Blijf hier op de hoogte van het laatste nieuws omtrent het coronavirus in binnen- en buitenland.
Mogelijk minder gasten thuis en bij uitvaart 
Het kabinet overweegt het maximale aantal gasten bij een uitvaart verder te beperken, bevestigen bronnen na berichtgeving door de NOS en NRC. Mogelijk gaat het maximale aantal gasten van honderd naar vijftig. Daarnaast wordt mogelijk besloten dat mensen thuis nog maar één gast per dag mogen ontvangen. Dat zijn er nu twee. 

Het kabinet besluit woensdag of deze maatregelen worden ingevoerd. Ook overweegt het kabinet dan een mogelijke reisbeperking vanuit het Verenigd Koninkrijk of Zuid-Afrika. Aansluitend na het overleg volgt een persconferentie met minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Vermoedelijk wordt dan ook meer duidelijk over de invoering van een avondklok. De avondklok in Nederland gaat mogelijk gelden tussen 20.30 en 4.30 uur en zal vanaf vrijdag worden ingesteld, vertellen ingewijden aan RTL Nieuws en NOS. De tijden kunnen mogelijk nog verschuiven. De Kamer moet ook nog akkoord gaan met een avondklok.

Het is nog onduidelijk of de andere maatregelen die op tafel liggen ook worden genomen als er een avondklok komt, of dat ze er een alternatief voor zijn. Het Outbreak Management Team (OMT) is gevraagd te onderzoeken hoe de verspreiding van de Britse variant van het virus, die besmettelijker is, het beste kan worden tegengegaan. Daarbij is gevraagd de effecten van een avondklok te onderzoeken, maar ook te kijken naar alternatieven.
over één dag
BN'ers lezen 'coronaproof' voor tijdens Nationale Voorleesdagen
Bekende Nederlanders als Jim Bakkum, Frits Barend, Willie Wartaal en Lucy Woesthoff lezen tijdens de Nationale Voorleesdagen via videoverbindingen voor aan kinderen tussen de 0 en 6 jaar oud. Het jaarlijkse evenement wordt woensdag afgetrapt door prinses Laurentien.

Zij begint om 7.05 uur met een voorleesontbijt tijdens het tv-programma Zin In Zappelin. De prinses leest voor in een videocall met 25 kinderen die thuis zitten. Vanwege de coronamaatregelen kan het voorleesontbijt niet fysiek plaatsvinden, zoals normaal wel gebeurt.

Het voorleesontbijt is doorgaans op scholen, bibliotheken, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven. Die zijn nu dicht vanwege de lockdown. Voorleesontbijten vinden daarom online plaats. De Nationale Voorleesdagen duren tot en met 30 januari.
over 21 uur
'Avondklok gaat gelden tussen 20.30 en 4.30 uur'
De avondklok in Nederland gaat mogelijk gelden tussen 20.30 en 4.30 uur en zal vanaf vrijdag worden ingesteld. Zonder geldige reden mag iemand tussen die tijden niet naar buiten, melden ingewijden dinsdagavond aan onder meer NOS en RTL Nieuws. De details van de avondklok staan in het eerste voorstel dat dinsdagavond is besproken in het Veiligheidsberaad. De tijden kunnen nog verschuiven, eerder lekten nog plannen uit voor een avondklok tussen 20.00 en 4.00 uur.

Deze ochtend maakt het kabinet definitief een beslissing over de avondklok. Die moet ook nog worden goedgekeurd door de Tweede Kamer. Mocht die goedkeuring komen, dan zou de avondklok mogelijk van kracht blijven tot het einde van de huidige lockdownmaatregelen op 9 februari. Naast de avondklok zou het kabinet ook willen dat mensen thuis nog maar één gast per dag ontvangen. Ook wordt gedacht aan minder gasten bij uitvaarten.

Het is nog onduidelijk of de andere maatregelen die op tafel liggen ook worden genomen als er een avondklok komt, of dat ze er een alternatief voor zijn. Het Outbreak Management Team (OMT) is gevraagd de effecten van een avondklok te onderzoeken, maar ook te kijken naar alternatieven.

In de middag houden demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge een persconferentie.
over 20 uur
Burgemeesters: 'Avondklok moet voor iedereen uit te leggen zijn'
Burgemeesters: 'Avondklok moet voor iedereen uit te leggen zijn'
over 20 uur
Bij invoering avondklok willen burgemeesters zo min mogelijk uitzonderingen
Als het kabinet woensdag besluit een avondklok in te voeren dan moeten daar zo min mogelijk uitzonderingen op komen. Dat hebben de 25 burgemeesters in het Veiligheidsberaad dinsdagavond tegen minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) gezegd.

Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, verwees daarbij naar de eerste dagen na de sluiting van niet-essentiële winkels in december. Toen was er veel onduidelijkheid over welke winkels wel hun deuren mochten openen en welke niet.

Bruls wil zo'n situatie voorkomen na een eventuele invoering van een avondklok en zei: "Het moet zo strak mogelijk. Uitzonderingen moeten eerder beperkt worden dan uitgebreid." (Lees hier verder)
over 20 uur
GGD waarschuwt voor oplichters die 'versnelde vaccinatie' aanbieden
De GGD waarschuwt voor oplichters die zich voordoen als 'Team Thuiszorg' en aanbieden om mensen versneld te vaccineren. De bellers geven de slachtoffers een datum waarop ze gevaccineerd kunnen worden en sturen vervolgens een tikkie van 71,95 euro, schrijft de Telegraaf woensdag.

De oplichters vertellen hun slachtoffers dat ze een locatie aangewezen krijgen nadat ze hebben betaald. Ook wordt gesuggereerd dat de kosten te declareren zijn bij de zorgverzekeraar. Wat de oplichtingstruc extra zorgelijk maakt is dat ze beschikken over de geboortedata van die mensen die ze bellen, aldus de krant.
 
Volgens de GGD zijn er al diverse telefoontjes binnengekomen van mensen die het niet vertrouwden. Het is onduidelijk hoeveel mensen wel in de oplichtingspraktijk zijn getrapt. Ook bij de GGD-afdelingen Hollands Noorden en Brabant komen er sinds deze week meldingen binnen.
over 19 uur
Twintigste coronaoverlijden op Curaçao
Op Curaçao is dinsdag de twintigste coronapatiënt overleden sinds het begin van de pandemie vorig jaar. Tegelijkertijd blijft het aantal coronabesmettingen op het eiland fors dalen. Halverwege december was er sprake van een recordaantal van meer dan 1.800 besmettingen. Op 19 januari waren er nog 131 actieve besmettingen. Er liggen zeven mensen in het ziekenhuis, waarvan drie op de intensive care. Bijna 4.400 mensen zijn inmiddels hersteld van hun besmettingen.

Op het eiland geldt nog steeds een avondklok en moet er sociale afstand worden gehouden. Ook zijn mondkapjes verplicht in de openbare ruimte. Maar de autoriteiten zijn blij met de snel afnemende actieve besmettingen. Daaruit blijkt volgens de regering dat de bevolking van Curaçao zich tijdens de feestdagen goed aan de maatregelen heeft gehouden.
over 19 uur
Aan de vooravond van de inauguratie hebben de Amerikaanse president elect Joe Biden en vicepresident Kamala Harris stilgestaan bij de ruim 400.000 mensen die overleden aan de gevolgen van het coronavirus in de VS. Even verderop, in de stad Pittsburgh in Pennsylvania, werden de kerkklokken van de St. Peter's Episcopal-kerk vierhonderd keer geluid als eerbetoon voor de coronaslachtoffers.
een paar seconden geleden
Ondanks coronacrisis kwamen er vorig jaar 3.200 horecabedrijven bij
Ondanks dat de coronacrisis er bij de horecasector flink inhakt, zijn er vorig jaar 3.200 horecabedrijven bijgekomen ten opzichte van 2019. Het gaat om een toename van 5,2 procent. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het CBS.

De toename is deels te verklaren door de coronasteun van de overheid. Daardoor ligt het aantal bedrijfsopheffingen, waaronder in de horecasector, sinds het tweede kwartaal van 2020 laag. Daartegenover staan bijna 2.500 horecabedrijven die er in het eerste kwartaal van vorig jaar bijkwamen. (Lees hier verder)
een paar seconden geleden
Thuisbezorgd-jassen en leenhonden populair nu avondklok aanstaande is
Personeelskleding van onder meer Thuisbezorgd en PostNL wordt vanwege de mogelijke komst van een avondklok aangeboden op Marktplaats. Bij de advertenties staan bijschriften als "ideaal voor de avondklok" en "zonder problemen over straat". Ook leenhonden lijken populair te zijn, schrijft RTL Nieuws dinsdag.
 
"We zien de afgelopen dagen opvallend veel aanvragen voor leenhonden", zegt Jos van Prooijen van de site Match een Leenhond tegen RTL Nieuws. "De vraag van vrijwilligers die een hond willen uitlaten, is sinds corona flink gegroeid. En de afgelopen dagen helemaal." Ook oprichter van platform Hondjeuitlaten.nl, Lars Berends, ziet een stijging in aanvragen. (Lees hier verder)
een paar seconden geleden
Het belangrijkste coronanieuws van dinsdag 19 januari

Binnenland:
  • Het kabinet maakt woensdag extra coronamaatregelen bekend. Mogelijk gaat het om een avondklok.
  • Het RIVM meldt 4.335 positieve coronatests. Dat zijn er 1.204 minder dan het gemiddelde (5.539).
  • Het RIVM is gematigd positief over daling besmettingscijfers. Dat beeld wordt volgens het instituut echter overschaduwd door de opmars van de Britse coronavirusvariant in Nederland.
  • Het aantal opgenomen coronapatiënten is voor de derde dag op rij gestegen. Het gaat nu om 2.445 personen. Dat zijn er 16 meer dan een dag eerder.
  • Tot nu toe zijn 77.000 mensen ingeënt tegen COVID-19.
  • Het percentage bloeddonors dat antistoffen tegen het coronavirus draagt, is landelijk gezien gestegen naar 13,3, meldt bloedbank Sanquin. In december was dat nog 10,3 procent. 

Buitenland:
  • Duitsland verlengt de lockdown in het land met twee weken. Onder meer scholen, veel winkels en sportscholen blijven tot en met 14 februari gesloten.
  • Het Verenigd Koninkrijk heeft binnen een etmaal 1.610 coronagerelateerde sterfgevallen geregistreerd. Hoewel dit niet betekent dat ze op dezelfde dag zijn overleden, gaat het wel om een dagrecord. 
  • Door een skireis van een vrouw uit de Belgische plaats Edegem moeten nu circa vijfduizend mensen in haar woonplaats in quarantaine.