Blijf hier op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland.
Lockdown in Melbourne na drie maanden opgeheven
In de Australische stad Melbourne is woensdag na drie maanden de lockdown opgeheven. Het land meldde maandag en dinsdag geen nieuwe besmettingen, maar woensdag zijn er wel twee nieuwe positieve tests geregistreerd. 

De stad met ruim vijf miljoen inwoners ziet restaurants en café weer open gaan en ook mogen inwoners meer mensen over de vloer hebben. Dit is voor het eerst sinds juli, toen er met ruim 700 nieuwe dagelijkse besmettingen werd besloten om een lockdown af te kondigen.

De deelstaat Victoria, waarvan Melbourne de hoofdstad is, is het zwaarst getroffen door het coronavirus in Australië. 97 procent van alle Australische coronadoden is in Victoria overleden. Het totale dodental in het land is 907.
31 minuten geleden
Een overzicht van het nieuws uit het buitenland:
 • Het aantal bevestigde besmettingen is in Duitsland met 14.964 gevallen gestegen. Daarnaast zijn ook 27 nieuwe sterfgevallen gemeld.
 • Rusland meldt met 346 nieuwe sterfgevallen een dagrecord. Niet eerder werden in 24 uur zoveel coronagerelateerde sterfgevallen gemeld. Daarnaast zijn 16.202 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd.
 • Ook Oekraïne meldt een recordaantal sterfgevallen. Het dodental is met 165 gestegen naar 6.755. Daarnaast zijn 7.474 nieuwe besmettingen aan het licht gekomen.
 • De noodtoestand in Thailand is verlengd naar eind november, zodat de coronamaatregelen van kracht kunnen blijven.
één uur geleden
Eerste snelteststraten gaan eind november open
De eerste teststraten met coronasneltests gaan eind november open. Dat schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat uiteindelijk om 25 nieuwe testlocaties.
 
De sneltest wordt daarnaast ook aangeboden op de circa zeven XL-locaties waar ook andere soorten coronatests worden afgenomen, zoals eerder bekend werd. De eerste XL-locatie gaat in december open. Lees hier meer. (Foto: ANP)
3 uur geleden
Kun je corona krijgen als je je aan alle regels houdt? 'Kans is nooit nul'
Is iemand besmet met het coronavirus, dan zal die zich vast niet aan de coronaregels hebben gehouden, toch? Dat hoeft niet altijd het geval te zijn, zegt een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid in Milieu (RIVM) in gesprek met NU.nl. Lees hier meer. (Foto: ANP)
9 uur geleden
Horeca voelt zich niet serieus genomen
De horeca werd moedeloos van de boodschap van minister Hugo de Jonge dat de huidige coronamaatregelen tot zeker december van kracht blijven. "Voor veel ondernemers is dat een zware dobber. Het eigen vermogen is vaak voor een groot deel op en de schulden stapelen zich op", zegt voorman Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland.

Willemsen was ook over het geboden steunpakket dat eerder dinsdag naar buiten kwam al niet te spreken. "Het is niet meer dan een goedbedoelde fooi. Als we 100 procent gesloten moeten blijven, moeten we ook 100 procent gecompenseerd worden." Bovendien komt het geld dat wel wordt geboden te laat. Bedrijven kunnen pas half november een aanvraag doen voor een bijdrage aan het loon en de vaste lasten. "Maar dan hebben we de lonen over oktober en november dus al weer zelf voorgeschoten."

De horeca heeft er vooral behoefte aan om serieus te worden genomen door het kabinet, zegt Willemsen. "We hebben nog steeds geen onderbouwing van de maatregelen gekregen ondanks een reeks brieven en nu krijgen we in een bijzin te horen dat we tot in december dicht moeten blijven. Het is tekenend voor hoe er met onze branche wordt omgesprongen." Die houding leidt bij de KHN-voorman tot "moedeloosheid en frustratie".

KHN hoopt dat er in het debat over de coronamaatregelen toch nog meer steun voor zijn sector komt. "We praten veel met de hele politiek, we hopen dat andere partijen voor ons opkomen.
9 uur geleden
Het belangrijkste coronanieuws van vandaag:

Binnenland
 • De huidige coronamaatregelen, waaronder de sluiting van de horeca, blijven zeer waarschijnlijk tot in december duren. Feestdagen als Sinterklaas en Sint-Maarten moeten in kleine kring gevierd worden, vertelden premier Rutte en minister De Jonge tijdens een persmoment.
 • Momenteel is er nog geen reden om maatregelen te verscherpen, legde Rutte uit. Volgende week dinsdag volgt een nieuwe persconferentie.
 • Een ruime meerderheid in de Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met de tijdelijke coronawet. De wet moet het huidige coronabeleid van het kabinet van een wettelijke grondslag voorzien
 • Zorgverzekeraars die veel extra kosten hadden in verband met de corona-uitbraak kunnen een beroep doen op collega-verzekeraars voor een tegemoetkoming in die kosten. Dat hadden zorgverzekeraars gevraagd aan de ACM, omdat de extra kosten een risico zijn voor de continuïteit van de zorg.
 • Zeventigplussers en mensen met een medische aandoening krijgen voorrang bij het ontvangen van de griepprik. Dit besluit is door staatssecretaris Paul Blokhuis genomen, omdat de vraag naar de griepprik volgens huisartsen groter lijkt dan het aanbod aan griepvaccin.
 • Rob Jetten, de D66-fractievoorzitter in de Tweede Kamer, is positief getest op het coronavirus. Hij heeft milde klachten, meldt hij op Twitter. Ook laat hij weten vanuit huis verder te werken.
 • Door een fout van een Kamerlid van coalitiepartij ChristenUnie heeft een nipte meerderheid van de Tweede Kamer dinsdag voor een forse structurele verhoging van de salarissen van zorgmedewerkers gestemd. Kamerlid Stieneke van der Graaf (ChristenUnie) stemde per ongeluk voor de motie, laat ze weten
 • Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in de afgelopen week 67.542 positieve coronatests geregistreerd, een stijging van 22 procent ten opzichte van de voorgaande week (55.587). Het aantal gemelde coronadoden (329) steeg ook fors ten opzichte van één week eerder (185).
 • Momenteel zijn 2.358 Nederlandse coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis, laat het LCPS weten. Dat zijn er 109 meer dan een dag eerder. 529 coronapatiënten liggen op de intensive care (ic), van wie 2 in Duitsland.

Buitenland:
 • De reisadviezen naar de Canarische Eilanden en Griekse eilanden zijn officieel versoepeld. Voor beide regio's geldt weer kleurcode geel, waarmee vakanties mogelijk zijn.
 • Voor de Duitse steden Berlijn, Frankfurt am Main, Bremen, München, Düsseldorf, Keulen, Aken, Stuttgart, Essen en Mannheim is een verscherpt reisadvies afgegeven door de verhoogde besmettingsgraad. Morgen gaan ook heel Oostenrijk, Italië en Noord-Portugal op 'oranje'.
 • Zo'n tweehonderd kleine luchthavens in Europa dreigen failliet te gaan door betalingsproblemen als het vliegverkeer niet verder wordt opgestart, meldt ACI Europe. De luchthavens zijn goed voor 277.000 banen.
 • De autoriteiten in Iran melden dat in de afgelopen 24 uur nog eens 346 coronagerelateerde sterfgevallen zijn geregistreerd. Dat is het grootste aantal sinds sterfgevallen sinds de uitbraak van COVID-19 in het land. Iran telt officieel 33.299 overleden coronapatiënten.