In dit liveblog houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen rondom het coronavirus in binnen- en buitenland.
Kleine daling ic-patiënten, grote daling COVID-opnames
Het aantal coronapatiënten op de ic's is opnieuw afgenomen, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Er worden nog 180 patiënten op ic's behandeld, twee minder dan gisteren. Een Nederlander wordt nog altijd behandeld op een Duitse ic.

De Nederlandse intensivecareafdelingen verzorgen momenteel 549 personen. Ook dat cijfer toont een daling aan, aangezien het LCPS gisteren nog sprak over 559 patiënten. 

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg is echter vooral te spreken over de daling van de hoeveelheid COVID-19-patiënten die op andere afdelingen in Nederlandse ziekenhuizen zijn opgenomen. Het zou gaan om in totaal 618 coronapatiënten, wat er 77 minder zijn dan gisteren.
een paar seconden geleden
'Cafés hebben nog nauwelijks reserveringen voor 1 juni'
Het loopt bepaald nog geen storm met reserveringen voor een plekje in de kroeg voor 1 juni of daarna. Bij restaurants is het beeld wisselend. De eetgelegenheden in het hogere segment zien het aantal boekingen snel oplopen, die in het middensegment minder. Dat zegt Dirk Beljaarts, directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), tegen NU.nl. Lees hier meer.
20 minuten geleden
Rijk komt touroperators met 150 miljoen euro tegemoet
De overheid stopt 150 miljoen euro in de pot waarmee de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) garant staat voor de reisvouchers die touroperators aanbieden aan vakantiegangers van wie de reis wordt geannuleerd. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken (EZ) vrijdag bekendgemaakt.

Honderdduizenden vakanties zijn geannuleerd sinds de start van de coronacrisis. Als alle gedupeerden hun geld terugkregen, zouden veel bedrijven failliet kunnen gaan. Als een touroperator alsnog dreigde om te vallen, kon vanuit het fonds de vakantieganger alsnog gecompenseerd worden. Dat potje was echter bijna leeg.
21 minuten geleden
Wekelijkse podcast NU.nl
In de Week van NU bespreken hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman en de redactie het nieuws op NU.nl. Deze week: Drukte in coronatijd: vertelt een foto of video het echte verhaal? (Klik/druk op de afbeelding)
23 minuten geleden
Selectie ADO levert salaris in
De spelers, staf en directie van ADO Den Haag leveren in navolging van veel collega's bij andere Nederlandse profclubs tijdelijk ook een deel van het salaris in vanwege de coronacrisis. De Hagenaars verkeren in financieel zwaar weer.

ADO doet geen mededelingen over de hoogte van het bedrag en hoe lang dit het geval is. Behalve in het loon van de spelers, staf en directie wordt er ook gesneden in het inkomen van het overige personeel.
24 minuten geleden
Kabinet wil via noodwet telecomgegevens inwinnen
Het kabinet wil het via een noodwet mogelijk maken dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) tijdelijk telecomgegevens kan inzetten in de strijd tegen het coronavirus. Het kabinet heeft de tijdelijke noodwet vrijdag ingediend bij de Tweede Kamer.

In de noodwet staat omschreven dat Nederlandse telecomaanbieders voor maximaal een jaar telecomdata geanonimiseerd beschikbaar gaan stellen aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Met de telecomdata zou het RIVM een beter beeld kunnen krijgen van hoe het virus zich tussen gemeenten verspreidt.
27 minuten geleden
Frankrijk kent ondanks coronavirus ondersterfte in mei
Ondanks de uitbraak van het coronavirus is het aantal overleden mensen in Frankrijk in mei tot nu toe lager dan gemiddeld. Volgens INSEE, het Franse equivalent van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), overleden tussen 1 en 18 mei 6 procent minder mensen dan in dezelfde periode vorig jaar en 1 procent minder dan in 2018.

Gedurende de piek van de epidemie, tussen 1 maart en 30 april, was het totaal aantal Franse sterfgevallen volgens de cijfers van INSEE 26 procent hoger dan in 2019 en 16 procent hoger dan in 2018. Die oversterfte is dus echter omgeslagen naar ondersterfte voor de eerste 18 dagen van mei.
37 minuten geleden
Religieuze organisaties prediken behoedzaamheid 
Verschillende religieuze organisaties in Nederland hebben in een gezamenlijke verklaring gelovigen opgeroepen behoedzaam te blijven bij samenkomsten. Vanaf 1 juni zijn samenkomsten van religieuze of levensbeschouwelijke aard weer mogelijk, mits aan de voorwaarden wordt voldoen.

Het Contactorgaan Moslims en Overheid, de Hindoeraad, de Boeddhistische Unie en het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken onderstrepen in de gezamenlijke verklaring dat "de volksgezondheid en de overbelasting van de zorg een blijvend punt van aandacht en zorg is". 

"In de veranderende maatschappelijke context is het in behoedzaamheid vieren van geloof het nieuwe uitgangspunt."
2 uur geleden
Gemeente Utrecht: tussen 30 en 50 miljoen euro kwijt
De coronacrisis in Nederland heeft de gemeente Utrecht tot dusver tussen de 30 en 50 miljoen euro gekost, meldt de gemeente vandaag. Met name de gemiste inkomsten van het betaald parkeren in de stad drukken op de financiën.

Vanwege de coronacrisis kwamen er minder mensen naar de stad, waardoor er ook minder parkeergeld is opgehaald. De gemeente zegt dat de schade van het mislopen van deze inkomsten oploopt tot ruim 9 miljoen euro.
2 uur geleden
Buitengewoon opsporingsambtenaren, oftewel boa’s, willen zich kunnen bewapenen tijdens de coronacrisis. Waarom precies? NU.nl legt het uit in deze video.
Waarom de boa's meer wapens eisen tijdens de coronacrisis
Waarom de boa's meer wapens eisen tijdens de coronacrisis
3 uur geleden
Hoogste aantal nieuwe overledenen in Rusland tot nu toe 
Met 232 nieuwe overleden als gevolg van het coronavirus heeft Rusland het hoogste dodental tot nu toe gemeld. In totaal zijn 4.374 coronadoden gemeld in het land. 

Daarnaast zijn er in totaal nu 388.000 besmettingen bevestigd in Rusland. Hiermee volgt het land na de Verenigde Staten en Brazilië wat betreft het meeste aantal besmettingen wereldwijd.
3 uur geleden
Honderden scholen in Zuid-Korea dicht; vrees voor nieuwe besmettingsgolf
Meer dan tweehonderd scholen in "hoogrisicogebieden" in Zuid-Korea moeten daags nadat zij voor het eerst weer onderwijs op locatie aanboden de deuren weer sluiten, melden internationale media. De beslissing volgt na de grootste stijging van het aantal besmettingen in bijna twee maanden tijd.

Zuid-Korea maakte donderdag melding van bijna tachtig nieuwe ziektegevallen, het grootste aantal sinds 8 april. De bron van de tachtig nieuwe besmettingsgevallen begin deze week is volgens deskundigen een magazijn van Coupang Corp, een van de grootste online warenhuizen van het land.

Ruim vierduizend werknemers van het bedrijf, onder wie zeshonderd pakketbezorgers, zouden zich niet aan hygiëneprotocollen hebben gehouden.
3 uur geleden
Sterftecijfer opnieuw lager dan gebruikelijk
De sterfte van vorige week lag voor de tweede week op rij onder het niveau van wat gebruikelijk zou zijn in deze periode, zo meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Het aantal overledenen wordt geschat op 2.750, terwijl de verwachting was dat 2.807 mensen zouden sterven zonder corona-epidemie.

Het CBS heeft het verwachte aantal overledenen geschat op basis van het aantal overledenen in de voorafgaande weken en dat aantal gecorrigeerd naar seizoensgebonden factoren.
3 uur geleden
EU-rijbewijzen zeven maanden langer geldig vanwege corona
Rijbewijzen van EU-inwoners die in de periode vanaf 1 februari tot en met 31 augustus 2020 verlopen zijn worden met zeven maanden verlengd, heeft de Europese Commissie besloten. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) in een brief aan de Tweede Kamer.

Door bepaalde coronamaatregelen kunnen sommige bestuurders niet voldoen aan eisen voor het verlengen van een rijbewijs. De maatregel geldt overigens niet voor rijbewijzen die zijn ingevorderd of geschorst.
4 uur geleden
In de Turkse stad Istanboel is vandaag een enorm noodhospitaal geopend. Het ziekenhuis is in 45 dagen op twee landingsbanen van Atatürk Airport gebouwd. De miljoenenstad opende recentelijk een nieuw vliegveld, waardoor op deze luchthaven ruimte ontstond.
Timelapse toont bouw van enorm noodhospitaal op Turks vliegveld
Timelapse toont bouw van enorm noodhospitaal op Turks vliegveld
4 uur geleden
Koninklijk Paleis op de Dam vanaf woensdag open voor publiek
Het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam is vanaf woensdag weer geopend voor bezoekers. Wel gelden er enkele maatregelen zodat bezoekers zich aan de richtlijnen van het RIVM kunnen houden.

Eigenlijk zou het gebouw de hele maand juni gesloten blijven, maar wijzigingen in de agenda maakten het toch mogelijk om woensdag weer te openen. Het Paleis op de Dam zal alleen op woensdagen en zondagen geopend zijn tussen 10.00 en 17.00 uur.
4 uur geleden
Grote stijging aantal Franse besmettingen door nieuw systeem
Het aantal bevestigde coronavirusinfecties in Frankrijk is met 3.325 gestegen naar 149.071. Dat is de grootste toename in het aantal besmettingen sinds 6 mei.

Volgens het Franse ministerie van Gezondheid is de stijging te verklaren met de invoering van een beter systeem om besmettingen mee op te kunnen sporen.
5 uur geleden
Afwijkend koopgedrag in eerste maand gedeeltelijke lockdown
In de eerste volledige maand waarin Nederland in de gedeeltelijke lockdown zat, deden bouwmarkten en supermarkten goede zaken. Voor kleding- en schoenenwinkels was het juist een hele slechte maand, blijkt uit gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de detailhandelsverkopen in de maand april.

Overall kwam de omzet die maand maar iets lager uit dan in dezelfde maand vorig jaar, toen er niets aan de hand was. De verschillen tussen de sectoren zijn echter groot.
5 uur geleden
Tijdens zonnig pinksterweekend geen extra maatregelen in drukke gebieden
Op Hemelvaartsdag trokken veel Nederlanders eropuit, waardoor op verschillende plekken vanwege de drukte moest worden ingegrepen. Dit heeft er echter niet toe geleid dat er komend pinksterweekend extra maatregelen worden genomen in drukke gebieden, blijkt uit een rondgang van NU.nl.
5 uur geleden
Japanse luchtmacht brengt eerbetoon aan zorgpersoneel Tokio
Het demonstratieteam van de Japanse luchtmacht, Blue Impulse, heeft vandaag een eerbetoon gebracht aan al het zorgpersoneel in Tokio door in formatie over de hoofdstad te vliegen. Dokters en verpleegkundigen zwaaiden vanaf daken van ziekenhuizen op het moment dat de zes bommenwerpers (Sukhoi T-4's) over scheerden. 

"We hebben de afgelopen vier maanden onder zware druk moeten werken. Van het zorgpersoneel hoorde ik dat de vliegdemonstratie hun opbeurde", zei een woordvoerder van een Japanse ziekenhuis tegen Reuters. Critici op Twitter stellen echter dat het geld van de vliegshow beter besteed had kunnen worden aan mondkapjes en andere beschermende kleding.

Gouverneur Yuriko Koike van Tokio kondigde vandaag aan dat de stad enkele coronamaatregelen gaat versoepelen. Zo kunnen scholen, sportscholen en theaters weer gefaseerd opengaan.

De Japanse regering maakte deze week een einde aan de noodtoestand, nadat het land de piek van het aantal coronabesmettingen achter zich heeft gelaten. In totaal stierven zo'n negenhonderd Japanners aan de gevolgen van het virus. Het aantal gemelde infecties staat op 17.000.
10 uur geleden
Ook vleesverwerkingsbedrijf in Helmond gesloten na positieve coronatests
Een vleesverwerkingsbedrijf in Helmond is donderdagavond op last van de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost (VRBZO) gesloten nadat meerdere medewerkers besmet bleken met het coronavirus. Van Rooi Meat moet tot en met dinsdag 2 juni gesloten blijven, meldt de veiligheidsregio.

De veiligheidsregio deed vorige week een steekproef bij 130 medewerkers van het bedrijf. 21 van hen testten positief, waardoor VRBZO vreest dat het bedrijf een brandhaard voor het virus wordt.
14 uur geleden
Brazilië ziet recordstijging in aantal besmettingen
Het aantal besmettingen in Brazilië is vrijdag gestegen met 26.417. Door de recordstijging komt het totaal op 438.238 te staan. Brazilië heeft de op een na meeste besmettingen wereldwijd, na de Verenigde Staten. 

Het dodental steeg met 1.156 naar 26.754. De stijging is net iets kleiner dan de recordstijging op 21 mei, die 1.188 bedroeg.
16 uur geleden
In Schiedam zijn enkele stoplichten nu ook coronaproof. Mensen die willen oversteken, kunnen de knop nu ook indrukken met hun voet. (Foto: GinoPress)
16 uur geleden
Burgemeester New York stelt eerste versoepelingen voor
De lockdown in New York City wordt halverwege juni enigszins versoepeld. Dat is althans de intentie van burgemeester Bill de Blasio. Het zou de eerste stap naar een heropening van New York zijn sinds de stad in maart in lockdown ging.

De Blasio wil onder meer dat mensen weer naar hun werk kunnen vanaf de tweede week van juni. Restaurants en kroegen blijven voorlopig nog gesloten, maar het stadbestuur kijkt naar de mogelijkheid om terrassen vanaf halverwege juni weer open te laten.
16 uur geleden
Wederom slechts één dode in Spanje
In Spanje is voor de tweede dag op rij slechts één sterfgeval als gevolg van het coronavirus gemeld. Daarmee komt het dodental op 27.119. Wel werden er voor het eerst sinds afgelopen vrijdag weer meer dan duizend nieuwe besmettingsgevallen gemeld (1.137).
16 uur geleden
Nieuwe piek in Franse cijfers door beter inzicht en opsporingssysteem
Frankrijk heeft vandaag 3.325 nieuwe besmettingsgevallen geregistreerd. Dat is het hoogste aantal sinds 6 mei, toen er 4.183 nieuwe besmettingen bevestigd werden. Het gaat echter niet volledig om nieuwe besmettingen, maar vooral om besmettingen die eerder niet waren opgemerkt.

De nieuwe piek is volgens het Franse ministerie van Volksgezondheid het gevolg van een verbeterd opsporingssysteem en beter inzicht in de verspreiding van het virus, niet een heropleving van het virus zelf.
16 uur geleden
Protocol basisscholen vanaf 8 juni: 'Terughoudend zijn met schoolreisjes'
Scholen in het basisonderwijs worden geadviseerd om zeer terughoudend te zijn met groepsactiviteiten, zoals schoolreisjes, schoolkampen en musicals wanneer ze op 8 juni weer volledig open gaan. Dat blijkt uit het vernieuwde protocol van onder meer de PO-raad dat donderdag is gepubliceerd. Lees hier meer.
16 uur geleden
Het belangrijkste coronanieuws van donderdag 28 mei:

Nederland
  • Het RIVM meldde in de dagelijkse update 32 nieuwe sterfgevallen en zestien nieuwe ziekenhuisopnamens als gevolg van het coronavirus in Nederland. Dat is allebei meer dan precies een week geleden.
  • In november komt het RIVM met een publicatie over wat het coronavirus betekent voor de toekomst van de Nederlandse volksgezondheid en gezondheidszorg.
  • Tamara van Ark wordt de nieuwe minister voor Medische Zorg en Sport. De VVD'er volgt Martin van Rijn (PvdA) op, die zijn taken per 9 juli neerlegt.
  • Het kabinet trekt 566 miljoen euro uit voor gemeenten, provincies en waterschappen, zodat die het hoofd boven water kunnen houden.
  • Het aantal bewoners van verpleeg- of verzorgingshuizen in Nederland is sinds het begin van de coronacrisis fors afgenomen. Tussen 9 maart en 18 mei gaat het om een daling van ruim vijfduizend.

Internationaal
  • In Engeland (1 juni) en Frankrijk (2 juni) worden komende week veel maatregelen versoepeld.
  • Een 111-jarige Chileense coronapatiënte is afgelopen week genezen verklaard. Ze is voor zover bekend de op één na oudste persoon ter wereld die van COVID-19 is genezen.
  • Het dodental als gevolg van het coronavirus in de Verenigde Staten is inmiddels de 100.000 gepasseerd.