Blijf hier op de hoogte van het laatste coronanieuws in binnen- en buitenland.
Heerde onthult monument voor coronaslachtoffers
Het Gelderse Heerde heeft sinds vrijdag een monument voor slachtoffers van het coronavirus. Burgemeester Jan Willem Wiggers en commissaris van de Koning John Berends hebben het beeld onthuld. Het monument bestaat uit een marmeren zuil met daarin een trap naar boven.

Burgemeester Wiggers zegt dat het mooi is dat het coronamonument er is. "Zeker ook, omdat er geregeld dubbel verdriet is: niet alleen is er rouw om het verlies van iemand, maar ook om het feit dat men vaak niet op een goede manier afscheid kon nemen. Ik hoop dat dit monument eraan bijdraagt dat mensen dit verdriet een plekje kunnen geven."

Voor zover bekend is Heerde de eerste gemeente in Nederland met een coronamonument. Tijdens de eerste golf van het coronavirus werd de gemeente relatief zwaar getroffen. Sinds het begin van de uitbraak zijn 394 van de ruim 18.000 inwoners besmet geraakt met het virus, van wie 29 zijn overleden. Het kleine Heerde telt ongeveer evenveel sterfgevallen als Delft, Hengelo, Heerenveen en Emmen.
een paar seconden geleden
Hongarije wil Russisch coronavaccin aanschaffen
Hongarije is bezig om het coronavaccin dat in Rusland is ontwikkeld in handen te krijgen. Het EU-land is met Rusland overeengekomen dat Hongaarse artsen volgende week gaan kijken hoe het vaccin daar wordt gemaakt. Daarna zal Rusland een lading naar Hongarije sturen.

Het gezondheidssysteem in Hongarije staat onder grote druk door de vele zieken vanwege corona. Het aantal patiënten in ziekenhuizen gaat richting de 10.000. Een nachtelijk uitgaansverbod en andere beperkingen hebben nog geen duidelijk effect.

De Wereldgezondheidsorganisatie van de VN verklaarde vrijdag dat het klinische data wil van het Russische vaccin en informatie over de manier waarop het wordt gemaakt. Volgens een hoge functionaris is de WHO dan in staat om het vaccin te beoordelen.

Het Russische ministerie van Volksgezondheid claimde eerder dat Spoetnik V een effectiviteit van meer dan 90 procent heeft.
11 minuten geleden
Italië versoepelt coronamaatregelen in onder meer Lombardije
 Italië versoepelt vanaf zondag de coronamaatregelen in vijf regio's, waaronder de rijkste en dichtstbevolkte regio van het land, Lombardije.

Lombardije, Piëmont en Calabrië gelden niet meer als rode zone, maar worden oranje. Sicilië en Ligurië waren oranje en worden geel. In rode gebieden is het minste toegestaan. Je mag daar alleen met een geldige reden de straat op. Veel winkels zijn gesloten, net als restaurants en bars.

Het besluit om te versoepelen volgt op een geleidelijke afname van het aantal ziekenhuisopnames van zieke coronapatiënten in een groot deel van Italië de afgelopen week. Ook het aantal nieuwe besmettingen daalt na de pieken eerder deze maand.
één uur geleden
'Europeanen gaven 2,2 miljard meer uit aan snacks tijdens eerste lockdown'
 Consumenten in Europa hebben tijdens de eerste lockdown vanwege het thuiszitten 2,2 miljard euro meer uitgegeven aan luxe eet- en drinkproducten ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dan gaat het om drank, zoute snacks en chocolade, blijkt vrijdag uit cijfers van onderzoeksbureau IRI.

De groei van zoute snacks en alcohol komt door wat IRI de "aperitiefgelegenheid" noemt. Mensen gingen hun borrelavonden online proberen na te bootsen.

De verkoop van wijn steeg in alle landen ten opzichte van vóór de lockdown, behalve in Frankrijk. Frankrijk had door het afzeggen van evenementen last van flinke omzetdalingen in wijn (een derde minder) en champagne (ruim de helft minder). De verkoop van bier in het land groeide wel. Lees hier meer.
2 uur geleden
'Belgische winkels mogen in december weer open'
De niet-essentiële winkels, waaronder kleding- en meubelzaken, mogen vanaf 1 december weer open in België, melden Belgische media. Het overlegcomité van de federale en regionale regeringen hebben dit vrijdag besloten. Er zouden wel voorwaarden gelden, maar die details zijn nog niet bekendgemaakt. Het overleg met premier Alexander De Croo is nog bezig. (Foto: ANP)
2 uur geleden
Volgens premier Mark Rutte bieden de besmettingscijfers van de afgelopen dagen omtrent het coronavirus 'geen comfort'. Dat zei hij op zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad in Den Haag. Ook kon de premier nog geen duidelijkheid geven over mogelijke versoepelingen van de coronamaatregelen voor de feestdagen.
Rutte over besmettingscijfers: 'Bieden geen comfort'
Rutte over besmettingscijfers: 'Bieden geen comfort'
3 uur geleden
Opnieuw onderzoekers COVID-19-vaccin doelwit van hackers
De Britse farmaceut AstraZeneca is aangevallen door hackers. Twee ingewijden melden aan Reuters dat de hackers uit Noord-Korea lijken te komen. Het bedrijf werkt in samenwerking met de University of Oxford aan een coronavaccin. AstraZeneca is niet de eerste farmaceut waar hackers hebben proberen in te breken.

Eerder in november bleek uit een rapport van Microsoft dat farmaceutische bedrijven in Canada, Frankrijk, India, Zuid-Korea en de Verenigde Staten zijn aangevallen door hackers. Later bleek dat ook het Duitse BioNTech is aangevallen. Deze aanvallen kwamen vermoedelijk uit Rusland en Noord-Korea. Lees verder.
3 uur geleden
UWV: 30.000 aanvragen voor loonsteun in twee weken tijd
Zo'n 30.000 bedrijven hebben in de voorbije twee weken loonsteun aangevraagd, meldt het UWV vrijdag. De uitkeringsinstantie heeft inmiddels aan 21.000 bedrijven een voorschot overgemaakt, van in totaal 378 miljoen euro. De overige aanvragen zijn nog in behandeling.

Het gaat om de NOW-regeling, die werkgevers moet stimuleren zoveel mogelijk personeelsleden in dienst te houden. De maatregel is ingevoerd bij de uitbraak van de coronacrisis in maart van dit jaar.

In de eerste twee periodes is al volop gebruikgemaakt van deze regeling. Voor de derde periode, die loopt van begin oktober tot eind december, kunnen bedrijven vanaf maandag 16 november een aanvraag indienen.

De werkgevers komen in aanmerking voor steun als ze in de laatste drie maanden van het jaar minimaal 20 procent omzetverlies lijden. Ze kunnen een bedrag krijgen tot maximaal 80 procent van hun loonkosten. Het overige deel van de lonen moeten ze zelf betalen. (Foto: ANP)
3 uur geleden
RIVM: Lager opgeleiden voelen coronacrisis het ergst, ook na de pandemie
Mensen met een lagere opleiding krijgen de hardste klappen van het coronavirus. Niet alleen tijdens de huidige uitbraak, maar ook in de toekomst, waarschuwt het RIVM vrijdag. Lager opgeleiden hebben vaker chronische klachten, aldus het RIVM. Als ze dan besmet raken met het coronavirus, is de kans groter dat ze ernstig ziek worden. Lees hier meer.
3 uur geleden
Rutte komende tijd niet optimistisch over coronacijfers 
Premier Mark Rutte is "niet heel optimistisch" dat de coronacijfers de komende anderhalve week gaan verbeteren. "Het daalt niet zoals je zou willen", zei hij vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie.

Het beeld is volgens Rutte hetzelfde als vorige week vrijdag. Ook toen zei hij dat het niet waarschijnlijk is dat er coronamaatregelen worden versoepeld voor de Kerst. Op basis van de huidige cijfers herhaalt hij die boodschap deze vrijdag. Op 8 december moet er meer duidelijkheid over komen.

De premier was ruim twee weken geleden positiever over de cijfers. Op de een persconferentie over de coronacrisis schetste hij het scenario dat er halverwege december mogelijk meer mogelijk was. Ook toen hield hij de slag om de arm dat de daling in de coronacijfers moet doorzetten.

Het aantal besmettingen daalde begin november fors. Die steile daling stagneerde na ongeveer anderhalve week. Sindsdien schommelen de dagelijkse cijfers zonder dat er sprake is van een grote gemiddelde daling.
3 uur geleden
Toezichthouder NZa: Inhaalslag van ziekenhuiszorg leek in oktober voorbij
De inhaalslag van ziekenhuiszorg leek vorige maand voorbij te zijn, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vrijdag. Door de coronacrisis kwam eerder dit jaar een deel van de zorg in ziekenhuizen en zelfstandige klinieken stil te liggen, waardoor een inhaalslag nodig was.
 
Het aantal patiëntcontacten en het aantal behandelingen waren in oktober weer op het niveau van voorgaande jaren, terwijl het in september drukker was dan normaal. In de cijfers van vorige maand is niet te zien dat de ziekenhuiszorg breed was afgeschaald, meldt de NZa. Lees hier meer. (Foto: ANP)
4 uur geleden
Gemeente Rotterdam: Kom niet onnodig naar het centrum
De gemeente Rotterdam en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond roepen mensen op niet naar het centrum van Rotterdam te komen als dat niet nodig is.

De gemeente vraagt hierom, omdat het vanwege Black Friday druk is in de stad. Op die dag geven veel winkels korting op producten. Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio is het zorgwekkend dat de drukte in het centrum toeneemt.
4 uur geleden

LCPS: Opnieuw minder coronapatiënten op de ic's en verpleegafdelingen
In Nederland liggen vandaag in totaal 1.769 coronapatiënten in het ziekenhuis, 12 minder dan een dag eerder. Dat laat het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) weten.

518 coronapatiënten liggen op de intensive care, 6 minder dan gisteren. 1.251 van de COVID-19-patiënten liggen op een verpleegafdeling, eveneens 6 minder dan op donderdag. Het is de tweede dag op een rij dat het aantal coronapatiënten op de ic's is gedaald. Het totale aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen daalt al drie dagen op rij.

Op de ic's liggen daarnaast 513 patiënten zonder COVID-19, 3 minder dan gisteren. De totale ic-bezetting bedraagt daarmee 1.031, 9 minder ten opzichte van donderdag. 

Het aantal nieuwe opnames van coronapatiënten bedraagt 188 in de kliniek en 23 op de ic. In de afgelopen 24 uur zijn vijftien patiënten, onder wie vier ic-patiënten naar een andere regio verplaatst.

5 uur geleden
Aantal gemelde positieve tests (5.790) groter dan daggemiddelde (5.101)
Bij het RIVM zijn in het afgelopen etmaal 5.790 positieve coronatests geregistreerd. Daarmee overstijgt het aantal nieuwe positieve tests voor het eerst deze week het gemiddelde van de laatste zeven dagen (5.101).

Omdat de dagelijkse cijfers erg kunnen fluctueren, kijkt NU.nl naar het gemiddelde van de laatste zeven dagen. De instabiliteit van de cijfers was voor experts van het RIVM en het Outbreak Management Team (OMT) een reden om versoepelingen in december af te raden. Lees hier verder.
7 uur geleden
Hygiëne commerciële teststraten niet altijd in orde 
Bij commerciële coronatestlocaties is de hygiëne niet altijd in orde, concludeert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd na steekproeven op basis van steekproeven. De toezichthouder benadrukt dat het merendeel aan de richtlijnen voldoet.

Volgens de inspectie was er soms niet genoeg aandacht voor kruisbesmetting, waarbij een geteste persoon het virus kan overdragen op de tester of andersom. Bovendien worden de zogenoemde antigeensneltesten vaak buiten afgenomen. Het testmateriaal moet een temperatuur van minstens 15 graden hebben, maar in de winter is dat buiten lastig te realiseren.

De toezichthouder heeft inmiddels contact opgenomen met ruim honderd van de ongeveer tweehonderd commerciële testers. Na de steekproeven zal er strenger en gerichter gecontroleerd worden, kondigt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd aan.
7 uur geleden
Dit schort er volgens docenten aan het coronabeleid op scholen
Dit schort er volgens docenten aan het coronabeleid op scholen
7 uur geleden
Overheid begint campagne over mondkapjesplicht
De overheid begint vrijdag met een publiekscampagne om mensen te wijzen op de mondkapjesplicht, die dinsdag ingaat. Vanaf dan is het verplicht om in publieke binnenruimtes een mondkapje te dragen.

Met behulp van onder meer radiospotjes, reclamebanners op websites en posts op sociale media wordt uitgelegd wat wel en niet onder een mondkapje wordt verstaan en hoe je een mondmasker correct en veilig gebruikt.

De plicht geldt voor publiek toegankelijke binnenruimtes, zoals winkels en openbare delen van overheidsgebouwen. Er kunnen echter uitzonderingen worden gemaakt voor mensen die bijvoorbeeld om medische redenen geen mondkapje kunnen dragen.

Ook mag er van de plicht worden afgeweken als een werknemer anders acht uur lang een mondkapje zou moeten dragen, zo legde minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) dinsdag uit in een debat. In dergelijke situaties mogen werkgevers hun personeel de "ruimte bieden" een face shield te dragen. Het moet dan wel een spatscherm zijn dat het hele gezicht bedekt en niet "zo'n half ding onder je kin", aldus De Jonge.
9 uur geleden
Duitsland leent volgend jaar 180 miljard euro, twee keer zoveel als gepland
De Duitse overheid wil volgend jaar op de kapitaalmarkten 180 miljard euro ophalen, bijna twee keer zoveel als gepland. Het Duitse parlementaire begrotingscomité stemde vrijdag in met de plannen.

Het extra geld is nodig om de economische gevolgen van de coronacrisis op te vangen. Met het geld wil de Duitse staat onder meer wankele bedrijven op de been houden. De hoogte van het bedrag laat zien dat de zorgen over de coronacrisis zijn toegenomen door de tweede coronagolf. In september dacht de Duitse regering nog 96 miljard euro te gaan lenen.
9 uur geleden

Nederlandse deskundige speurt met WHO naar herkomst corona
Viroloog Marion Koopmans van het Erasmus MC in Rotterdam maakt deel uit van een internationaal onderzoeksteam van gezondheidsorganisatie WHO, dat onderzoek naar de herkomst van het coronavirus gaat doen. Het virus dook vorig jaar in de Chinese stad Wuhan voor het eerst bij mensen op. Maar waar het precies vandaan kwam, is tot op heden niet helemaal duidelijk.

Erasmus MC bevestigde een bericht van NRC en de Britse krant The Telegraph over de deelname van de prominente Nederlandse viroloog. 

Onder anderen virologen en experts op het gebied van volksgezondheid en diergezondheid uit het Verenigd Koninklijk, de Verenigde Staten, Australië, Denemarken, Japan, Qatar, Duitsland, Vietnam en Rusland zijn bij het onderzoek betrokken. 

De wetenschappers hopen zo snel mogelijk ter plaatse onderzoek te kunnen doen.

10 uur geleden
Rusland meldt recordaantal positieve tests en groot aantal sterfgevallen
In Rusland zijn in het afgelopen etmaal ruim 27.500 positieve tests en bijna 500 sterfgevallen geregistreerd. Niet eerder werden in het land binnen een etmaal zoveel nieuwe gevallen waargenomen. In totaal telt Rusland nu ruim 2.200.000 positieve tests en 38.558 overleden coronapatiënten.
10 uur geleden

Indiase farmaceut gaat Russisch coronavaccin produceren
Het Indiase farmaceutische bedrijf Hetero gaat het Russische coronavaccin Spoetnik V produceren. Het is de bedoeling dat in India meer dan 100 miljoen doses per jaar worden gemaakt, meldt de ontwikkelaar van het vaccin. De massaproductie moet begin volgend jaar van start gaan, aldus het Russische investeringsfonds RDIF.

Dat fonds werkt aan de marketing en heeft inmiddels geregeld dat het vaccin in Brazilië wordt geproduceerd.

De laatste proeven met het vaccin in India lopen nog. Die worden waarschijnlijk in maart 2021 afgerond. Als de resultaten positief zijn, kan het vaccin in productie worden genomen.

Rusland en India zijn twee van de zwaarst getroffen landen. In Rusland zijn meer dan twee miljoen besmettingen met het coronavirus vastgesteld en het aantal gevallen in India ligt boven de negen miljoen. Rusland telt 38.062 overleden coronapatiënten en India meer dan 135.000.

12 uur geleden
Horeca heeft hoop op opening met Kerst opgegeven
De horeca lijkt de hoop op een heropening in 2020 te hebben opgegeven. Op basis van het laatste OMT-advies en de gesprekken die met de overheid worden gevoerd, lijkt de kans op versoepelingen op korte termijn uitermate klein, zegt de branche bij monde van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

"De horeca kan en wil op een veilige manier zo snel mogelijk de deuren openen, maar dat wordt gezien de uitspraken van de laatste dagen dan na de kerstvakantie", aldus KHN. Zonder aanvullende steun van de overheid dreigt de helft van de sector op korte termijn om te vallen, stelt de brancheorganisatie.
14 uur geleden

Duitsland passeert grens van een miljoen coronabesmettingen
Zeker een miljoen mensen in Duitsland zijn met het coronavirus besmet geraakt. In de afgelopen 24 uur kwamen er ruim 22.000 positieve tests bij, zo meldt het Robert Koch-Institut. Daarmee kwam het totale aantal coronabesmettingen op 1.006.394 uit. Het aantal nieuwe positieve tests in Duitsland is voor de vierde dag op rij flink gestegen.

Duitsland is het twaalfde land dat de grens van een miljoen besmettingen is gepasseerd. Binnen Europa gingen Frankrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Italië het land al voor.

Wereldwijd zijn inmiddels ruim 60 miljoen mensen positief op het coronavirus getest. De VS telt met ruim 12,8 miljoen besmette personen het grootste aantal gevallen. Wereldwijd zijn ruim 1,4 miljoen coronapatiënten overleden.

16 uur geleden
Opnieuw recordaantal coronabesmettingen op Curaçao
Op Curaçao zijn donderdag 119 coronabesmettingen geregistreerd. Dat is opnieuw een recordaantal. Woensdag ging het om 105 nieuwe gevallen en dat was toen het grootste aantal sinds het begin van de coronapandemie. In zijn 965 mensen op het eiland met het coronavirus besmet. Twaalf patiënten liggen in het ziekenhuis, van wie zes op de intensive care.

108 van de 119 nieuwe gevallen kunnen niet worden gelinkt aan al bekende besmettingen. Het Epidemiologisch Team van Curaçao zegt daar verder onderzoek naar te doen.

Curaçao leek lange tijd van een groot aantal coronabesmettingen gevrijwaard te blijven. Er zijn sinds maart drie personen aan COVID-19 overleden. Tot begin november kwam het aantal actieve besmettingen nauwelijks boven de driehonderd uit.

Maar in de afgelopen dagen was sprake van een flinke stijging. Op het eiland geldt al een avondklok (van 21.00 tot 4.30 uur) en is het dragen van mondkapjes in winkels verplicht. Ook zijn bijeenkomsten van meer dan vier personen niet toegestaan.
17 uur geleden
Trump: Vanaf volgende week worden coronavaccins geleverd
De Amerikaanse president Donald Trump zei donderdag dat vanaf volgende week de eerste coronavaccins geleverd kunnen worden.

In een videogesprek met overzeese Amerikaanse troepen zei Trump dat eerstelijnswerkers, medisch personeel en ouderen als eersten ingeënt zullen worden. Trump belde de troepen traditiegetrouw op Thanksgiving Day.
17 uur geleden
CBS: Oversterfte neemt af, minder extra sterfgevallen in tweede coronagolf
De tweede golf van sterfgevallen die vermoedelijk door het coronavirus wordt veroorzaakt, heeft tot nu toe minder slachtoffers geëist dan de eerste. Ook neemt de oversterfte langzaam af.

In de afgelopen week zijn 364 meer mensen overleden dan gebruikelijk voor deze tijd van het jaar, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. In week 47 (16 tot en met 22 november) zijn naar schatting 3.336 mensen in Nederland overleden.

Wel zet de dalende trend van de afgelopen weken door. Een week eerder telden de statistici nog 3.530 sterfgevallen, 598 meer dan gemiddeld. Lees hier meer.
18 uur geleden
Treinen en bussen gaan vanwege coronacrisis in 2021 veel minder rijden
De ov-bedrijven staan door de coronacrisis flink in het rood. De dienstregelingen in het openbaar vervoer worden daardoor volgend jaar met zo'n 10 procent versoberd om kosten te besparen, zo vreest branchevereniging Openbaar Vervoer Nederland (OV-NL).

Zo gaan Arriva in onder meer Friesland en Zuid-Holland, Qbuzz in Groningen en Drenthe, EBS in de regio Waterland en stadsvervoerder GVB in Amsterdam de frequentie van de lijnen aanpassen of een deel van de nachtbussen opheffen.

Dat geldt ook voor Connexxion in onder meer Zeeland en Noord-Holland. "We hangen in de touwen, zitten aan het infuus, liggen op de ic", zo zegt Pier Eringa in een interview in het AD. Hij is de CEO van de Nederlandse tak van Transdev, het moederbedrijf van Connexxion. "Dit jaar schieten we op een omzet van ruim 750 miljoen euro circa 25 miljoen euro de min in." Lees hier meer.
18 uur geleden
Het belangrijkste coronanieuws van donderdag 26 november

Nederland:
 • Het RIVM meldt ruim 4.500 nieuwe positieve coronatests, waarmee Nederland de grens van een half miljoen passeert.
 • Er liggen 1.781 coronapatiënten in ziekenhuizen, 58 minder dan gisteren. 524 van hen liggen op de intensive care, 5 minder dan een dag eerder.
 • Koningsdag zal volgend jaar in Eindhoven plaatsvinden met een zowel fysiek als digitaal programma. Als de coronamaatregelen dan nog gelden, kan er volgens de gemeente makkelijk worden overgeschakeld op volledig digitaal programma.
 • De Nederlandse sportsector loopt door de coronacrisis ongeveer 1 miljard euro schade op.
 • In Twente mogen mensen tijdens de jaarwisseling carbidschieten, maar er gelden wel strikte maatregelen. 
 • Bijna negenduizend bedrijven hebben zich woensdag al aangemeld voor een tegemoetkoming in de vaste lasten. Woensdag was de eerste dag waarop ondernemingen de tegemoetkoming konden aanvragen.
 • De eerste coronagolf heeft in de zuidelijke provincies meer levens geëist dan in de rest van het land, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In Noord-Brabant en Limburg stierven 105 op de 100.000 besmette personen.
 • Het ziekteverzuimpercentage in de verpleging, verzorging en thuiszorg bereikte in het tweede kwartaal een recordhoogte. Het percentage lag op 7,9 procent.

Internationaal:
 • In België daalt het aantal nieuwe positieve tests, maar zijn de ziekenhuizen nog altijd vol.
 • De premier van Curaçao spreekt van een alarmerend groot aantal nieuwe besmettingen. Woensdag testten 105 van de 553 geteste personen positief.
 • Het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten heeft donderdag een einde gemaakt aan beperkingen voor gebedshuizen in de staat New York. Gebedshuizen mochten door een beperkt aantal mensen worden bezocht, wat geloofsgemeenschappen ongrondwettelijk vonden.
 • Door de coronamaatregelen zal er in de VS een sobere versie van Thanksgiving Day moeten worden gevierd. Parades zijn ingekort en mensen worden verzocht in kleinere gezelschappen samen te komen.
 • In Duitsland blijven de coronamaatregelen waarschijnlijk tot en met januari gelden. Dit vanwege het nog steeds grote aantal nieuwe positieve tests.
 • Volgens de gezondheidsorganisatie WHO bewegen vier op de vijf jongvolwassenen te weinig, terwijl dat juist belangrijk is om gezond te blijven in de coronacrisis.