Blijf hier op de hoogte van het laatste coronanieuws in binnen- en buitenland.
Minder patiënten op de spoedeisende hulp tijdens lockdown
Tijdens de lockdown in de weken 12 tot 19 werden minder patienten met ernstig letsel behandeld op de spoedeisende hulp (SEH). Tijdens de lockdown in maart daalde dat aantal met 27 procent, blijkt maandag uit cijfers van VeiligheidNL.

Er werden vooral minder mensen met sportblessures opgenomen. Ook het aantal slachtoffers van een verkeersongeval op de SEH nam flink af tijdens de lockdown: met 48 procent. Toen de lockdown werd versoepeld, steeg het aantal opnames van verkeersslachtoffers met 82 procent ten opzichte van het aantal opnames tijdens de lockdown.
10 minuten geleden
'Testen en behandelen van hiv-patiënten verstoord door corona'
De coronapandemie raakt ook de strijd tegen hiv, het virus dat aids kan veroorzaken. Bijna drie kwart van alle lopende hiv-testprogramma's en meer dan de helft van alle behandelprogramma's is ernstig verstoord geraakt door corona, concludeert het Aidsfonds.

Volgens het fonds neemt het aantal hiv-infecties toe in grote delen van de wereld. De combinatie met het coronavirus heeft "een desastreus effect op de wereldwijde aidsbestrijding", zegt het Aidsfonds. Zo zijn de hiv-testlocaties momenteel vooral bezig om mensen op het coronavirus te testen. Testen op hiv bij mensen thuis gaat een stuk moeilijker dan voorheen. Het gevolg is dat er minder hiv-gevallen worden opgespoord, waardoor de kans groeit dat mensen nietsvermoedend anderen besmetten, of dat hun besmetting te laat wordt ontdekt om ze nog te kunnen redden. Bovendien durven hiv-patiënten soms niet naar een ziekenhuis of een kliniek te gaan uit angst voor corona.

Directeur Mark Vermeulen stelt: "De enorme vooruitgang die we met vereende kracht in 40 jaar aidsbestrijding hebben geboekt, wordt nu genadeloos afgeremd. De toevoer en beschikbaarheid van levensreddende hiv-medicijnen is in veel landen ernstig in het gedrang gekomen."

Het Aidsfonds komt met zijn waarschuwing omdat het dinsdag Wereld aids Dag is. Momenteel lijden ongeveer 38 miljoen mensen wereldwijd aan hiv.
15 minuten geleden
Serie The Flash staakt opnames vanwege coronabesmetting crewlid
De productie van de superheldenserie The Flash in het Canadese Vancouver ligt stil, meldt Deadline zondag. Een crewlid is besmet geraakt met het coronavirus. Lees hier verder.
één uur geleden
Amerikaanse immunoloog verwacht stijging positieve tests na Thanksgiving
De Amerikaanse immunoloog Anthony Fauci waarschuwt voor een stijging in het aantal positieve tests na Thanksgiving. Miljoenen Amerikanen reisden afgelopen weekend door het land in verband met de nationale feestdag. Daardoor gaat het aantal positieve tests waarschijnlijk toenemen, zegt Fauci in een interview met NBC News. "We verwachten de komende tijd stijging op stijging zien." 

Het is volgens de vooraanstaande corona-adviseur nog niet te laat om een grote stijging een halt toe te roepen. Zo helpt het bijvoorbeeld als Amerikanen bij terugkomst erg voorzichtig zijn door voldoende afstand te houden en mondkapjes te dragen, aldus Fauci.
gisteren om 23:57
Iraakse kinderen voor het eerst sinds februari weer naar school
Nadat de Iraakse scholen maandenlang gesloten waren door het coronavirus zijn de eerste kinderen in het land zaterdag weer naar school gegaan. De scholen zijn zes dagen per week open, om zo voldoende afstand voor de leerlingen te kunnen garanderen.

Kinderen in het lager onderwijs gaan een dag per week naar school, in het hoger onderwijs zijn leerlingen twee dagen per week fysiek aanwezig in het gebouw. Op de andere dagen volgen de leerlingen onderwijs vanuit huis.
gisteren om 23:46
Het belangrijkste coronanieuws van zondag 29 november

Binnenland
  • De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een feest met zo'n zeventig jongeren in het Zuid-Hollandse Maasdijk opgebroken. De jongeren hielden volgens de politie "op geen enkele manier" 1,5 meter afstand van elkaar.
  • Er liggen zondag 1.700 coronapatiënten in het ziekenhuis, 11 minder dan gisteren. Daarvan liggen 506 coronapatiënten op de intensive care, 5 minder dan zaterdag. Bij het RIVM zijn de afgelopen 24 uur 5.609 positieve coronatests geregistreerd.
  • Het kabinet heeft nooit het verzoek gekregen van burgemeesters om dit jaar Black Friday te verbieden. Dat zegt een woordvoerder tegen het ANP, na uitspraken van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb hierover.
  • De toestroom van Belgische bezoekers speelde dit weekend een rol in de drukte bij steden en winkelcentra in het zuiden van het land. Dat stelt het Veiligheidsberaad zondag in een verklaring over de drukte in winkelgebieden.

Buitenland
  • De Kroatische premier Andrej Plenkovic is zaterdag in quarantaine gegaan wegens een positieve coronatest van zijn echtgenote. Hijzelf is negatief getest, meldt de krant Jutarnji List op basis van de regering.
  • In Luik zijn zaterdagavond honderden mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen een avondklok die is ingesteld vanwege het oplopende aantal positieve tests.
  • Het Verenigd Koninkrijk heeft nog eens 2 miljoen doses besteld van het kandidaat-vaccin van het farmaceutische bedrijf Moderna.
  • Het aantal positieve tests in Duitsland is de afgelopen 24 uur toegenomen met 14.611. Dat is een flinke daling in vergelijking met het aantal besmettingen dat zaterdag werd gemeld: 21.695. Waarschijnlijk is de daling het gevolg van het weekend.
  • De Franse Staatsraad, een belangrijke adviesraad van de regering en de hoogste administratieve rechter, vindt dat de beperking van het aantal kerkgangers tot dertig personen per dienst niet proportioneel is gezien de risico's op coronabesmettingen. De raad vindt het een overdreven en onwettige maatregel.