Lees hier het laatste coronanieuws uit het binnen- en buitenland.
Nieuwe coronavirusvariant opgedoken in Limburg
In Limburg is een nieuwe coronavirusvariant aangetroffen, de zogeheten Mexicaanse mutant. Dat schrijven De Telegraaf en De Limburger donderdag. Zeker tien personen zouden besmet zijn geraakt in Sittard, Maastricht, Born en Beek. De Mexicaanse variant zou overeenkomsten vertonen met de Britse, Braziliaanse en Zuid-Afrikaanse variant. Mogelijk is de virusmutatie ook besmettelijker dan het oorspronkelijke coronavirus.

Volgens De Telegraaf hebben virologen nog geen idee hoe de virusvariant in Nederland is opgedoken. Op Curaçao en Aruba zou de virusmutatie ook al zijn voorgekomen.
een paar seconden geleden
Denemarken en Oostenrijk sluiten alliantie met Israël voor vaccinontwikkeling
Denemarken en Oostenrijk hebben donderdag aangekondigd samen met Israël een alliantie te vormen voor de toekomstige ontwikkeling en productie van coronavaccins. De deal stuit echter op kritiek binnen Europa.

De drie landen lanceren een "onderzoeks- en ontwikkelingsfonds" en "bundelen hun krachten voor de productie van toekomstige vaccins", zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu tijdens een persconferentie. Ook zullen de landen samen fabrieken opzetten voor de distributie van de vaccins. Volgens de Deense premier Mette Frederiksen willen de landen daarnaast onderzoeken of er ook samenwerking op het gebied van klinische proeven mogelijk is.

Frankrijk heeft kritisch gereageerd op het plan. Volgens de regering is het op dit moment juist belangrijk om op de EU te vertrouwen, omdat dit de beste manier is om "solidariteit" tussen de lidstaten te garanderen. Ook zou dit de meest effectieve manier zijn om genoeg vaccins binnen de EU te realiseren.
een paar seconden geleden
Het belangrijkste coronanieuws van donderdag 4 maart.

Binnenland:
  • Het RIVM meldt donderdag 4.161 nieuwe positieve coronatests. Dat zijn er minder dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen (4.532). Momenteel liggen 1.923 patiënten met COVID-19 in het ziekenhuis, dat zijn er 23 minder dan op woensdag.
  • Het Outbreak Management Team (OMT) stelt in een nieuw advies aan het kabinet dat verpleeghuizen interne coronamaatregelen zouden kunnen versoepelen. Gevaccineerde bewoners zouden voortaan meer bezoekers mogen ontvangen.
  • Het is niet duidelijk waarom juist het noordelijkste deel van Noord-Holland momenteel de grootste coronabrandhaard van Nederland is. Volgens GGD Hollands Noorden is er geen oorzaak ontdekt.
  • Kinderen met een handicap hebben zwaar te lijden onder de lockdown. 72 procent is eenzamer dan ooit. Dat komt naar voren uit onderzoek van de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK).

Buitenland:
  • De Europese toezichthouder voor vaccins, het Europese geneesmiddelenbureau (EMA), gaat meekijken met de proeven naar het Russische coronavaccin Spoetnik V. Zo'n 'rolling review' is de laatste stap voordat de ontwikkelaars vragen om goedkeuring en Europa moet beslissen of het vaccin op de markt mag komen.
  • Voor het eerst is de uitvoer van een vracht coronavaccins van AstraZeneca uit de EU tegengehouden. Een partij van 250.000 vaccins mag van Italië en de Europese Commissie niet naar Australië worden geëxporteerd.
  • De Zwitserse farmaceut Novartis gaat het coronavaccin van het Duitse bedrijf CureVac produceren. De twee bedrijven verwachten door de samenwerking dit jaar maximaal 50 miljoen doses te kunnen maken, die Novartis vanaf de zomer zegt te kunnen leveren. Volgend jaar moet de krachtenbundeling 200 miljoen doses opleveren.
  • In Duitsland worden voortaan ook 65-plussers ingeënt met het vaccin van AstraZeneca. Eerder kregen alleen mensen onder de 65 jaar dit vaccin toegediend. Aanvankelijk was niet helemaal duidelijk hoe goed het bij deze leeftijdsgroep werkt, omdat maar een beperkt aantal ouderen aan het onderzoek naar het vaccin had meegedaan.
  • De Britse medische toezichthouder gaat vaccins tegen nieuwe varianten van het coronavirus versneld goedkeuren. Farmaceuten die een coronavaccin aanpassen dat al is goedgekeurd, hoeven daarna niet ook nog langdurig onderzoek te doen om aan te tonen dat het middel werkt.