Blijf hier op de hoogte van het laatste nieuws omtrent het coronavirus in binnen- en buitenland.
Het belangrijkste nieuws van zaterdag 16 januari:

Binnenland
 • Het RIVM meldt 5.340 nieuwe positieve tests, opnieuw minder dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen (5.873).
 • Momenteel liggen er 2.360 coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen, 109 minder dan vrijdag. 666 daarvan worden op een intensive care behandeld, negentien minder dan een dag geleden
 • Basisscholen gaan nog niet open op 25 januari. Het kabinet neemt het advies van het OMT hierover over.
 • In Nederland zijn nu tweehonderd besmettingen met de Britse coronavariant bekend.

Buitenland
 • Familieleden van bewoners van Vlaamse rusthuizen zijn stiekem ingeënt met restjes van het coronavaccin van Pfizer en BioNTech. Ook familie van personeelsleden kreeg overgebleven vaccin toegediend. De autoriteiten noemen het ontoelaatbaar.
 • In Denemarken is de Zuid-Afrikaanse coronamutatie voor het eerst opgedoken.
 • Bonaire laat vanaf zaterdag weer vluchten uit de Verenigde Staten en Canada toe. Reizigers moeten wel een negatieve PCR-test hebben.
 • In de Braziliaanse stad Manaus kampen ziekenhuizen met een tekort aan zuurstof.
 • De strenge avondklok is zaterdag in Frankrijk van kracht gegaan. Van 18.00 uur tot 6.00 uur moeten inwoners van het land thuisblijven.
 • In Engeland worden verschillende kerken ingezet als priklocatie.
een paar seconden geleden
Britse ouderen krijgen vaccin in eeuwenoude kathedraal
Britse ouderen krijgen vaccin in eeuwenoude kathedraal
een paar seconden geleden
Avondklok in Frankrijk van start gegaan
In Frankrijk is om 18.00 uur de strenge avondklok ingegaan. De komende twee weken mogen inwoners van het land hun huizen tussen 18.00 uur en 6.00 uur niet meer verlaten. Uitzonderingen gelden voor woon- en werkverkeer, evenals voor ouders die kinderen brengen of halen van school of het kinderdagverblijf.

In 77 departementen in Frankrijk gold er nog een soepelere avondklok, waardoor mensen pas vanaf 20.00 uur binnen moesten blijven. In 25 departementen was de strengere avondklok al van kracht.
een paar seconden geleden
Zuid-Afrikaanse virusvariant duikt op in Denemarken
De variant van het coronavirus die voor het eerst werd ontdekt in Zuid-Afrika, is nu ook opgedoken in Denemarken. Dat melden lokale gezondheidsautoriteiten zaterdag. 

Het is nog onbekend hoe de besmettelijkere mutatie in het land terecht is gekomen en hoeveel mensen ermee besmet zijn.
een paar seconden geleden
Belgische rusthuizen prikken familieleden van bewoners met restjes vaccin
Familieleden van bewoners van Vlaamse rusthuizen zijn stiekem ingeënt met restjes van het coronavaccin van Pfizer en BioNTech. Ook familie van personeelsleden kreeg overgebleven vaccin toegediend. De autoriteiten noemen het ontoelaatbaar.

Het is in meerdere verzorgingshuizen gebeurd, melden Vlaamse media. Het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid benadrukt dat verpleegkundigen en huisartsen voorrang hebben. Het vaccin mag absoluut niet aan familieleden worden gegeven, aldus de overheidsorganisatie.

Het agentschap zegt in een mededeling aan de bejaardentehuizen te "begrijpen dat dat voor frustratie en onbegrip zorgt", maar gezien de schaarste aan vaccins is het nodig om er op een correcte manier mee om te gaan. De rusthuizen is gevraagd reservelijsten aan te leggen van mensen die een dosis moeten krijgen van het vaccin dat is overgebleven na inenting van bewoners en personeel.
een paar seconden geleden
2.360 patiënten in het ziekenhuis, 666 daarvan op ic
Momenteel liggen er 2.360 nieuwe coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen, 109 minder dan gisteren. 666 daarvan worden op een intensive care behandeld, negentien minder dan een dag geleden. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zaterdag.

Wel zijn er in totaal 247 nieuwe patiënten opgenomen in het afgelopen etmaal, zes meer dan het LCPS vrijdag meldde. 35 van die opnames zijn op de ic, elf minder dan gisteren. 

Vijf Nederlandse coronapatiënten worden op een Duitse ic-afdeling behandeld. Dit aantal is onveranderd gebleven ten opzichte van een dag geleden.
een paar seconden geleden
RIVM meldt opnieuw minder positieve tests (5.340) dan gemiddeld (5.873)
Het RIVM meldt zaterdag 5.340 nieuwe positieve coronatests. Dat zijn er minder dan gemiddeld in de zeven afgelopen dagen (5.873). Lees hier meer.
een paar seconden geleden
Meerdere Engelse kerken worden priklocatie
Meerdere kerken in Engeland worden ingezet als vaccinatiecentra. In de kathedraal in Lichfield in Noord-Engeland werden vrijdag de eerste mensen gevaccineerd, zaterdag is de kathedraal in Salisbury in het zuiden van Engeland omgetoverd tot prikpost. In de meeste regio's worden kerkdiensten alleen online gehouden, zodat de gebouwen leegstaan.

Michael Fabricant uit Lichfield, die namens de Conservatieven in het Britse parlement zit, beschreef de kerk eerder op Twitter als "het meest glamoureuze vaccinatiecentrum van Groot-Brittannië". Een vertegenwoordiger van de kerk zei: "Ik hoop dat het een symbool is van hoe kerken kunnen samenwerken om dit geweldige vaccin te helpen verspreiden."

Het vaccin van de University of Oxford en het farmaceutische bedrijf AstraZeneca, dat in Groot-Brittannië al is goedgekeurd, kan worden vervoerd en bewaard bij koelkasttemperaturen. Daardoor is het gemakkelijker te gebruiken buiten ziekenhuizen en speciaal uitgeruste vaccinatiecentra. In apotheken en huisartsenpraktijken vinden al vaccinaties plaats.
een paar seconden geleden
Inmiddels 200 gevallen van Britse coronavariant vastgesteld in Nederland
Inmiddels zijn ongeveer tweehonderd gevallen van een besmetting met de Britse variant van het coronavirus vastgesteld in Nederland, bevestigt een woordvoerder van het RIVM na berichtgeving van het AD. Vorige week waren dat er nog 96. Lees hier verder.
een paar seconden geleden
Minder ziekenhuisopnames in België, jeugd tobt
De aantallen ziekenhuisopnames in België laten voor de tweede opeenvolgende dag een daling zien en ook het aantal besmettingen stijgt minder fors. Tegelijkertijd melden experts dat jongeren lijden onder de beperkingen, staat in een rapport aan een adviescommissie van de Belgische regering.

Er liggen zaterdag volgens de recentste cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano 1877 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen (min 2 procent), van wie 343 patiënten intensieve verzorging nodig hebben (min 1 procent). In de periode van 6 tot en met 12 januari stierven in België dagelijks gemiddeld 51,7 mensen door het coronavirus, 17,4 procent minder dan in de week daarvoor.

Een adviescommissie op het gebied van corona en psychologie heeft vastgesteld dat 65 procent van de Belgische jongeren het mentaal moeilijk had tijdens de eerste coronagolf, in het voorjaar van 2020. Ook recente cijfers en onderzoek aan verschillende universiteiten tonen volgens Het Nieuwsblad aan dat jongeren erg kwetsbaar zijn voor de psychologische tol van de coronamaatregelen. Daarom wordt de overheid opgeroepen "dringend meer aandacht" te hebben voor jongeren tussen de 16 en 25 jaar.
een paar seconden geleden
OMT: Heropening basisscholen rond 25 januari nog onzeker
De basisscholen gaan waarschijnlijk niet voor het einde van de maand weer open. Daarvoor is het aantal coronabesmettingen nog altijd te hoog en blijft de situatie rond de Britse variant te onzeker, laten leden van het Outbreak Management Team (OMT) aan het AD weten.

"We weten nog niet genoeg over de exacte rol van de Britse variant bij kleine kinderen", zegt kinderarts en OMT-lid Károly Illy. "Dat blijft onzeker. En dat maakt het lastig om een advies te geven, het is een duivels dilemma. We hebben te maken met een variant waarvan we niet alle eigenschappen goed kennen en tegelijkertijd vindt iedereen het basisonderwijs van enorm belang om snel te heropenen." Volgens Illy verplaatsen Nederlanders zich nog altijd te veel, door bijvoorbeeld niet thuis te werken.

Een ander OMT-lid, dat anoniem wil blijven, uit in de krant zijn zorgen over de Britse variant. "De aanwijzingen zijn steeds sterker dat het lastiger strijden wordt tegen deze variant", zegt hij.
één uur geleden
Thuiswerken: wanneer mag het wel en wanneer niet?
Thuiswerken in coronatijd is inmiddels normaal geworden. Toch meldde vakbond CNV vrijdag dat veel mensen die wel thuis kunnen werken, van hun baas toch naar kantoor moeten komen. Mag een werkgever dat eigenlijk vragen van zijn personeel? En mag een werknemer dat weigeren? NU.nl zet enkele vragen en antwoorden over thuiswerken op een rijtje.
2 uur geleden
EU doet onderzoek naar dood dertien Noorse ouderen na vaccinatie
Het Europese agentschap PRAC, dat bijwerkingen van medicijnen monitort, doet onderzoek naar de dood van dertien tachtigplussers in Noorwegen, kort nadat zij werden gevaccineerd met het coronavaccin van Pfizer/BioNTech. Dat bevestigt een woordvoerder van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) in Utrecht vrijdag aan de Volkskrant.

Het Noorse medicijnagentschap meldde eerder op de dag in een persbericht dat normale bijwerkingen, zoals misselijkheid en koorts, de kwetsbare ouderen mogelijk fataal werden. Tegenover de krant benadrukt een woordvoerder dat het om mensen met een al "zeer broze" gezondheid ging. Lees hier verder.
2 uur geleden
Coronavirus zorgt voor 60 procent minder vliegtuigpassagiers in 2020
Door de coronapandemie daalde het aantal passagiers van luchtvaartmaatschappijen in 2020 met 60 procent, meldt de VN-luchtvaartorganisatie ICAO vrijdag in een rapport. In veel landen gelden sinds het uitbreken van de coronacrisis reisbeperkingen. Luchtvaartmaatschappijen vervoerden vorig jaar zo'n 1,8 miljard passagiers, waarmee de burgerluchtvaart daalde tot het niveau van 2003. In 2019 ging het nog om 4,5 miljard passagiers, aldus de ICAO.
4 uur geleden
Strenge avondklok van kracht in Frankrijk
Voor alle Franse departementen geldt vanaf zaterdag een strenge avondklok. Inwoners moeten tussen 18.00 uur en 6.00 uur binnenblijven. Alleen wie van of naar zijn werk gaat mag de straat op, net als ouders die hun kinderen brengen of halen van de school en het kinderdagverblijf.

De strenge avondklok was in een kwart van het land al van kracht, maar premier Jean Castex kondigde de maatregel deze week voor het hele land af. De avondklok geldt zeker voor de komende twee weken.

Het aantal coronabesmettingen wil in Frankrijk maar niet dalen, waardoor de druk op de ziekenhuizen nog altijd groot is. Inmiddels telt het land ruim 69.000 coronadoden. Vanaf maandag wordt er ook strenger gecontroleerd aan de grenzen van het land.
5 uur geleden
Het zorgstelsel in de afgelegen Braziliaanse miljoenenstad Manaus staat op instorten vanwege de grote toestroom van coronapatiënten. Er is onvoldoende zuurstof voor alle patiënten en een tekort aan ziekenhuisbedden en ander medisch materiaal, melden verschillende Braziliaanse media. Lees hier verder.
gisteren om 23:05
Piloot breekt start af nadat Nederlandse man weigert mondkapje te dragen
Een 51-jarige Nederlandse man heeft donderdagavond op de luchthaven van München voor vertraging gezorgd omdat hij weigerde een mondkapje te dragen aan boord van een vlucht naar Zuid-Afrika, meldt Die Welt.

De man zat al op zijn stoel toen het cabinepersoneel opmerkte dat hij geen mondkapje droeg. Ook bij herhaaldelijk aandringen weigerde de man die op te zetten. De gezagvoerder besloot niet op te stijgen en keerde terug naar de gate op de luchthaven. Vier agenten haalden de man daar van boord.

Het Lufthansa-toestel kon even later, met een kleine vertraging, alsnog vertrekken. Het toestel vertrok zonder de Nederlander. De man is aangeklaagd voor het overtreden van de luchtveiligheidswet.
gisteren om 22:14
Bonaire gaat weer open voor vluchten uit VS en Canada
Bonaire is vanaf zaterdag weer geopend voor vluchten vanuit Canada en de Verenigde Staten. Inkomende reizigers moeten wel een negatieve PCR-test kunnen overhandigen, zegt gezaghebber Edison Reina vrijdagmiddag (lokale tijd). Het is een gevolg van het opheffen van het vliegverbod voor de BES-eilanden.

Volgens Reina duurt het waarschijnlijk even voordat de vluchten weer op gang komen, maar hij is blij met de mogelijke komst van toeristen.

Een week geleden voerde Bonaire strengere coronamaatregelen in om stijging van het aantal besmettingen tegen te gaan. In de eerste week van januari steeg het aantal besmettingen op het eiland opeens snel van dertien tot honderd. Reden voor het eiland met twintigduizend inwoners om strengere regels in te stellen voor onder meer privébezoeken en horeca. In de afgelopen week was geen sprake meer van een grote stijging. Vrijdag stond het totale aantal besmettingen op 113.
gisteren om 22:13
Het belangrijkste coronanieuws van vrijdag 15 januari.

Binnenland:
 • Het kabinet is afgetreden. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) heeft er vertrouwen in dat het demissionaire kabinet genoeg gezag zal hebben in het parlement om door te gaan met de aanpak van de coronacrisis.
 • Alle GGD-vaccinatielocaties zijn nu open. Eerder werd al gevaccineerd in Veghel, Houten, Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Assen. De overige negentien vaccinatielocaties zijn vrijdag van start gegaan.
 • Het RIVM meldt 6.093 nieuwe positieve coronatests. Dat zijn er iets minder dan gemiddeld in de afgelopen zeven dagen (6.166).
 • RIVM-onderzoek: vertrouwen in aanpak corona daalt. Was in november nog 58 procent van de Nederlanders (zeer) positief over de aanpak van de overheid, rond de jaarwisseling was dat nog maar 45 procent.
 • Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) verwacht dat de dalende trend ten aanzien van ziekenhuisopnames vanwege het coronavirus doorzet, maar trager zal gaan dan eerder voorspeld.

Buitenland:
 • Sinds het begin van de corona-uitbraak zijn in Duitsland twee miljoen besmettingen vastgesteld. Het dodental ligt op bijna 45.000.
 • Het internationale team van gezondheidsorganisatie WHO dat in de Chinese stad Wuhan de herkomst van het coronavirus onderzoekt, is vrijdag vanuit quarantaine alvast aan de slag gegaan.
 • Spanje meldt 40.197 nieuwe vastgestelde besmettingen met het coronavirus. Dat is een nieuw dagrecord voor het land.
 • Het Verenigd Koninkrijk verscherpt de maatregelen aan de grens om te voorkomen dat mutaties van het coronavirus het land bereiken. Vanaf maandag moeten alle reizigers uit het buitenland na aankomst verplicht in quarantaine.
 • Catalonië verplaatst de verkiezingen die vervroegd op 14 februari zouden worden gehouden naar 30 mei.