Blijf in ons liveblog op de hoogte van de ontwikkelingen rondom het coronavirus in binnen- en buitenland.
Ook Balearen verplichten opnieuw het dragen van een mondkapje
In navolging van Catalonië heeft ook de regionale overheid van de Balearen het dragen van een mondkapje verplicht. Stranden op bijvoorbeeld Ibiza en Mallorca, en (contact)sporten zijn uitgezonderd van de regel.

De maatregel treft iedereen van zes jaar of ouder en gaat dit weekend van kracht. Tot die tijd blijft de oude regelgeving van kracht en moet alleen een mondkapje gedragen worden als 1,5 meter afstand houden niet mogelijk blijkt.

Overtreders van de regel riskeren een boete van 100 euro. Gisteren verplichtte de Catalaanse regering de inwoners opnieuw tot het dragen van mondkapjes, na een oplaaiing van het coronavirus in het westen van de regio. (Foto: Cala Bonita)
20 minuten geleden
Meer dan vijftienduizend coronaboetes uitgeschreven, ontvangers tekenen verzet aan
In de afgelopen maanden zijn 15.530 coronaboetes uitgeschreven en ongeveer 20 procent van de ontvangers heeft verzet aangetekend. Dat blijkt uit de update van het Openbaar Ministerie (OM) over misdrijven en overtredingen gerelateerd aan de coronamaatregelen.

Tot 28 juni zijn er ongeveer 22.820 processen-verbaal uitgeschreven wegens overtredingen van de noodverordeningen. Uiteindelijk zijn er dus 15.530 van deze processen-verbaal geëindigd in het verstrekken van een boete. 3.014 mensen die een boete hebben gekregen hebben verzet ingesteld tegen deze straf.
35 minuten geleden
Marokko opent grenzen, maar niet met Spanje
Het besluit van Marokko om de grenzen medio juli te heropenen voor Marokkanen die in het buitenland verblijven of wonen, heeft de verhoudingen met Spanje op scherp gezet. De inwoners mogen namelijk terugkeren per boot of vliegtuig, maar kunnen dat niet doen vanaf de Spaanse gebieden Ceuta en Melilla.

Spanje wil juist de grenzen heropenen met Marokko, maar stelt als randvoorwaarde dat Marokko ook de grenzen voor Spaanse gebieden wil openen. Volgens het NRC zitten er zo'n 28.000 Marokkanen nog vast in het buitenland.
2 uur geleden
Grootste aantal besmettingen in Slowakije sinds april
In Slowakije is het aantal nieuwe besmettingen dusdanig toegenomen dat premier Igor Matovic op Facebook schrijft dat het "te veel (gevallen, red.) zijn om nog op eigen verantwoordelijkheid van mensen te rekenen". Of er ook nieuwe maatregelen komen, maakte hij niet duidelijk.

Slowakije kent een van de kleinste dodentallen van Europa, maar meldt donderdag 53 nieuwe besmettingen. Het is de zevende dag op rij met een tweecijferig besmettingsgetal voor het Centraal Europese land. In totaal zijn er 1.852 besmettingen gemeld en 28 overlijdensgevallen als gevolg van het coronavirus.
3 uur geleden
NVM: Coronacrisis heeft nauwelijks vat op de woningmarkt
Meer dan de helft van de woningen die in het tweede kwartaal zijn verkocht ging voor meer dan de vraagprijs weg. De gemiddelde verkoopprijs kwam uit op 335.000 euro, bijna 9 procent meer dan een jaar eerder. Dat meldt makelaarsvereniging NVM donderdag. Het aantal verkochte woningen daalde wel.

Volgens de NVM heeft de coronacrisis niet of nauwelijks vat op de woningmarkt. Er waren wel minder kopers op de markt. "We merken dat de consument vertrouwen heeft in de veerkracht van de Nederlandse economie; men omarmt de eigen woning en denkt niet op de korte maar op lange termijn", zegt NVM-voorzitter Onno Hoes. (Foto: ProShots)
3 uur geleden
Duitsland meldt lichte stijging besmettingen, Rusland ziet dagelijkse aantal verder dalen
Duitsland maakt donderdag melding van 442 nieuwe besmettingen, waarmee het totaal verder stijgt naar 197.783. Het gaat om de grootste stijging van het aantal waargenomen coronabesmettingen in ruim één week. Het dodental in Duitsland staat op 9.048.

Rusland meldt donderdag 6.509 nieuwe besmettingen. Het uitgestrekte land ziet het aantal gemelde positieve coronatesten per dag sinds mei gestaag afnemen en kruipt langzaamaan naar de relatief kleinere aantallen die het land in april naar buiten bracht.

Sinds de start van de coronapandemie raakten meer dan 700.000 Russen besmet. Alleen India, Brazilië en de Verenigde Staten tellen meer besmettingen. Het dodental van Rusland (10.843) ligt relatief lager dan die van andere wereldmachten.
3 uur geleden
Braziliaanse vereniging van journalisten klaagt president Bolsonaro aan
De Braziliaanse vereniging van journalisten (ABI) wil president Jair Bolsonaro voor de rechter slepen. De vakbond stelt in een verklaring dat hij journalisten tijdens een persconferentie moedwillig heeft blootgesteld aan het coronavirus.

Bolsonaro kondigde afgelopen dinsdag in het bijzijn van verschillende verslaggevers aan dat hij positief getest was op het coronavirus. Hij hield hierbij geen rekening met de afstandsregels. Later in het interview nam de president wel afstand, maar nam hij zijn mondkapje af, om te laten zien dat het "goed met hem ging".
4 uur geleden
SCP: Kwetsbare groepen verliezen vaker hun baan door coronacrisis
Lageropgeleide mensen, werknemers met een niet-westerse migratieachtergrond en mensen met een handicap lopen een groter risico hun baan kwijt te raken door de coronacrisis dan andere groepen in de samenleving, schrijft het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) donderdag op basis van eigen onderzoek.

De coronacrisis raakt deze groepen extra hard vanwege het werk dat zij verrichten. Zij werken relatief vaak met flexibele contracten in branches die als gevolg van de coronacrisis zullen krimpen, zoals de horeca en de toerismesector. Door flexcontracten wordt deze groep eerder geslachtofferd in tijden van crisis. (Foto: ProShots)
5 uur geleden
Verenigde Staten maken melding van 'grootste recordstijging wereldwijd'
Volgens persbureau Reuters hebben de Verenigde Staten woensdag een nieuwe recordstijging van het aantal besmettingen waargenomen. Binnen één etmaal ging het om ruim 61.000 ziektegevallen: een dergelijke stijging door één land was wereldwijd nog niet waargenomen.

De Amerikaanse staten Florida, Texas en California waren alleen al goed voor bijna 30.000 positieve testen. De laatstgenoemde twee staten maken ook melding van een recordaantal doden.

In heel de VS zijn nu 3.150.000 inwoners besmet geraakt, terwijl het dodental met bijna 1.000 steeg naar zo'n 135.000 personen.
9 uur geleden
Wereldwijd meer dan twaalf miljoen besmettingen
Het aantal bevestigde besmettingen heeft in de nacht van woensdag op donderdag de twaalf miljoen bereikt. Volgens de Johns Hopkins University zijn er tot nu toe wereldwijd 12.007.327 besmettingsgevallen vastgesteld. Ongeveer een kwart van de besmettingen (drie miljoen) komt uit de VS. Ook Brazilië, India en Rusland hebben veel besmettingen.
9 uur geleden
Amerikaanse universiteiten klagen Trump aan om uitzetting van studenten
De prestigieuze Amerikaanse universiteiten Harvard en Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben de Amerikaanse president Donald Trump aangeklaagd, omdat hij internationale studenten die vanwege het coronavirus enkel virtueel colleges volgen het land uit wil zetten. Dat schrijft The New York Times.

De universiteiten noemen de maatregel wreed en roekeloos. Volgens hen is deze politiek gemotiveerd. Door te dreigen met uitzetting zou Trump scholen onder druk willen zetten om na de zomer te heropenen.Meerdere universiteiten, waaronder Harvard University, maakten deze week bekend alle colleges komend academisch jaar virtueel aan te bieden. Lees hier meer. (Foto: ProShots)
11 uur geleden
Mexico en Argentinië melden recordaantal besmettingen
In Mexico zijn woensdag bijna zevenduizend (6.995) nieuwe besmettingen bevestigd. Het is hoogste aantal tot nu toe voor het land. Eerder was 6.741 besmettingsgevallen in 24 uur tijd het record. In totaal zijn er nu 275.003 besmettingen vastgesteld in Mexico. Het aantal sterfgevallen nam met 783 toe tot 32.796.

Ook in Argentinië werd een recordaantal besmettingen gemeld. In het Zuid-Amerikaanse land werden gisteren 3.604 nieuwe gevallen geregistreerd. Het is de eerste keer dat het aantal besmettingen op een dag boven de drieduizend komt.

Het coronavirus verspreidt zich snel in Argentinië. Sinds begin juni is het aantal besmettingen in het land vervijfvoudigd. Tot nu toe zijn er 1.694 mensen overleden.
12 uur geleden
Voor de tweede dag dag op rij protesten in Servië om coronabeleid
In de Servische hoofdstad Belgrado zijn opnieuw demonstranten de straat op gegaan om te protesteren tegen het coronabeleid van de regering. De betogers gingen dinsdag ook al de straat op nadat president Aleksandar Vucic, na een stijging van het aantal coronabesmettingen, voor komend weekend een nieuwe lockdown van Belgrado afkondigde.

Woensdag zei Vuvic dat deze nieuwe lockdown er waarschijnlijk niet komt. In plaats daarvan zegt hij de regering en de gezondheidsautoriteiten te hebben opgedragen om donderdag met nieuwe, strenge maatregelen te komen. Hij riep de demonstranten op om te stoppen met het voeren van protesten, omdat dit mogelijk tot meer besmettingen zal leiden. Lees hier meer.  (Foto: ProShots)
12 uur geleden
Regering-Trump wil asielzoeker uit land waar corona heerst kunnen weren
Iemand die asiel aanvraagt in de Verenigde Staten kan geweigerd worden als hij of zij uit een land komt waar een corona-uitbraak heerst. Dat staat in een wetsvoorstel van de regering-Trump, zo meldt de Britse krant Independent.

Iedere migrant die potentieel een besmettelijke ziekte kan verspreiden kan worden geweigerd, omdat die een gevaar vormt voor de Verenigde Staten, aldus het wetsvoorstel dat is ingediend door de Amerikaanse ministeries van Binnenlandse Veiligheid en Justitie.

Ook hoeft de federale overheid geen humanitaire bescherming aan te bieden aan vluchtelingen en kunnen die direct het land worden uitgezet. Lees hier meer. (Foto: ProShots)
13 uur geleden
Marokko opent grenzen vanaf 14 juli voor Marokkanen in het buitenland
Marokko opent vanaf 14 juli de grens voor Marokkanen die in het buitenland verblijven of wonen. Dat meldt staatspersbureau MAP. Zowel per boot als per vliegtuig is het land vanaf dan weer te betreden door mensen met de Marokkaanse nationaliteit.

Wel moeten reizigers kunnen aantonen dat zij negatief getest zijn op het coronavirus. De nationale luchtvaartmaatschappij gaat zoveel mogelijk vluchten inplannen om reizigers naar Marokko te halen.
gisteren om 23:46
Brazilië bereikt de 1,7 miljoen besmettingen
In Brazilië is het aantal besmettingen de afgelopen 24 uur toegenomen met 44.571. Het aantal sterfgevallen nam toe met 1.223. In totaal zijn er in het Zuid-Amerikaanse land nu meer dan 1,7 miljoen besmettingen en 67.964 doden. Na de Verenigde Staten is Brazilië hiermee wereldwijd het zwaarst getroffen land.
gisteren om 23:45
Het belangrijkste coronanieuws van woensdag 8 juli:

Nationaal: 
  • De Portugese politie heeft zondag boetes uitgedeeld aan tientallen Nederlandse jongeren omdat zij lokale coronamaatregelen niet in acht namen en massaal op straat dronken, schrijven Portugese media. Berichten over de hoeveelheid jongeren op straat lopen uiteen, tot boven de 2.400 Nederlanders.
  • Servië en Montenegro krijgen opnieuw een inreisverbod voor Nederland, laat minister Ferd Grapperhaus vandaag weten. Het aantal coronabesmettingen in die landen neemt toe
  • Het aantal bedrijven dat denkt minstens nog een jaar te bestaan is toegenomen. In nagenoeg alle sectoren van het niet-financiële bedrijfsleven hadden bedrijven in juni meer vertrouwen in hun voortbestaan dan in mei.
  • Als Nederlanders na de coronacrisis minimaal één dag vaker vanuit huis werken, bespaart dat de samenleving jaarlijks 3,9 miljard euro. Dat blijkt uit een onderzoek van accountantskantoor PwC. Het levert ook een flinke winst voor het milieu op. Als iedereen die een dag extra vanuit huis kan werken dat doet, scheelt dat 606 kiloton CO2-uitstoot in Nederland.
 
Internationaal:
  • De Verenigde Staten hebben inmiddels meer dan 3 miljoen coronabesmettingen geregistreerd, meldt Johns Hopkins University. Een miljoen van deze besmettingen zijn in de afgelopen maand vastgesteld.
  • De Australische deelstaat Victoria heeft de grens met de deelstaat New South Wales gesloten om te voorkomen dat een nieuwe uitbraak van het coronavirus in Victoria zich verder verspreidt. Alleen mensen met een geldige reden mogen de grens nog over, bijvoorbeeld als zij in de andere deelstaat werken. 
  • De goudprijs staat op het hoogste niveau in negen jaar tijd. Voor het eerst sinds 2011 betaal je meer dan 1.800 dollar per troy ounce. Dat is omgerekend 1.589 euro. De opmars van de goudprijs is een direct gevolg van de coronacrisis.