Blijf in ons liveblog op de hoogte van de ontwikkelingen rondom het coronavirus in binnen- en buitenland.
Museumvereniging: 'Musea willen dat iedereen veilig uit kan'
De Museumvereniging, de organisatie waar ruim vijfhonderd musea bij zijn aangesloten, houden zich aan de voorschriften van de overheid om het coronavirus in te dammen. De vereniging reageert hiermee op de aankondiging dat Veiligheidsregio's musea voor maximaal twee weken kunnen sluiten als blijkt dat er een coronacluster is ontstaan.

"Musea volgen het protocol veilig en verantwoord heropenen om ervoor te zorgen dat een ieder zo onbekommerd mogelijk kan genieten van museumbezoek. Overigens zijn ons geen gevallen bekend waarbij een museum een brandhaard was. Daar blijven musea zich ook voor inzetten. Musea willen dat iedereen veilig uit kan."
één uur geleden
Dit verandert er als je met het vliegtuig terugkomt van vakantie
Het kabinet wil uiterlijk eind volgende week een teststraat op Schiphol inrichten voor reizigers uit risicogebieden die op de luchthaven landen. Dat liet minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid donderdag weten tijdens een persconferentie.Het is geen verplichting, maar reizigers uit risicogebieden wordt gevraagd om zich te laten testen, ook bij geen klachten.
Dit verandert er als je met het vliegtuig terugkomt van vakantie
Dit verandert er als je met het vliegtuig terugkomt van vakantie
één uur geleden
Het belangrijkste coronanieuws van donderdag 6 augustus

Nederland:
 • In de afgelopen 24 uur zijn 601 nieuwe coronabesmettingen bevestigd. Daarmee zijn voor het eerst sinds eind april meer dan zeshonderd nieuwe besmettingen in een etmaal vastgesteld. Daarnaast is slechts één nieuwe ziekenhuisopname en geen sterfgeval gemeld.
 • Momenteel liggen 29 coronapatiënten op de intensive cares, één minder dan gisteren. Buiten de ic's liggen ook nog 79 coronapatiënten. Dit zijn er negen minder dan gisteren.

Tijdens een persconferentie maakte premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge nieuwe maatregelen bekend om het oplaaiende coronavirus weer in te dammen:
 • Bij een bezoek aan een horecagelegenheid wordt gevraagd of je je naam en contactgegevens wil invullen.
 • Als de GGD ontdekt dat er een besmetting is bij een recreatieve instelling zoals een horecaonderneming, dan wordt deze instelling door de veiligheidsregio voor maximaal veertien dagen gesloten.
 • De voorzitters van de veiligheidsregio's mogen op lokaal en regionaal niveau maatregelen nemen om brandhaarden van het coronavirus te voorkomen.
 • Reizigers die uit risicogebieden (landen met een oranje reisadvies) komen, moeten bij thuiskomst veertien dagen in quarantaine. Dat moesten ze al, maar nu krijgen ze een telefoontje van de GGD om hen eraan te herinneren en te controleren.
 • Verder wordt reizigers dringend gevraagd zich te laten testen, ook als ze (nog) geen klachten hebben. Daarvoor zal er op Schiphol en later ook op andere luchthavens een teststraat worden ingericht.
 • Studentenverenigingen moeten hun introductieactiviteiten online organiseren, dus er mogen geen ontgroeningen plaatsvinden. Alleen als die activiteiten direct zijn verbonden aan de studie of aan sport, mogen er fysieke bijeenkomsten voor kleine groepen worden georganiseerd, waarbij geen alcohol mag worden geschonken en er een eindtijd is van 22.00 uur.

 • Op de stranden in Zandvoort, Bloemendaal, Noordwijk, Katwijk en Hoek van Holland was het erg druk en was het lastig om onderling 1,5 meter afstand te houden.
 • De prijzen voor een verblijf in een vakantiepark waren in juli maar liefst 11,8 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Mede daardoor is het gemiddelde prijspeil van diensten en goederen in Nederland vorige maand met 1,7 procent gestegen.
 • Reizigers die vanuit Nederland naar Finland reizen, moeten vanaf maandag bij aankomst veertien dagen in quarantaine. Dat heeft de Finse regering bekendgemaakt. Reden is de de recente stijging van het aantal besmettingen in Nederland.

Internationaal:

 • In Duitsland neemt het aantal geregistreerde besmettingen sneller toe. In de laatste 24 uur werden 1.045 besmettingen gemeld, terwijl woensdag nog 741 tests positief bleken te zijn.
 • Duitse reizigers die terugkeren uit risicolanden moeten zich vanaf zaterdag verplicht laten testen op het coronavirus. Personen die een test weigeren, riskeren een boete tot 25.000 euro.
 • In Frankrijk en Spanje is het aantal nieuwe besmettingen weer gestegen. In Frankrijk werden woensdag 1.695 nieuwe gevallen vastgesteld, het grootste aantal sinds eind mei. In Spanje werden woensdag 1.772 nieuwe besmettingen genoteerd. De meeste daarvan zijn vastgesteld in Madrid en het noordoosten van het land.
 • Het Verenigd Koninkrijk roept 50 miljoen mondkapjes terug vanwege mogelijke gezondheidsrisico's. Het gaat om FFP2-mondmaskers, die medici moeten beschermen tegen het coronavirus. Uit tests is gebleken dat het masker te los zit en daardoor niet alle druppels tegenhoudt.
 • Facebook en Twitter hebben woensdag een bericht van de Amerikaanse president Donald Trump verwijderd omdat het volgens de sociale media onwaarheden over het coronavirus bevatte. Het is de eerste keer dat Facebook een bericht van Trump verwijdert vanwege misinformatie over het coronavirus.
 • Het hooggerechtshof in Brazilië heeft geoordeeld dat de regering van Jair Bolsonaro maatregelen moet treffen om de oorspronkelijke bewoners van het land te beschermen tegen het coronavirus. De regering heeft een deadline van dertig dagen gekregen.
 • De Libanese overheid houdt rekening met een flinke stijging van het aantal coronabesmettingen de komende twee weken. Als gevolg van de explosie in de haven van Beiroet, zijn de afgelopen dagen veel mensen met elkaar in contact gekomen zonder beschermingsmiddelen.
 • De Britse veteraan Paul Goose blaast al 130 dagen achtereen The Last Post op zijn trompet. Hij heeft gezworen pas te stoppen wanneer in het Verenigd Koninkrijk geen coronapatiënten meer overlijden.