Blijf hier op de hoogte van het laatste coronanieuws in binnen- en buitenland.
Geen kerstnachtvieringen in tientallen kerken vanwege coronamaatregelen
Dit jaar worden in zeker enkele tientallen rooms-katholieke kerken op kerstavond geen traditionele kerstnachtvieringen gehouden. De kerken willen zich op die manier aan de coronamaatregelen houden en niet meer dan dertig mensen toelaten. Het door laten gaan van de kerstnachtvieringen zou mogelijk tot een grote toestroom van mensen leiden, meldt Trouw vrijdag.

De vieringen op kerstavond worden in normale tijden druk bezocht: voor veel mensen is het de enige keer per jaar dat ze naar de kerk gaan. Zeker twintig gemeenschappen uit drie parochies (Heilig Kruis Salland, De Heilige Lebuinus Parochie Deventer en Sint Marcellinus) in het oosten van het land kondigden hun besluit deze week aan. Ook in het bisdom 's-Hertogenbosch gaat in verschillende parochies de kerstnachtviering niet door, bevestigt een woordvoerder van het bisdom aan de krant.
10 minuten geleden
Openingsduel handbalsters op EK uitgesteld wegens positieve test bij Servië
De Nederlandse handbalsters spelen vandaag toch niet hun eerste groepswedstrijd op het EK in Denemarken. Vanwege een positieve coronatest bij tegenstander Servië is het duel naar zaterdag verplaatst.

De Europese handbalbond meldt in een verklaring dat één speelster van Servië bij aankomst in Denemarken positief is getest en in quarantaine is gezet. De rest van de selectie bleek niet besmet.

Het Servische team zal vrijdag én zaterdag opnieuw getest worden om meer besmettingen uit te sluiten. Het duel met Oranje, dat vrijdag om 20.30 uur van start zou gaan, wordt nu op zaterdag op dezelfde tijd gespeeld. (Foto: Pro Shots)
één uur geleden
De luchthaven van Brussel maakt zich naar eigen zeggen klaar voor "de missie van de eeuw". 800.000 doses van het Pfizer-BioNTec-vaccin zullen vanaf daar naar het Verenigd Koninkrijk verscheept worden. En dat zullen er alleen maar meer worden, naar elke uithoek van de wereld.
Vaccinvervoer is 'missie van de eeuw' voor vliegveld Brussel
Vaccinvervoer is 'missie van de eeuw' voor vliegveld Brussel
2 uur geleden
Meerdere OMT-leden bedreigd en thuis opgezocht
Meerdere leden van het Outbreak Management Team (OMT) zijn de afgelopen tijd bedreigd, blijkt uit gesprekken die NU.nl met OMT-leden heeft gevoerd. De huizen van verschillende OMT-leden zijn bezocht en er zijn brieven met daarin intimiderende teksten bij hen bezorgd.
 
Andreas Voss, die zich niet bedreigd voelt, zegt dat hij een brief ontving waarin hij werd uitgemaakt voor "vreselijke aap" en stond dat ze in de dierentuin nog wel een plek voor hem hebben. "Ga maar terug naar de Duitsers", stond in een andere brief. De brieven werden niet per post bezorgd, maar thuis in de brievenbus van Voss gedaan. Lees hier meer.
3 uur geleden
Podcast: Turkije nu in lijst met grote coronabrandhaarden, hoe kan dat?
Turkije is deze week flink opgeschrikt door enorme stijging van de coronacijfers. Binnen een week tijd is het een van de zwaarst getroffen landen van Europa geworden. Daarom zijn er allerlei drastische maatregelen genomen, zoals dat het land in het weekend op slot gaat. Hoe dit zo komt, kan Turkijewatcher Nick Augusteijn voor ons toelichten. (Beluister hier de podcast)
3 uur geleden
104-jarige oorlogsveteraan overleeft coronavirus
Een 104-jarige man uit de Amerikaanse staat Alabama, die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd uitgezonden naar Frankrijk, heeft deze week het coronavirus overleefd. Dat was op tijd: de man vierde donderdag zijn verjaardag. Majoor Wooten voelt zich redelijk duizelig door de tijd die hij moest doorbrengen in het ziekenhuis, maar voelt zich verder goed. Dat zegt zijn kleindochter tegen het Canadese Globalnews.

Het ziekenhuis waar de man verbleef deelde op Facebook beelden van de man die wordt toegejuicht door het personeel. Zijn rolstoel was versierd met ballonnen. Ook droeg de man een mondkapje. Hij werd vorige week donderdag opgenomen in het ziekenhuis nadat zijn dochter een paar dagen daarvoor positief testte op het virus. (Foto: Facebook/Madison Hospital)
4 uur geleden
Duitsland meldt 23.449 nieuwe positieve coronatests
In Duitsland zijn de laatste 24 uur 23.449 nieuwe positieve tests gerapporteerd, 432 mensen overleden. Dat meldt het Robert Koch Instituut (RKI), het Duitse equivalent van het RIVM, vrijdag. Het totale aantal besmettingen in het land ligt inmiddels op 1.130.238. Duitsland telt 18.034 corona-overlijdens.
5 uur geleden
Verenigde Staten noteren weer recordaantal besmettingen: 210.000 in 24 uur
De Verenigde Staten hebben de afgelopen 24 uur weer een recordaantal nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Volgens de Johns Hopkins universiteit zijn er binnen een etmaal meer dan 210.000 Amerikanen geïnfecteerd met het longvirus.

Ruim 2.900 mensen zijn in dezelfde periode gestorven aan de gevolgen van een besmetting. Een dag eerder werden er nog 2.700 sterfgevallen gemeld. Voor het eerst liggen er donderdag (lokale tijd) ook meer dan 100.000 inwoners in het ziekenhuis. (Lees hier verder)
7 uur geleden
Grootste aantal nieuwe besmettingen in negen maanden in Zuid-Korea
Zuid-Korea heeft vrijdag 629 nieuwe coronabesmettingen gerapporteerd. Dat is het grootste aantal in negen maanden in het Aziatische land. Volgens de Koreaanse gezondheidsdienst waren 295 van de besmettingen in hoofdstad Seoul.

In Zuid-Korea zijn volgens de John Hopkins Universiteit (JHU) sinds het begin van de pandemie 35.703 coronabesmettingen gemeld, 529 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus.
8 uur geleden
Biden wil Fauci aanhouden als adviseur, gaat mondkapje tijdelijk verplichten
Aankomend president Joe Biden heeft topviroloog Anthony Fauci gevraagd hem te blijven adviseren over de aanpak van het coronavirus als hij is geïnaugureerd. Biden zei dit donderdag tijdens een interview met CNN. Fauci, momenteel een van de belangrijkste adviseurs van president Trump in de bestrijding van het virus, ligt geregeld met het Witte Huis overhoop over de strategie die het moet varen.

Trump slaat geregeld adviezen in de wind die Fauci en andere corona-adviseurs hem geven, waaronder lange tijd het dragen van mondkapjes. Fauci geeft regelmatig zijn mening in de media over de strategie van de president, waardoor hij vaak een mikpunt van kritiek is voor Trump-supporters.

De 79-jarige immunoloog geeft sinds 1984 leiding aan het Amerikaanse overheidsinstituut voor infectieziektes. Dat zal hij ook onder Biden blijven. (Lees hier verder)
8 uur geleden
CBS: Oversterfte iets toegenomen, nog altijd lager dan in eerste coronagolf
De oversterfte is vorige week voor het eerst sinds drie weken weer iets aan het toenemen. Het is nu al tien weken dat meer mensen overlijden dan in vergelijkbare perioden in voorgaande jaren, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.
 
De laatste tien weken overleden ongeveer 4.300 mensen meer dan normaal. Dat is lager dan de geschatte oversterfte tijdens de eerste coronagolf (week 11 tot en met week 19): toen overleden bijna 9.000 mensen meer dan geschat.

Vorige week overleden 3.450 mensen, 150 meer dan de week daarvoor en ruim 400 meer dan normaal voor deze periode van het jaar. De laatste drie weken leek het er even op dat de oversterfte aan het afvlakken was, maar deze week is er toch weer een stijging te zien. (Lees hier verder)
8 uur geleden
Nederland wacht op groot vaccinatieplan: Duitsland doet het zo
Nederland wacht op groot vaccinatieplan: Duitsland doet het zo
9 uur geleden
De coronacrisis versterkt de ontwikkeling dat de winkelleegstand oploopt. Vooral het funshoppen wordt minder. Begin 2022 zal de leegstand in de stadscentra zijn opgelopen tot een vijfde. Vooral sterke steden krijgen grote klappen. Dat voorspelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een vrijdag gepubliceerde analyse.

Het PBL keek samen met onderzoeksbureau Locatus naar het effect van de coronacrisis op de binnensteden. De totale leegstand loopt op met 40 procent. De Amsterdamse binnenstad springt er in negatieve zin uit, daar loopt de leegstand met meer dan 150 procent op tot tegen de 15 procent over ruim een jaar. (Lees hier verder)
gisteren om 23:51
Frankrijk maakt coronavaccin gratis voor bevolking
Als er een coronavaccin is, is dat gratis voor iedereen in Frankrijk. De Franse premier Castex beloofde dat, terwijl hij de plannen voor de komende inentingscampagne ontvouwde. Volgens hem is het nog maar een kwestie van weken voordat de vaccinatie kan beginnen.

De campagne verloopt in drie fases, waarbij rond 1 miljoen Fransen de spits afbijten. Het gaat daarbij om de kwetsbaarste mensen, zoals bewoners van tehuizen. De regering in Parijs reserveerde 1,5 miljard euro voor de gratis vaccinatie.

Castex zei verder dat de coronasituatie in het land verbetert. Het aantal nieuwe besmettingen zou de komende dagen onder de drempel van 10.000 kunnen dalen. De huidige, strenge maatregelen om de verspreiding van het virus in te dammen, duren nog twee weken. Als iedereen waakzaam blijft, kunnen ze daarna worden versoepeld, zei de regeringsleider.
gisteren om 23:49
'Dit jaar minder vaccins van Pfizer door gebrek aan grondstoffen'
Farmaceut Pfizer kan dit jaar veel minder coronavaccins leveren dan het eerder van plan was. Dat aantal wordt gehalveerd van 100 miljoen doses naar 50 miljoen. De verlaging is veroorzaakt door problemen bij het verkrijgen van genoeg grondstoffen, meldt zakenkrant The Wall Street Journal donderdag.
 
Het vaccin dat Pfizer samen met de Duitse biotechnoloog BioNTech ontwikkelde kreeg deze week een noodgoedkeuring in het Verenigd Koninkrijk. Ook in de Verenigde Staten en de Europese Unie lopen aanvragen voor toelating van het vaccin.

Pfizer en BioNTech zijn nog altijd van plan volgend jaar ruim een miljard doses van het vaccin te leveren aan verschillende landen. (Lees hier verder)
gisteren om 23:47
Wereldwijd ruim 1,5 miljoen mensen gestorven aan gevolgen coronavirus
Het aantal mensen dat wereldwijd is overleden aan de gevolgen van het coronavirus, is donderdag de grens van anderhalf miljoen gepasseerd. In de Verenigde Staten zijn de meeste slachtoffers (bijna 275.000) gevallen, gevolgd door Brazilië (ruim 175.000), India (140.000) en Mexico (108.000).

Op de vijfde plek staat het Verenigd Koninkrijk met ruim 60.000 sterfgevallen, gevolgd door Italië (meer dan 58.000). In Nederland zijn ruim 9.600 mensen aan de gevolgen van het virus bezweken.

In de VS zijn naast de meeste overleden coronapatiënten ook de meeste besmettingen vastgesteld: bijna veertien miljoen.
gisteren om 23:41
Het belangrijkste coronanieuws van gisteren, donderdag 3 december.

Binnenland
 • Het RIVM meldt donderdag 5.641 nieuwe positieve coronatests. Dat zijn er fors meer dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen (5.016). Daarnaast zijn 61 coronagerelateerde sterfgevallen geregistreerd.
 • Er liggen donderdag 1.595 coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen, 11 minder dan de dag ervoor.
 • 458 coronapatiënten liggen op de intensive care, 17 minder dan woensdag.
 • Er zijn genoeg griepvaccins aanwezig om alle mensen tussen de zestig en zeventig jaar mee in te enten. De oproep eind oktober aan gezonde zestigplussers om nog even geen griepprik te halen en zeventigplussers en kwetsbaren voor te laten gaan, heeft zin gehad.
 • Mogelijk duizenden Nederlanders lopen rond met een ziekte die als gevolg van de coronapandemie niet is ontdekt. Na de eerste coronagolf is geen inhaalslag in het aantal diagnoses gemaakt.
 • Huisartsen kunnen niet ingaan op het verzoek om een briefje waarin ze bevestigen dat hun patiënt om medische redenen geen mondkapje kan dragen, zegt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). "Er is een richtlijn die zegt dat je aan je eigen patiënten geen medische verklaringen mag meegeven", zegt een woordvoerder.
 • Winkels in het centrum van Rotterdam hoeven komende vrijdag, de dag voor Sinterklaas, toch niet om 18.00 uur dicht. Winkels mogen tot 20.00 uur open zijn, zo zei de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb donderdag na felle kritiek uit de gemeenteraad. Eerder op donderdag schrapte Aboutaleb de koopavond. Hij hoopt dat het door de vroegere sluiting aan het einde van de dag minder druk zal zijn in de winkelgebieden.
 • De coalitie wil honderden miljoenen euro's extra voor bedrijven die zwaar zijn getroffen door de coronacrisis en een zeer groot omzetverlies lijden. Dat geld komt dan onder meer beschikbaar voor bedrijven in de horeca.
 • In november zijn 17 procent meer bedrijven gestart dan in dezelfde maand vorig jaar. Het is al de zesde maand op rij waarin het aantal beginnende bedrijven hoger ligt dan vorig jaar.
 • De KNVB heeft donderdag besloten om het voetbalseizoen op de drie hoogste amateurniveaus vanwege de coronacrisis te beëindigen. Als de situatie het toelaat, worden de Tweede Divisie, Derde Divisie en Hoofdklasse vanaf begin volgend jaar in een aangepaste en verkorte vorm afgewerkt.

Buitenland
 • In Italië is een recordaantal coronadoden gemeld op één dag, namelijk 993. Zelfs op de piek van de eerste coronagolf eerder dit jaar werd dat aantal niet bereikt in het zwaar getroffen Zuid-Europese land. Toen werden op 27 maart 919 doden geteld. Ook het aantal nieuwe besmettingen blijft hoog, met 23.225 meldingen donderdag.
 • De Zweedse gezondheidsautoriteiten melden donderdag 35 nieuwe coronagerelateerde sterfgevallen. Daarmee komt het totaal op 7.007 te staan. Het officiële dodental is hoger dan dat van omliggende landen, maar wel lager dan dat van veel andere Europese landen.
 • In Duitsland is het aantal nieuwe positieve coronatests flink gestegen. Het Robert Koch-Insti­tut (RKI), de Duitse tegenhanger van het RIVM, heeft donderdagochtend 22.046 nieuwe gevallen gemeld.
 • Op Curaçao zijn woensdag 155 nieuwe positieve coronatests gemeld, opnieuw een record. Het oude record van 124 positieve tests werd dinsdag gemeld. Binnen een dag zijn 621 mensen getest en 27 personen genezen verklaard. Op het eiland zijn nu 1.433 actieve besmettingen bekend.
 • Iran is sinds donderdag het veertiende land dat meer dan een miljoen positieve coronatests telt. Iraanse autoriteiten meldden donderdag bijna 14.000 nieuwe besmettingen, waarmee het totaal naar 1.003.494 steeg. Het land heeft een relatief groot aantal coronagerelateerde sterfgevallen. In Iran zijn bijna 50.000 coronapatiënten overleden.
 • Als er een coronavaccin is, is dat gratis voor iedereen in Frankrijk. De Franse premier Jean Castex beloofde dat, terwijl hij de plannen voor de komende inentingscampagne ontvouwde. Volgens hem is het nog maar een kwestie van weken voordat de vaccinatie kan beginnen.
 • Rusland begint zaterdag in Moskou met een grootschalig vaccinatieprogramma. De eerste Moskovieten die zich kunnen aanmelden, zijn dokters, docenten en zorgmedewerkers. Rusland gebruikt het eigen ontwikkelde vaccin Spoetnik V.
 • Facebook gaat misleidende beweringen over coronavaccins verwijderen, maakt het bedrijf donderdag bekend. Als berichten op Facebook tegenspreken wat deskundigen constateren over coronavaccins, gaat het platform deze berichten offline halen.