Blijf hier op de hoogte van het laatste coronanieuws in binnen- en buitenland.
Biden: Geen grote parade tijdens inauguratie op 20 januari
Volgens aankomend Amerikaans president Biden zal zijn eedaflegging op 20 januari in Washington anders zijn dan gebruikelijk door de coronacrisis. Zo zal er waarschijnlijk geen grote parade worden gehouden.

De ceremonie zal veel meer lijken op de bijeenkomst deze zomer waarop de Democratische partij Biden koos als presidentskandidaat. Die Democratische conventie verliep grotendeels met videoboodschappen, en zonder massabijeenkomsten.

Tijdens de inauguratie op 20 januari zitten normaal veel genodigden bijeengepakt in de open lucht bij het Amerikaanse parlement (Congres). Ook komen er honderdduizenden belangstellenden op af.

Biden zei onlangs nog te hopen dat president Trump naar zijn inauguratie komt, omdat een vreedzame machtsoverdracht in de Verenigde Staten een boodschap van kracht en stabiliteit naar de rest van de wereld stuurt. Trump wil zijn verlies nog steeds niet erkennen.
over 9 uur
Aantal nieuwe coronabesmettingen Zuid-Korea daalt iets na recordaantal van vrijdag
Zuid-Korea heeft zaterdag 583 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat is iets minder dan gisteren toen 629 gevallen werden gerapporteerd, het grootste aantal nieuwe coronabesmettingen sinds negen maanden.

In het Aziatische land zijn sinds het begin van de coronapandemie 36.915 personen besmet geraakt met het coronavirus, 540 mensen overleden aan de gevolgen.
een paar seconden geleden
102-jarige vrouw overleeft twee keer coronavirus
Een 102-jarige vrouw uit New York heeft dit jaar het coronavirus twee keer overleefd. Volgens haar dochter kreeg ze in maart voor het eerst de diagnose gesteld, maar vielen de klachten toen mee. Ze liep het coronavirus mogelijk op in het verzorgingstehuis waar ze woonde.

In oktober, kort voor haar 102de verjaardag, kreeg ze opnieuw het coronavirus. Deze keer waren de klachten heftiger en werd ze in isolatie geplaatst in het verzorgingstehuis. Inmiddels is ze twee keer negatief getest op het virus en is ze weer uit isolatie. De dochter van de vrouw deelde het verhaal van haar moeder naar eigen zeggen "om mensen hoop te geven". "Je kunt niet zomaar opgeven. Je moet vechten", aldus de dochter tegen het Amerikaanse NBC. (Foto: North Westchester Restorative Therapy & Nursing Center)
een paar seconden geleden
INretail blij: geen mondkapjesboete winkeliers
Branchevereniging voor detailhandelaren INretail is blij dat winkeliers niet beboet kunnen worden als klanten geen mondkapje dragen. Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft dat in een Kamerbrief verduidelijkt.

De afgelopen dagen waren er onduidelijkheden of burgemeesters winkeliers die niet controleren of klanten een mondkapje dragen een boete konden opleggen of zelfs de winkel konden sluiten. Volgens Grapperhaus hoeven winkeliers niet te handhaven. Wel moeten ze een actief deurbeleid voeren en klanten aansporen een mondkapje te dragen.

INretail spoort winkeliers aan al bij binnenkomst door middel van een poster een oproep te doen om een mondkapje te dragen. Als klanten dat weigeren mogen winkeliers die klanten weren. Diverse winkelketens, waaronder verschillende supermarkten, gaven de afgelopen dagen al aan dit niet actief te gaan doen.
een paar seconden geleden
Ook Halsema wil geen uitzondering voor oudejaarsconference Youp van 't Hek
Er komt geen uitzondering op de publieksgrootte voor de oudejaarsconference van Youp van 't Hek in het Koninklijk Theater Carré. Dat zei burgemeester Femke Halsema van Amsterdam vrijdag op AT5. Eerder zei premier Mark Rutte er ook al geen heil in te zien.

Halsema vindt het "een goed idee" van de cabaretier, maar wil consequent blijven. (Lees hier verder)
een paar seconden geleden
Het belangrijkste coronanieuws van gisteren, vrijdag 4 december.

Binnenland
 • Meerdere leden van het OMT zijn in de afgelopen tijd bedreigd, blijkt uit gesprekken die NU.nl voerde met OMT-leden. Hun huizen werden bezocht en er werden brieven met intimiderende teksten bezorgd.
 • Rutte vindt het "verschrikkelijk" dat deze OMT-leden overwegen hun tv-optredens te schrappen. "Dit zijn mensen die de beste van hun vak zijn, hun werk naar eer en geweten doen en te maken krijgen met dit soort idioten."
 • Coronasneltesten werken goed genoeg om een besmetting op te sporen bij mensen zonder klachten. Dat blijkt uit een onderzoek door het UMC Utrecht onder honderden profvoetballers.
 • De Friese busmaatschappij Boostbussen organiseert voorlopig geen feesten meer in hun bussen. De busmaatschappij kwam gisteren in opspraak toen bleek dat leden van de Groningse studentenvereniging Vindicat zich tijdens een rit in een feestbus niet aan de coronamaatregelen hield.
 • Het kabinet verwacht dat Nederland in januari de beschikking heeft over een miljoen doses van het Pfizer-vaccin. Aangezien het vaccin twee keer moet worden toegediend en er om praktische redenen altijd wat voorraad onbruikbaar is, kunnen 450.000 mensen gevaccineerd worden.
 • Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is met 30 toegenomen tot 1.625. Van hen liggen er 473 op de intensive care.
 • Het RIVM heeft vrijdag 5.935 nieuwe positieve coronatests geregistreerd. Dat zijn er fors meer dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen (5.017). Verder werden 58 coronagerelateerde sterfgevallen gemeld.
 • De Nederlandse handbalsters speelden vandaag toch niet hun eerste groepswedstrijd op het EK in Denemarken. Vanwege een positieve coronatest bij tegenstander Servië is het duel naar zaterdag verplaatst.

Buitenland
 • Het Verenigd Koninkrijk vaccineert dinsdag de eerste mensen tegen COVID-19. Personen die het vaccin het hardst nodig hebben, zoals ouderen, komen het eerst aan de beurt.
 • Aruba scherpt de coronamaatregelen weer aan. Cafés gaan voor twee weken dicht, restaurants mogen minder gasten ontvangen en mondkapjes zijn er verplicht.
 • Vrijdag is het wereldwijde aantal bevestigde coronabesmettingen de 65 miljoen gepasseerd. Ook zijn er al meer dan anderhalf miljoen sterfgevallen genoteerd.