Volg de ontwikkelingen omtrent het coronavirus in binnen- en buitenland in ons liveblog.
'Aantal opnames blijft snel stijgen', signaalwaarde overschreden
Het aantal coronapatiënten op Nederlandse intensive cares (ic's) is met 13 gestegen naar 104. Buiten de ic om liggen 371 coronapatiënten in het ziekenhuis, 42 meer dan dinsdag. Dat blijkt uit de gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS), dat sinds vandaag weer operationeel is.

Daarmee komt het aantal ic-opnames op alarmniveau, omdat er gemiddeld meer dan tien opnames per dag zijn. De overschrijding van een signaalwaarde kan voor het kabinet een teken zijn om in te grijpen, zei minister Hugo de Jonge bij de lancering van het coronadashboard in juni. Momenteel zijn er gemiddeld 10,3 opnames per dag.

De aantallen blijven snel stijgen, ziet voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) Ernst Kuipers. "Momenteel met meer dan 10 procent per dag. Hierdoor komt in verschillende regio's de reguliere zorg onder druk. Sinds vanochtend zijn veertien patiënten verplaatst, van wie één ic-patiënt. Het is de verwachting dat in de komende dagen het aantal opgenomen patiënten - en daarmee de verzoeken tot verplaatsing - nog beduidend zullen toenemen."
2 uur geleden
'Onder meer Brabant, Gelderland en Groningen naar risiconiveau 'zorgelijk''
In acht regio's wordt deze week het risiconiveau aangepast van 'waakzaam' naar 'zorgelijk', melden verschillende media woensdag op basis van bronnen in Den Haag. Het gaat om de veiligheidsregio's Brabant-Noord en Brabant-Zuidoost, Gooi en Vechtstreek, Gelderland-Zuid en Gelderland-Midden, Zaanstreek-Waterland, Flevoland en Groningen. Lees hier meer.
2 uur geleden
Thailand stopt met tijdelijke visumamnestie
De tijdelijke visumamnestie die Thailand omwille van het coronavirus heeft ingesteld, loopt tot 26 september. Daarna riskeren mensen die met een verlopen visum in het land verblijven, een boete, een toekomstig inreisverbod of een arrestatie, maakt de Nederlandse ambassade in het land bekend.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft contact met tientallen Nederlanders die met een visum in het land verblijven, schrijft Reformatorisch Dagblad. Meestal gaat het om mensen die al langer in het land verblijven.
3 uur geleden
België beperkt toegestane aantal nauwe contacten
De Belgische premier Sophie Wilmès heeft woensdag bekendgemaakt dat Belgen met nog maar vijf mensen per maand nauw contact mogen hebben. Dat is contact zonder mondkapje, op minder dan 1,5 meter afstand.

Huisgenoten en kinderen zijn uitgezonderd van de regel, die het zogeheten 'bubbelsysteem' vervangt. 

Ook heeft Wilmès bekendgemaakt dat er een 'barometer' komt waarmee regionale maatregelen genomen worden. Hoe erger de situatie in een bepaald gebied, hoe strenger de maatregelen.
4 uur geleden
Nederland passeert grens van 100.000 positieve coronatests
Nederland heeft woensdag de grens van 100.000 positieve coronatests gepasseerd. Het aantal personen dat positief is getest op het coronavirus, is in de afgelopen 24 uur met 2.357 gestegen naar 100.597. Dit blijkt uit data van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het gros van de positieve coronatests werd opnieuw afgenomen in het westen van het land. Amsterdam (269), Rotterdam (156) en Den Haag (130) melden de meeste positieve tests. Er werden 32 ziekenhuisopnames en vijf sterfgevallen gemeld. Inmiddels zijn ruim zesduizend Nederlanders overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

Sinds juli testen steeds meer mensen positief op het virus, met name in het westen van Nederland. Van vorige week woensdag tot en met afgelopen dinsdag werden bijna 13.500 positieve tests geregistreerd, terwijl dat er een week eerder 63 procent minder waren. Ook het percentage personen met een positieve uitslag is toegenomen: van 3,9 naar 6,1 procent.
4 uur geleden
'Meer dan vijf miljoen coronabesmettingen vastgesteld in Europa'
Het aantal coronabesmettingen dat is gemeld in Europa, is de vijf miljoen voorbij. Europese landen stelden alleen vorige week al bij ruim 380.000 mensen vast dat ze het besmettelijke virus hadden opgelopen. Dat was de grootste stijging van het aantal coronagevallen sinds het begin van de pandemie, becijferde persbureau AFP.

De forse stijging van het aantal besmettingen kan deels worden verklaard doordat landen hun testcapaciteit flink hebben opgevoerd. Toch geven de officiële cijfers geen volledig beeld van de omvang van de epidemie. Het is onbekend hoeveel besmette mensen met weinig of geen ziekteverschijnselen buiten het zicht van de autoriteiten blijven.

Buiten Europa hebben de Verenigde Staten melding gemaakt van het hoogste aantal besmettingen. Daar liepen volgens officiële cijfers ruim 6,8 miljoen mensen het virus op en overleden meer dan 200.000 coronapatiënten.
4 uur geleden
Duitsland leent volgend jaar 96 miljard om coronacrisis
De Duitse regering verwacht volgend jaar nog eens 96 miljard euro te lenen om de economische schade van de coronacrisis te beperken. Door die extra schulden, die in de conceptbegroting voor 2021 worden aangekondigd, overschrijdt het kabinet de in Duitse de grondwet verankerde schuldenrem.

Duitsland tastte dit jaar al diep in de buidel voor coronasteun. De regering zette een groot steunpakket op, dat er onder andere voor zorgde dat banen behouden bleven te midden van de ergste economische krimp ooit gemeten. Minister van Financiën Olaf Scholz denkt dat de uitgaven volgend jaar bijna 20 procent lager zullen zijn. Toch investeert Berlijn dan nog fiks meer in infrastructuur, de overgang naar duurzame energie en sociale maatregelen.
6 uur geleden
Diergaarde Blijdorp ontvangt lening van 10 miljoen euro van gemeente
Het Rotterdamse college laat woensdag weten Diergaarde Blijdorp te steunen met een lening van 10 miljoen euro. De dierentuin heeft de financiële hulp hard nodig om een faillissement te voorkomen.

Volgens de gemeente is de dierentuin van groot belang voor Rotterdam, omdat het "meerdere belangrijke maatschappelijke functies verenigt". Zo is het een enorme publiekstrekker en vervult het een belangrijke missie op het gebied van natuurbehoud.

Bovendien zou het grootste gedeelte van de dieren niet naar andere dierentuinen overgeplaatst kunnen worden. Daarnaast zouden zeker tachtig internationale onderzoeks- en fokprogramma's waar Blijdorp deel van uitmaakt komen te vervallen.
6 uur geleden
Utrecht gaat strenger handhaven op coronamaatregelen
De gemeente Utrecht gaat weer strenger handhaven op de naleving van coronamaatregelen in de openbare ruimte. Dat liet burgemeester Peter den Oudsten van Utrecht dinsdagavond weten in een bijeenkomst in het stadhuis.

Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) trokken direct parken in om met bezoekers in gesprek te gaan. 51 waarschuwingen werden dinsdag in het Griftpark uitgedeeld en er werd een boete uitgedeeld. Bij Park Paardenveld kregen 25 bezoekers een waarschuwing. "Wij zien ook dat de cijfers weer oplopen", sprak de burgemeester dinsdagavond.
7 uur geleden
Winkelcentra buiten Randstad hardst getroffen door coronacrisis
Winkelcentra in binnensteden buiten de Randstad zijn gemiddeld het hardst getroffen door de uitbraak van COVID-19, meldt onderzoeksbureau Locatus woensdag. Onder meer de binnensteden van Zwolle, Den Bosch, Roermond en Goes hebben zwaar te lijden onder de coronacrisis.

Locatus analyseerde de ontwikkelingen in 2.500 winkelcentra in Nederland. Het gaat dan niet alleen om centra in steden, maar ook in dorpen. Tevens keek het bureau naar onder andere woonboulevards en vliegvelden.

Daaruit bleek dat de tien winkelgebieden die het hardst zijn getroffen allemaal in binnensteden van gemeenten buiten de Randstad liggen. Naast de vier eerdergenoemde steden gaat het om Maastricht, Tilburg, Drachten, Leeuwarden, Enschede en Arnhem.
7 uur geleden

Recordaantal positieve tests in Indonesië en Slowakije 
Ook vandaag worden er wereldwijd weer recordaantallen positieve tests gemeld.

Zo heeft Indonesië de afgelopen 24 uur 4.465 positieve tests geregistreerd. Dat is de grootste stijging sinds het begin van de coronacrisis in het land.

Slowakije meldt vanmorgen een recordaantal van 338 positieve gevallen. 

10 uur geleden
Feesten in 'zorgelijke' regio's naar andere delen van Nederland
Door het verbod op feesten, borrels en andere groepsactiviteiten in regio's die vanwege het aantal coronabesmettingen als 'zorgelijk' zijn bestemd, worden deze verplaatst naar andere delen van het land. Dat zegt Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen, tegen het AD. Hij wijst erop dat Nederland geen groot land is. "Als je bijvoorbeeld toch een groot bruiloftsfeest wil geven, is het vrij makkelijk om uit te wijken.''

De zorgelijke regio's zijn Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands Midden. Premier Mark Rutte maakte gisteren bekend dat waarschijnlijk nog eens acht regio's deze status krijgen. (Foto: Pro Shots)
12 uur geleden
'Derde steunpakket vraagt om aanpassingsvermogen maatschappij'
De Tweede Kamer stemt deze week over het derde steunpakket voor de Nederlandse economie. Woensdag worden nog snel de laatste puntjes op de i gezet. Politiek verslaggever Edo van der Goot vertelt in de Dit wordt het nieuws-podcast meer over wat de oppositie verwacht van het pakket en hoe de Tweede Kamer gezamenlijk de crisis wil aanpakken. Luister hier naar de podcast.
13 uur geleden
Iets minder positieve tests in Duitsland dan dag eerder
Het Robert Koch-Institut (RKI), de Duitse equivalent van het RIVM, meldt sinds gisteren 1.769 positieve tests in Duitsland. Dat zijn er iets minder dan een dag eerder toen er 1.821 mensen positief werden getest op het virus. Het aantal doden ligt wel iets hoger dan gisteren. Het RKI meldt vandaag dertien doden, tegenover tien doden een dag eerder. In totaal zijn er in Duitsland nu 275.927 besmettingen en 9.409 doden geregistreerd.
15 uur geleden
Toon in coronadebat slaat om: 'Het beleid staat onder curatele'
De Tweede Kamer is klaar met clementie voor de kabinetsaanpak van het coronavirus. De Kamer was dinsdag in het debat over de laatste stand van zaken snoeihard over het kabinetsbeleid. Niet alleen de oppositie, maar ook de coalitie was meer dan kritisch. Lodewijk Asscher: "Het coronabeleid van het duo Rutte en De Jonge staat onder curatele."

Ongekend fel was de Tweede Kamer over de corona-aanpak van het kabinet. Hoewel de partijen in de afgelopen maanden steeds kritischer werden, bleef het oordeel van de meeste fracties mild en constructief. Lees hier meer. (Foto: ANP)
17 uur geleden
Famke Louise en Tim Douwsma: Oproep #ikdoenietmeermee verkeerd begrepen
Famke Louise en Tim Douwsma hebben dinsdag gezegd dat de BN'er-campagne #ikdoenietmeermee door het grote publiek verkeerd begrepen is. De zangeres zei in Jinek dat het nooit haar bedoeling was om haar volgers op te roepen zich niet meer aan de coronaregels van de overheid te houden, maar dat ze juist wilde bereiken dat het kabinet meer medeleven toont voor jongeren die zich zorgen maken over de maatregelen.

Douwsma vertelde dat de hashtag achteraf gezien de hashtag verkeerd is gekozen. Lees hier meer. (Foto: BrunoPress)
18 uur geleden
Brazilië meldt ruim twintigduizend meer positieve tests dan dag eerder
In Brazilië zijn sinds gisteren 33.536 mensen positief getest op het coronavirus. Dat zijn er meer dan 20.000 meer dan een dag eerder, toen er 13.439 mensen positief werden getest. Het aantal doden verdubbelde ruim van 377 gisteren naar 836 vandaag. Brazilië is wereldwijd een van de zwaarst getroffen landen.
18 uur geleden
Rutte: 'Deze week komen er nog acht zorgelijke regio's bij'
Vanwege de toename van het aantal positieve coronatests worden deze week waarschijnlijk acht Nederlandse regio's toegevoegd aan het rijtje gebieden met een zorgelijke situatie, zei premier Mark Rutte dinsdagavond in de Tweede Kamer.

Volgens Rutte kunnen we "ervan uitgaan" dat het risiconiveau in nog eens acht regio's wordt opgeschaald naar 'zorgelijk' (het tweede van de in totaal drie niveaus). Het is nog niet duidelijk om welke regio's het gaat en of daar nieuwe maatregelen worden ingevoerd. (Foto: Pro Shots)
gisteren om 23:41
Spaanse wet verplicht werkgevers kosten voor thuiswerken te vergoeden
Spaanse werkgevers moeten in de toekomst de extra kosten die werknemers maken als ze vanuit huis moeten werken vergoeden. Dat heeft de Spaanse regering afgesproken met vakbonden en werkgevers. De vergoedingen worden verplicht wanneer personeel 30 procent of meer van de werkweek vanuit huis werkt.

Onder de kosten die vergoed moeten worden vallen bijvoorbeeld computers, kantoormeubels en extra internet- of telefoonrekeningen. Bedrijven mogen hun werknemers daarnaast nooit dwingen vanuit huis te werken.
gisteren om 23:37
Het belangrijkste coronanieuws van vandaag:

Binnenland:
  • In de afgelopen week zijn 13.471 positieve coronatests geregistreerd, een stijging van 63 procent ten opzichte van een week eerder. Daarnaast werden 33 sterfgevallen en 152 ziekenhuisopnames geregistreerd. Het RIVM schat dat nu zo'n 104.000 Nederlanders zéér besmettelijk zijn.
  • Het aantal zeventigplussers dat positief op het coronavirus test, is in de afgelopen week bijna verdubbeld ten opzichte van de voorgaande week. In totaal ging het om 816 positief geteste ouderen, die volgens het RIVM veelal besmet worden door jongeren.
  • Vandaag kwamen er 2.250 nieuwe besmettingen bij. Het aantal coronapatiënten op de ic's steeg met 8 naar 95, terwijl op reguliere afdelingen nu 325 coronapatiënten behandeld worden, 49 meer dan gisteren.
  • Volgens RIVM-baas Jaap van Dissel bevindt Nederland zich op een kantelpunt in de virusbestrijding. Hij herhaalde dat Nederland aan het begin van de gevreesde tweede golf staat.
  • De verdeling van coronapatiënten over ziekenhuizen in Nederland wordt vanaf woensdag weer landelijk gecoördineerd. Dat betekent dat patiënten uit bijvoorbeeld het westen van het land ook weer in het noorden, oosten en zuiden verzorgd gaan worden. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) neemt de stap om ervoor te zorgen dat de reguliere zorg in ziekenhuizen gewaarborgd blijft.
  • Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft (delen van) Tsjechië, Oostenrijk en Frankrijk op oranje gezet. Het gaat om heel Tsjechië, de Oostenrijkse steden Wenen en Innsbruck en negen arrondissementen in Frankrijk.
  • Een speciaal fonds heeft de afgelopen tijd voor in totaal 1,2 miljoen euro uitgekeerd aan zorgverleners die zelf zijn getroffen door corona. Het geld ging naar dertig mensen die als gevolg van hun werk op de intensive care zijn beland en naar de nabestaanden van zes zorgverleners die aan het virus zijn overleden.

Buitenland:

  • De regering van de Schotse premier Nicola Sturgeon wil aanvullende maatregelen nemen naast de maatregelen die de Britse premier Boris Johnson gisteren aankondigde. Zo komt er een maximum aan het aantal personen dat iemand thuis mag uitnodigen. Noord-Ierland ging gisteren al over tot dergelijke maatregelen. 
  • Meer dan 200.000 Amerikanen die positief zijn getest op het coronavirus zijn overleden, blijkt dinsdag uit cijfers van de Johns Hopkins University. De afgelopen twee weken werden de meeste besmette overledenen gemeld in de staten Texas, Florida en Californië. Sinds april zijn de Verenigde Staten het land met de meeste besmette doden wereldwijd.