Blijf in ons liveblog op de hoogte van de ontwikkelingen rondom het coronavirus in binnen- en buitenland.
Wereldwijd meer dan achttien miljoen besmettingen
Wereldwijd zijn meer dan achttien miljoen mensen besmet (geweest) met het coronavirus. Dat meldt de Johns Hopkins University in Baltimore. De meeste besmettingen zijn vastgesteld in de Verenigde Staten (4,6 miljoen), Brazilië (2,7 miljoen) en India (1,8 miljoen). Er zijn wereldwijd bijna 690.000 coronapatiënten overleden. De Verenigde Staten telt de meeste sterfgevallen (ruim 154.000).
24 minuten geleden
Speciaalzaken zien omzet flink stijgen door coronacrisis
Het gaat door de coronacrisis goed met lokale speciaalzaken. Slagerijen, bakkerijen en groenteboeren hebben hun omzet in de afgelopen maanden met soms wel tientallen procenten zien oplopen. Dat blijkt maandag uit cijfers van GfK die de NOS opvroeg.

Volgens onderzoeker Joop Holla hangt die omzetstijging samen met de coronacrisis. "We konden tijdelijk niet buiten de deur eten, waardoor het belangrijker werd om thuis te genieten", zegt hij tegen NU.nl. "En er waren veel initiatieven om bij lokale ondernemers te kopen. Dat speelt ook een rol." Lees hier meer.
één uur geleden
Gemiddeld bijna vijfhonderd nieuwe besmettingen per dag in België
België meldt dat in zeven dagen tijd 3.435 nieuwe besmettingen zijn geregistreerd. Dit betekent dat dagelijks gemiddeld 491 mensen positief op het coronavirus testen. Een week eerder ging het nog om gemiddeld 292 per dag. In bijna alle Belgische provincies stijgt het aantal nieuwe besmettingen.

Uit de cijfers van Sciensano, het Belgische equivalent van het RIVM, blijkt ook dat in dezelfde periode gemiddeld 24 coronapatiënten zijn opgenomen in het ziekenhuis. Hierbij gaat het om een stijging van 35 procent ten opzichte van een week eerder. 58 coronapatiënten liggen op de intensive care. Dat is een verdubbeling ten opzichte begin juli.
één uur geleden
Nice verplicht mondkapjes in delen van de stad
De Franse stad Nice heeft zondagavond besloten maandag in delen van de stad een mondkapjesplicht in te voeren, zo melden lokale media. De mondkapjesplicht geldt van 10.00 uur 's ochtends tot 1.00 uur 's nachts op straffe van een boete van 35 euro. De verplichting geldt voor een deel van het historische centrum en een deel van de beroemde boulevard Promenade des Anglais.
2 uur geleden

Provincie Utrecht introduceert monitor voor drukte op toeristische plekken
De provincie Utrecht heeft maandag een druktemonitor geïntroduceerd om de drukte op toeristische plekken in de gaten te houden. Toeristen kunnen zo hun bezoek aan de regio beter spreiden.

De provincie werkte de afgelopen weken samen met verschillende gemeenten en de provincie Gelderland om drukke locaties in de regio in kaart te brengen. Daarnaast werd juist ook gekeken naar rustige alternatieve locaties. Zo wil de provincie bezoekers inspireren om minder bekende plekken te bezoeken. Lees hier meer. 

3 uur geleden
PostNL profiteert van online koopwoede in coronatijd
PostNL bezorgde in het afgelopen kwartaal bijna een kwart meer pakketten dan in dezelfde periode vorig jaar, blijkt uit cijfers die het bedrijf maandag heeft gepubliceerd. Door de lockdown zijn mensen meer producten online gaan kopen. Daardoor kon PostNL tussen begin april en eind juni 24,8 procent meer pakketten bezorgen dan een jaar eerder. Vooral bij kleine en middelgrote webwinkels werd meer besteld.

De omzet van de pakketdivisie steeg dan ook van 402 miljoen euro in het tweede kwartaal van 2019 naar 516 miljoen in het afgelopen kwartaal. Lees hier meer.
3 uur geleden
Lockdown neemt grote hap uit bierverkoop Heineken
Heineken zag zijn bierverkopen in de eerste helft van dit jaar kelderen met 11,5 procent, blijkt uit cijfers die de Nederlandse bierbrouwer maandag bekendmaakt. Wereldwijd moesten kroegen de deuren sluiten vanwege de uitbraak van COVID-19, wat met name in het tweede kwartaal negatieve gevolgen had voor de bierverkoop.

Door de corona-uitbraak dook Heineken in het rood. Dat had niet zozeer te maken met de teruggelopen bierverkopen, maar vooral met afschrijvingen op bezittingen. Die zijn door de COVID-19-pandemie minder waard geworden. Lees hier meer.
3 uur geleden
Duitsland begint deze week met verplicht testen van reizigers uit risicogebieden
Duitsland begint later deze week met het verplicht testen van reizigers vanuit risicogebieden met veel besmettingen, zo laat de Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn weten. Vanaf eind deze week moet het mogelijk zijn om op alle internationale vliegvelden en treinstations in Duitsland coronatests uit te voeren.
7 uur geleden
Buitenland-update:
- Het aantal besmettingen in Duitsland is in de afgelopen 24 uur met 509 toegenomen tot 210.402. Het aantal sterfgevallen steeg met 7 tot 9.148. Dat meldt het Robert Koch-Institut, het Duitse equivalent van het RIVM. 
- Het Mexicaanse ministerie van Volksgezondheid meldt dat het aantal bevestigde besmettingen met 4.853 is toegenomen tot 439.046. Het aantal stergevallen nam met 274 toe tot 47.746. Alleen in de VS en Brazilië zijn meer mensen overleden aan COVID-19.
- In de Surinaamse hoofdstad Paramaribo zijn 41 personen in een penitentiaire inrichting positief getest op het coronavirus. Dat meldt de Surinaamse nieuwswebsite Waterkant. De minister van Volksgezondheid en de minister van Defensie hebben onmiddellijk maatregelen genomen om verdere verspreiding te voorkomen. Zo zijn de besmette personen afgezonderd van de andere gevangenen. Ook worden ze onderzocht door een medisch team.
- Op een Noors cruiseschip, de MS Roald Amundsen, zijn zeker veertig mensen positief getest op het coronavirus. Vier medewerkers van het schip zijn naar het ziekenhuis vervoerd. Ook 32 andere medewerkers bleken het virus te hebben. Van de 387 passagiers blijken tot nu toe 4 mensen besmet te zijn. Het is de verwachting dat dit aantal nog zal oplopen. De lijndienst Hurtigruten hervatte halverwege juni als eerste maatschappij hun cruises. Dit deed Hurtigruten na drie maanden stil te hebben gelegen vanwege de coronapandemie.
10 uur geleden
'Iran verbergt cijfers, drie keer zoveel sterfgevallen als gemeld'
Het aantal doden in Iran als gevolg van het coronavirus is bijna drie keer zo groot als de Iraanse regering beweert. Dat meldt BBC News die onderzoek deed naar een datalek.

Uit de gelekte gegevens van de Iraanse regering blijkt dat tot 20 juli bijna 42.000 Iraniërs zijn overleden aan COVID-19. Volgens het Iraanse ministerie van Volksgezondheid gaat het echter om 14.405 sterfgevallen. Halverwege maart waren de daadwerkelijke cijfers volgens BBC News vijf keer zo hoog als werd gerapporteerd. Lees hier meer.
12 uur geleden
Meer dan 94.000 coronapatiënten overleden in Brazilië 
Het aantal besmettingen in Brazilië is in het afgelopen etmaal met 25.800 gestegen tot 2.733.677. In het afgelopen etmaal werden 541 sterfgevallen gemeld. Het aantal overleden coronapatiënten is daarmee opgelopen tot 94.104.

Alleen de Verenigde Staten tellen meer besmettingen en overlijdensgevallen.
gisteren om 23:49
TUI erkent fouten bij coronatestprocedure
TUI Nederland heeft in het radioprogramma Reporter Radio erkend dat er fouten zijn gemaakt bij de coronatestprocedure voor een vlucht naar Curaçao. Een man die vorige week donderdag naar Curaçao vloog, kreeg aan boord te horen dat hij positief getest was op het coronavirus. De situatie leidde tot onrust onder passagiers. 

Op Schiphol is een uitstrijkje uit zijn keel en neus gemaakt, nadat eerder uit een zogenoemde gorgeltest niet bleek dat hij besmet was. Pas tijdens de vlucht werd de uitslag van de andere test bekend. 

"Die man had niet aan boord moeten gaan, dat is heel duidelijk. Als ik nu terugkijk, had ik liever de keuze gemaakt om deze persoon niet te laten reizen. We spreken altijd over veilig en verantwoord, in dit geval is dat gewoon niet goed gegaan", zegt algemeen directeur Arjan Kers.
gisteren om 23:37
Vier horecagelegenheden in Rotterdam gesloten
Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam heeft per direct vier horecazaken gesloten. De coronamaatregelen werden daar niet goed nageleefd, meldt Rijnmond zondag. Het gaat om karaokebar Fame aan de Nieuwe Binnenweg, café Lebbink aan de Bergse Dorpsstraat, restaurant Noah aan de Wijnhaven en een sportkantine. De zaken blijven in ieder geval twee weken gesloten.
gisteren om 23:36
Het belangrijkste coronanieuws van de dag:

Binnenland:
- In de afgelopen 24 uur zijn 366 nieuwe besmettingen in Nederland geconstateerd. Dat blijkt uit het coronadashboard dat de Rijksoverheid dagelijks bijwerkt. Een dag eerder werden nog 431 nieuwe besmettingen in Nederland gemeld.
- Werknemers van slachterij Van Rooi Meat in Helmond hebben doorgewerkt terwijl sommigen van hen klachten hadden. De klachten deden denken aan die van coronapatiënten, vertelden ze zondag aan de NOS.
- De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft zondag vier horecazaken per direct gesloten. In de horecagelegenheden zouden de coronamaatregelen niet voldoende zijn gehandhaafd. De zaken blijven in ieder geval twee weken gesloten.

Buitenland:
- In de Verenigde Staten zijn in de afgelopen 24 uur 58.947 nieuwe besmettingen geconstateerd. Het totale aantal besmettingen in de VS staat nu op 4.601.526. 
- Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zondag het reisadvies voor Sint-Maarten aangepast. Dit vanwege een grote stijging van het aantal besmettingen op het eiland. Het ministerie raadt mensen aan alleen noodzakelijke reizen naar Sint-Maarten te maken.
- In Latijns-Amerika zijn sinds het begin van de uitbraak meer dan 200.000 mensen overleden aan COVID-19. Vooral Brazilië (95.563), Mexico (47.472) en Peru (19.021) zijn zwaar getroffen.