesmiddelenbureau (EMA) al mee met de lopende onderzoeken om snel een oordeel te kunnen vellen over het middel. De Europese Unie laat 225 miljoen doses van het CureVac-vaccin leveren, mits dat wordt goedgekeurd. Daarvan gaan er zo'n 8,7 miljoen naar Nederland.
10 uur geleden
Duitsland gaat ook 65-plussers AstraZeneca-vaccin toedienen
In Duitsland worden voortaan ook 65-plussers ingeënt met het vaccin van AstraZeneca. Eerder kregen alleen mensen onder de 65 jaar dit vaccin toegediend. Aanvankelijk was niet helemaal duidelijk hoe goed het bij deze leeftijdsgroep werkt, omdat maar een beperkt aantal ouderen aan het onderzoek naar het vaccin had meegedaan. Uit nieuwe onderzoeken blijkt echter dat het vaccin ook goed bij ouderen werkt.

Duitsland vroeg naar aanleiding van de nieuwe onderzoeken het vaccinatiecomité om advies over de inzet van het vaccin bij 65-plussers. Het comité heeft donderdag groen licht gegeven.

De vaccinatiecomité adviseert ook de maximale periode tussen tussen de eerste en tweede dosis op te rekken naar twaalf weken. "Dit is goed nieuws voor ouderen die wachten op een vaccin. Ze kunnen nu sneller worden ingeënt", zegt het ministerie, dat beide aanbevelingen overneemt.
10 uur geleden
GGD tast nog in duister over brandhaard in Noord-Holland
Het is niet duidelijk waarom juist het noordelijkste deel van Noord-Holland momenteel de grootste coronabrandhaard van Nederland is. Volgens GGD Hollands Noorden is er geen oorzaak ontdekt. "We krijgen het nog niet scherp. Het zit over alle leeftijdsgroepen. Als er bijvoorbeeld een festival uit de hand is gelopen, zou je het zo kunnen duiden, maar dat is er niet. Dit loopt al een aantal weken en het wil nog niet dempen", laat een woordvoerder van de regionale gezondheidsdienst weten.

In de afgelopen twee weken is het coronavirus bij meer dan 4.600 mensen uit het noorden van Noord-Holland vastgesteld. Omgerekend komt dat neer op 701 vastgestelde besmettingen per 100.000 inwoners. Binnen de regio is Hoorn een uitschieter. In die gemeente zijn in de afgelopen twee weken 861 mensen positief getest, oftewel 1.175 per 100.000 inwoners. Naar verhouding is dat meer dan in Amsterdam (324 per 100.000 inwoners), Rotterdam (334), Den Haag (266) en Utrecht (217) bij elkaar. Ook in Den Helder hebben relatief veel inwoners het coronavirus opgelopen.
11 uur geleden
WHO ziet coronavirus in Europa opleven
De Europese afdeling van gezondheidsorganisatie WHO constateert een opleving van het coronavirus na zes weken waarin het aantal nieuwe besmettingen juist afnam. Volgens Hans Kluge van de Europese tak van de WHO is het aantal nieuwe besmettingen in de afgelopen week met 9 procent toegenomen. Ook worden volgens Kluge in meer dan de helft van de landen van de WHO-regio meer besmettingen met nieuwe virusvarianten vastgesteld.
12 uur geleden
EMA begint met beoordeling van Russisch Spoetnik V-vaccin
De Europese toezichthouder voor vaccins, het Europese geneesmiddelenbureau (EMA), gaat meekijken met de proeven naar het Russische coronavaccin Spoetnik V. Zo'n 'rolling review' is de laatste stap voordat de ontwikkelaars vragen om goedkeuring en Europa moet beslissen of het vaccin op de markt mag komen. Lees hier verder. (Foto: Pro Shots)
13 uur geleden
Eén in plaats van twee coronaprikken voor besmette Italianen 
Italië geeft één in plaats van twee prikken van een coronavaccin aan iedereen die in de afgelopen drie tot zes maanden besmet is geweest met het coronavirus. Dat geldt voor zowel mensen met als zonder symptomen. Dat liet de Italiaanse minister van Gezondheid gisteren weten. Hij volgt hiermee de koers van Spanje en Frankrijk, waarmee de landen vaccins uitsparen.
15 uur geleden
New York begint voorzichtig met heropenen van bioscopen en theaters
Theaterliefhebbers in New York kunnen in april voor het eerst in een jaar weer naar een voorstelling. De lokale autoriteiten maakten bekend dat de stad met een speciaal pop-upprogramma voorstellingen voorzichtig hervat.
 
Het zogeheten NY PopsUp-programma gaat op 2 april van start in een klein aantal wisselende theaters. Die mogen voor een derde van hun capaciteit open met een maximum van honderd mensen. Testen, maskers en afstand houden zijn daarbij verplicht.

Broadway is nog in ieder geval tot juni dicht voor reguliere voorstellingen, maar volgens Deadline is de verwachting binnen de theaterwereld in New York dat de grote producties niet voor het najaar weer van start gaan. (Foto: Getty Images)
15 uur geleden
Kinderen met beperking zouden 'eenzamer dan ooit' zijn
Kinderen met een handicap hebben zwaar te lijden onder de lockdown. 72 procent is eenzamer dan ooit. Dat komt naar voren uit onderzoek van de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK) onder 161 gezinnen waarvan ten minste één kind een beperking heeft.

De coronaproblematiek zorgt niet alleen voor een sociaal isolement en een toename van fysieke en mentale klachten bij de kinderen. Ook voelt 75 procent van de ouders/verzorgers zich niet voldoende gesteund door instanties om deze tijd door te komen.
15 uur geleden
Britten gaan aangepaste coronavaccins versneld goedkeuren
De Britse medische toezichthouder gaat vaccins tegen nieuwe varianten van het coronavirus versneld goedkeuren. Farmaceuten die een coronavaccin aanpassen dat al is goedgekeurd, hoeven daarna niet ook nog langdurig onderzoek te doen om aan te tonen dat het middel werkt.

Er wordt gevreesd dat sommige bestaande vaccins minder effectief zijn tegen nieuwe varianten, die onder meer zijn aangetroffen in Brazilië en Zuid-Afrika. "Het is een prioriteit voor ons om te zorgen dat effectieve vaccins zo snel mogelijk beschikbaar komen voor het publiek, zonder compromissen te doen op het gebied van veiligheid", zegt een topmedewerker van toezichthouder MHRA.
16 uur geleden
Steun voor coronabeleid kabinet slinkt flink
De steun voor het coronabeleid van de regering is gedaald van 75 procent eind januari naar 62 procent. Dat meldt de NOS op basis van onderzoek dat I&O Research uitvoerde op verzoek van de omroep.

Vooral de economische maatregelen, zoals het beperkt openen van de winkels en het sluiten van de horeca, kan op steeds minder steun rekenen. In januari stond 53 procent van de ondervraagden daar nog achter, nu is dat 42 procent. Zes op de tien Nederlanders vinden dat de terrassen open kunnen.

Volgens het onderzoeksbureau neemt de steun voor strengere maatregelen voor het eerst af. Eerder nam het vertrouwen juist af als er versoepelingen werden doorgevoerd, nu lijken de mensen de strenge maatregelen niet langer op grote schaal te steunen, meldt I&O. 59 procent van de mensen vindt dat er versoepelingen moeten komen en 10 procent wil zelfs helemaal geen lockdown meer. Daartegenover staat dat 9 procent juist voor een aanscherping van de regels is.
17 uur geleden
Brazilië krijgt coronavirus maar niet onder controle, wat is er aan de hand?
De Braziliaanse gezondheidsautoriteiten meldden woensdag voor de tweede dag op rij een recordaantal coronagerelateerde overlijdens. Terwijl bijna de hele wereld is begonnen met vaccineren, blijft het grootste Zuid-Amerikaanse land achter en zijn er nog nauwelijks mensen ingeënt. Wat is er aan de hand in Brazilië? Lees hier verder.
17 uur geleden
117.000 jongeren raakten baan kwijt tijdens eerste golf
Tijdens de eerste golf van de corona-epidemie in het voorjaar van 2020 zijn 173.000 mensen in Nederland hun baan kwijtgeraakt. Van hen waren er 117.000 jonger dan 25 jaar; dat is ruim twee derde. Dit blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag naar buiten heeft gebracht. (Foto: ANP)
17 uur geleden
Duitsland meldt bijna 12.000 nieuwe corona-infecties
Opnieuw zijn er in Duitsland in de afgelopen 24 uur meer nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld dan op de dag ervoor. Het Robert Koch-Insti­tut (RKI), de Duitse tegenhanger van het RIVM, meldde donderdag 11.912 nieuwe gevallen.

Woensdag meldde het RKI ruim negenduizend besmettingen. Het coronavirus is sinds het begin van de pandemie bij 2.471.942 personen in Duitsland vastgesteld. Er overleden in het afgelopen etmaal in Duitsland nog eens 359 personen aan de gevolgen van het coronavirus. COVID-19 heeft daarmee tot dusver zeker 71.240 levens geëist in Duitsland.
gisteren om 23:58
De lockdown in Duitsland wordt tot 28 maart verlengd, zo maakten de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de leiders van de deelstaten woensdagavond bekend. Wel komt de regering met een vijfstappenplan om de coronamaatregelen geleidelijk te versoepelen. (Foto: ANP)
gisteren om 22:10
Iedere Duitser kan wekelijks een gratis coronatest krijgen
Inwoners van Duitsland kunnen vanaf volgende week wekelijks een gratis snelle coronatest krijgen. Bondskanselier Angela Merkel en de regeringsleiders van de zestien Duitse deelstaten zijn dat overeengekomen, zeggen ingewijden tegen persbureau DPA.

Ook de verkoop van kits om zelf thuis te testen worden toegestaan. De regering gaat proberen de tests sneller en grootscheeps aan te besteden, zodat ze minder kosten.
gisteren om 22:08
Biden boos op staten die mondkapjesplicht afschaffen
Het besluit van de Amerikaanse staten Texas en Mississippi om de mondkapjesplicht te laten vallen kan rekenen op harde kritiek van president Joe Biden. "Het laatste dat we nodig hebben is primitief denken", zei hij in het Witte Huis tegen journalisten. Mondkapjes doen er nog steeds toe, is zijn boodschap aan de zuidelijke staten.

Amerikaanse staten kunnen een groot deel van hun gezondheidsbeleid zelf bepalen. Meerdere staten versoepelen hun lockdownmaatregelen, maar Texas gaat het verst. Die staat met 29 miljoen inwoners beëindigt alle coronamaatregelen waaronder de mondkapjesplicht, liet gouverneur Greg Abbott dinsdag weten. Hij erkende dat het virus niet is verslagen, maar wees op de miljoenen Texanen die al zijn gevaccineerd, de voorraad beschermingsmiddelen en de vele testmogelijkheden.
gisteren om 22:06
Het belangrijkste coronanieuws van woensdag 3 maart.

Binnenland:
 • Het RIVM meldt woensdag 5.090 nieuwe positieve coronatests. Dat zijn er een stuk meer dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen (4.658). De hoeveelheid coronapatiënten in ziekenhuizen daalde met 38 naar 1.946.
 • Woensdag mochten vrijwel alle contactberoepen weer aan de slag, met uitzondering van sekswerkers. Ook mogen niet-essentiële winkels op afspraak weer klanten ontvangen en jongeren tot 27 jaar weer met elkaar sporten.
 • Bij een GGD-teststraat in de Noord-Hollandse plaats Bovenkarspel is woensdagochtend een explosief afgegaan. Vijf ramen sneuvelden, niemand raakte gewond. Demissionair premier Mark Rutte veroordeelde de daad.
 • Het ministerie van Volksgezondheid heeft de Gezondheidsraad gevraagd te onderzoeken of het vaccin van AstraZeneca ook kan worden ingezet bij mensen van 65 jaar en ouder. Het vaccin wordt momenteel ingezet bij 60- tot en met 64-jarigen, maar in Engeland en Schotland is gebleken dat het vaccin ook werkt bij 65-plussers.
 • Het welzijn van jongvolwassenen, scholieren, studenten, zelfstandigen en mensen met een migratieachtergrond is in het afgelopen jaar afgenomen, concludeerde het SCP woensdag.
 • Reisorganisaties TUI, Corendon en ANVR kondigen woensdag aan dat ze samen een zogenaamde coronavrije vakantie organiseren "onder regie van het RIVM". Het RIVM ontkent er iets van te weten, maar het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bevestigt dat er gesprekken lopen.
 • De Gezondheidsraad stelt dat er nog niet genoeg onderzoek is gedaan om te kunnen zeggen of het slikken van extra vitamine D-pillen COVID-19 kan voorkomen. Ouderen, kinderen tot vier jaar en mensen met een donkere huid wordt nog steeds wel aangeraden om vitamine D te slikken.

Buitenland:
 • De vliegverboden voor het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en landen in Midden- en Zuid-Amerika zijn verlengd tot 1 april. Dat heeft demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) woensdagavond bekendgemaakt. Het enige vliegverbod dat vervalt, is het verbod voor Kaapverdië.
 • Alle volwassen Amerikanen kunnen tegen eind mei gevaccineerd zijn tegen COVID-19, heeft president Joe Biden dinsdag beloofd. Eerder ging het land nog uit van juli.
 • Griekse autoriteiten hebben de lockdown in het land verlengd vanwege een oplaaiing van het coronavirus. Woensdag werden ruim 2.700 besmettingen gemeld, het grootste aantal van het jaar.