Lees hier het laatste coronanieuws uit het binnen- en buitenland.
Het belangrijkste coronanieuws van donderdag 25 februari

Binnenland:
 • Het RIVM meldt donderdag 5.048 nieuwe positieve coronatests, dat zijn er meer dan het gemiddelde in de afgelopen zeven dagen (4.487). 
 • Op dit moment liggen 1.887 coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen, vier meer dan woensdag. 
 • Het Trimbos-instituut constateert op basis van een peiling onder bijna dertienhonderd volwassenen een toename van het aantal psychische klachten tijdens de coronacrisis.
 • De vier coronaproefevenementen van Fieldlab in de eerste twee weken van maart zijn volledig uitverkocht, meldt de website van de evenementen
 • Burgemeesters in het Veiligheidsberaad hebben in een verklaring sportscholen en horecagelegenheden gewaarschuwd, nadat de ondernemers acties hadden aangekondigd omdat hun zaken voorlopig gesloten moeten blijven.
 • Het Amsterdamse Vondelpark is donderdagmiddag tijdelijk afgesloten omdat het er te druk is, laat de gemeente weten op Twitter. De gemeente liet alleen mensen die al in het Vondelpark aanwezig waren, het park verlaten.

Buitenland:
 • AstraZeneca-topman Pascal Soriot zegt teleurgesteld te zijn dat de productie en de levering van het coronavaccin van de farmaceut aan de Europese Unie tegenvalt. "Net zo teleurgesteld als jullie", aldus de topman donderdag tegen het Europees Parlement.
 • Het Europese medicijnagentschap (EMA) maakt het makkelijker voor farmaceuten om aangepaste versies van hun coronavaccin op de markt te brengen. 
 • Wereldwijd zijn sinds het begin van de coronapandemie meer dan 2,5 miljoen mensen overleden aan het virus, blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins University. 
 • De Britse politie heeft bijna 70.000 boetes uitgedeeld voor overtredingen van coronaregels. Die gingen onder meer naar mensen die weigerden mondkapjes te dragen of illegale feesten organiseerden, meldt politieorganisatie NPCC.
over 6 dagen
Wereldwijd meer dan 2,5 miljoen doden door coronapandemie
Wereldwijd zijn sinds het begin van de coronapandemie meer dan 2,5 miljoen mensen overleden aan het virus, blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins University. De grens van 1 miljoen werd eind september gepasseerd en die van 2 miljoen op 15 januari. Het virus dook eind 2019 op in China.

In de Verenigde Staten zijn de meeste slachtoffers (506.500) gevallen, gevolgd door Brazilië (250.000), Mexico (183.000) en India (156.000). Nederland telt ruim 15.000 coronadoden. Wereldwijd zijn meer dan 112 miljoen coronabesmettingen vastgesteld, waarvan een kwart in de VS.
over 6 dagen
Politie dreigt gezichten van jonge relschoppers Eindhoven te tonen
De politie dreigt een aantal minderjarige jongens die deelnamen aan de rellen in Eindhoven van 24 januari herkenbaar in beeld te gaan brengen. Ze krijgen tot maandag 1 maart 12.00 uur de tijd zich te melden. Anders komen ze met hun gezicht op tv bij het regionale opsporingsprogramma Bureau Brabant, zo meldt de politie donderdag.

Op de bewuste dag verzamelde zich rond het middaguur een menigte op het 18 Septemberplein, uit protest tegen de avondklok. Rond 14.00 uur escaleerde de situatie. Bij het Centraal Station van Eindhoven werd een ravage aangericht, die in de tonnen liep. Het programma besteedt woensdag 3 maart weer aandacht aan de rellen. In een thema-uitzending worden verdachten die zich niet hebben gemeld herkenbaar in beeld gebracht. Een aantal verdachten heeft zich al eerder gemeld.
over 6 dagen
EMA maakt het makkelijker om vaccins aan te passen aan coronavirusvarianten
Het Europese medicijnagentschap (EMA) maakt het makkelijker voor farmaceuten om aangepaste versies van hun coronavaccin op de markt te brengen. Farmaceuten moesten bij een aangepaste versie van hun vaccin nogmaals het hele goedkeuringstraject doorlopen, maar dat is bij de nieuwe richtlijnen niet meer noodzakelijk. Lees hier verder.
over 6 dagen
Topman AstraZeneca zegt 'ook teleurgesteld' te zijn in leveringsproblemen
AstraZeneca-topman Pascal Soriot zegt teleurgesteld te zijn dat de productie en de levering van het coronavaccin van de farmaceut aan de Europese Unie tegenvalt. "Net zo teleurgesteld als jullie", aldus de topman donderdag tegen het Europees Parlement. Lees hier verder.
over 6 dagen
100.000 Nederlanders wilden kaartje voor testevenementen
Maar liefst 100.000 mensen hebben donderdag in de digitale wachtrij gestaan voor een kaartje voor een van de proefevenementen van ID&T en MOJO. Voor de vier proefevenementen waren in totaal 'slechts' 5.600 kaarten te vergeven, die binnen twintig minuten weg waren. "Dit getuigt ook van de grote behoefte die er is", verklaart een woordvoerderr van de organisatie.

De kleinschalige events vinden plaats in maart als onderdeel van het onderzoek van Fieldlab Evenementen. Festivalfans en concertgangers konden donderdag vanaf 12.00 uur kaarten kopen voor twee evenementen in de Ziggo Dome en twee festivals op het evenemententerrein van Walibi Holland in Biddinghuizen. Onder anderen Sunnery James & Ryan Marciano, André Hazes en Maan zijn headliners op de evenementen.
over 6 dagen
Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stabiel
Op dit moment liggen 1.887 coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen, vier meer dan woensdag. Van hen liggen 526 op de intensive care, 7 minder dan woensdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Donderdag belandden er 225 nieuwe coronapatiënten in het ziekenhuis, 54 meer dan de vorige dag. 29 van hen waren zodanig ziek dat ze op de ic opgenomen moesten worden. "Zowel de instroom als de bezetting in de ziekenhuizen is op dit moment stabiel", zegt het LCPS.

Op dit moment zijn er 1.025 ic-bedden bezet, waarvan 526 door mensen met COVID-19.
over 6 dagen
NZa: Reguliere zorg schaalt verder op, wel regionale verschillen
De ziekenhuizen schalen hier reguliere zorg weer verder op, zegt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). In januari 2021 hebben ziekenhuizen meer contacten met patiënten gehad dan in diezelfde maand in 2019 en 2020. 

Het aantal operaties ligt weer op een normaal niveau, maar omvat wel vooral lichte ingrepen. Enkele specialismen, zoals operaties bij orthopedie en keel-, neus en oorheelkunde worden nog wel steeds minder uitgevoerd dan normaal.

De organisatie ziet verder veel regionale verschillen in wachttijden tot een behandeling. Waar in Twente en het oostelijke deel van de Achterhoek voor zeven specialismen de wachttijden met minstens drie weken zijn gestegen, ziet de autoriteit in de regio Amsterdam en de provincies Noord-Holland en Flevoland de wachttijd bij het "overgrote" deel van de behandelingen juist een afnemen. 

Het aantal verwijzingen bleef recentelijk achter. Afgelopen week lag dat op 79 procent van de normaal te verwachten aantallen. "Mogelijk speelde het winterweer daarin ook een rol", aldus de autoriteit.
over 6 dagen
Scherpe stijging aantal positieve coronatests (5.048), meer dan weekgemiddelde (4.487)
Het RIVM meldt donderdag 5.048 nieuwe positieve coronatests, dat zijn er meer dan het gemiddelde in de afgelopen zeven dagen (4.487). Het is tevens het grootste aantal geregistreerde besmettingen in ruim één maand tijd. Het totale aantal coronagerelateerde sterfgevallen steeg met 33 naar 15.439. Lees hier verder.
over 6 dagen
Politie deelt bekeuringen uit in te druk park in Nijmegen
De politie in Nijmegen deelt donderdag bekeuringen uit aan mensen die zich niet aan de coronaregels houden in het Kronenburgerpark. De gemeente waarschuwt via sociale media dat de tijd van waarschuwen voorbij is. "En alcohol drinken in het park is altijd verboden", aldus de gemeente.

De afgelopen dagen is het stadspark regelmatig 'leeg geveegd' omdat het er veel te druk was. Woensdag aan het eind van de middag stuurde de politie naar eigen schatting meer dan achthonderd mensen weg. Ook toen er sneeuw lag puilde het park uit.

De politie surveilleert extra in alle stadsparken. In het Kronenburgerpark is een speciale politiepost ingericht. De gemeente constateert donderdagmiddag dat het alweer druk is in dit park en raadt iedereen aan om een ander, rustig plekje op te zoeken.
over 6 dagen
Scherpe stijging aantal positieve coronatests (5.048), meer dan gemiddelde (4.487)
Het RIVM meldt donderdag 5.048 nieuwe positieve coronatests, dat zijn er meer dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen (4.487). Het is tevens het grootste aantal geregistreerde besmettingen in ruim een maand tijd. Het totale aantal coronagerelateerde sterfgevallen steeg met 33 naar 15.439.
over 6 dagen
Britse politie schrijft tienduizenden coronaboetes uit
De Britse politie heeft bijna 70.000 boetes uitgedeeld voor overtredingen van coronaregels. Die gingen onder meer naar mensen die weigerden mondkapjes te dragen of illegale feesten organiseerden, meldt politieorganisatie NPCC.

De politie deelde tussen 27 maart vorig jaar en 14 februari dit jaar in totaal 63.201 boetes uit in Engeland en 5.751 in Wales. "We zitten nog steeds in een erg gevaarlijke fase van de pandemie, die ruim 120.000 levens heeft geëist", zei NPCC-voorman Martin Hewitt. Hij zei dat de regels glashelder zijn en beklaagde zich over het "kleine aantal opstandige en onverantwoordelijke mensen" dat zich niet aan de regels houdt.

Overtreders moeten soms vele duizenden ponden afrekenen. In de periode 17 januari tot 14 februari zijn meer dan 270 boetes verwerkt voor het houden van illegale bijeenkomsten met meer dan dertig aanwezigen. Het gaat dan bijvoorbeeld om feesten of muziekoptredens. De boete voor deze overtreding is 10.000 pond (11.500 euro).
over 6 dagen
Rusland halveert prijs Spoetnik V-vaccin in eigen land 
Rusland halveert in eigen land de prijs van twee doses van het Spoetnik V-vaccin tot 866 roebel (9,50 euro). De korting is mogelijk vanwege de optimalisatie van het productieproces, verklaarde handelsminister Denis Manturov. De productie is fors opgeschroefd sinds Rusland is begonnen met zijn vaccinatiecampagne, ook een reden voor een prijsdaling.

Spoetnik V werd in augustus goedgekeurd door de Russische autoriteiten. Dit is het eerste coronavaccin ter wereld dat is goedgekeurd. De belangrijke laatste tests (fase 3) waren toen echter nog niet afgerond. Later bleek uit dergelijke tests dat het vaccin inderdaad effectief is. Het wordt inmiddels in onder meer EU-land Hongarije gebruikt. Het vaccin is volgens Moskou in 37 landen geregistreerd.
over 6 dagen
Wereldwijde handel weer boven niveau van voor coronacrisis
De wereldwijde handel is volledig hersteld van de gevolgen van de coronacrisis en zit zelfs boven het niveau van voor de corona-uitbraak. Dat stelt het Centraal Planbureau (CPB) donderdag op basis van zijn Wereldhandelsmonitor. 

Volgens het CPB nam de wereldhandel in december met 0,6 procent toe in vergelijking met november en wordt daarmee het niveau van begin 2020 overtroffen. Het verlies als gevolg van de coronacrisis in de eerste helft van 2020 is goedgemaakt met een groei van 1,3 procent over het hele jaar. In het vierde kwartaal van 2020 was de groei 4 procent.
over 6 dagen
Burgemeesters waarschuwen horeca en sportscholen dat ze zullen optreden
Burgemeesters in het Veiligheidsberaad hebben in een verklaring sportscholen en horecagelegenheden gewaarschuwd, nadat de ondernemers acties hadden aangekondigd omdat hun zaken voorlopig gesloten moeten blijven. "Zolang de huidige maatregelen gelden, worden deze ook gehandhaafd", aldus het Veiligheidsberaad.

Dat wil niet zeggen dat de burgemeesters de acties van ondernemers niet begrijpen. Het Veiligheidsberaad erkent de "moeilijke situatie" van ondernemers en stelt dat de eerstvolgende versoepelingen betrekking op buitenruimtes moeten hebben in plaats van op binnenruimtes. "Dat hebben wij ook aangegeven bij het kabinet. Er is heel veel behoefte aan versoepelingen."
over 6 dagen
Nieuwe variant verspreidt zich in New York 
Onderzoekers maken zich zorgen over een nieuwe variant van het coronavirus die zich verspreidt in New York, melden Amerikaanse media. In november dook de coronavirusvariant B.1.526 voor het eerst op in de stad. De onderzoekers ontdekten de variant in de gedeelde database GISAID. In februari kwam de gemuteerde versie voor bij een kwart van de sequenties uit de database die de wetenschappers onderzochten. 

De New Yorkse variant van het virus vertoont overeenkomsten met die uit Zuid-Afrika en Brazilië, zeggen de wetenschappers. Het zou besmettelijker zijn en de immuunreactie van het lichaam verzwakken. Wetenschappers van het California Institute of Technology en een team van Columbia University deden onderzoek naar de nieuwe variant in New York. Ze hebben nog geen peerreviews ontvangen.
over 6 dagen
Vaccinatie van 80.000 medewerkers in wijkverpleging van start
Medewerkers in de wijkverpleging mogen zich de komende tijd laten vaccineren tegen COVID-19. Vanaf donderdag kunnen ze een afspraak maken bij het callcenter van de GGD. Dat kunnen ze doen nadat ze via hun werkgever een uitnodiging hebben ontvangen. Alle zorgmedewerkers die direct contact met cliënten hebben, komen ervoor in aanmerking. Dat zijn zo'n 80.000 mensen, meldt het RIVM.

Om drukte te voorkomen, worden de medewerkers in groepen uitgenodigd. De mensen die in de wijkverpleging werken, krijgen het vaccin van AstraZeneca toegediend. Mensen van 65 jaar en ouder en mensen met specifieke medische aandoeningen krijgen het vaccin van BioNTech/Pfizer aangeboden.
over 6 dagen
Moderna heeft coronavaccin aangepast op Zuid-Afrikaanse variant
 Vaccinproducent Moderna heeft een aangepaste versie van zijn coronavaccin gemaakt die specifiek de Zuid-Afrikaanse variant van het virus onschadelijk moet maken. De fabrikant heeft een partij van de nieuwe kandidaat-vaccins naar de National Institutes of Health (NIH) in de Verenigde Staten gestuurd voor klinisch onderzoek. Als dat een succes is, kan het bedrijf bij de medische toezichthouders een aanvraag doen om de nieuwe versie op de markt te mogen brengen.

Moderna gaat er op basis van voorlopige cijfers van uit dat het bestaande, goedgekeurde coronavaccin ook werkt bij besmettingen met gemuteerde versies van het virus. Toch zijn in het onderzoek wat zorgen naar voren gekomen. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat het bestaande vaccin minder lang bescherming biedt bij besmettingen met de variant die in Zuid-Afrika is ontstaan.
over 6 dagen
Ziekteverzuim in zorgsector blijft toenemen: 71.000 zieken per dag
Het ziekteverzuim in de zorgsector is in de maand januari opnieuw toegenomen. Toen waren dagelijks gemiddeld 71.000 werknemers niet inzetbaar, wat meer is dan het gemiddelde verzuim over het hele coronajaar 2020. Vorig jaar bleven gemiddeld 63.000 medewerkers per dag thuis vanwege ziekte, meldt kennisnetwerk op het gebied van verzuim Vernet.

Op basis van onderzoek bij circa driehonderd zorginstellingen berekende Vernet het landelijk verzuimpercentage in januari op 7,68 procent. Het verzuim nam in alle regio's toe. De regio Noord liet - net als een jaar geleden - het hoogste verzuim zien. De cijfers zijn nog exclusief werknemers die in thuisquarantaine zaten of wachtten op de uitslag van een coronatest.
over 6 dagen
Helft bewoners reformatorische verzorgingstehuizen zou zich niet laten vaccineren
De helft van de bewoners van reformatorische verzorgingstehuizen weigert een coronavaccin op basis van religieuze bezwaren. Dat meldt dagblad Trouw na een rondgang langs tientallen instellingen voor bewoners met een reformatorische leefstijl.

"Een deel van onze bewoners vertrouwt in de voorzienigheid van de Heere en wil dat vertrouwen niet schaden met de tussenkomst van een vaccin”, stelt een bestuurder van een reformatorisch tehuis in de krant. Veel behoudende protestanten laten hun kinderen ook niet inenten.

Het valt wel op dat de vaccinatiegraad met zo'n 50 procent iets hoger ligt dan bij de jaarlijkse griepprik. Op Urk, waar het grootste deel van de bevolking gereformeerd is, kiest een kwart van de oudere bewoners voor een griepprik. In deze plaats ligt de algehele vaccinatiegraad onder 50 procent.

Als te veel Nederlanders zich niet laten vaccineren, is de kans groot dat er een infectieziekte uitbreekt. Dit gebeurde bijvoorbeeld in 2013, toen de Biblebelt met een mazelenuitbraak te maken kreeg.
over 6 dagen
'Brazilië heeft geen plan om verspreiding coronavirus tegen te gaan'
Het aantal nieuwe besmettingen daalt in veel landen, maar in Brazilië blijft dat aantal stabiel. Geen goed nieuws voor de inwoners, nu het land ook te maken heeft met de Braziliaanse variant van het virus. Dat zou juist een reden zijn om met man en macht de verspreiding van het virus te voorkomen en het vaccinatieprogramma op de rails te krijgen. We praten erover met Latijns-Amerikacorrespondent Marjon van Royen in de Dit wordt het nieuws-podcast.
over 6 dagen
Aantal nieuwe coronabesmettingen Duitsland stijgt opnieuw
Het aantal nieuwe vastgestelde coronabesmettingen in Duitsland is het laatste etmaal verder gestegen. Het Robert Koch-Insti­tut (RKI), de Duitse tegenhanger van het RIVM, heeft donderdagochtend bijna twaalfduizend nieuwe gevallen gemeld. In totaal is het coronavirus in Duitsland bij 2.414.687 personen vastgesteld.

Het officiële dodental werd donderdag met nog eens 385 sterfgevallen naar boven bijgesteld. Bijna 70.000 personen in Duitsland zijn tot dusver aan COVID-19 overleden.
over 6 dagen
Zorgen over snelle stijging aantal ziekenhuisopnames op Aruba
Op Aruba wordt met zorg gekeken naar de snelle stijging van het aantal coronapatiënten dat moet worden opgenomen in het ziekenhuis. Zo lagen er op 19 februari nog acht mensen met COVID-19 in het Horacio Oduber Hospitaal, het enige ziekenhuis op het eiland. Vier lagen op de intensive care. Op 24 februari waren dat er al 27, van wie 7 op de ic.

De stijging is opmerkelijk, omdat het aantal besmette personen op het eiland al langere tijd licht daalt. Zo waren er op 19 februari 286 gevallen op het eiland en vijf dagen later waren dat er 268.

Aruba is vorige week begonnen met de vaccinatiecampagne. Het eiland wil zoveel mogelijk volwassenen vaccineren om de coronapandemie te bestrijden en zich weer open te kunnen stellen voor toerisme. Een relatief grote groep mensen op het eiland heeft echter bedenkingen bij de vaccins. Om de mensen ervan te overtuigen dat de vaccins veilig zijn, zijn maandag minister-president Evelyn Wever-Croes en twee andere ministers gevaccineerd.
over 6 dagen
Organisatoren Tokio 2020 vrezen voor drukte bij olympische vlam
De organisatoren van de Olympische Spelen in Tokio hebben donderdag gezegd dat de ceremonie met de olympische vlam mogelijk wordt opgeschort als grote mensenmassa's zich langs de estafetteroute gaan verzamelen.

De estafette met de olympische vlam door Japan begint op maart 25 en zal live worden uitgezonden op televisie om te voorkomen dat geïnteresseerden een kijkje komen nemen langs de route. "Als er een kans bestaat dat er drukte kan ontstaan op straat wordt de ceremonie stilgelegd, omdat veiligheid en zekerheid onze voornaamste prioriteiten zijn."

De beslissing of de estafette kan doorgaan, is tot dusver uitgesteld vanwege regionale regelgeving. Sommige districten in Japan roepen op buiten geen onnodige activiteiten te organiseren. Strengere maatregelen, zoals een estafette zonder toeschouwers behoren ook tot de mogelijkheden. Waar uiteindelijk voor gekozen wordt, zal afhankelijk zijn van het verloop van de epidemie in Japan, aldus de organisatoren.
over 5 dagen
Politie treedt op in Vondelpark wegens grote drukte
Politie treedt op in Vondelpark wegens grote drukte
over 5 dagen
Effectiviteit Pfizer-vaccin ook buiten proefomgeving aangetoond
De effectiviteit van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech is behalve in proeven nu ook daarbuiten aangetoond. De eerste studie naar het effect van het vaccin in de vaccinatiecampagnes wijst uit dat het in 94 procent van de gevallen effectief is.

Tot dusver waren de data over de effectiviteit van het coronavaccin afkomstig uit gecontroleerde proefomgevingen, waardoor de effectiviteit in de praktijk nog onzeker was.

Het recentste onderzoek is uitgevoerd in Israël, waar de vaccinatiecampagne ongeveer twee maanden onderweg is. Het onderzoek heeft uitgewezen dat het toedienen van twee doses van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech het aantal symptomatische besmettingen in alle leeftijdsgroepen met 94 procent doet dalen in vergelijking met de algemene populatie die geen vaccin heeft gekregen.

Uit de studie onder 1,2 miljoen mensen kwam ook naar voren dat één dosis na twee weken het aantal gevallen al met 57 procent doet afnemen. De conclusies van de veldstudie liggen dicht bij de bevindingen van de proeven die eind vorig jaar een effectiviteit van 95 procent na twee doses hebben uitgewezen.
over 5 dagen
Vondelpark vanaf donderdag beperkt open vanwege drukte
De zijingangen van het Vondelpark in Amsterdam blijven vanaf donderdag gesloten. Ook komt er extra toezicht bij de twee hoofdingangen, heeft burgemeester Femke Halsema woensdagavond besloten in overleg met de politie en het Openbaar Ministerie (OM).

Woensdagmiddag greep de politie in, omdat het in het park te druk was en de coronamaatregelen niet werden nageleefd. Bij het optreden van de politie werd met flessen gegooid. Twee personen zijn aangehouden.

Deze beperkte toegang tot het park moet volgens de gemeente tot minder drukte leiden. De gemeente monitort de drukte en handhaving is extra alert op doorstroming en groepsvorming. Als deze maatregelen niet het gewenste effect bereiken, dan zal het Vondelpark volledig worden afgesloten voor het publiek.
over 5 dagen
Tilburg wil grote drukte in parken in de toekomst voorkomen
De gemeente Tilburg en de directie van het Spoorpark willen maatregelen nemen om grote drukte in het park in het vervolg te voorkomen. De twee partijen gaan in overleg nadat woensdagmiddag het park moest worden ontruimd vanwege het te grote aantal bezoekers, meldt Omroep Brabant.

In het Spoorpark kwamen woensdagmiddag honderden mensen bijeen. Om 16.00 uur werd besloten dat de bezoekers moesten vertrekken. De Tilburgse burgemeester Theo Weterings zegt tegen de regionale omroep dat het aanspreken van bezoekers door vrijwilligers "niet meer het gewenste effect" had.
over 5 dagen
Het belangrijkste coronanieuws van woensdag 24 februari

Binnenland:
 • Bij het RIVM zijn in het afgelopen etmaal 4.420 positieve coronatests gemeld. Dat aantal is in lijn met het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen (4.425).
 • Veel middelbare scholen hebben nog niet besloten hoe zij vanaf volgende week weer deels moeten opengaan. Vooral het garanderen van voldoende ruimte om onderling afstand te kunnen houden, kost heel wat hoofdbrekens.
 • Meer Nederlanders vragen het Rode Kruis om voedselhulp omdat zij niet genoeg geld hebben om eten te kopen. De laatste weken gaat het steeds vaker om studenten, ondernemers en alleenstaande ouders, meldt de hulporganisatie woensdag.
 • Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, heeft begrip voor de versoepelingen van het kabinet. Wel benadrukt hij in gesprek met NU.nl dat het op de intensive care (ic) al maandenlang drukker is dan normaal. Daardoor loopt het ic-personeel "nog steeds op de tenen".
 • In de Tweede Kamer wordt de roep om de terrassen weer te openen steeds luider. Verschillende partijen willen dat het kabinet op 8 maart naar de mogelijkheden kijkt.
 • Het mooie weer van woensdag zorgde op meerdere plekken voor te grote drukte in parken. De politie moest onder meer in het Vondelpark in Amsterdam, het Tilburgse Spoorpark en het Noorderplantsoen in Groningen ingrijpen.
 • Het Outbreak Management Team (OMT) gaat zich beraden op een mogelijke versoepeling van coronamaatregelen in verpleeghuizen.

Buitenland:
 • De Amerikaanse toezichthouder FDA noemt het coronavaccin dat door de Leidse farmaceut Janssen is ontwikkeld veilig en effectief. Het vaccin zou een effectiviteit van ongeveer 72 procent hebben.
 • De gratis mondkapjes die de Belgische overheid vorig jaar verstrekte, kunnen beter niet worden gebruikt. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke geeft die waarschuwing af, nadat de Hoge Gezondheidsraad onlangs had gewezen op mogelijke gezondheidsrisico's als gevolg van zilver- en titaniumdioxidedeeltjes in de kapjes.
 • Hongarije heeft woensdag als eerste EU-land inwoners het vaccin van het Chinese staatsbedrijf Sinopharm toegediend. Het Europese medicijnagentschap EMA heeft het middel nog niet goedgekeurd, maar de Hongaarse toezichthouder wel.
 • De Amerikaanse regering deelt vanaf volgende maand meer dan 25 miljoen mondkapjes uit in voedselbanken en buurtgezondheidscentra.
 • Ghana is het eerste land ter wereld dat in het kader van het COVAX-programma van gezondheidsorganisatie WHO een gratis levering coronavaccins ontvangt.