Lees hier het laatste coronanieuws uit het binnen- en buitenland.
Fors meer nieuwe positieve tests (8.288) dan gemiddeld (6.964)
Het RIVM meldt zaterdag 8.288 nieuwe positieve tests, ruim 1.300 meer dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen (6.964). Eind vorige maand steeg het aantal nieuwe positieve tests ook al een keer boven de achtduizend: op 27 maart werden 8.868 nieuwe besmettingen vastgesteld. Dat was het grootste aantal sinds 7 januari.

Het is mogelijk dat het paasweekend een rol heeft gespeeld bij het oplopende aantal besmettingen van de afgelopen week. Tijdens deze feestdagen hebben waarschijnlijk minder mensen zich laten testen, wat bijvoorbeeld terug te zien is in de relatief lage besmettingscijfers op maandag (5.341). Donderdag en vrijdag steeg dat aantal al naar ruim boven de zevenduizend.

Nog eens zeventien personen overleden aan de gevolgen van het virus. Deze patiënten zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden; er kan vertraging zitten tussen de meldingsdatum en de datum van overlijden.
een paar seconden geleden
Hoe staat het met het coronavirus in het Caribische deel van het Koninkrijk?
De zorg in het Caribische deel van het Koninkrijk is "nauwelijks opgewassen" tegen de grote hoeveelheid opnames van coronapatiënten, schreef demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) afgelopen week in een brief aan de Kamer. Vooral Curaçao kampt met een grote druk op de zorg. Hoe staat het met de coronasituatie op het eiland, en hoe gaat het op Aruba en Sint-Maarten? Lees hier verder.
een paar seconden geleden
Aantal opgenomen coronapatiënten weer gestegen
Voor het eerst in dagen stijgt het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen weer. Het aantal opgenomen patiënten is met 26 toegenomen naar 2.517, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zondag.

In de drie dagen daarvoor waren kwamen er juist 67 bedden voor coronapatiënten vrij. Het aantal opgenomen patiënten is nog steeds aanzienlijk groter dan een week geleden, toen er in totaal 2.317 coronapatiënten in de ziekenhuizen lagen.

Intensive cares behandelen nu 788 coronapatiënten. Dat is er één meer dan op zaterdag, toen er drie bij kwamen. Op vrijdag daalde het aantal ic-patiënten nog met veertien.
een paar seconden geleden
Fieldlab stelt voor zitevenementen 'zo spoedig mogelijk' weer toe te staan
Laat evenementen waarbij het publiek moet zitten en met een publieksbezetting van maximaal 50 procent zo spoedig mogelijk toe. Dat is de voornaamste aanbeveling op basis van de eerste twee Fieldlab Evenementen: een congres in het Beatrix Theater en een voorstelling van Guido Weijers. Lees hier verder.
een paar seconden geleden
Tientallen boetes en proces-verbaal voor geluidsoverlast bij illegaal feest in Rheezerveen
In het Overijsselse buurtschap Rheezerveen zijn zaterdagavond 51 bezoekers van een illegaal feest beboet voor het overtreden van de avondklok. De organisator kreeg een proces-verbaal voor geluidsoverlast, meldt de politie op Facebook.

De politie kreeg zaterdag rond 22.00 uur een melding binnen van geluidsoverlast. Ook werd aangegeven dat mogelijk een feest aan de gang was bij een woning aan de Rheezerveenseweg. Eenmaal aangekomen zagen agenten naast een woning een flinke partytent en hoorden ze harde muziek.

De agenten hebben het feest beëindigd. De bezoekers waren overwegend twintigers, aldus de politie.
een paar seconden geleden
Opnieuw drukte bij Buckingham Palace en Windsor Castle
Ondanks het verzoek om niet naar Buckingham Palace en Windsor Castle te komen, zijn Britten zondag toch weer naar de koninklijke residenties afgereisd. Honderden mensen gingen langs om een bloemetje neer te leggen als eerbetoon aan de vrijdag overleden prins Philip en om zijn vrouw koningin Elizabeth te condoleren.

Het paleis had gevraagd om niet naar Buckingham Palace of Windsor Castle te komen vanwege de coronasituatie. In plaats van een bloemetje te kopen, werd verzocht als eerbetoon aan Philip een donatie aan een goed doel te doen. Ook werd een online condoleanceregister geopend.
een paar seconden geleden
Politie slingert bezoekers van illegaal feest in Asten op de bon
Veertien bezoekers van een illegaal feest in de nacht van zaterdag op zondag in het Brabantse Asten hebben dat moeten bekopen met een boete. Ze kregen een bekeuring voor het overtreden van de avondklok. Ook de eigenaar van de loods waarin het feest plaatsvond kreeg een bekeuring, in dit geval voor het veroorzaken van geluidsoverlast. De politie heeft het feest beëindigd.

Het festijn werd gehouden in een bedrijfspand aan de Dijkstraat. Rond 01.00 uur zagen surveillerende agenten diverse auto’s geparkeerd staan bij een woning in die straat. Ook stonden er mensen op de parkeerplaats. Toen de agenten een kijkje gingen nemen, hoorden ze luide muziek uit een van de bedrijfsloodsen bij de woning komen. Daarop kwamen meer agenten ter plaatse.

In de loods bleek een feestje aan de gang te zijn. In de ruimte was er onder meer een tap- en muziekinstallatie. Bij het zien van de agenten gingen meerdere bezoekers ervandoor. De politie geeft aan dat illegale feesten kunnen leiden tot verdere verspreiding van het coronavirus, met als gevolg meer besmette personen en een nog grotere druk op de gezondheidszorg.
een paar seconden geleden
Meer dan de helft van coronapatiënten heeft half jaar na opname nog ernstige klachten
Meer dan de helft van de coronapatiënten die wordt opgenomen in het ziekenhuis ondervindt een half jaar na de opname nog altijd hinder van de besmetting, blijkt uit onderzoek van de GGD Amsterdam en het Amsterdamse UMC. Drie maanden na de opname blijken vier op de vijf opgenomen patiënten nog last te hebben, bevestigt een woordvoerder van de GGD na berichtgeving door Het Parool. Lees hier verder.
een paar seconden geleden
Onderzoek of mensen met 'oude' besmetting ook nog maar één prik hoeven
Menno de Jong, viroloog van het Amsterdam UMC en tevens OMT-lid, gaat onderzoeken of mensen die langer dan zes maanden geleden besmet zijn geweest met het coronavirus slechts één vaccinatie nodig hebben. Dat zegt hij in een interview met AT5.

Mensen die het afgelopen half jaar positief zijn getest op corona kunnen sinds kort bij het maken van een vaccinatieafspraak zeggen dat ze nog maar één afspraak voor een prik willen maken. Personen die langer dan zes maanden geleden besmet zijn geweest, moeten nu nog twee vaccinaties krijgen.

Voor het onderzoek waar De Jong het over heeft, worden 170 mensen gevaccineerd. "Daaruit kunnen we enerzijds even kijken of die eenmalige vaccinatie volgens het huidige advies goed is voor iedereen, ongeacht of je oud of jong bent, of misschien een andere ziekte erbij hebt. Maar ook kunnen we kijken of dat ook geldt voor mensen die langer geleden besmet zijn geweest. Een jaar geleden, tijdens de eerste golf. Als dat zo is, dan kan het advies van de Gezondheidsraad eigenlijk uitgebreid worden naar mensen die langer geleden besmet zijn."
een paar seconden geleden
Man in België overlijdt bij verstoppingspoging na inval op coronafeest
Een 21-jarige man in Antwerpen is in de nacht van zaterdag op zondag overleden nadat hij uit een raam klom om zich te verstoppen van de politie, die ter plaatse was gekomen om een coronafeest te beëindigen. De man kroop uit het raam en viel naar beneden, schrijft Nieuwsblad.

De Belg zou met zeven anderen op de bovenste verdieping van een hotel in een kamer hebben gezeten. De politie kreeg meerdere meldingen binnen van geluidsoverlast. Ook het hotelpersoneel zou de groep al vergeefs hebben aangesproken.

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever reageert geschokt op het incident en betuigt zijn medeleven aan de familie van het slachtoffer. "Het overlijden van zo'n jong iemand confronteert ons pijnlijk met de gevolgen van lange lockdownperiodes op het mentaal welzijn, in het bijzonder jongeren", citeert Nieuwsblad.

Een onderzoek is ingesteld naar het incident. De andere hotelgasten, het hotelpersoneel en de betrokken politiemensen waren zwaar aangeslagen en zijn opgevangen door slachtofferhulp.
een paar seconden geleden
RKI: 15 procent Duitsers heeft eerste dosis coronavaccin gekregen
Zo'n 15 procent van de Duitsers heeft inmiddels een eerste dosis coronavaccin toegediend gekregen, meldt het Robert Koch-Insti­tut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM. Volgens het RKI hebben 12,7 miljoen mensen in elk geval de eerste dosis ontvangen. Zo'n 4,9 miljoen mensen (5,9 procent) hebben beide prikken al gehad.

Het tempo van het Duitse vaccinatieprogramma is flink opgeschroefd sinds huisartsen mee zijn gaan inenten tegen het coronavirus. Afgelopen donderdag konden er meer dan 700.000 mensen in één dag worden gevaccineerd. In de meeste deelstaten zijn de huisartsen woensdag begonnen met prikken. Door de hele Bondsrepubliek doen er ruim 35.000 praktijken mee aan de vaccinatiecampagne.

Wel wordt verwacht dat het tempo van het vaccinatieprogramma weer zal dalen als de voorraad vaccins slinkt. Medio april worden er naar verwachting tijdelijk minder doses geleverd aan huisartsenpraktijken in Duitsland.
een paar seconden geleden
Politie maakt eind aan feest in Naaldwijk, 40 aanhoudingen
Agenten hebben in de nacht van zaterdag op zondag een einde gemaakt aan een illegaal feest in een schuur aan de Opstalweg in het Zuid-Hollandse Naaldwijk. Alle aanwezige feestgangers, pakweg veertig mensen, zijn aangehouden omdat ze niet wilden vertrekken, zegt een politiewoordvoerster.

De dienders hoorden rond 0.30 uur tijdens een surveillance harde muziek in de schuur en vermoedden een illegaal feest. Ze riepen versterking in. Bij het zien van de agenten waarschuwde de 62-jarige bewoner de aanwezigen, die in een tuinhuis vluchtten en weigerden de deuren te openen. De deur werd daarop geforceerd door de agenten.

De feestvierders wilden niet luisteren naar de aanwijzingen van de politie en negeerden de coronamaatregelen. Daarom werden ze aangehouden. "Het gaat om mensen in de leeftijd van 19 tot en met 29 jaar", aldus de politie.
een paar seconden geleden
Frankrijk passeert grens van vijf miljoen positieve tests
In Frankrijk zijn sinds de start van de coronapandemie vijf miljoen positieve coronatests afgenomen, blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins University. Frankrijk is pas het vierde land dat de grens passeert, na India, Brazilië en de Verenigde Staten.

In het land kwamen ruim 98.000 inwoners met COVID-19 te overlijden. Frankrijk verkeert momenteel in een zware lockdown. Er geldt een avondklok vanaf 19.00 uur en inwoners mogen zich niet verder dan 10 kilometer van hun huis begeven. Scholen zijn nog ruim twee weken dicht en ook niet-essentiële winkels zijn gesloten. Zaterdag meldde het land ruim 43.000 positieve testen.
een paar seconden geleden
Zo werkt het vaccin van Janssen in je lichaam
Zo werkt het vaccin van Janssen in je lichaam
een paar seconden geleden
Zuid-Korea zet AstraZeneca niet meer in bij dertigminners
Zuid-Korea heeft zondag het prikproces met AstraZeneca hervat. Woensdag legde het land, net zoals meerdere EU-landen eerder deden, het prikproces met het middel stop nadat bij personen die recent met het middel gevaccineerd waren zeldzame tromboseklachten opspeelden.

Nu is vastgesteld dat het gaat om een extreem zeldzame bijwerking van het vaccin, hebben meerdere landen het prikken weer hervat, al dan niet met een leeftijdsstop. Ook Zuid-Korea voegt zich bij die rij landen. Inwoners onder de dertig jaar zullen een ander vaccin toegediend krijgen. Overigens heeft de Europese toezichthouder EMA geconcludeerd dat de voordelen van het vaccin vele malen groter zijn dan het risico op de zeer zeldzame bijwerking. 
een paar seconden geleden
Catshuisoverleg over opheffen avondklok en heropening terrassen
Een deel van het kabinet komt zondag in het Catshuis bijeen om met onder anderen RIVM-baas Jaap van Dissel te praten over de corona-aanpak. Volgens ingewijden liggen er versoepelingen op tafel, maar vanuit het Outbreak Management Team (OMT) klinken zorgen dat die versoepelingen te vroeg komen omdat de druk op de zorg toeneemt. 

Deze week kwam naar buiten dat het kabinet per 21 april de terrassen wil heropenen en de avondklok wil opheffen, als de cijfers het toelaten. Het kabinet wil daarnaast dat studenten in het hoger onderwijs weer fysiek naar college kunnen. Zij moeten dan vooraf getest worden en zich houden aan de coronaregels, zoals het houden van 1,5 meter afstand.

Ook voor winkels wordt wellicht meer mogelijk, maar ingewijden twijfelden eerder of die versoepeling de eindstreep haalt. Zij wezen er ook op dat winkels nu al op afspraak klanten mogen ontvangen, of spullen kunnen laten afhalen.

Er worden zondag geen formele besluiten genomen. Dinsdag geven demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge weer een persconferentie. Zij zullen dan een plan ontvouwen om stapsgewijs de samenleving te heropenen. De Jonge waarschuwde vrijdag in het RTL-programma BEAU voor al te veel optimisme. Hij wilde niet op de besluitvorming van dinsdag vooruitlopen. "Maar ik wil wel toevoegen dat we geen domme dingen gaan doen voor de zorg."
een paar seconden geleden
Ziekenhuizen moeten nu ook noodgedwongen hart- en kankeroperaties uitstellen
Een deel van de ziekenhuizen in Nederland heeft door het verder afschalen van de reguliere zorg hart- en kankeroperaties moeten uitstellen, schrijft de Volkskrant zondag na een rondgang langs ziekenhuizen en ic-hoofden. Tot dusver stelden ziekenhuizen vooral operaties uit voor problemen die geen acuut gezondheidsgevaar vormen voor de patiënt, zoals knie- en heupoperaties.

Volgens ic-voorzitter Diederik Gommers moeten nu echter ook openhartoperaties en sommige kankerbehandelingen worden uitgesteld. "Die operaties kan je eigenlijk niet langer dan zes weken uitstellen. We hadden daarvan gezegd; die willen we niet afschalen, maar we zitten nu op het punt dat we dat niet meer kunnen waarmaken", aldus Gommers in gesprek met het dagblad.
een paar seconden geleden
Waarom Hongarije al een op de drie volwassenen kon inenten en Bulgarije bijna niemand
Hongarije en Malta zijn de EU-lidstaten die burgers het snelst tegen COVID-19 vaccineren. Bijna een op de drie volwassenen in Hongarije hebben hun eerste prik al gehad. Dat staat in schril contrast met Bulgarije, dat het vaccinatieprogramma niet van de grond krijgt en qua priksnelheid de hekkensluiter is. Lezers van ons discussieplatform NUjij vroegen zich af hoe het kan dat dit verschil zo groot is. Lees hier hoe het zit.
5 uur geleden
Frankrijk verlengt periode tussen eerste en tweede prik 
Frankrijk gaat de periode tussen de eerste en tweede dosis van coronavaccins verlengen. Nu zit er nog vier weken tussen de eerste en tweede prik, maar vanaf 14 april wordt dat zes weken. Zo hoopt de minister van Volksgezondheid Olivier Véran de vaccinatiecampagne te versnellen, kondigt hij zondag aan in Le Journal du Dimanche. Het verlengen van de periode tussen de doses zal geen invloed hebben op de veiligheid en werking van het vaccin. 

In Frankrijk worden de vaccins van Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca geprikt. Die laatste wordt vanaf maandag ook beschikbaar gesteld voor iedereen boven 55 jaar oud, ook voor mensen buiten de hoog-risicogroepen.
6 uur geleden
Tientallen vluchten naar Aruba, veelal Amerikaanse toeristen
Aruba kent zaterdag het grootste aantal vliegtuigen dat op één dag op de luchthaven landt sinds het begin van de coronapandemie. Naar verwachting komen meer dan dertig vliegtuigen naar het eiland, goed voor ruim 3.500 passagiers.

Het gaat voornamelijk om Amerikaanse toeristen die met een negatieve PCR-test het land binnen mogen komen. Aruba is altijd erg in trek geweest bij toeristen uit de Verenigde Staten. De Arubaanse luchthavenautoriteit verwacht dat de passagiersaantallen op het eiland verder gaan stijgen nu de vraag naar vliegreizen op de Amerikaanse markt weer toeneemt, en steeds meer Amerikanen zijn gevaccineerd.