Blijf hier op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus in binnen- en buitenland.
Italië meldt tweede dagrecord op rij, meer dan 30.000 positieve tests
Het Italiaanse ministerie van Volksgezondheid meldt vrijdag ruim 31.000 nieuwe positieve tests, het tweede dagrecord op rij. Donderdag werden 26.831 besmettingen gemeld.

Het aantal coronagerelateerde doden (199) nam iets af ten opzichte van gisteren (217). In totaal zijn er nu bijna 40.000 Italianen om het leven gekomen. De laatste dagen zou vooral in de regio Lombardije het virus weer om zich heen grijpen. Lombardije was tijdens de eerste coronagolf ook een van de zwaarst getroffen Italiaanse regio's.
12 minuten geleden
België tot medio december in gedeeltelijke lockdown, één 'knuffelcontact' per gezin
België heeft vrijdagavond een nieuwe gedeeltelijke lockdown aangekondigd die zondag van kracht gaat. Dan moeten niet-medische contactberoepen, zoals kappers, hun werkzaamheden stoppen, mogen Belgen niet meer op bezoek bij vrienden en familie en sluiten alle niet-essentiële winkels voor één maand.
 
Belgen mogen nog één zogeheten 'knuffelcontact' hebben, die zij thuis mogen uitnodigen, schrijft VRT News. Buitenshuis geldt een samenscholingsverbod van vier personen, maar de Belgische overheid vraagt inwoners om alleen met zwaarwegende redenen het huis te verlaten, zoals boodschappen doen. Thuiswerken wordt verplicht, tenzij het niet anders kan.

Daarnaast verlengen de zuiderburen de herfstvakantie waardoor scholen tot 15 november dicht blijven, terwijl ook dierentuinen de deuren moeten sluiten, schrijft Het Laatste Nieuws. Bij begrafenissen mogen nog maximaal vijftien personen aanwezig zijn.

In België geldt al een avondklok, waardoor inwoners tussen 0.00 en 5.00 uur niet buiten mogen zijn. Volgens de Belgische premier Alexander De Croo draait het in België voorlopig om solidariteit. "De komende tijd wordt zeer moeilijk, maar dit virus gaan we alleen overwinnen als we solidair zijn met de zorg."
13 minuten geleden
Verenigd Koninkrijk beperkt griepprikexport 
De Britse regering heeft vrijdag aangekondigd dat het minder griepprikken naar het buitenland laat verschepen. Dat doet het Verenigd Koninkrijk naar eigen zeggen om een "toereikend aantal" voor de eigen bevolking te bewaren.

"Door nu minder te exporteren voldoen wij aan ons plan om dertig miljoen griepprikken op voorraad te hebben voor aankomende winter", vertelde minister van gezondheid Matt Hancock. Door de coronapandemie is er veel meer vraag naar griepprikken.
2 uur geleden
EU-landen: WHO moet nog tijdens coronapandemie op de schop
De hervorming van de gezondheidsorganisatie WHO kan niet wachten tot de wereld het coronavirus onder controle heeft, vinden de EU-landen. Het is juist belangrijk dat de WHO snel "transparanter, efficiënter en slagvaardiger" wordt, zegt de Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn.

De WHO, sinds het uitbreken van de coronapandemie in het oog van de storm, ligt sindsdien ook onder vuur. De VN-organisatie liet vooral China, waar het virus als eerste de kop opstak, wegkomen met aanvankelijke halve maatregelen en rookgordijnen, vindt onder meer de Amerikaanse regering.

Voortaan moet de WHO sneller bekendmaken of een lidstaat waar een epidemie of andere gezondheidscrisis uitbreekt, daarover wel genoeg informatie verstrekt, vinden de EU-landen. Ook zouden lidstaten in het vervolg onafhankelijke experts moeten toelaten om ter plaatse poolshoogte te nemen.
3 uur geleden
Ziekenhuizen willen 600 miljoen euro extra wegens corona
Zonder extra geld komt het aanbod van zorg in ons land in het geding. Dat zegt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens de NVZ moet het kabinet het komende jaar met 600 miljoen euro voor de ziekenhuiszorg over de brug komen. De vereniging wil ook dat onderlinge concurrentie tussen zorgaanbieders wordt opgeschort.

"De begrotingen van ziekenhuizen staan zwaar onder druk. De coronacrisis zorgt voor hogere uitgaven aan ziekenhuiszorg in de komende jaren. Tegelijkertijd zien de ziekenhuizen de inkomsten teruglopen doordat reguliere zorg wordt uitgesteld. Terwijl er juist extra geld nodig is om meer zorgmedewerkers aan te trekken en de uitgestelde zorg op een later moment in te halen", aldus de organisatie.

"We worden voor onmogelijke keuzes gesteld. Ziekenhuizen kunnen niet bezuinigen en tegelijkertijd personeel beter betalen, zorg inhalen en investeren met geld dat er niet is", vult NVZ-voorzitter Ad Melkert aan.

"We hebben in de eerste golf laten zien dat we onze verantwoordelijkheid pakken en dat doen we nu weer. Maar het werkt niet als er steeds méér van ziekenhuizen wordt gevraagd, terwijl de budgetten hiervoor omlaaggaan. In 2020 betalen ziekenhuizen al 250 miljoen euro uit eigen zak. In 2021 komt daar nog eens extra inhaalzorg bovenop, net als extra loonkosten. Dat gaat niet zonder extra geld.''
3 uur geleden
Polen roept zeventigplussers op om twee weken thuis te blijven
De Poolse premier Mateusz Morawiecki heeft zeventigplussers in een televisietoespraak opgeroepen om de komende twee weken thuis te blijven. Polen kampt met een versnellende corona-uitbraak en meldde vrijdag een vierde dagrecord op rij (21.629 positieve tests).

In recente weken scherpte de Poolse regering diverse maatregelen aan en werd ook een mondkapjesplicht ingesteld. Vanuit Nederland geldt een negatief reisadvies naar Polen.
3 uur geleden

Noodtoestand Tsjechië verlengd tot 20 november
Het Tsjechische parlement is akkoord gegaan met het verlengen van de noodtoestand tot 20 november. De corona-uitbraak in Tsjechië was in recente weken een van de hevigste van Europa en het land meldde op sommige dagen meer dan vijftienduizend positieve tests.

Het verlengen van de noodtoestand leidt in eerste instantie niet direct tot scherpere maatregelen, maar geeft regionale overheden wel de macht om sneller maatregelen te nemen. Zo kunnen personen die zonder zwaarwegende redenen hun huis verlaten vervolgd worden.

3 uur geleden
GGD: In alle regio's mogelijk om je binnen 24 uur te laten testen
Het is sinds vrijdag in alle regio's mogelijk om binnen 24 uur een coronatest te krijgen, bevestigt de GGD GHOR na berichtgeving door de NOS. Testen binnen 24 uur is altijd het streven geweest van de GGD's, maar door het tekort aan capaciteit is dit maandenlang niet gelukt.

De kortere wachttijd is volgens de GGD GHOR, de koepelorganisatie van de GGD's, te danken aan het uitbreiden van het aantal testlocaties en laboratoria. Gemiddeld willen 44.000 mensen per dag zich laten testen, terwijl er inmiddels plek is voor minimaal 50.000 tests.
4 uur geleden
Corona-nepnieuws: Huisgenoten niet automatisch bij coronacijfers opgeteld | Gepoold testen leidt niet tot meer positieve testuitslagen
Op sociale media gaan veel onjuiste berichten over het coronavirus en de COVID-19-pandemie rond. NUcheckt zet de veel gedeelde berichten op een rijtje.
4 uur geleden
Kabinet neemt nog een paar dagen de tijd om coronacijfers te bestuderen
Het is volgens premier Mark Rutte nog moeilijk te zeggen of de aangescherpte coronamaatregelen effect hebben op het aantal positief geteste personen.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt vrijdag ruim elfduizend positieve coronatests, achthonderd meer ten opzichte van donderdag. Volgens de premier zitten in het cijfer van vrijdag ook oude meldingen.

De minister-president merkt wel voorzichtig op dat het erop lijkt dat het aantal positief geteste personen constant is. Conclusies over of er strengere maatregelen nodig zijn, zijn op dit moment niet te trekken. "We zullen de komende dagen moeten afwachten."
5 uur geleden
Tweede Kamerverkiezingen duren 3 dagen, ouderen kunnen per post stemmen
De parlementsverkiezingen in maart worden verspreid over drie dagen vanwege de coronacrisis. Daarnaast krijgen zeventigplussers de kans om hun stembiljet per post op te sturen, vertelt minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) vrijdag na afloop van de ministerraad.

Aanvankelijk zouden Nederlanders alleen op 17 maart naar de stembus gaan. Het kabinet wil echter op de twee voorafgaande dagen in alle gemeenten een beperkt aantal kieslokalen openen, waarna op 17 maart alle verkiezingsbureaus nogmaals openen.

Op die manier willen de politici zoveel mogelijk Nederlanders aanmoedigen alsnog hun stem uit te brengen in tijden van het coronavirus. "Het worden bijzondere verkiezingen in deze coronatijd. Wij kunnen ons voorstellen dat Nederlanders niet lange tijd in een wachtrij willen staan met veel mensen om zich heen", aldus Ollongren.
5 uur geleden
RIVM meldt groter aantal nieuwe positieve tests (11.141) vanwege correctie: 'Piek in zicht'
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt vrijdag 11.141 positieve coronatests. Dat aantal valt ruim achthonderd tests hoger uit dan het aantal van donderdag (10.280), maar dat komt volgens woordvoerders van het instituut door eerdere meldingen van de GGD's die nog verwerkt moesten worden.

Volgens woordvoerders van het instituut is de piek van de tweede coronagolf in zicht, mits de stijging van het aantal positieve tests blijft afvlakken.

De afvlakking valt in recente cijfers waar te nemen. Een ICT-storing beïnvloedde de gemelde coronacijfers van woensdag, donderdag én deze vrijdag, maar het gemiddelde kwam uit op 9.848 positieve tests per dag. Dat is een vergelijkbaar aantal met het gemiddelde dagelijkse aantal positieve tests in de voorgaande vijf dagen (9.910).

De cijfers suggereren dat de forse toenames van het aantal besmettingen in de laatste weken langzaamaan tot stilstand komt. Een woordvoerder vertelt in gesprek met NU.nl dat een afvlakking inderdaad zichtbaar is, doordat het percentage Nederlanders dat positief test stabiliseert.
6 uur geleden
Kabinet overweegt tijdelijk vuurwerkverbod om druk op zorg te verlichten
Het kabinet overweegt om dit jaar een tijdelijk algeheel vuurwerkverbod in te stellen. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) zei vandaag dat het kabinet zich buigt over de vraag of het tijdens de coronacrisis verstandig is om de ziekenhuizen nog verder te belasten met vuurwerkslachtoffers. Van Veldhoven liet weten dat het kabinet hier begin november een besluit over neemt.

GroenLinks en de Partij voor de Dieren (PvdD) riepen het kabinet donderdag op om dit jaar nog met een tijdelijk vuurwerkverbod te komen. Partijleiders Jesse Klaver en Esther Ouwehand zeiden in gesprek met NU.nl dat het onverantwoord is om de zorg, die al ernstig onder druk staat vanwege de coronacrisis, nog verder te belasten met vuurwerkslachtoffers.
6 uur geleden
Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen al drie dagen stabiel
Voor de derde dag op rij is het aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen stabiel gebleven, blijkt vandaag uit de dagelijkse cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Er zijn 250 nieuwe patiënten opgenomen op de verpleegafdeling, maar het totale aantal dat in het ziekenhuis ligt is met slechts 1 gestegen ten opzichte van donderdag.

In totaal liggen er nu 2.385 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 1.818 (13 minder dan donderdag) op de verpleegafdeling.
6 uur geleden
Kabinet en Curaçao bijna akkoord over derde steunpakket
Het kabinet en de regering van Curaçao hebben bijna een akkoord bereikt over een derde pakket aan coronasteun. Dat maken staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) en de Curaçaose premier Eugene Rhuggenaath zojuist bekend.

De staatssecretaris noemt het "een mijlpaal" in de onderhandelingen, die al langere tijd moeizaam lopen. Hij vliegt zondag naar het eiland om daar te praten over de laatste details. Naar verwachting tekenen beide landen volgende week het definitieve akkoord.

Rhuggenaath, die eerder zeer kritisch was over het voorstel en de houding van Nederland, vindt dat er nu "een veel beter pakket op tafel ligt". Critici zeggen dat Curaçao nu geen andere keuze heeft dan tot een akkoord te komen, omdat de bankrekening van het land leeg is.
6 uur geleden
Duitse gezondheidsminister weer aan de slag na positieve test
De Duitse minister van Volksgezondheid keert maandag weer terug naar zijn ministerie. De veertigjarige Jens Spahn had last van verkoudheidsklachten en testte vorige week positief op het coronavirus. Daarna ging hij thuis in quarantaine. Vanuit daar zat hij vrijdag nog een videovergadering met zijn collega's van de EU-landen voor. "Het gaat heel goed met me", zei hij na afloop.
7 uur geleden
NUcheckt: Misverstanden over wie wordt meegeteld in coronacijfers
NUcheckt controleert berichten op hun betrouwbaarheid. Vandaag kijken we naar de bewering dat huisgenoten automatisch worden meegeteld wanneer één persoon positief test op het coronavirus en naar het gerucht dat veel testuitslagen niet kloppen doordat in laboratoria materiaal van meerdere personen tegelijk wordt geanalyseerd. Beide verhalen kloppen niet. Lees er hier meer over.
8 uur geleden
AC Milan-spits Zlatan Ibrahimovic doet op geheel eigen wijze mee aan een Italiaanse campagne tegen het coronavirus. "Ik won (van het coronavirus, red.), maar jij bent Zlatan niet"
Ibrahimovic in coronaspotje: 'Ik won, maar jij bent Zlatan niet'
Ibrahimovic in coronaspotje: 'Ik won, maar jij bent Zlatan niet'
8 uur geleden
Europese economie veert op, maar is nog wel kleiner dan vorig jaar
De Europese economie moest het in het derde kwartaal opnieuw doen met een krimp (-3,9 procent) in vergelijking met dezelfde periode in 2019. Dat was wel aanzienlijk beter dan in het tweede kwartaal, toen sprake was van een daling van maar liefst 11,4 procent. Dat blijkt uit cijfers die het Europese statistiekbureau Eurostat vandaag heeft gepubliceerd.
 
In het tweede kwartaal van dit jaar kreeg de economie in de Europese Unie een harde klap door de coronacrisis. Het voorbije kwartaal kwam het die dreun gedeeltelijk te boven, doordat lockdownmaatregelen werden versoepeld.
8 uur geleden
Strengere coronamaatregelen voor miljoenen Engelsen
Op meer plaatsen in Engeland gaan volgende week veel strengere maatregelen gelden tegen het coronavirus. Dat heeft gevolgen voor nog eens 2,4 miljoen mensen in West Yorkshire, onder wie ook inwoners van de stad Leeds.

De regering maakte vrijdag bekend dat het corona-alarmniveau in Calderdale, Bradford, Kirklees, Leeds en Wakefield komende maandag naar het hoogste niveau gaat. Dat betekent in de praktijk dat mensen binnen en in tuinen niet meer mogen afspreken met personen uit andere huishoudens. Pubs en cafés moeten dicht, tenzij daar ook volwaardige lunch- of dinergerechten op het menu staan. Restaurants hoeven niet te sluiten.

In totaal wonen zo'n elf miljoen Engelsen in gebieden waar volgende week het hoogste alarmniveau van kracht is. Het gaat om ongeveer een vijfde van de bevolking van Engeland. De Britse autoriteiten proberen met dat soort lokale maatregelen verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De regering van premier Boris Johnson deinst nog terug voor een nieuwe, landelijke lockdown.
9 uur geleden
Uit de eerste resultaten van het experiment onder de zo'n vijftienhonderd Duitsers die op 22 augustus een concert bijwoonden in Leipzig is gebleken dat het organiseren van evenementen tijdens de coronacrisis alleen mogelijk is als het virus niet vaak voorkomt in het gebied en er strenge voorschriften in acht worden genomen.

Goede ventilatie in de ruimte is een van de vereisten. Ook moeten de onderzoekers tijdens het evenement een zitplaats hebben een mondkapje dragen, voldoende afstand houden en ook bij het betreden van de zaal en in de pauze contact met elkaar vermijden. Alleen onder deze voorwaarden heeft een evenement weinig effect op de verloop van de pandemie, concluderen de onderzoekers.

Het evenement heeft alleen weinig effect op de verloop van de pandemie als deze plaatsvindt in een gebied met een laag besmettingscijfers van minder dan 10 op de 100.000 inwoners. Bij een hoger besmettingspercentage, zoals in veel gebieden in Duitsland het geval is, zorgt een dergelijk evenement voor een "aanzienlijk" effect op de verloop van het virus en worden evenementen afgeraden.
Corona-experiment: Duitse proefpersonen wonen concert bij
Corona-experiment: Duitse proefpersonen wonen concert bij
9 uur geleden
Hoge kerkleider Montenegro overleden aan gevolgen coronavirus
Een omstreden leider van de Servische orthodoxe kerk in Montenegro is overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Amfilohije Radovic overleed op 82-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Podgorica waar hij eerder deze maand was opgenomen.

De zeer conservatieve Radovic leidde eerder dit jaar protesten tijdens de lockdown in het land waarbij de coronaregels overtreden werden. Hij was een fervent tegenstander van de regering van president Milo Djukanovic, omdat Montenegro zich afkeerde van Servië en Rusland. Montenegro werd in 2006 onafhankelijk na een scheiding van Servië.
10 uur geleden
Banken hebben 36.000 consumenten betaalpauze gegeven
Banken hebben tot dusver 36.000 consumenten een betaalpauze gegeven als het gaat om het aflossen van hun hypotheek of andere lening. Tevens hebben bedrijven tot nu toe voor 28 miljard euro 'financiële lucht' gekregen. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) vandaag.

Bij de uitbraak van de coronacrisis in het voorjaar besloten banken om coulant te zijn richting consumenten en bedrijven als het gaat om het verstrekken of aflossen van leningen. Daarmee is tot nu toe 85 miljoen euro gemoeid.

Zo kunnen woningbezitters een betaalpauze krijgen bij het aflossen van hun hypotheek, waarbij het in de meeste gevallen gaat om een pauze van één tot drie maanden.
10 uur geleden
Honderden Parijzenaars gingen donderdagavond de straat op om te protesteren tegen de lockdown in Frankrijk. De lockdown ging om middernacht in en moet het stijgende aantal coronabesmettingen in het land tegengaan.
Boze Parijzenaars protesteren tegen lockdown: 'We zijn het zat'
Boze Parijzenaars protesteren tegen lockdown: 'We zijn het zat'
11 uur geleden
Nederlandse consument bleef vorige maand flink doorwinkelen
De detailhandel heeft in de maand september 7,6 procent meer omgezet dan in september vorig jaar. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd.

Zowel in food als non-food werd meer verkocht. Online lag de omzet bijna 35 procent hoger, aldus het CBS vrijdag.

Het waren wederom doe-het-zelfzaken, keukenwinkels en zaken die meubels en vloeren verkopen die heel goede zaken deden. Maar ook winkels die spullen verkopen om te recreëren, elektronicawinkels en drogisterijen verkochten meer dan in dezelfde maand vorig jaar.
11 uur geleden
Coronacrisis draagt bij aan recordaantal studenten op universiteiten
Er staat een recordaantal van 328.000 bachelor- en masterstudenten ingeschreven voor het collegejaar 2020/2021, blijkt donderdag uit voorlopige cijfers van de Vereniging van Universiteiten (VSNU). Dat is een stijging van 8 procent ten opzichte van vorig jaar. Die stijging komt volgens de vereniging mede door de coronacrisis. (Lees verder)
12 uur geleden
België maakt zich op voor strenge maatregelen, later op de dag persconferentie
Het Belgische Overlegcomité (het orgaan met alle verschillende regeringen) vergadert vanmiddag over het treffen van extra maatregelen. De horeca in België is op 19 oktober al gesloten, maar de cijfers blijven alarmerend hoog. Per dag worden er in het land gemiddeld ruim zeshonderd coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen en op de ic's liggen inmiddels meer dan duizend patiënten. Volgens VRT NWS zal het comité zich buigen over de cruciale vraag: moet België weer in een lockdown?
12 uur geleden
Leider Australische staat neemt na 120 dagen met persconferenties voor het eerst een dag vrij
De leider van de Australische deelstaat Victoria, premier Daniel Andrews, heeft voor een verrassing gezorgd door een dag vrij te nemen. Andrews stond 120 dagen op rij voor de camera's om burgers bij te praten over de ontwikkelingen van het coronavirus in de zwaar getroffen regio. De regering besloot eerder dit jaar tot een strenge lockdown in Melbourne. Daar moesten bedrijven dicht, kregen inwoners opdracht thuis te blijven en was een avondklok van kracht.

Die maatregelen konden deze maand worden versoepeld omdat veel minder coronagevallen en sterfgevallen worden gemeld dan voorheen. Inmiddels durft Andrews een dagelijkse persconferentie over te slaan. Hij vroeg aan het eind van het persmoment op vrijdag of er nog vragen waren. "Anders zie ik jullie morgen niet. De minister van Volksgezondheid doet dan de dagelijkse briefing. Jullie zijn vast erg blij om dat te horen."
12 uur geleden
Opnieuw groot verlies voor KLM
Air France-KLM, het moederbedrijf van KLM, heeft over het derde kwartaal een verlies van 1,7 miljard euro geleden. Voor KLM liep het verlies op tot 234 miljoen euro. "Deze cijfers maken wederom duidelijk hoe slecht het nog steeds gaat in de luchtvaart", zegt KLM-topman Pieter Elbers in een toelichting. "Dit is zonder meer de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog; voor de samenleving, voor de luchtvaart en zeker ook voor KLM." KLM zou zonder de NOW-regeling in het derde kwartaal een verlies hebben geleden van een half miljard euro.

Vrijdag zal het ministerie van Financiën laten weten of het herstelplan dat KLM begin deze maand indiende afdoende is om een beroep te kunnen doen op verdere staatssteun. Dat gaat om een pakket ter grootte van 3,4 miljard euro in de vorm van garanties op leningen.

Om die steun te krijgen, moet KLM flink in de kosten snijden.
13 uur geleden
Feestwinkels beleven droevige dagen: 'Het is echt verschrikkelijk'
Normaal gesproken zijn het toptijden voor de feestwinkels. Oktoberfest, Halloween, het begin van het carnavalsseizoen, Sinterklaas. De bestellingen zijn vaak niet aan te slepen voor de verkopers van feestkleding, maskers en pruiken. Maar de tweede coronagolf heeft daar een dikke streep doorheen gezet, vertellen twee ondernemers aan NU.nl. (Lees verder)
13 uur geleden
Corona zorgt voor apart schaatsseizoen: 'Tot 1 januari is het improviseren'
De NK afstanden is vrijdag de aftrap van een op voorhand al uniek schaatsseizoen. De coronapandemie zorgt voor lege tribunes in Thialf, angst voor positieve tests en onzekerheid over de kalender, maar de Nederlandse schaatsers zijn vooral blij dát er nog wedstrijden mogelijk zijn. (Lees verder)
13 uur geleden
Wederom recordaantal positieve tests in Duitsland
In Duitsland is voor de derde dag op rij een recordaantal nieuwe positieve tests gemeld. In het afgelopen 24 uur kwamen er 18.681 gevallen bij, meldt het Robert Koch-Insti­tut (RKI), de Duitse equivalent van het RIVM.

Met de nieuwe positieve testen erbij komt het totale aantal op 499.694. In de afgelopen 24 uur werden nog eens 77 sterfgevallen als gevolg van COVID-19 geregistreerd, wat het totale dodental op 10.349 brengt.

De autoriteiten kondigden woensdag aan dat het land maandag weer deels op slot gaat om de verspreiding van het virus in te dammen. Bars en restaurants moeten tot eind november dicht, net als onder meer fitnessstudio's, theaters en bioscopen. Bondskanselier Angela Merkel waarschuwde dat Duitsland in een "dramatische situatie" dreigt te belanden en dat door het toenemende aantal coronagevallen de gezondheidszorg overbelast zal raken.
14 uur geleden
'Carbidgemeente' Pekela slaat jaartje over met carbidschieten
In het Groningse dorp Pekela is het de traditie om het nieuwe jaar in te luiden met een paar flinke knallen door het zogenaamde carbidschieten. De Pekelder Carbid Club (PCC) heeft echter besloten om een jaar over te slaan vanwege de coronamaatregelen, zo meldt RTV Noord.

"De regels veranderen continu, maar het virus is er nog", zo zegt de voorzitter. "Stel nou dat wij december maar dertig mensen bij elkaar mogen hebben. Dan moet je dus iemand bij de poort zetten die mensen tegenhoudt als het maximum is bereikt. Die vorm voelt voor ons niet prettig."

Pekela noemt zichzelf de "carbidgemeente van de provincie" en heeft zich gespecialiseerd in de knallen die veroorzaakt worden door licht natgemaakte calciumcarbide in een melkfles te stoppen en de opening dicht te maken met bijvoorbeeld een voetbal. Het opgehoopte gas wordt vervolgens aangestoken, waardoor de bal er met een knal uitkomt. Carbidschieten is een traditie die op diverse plekken in het land voorkomt, voornamelijk met oud-en-nieuw.
17 uur geleden
Dagelijkse besmettingen in VS boven de 91.000
In de Verenigde Staten zijn in de afgelopen 24 uur voor het eerst meer dan 91.000 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Dat blijkt uit tellingen van de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore.

Tussen woensdag en donderdag (lokale tijd) zijn 91.295 nieuwe gevallen gemeld in het land, dat sinds medio oktober het aantal besmettingen opnieuw ziet oplaaien.

De forse stijging in het aantal nieuwe gevallen komt enkele dagen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Ohio, Michigan, North Carolina, Wisconsin en Pennsylvania, cruciale staten in de strijd om het presidentschap, behoren tot de gebieden die het hardst getroffen zijn door de heropleving van het virus. In twaalf staten werden donderdag recordaantallen nieuwe besmettingen geregistreerd.

De Coronavirus Task Force van het Witte Huis stelde donderdag (lokale tijd) dat het de verkeerde kant opgaat met de virusuitbraak. Agressieve maatregelen zijn volgens het team nodig om de "onverbiddelijke" verspreiding van het longvirus een halt toe te roepen.

De Verenigde Staten zijn het zwaarst getroffen door het longvirus. Sinds het begin van de pandemie zijn er 8,94 miljoen gevallen geregistreerd, het meeste wereldwijd. Ruim 228.000 Amerikanen zijn overleden aan de gevolgen van een besmetting.
19 uur geleden
Oversterfte stijgt sterk, bijna 600 meer doden vorige week dan normaal
In week 43, de week van 19 tot en met 25 oktober, zijn in Nederland bijna zeshonderd mensen meer overleden dan verwacht in die periode. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag op basis van de voorlopige sterftecijfers.

In week 43 overleden naar schatting meer dan 3.450 mensen. Dat zijn er zo'n 250 meer dan een week eerder, toen overleden 3.197 mensen. De hogere sterfte valt samen met de tweede coronagolf in Nederland. Lees hier meer.
gisteren om 23:49
Nieuwe lockdown in Frankrijk ingegaan
De nieuwe lockdown in Frankrijk is om middernacht ingegaan. Onder de nieuwe lockdown moet iedereen in principe thuis blijven. Alleen met een schriftelijk bewijs van noodzaak kunnen de Fransen over straat.

Mensen mogen elke dag een uurtje dicht bij huis sporten. Fransen die bij een park wonen hebben dit keer geluk want die blijven open. In tegenstelling tot de eerdere lockdown blijven de scholen open maar moeten de kinderen vanaf 6 jaar een mondkapje dragen in de lessen.

Fransen haastten zich donderdag om nog laatste inkopen te doen. Dat veroorzaakte drukte in de winkels. Pasta en toiletpapier waren populaire boodschappen, net als inkt voor printers en elektronica om thuis te kunnen werken.

Donderdag meldde het agentschap voor volksgezondheid 47.637 nieuwe coronagevallen over het afgelopen etmaal. Het aantal doden door het virus steeg met 235 tot boven de 36.000.
gisteren om 23:43
Het belangrijkste coronanieuws van donderdag 29 oktober:

Binnenland:
  • Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt donderdag 10.280 nieuwe positieve coronatests. De cijfers bestaan deels uit meldingen van woensdag, die toentertijd niet verwerkt konden worden door een ICT-storing bij de GGD's. Woensdag ging het uiteindelijk om 8.123 positieve coronatests, waardoor het gemiddelde deze twee dagen uitkomt op 9.201. 
  • Er liggen donderdag in totaal 2.384 coronapatiënten in het ziekenhuis. Dat zijn er acht meer dan woensdag, toen het aantal coronapatiënten met achttien steeg ten opzichte van de dag ervoor.
  • Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis is al twee dagen stabiel, maar volgens Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), is het nog te vroeg om daaruit conclusies te trekken.
  • De CoronaMelder-app stuurt naar schatting dagelijks zo'n tienduizend meldingen naar mensen in Nederland, schrijft de NOS op basis van informatie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Ron Roozendaal, die bij het ministerie verantwoordelijk is voor de corona-app, zegt dat een klein deel van deze meldingen (zo'n 20 procent) over blootstellingen op meer dan 1,5 meter afstand gaat.
  • GroenLinks en de Partij voor de Dieren (PvdD) roepen het kabinet op voor dit jaar met een tijdelijk vuurwerkverbod te komen. Partijleiders Jesse Klaver en Esther Ouwehand stellen tegenover NU.nl dat het onverantwoord is om de zorg, die al ernstig onder druk staat vanwege de coronacrisis, nog verder te belasten met vuurwerkslachtoffers. Zij krijgen steun van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) en de Nederlandse BOA Bond.
  • Door te veel bron- en contactonderzoekers die tegelijk gebruikmaakten van hetzelfde programma voor hun werk ontstond gisteren een storing in de computersystemen van de regionale gezondheidsdiensten, laat de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland weten. Door de storing kwamen de dagcijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdag uren later dan gebruikelijk naar buiten. Het gaat volgens de GGD om een ander soort storing dan die van zaterdag.

Buitenland:
  • De Franse premier Jean Castex heeft donderdagavond tijdens een televisietoespraak de reeds aangekondigde lockdown toegelicht. Het was al bekend dat cafés, restaurants en niet essentiële winkels moesten sluiten en reizen naar andere regio's niet was toegestaan, maar Castex vertelde ook dat Fransen voortaan alleen nog maar met een overheidsdocument de straat op mogen.
  • Disneyland Paris sluit aan het eind van de dag de deuren weer. Dat maakt het themapark donderdag bekend. Volgens Disney is de sluiting in lijn met de richtlijnen van de Franse autoriteiten die gelden in verband met de coronacrisis.
  • De ziekenhuizen in België roepen de zes regeringen van het land gezamenlijk op het land verder stil te leggen vanwege het coronavirus. Dat kan het verschil maken "tussen leven en dood van onze medeburgers en onze naasten", schrijven de koepelorganisaties die samen alle Belgische ziekenhuizen vertegenwoordigen.
  • De Spaanse regio Catalonië sluit de grenzen voor vijftien dagen om de virusverspreiding te remmen. Ook het horecaverbod wordt met vijftien dagen verlengd. Catalonië is een van de zwaarst getroffen regio's binnen Spanje.