In dit liveblog houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen rondom het coronavirus in binnen- en buitenland.
Het belangrijkste coronanieuws van vrijdag 29 mei:

Nederland
  • Het RIVM meldde in de dagelijkse update 28 nieuwe doden en negen nieuwe ziekenhuisopnames als gevolg van het coronavirus.
  • Ondanks het coronavirus lag het sterftecijfer in Nederland vorige week voor de tweede week op rij lager dan gebruikelijk voor deze periode.
  • Veiligheidsregio's zijn nog niet van plan om tijdens het komend pinksterweekend extra maatregelen te nemen tegen drukte.
  • Het kabinet heeft een tijdelijke noodwet ingediend om het mogelijk te maken dat het RIVM tijdelijk telecomgegevens kan inzetten in de strijd tegen het coronavirus.
  • De Nederlandse horeca behaalde door de maatregelen tegen het coronavirus in de eerste drie maanden van dit jaar al 14 procent minder omzet dan in vierde kwartaal van vorig jaar.

Internationaal
  • Het Belgische kabinet maakte bekend dat Belgen die familieleden hebben in buurlanden, waaronder Nederland, hun familie vanaf zaterdag weer mogen bezoeken.
  • Meer dan tweehonderd scholen in Zuid-Korea moeten de deuren alweer sluiten, nadat het hoogste aantal besmettingen in bijna twee maanden tijd werd geregistreerd in het land.
een paar seconden geleden
Op deze plekken in Nederland is er ruimte zat voor vakantiegangers
Nu veel mensen hun vakantie over de grens in het water hebben zien vallen, wordt er driftig gepuzzeld hoe de vakantie dan alsnog in Nederland kan worden doorgebracht. Vier natuurliefhebbers tippen ter inspiratie hun favoriete plekken voor overnachtingen en voor dagtrips, waar je het gevoel hebt de wereld voor jezelf te hebben.
32 minuten geleden
Vrijwilligers in New York delen voedselpakketten uit aan families die hard zijn getroffen door de maatregelen tegen het coronavirus. (Foto: Pro Shots)
één uur geleden
Trump: 'China heeft volledige controle over WHO'
De Amerikaanse president Donald Trump licht toe waarom hij de banden met wereldgezondheidsorganisatie WHO verbreekt. De rol van China in de uitbraak van het coronavirus en het feit dat China in zijn ogen te veel de hand boven het hoofd wordt gehouden door het WHO, zijn voor Trump de spreekwoordelijke druppel.
Trump: 'De wereld lijdt onder wangedrag van de Chinese overheid'
Trump: 'De wereld lijdt onder wangedrag van de Chinese overheid'
één uur geleden
Trump verbreekt banden met WHO vanwege invloed China
De Verenigde Staten verbreken hun banden met de wereldgezondheidsorganisatie WHO. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump bekendgemaakt tijdens een persconferentie bij het Witte Huis.
 
Volgens Trump heeft China de complete controle over de WHO. De president beschuldigt China er al langer van verantwoordelijk te zijn voor de uitbraak van het coronavirus. "De Chinese regering heeft continu zijn beloftes gebroken aan ons en andere landen." Lees hier meer.
één uur geleden
Portugal toe aan derde fase versoepeling lockdown, behalve Lissabon
De Portugese regering heeft de derde fase van het versoepelen van de lockdown ingezet. Vanaf 1 juni mogen winkelcentra, kinderdagverblijven, sportscholen, bioscopen en andere "culturele locaties" weer open, zij het met een limiet op het aantal aanwezigen.

Ook mogen groepen tot twintig mensen weer samenkomen en hoeven restaurants zich niet langer te houden aan een maximale capaciteit van 50 procent.

Alleen in de hoofdstad Lissabon wordt nog even gewacht met versoepelingen. Daar werden de afgelopen tijd in meerdere omringende regio's pieken in het aantal besmettingen geregistreerd.
2 uur geleden
Winkelcentra in de Amerikaanse staat Illinois zijn weer open, al gelden er nog strikte voorwaarden. Zo moeten bezoekers onderling afstand houden en een mondkapje dragen. Tevens zijn er stickers op de vloeren aangebracht om de mensenstroom te reguleren. (Foto: Pro Shots)
2 uur geleden
Veel zorg voor ernstig zieke ggz-patiënten gaat tijdens corona 'gewoon' door
Toen de coronacrisis zijn intrede deed in het land werd onder meer opgeroepen om niet meer met groepen mensen bijeen te komen en zo persoonlijk contact te beperken. Veel ggz-instellingen stopten daardoor met groepstherapieën, en behandelaars stapten over op een afspraak met hun cliënt via beeldbellen. Kunnen mensen met ernstige psychische klachten nog wel voldoende hulp krijgen in coronatijd? NU.nl zocht het uit.
2 uur geleden
Een corona-app is voorlopig geen oplossing (en de vraag is of dat verandert)
De overheid werkt in de strijd tegen het coronavirus aan een app die bijhoudt bij wie je in de buurt bent geweest. Of die app nuttig gaat zijn door mensen te waarschuwen die mogelijk het coronavirus dragen, is nog steeds onduidelijk. NU.nl zet alles wat je moet weten over de app op een rijtje.
3 uur geleden
New York City volgens gouverneur klaar voor heropening
New York City is volgens Andrew Cuomo, gouverneur van de staat New York, klaar om op 8 juni de eerste fase van de versoepelingen van de coronamaatregelen te starten. Vijf andere steden in de staat zijn inmiddels toe aan de tweede fase, waarin bijvoorbeeld kappers ook weer open mogen.

Wel waarschuwde Cuomo dat de voorzichtige heropening "niet betekent dat we meteen terugkunnen naar hoe het was". Hij roept de inwoners van zijn staat, en in het bijzonder die van de meestbevolkte stad, op om alert te blijven.
3 uur geleden
Belgen mogen familie in buurlanden weer bezoeken
Belgen mogen vanaf morgen weer familie in buurlanden bezoeken. Dat maakte Pieter De Crem, de Belgische minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid, bekend op Facebook. Sinds 20 maart gold er een verbod op niet-essentiële verplaatsingen van en naar België.

De Crem benadrukt wel dat "landgenoten die de grenzen oversteken zich moeten houden aan de (Corona)-bepalingen die in onze buurlanden van toepassing zijn". 

De minister maakte tevens bekend dat België "zich aansluit bij de overige Europese landen die een heropstart van het volledige verkeer binnen de Europese Unie en de Schengenzone uiterlijk op 15 juni willen realiseren."
3 uur geleden
Bulgarije gaat reisbeperkingen opheffen voor meeste EU-landen
Burgers uit EU-landen die naar Bulgarije reizen, hoeven vanaf 1 juni niet langer twee weken in quarantaine na aankomst. Het land versoepelt de reisrestricties voor de meeste landen in de EU. Alleen voor reizigers uit landen waar de uitbraak het hardst heeft toegeslagen (onder meer Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en België) gelden nog restricties. Reizigers vanuit Nederland hoeven dus vanaf maandag niet meer twee weken in quarantaine als ze naar Bulgarije reizen.
3 uur geleden
Vanaf 2 juni mogen bijna alle restaurants in Frankrijk weer open. Op veel plekken, zoals hier in Nice, is men bezig het etablissement coronaproof te maken, zodat er voldoende ruimte tussen bezoekers kan worden gegarandeerd. (Foto: Pro Shots)
4 uur geleden
De coronacijfers van 29 mei in vijf grafieken
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) publiceert elke dag een overzicht van cijfers over de coronacrisis in Nederland. NU.nl brengt de meeste cijfers die nu (vrijdag 29 mei) bekend zijn samen in vijf grafieken.
4 uur geleden
La Liga gaat op 11 juni verder met derby van Sevilla
De Spaanse competitie wordt op donderdag 11 juni hervat met de derby tussen Sevilla en Real Betis. La Liga is daarmee na de Bundesliga, Premier League en Serie A de vierde Europese topcompetitie die aankondigt weer verder te gaan.

Vorige week werd na goedkeuring van de Spaanse overheid al bekend dat het seizoen in lege stadions en onder strenge voorwaarden hervat kon worden. Nu is met Sevilla-Betis dus ook de datum van de eerste wedstrijd bekend. Er moeten nog elf speelrondes worden afgewerkt in La Liga en het is de bedoeling dat het seizoen uiterlijk 19 juli is afgerond. Lees hier meer.
5 uur geleden
Koning Willem-Alexander bracht vandaag een bezoek aan Utrecht Centraal en liet zich uitleggen hoe het station omgaat met de coronamaatregelen. (Foto: BrunoPress)
5 uur geleden
Openbare toiletten Zeeland per direct weer open
Alle openbare toiletten in de provincie Zeeland mogen per direct overdag (8.00 uur tot 20.00 uur) weer gebruikt worden. Dat heeft de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) bekendgemaakt. Het geldt bijvoorbeeld voor toiletvoorzieningen bij vakantieparken, kampeerterreinen kampeerveldjes en jachthavens

Douches in toiletgebouwen blijven voorlopig nog gesloten, tot 1 juli. Ook poolcafés mogen per direct weer open in Zeeland. Bowlingbanen moeten tot nader order gesloten blijven.
5 uur geleden
Twintig coronafraudeurs vervolgd, tientallen ontvangen laatste waarschuwing
Sinds de start van de coronacrisis hebben signalen van coronafraude bij de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) tot twintig strafrechtelijke onderzoeken geleid. Vijftig verdachte individu's werden thuis opgezocht door speciale interventieteams en ontvingen van hen een laatste waarschuwing, blijkt uit cijfers die de dienst deelde met NU.nl. Lees hier meer.
5 uur geleden
Louvre vanaf 6 juli weer open
Het Louvre in Parijs wil op 6 juli weer de deuren openen. Het museum ziet de mogelijkheid daartoe nadat de Franse premier Édouard Philippe gisteren enkele versoepelingen aankondigde die vanaf 2 juni zullen ingaan, waaronder het weer openstellen van nationale trekpleisters.

Het Louvre is het meest bezochte museum ter wereld. Bezoekers moeten zich vanaf 6 juli aanmelden voordat het museum betreden mag worden. In het gebouw dienen alle aanwezigen onderling afstand te houden en mondkapjes te dragen.
6 uur geleden
Coronamaatregelen DJI versoepeld
De coronamaatregelen bij de Dienst Justitiële Inrichtingen worden binnenkort versoepeld. Dat schrijft minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) in een brief aan de Tweede Kamer.

Vanaf 2 juni zullen de mogelijkheden voor bezoek en verlof worden verruimd. Bezoek van reclassering, gemeenten en vrijwilligersorganisaties zal voorlopig zoveel mogelijk digitaal plaatsvinden. Bezoek van advocaten was al mogelijk en blijft dat ook.

In alle tbs-klinieken en jeugdinrichtingen wordt vanaf 2 juni weer gestart met fysiek bezoek. Bij penitentiaire inrichtingen wordt eerst op drie locaties een proef gestart.
6 uur geleden
Als onderdeel van de versoepeling van de lockdown in heel Turkije mogen ook de moskeeën weer mensen ontvangen voor het gebed, zoals hier in de hoofdstad Ankara. Wel gelden er nog richtlijnen. Zo moeten aanwezigen voldoende afstand houden tot elkaar en een mondkapje dragen. (Foto: Pro Shots)
6 uur geleden
Evenementenbouwers zetten alliantie op voor gezamenlijk overleg met kabinet
Organisatoren van concerten, sportwedstrijden en andere massa-evenementen hebben donderdag een alliantie gesmeed om evenementen straks coronaproof te kunnen organiseren.

Onder meer de organisaties achter het Eurovisie Songfestival, de Formule 1-race op Zandvoort, de Eredivisie, Lowlands en Ahoy hebben zich aangesloten bij de Alliantie van de Evenementenbouwers. Lees hier meer.
6 uur geleden
'Cafés hebben nog nauwelijks reserveringen voor 1 juni'
Het loopt bepaald nog geen storm met reserveringen voor een plekje in de kroeg voor 1 juni of daarna. Bij restaurants is het beeld wisselend. De eetgelegenheden in het hogere segment zien het aantal boekingen snel oplopen, die in het middensegment minder. Dat zegt Dirk Beljaarts, directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), tegen NU.nl. Lees hier meer.
6 uur geleden
Kleine daling ic-patiënten, grote daling ziekenhuisopnames
Het aantal coronapatiënten op de ic's is opnieuw afgenomen, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Er worden nog 180 patiënten op ic's behandeld, 2 minder dan gisteren. Eén Nederlander wordt nog altijd behandeld op een Duitse ic.

De Nederlandse intensivecareafdelingen verzorgen momenteel 549 personen. Ook dat cijfer vertoont een daling, aangezien het LCPS gisteren nog sprak over 559 patiënten. 

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg is echter vooral te spreken over de daling van de hoeveelheid COVID-19-patiënten die op andere afdelingen in Nederlandse ziekenhuizen zijn opgenomen. Het zou gaan om in totaal 618 coronapatiënten, 77 minder dan gisteren.
7 uur geleden
Rijk komt touroperators met 150 miljoen euro tegemoet
De overheid stopt 150 miljoen euro in de pot waarmee de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) garant staat voor de reisvouchers die touroperators aanbieden aan vakantiegangers van wie de reis wordt geannuleerd. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken (EZ) vrijdag bekendgemaakt.

Honderdduizenden vakanties zijn geannuleerd sinds de start van de coronacrisis. Als alle gedupeerden hun geld terugkregen, zouden veel bedrijven failliet kunnen gaan. Als een touroperator alsnog dreigde om te vallen, kon vanuit het fonds de vakantieganger alsnog gecompenseerd worden. Dat potje was echter bijna leeg.
7 uur geleden
Wekelijkse podcast NU.nl
In de Week van NU bespreken hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman en de redactie het nieuws op NU.nl. Deze week: Drukte in coronatijd: vertelt een foto of video het echte verhaal? (Klik/druk op de afbeelding)
7 uur geleden
Selectie ADO levert salaris in
De spelers, staf en directie van ADO Den Haag leveren in navolging van veel collega's bij andere Nederlandse profclubs tijdelijk ook een deel van het salaris in vanwege de coronacrisis. De Hagenaars verkeren in financieel zwaar weer.

ADO doet geen mededelingen over de hoogte van het bedrag en hoe lang dit het geval is. Behalve in het loon van de spelers, staf en directie wordt er ook gesneden in het inkomen van het overige personeel.
7 uur geleden
Kabinet wil via noodwet telecomgegevens inwinnen
Het kabinet wil het via een noodwet mogelijk maken dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) tijdelijk telecomgegevens kan inzetten in de strijd tegen het coronavirus. Het kabinet heeft de tijdelijke noodwet vrijdag ingediend bij de Tweede Kamer.

In de noodwet staat omschreven dat Nederlandse telecomaanbieders voor maximaal een jaar telecomdata geanonimiseerd beschikbaar gaan stellen aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Met de telecomdata zou het RIVM een beter beeld kunnen krijgen van hoe het virus zich tussen gemeenten verspreidt.
7 uur geleden
Frankrijk kent ondanks coronavirus ondersterfte in mei
Ondanks de uitbraak van het coronavirus is het aantal overleden mensen in Frankrijk in mei tot nu toe lager dan gemiddeld. Volgens INSEE, het Franse equivalent van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), overleden tussen 1 en 18 mei 6 procent minder mensen dan in dezelfde periode vorig jaar en 1 procent minder dan in 2018.

Gedurende de piek van de epidemie, tussen 1 maart en 30 april, was het totaal aantal Franse sterfgevallen volgens de cijfers van INSEE 26 procent hoger dan in 2019 en 16 procent hoger dan in 2018. Die oversterfte is dus echter omgeslagen naar ondersterfte voor de eerste 18 dagen van mei.
7 uur geleden
Religieuze organisaties prediken behoedzaamheid 
Verschillende religieuze organisaties in Nederland hebben in een gezamenlijke verklaring gelovigen opgeroepen behoedzaam te blijven bij samenkomsten. Vanaf 1 juni zijn samenkomsten van religieuze of levensbeschouwelijke aard weer mogelijk, mits aan de voorwaarden wordt voldoen.

Het Contactorgaan Moslims en Overheid, de Hindoeraad, de Boeddhistische Unie en het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken onderstrepen in de gezamenlijke verklaring dat "de volksgezondheid en de overbelasting van de zorg een blijvend punt van aandacht en zorg is". 

"In de veranderende maatschappelijke context is het in behoedzaamheid vieren van geloof het nieuwe uitgangspunt."
8 uur geleden
Gemeente Utrecht: tussen 30 en 50 miljoen euro kwijt
De coronacrisis in Nederland heeft de gemeente Utrecht tot dusver tussen de 30 en 50 miljoen euro gekost, meldt de gemeente vandaag. Met name de gemiste inkomsten van het betaald parkeren in de stad drukken op de financiën.

Vanwege de coronacrisis kwamen er minder mensen naar de stad, waardoor er ook minder parkeergeld is opgehaald. De gemeente zegt dat de schade van het mislopen van deze inkomsten oploopt tot ruim 9 miljoen euro.
8 uur geleden
Buitengewoon opsporingsambtenaren, oftewel boa’s, willen zich kunnen bewapenen tijdens de coronacrisis. Waarom precies? NU.nl legt het uit in deze video.
Waarom de boa's meer wapens eisen tijdens de coronacrisis
Waarom de boa's meer wapens eisen tijdens de coronacrisis
9 uur geleden
Hoogste aantal nieuwe overledenen in Rusland tot nu toe 
Met 232 nieuwe overleden als gevolg van het coronavirus heeft Rusland het hoogste dodental tot nu toe gemeld. In totaal zijn 4.374 coronadoden gemeld in het land. 

Daarnaast zijn er in totaal nu 388.000 besmettingen bevestigd in Rusland. Hiermee volgt het land na de Verenigde Staten en Brazilië wat betreft het meeste aantal besmettingen wereldwijd.
9 uur geleden
Honderden scholen in Zuid-Korea dicht; vrees voor nieuwe besmettingsgolf
Meer dan tweehonderd scholen in "hoogrisicogebieden" in Zuid-Korea moeten daags nadat zij voor het eerst weer onderwijs op locatie aanboden de deuren weer sluiten, melden internationale media. De beslissing volgt na de grootste stijging van het aantal besmettingen in bijna twee maanden tijd.

Zuid-Korea maakte donderdag melding van bijna tachtig nieuwe ziektegevallen, het grootste aantal sinds 8 april. De bron van de tachtig nieuwe besmettingsgevallen begin deze week is volgens deskundigen een magazijn van Coupang Corp, een van de grootste online warenhuizen van het land.

Ruim vierduizend werknemers van het bedrijf, onder wie zeshonderd pakketbezorgers, zouden zich niet aan hygiëneprotocollen hebben gehouden.
9 uur geleden
Sterftecijfer opnieuw lager dan gebruikelijk
De sterfte van vorige week lag voor de tweede week op rij onder het niveau van wat gebruikelijk zou zijn in deze periode, zo meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Het aantal overledenen wordt geschat op 2.750, terwijl de verwachting was dat 2.807 mensen zouden sterven zonder corona-epidemie.

Het CBS heeft het verwachte aantal overledenen geschat op basis van het aantal overledenen in de voorafgaande weken en dat aantal gecorrigeerd naar seizoensgebonden factoren.
10 uur geleden
EU-rijbewijzen zeven maanden langer geldig vanwege corona
Rijbewijzen van EU-inwoners die in de periode vanaf 1 februari tot en met 31 augustus 2020 verlopen zijn worden met zeven maanden verlengd, heeft de Europese Commissie besloten. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) in een brief aan de Tweede Kamer.

Door bepaalde coronamaatregelen kunnen sommige bestuurders niet voldoen aan eisen voor het verlengen van een rijbewijs. De maatregel geldt overigens niet voor rijbewijzen die zijn ingevorderd of geschorst.
10 uur geleden
In de Turkse stad Istanboel is vandaag een enorm noodhospitaal geopend. Het ziekenhuis is in 45 dagen op twee landingsbanen van Atatürk Airport gebouwd. De miljoenenstad opende recentelijk een nieuw vliegveld, waardoor op deze luchthaven ruimte ontstond.
Timelapse toont bouw van enorm noodhospitaal op Turks vliegveld
Timelapse toont bouw van enorm noodhospitaal op Turks vliegveld
10 uur geleden
Koninklijk Paleis op de Dam vanaf woensdag open voor publiek
Het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam is vanaf woensdag weer geopend voor bezoekers. Wel gelden er enkele maatregelen zodat bezoekers zich aan de richtlijnen van het RIVM kunnen houden.

Eigenlijk zou het gebouw de hele maand juni gesloten blijven, maar wijzigingen in de agenda maakten het toch mogelijk om woensdag weer te openen. Het Paleis op de Dam zal alleen op woensdagen en zondagen geopend zijn tussen 10.00 en 17.00 uur.
11 uur geleden
Grote stijging aantal Franse besmettingen door nieuw systeem
Het aantal bevestigde coronavirusinfecties in Frankrijk is met 3.325 gestegen naar 149.071. Dat is de grootste toename in het aantal besmettingen sinds 6 mei.

Volgens het Franse ministerie van Gezondheid is de stijging te verklaren met de invoering van een beter systeem om besmettingen mee op te kunnen sporen.
11 uur geleden
Afwijkend koopgedrag in eerste maand gedeeltelijke lockdown
In de eerste volledige maand waarin Nederland in de gedeeltelijke lockdown zat, deden bouwmarkten en supermarkten goede zaken. Voor kleding- en schoenenwinkels was het juist een hele slechte maand, blijkt uit gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de detailhandelsverkopen in de maand april.

Overall kwam de omzet die maand maar iets lager uit dan in dezelfde maand vorig jaar, toen er niets aan de hand was. De verschillen tussen de sectoren zijn echter groot.
11 uur geleden
Tijdens zonnig pinksterweekend geen extra maatregelen in drukke gebieden
Op Hemelvaartsdag trokken veel Nederlanders eropuit, waardoor op verschillende plekken vanwege de drukte moest worden ingegrepen. Dit heeft er echter niet toe geleid dat er komend pinksterweekend extra maatregelen worden genomen in drukke gebieden, blijkt uit een rondgang van NU.nl.