Lees hier de belangrijkste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen-en buitenland.
Lockdown en avondklok in Havana worden opgeheven
Cuba heeft besloten de lockdown en gedeeltelijke avondklok in Havana op te heffen. De maatregelen golden in de Cubaanse hoofdstad sinds 1 september. Het aantal dagelijkse positieve coronatests is gedaald naar 21 per stad en het reproductiegetal staat momenteel op 0,87. Daardoor vind de Cubaanse regering het gepast om de maatregelen te versoepelen.

Volgende week moet het openbaar weer worden opgestart, winkels kunnen hun gebruikelijke openingstijden weer aanhouden en onder meer horeca mogen weer beperkt open. In November mogen scholen naar verwachting weer open. In heel Cuba zijn momenteel 6.000 positieve tests bekend en 122 personen zijn aan het coronavirus verleden.
4 uur geleden
Duitsland past reisadviezen aan voor gebieden in 11 Europese landen
Duitsland heeft de reisadviezen voor regio's in elf Europese landen aangescherpt wegens een verhoogd risico op besmetting met het coronavirus. Onder meer krijgt heel België nu een rood reisadvies, in plaats van alleen delen van het land.

Heel Frankrijk, behalve Grand Est, is nu ook een rood gebied. In Groot-Britannië zijn Wales en Noord-Ierland ook tot risicogebieden verklaard. Daarnaast zijn ook een aantal regio's in Oost-Europese landen aan de lijst toegevoegd, zoals in Estland en Hongarije.

Klik hier voor de complete lijst met aangescherpte reisadviezen.
5 uur geleden
Het belangrijkste coronanieuws van woensdag 30 september

Nederland:
 • Nederland heeft met 3.302 nieuwe positieve coronatests een nieuw dagrecord gevestigd, blijkt uit data van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Gisteren waren dat er nog 3.011. De GGD's hebben in de afgelopen week meer dan twintigduizend nieuwe positieve tests bij het RIVM gemeld.
 • Premier Mark Rutte roept iedereen op een mondmasker te dragen in de publieke binnenruimte. Dat zei hij vandaag in een Kamerdebat na een Kamerbrede oproep. Het gaat om een "dringend advies" dat per direct geldt. Lees hier hoe het precies zit in de praktijk.
 • In hetzelfde Kamerdebat erkende Rutte dat het kabinet twee weken geleden niet stevig genoeg heeft ingegrepen toen het aantal coronabesmettingen stevig begon te stijgen. "Het pakket aan maatregelen had steviger gemoeten", aldus de minister-president.
 • Horecabond KHN vindt dat ondernemers zelf moeten bepalen of zij het dragen van mondkapjes verplichten in hun zaak. KHN voegt eraan toe dat het kabinet beter moet onderbouwen wat het nut van de kapjes is.
 • Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) kan zich goed voorstellen dat mensen het soms even helemaal gehad hebben met de coronamaatregelen. Toch heeft ieder individu er volgens hem belang bij om zich aan de adviezen van het kabinet te houden.
 • De loonsubsidie in het derde steunpakket dat op 1 oktober ingaat, krijgt een kleine aanpassing. In de zogenoemde NOW 3-regeling worden werkgevers aangespoord mee te helpen bij het vinden van een nieuwe baan als zij iemand ontslaan. Doet een werkgever dat niet, volgt een boete 5 procent op de NOW-uitkering.
 • Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC), en zangeres Famke Louise hebben vanmiddag samen gesproken over hoe ze jongeren beter kunnen bereiken om het coronavirus te bestrijden. Hij heeft de ontmoeting ervaren als "ontzettend leuk".

Internationaal:
 • Duitsland heeft de coronamaatregelen in het land verder aangescherpt. In gebieden waar veel nieuwe besmettingen worden vastgesteld, mogen nog maximaal vijftig mensen een privéfeest of familiebijeenkomst bijwonen. Daarmee moet een landelijke lockdown koste wat kost worden voorkomen, zei bondskanselier Angela Merkel. 
 • De bij Nederlanders uiterst populaire kerstmarkt in de Duitse stad Düsseldorf gaat ondanks de coronapandemie door. Ook in andere steden in de aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen krijgen de markten groen licht.
 • België geeft ook Noord-Brabant, Gelderland, Flevoland en Groningen code rood. Wie er twee dagen of langer heeft verbleven, moet vanaf vrijdagmiddag bij aankomst in België een coronatest ondergaan en in quarantaine.
 • Bonaire stelt thuiswerken verplicht waar dat mogelijk is en horecagelegenheden mogen de deuren weer openen. Deze coronamaatregelen zijn onderdeel van een nieuw pakket dat gezaghebber Edison Rijna heeft aangekondigd. 
 • De Spaanse regering heeft woensdag een akkoord bereikt om een gedeeltelijke lockdown op te leggen aan de hele stad Madrid, waar gevallen van het coronavirus zich als een lopend vuurtje verspreiden.
 • De regering van Slowakije heeft de noodtoestand uitgeroepen, omdat het aantal coronabesmettingen snel stijgt. De autoriteiten krijgen buitengewone bevoegdheden: ze mogen medisch personeel dwingen te werken, zelfs als een personeelslid vakantie heeft. Ook kan de overheid medisch materiaal herverdelen, ook als het om leveringen gaat die al zijn besteld.
 • Het Israëlische parlement is woensdagochtend na urenlange debatten akkoord gegaan met een wet die demonstraties beperkt om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Critici menen dat de wet erop gericht is tegenstanders van premier Benjamin Netanyahu de mond te snoeren.