Lees hier het laatste coronanieuws uit het binnen- en buitenland.
Koolmees sluit aparte steunregeling voor sekswerkers uit 
Een aparte steunregeling voor sekswerkers, die in tegenstelling tot andere contactberoepen nog geen diensten kunnen verlenen, is volgens minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken "niet uitvoerbaar". 

Vanwege de bijzondere rechtspositie is het volgens Koolmees niet te doen om voor sekswerkers een speciale regeling te maken. "Het lastige aan deze groep is dat ze geen zelfstandigen zijn en ook niet in loondienst zijn", zei de minister dinsdag na crisisoverleg over corona.Koolmees wijst erop dat er alleen generieke steunmaatregelen voor mensen en bedrijven zijn. "Ik kan weinig voor ze betekenen, eerlijk gezegd". De minister verwijst de betrokkenen naar de gemeenten waar ze reguliere bijstand kunnen aanvragen.

Sekswerkers voeren later dinsdagmiddag actie vlak bij de Tweede Kamer, omdat ze het er niet mee eens zijn dat zij nog niet aan de slag mogen.
een paar seconden geleden

Kroegen openen dinsdag korte tijd hun terras

Kroegen in onder meer Amsterdam en Breda hebben dinsdag voor korte tijd hun terrassen geopend. Daarmee willen ze protesteren tegen het feit dat ze nog altijd dicht moeten blijven vanwege de lockdownmaatregelen. In Breda ging café Boerke Verschuren van ondernemer Johan de Vos dinsdag rond het middaguur open. Nadat het terras vrij snel vol stroomde, moest De Vos zijn terras toch weer sluiten, op last van de gemeente. In Amsterdam opende Café Del Mondo het terras. Ook daar is het inmiddels gesloten. 

een paar seconden geleden
DI-RECT krijgt 25.500 euro om livestreamconcerten op te zetten
De Haagse band DI-RECT krijgt 25.500 euro van het Kickstart Cultuurfonds om livestreamconcerten op te zetten. De band is een van de 143 popproducenten en 31 muziekpodia die samen bijna 3,8 miljoen euro van het Kickstart Cultuurfonds in ontvangst mogen nemen om producties en podia coronaproof te maken.

 DI-RECT-bassist Bas van Wageningen heeft de aanvraag voor een steunbedrag ingediend. Het is onbekend hoeveel livestreamconcerten de band met het ontvangen bedrag kan organiseren.
een paar seconden geleden
Oostenrijk wil niet van EU afhankelijk zijn voor coronavaccins
Oostenrijk wil niet meer alleen van de Europese Unie afhankelijk zijn voor coronavaccins. Het land wil samen met Denemarken en Israël werken aan onderzoek naar en de productie van coronavaccins die ook goed werken tegen mogelijke nieuwe virusvarianten, zei kanselier Sebastian Kurz voor zijn bezoek aan Israël donderdag.

Kurz zei tevreden te zijn met de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen, die snel gehandeld heeft bij het aankopen van vaccins. Maar Kurz vindt dat er nu sneller voorbereidingen moeten worden getroffen voor nog gevaarlijkere coronamutaties. Oostenrijkse experts denken dat jaarlijks 6 miljoen Oostenrijkers ingeënt moeten worden tegen het virus, onder meer vanwege mogelijke nieuwe mutaties. "De pandemie zal ons nog lange tijd bezighouden met allerlei mutaties", aldus Kurz op Twitter.

De voorzitter van het Oostenrijkse geneesmiddelenbureau zei tegen ÖRF-Radio dat het belangrijk is om de vaccins lokaal te produceren. Zo is Oostenrijk goed voorbereid op toekomstige pandemieën.

Een woordvoerder van de Europese Commissie zegt dat de lidstaten zelf verantwoordelijk zijn voor hun vaccinstrategie en dat het altijd mogelijk was en blijft om zelf contracten af te sluiten met derden.
een paar seconden geleden
87 sterfgevallen gemeld na coronaprik, niets wijst nog op patroon
 Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot nu toe 87 meldingen van overlijden na inenting met coronavaccins binnengekregen. Dat zijn er 22 meer vergeleken met een week geleden. Het centrum zegt geen patroon van klachten te zien die wijzen op ernstige bijwerkingen waaraan gevaccineerden kunnen zijn overleden. Lees hier meer.
18 minuten geleden
Half miljoen Belgen gevaccineerd, maar aantal besmettingen stijgt
In België zijn ruim een half miljoen mensen gevaccineerd tegen corona. Van de 509.948 gevaccineerden hebben er 314.319 ook al een tweede prik ontvangen. 

Dat is echter nog geen reden voor opluchting. Afgelopen week nam het aantal coronabesmettingen met 12 procent toe ten opzichte van een week eerder. Er werden gemiddeld 2.395 besmettingen per dag gemeld. Volgens de Belgische viroloog Steven Van Gucht kan de stijging worden verklaard door het mooie weer. Tijdens de voorjaarsvakantie bleven de Belgen minder vaak thuis dan in eerdere vakanties. Ook gaan ze weer vaker naar hun werk. En dus grijpt het virus weer om zich heen.
8 uur geleden
'Hoog vaccinatietempo in het Verenigd Koninkrijk is zeer effectief'
De wereld kijkt met open mond naar het vaccinatietempo van het Verenigd Koninkrijk. Inmiddels hebben twintig miljoen mensen al de eerste dosis van het coronavirusvaccin gehad. In hoeverre werpt het enorme aantal vaccinaties al zijn vruchten af? Dat vragen we aan Tim de Wit, correspondent in het Verenigd Koninkrijk voor de NOSNieuwsuur en Trouw, in de Dit wordt het nieuws-podcast.
10 uur geleden
WHO raadt gebruik malariamiddel hydroxychloroquine af
Het malariamiddel hydroxychloroquine mag niet worden gebruikt om COVID-19 te voorkomen en heeft geen zinvol effect op patiënten die besmet zijn met het virus, concludeert een deskundigenpanel van de gezondheidsorganisatie WHO dinsdag. Het ontstekingsremmende medicijn mag niet worden gebruikt in de strijd tegen de pandemie en is "niet de moeite waard" om mee te nemen in verder onderzoek naar coronabehandelingen, aldus het panel.

Het WHO-panel baseert zijn aanbeveling op zes onderzoeken met meer dan zesduizend deelnemers, onder wie zowel mensen die besmet waren met het coronavirus als mensen die niet besmet waren. "Het panel is van mening dat dit medicijn niet langer een onderzoeksprioriteit is en dat we ons moeten richten op het evalueren van andere, meer veelbelovende medicijnen om COVID-19 te voorkomen", aldus de onderzoekers.
gisteren om 22:17
Twitter gaat ook misleidende berichten over vaccins van waarschuwing voorzien
Twitter voorziet misleidende berichten over coronavaccins voortaan van een waarschuwing. Gebruikers die dergelijke tweets plaatsen worden bij herhaling tijdelijk geblokkeerd en na vijf keer permanent verbannen van het sociale netwerk.

Het Amerikaanse bedrijf verwijderde al berichten die verkeerde of misleidende informatie over het virus bevatten als die schade kunnen aanrichten. Van dergelijke tweets zijn er inmiddels meer dan 8.400 geschrapt.

Nu steeds meer landen verschillende vaccins gebruiken zijn mensen nog vaker op zoek naar gezaghebbende informatie over de pandemie, verklaart Twitter het aangescherpte beleid. Het brengt berichten die daarnaar verwijzen daarom extra onder de aandacht.
gisteren om 22:15
Het belangrijkste coronanieuws van maandag 1 maart.

Binnenland:
  • Het RIVM meldt maandag 3.826 nieuwe positieve coronatests, fors minder dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen (4.545). Nog eens 22 mensen overleden aan de gevolgen van het virus.
  • Voor de tweede dag op rij steeg het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen. Maandag werden 1.911 coronapatiënten in het ziekenhuis behandeld.
  • Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) ziet vanuit het oogpunt van ziekenhuizen geen ruimte voor verdere versoepelingen van de maatregelen. Ook burgemeesters zeggen weinig ruimte voor versoepelingen te zien.
  • Middelbare scholen zijn vanaf maandag weer deels open gegaan. Leerlingen kunnen sinds maandag weer minstens één dag per week naar school.
  • Er zijn geen besmettingen vastgesteld tijdens de testvoorstelling van Guido Weijers. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vindt het echter moeilijk conclusies te verbinden aan de voorstelling, omdat 20 procent van de bezoekers zich na de show niet liet testen.
  • Burgemeesters zien een eventuele avondklok tijdens de verkiezingen niet zitten, omdat er dan veel uitzonderingen moeten worden gemaakt.

Buitenland:
  • Binnen twee weken zegt de Europese Commissie (EC) met een plan voor een Europees vaccinatiebewijs te komen. Het inentingsbewijs moet vrij reizen binnen de Europese Unie weer mogelijk maken, zegt de EC.
  • In Tsjechië is maandag een strengere lockdown van kracht gegaan. Inwoners van het land krijgen nu ook reisbeperkingen opgelegd, terwijl de fabrieken wel openblijven.
  • De president van Ghana heeft zich maandag publiekelijk laten inenten met het gratis coronavaccin COVAX.
  • Japan heeft China gevraagd om te stoppen met het uitvoeren van anale coronatests op Japanse burgers.