Blijf hier op de hoogte van het laatste coronanieuws in binnen- en buitenland.
Nederlandse ic's gaan op grote schaal informatie uitwisselen
Nederlandse intensive cares (ic's) gaan op grote schaal gegevens met elkaar delen. Het gaat om informatie uit apparaten zoals beademingsmachines, dialysemachines en diagnoses uit patiëntendossiers, maakten de ic-artsen Diederik Gommers van het Erasmus MC en Paul Elbers van het Amsterdam UMC in het programma Op1 bekend.

Elbers legt uit dat je als ic-arts 'slechts' een paar honderd patiënten per jaar ziet. Door op grote schaal gegevens uit te wisselen, beschikt een arts over informatie over duizenden patiënten. Daardoor kunnen aan het bed betere beslissingen worden genomen. "Elk uur neem je een enorm aantal beslissingen", zegt Elbers. "Daar zit veel onzekerheid bij."

Mogelijk kunnen in de toekomst algoritmen op basis van de verzamelde gegevens bij die keuzes helpen. Computers zouden dan bijvoorbeeld kunnen voorspellen wanneer bij iemand de bloeddruk naar beneden gaat, legt Gommers uit. Nu moeten verpleegkundigen een patiënt daarvoor constant in de gaten houden.

Het plan is min of meer uit nood geboren door de coronapandemie, waardoor ic's heel snel al veel gegevens met elkaar zijn gaan delen. Volgens Gommers wordt big data in andere sectoren al "veel toegepast", maar is de gezondheidssector daarin doorgaans "conservatief". Ook wijst Elbers op de concurrentie die er tussen de ziekenhuizen is. Maar "corona heeft dat weggenomen".

Inmiddels hebben 45 van de 75 Nederlandse intensivecareafdelingen zich bij de samenwerking, die in ieder geval vijf jaar duurt, aangesloten. Volgens Gommers steunen de zorgverzekeraars het plan, omdat ze verwachten dat de patiënt er beter van wordt.
één uur geleden
Dagrecord van 155 nieuwe positieve tests op Curaçao
Op Curaçao zijn woensdag 155 nieuwe positieve coronatests gemeld, opnieuw een record. Het oude record van 124 positieve tests werd dinsdag gemeld. Er zijn op één dag 621 mensen getest en 27 personen zijn genezen verklaard.

Op het eiland zijn nu 1.433 actieve besmettingen. Veertien coronapatiënten liggen in het ziekenhuis, van wie twee op de intensive care. Sinds maart van dit jaar zijn zeven personen overleden, maakte de overheid woensdag aan het eind van de middag bekend. Op Curaçao is inmiddels bijna 15 procent van de bevolking getest; ruim 23.000 personen op een bevolking van 160.000.

Het eiland kent sinds enkele weken een forse toename van het aantal positieve tests. De regering wil dat het parlement een noodwet aanneemt die de overheid de wettelijke mogelijkheid geeft om de coronamaatregelen op het eiland te handhaven. Als de wet wordt aangenomen, kan de politie onder meer boetes uitdelen aan mensen die zich niet aan de avondklok of andere coronamaatregelen houden. In de huidige situatie is dat niet mogelijk.

De oppositie heeft veel kritiek op de wet omdat het de regering in noodsituaties heel veel macht geeft. Politieke partijen spreken van een dictatuur. Bijna drieduizend mensen hebben inmiddels een petitie tegen de wet getekend. Maar volgens minister-president Eugene Rhuggenaath heeft de overheid "het gereedschap van de noodwet nodig om de coronacrisis te bestrijden". Afgelopen dinsdag werd de hele dag over de wet vergaderd, die vergadering gaat donderdagochtend (lokale tijd) verder.
3 uur geleden
Het belangrijkste coronanieuws van woensdag 2 december:

Binnenland
 • De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag twee studentenfeestjes in Leiden beëindigd. Volgens de politie waren er te veel mensen in te kleine ruimtes bijeengekomen. 
 • De boer, teler en kweker hebben de verkoop aan consumenten sinds maart verdubbeld. Dat gaat om producten variërend van bloemen, sla, komkommers en tomaten tot kaas, aardappelen, eieren en vlees. Bijna een op de vijf huishoudens heeft dit jaar weleens rechtstreeks bij de producent gekocht, blijkt woensdag uit gegevens van marktonderzoeker GfK.
 • Horecabedrijven in vijftig steden en regio's in het land dreigen op 17 januari weer open te gaan, zelfs als dat niet mag. De ondernemers zeggen het vertrouwen in het kabinet op.
 • Het RIVM meldt woensdag 4.942 nieuwe positieve coronatests. Dat zijn er bijna honderd meer dan het dagelijkse gemiddelde van afgelopen week (4.850). Daarnaast zijn in het afgelopen etmaal ook 66 coronagerelateerde sterfgevallen geregistreerd.
 • Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen daalde woensdag opnieuw. Er liggen momenteel 1.606 patiënten met corona in de ziekenhuizen, 77 minder dan op dinsdag. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
 • Het ministerie van Volksgezondheid (VWS) en het RIVM hadden begin februari nog de indruk dat het coronavirus minder dodelijk was dan de griep. Dat meldt RTL Nieuws woensdag op basis van documenten van het ministerie van Justitie en Veiligheid die het opvraagde op basis van de wet openbaarheid bestuur.

Buitenland
 • Belgische winkels mogen in januari toch uitverkoop houden. Het was de vraag of de jaarlijkse opruiming van het winterassortiment voor een habbekrats kon doorgaan, omdat te grote drukte het coronavirus in de kaart kan spelen.
 • Het Britse parlement is dinsdagavond akkoord gegaan met een systeem van trapsgewijze regionale beperkingen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Daarmee komt er vanaf woensdag een einde aan de nationale lockdown die het land eind oktober invoerde.
 • Op Curaçao is dinsdag opnieuw een recordaantal positieve tests geregistreerd: 124. Er zijn nu in totaal 1.305 personen op het eiland positief getest op het virus.
 • De organisatie achter de Oscars zet ook voor de op 25 april geplande Oscar-uitreiking in op een evenement met publiek, meldt Variety woensdag. Op de locatie waar het evenement volgend jaar plaatsvindt, zijn al meerdere opties bekeken.
 • Het Verenigd Koninkrijk heeft woensdag als eerste land het coronavaccin van Pfizer en BioNTech goedgekeurd voor noodgebruik. Het vaccin moet vanaf volgende week beschikbaar zijn.
 • Duitsland heeft bewust gekozen voor een langere procedure om coronavaccins goed te keuren dan het noodproces dat het Verenigd Koninkrijk volgde. Dat is belangrijk om het vertrouwen in vaccins te vergroten, zei minister van Volksgezondheid Jens Spahn van het land woensdag.
 • Als het aan België ligt, wordt op 5 januari begonnen met het inenten tegen het coronavirus. Dat is wel afhankelijk van de goedkeuring van de Europese Unie, zegt premier Alexander De Croo.
 • In Duitsland worden de coronamaatregelen verlengd tot 10 januari. Onder meer restaurants, musea en theaters blijven gesloten in de lockdown die inmiddels een maand duurt.