Blijf hier op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland.
MBO Raad: 'We zakken door het ijs'
De kwaliteit van het onderwijs in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) heeft flink te lijden onder de coronacrisis. "We zakken door het ijs", zegt voorzitter Adnan Tekin van de MBO Raad vandaag in Trouw.

Niet alleen hogescholen en universiteiten moeten zich aan de coronamaatregelen houden, maar ook de mbo-scholen. Maar bij zogenoemde praktijkvakken, zoals koken, groen- en dierverzorging of techniek, is dat vaak moeilijk. "Het hart van het mbo is het praktijkonderwijs. Daarom is het zo wrang dat we maar 30 procent fysiek onderwijs kunnen geven", aldus Tekin.

Een ander probleem is het tekort aan stageplekken door de coronacrisis, zegt hij in de krant. Op dit moment zijn er volgens de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven 20.500 plaatsen te weinig. "Het mbo heeft eigenlijk een soort huwelijk met het bedrijfsleven. We kunnen niet zonder elkaar."

Online onderwijs is volgens de voorzitter eigenlijk helemaal niet geschikt voor praktische opleidingen
één uur geleden
8.685 nieuwe positieve gevallen in Duitsland
Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in Duitsland is in de afgelopen 24 uur met 8.685 gestegen. Dat meldt het Robert Koch-Insti­tut (RKI) voor infectieziekten maandag. De stijging is kleiner dan een dag eerder, toen 11.176 nieuwe gevallen werden gerapporteerd. De cijfers vertonen zondag en maandag vrijwel altijd een dip.

Zaterdag ging het nog om 14.714 nieuwe gevallen. Dat was een record. Het totale aantal besmettingen in Duitsland staat nu op 437.866. Het gerapporteerde dodental steeg met 24 tot 10.056.
8 uur geleden
Nul nieuwe besmettingen in Melbourne, eerste keer sinds juni
De Australische stad Melbourne meldt maandag voor het eerst sinds juni nul positieve tests. De deelstaat Victoria, waar Melbourne de hoofdstad van is, telt de meeste coronabesmettingen van heel Australië.

Melbourne is dan ook onder een strenge lockdown sinds begin augustus en afgelopen weekend werd nog besloten versoepelingen uit te stellen. Dit omdat in een voorstad van Melbourne nieuwe besmettingen opdoken.

Ruim 15.000 mensen in en om de voorstad zijn getest en alle resultaten blijken negatief. Inwoners van Melbourne hopen dat er hierdoor eindelijk een versoepeling van de lockdown in zicht is.
zondag om 23:54
Het belangrijkste coronanieuws zondag 25 oktober

Binnenland:
  • Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt zondag 10.211 positieve coronatests. Niet al deze coronapatiënten zijn ook in het afgelopen etmaal geregistreerd. Door een storing in de computersystemen van de GGD's waren de gerapporteerde cijfers van zaterdag incompleet. De ontbrekende data zijn verwerkt in de cijfers van zondag. Gemiddeld werden dit weekend 9.440 positieve tests per dag gemeld.
  • Het afgelopen etmaal zijn er 191 nieuwe coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen en 28 op de intensive care, laat het LCPS weten. In totaal liggen er nu 2.147 Nederlandse coronapatiënten in de ziekenhuizen, 32 meer dan een dag eerder. Daarvan liggen er 1.657 buiten de intensive care, 43 meer dan een dag eerder. Op de ic's liggen er 490 coronapatiënten (waarvan twee in Duitsland), 11 minder dan de dag daarvoor. 
  • De politie heeft zondagnacht een eind gemaakt aan een groot illegaal feest in Hilversum. Meer dan driehonderd mensen waren afgekomen op het illegale dancefeest.

Buitenland:
  • Het aantal vastgestelde besmettingen in Frankrijk is zondag met een recordaantal gestegen: 52.010. Zaterdag werden nog 45.422 positieve tests gemeld. 
  • In Italië stijgen de besmettingscijfers ook. Hierdoor heeft premier Giuseppe Conte de landelijke coronavirusbeperkingen aangescherpt. Bioscopen, theaters, sportscholen en zwembaden moeten allemaal sluiten volgens de nieuwe regels, die maandag van kracht worden. Verder moeten restaurants en cafés om 18.00 uur stoppen met serveren, zei het kantoor van de premier. 
  • In verschillende landen zijn nieuwe maatregelen afgekondigd, omdat op veel plaatsen de besmettingscijfers snel oplopen. Zo wil de Spaanse regering bijvoorbeeld een avondklok tot volgend jaar mei. Hier een overzicht.
  • Het Robert Koch-Institut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, is in de nacht van zaterdag op zondag bestookt met brandbommen, meldt de Berlijnse politie. Een onbekend aantal mensen zouden flessen met brandbaar materiaal tegen de gevel van het RKI hebben gegooid. Een medewerker heeft de vlammen kunnen doven. Er vielen geen gewonden en de schade aan het gebouw heeft zich beperkt tot een gesneuvelde ruit, laat de politie weten.