Blijf hier op de hoogte van het laatste nieuws omtrent het coronavirus in binnen- en buitenland.
Korpschef over avondklok: Tijd van waarschuwen is voorbij
Korpschef van de Nationale Politie Henk van Essen zegt dat er niet meer zal worden gewaarschuwd als mensen moedwillig de regels overtreden. "Daar waar mensen zich niet aan regels houden, zal de politie handhavend optreden. Als je moedwillig de regels overtreedt krijg je een boete", zei Van Essen donderdagavond bij Op1 in reactie op het invoeren van een avondklok in ons land.

De avondklok geldt vanaf zaterdag aanstaande tussen 21.00 uur en 4.30 uur in de ochtend. Hoe de handhaving er concreet verder uit moet komen te zien, zei Van Essen niet. De politie had al eerder gezegd te hopen dat zo snel mogelijk duidelijkheid komt over de exacte invulling van de handhaving voor die avondklok. "Er wordt van ons verwacht dat we stevig handhaven. We zetten alles op alles om dat voor elkaar te krijgen", aldus een woordvoerder van de politie woensdag al. Deze zei toen ook: "Het is aan de burgemeesters om te bepalen hoe de politie gaat handhaven."

Van Essen zei vertrouwen te hebben in het draagvlak onder de bevolking voor de avondklok. Hij vroeg nogmaals aandacht voor de flexibiliteit van "de collega's" die nu in plaats van overdag veelal 's avonds worden ingezet. Hij zei opnieuw graag te zien dat ook politiemensen snel gevaccineerd worden.
14 minuten geleden
Amerikaanse viroloog Fauci blij met 'voortvarende aanpak' van Biden
De Amerikaanse topimmunoloog Anthony Fauci is blij met de voortvarende aanpak van het coronavirus van nieuwgekozen president Joe Biden. Fauci prijst zijn nieuwe baas "omdat hij de wetenschap laat spreken." Biden kondigde donderdag, op zijn eerste volledige werkdag als president, een verhoogde inspanning aan van de strijd tegen het virus. Dat wil hij bereiken door onder meer het aantal tests en vaccinaties uit te breiden en het dragen van mondkapjes te bevorderen.

De 80-jarige Fauci was als immunoloog al aan meerdere regeringen, waaronder die van Bidens voorganger Donald Trump, verbonden. Hij denkt dat het leven in zijn land in het najaar weer terug naar normaal kan als het lukt om 70 tot 80 procent van de bevolking tegen die tijd gevaccineerd te hebben.

De nieuwe president heeft beloofd dat er 100 miljoen vaccinaties beschikbaar komen tijdens de eerste honderd dagen van zijn ambtstermijn. Tot donderdag hebben 17,5 miljoen mensen een prik gehad en zijn er 38 miljoen doses vaccin verspreid, meldt de federale gezondheidsdienst CDC.
2 uur geleden
Vorige week 500 sterfgevallen meer dan verwacht, oversterfte neemt iets af
Vorige week overleden naar schatting 3.850 mensen, 500 meer dan normaal zou zijn in deze tijd van het jaar, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De oversterfte is wel iets gedaald: twee weken geleden overleden nog 650 meer mensen dan verwacht.

Een daling in het aantal sterfgevallen was vorige week ook te zien bij kwetsbare groepen, namelijk ouderen en mensen die langdurige zorg ontvingen. (Lees hier verder)
2 uur geleden
EU-leiders: Geen verbod op niet-noodzakelijke reizen, wel sterk afgeraden
De regeringsleiders van de EU-lidstaten hebben donderdagavond besloten dat er geen verbod komt op niet-noodzakelijke reizen, waartoe meerdere landen hadden opgeroepen. Alle leiders hebben volgens demissionair premier Rutte wel uitgesproken hoe belangrijk het is om op dit moment niet-essentiële reizen te ontmoedigen. Toch is een verbod volgens hem in Europa juridisch "niet te doen". (Lees hier verder)
2 uur geleden
'Tokio overweegt opnieuw annuleren van Spelen'
Volgens de krant The Times wil de regering van het land dit jaar opnieuw de Olympische Spelen annuleren vanwege het coronavirus. De krant citeert bronnen binnen de coalitie. In plaats van dit jaar zou Japan de Spelen willen organiseren in 2032. Dan wordt het eerste toernooi gehouden waarvoor nog geen land is aangewezen als organisator.

"De Olympische Spelen in Tokio zijn gedoemd. Het doel is nu een manier te vinden om de afgelasting zonder gezichtsverlies aan te kondigen en de mogelijkheid open te laten dat Tokio op een later tijdstip alsnog als gastheer kan optreden. Niemand wil de eerste zijn die dat zegt, maar de consensus is dat het te moeilijk is. Persoonlijk denk ik niet dat het gaat gebeuren," zei de bron.

De Spelen stonden aanvankelijk gepland voor 2020, maar werden vanwege het coronavirus een jaar uitgesteld. Het was al bekend dat verder uitstel niet mogelijk is, en dat zou betekenen dat de Spelen definitief worden afgelast. In het openbaar houden zowel het Internationaal Olympisch Comité als de Japanse regering vol dat de Spelen wel door kunnen gaan.

Kort na deze berichten in de media liet de Japanse premier Yoshihide Suga weten dat hij vastbesloten is om de Olympische Spelen in Tokio door te laten gaan.
3 uur geleden
Ernst Kuipers: Vaccinatiecampagne moet sneller
Nu het kabinet heeft besloten om het zetten van de tweede coronaprik na zes weken toe te staan in plaats van drie, moet de vaccinatiecampagne versnellen. Daarvoor pleit Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, bij Jinek.

In de vaccinatiestrategie wordt nu nog rekening gehouden met het achterhouden van vaccins voor de tweede prik die nodig is om zo goed mogelijk beschermd te zijn tegen het coronavirus, legt Kuipers uit. Ook worden de prikken over een periode uitgesmeerd zodat ze aansluiten bij nieuwe leveringen van de vaccins. Maar dat moet wat hem betreft veranderen.

"Het is een beetje de situatie van nood breekt wet", zegt Kuipers. "Je moet nu prikken." Volgens hem liggen er momenteel 400.000 vaccins in Nederland klaar om gebruikt te worden en kunnen er per week zo'n 125.000 mensen gevaccineerd worden. Hij laat weten dat de GGD'en, die voor het grootste deel verantwoordelijk zijn voor het vaccineren, daarbij eventueel hulp kunnen krijgen van de ziekenhuizen. Kuipers noemt het risico dat mensen lopen door de tweede prik uit te stellen "allemaal maar relatief".
3 uur geleden
Brussel komt met plan om 'donkerrode' gebieden in EU te isoleren
De Europese Commissie komt maandag met een voorstel om in de EU 'donkerrode zones', die ook over de grenzen met buurlanden kunnen gaan, in te stellen waar niet-noodzakelijke verplaatsingen aan banden worden gelegd. Het gaat om gebieden waar het coronavirus heel hard om zich heen grijpt, zegt voorzitter Ursula von der Leyen. Personen die vanuit deze gebieden naar elders willen reizen zouden voor vertrek op een COVID-19-besmetting moeten worden getest en bij aankomst in quarantaine moeten.

Von der Leyen hamerde erop dat de interne grenzen open moeten blijven om de interne markt niet te verstoren. Maar met de snelle verspreiding van nieuwe varianten moet in kaart worden gebracht waar extra maatregelen noodzakelijk zijn, zei ze.
3 uur geleden
Rutte: Niet-noodzakelijke reizen maken 'ronduit asociaal'
De EU-landen gaan niet-noodzakelijke reizen niet verbieden, ook al zijn die reizen volgens premier Mark Rutte "ronduit asociaal". Wel drukken ze hun burgers nog eens op het hart voorlopig niet naar het buitenland te gaan, zegt Rutte na een nieuwe videovergadering met zijn EU-collega's over de strijd tegen het coronavirus.

Wie nu op skivakantie of een ander plezierreisje gaat, "neemt het risico dat je het virus importeert", onderstreepte Rutte. Dat kan grote gevolgen hebben nu nog besmettelijker varianten in de EU om zich heen grijpen. "Dat kun je gewoon niet maken." Volgens Rutte heeft "iedereen nog eens uitgesproken hoe belangrijk het is om niet-essentiële reizen te ontmoedigen. Maar dat is in Europa natuurlijk niet juridisch af te doen."

Als het virus echter weer aan kracht wint, kunnen landen zich gedwongen zien zelfs hun grenzen te sluiten, memoreert Rutte. "Wij maken het natuurlijk ook praktisch onmogelijk voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika om te komen." En "als dingen verslechteren, is ook niet uitgesloten dat bijvoorbeeld Duitsland grenzen sluit" met andere EU-landen, beseft Rutte. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zinspeelt daar al op.
3 uur geleden
'Pfizer en BioNTech leveren vaccins voor vaccinatieplan WHO'
Pfizer en BioNTech hebben een akkoord gesloten met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om hun vaccin te leveren voor het vaccinatieplan COVAX, melden twee bronnen aan persbureau Reuters. Het is nog niet bekend hoeveel doses aan de WHO worden geleverd en tegen welke prijs, maar volgens de bronnen gaat het om een relatief klein aantal doses.

Het plan van de WHO is bedoeld om ook landen die zelf niet of nauwelijks vaccins kunnen aanschaffen te voorzien van het middel tegen het coronavirus. Het middel van Pfizer/BioNTech zou vooral bedoeld zijn om mensen die in de gezondheidszorg werken te vaccineren.

De WHO heeft al overeenkomsten gesloten met AstraZeneca. COVAX start in februari met het uitdelen van vaccins. Het doel is om dit jaar 1,8 miljard doses te leveren aan 92 landen. Daarmee zou 27 procent van de bevolking van die landen kunnen worden ingeënt.
3 uur geleden
Verplichte quarantaine voor reizigers die in de VS aankomen
Reizigers die met het vliegtuig in de Verenigde Staten arriveren moeten daarna in quarantaine. Dat zei president Joe Biden donderdag tijdens een persconferentie. Mensen die naar de VS willen vliegen mogen ook pas aan boord van het vliegtuig gaan als ze een recent negatief testresultaat hebben.

De president kondigde tijdens de persconferentie zijn uitgebreide plan van aanpak tegen het coronavirus aan. Het plan is volgens Biden gebaseerd op wetenschap en erg gedetailleerd. Wetenschappers en gezondheidsexperts gaan de beslissingen nemen, aldus de president. Biden zei dat alle beslissingen over de aanpak van de pandemie "niet meer worden gebaseerd op politiek" en dat er "geen politieke invloed meer zal zijn".

Volgens Biden is het einde van de pandemie nog niet in zicht. "Het gaat eerst nog erger worden, voordat het beter wordt. We verwachten dat het dodental volgende maand de 500.000 bereikt." De president vroeg alle Amerikanen om de komende 99 dagen een mondkapje te dragen, waar ze ook gaan. "Dat is momenteel belangrijker dan vaccineren. Volgens experts kan dit 50.000 levens redden."
3 uur geleden
Engeland verhoogt boete voor bezoek huisfeestje tot 900 euro
Wie in Engeland een lockdownfeestje bezoekt kan vanaf volgende week een boete van 800 pond (900 euro) krijgen. Minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel heeft deze verviervoudiging aangekondigd in een poging naleving van de regels af te dwingen nu het virus in het land steeds meer slachtoffers eist.

De maatregel geldt voor mensen die huisfeestjes van meer dan vijftien mensen bijwonen. De organisator van een huisfeestje kan nog veel zwaarder worden bestraft. Agenten hebben de afgelopen tijd boetes tot wel 10.000 pond uitgedeeld. Wie niet betaalt kan voor de rechter komen, die nog veel hogere boetes kan opleggen.

In de andere delen van het Verenigd Koninkrijk - Schotland, Wales en Noord-Ierland - liggen de geldstraffen veel lager. Daar is de eerste boete 60 pond (67 euro). In Nederland bedraagt die 95 euro. Tot oktober was het 390 euro, maar dat werd op aandringen van de Tweede Kamer verlaagd zodat de overtreding niet meer tot een strafblad leidt.
3 uur geleden
Het belangrijkste coronanieuws van donderdag 21 januari.

Binnenland:
  • Een meerderheid van de Tweede Kamer is donderdag akkoord gegaan met het voorstel van het kabinet om een avondklok door te voeren.
  • Bij het RIVM zijn in het afgelopen etmaal 5.857 positieve coronatests gemeld. Dat zijn er iets meer dan gemiddeld in de afgelopen zeven dagen (5.359).
  • Voor de tweede dag op rij is het aantal opgenomen coronapatiënten in Nederland gedaald. In totaal liggen er nu 2.340 patiënten met het coronavirus in het ziekenhuis.
  • Luchtvaartmaatschappij KLM schrapt nog eens achthonderd tot duizend banen nu de luchtvaartsector niet herstelt, maar het juist steeds zwaarder krijgt.
  • Het kabinet trekt 7,6 miljard euro uit voor bedrijven die zijn getroffen door de coronacrisis. Dat geld komt boven op het al bestaande steunpakket.

Buitenland:
  • Wetenschappers van University of Oxford werken aan nieuwe versies van het Oxford/AstraZeneca-vaccin. De verspreiding van mutaties van het coronavirus die in het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Brazilië zijn opgedoken, moet daarmee worden tegengegaan.
  • Duitsland wil dat de Europese landen heel nauw gaan samenwerken om het aantal nieuwe coronabesmettingen terug te dringen en nieuwe varianten van het virus te bestrijden. Berlijn hoopt dat een sluiting van grenzen dankzij intensieve samenwerking achterwege kunnen blijven.
  • Portugal sluit de scholen voor vijftien dagen in een poging het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus te beperken. Afgelopen 24 uur kwamen er ruim 14.000 nieuwe positieve tests bij in het land.
  • De lockdown in Noord-Ierland wordt verlengd tot 5 maart, waardoor onder meer horeca en bepaalde winkels gesloten moeten blijven.