Lees hier de belangrijkste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen-en buitenland.
Beoordeling van eerste Europese coronavaccin gestart
Het Europees Geneesmiddelenbeoordelingscomité CHMP is vandaag gestart met de beoordeling van het eerste Europese coronavaccin. Het gaat om het vaccin dat wordt ontwikkeld door het farmaceutische bedrijf AstraZeneca in samenwerking met de universiteit van Oxford. Er wordt bij de beoordeling een versnelde procedure gehanteerd. 

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) zit namens Nederland in het beoordelingscomité. "De beoordeling van het vaccin tegen COVID-19 verloopt volgens een zogenoemde 'rolling review'", meldt het CBG. "Dat betekent dat er niet wordt gewacht tot het complete onderzoek is afgerond, maar dat het bedrijf nu al de eerste gegevens deelt."

Het comité heeft nu de resultaten uit het laboratoriumonderzoek. De resultaten van het onderzoek met vrijwilligers worden later aangeleverd. De klinische proeven werden vorige maand kort gestaakt vanwege een mogelijk ernstige bijwerking bij één proefpersoon. Bij de beoordeling van het coronavaccin wordt hier extra goed naar gekeken, aldus het CBG. (Foto: Pro Shots)
10 minuten geleden
Nederlandse reizigers vast op Sicilië na positieve tests aan boord

Een groep van 36 reizigers, voornamelijk Nederlanders, zit vast op vliegveld Trapani op Sicilië, meldt De Telegraaf. Drie mensen aan boord van een Nederlands toestel bleken besmet te zijn met corona, waardoor de mensen die om hen heen in het vliegtuig zaten nu niet zomaar het eiland op mogen, ondanks dat zij zelf negatief testten op het virus. Een sneltest is sinds donderdag bij aankomst op Sicilië - en ook Sardinië - verplicht.
27 minuten geleden
Alle medewerkers van 75 Rotterdamse scholen gaan mondkapje dragen

Alle medewerkers van ongeveer 75 Rotterdamse scholen die vallen onder de stichting BOOR, gaan een mondkapje dragen als ze door school lopen of op het schoolterrein zijn. Het mondkapje hoeft niet op in het eigen klaslokaal of als collega’s in de teamkamer of op een werkplek zitten. Leerlingen hoeven ook geen mondkapje op. De stichting heeft tot de maatregel besloten wegens de snelle stijging van het aantal coronabesmettingen in de regio Rotterdam.

Stichting BOOR verzorgt het openbaar (speciaal) basisonderwijs, voortgezet onderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs in Rotterdam. In totaal gaat het om 75 scholen, waar dagelijks aan ongeveer 30.000 leerlingen wordt lesgegeven.

Leerkrachten en andere medewerkers moeten vanaf maandag op de gangen en in de trappenhuizen van de school en op alle overige plekken in de school waar zij met anderen in aanraking kunnen komen, het kapje op. (ANP)
31 minuten geleden
Verenigde Naties: Vrouwen zien de grootste gevolgen van COVID-19

Vrouwen zijn de dupe van de economische en sociale gevolgen van de coronapandemie. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, zei dat donderdag bij een evenement ter gelegenheid van de 25e verjaardag van de Vierde Wereldvrouwenconferentie. Deze conferentie zette in 1995 de verbetering van de positie van de vrouw op de agenda.

De coronapandemie heeft volgens de VN-chef de slechte positie van vrouwenrechten blootgelegd. Hij zegt dat vrouwen de dupe zijn van de economische gevolgen van de pandemie, omdat vrouwen vaak als eersten hun baan verloren. Ook is er volgens hem een 'schaduwpandemie' van (seksueel) geweld tegen vrouwen gaande.

Als we nu geen actie ondernemen, zou het coronavirus ervoor kunnen zorgen dat een hele generatie van vooruitgang in gelijkheid tussen vrouw en man wordt weggevaagd, zei Guterres. De oplossing ligt volgens hem in een gelijkwaardige vertegenwoordiging van vrouwen in regeringen, directiekamers en bij vredesonderhandelingen. (ANP)
één uur geleden
Ministerie bevestigt advies om mondkapje te dragen op middelbare school

Leerlingen op middelbare scholen worden nu ook geadviseerd een mondkapje te dragen onder schooltijd, bevestigt het ministerie van Onderwijs donderdagmiddag. Het advies geldt alleen in situaties waar ze geen 1,5 meter afstand kunnen houden van leraren, bijvoorbeeld in de gangen. Leerlingen hoeven in de klas geen mondkapje te dragen.
één uur geleden
Italië telt voor het eerst meer dan tweeduizend nieuwe positieve tests sinds april

De Italiaanse gezondheidsautoriteiten melden vandaag dat in de laatste 24 uur 2.548 nieuwe positieve tests zijn gemeld Het is voor het eerst dat het aantal tests de tweeduizend overstijgt sinds 29 april.

Italië meldt verder dat 24 mensen overleden aan de gevolgen van COVID-19 sinds gisteren. Dat aantal ligt fors lager dan het aantal dagelijkse doden als gevolg van het virus in maart en april.
2 uur geleden
Sanquin heeft al 8.800 doses van coronamedicijn gemaakt
Bloedbank Sanquin heeft 8.800 doses gereed van een medicijn, gemaakt uit plasma van voormalige coronapatiënten, dat kwetsbare mensen tijdelijk bestand moet maken tegen het coronavirus. Sanquin bevestigt een bericht van Hart van Nederland daarover.

Het gaat niet om een vaccin, want dat laat het lichaam zelf antistoffen tegen het virus aanmaken. Het is een medicijn dat de antistoffen bevat en maar tijdelijk werkt. Er moet nog een procedure worden afgesproken met het gezondheidsministerie, maar daarna moet het testen van de nieuwe remedie al snel beginnen. Sanquin hoopt op eind oktober.

De bloedbank zamelde plasma in van zestienduizend donoren die COVID-19 hebben gehad en dus antistoffen in zich dragen. Een tegenvaller was echter dat de werking daarvan korter duurde dan gehoopt. Er is nu 6.000 kilo geschikt plasma verzameld, maar het moet zeker 30.000 kilo worden. Sanquin zamelt daarom nog steeds bloed in.
2 uur geleden
Tot dertig gasten toegestaan op huwelijksfeesten in Zeeland
De veiligheidsregio Zeeland heeft donderdag besloten dat mensen die de komende drie weken in Zeeland in het huwelijk treden, een feestje of etentje mogen geven voor maximaal dertig mensen. Die vrijstelling is er zodat "de gasten na het jawoord nog samen kunnen komen met het bruidspaar".

Huwelijksfeesten moeten onder de nieuwe coronaregels aan dezelfde richtlijnen voldoen als de rest van de horeca. Dat betekent dat er slechts voor vier personen of één huishouden kan worden gereserveerd. Ondanks de vrijstelling tot dertig personen moeten de gasten zich wel aan de andere regels houden, zoals het voldoende afstand houden en blijven zitten.

Tijdens de huwelijksvoltrekking mogen in heel Nederland binnen dertig mensen aanwezig zijn en buiten veertig. Alleen bij een kerkelijk huwelijk zijn honderd mensen welkom, want voor kerken gelden andere regels.
3 uur geleden
Het totale aantal coronapatiënten dat in de ziekenhuizen is opgenomen, is donderdag gedaald. Ondanks enige stabilisatie zal de stijging van het aantal ziekenhuisopnames doorgaan. Ziekenhuis maken daarom nu al plannen om te kijken welke reguliere zorg uitgesteld kan worden.
'Ziekenhuizen plannen al welke reguliere zorg uitgesteld wordt'
'Ziekenhuizen plannen al welke reguliere zorg uitgesteld wordt'
3 uur geleden
Kuipers: 'Wacht geen drie weken met extra maatregelen bij verslechtering'
Als het aantal besmettingen met het coronavirus in de loop van komende week nog steeds oploopt, dan moeten er eerder dan over drie weken extra maatregelen worden genomen. Dat zei Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), donderdagmiddag. Lees hier meer. (Foto: ANP)
4 uur geleden
Aantal nieuwe positieve coronatests (3262) ongeveer gelijk aan dag eerder
Het aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen is donderdag (3.262) iets minder dan een dag eerder (3.302). Het totale aantal ziekenhuisopnames steeg met 47 en er kwamen dertien nieuwe sterfgevallen bij, blijkt uit data van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het is de derde dag op een rij dat het RIVM dertien nieuwe sterfgevallen registreert.

Niet alle opnames, tests en sterfgevallen vonden het afgelopen etmaal ook daadwerkelijk plaats. Soms krijgt het RIVM een melding op een later moment binnen vanwege de verwerkingstijd.
4 uur geleden
Hoekstra weerspreekt versobering steunmaatregelen: 'Is geen half pakketje'
Minister Wopke Hoekstra (Financiën) wil best kijken of het derde steunpakket nog verstandig is als de situatie rondom het coronavirus en de impact op de economie "dramatisch verslechtert", maar vooralsnog is daar geen sprake van. De bewindsman spreekt van een "robuust" pakket.

"Ik wil met kracht het beeld wegnemen dat er een soort half pakketje over is per oktober", zei Hoekstra donderdag in de Tweede Kamer tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen.

Tijdens het debat over de Rijksbegroting voor komend jaar waren er al veel vragen over het inmiddels derde steunpakket voor ondernemers die zijn geraakt door de economische malaise vanwege de coronacrisis. Hoewel het pakket nog geen dag oud is - de ingangsdatum is 1 oktober en loopt tot en met juni 2021 - is het de vraag of het niet al is ingehaald door het oplaaiende coronavirus.
4 uur geleden
Kabinet trekt 360 miljoen euro uit: Ventilatie in bijna 800 scholen niet 'coronaproof'
Onderwijsminister Arie Slob trekt 360 miljoen euro uit om schoolbesturen en gemeenten te helpen met het verbeteren van hun ventilatiesysteem. Uit onderzoek blijkt dat bij 11 procent van de basis- en middelbare scholen (zeker 777 locaties) technische aanpassingen nodig zijn om garant te staan voor gezonde lucht.

Op dit moment voldoen bijna achthonderd scholen nog niet aan de wettelijke ventilatienormen, schrijft het ministerie van Onderwijs donderdag. De scholen worden geadviseerd om voorlopig te ventileren door continu ramen en deuren open te zetten. Ook kunnen ze andere maatregelen nemen, zoals extra ventilatieroosters of hogere klapramen installeren.

De ventilatiesystemen werden door het Landelijke Coördinatieteam Ventilatie op Scholen onder de loep genomen in het proces om scholen 'coronaproof' te maken. Een goed ventilatiesysteem zou namelijk de verspreiding van het coronavirus helpen tegengaan. (Foto: ANP)
5 uur geleden
Twee coronapatiënten meer op de ic, ziekenhuisopnames gedaald
Het aantal coronapatiënten op de intensive cares (ic) is met twee gestegen naar 152, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS). Het totaal aantal opgenomen coronapatiënten, inclusief mensen die buiten de ic's in het ziekenhuis liggen, is gedaald met tien, aldus het LCPS. Non-coronapatiënten meegerekend bedraagt de totale ic-bezetting nu 763, veertien meer dan een dag eerder. Er zijn twee patiënten verplaatst tussen regio's.
5 uur geleden
Zestien Utrechtse culturele locaties vrijgesteld van publiekslimiet
Na Amsterdam heeft de Veiligheidsregio Utrecht nu ook een aantal culturele locaties zoals poppodia en theaters vrijgesteld van het nieuwe limiet van dertig personen publiek. Zestien locaties in de regio Utrecht, waaronder de Jaarbeurs, Tivoli Vredenburg en de Stadsschouwburg mogen per zaal maximaal 250 personen ontvangen. Het gaat om de volgende podia:

 • De Flint, Amersfoort
 • Fluor, Amersfoort
 • Sint Joriskerk, Amersfoort
 • Theater De Speeldoos, Baarn
 • Het Huis van Eemnes, Eemnes
 • Theater Aan de Slinger, Houten
 • Fulco Theater, IJsselstein
 • Theater De Kom, Nieuwegein
 • Jaarbeurs, Utrecht
 • Tivoli, Utrecht
 • Stadsschouwburg, Utrecht
 • De Paardenkathedraal, Utrecht
 • Theater Lampengiet, Veenendaal
 • Het Klooster, Woerden
 • Calypso Theater, Wijk bij Duurstede
 • FIGI, Zeist

Veiligheidsregio's mogen naar eigen inzicht uitzonderingen maken voor het maandag ingestelde limiet. Dat leidt tot grote onzekerheid bij podia en theaters, meldt de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) tegen Trouw80 procent zou wachten op een vrijstelling, aldus de vereniging.
5 uur geleden
Sicilië verplicht coronatest voor reizigers vanuit Nederland
Gezondheidsautoriteiten op Sicilië eisen voortaan dat Nederlanders bij aankomst op het Italiaanse eiland een coronasneltest afnemen. Daarnaast moeten Nederlandse reizigers zich voor hun vertrek registreren bij de Siciliaanse autoriteiten, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. 

Ook het eiland Sardinië wil dat reizigers zich vooraf online registeren. Het reisadvies voor beide eilanden blijft ongewijzigd op geel staan.
6 uur geleden
België versoepelt coronaregels
België heeft vandaag een aantal coronaregels versoepeld. Zo is het niet langer verplicht om buiten een mondkapje te dragen en is de periode van zelfquarantaine, als een Belg klachten krijgt, teruggebracht van twee naar één week, met een coronatest op de vijfde dag.

Mondkapjes blijven verplicht op plaatsen waar geen afstand gehouden, relatief drukke plekken en in winkels en het openbaar vervoer.

Belgen worden daarnaast geadviseerd vanaf vandaag maximaal vijf personen uit te kiezen uit andere huishoudens met wie zij veel contact blijven houden. Eerder moesten Belgische gezinnen als collectief vijf personen aanwijzen.
7 uur geleden
Advies: Draag mondkapje in gang, aula en kantine middelbare school
Aan middelbare scholen wordt geadviseerd om leerlingen en leraren een mondkapje te laten dragen in de gangen, de aula en de kantine. Het mondkapje kan in de les weer afgedaan worden, zo wordt donderdag gemeld door NOS en RTL.

In een overleg met het ministerie van Onderwijs zou de onderwijssector de wens voor het dragen van mondkapjes hebben uitgesproken, zo melden bronnen.

Eerder adviseerde het kabinet het dragen van niet-medische mondkapjes al in publieke binnenruimtes. Hierbij valt te denken aan winkels, maar ook aan cafés, restaurants, theaters en concertzalen. Als je eenmaal op je plek zit, kan het mondkapje weer afgedaan worden.
7 uur geleden
Servië gaat telling van coronasterfgevallen onderzoeken na kritiek 
Servië gaat de officiële telling van overleden COVID-19-patiënten onderzoeken nadat een van de belangrijkste medische adviseurs van de overheid zegt dat het werkelijke getal waarschijnlijk veel lager ligt. Sinds maart zijn er 33.551 mensen positief getest en 749 patiënten overleden.

Het aantal sterfgevallen in de hoofdstad Belgrado zou volgens de Pedrag Kon, lid van het crisisteam van de overheid, drie keer lager liggen dan de officiële cijfers. De overheid heeft een onderzoek ingesteld.
7 uur geleden
Politie deelt coronaboetes uit na ontdekken feest in Tilburg
De politie heeft woensdagavond aan elf mensen een boete uitgedeeld omdat ze in een horecapand lachgas gebruikten en de coronaregels niet in acht namen. De agenten kwamen na meldingen van geluidsoverlast rond 23.40 uur al een kijkje nemen. Toen hoorden ze niets. Om 02.50 is de meldkamer opnieuw gebeld en hierop zijn de feestende mensen wel aangetroffen. " De gemeente had de vergunning op dit horecapand al recent ingetrokken", zo laat de politie weten.
8 uur geleden
Kwartaalwinst H&M valt lager uit door coronacrisis, modeketen kondigt winkelsluitingen aan
H&M zal in het komende jaar wereldwijd 350 vestigingen sluiten en honderd nieuwe vestigingen openen, zo meldt het Zweedse modeconcern donderdag bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers. Het bedrijf boekte een winst voor belastingen van 2,37 miljard Zweedse kroon (omgerekend 225,8 miljoen euro). 

De kwartaalwinst is meer dan de helft lager dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat was te wijten aan onder meer het gegeven dat negenhonderd van de ruim vijfduizend winkels van de groep aan het begin van het afgelopen kwartaal nog gesloten waren vanwege de coronacrisis. Daar waren er aan het einde van het derde kwartaal weer zevenhonderd van open. Desondanks viel de omzet de afgelopen drie maanden 16 procent lager uit.
8 uur geleden
Hongarije zet sluiting van grenzen door tot eind oktober
De grenzen van Hongarije blijven voorlopig gesloten, schrijft persbureau Reuters op basis van het Hongaarse parlementslid Gergely Gulyas. Het land wil zich naar eigen zeggen volledig focussen op het indammen van de virusuitbraak in het eigen land. Voor Hongarije geldt een negatief reisadvies omdat de gesloten grenzen de bewegingsvrijheid van Nederlandse reizigers inperkt.
8 uur geleden
Het laatste nieuws uit het buitenland:
 • Polen en Slowakije melden nieuwe dagrecords van het aantal positieve testen. In Slowakije gaat het 'slechts' om bijna 800 tests, wat opnieuw een forse stijging is ten opzichte van voorgaande dagen. Polen meldt bijna tweeduizend positieve tests waarmee het totale aantal de 100.000 nadert.
 • Ook Rusland ziet de coronacijfers sneller stijgen. Vandaag wordt met 8.945 positieve tests het grootste aantal gemeld sinds 12 juni. Het land nam tot dusver bijna 1,2 miljoen positieve tests af.
 • En ten slotte Indonesië, dat de 300.000 positieve tests nadert. Vandaag werden ruim vierduizend nieuwe tests gemeld, terwijl het dodental met 116 naar 10.856 steeg.
9 uur geleden
Rechtspraak geeft dringend advies tot dragen mondkapje in gerechtsgebouwen
Vanaf vrijdag 2 oktober wordt in de publieke ruimten van alle gerechtsgebouwen "dringend geadviseerd een mondkapje te dragen", zo laat de rechtspraak donderdag weten. In de zittingszalen kan het mondkapje afgedaan worden zodra je op je plek zit. Eerder werd al bekendgemaakt dat fysieke zittingen gewoon doorgaan omdat alle gerechtsgebouwen zo zijn ingericht dat 1,5 meter afstand houden overal mogelijk is.
11 uur geleden
KLM en bonden akkoord over loonoffer, nog geen deal met piloten
Luchtvaartmaatschappij KLM en de vakbonden voor het grond- en cabinepersoneel hebben op hoofdlijnen overeenstemming bereikt over versobering van de arbeidsvoorwaarden. Met de vliegers is nog geen akkoord, zo laat KLM donderdag weten.

De overeenstemming komt er onder andere op neer dat het KLM-personeel tijdelijk afziet van een loonsverhoging. Bovendien wacht medewerkers die meer dan anderhalf keer modaal verdienen een loonsverlaging. "Deze afspraken zijn nodig om de leningen van de overheid te verkrijgen en daarmee de toekomst van KLM zeker te stellen en zoveel mogelijk banen te behouden", aldus de luchtvaartmaatschappij. (Foto: Pro Shots)
11 uur geleden
De Bijenkorf stelt in alle filialen mondkapjes verplicht
De Bijenkorf gaat vanaf donderdag ook klanten in zijn overige warenhuizen in Amstelveen, Utrecht en Maastricht verplichten een mondkapje te dragen. Eerder waren de mondkapjes alleen verplicht in de filialen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven.

Premier Mark Rutte zei woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer dat voor heel Nederland een dringend advies geldt om in de publieke binnenruimte een mondkapje te dragen. Maandag gold dat advies alleen nog voor de grote steden. "De gezondheid en veiligheid van onze medewerkers en klanten hebben altijd onze prioriteit", laat een woordvoerder van de Bijenkorf weten.

Lees hier hoe het nu precies zit rondom mondkapjes binnen Nederland. (Foto: ANP)
11 uur geleden
Opnieuw besmetting ontdekt bij nertsenbedrijf
Het ministerie van Volksgezondheid meldt dat het coronavirus opnieuw is aangetroffen bij een nertsenbedrijf in Nederland. De nertsenfokkerij zit gevestigd in het Limburgse Egchel en telt ongeveer 5.750 moederdieren, die spoedig geruimd zullen worden. Het coronavirus is nu in totaal is bij 59 nertsenbedrijven aangetroffen. 

De nieuwe besmettingen kwamen aan het licht doordat het bedrijf was opgenomen in een monitoringssysteem. Daardoor werden dieren wekelijks getest op het virus. Eind augustus werd bekendgemaakt dat het kabinet in maart 2021 een einde wil maken aan de nertsenfokkerij, drie jaar eerder dan gepland.
11 uur geleden
Spaanse regering kondigt lockdown aan voor Madrid, regionale regering verzet zich
De Spaanse regering heeft een nieuwe lockdown aangekondigd voor de eigen hoofdstad Madrid vanwege een oplaaiing van het coronavirus. In de stad en directe omgeving werden de laatste twee weken meer dan een derde van alle 133.604 positieve coronatests afgenomen.

Als de lockdown van kracht is, mogen inwoners de regio niet verlaten, tenzij zij een zwaarwegende reden hebben, zoals werk of een medische afspraak. Daarnaast worden veel faciliteiten gesloten en wordt het samenscholingsverbod aangescherpt tot zes personen. 

De regionale regering van Madrid verzette zich al langer tegen de lockdown en sluit niet uit naar de rechter te stappen. Volgens BBC News vraagt men zich af of de lockdown in de rechtbank te verdedigen valt. De regionale regering besloot meermaals niet tot een lockdown over te gaan en trof alleen maatregelen voor de 45 zwaarst getroffen wijken.
13 uur geleden
'Opnamestop Supergirl en andere series door gebrek coronatestcapaciteit'
De opnames van onder meer de stripverfilming Supergirl, heksenserie Charmed en detectiveserie Nancy Drew liggen stil. De opnamelocatie van de series, de Canadese stad Vancouver, kampt met een tekort aan coronatestcapaciteit. Het is niet bekend of de opnamevertraging zal leiden tot een latere verschijningsdatum van de series. (Foto: BrunoPress)
13 uur geleden
CBS: Ruim 10.000 mensen aan COVID-19 overleden tussen maart en juni
Tussen maart en juni zijn 10.067 mensen overleden aan COVID-19, meldt het Centraal Bureau Statistiek (CBS) donderdag. Bij 7.797 sterfgevallen was het virus vastgesteld door de behandelende arts en bij 2.270 overledenen gaf een arts aan dat COVID-19 de vermoedelijke doodsoorzaak was.

Lees hier meer.
14 uur geleden
Lockdown en avondklok in Havana worden opgeheven
Cuba heeft besloten de lockdown en gedeeltelijke avondklok in Havana op te heffen. De maatregelen golden in de Cubaanse hoofdstad sinds 1 september. Het aantal dagelijkse positieve coronatests is gedaald naar 21 per stad en het reproductiegetal staat momenteel op 0,87. Daardoor vind de Cubaanse regering het gepast om de maatregelen te versoepelen.

Volgende week moet het openbaar weer worden opgestart, winkels kunnen hun gebruikelijke openingstijden weer aanhouden en onder meer horeca mag weer beperkt open. In november mogen scholen naar verwachting weer open. In heel Cuba zijn momenteel zesduizend positieve tests bekend en 122 personen zijn overleden aan de gevolgen van het virus.
17 uur geleden
Duitsland past reisadviezen aan voor gebieden in 11 Europese landen
Duitsland heeft de reisadviezen voor regio's in elf Europese landen aangescherpt wegens een verhoogd risico op besmetting met het coronavirus. Heel België in plaats van delen van het land krijgt nu een rood reisadvies.

Heel Frankrijk, behalve Grand Est, is nu ook een rood gebied. In Groot-Britannië zijn Wales en Noord-Ierland ook als risicogebieden bestempeld. Daarnaast zijn ook een aantal regio's in Oost-Europese landen aan de lijst toegevoegd, zoals in Estland en Hongarije.

Klik hier voor de complete lijst met aangescherpte reisadviezen.
19 uur geleden
Het belangrijkste coronanieuws van woensdag 30 september

Nederland:
 • Nederland heeft met 3.302 nieuwe positieve coronatests een nieuw dagrecord gevestigd, blijkt uit data van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Gisteren waren dat er nog 3.011. De GGD's hebben in de afgelopen week meer dan twintigduizend nieuwe positieve tests bij het RIVM gemeld.
 • Premier Mark Rutte roept iedereen op een mondmasker te dragen in de publieke binnenruimte. Dat zei hij vandaag in een Kamerdebat na een Kamerbrede oproep. Het gaat om een "dringend advies" dat per direct geldt. Lees hier hoe het precies zit in de praktijk.
 • In hetzelfde Kamerdebat erkende Rutte dat het kabinet twee weken geleden niet stevig genoeg heeft ingegrepen toen het aantal coronabesmettingen stevig begon te stijgen. "Het pakket aan maatregelen had steviger gemoeten", aldus de minister-president.
 • Horecabond KHN vindt dat ondernemers zelf moeten bepalen of zij het dragen van mondkapjes verplichten in hun zaak. KHN voegt eraan toe dat het kabinet beter moet onderbouwen wat het nut van de kapjes is.
 • Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) kan zich goed voorstellen dat mensen het soms even helemaal gehad hebben met de coronamaatregelen. Toch heeft ieder individu er volgens hem belang bij om zich aan de adviezen van het kabinet te houden.
 • De loonsubsidie in het derde steunpakket dat op 1 oktober ingaat, krijgt een kleine aanpassing. In de zogenoemde NOW 3-regeling worden werkgevers aangespoord mee te helpen bij het vinden van een nieuwe baan als zij iemand ontslaan. Doet een werkgever dat niet, volgt een boete 5 procent op de NOW-uitkering.
 • Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC), en zangeres Famke Louise hebben vanmiddag samen gesproken over hoe ze jongeren beter kunnen bereiken om het coronavirus te bestrijden. Hij heeft de ontmoeting ervaren als "ontzettend leuk".

Internationaal:
 • Duitsland heeft de coronamaatregelen in het land verder aangescherpt. In gebieden waar veel nieuwe besmettingen worden vastgesteld, mogen nog maximaal vijftig mensen een privéfeest of familiebijeenkomst bijwonen. Daarmee moet een landelijke lockdown koste wat kost worden voorkomen, zei bondskanselier Angela Merkel. 
 • De bij Nederlanders uiterst populaire kerstmarkt in de Duitse stad Düsseldorf gaat ondanks de coronapandemie door. Ook in andere steden in de aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen krijgen de markten groen licht.
 • België geeft ook Noord-Brabant, Gelderland, Flevoland en Groningen code rood. Wie er twee dagen of langer heeft verbleven, moet vanaf vrijdagmiddag bij aankomst in België een coronatest ondergaan en in quarantaine.
 • Bonaire stelt thuiswerken verplicht waar dat mogelijk is en horecagelegenheden mogen de deuren weer openen. Deze coronamaatregelen zijn onderdeel van een nieuw pakket dat gezaghebber Edison Rijna heeft aangekondigd. 
 • De Spaanse regering heeft woensdag een akkoord bereikt om een gedeeltelijke lockdown op te leggen aan de hele stad Madrid, waar gevallen van het coronavirus zich als een lopend vuurtje verspreiden.
 • De regering van Slowakije heeft de noodtoestand uitgeroepen, omdat het aantal coronabesmettingen snel stijgt. De autoriteiten krijgen buitengewone bevoegdheden: ze mogen medisch personeel dwingen te werken, zelfs als een personeelslid vakantie heeft. Ook kan de overheid medisch materiaal herverdelen, ook als het om leveringen gaat die al zijn besteld.
 • Het Israëlische parlement is woensdagochtend na urenlange debatten akkoord gegaan met een wet die demonstraties beperkt om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Critici menen dat de wet erop gericht is tegenstanders van premier Benjamin Netanyahu de mond te snoeren.