Blijf in ons liveblog op de hoogte van de ontwikkelingen rondom het coronavirus in binnen- en buitenland.
Meer dan 5.000 coronadoden in Argentinië
Het dodental als gevolg van het coronavirus is in Argentinië de 5.000 gepasseerd. Dat meldt de regering woensdag. Het Zuid-Amerikaanse land was sinds 20 maart in quarantaine, maar sinds versoepelingen zijn doorgevoerd in verschillende regio's begon het aantal nieuwe besmettingen weer te stijgen.

In Argentinië zijn nu 5.004 mensen overleden aan het virus en woensdag werden er 7.043 nieuwe besmettingen gemeld. Het totaal aantal besmettingen komt daarmee op 260.911 te staan.

Ondanks strenge maatregelen in de hoofdstad van het land, Buenos Aires, het centrum van de uitbraak in Argentinië.
21 minuten geleden
Zanger Trini Lopez (83) overleden aan gevolgen van coronavirus
If I had a hammer-zanger Trini Lopez is dinsdag (lokale tijd) in zijn woonplaats Los Angeles overleden op 83-jarige leeftijd. De zanger, die in 2013 nog optrad in Nederland tijdens de concerten van André Rieu, stierf aan de gevolgen van het coronavirus.

Lees hier meer.
één uur geleden
Dodelijkste dag in Australië door coronavirus tot nu toe, 21 sterfgevallen
Woensdag was met 21 sterfgevallen de dodelijke dag van de COVID-19-uitbraak in Australië tot nu toe. De vorige dag met het hoogste sterftecijfer als gevolg van het coronavirus in het land was eerder deze week, toen er 19 mensen om het leven kwamen.

Ook meldt Australië woensdag 410 nieuwe besmettingen, waarmee de reeks van drie dagen met telkens minder dan 400 nieuwe besmettingen per dag ten einde is gekomen.

Vorige week werden nieuwe maatregelen ingevoerd in de op een na grootste Australische stad, Melbourne, nadat daar een sterke stijging in nieuwe besmettingen werd gemeld. In totaal telt Australië 22.000 bevestigde besmettingen en 352 sterfgevallen.
2 uur geleden
Nieuw-Zeeland stelt ontbinding parlement voor nieuwe verkiezingen uit
Nieuw-Zeeland stelt de ontbinding van het parlement, een belangrijke stap in de aanloop naar de verkiezingen, uitgesteld vanwege de nieuwe coronamaatregelen in het land. Sinds er onlangs vier nieuwe COVID-19-besmettingen werden vastgesteld, is er een nieuwe lockdown in het land in gesteld. 

Premier Jacinda Ardern liet weten dat hoewel deze stap naar de verkiezingen wordt uitgesteld, er nog niet is besloten over de eventuele uitstel van de verkiezingen in het geheel.
6 uur geleden
Het belangrijkste coronanieuws van dinsdag 11 augustus

Binnenland: 
  • Personen die in nauw contact zijn geweest met een coronpatiënt, moeten verplicht in thuisquarantaine, zo maakte coronaminister Hugo de Jonge bekend. Nu is dat nog een "dringend advies". Welke straf je krijgt als je je niet aan de quarantaine houdt, wordt later bekendgemaakt.
  • Vanaf donderdag direct na middernacht is er in Nederland weer een inreisverbod voor reizigers uit Marokko vanwege het toegenomen aantal coronabesmettingen in dat land. Alleen mensen die een essentiële reis maakten, mogen Nederland nog in.
  • Afgelopen week zijn testten 4.036 mensen in Nederland positief op het coronavirus. Dat is zo'n 56 procent meer dan de week ervoor. Toen ging het nog om ruim 2.500 nieuwe besmettingen.
  • Wel blijft het aantal ziekenhuisopnames achter. Jaap van Dissel van het RIVM denkt dat dit komt doordat nu in verhouding meer jongere mensen worden besmet dan in voorgaande maanden. Zij kampen minder vaak met onderliggende gezondheidsproblematiek en hoeven dus relatief gezien minder vaak opgenomen te worden. 
  • Het RIVM brengt deze week een advies over zelfquarantaine uit. Die kan mogelijk worden ingekort van veertien naar tien dagen, maar dat is nog onzeker, benadrukt Van Dissel.
  • Om het bron- en contactonderzoek efficiënt in te kunnen zetten, moeten Nederlanders zich sneller laten testen op het coronavirus, vindt Van Dissel. Momenteel duurt het bijna vier dagen voordat mensen die naar voren komen in het bron- en contactonderzoek, zich laten testen. 

Buitenland: 
  • Het Russische ministerie van Volksgezondheid heeft groen licht gegeven voor de ingebruikname van een eerste COVID-19-vaccin. Het land wil, als de laatste testfases zijn afgerond, als eerste land overgaan tot een grootschalige inentingscampagne. Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft Rusland toestemming gevraagd om het vaccin onder de loep te nemen.
  • In Nieuw-Zeeland zijn voor het eerst in 102 dagen tijd nieuwe binnenlandse besmettingen bevestigd. De autoriteiten hebben bij vier leden van hetzelfde huishouden het COVID-19-virus vastgesteld. Volgens de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern is het onduidelijk hoe de gezinsleden het virus hebben opgelopen.