Blijf hier op de hoogte van het laatste nieuws omtrent het coronavirus in binnen- en buitenland.
Het belangrijkste coronanieuws van zondag 17 januari.

Binnenland:
 • Het RIVM heeft in het afgelopen etmaal 5.622 positieve coronatests geregistreerd. Dat zijn er iets minder dan gemiddeld in de afgelopen zeven dagen (5.728).
 • Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen steeg naar 2.379, een stijging van 19 ten opzichte van zaterdag. Het betreft de eerste stijging in vijf dagen tijd.
 • Het kabinet heeft nog geen besluit genomen over de eventuele invoering van een avondklok. Deze week wordt er verder gesproken over de ingrijpende maatregel.
 • Bij een illegale demonstratie tegen het kabinet en het huidige beleid waren zondag zo'n 2.000 demonstranten aanwezig. De ME moest eraan te pas komen om de demonstratie te ontbinden. 115 mensen werden tijdens de ongeregeldheden gearresteerd.
 • Basisscholen en kinderopvangcentra blijven zeker tot 8 februari gesloten, meldt het kabinet zondag.

Buitenland:
 • Oostenrijk gaat de huidige coronamaatregelen met nog eens twee weken verlengen tot en met 7 februari, meldt de regering.
 • De Britse regering hoopt in maart de coronamaatregelen te kunnen versoepelen. Dat zei de Britse minister Dominic Raab van Buitenlandse Zaken zondag in een interview met Sky News.
 • Het is nog te vroeg voor een vaccinatiebewijs voor mensen die tegen COVID-19 zijn ingeënt, vindt EU-president Charles Michel.
 • Het door corona zwaar getroffen Brazilië kan beginnen met vaccineren. De autoriteiten van het Zuid-Amerikaanse land keurden meteen twee vaccins goed: het Chinese Sinovac CoronaVac en het Britse middel van Oxford-AstraZeneca. 
over 2 dagen
KLM-vliegtuig keert terug wegens verhoging gezagvoerder
Een vrachtvliegtuig van de KLM, dat onderweg was naar Seoul in Zuid-Korea, is zondagavond boven het Russische luchtruim omgedraaid om koers te zetten terug naar Schiphol. Een woordvoerster bevestigt een melding hierover door de website Flightradar. De reden ervoor is dat de gezagvoerder onderweg verhoging kreeg.

Met het oog op corona werd besloten uit voorzorg terug te keren.
over 2 dagen
Tweeduizend mensen bij illegale demonstratie Museumplein, 115 aanhoudingen
De politie heeft zondag 115 mensen aangehouden die aanwezig waren bij de illegale demonstratie op het Museumplein in Amsterdam. Naar schatting kwamen zo'n tweeduizend mensen kwamen af op de betoging tegen het kabinet en het huidige beleid, van wie een aantal herhaaldelijk weigerden gehoor te geven aan de oproep om het plein te verlaten. Lees hier verder.
over 2 dagen
Zwaargetroffen Brazilië kan beginnen met vaccineren
Het door corona zwaar getroffen Brazilië kan beginnen met vaccineren. De autoriteiten van het Zuid-Amerikaanse land keurden meteen twee vaccins goed: het Chinese Sinovac CoronaVac en het Britse middel van Oxford-AstraZeneca. Er wordt een massale inentingscampagne voorbereid.

Brazilië telt na de Verenigde Staten de meeste coronadoden ter wereld: ruim 209.000. In de VS gaat het om bijna het dubbele aantal. Brazilië telt met 8.4 miljoen besmettingen het tweede grootste aantal ter wereld.
over 2 dagen
Italië en Verenigd Koninkrijk melden nieuwe coronacijfers
Italië meldt zondag 377 coronagerelateerde sterfgevallen en ruim twaalfduizend positieve testen. Beide aantallen zijn kleiner dan één dag eerder, toen ruim zestienduizend besmettingen en 475 coronadoden werden gemeld. In het land zijn ruim 82.000 personen overleden aan de gevolgen van het coronavirus, terwijl bijna 2.4 miljoen positieve coronatesten zijn afgenomen. 

Ook het Verenigd Koninkrijk meldde kleinere coronacijfers. Het aantal positieve testen (38.598) was het kleinste sinds 27 december. Het dodental steeg met 671.
over 2 dagen
Nog geen besluit over avondklok, kabinet hervat gesprekken deze week
Het kabinet heeft nog geen besluit genomen over de eventuele invoering van een avondklok, melden ingewijden na het overleg in het Catshuis zondag. Deze week wordt er verder gesproken over de ingrijpende maatregel. Lees hier meer.
over 2 dagen
Muziekproducer Phil Spector op 81-jarige leeftijd overleden
Phil Spector is op 81-jarige leeftijd overleden, meldt TMZ zondag. De muziekproducer zou zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Lees hier meer.
over 2 dagen
Franse politie beëindigt feest met tweehonderd deelnemers
De Franse politie heeft zaterdagavond een einde gemaakt aan een feest in een verenigingsgebouw in Saint-Martin-d'Hères, vlakbij de zuidelijke stad Grenoble, waar tweehonderd man bijeen waren. Drie feestgangers zijn gearresteerd, vier mensen raakten gewond. 38 bezoekers kregen een boete vanwege het niet dragen van een mondkapje.

De politie kwam in actie na een melding over geluidsoverlast. Rond 22.15 uur werd het feest beëindigd, maar enkele feestgangers keerden zich tegen de aanwezige agenten die daarop traangas gebruikten. Drie mensen werden aangehouden, onder wie de dj. Twee gasten en twee agenten raakten gewond. Onduidelijk is nog of de eigenaar van de ruimte toestemming had gegeven voor het feestje.

In Frankrijk is vanwege het coronavirus sinds zaterdag een avondklok ingesteld tussen 18.00 en 06.00 uur.
over 2 dagen
Basisscholen en kinderopvang blijven zeker tot 8 februari dicht
Basisscholen en kinderopvangcentra blijven zeker tot 8 februari gesloten, meldt het kabinet zondag. Daarmee nemen de bewindslieden definitief het advies over van het Outbreak Management Team (OMT). De deskundigen adviseerden al eerder om de beoogde heropeningsdatum van 25 januari naar achteren te schuiven. Lees hier meer.

over 2 dagen
Lichte stijging aantal coronapatiënten in ziekenhuizen
Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS) meldt zondag dat 2.379 coronapatiënten in ziekenhuizen worden verzorgd, 19 meer dan zaterdag. Het betreft de eerste stijging in vijf dagen tijd.

Het merendeel van de COVID-19-patiënten wordt behandeld op reguliere afdelingen (1.708), terwijl 671 coronapatiënten zijn opgenomen op de ic's. Dat zijn er vijf meer dan zaterdag. De totale bezetting op de ic's nam met 43 patiënten af naar 1.064.

Er liggen nog steeds vijf Nederlandse coronapatiënten op Duitse intensivecareafdelingen, evenveel als de afgelopen dagen.

In het afgelopen etmaal zijn in totaal 217 coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen, dertig minder dan zaterdag (247). Er werden 38 nieuwe ic-opnames geregistreerd. Het LCPS verwacht dat het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen opnieuw gaat dalen, maar minder snel dan aanvankelijk voorspeld. Het effect van de Britse coronavariant op de coronacijfers is nog niet duidelijk.
over 2 dagen
Inmiddels lijkt de rust redelijk te zijn wedergekeerd in Amsterdam. Mochten er nog ontwikkelingen zijn, dan melden we dat in dit liveblog.
over 2 dagen
De ME voert wederom een charge uit rondom het Museumplein. Daarbij worden meerdere demonstranten aangehouden, is te zien op beelden.
over 2 dagen
In een zijstraatje van het Museumplein staan een aantal demonstranten, die 'Wij zijn Nederland' richting de ME roepen. Zo nu en dan voert de ME charges uit.
over 2 dagen
Op deze foto, genomen voor de inzet van de ME, is te zien dat een grote hoeveelheid demonstranten zich op het Museumplein heeft verzameld. Inmiddels is er nog een handjevol mensen aanwezig op het plein, en is het leeuwendeel van de demonstranten richting het Concertgebouw gedreven. (Foto: ANP)
over 2 dagen
Over het Museumplein schalt het geluid van een luidspreker van de politie, die de demonstranten oproept weg te gaan. Het plein is vrijwel leeg, maar rondom het gebied zijn nog altijd veel mensen.
over 2 dagen
Het is lastig te zien op de beelden, maar een grote hoeveelheid demonstranten lijkt alsnog het plein op te willen. De ME voert zo nu en dan weer charges uit.
over 2 dagen
Volgens AT5 zijn de demonstranten inmiddels bijna van het gras af. Het waterkanon wordt weer ingezet, omdat er nog altijd demonstranten rondom het plein zijn.
over 2 dagen
Er is overigens ook een aantal politiemensen te paard aanwezig. Zij voeren zo nu en dan charges uit en bewegen daarbij in rechte lijn richting de demonstranten. Op deze manier drijven ze de demonstranten verder van het plein af.
over 2 dagen
Het begint flink te regenen in Amsterdam. De demonstranten zijn inmiddels teruggedreven door de ME, maar het slechte weer weerhoudt ze er niet van om in de buurt van het Museumplein te blijven.
over 2 dagen
Op dit moment probeert de ME de menigte richting het Concertgebouw te drijven. Er is nog altijd een grote groep mensen op het Museumplein, waar nog steeds een noodbevel van kracht is. (Foto: AT5)
over 2 dagen
De politie lijkt de waterkanonnen vooralsnog niet meer in te zetten en de menigte beweegt zich richting het Concertgebouw. Een aantal demonstranten lijkt te worden aangehouden door de politie. Volgens een AT5-verslaggever is de sfeer grimmig. Dat is ook terug te zien op de beelden: demonstranten gooien voorwerpen naar agenten en her en der ontstaan opstootjes.
over 2 dagen
De ME probeert de demonstranten van het Museumplein af te drijven. Door de actie beginnen de demonstranten in beweging te komen.
over 2 dagen
Op beelden is te zien hoe demonstranten richting het waterkanon lopen. Vooralsnog zit er niet veel beweging in de menigte. Her en der wordt vuurwerk afgestoken.
over 2 dagen
Politie zet waterkanon in bij demonstratie op Museumplein 
De politie heeft ingegrepen bij de demonstratie op het Museumplein in Amsterdam. Er is een waterkanon ingezet waarmee geprobeerd wordt de demonstranten van het plein te krijgen.

De demonstratie op het Museumplein was afgelast, omdat de organisator het niet eens was met de toegewezen locatie (Westerpark). De gemeente Amsterdam riep mensen op niet richting de stad te komen, maar honderden demonstranten gaven hier geen gehoor aan.
over 2 dagen
Er heerst geen grimmige sfeer, meldt regiopartner AT5. De politie vraagt betogers nog altijd om naar huis te gaan. Lees hier meer. (Foto: ANP)
over 2 dagen

Politie moet optreden tegen 'duizend demonstranten' op Museumplein
Op het Museumplein in Amsterdam wordt momenteel een demonstratie tegen het (demissionaire) kabinet en het huidige coronabeleid beëindigd. Volgens regiopartner AT5 zijn er zeker duizend personen, die onderling geen afstand houden en amper mondkapjes dragen. 

De gemeente heeft een noodbevel afgekondigd om betogers weg te krijgen. Agenten vragen demonstranten om te vertrekken en treedt "gefaseerd en de-escalerend" op, aldus de gemeente. Vooralsnog lijken betogers niet van plan om te vertrekken. 

Organisator Michel Reijinga wilde in eerste instantie demonstreren op het Museumplein, maar dat stond de gemeente niet toe. Wel mocht het protest met maximaal vijfhonderd deelnemers in het Westerpark gehouden worden.

Reijinga was het daar niet mee eens. Hij stapte naar de rechter, maar die stelde de gemeente in het gelijk. Het protest werd daarop afgeblazen. "Hierdoor vervalt ook mijn verantwoordelijkheid als organisator", verklaarde Reijinga eerder.

over 2 dagen
EU-president Michel sluit coronapaspoort niet uit: 'Nu nog te vroeg'
Het is nog te vroeg voor een vaccinatiebewijs voor mensen die tegen COVID-19 zijn ingeënt, vindt EU-president Charles Michel. Volgens hem zouden eerst meer mensen gevaccineerd moeten zijn, anders dreigen scheve gezichten, aldus Michel. Het coronapaspoort zou het voor gevaccineerden makkelijker moeten maken om te reizen. 

Griekenland pleit voor zo'n vaccinatiebewijs, in de hoop de voor de economie zo belangrijke toeristen weer te kunnen verwelkomen. De Griekse premier krijgt bijval van andere Zuid-Europese vakantielanden. De EU-leiders buigen zich donderdag over het voorstel op een nieuwe videotop over de strijd tegen het coronavirus.

"Het is in mijn ogen duidelijk dat we meer mensen moeten vaccineren", voordat de invoering van zo'n coronapaspoort aan de orde zou zijn, zei de voorzitter van de raad van regeringsleiders en staatshoofden van de EU in de politieke talkshow Buitenhof. "Als we dat te vroeg zouden implementeren, zou men een gigantische frustratie provoceren in Europa." Michel sluit niet uit dat het later wel van een Europees coronapaspoort komt. Maar hij "weet ook dat het thema gevoelig ligt" in meerdere EU-landen. Onder meer Nederland heeft bedenkingen.
over 2 dagen
Catshuisoverleg over avondklok, basisscholen en steunpakket begonnen
In het Catshuis is een groot deel van het demissionaire kabinet begonnen met het overleg met deskundigen over de coronacrisis. Daar wordt gesproken over een avondklok, het steunpakket voor het bedrijfsleven en een vroegtijdige heropening van basisscholen.

Zaterdag lekte al uit dat het OMT adviseert de basisscholen en de kinderopvang dicht te houden tot het einde van de lockdown (tot en met 9 februari). Het OMT maakt zich zorgen over de Britse mutatie van het virus die veel besmettelijker is dan andere varianten.

Het kabinet heeft het OMT gevraagd te onderzoeken hoe effectief een avondklok is in de strijd tegen het coronavirus. Premier Mark Rutte vreest dat de avondklok nodig is, omdat het aantal nieuwe besmettingen groot blijft en de Britse variant zijn intrede heeft gedaan. 

In de Tweede Kamer is veel weerstand tegen invoering van de avondklok. Dat geldt ook voor de coalitiepartijen. Verder zijn er zorgen over de handhaving. De politiebonden voorzien grote problemen bij de handhaving van de regel. In de afgelopen tijd lijkt het begrip in de Kamer voor de mogelijke invoering van de "ingrijpende maatregel" te groeien.
over 2 dagen
110 besmettingen met Britse variant in Belgisch verzorgingstehuis
In een woon-zorgcentrum in het Belgische Merkem zijn zeker 72 bewoners en 38 medewerkers besmet met de Britse coronavirusvariant, melden Belgische media. Drie bewoners zijn overleden. Ook elders in de West-Vlaamse gemeente Houthulst, waar Merkem deel van uitmaakt, is het aantal nieuwe coronagevallen binnen twee weken snel gestegen: van 8 naar 85.

"We hadden al een vermoeden aangezien het virus zo snel mensen infecteert", zegt burgemeester Joris Hindryckx van Houthulst tegen de krant Het Laatste Nieuws over de besmettingen in het woon-zorgcentrum. "Het Agentschap Zorg en Gezondheid heeft bevestigd dat het om de besmettelijkere Britse variant gaat. Hoe die in het woon-zorgcentrum is binnengedrongen, blijft een raadsel. Bij mijn weten zijn er geen medewerkers naar Engeland geweest."

Het aantal coronabesmettingen in Houthulst steeg in de afgelopen week snel. Er werd al gevreesd dat het om de Britse variant zou gaan en dat werd zondagochtend bevestigd. Uit voorzorg besloot de gemeente eerder al alle sociale activiteiten te verbieden. Alleen scholen, de kinderopvang en medische dienstverleners blijven voorlopig open. Besmette personen moeten tien in plaats van zeven dagen in isolatie.
over 2 dagen
Bijna hele afdeling ouderenpsychiatrie van Emergis in Kloetinge test positief
20 van de 23 patiënten en 8 medewerkers van de afdeling ouderenpsychiatrie van Emergis in het Zeeuwse Kloetinge zijn positief getest, schrijft Omroep Zeeland. Eén patiënt is ernstig ziek, de andere patiënten hebben vooralsnog milde klachten of geen klachten.

De hele afdeling is in quarantaine en de GGD gaat na of er onderzoek naar de Britse variant van het coronavirus nodig is. Op de andere afdelingen zijn vooralsnog geen patiënten met COVID-19-klachten.

Om verspreiding van het virus te voorkomen, is fysiek bezoek nu niet toegestaan en zijn de verloven geschrapt.
over 2 dagen
Duitsland meldt 445 coronagerelateerde sterfgevallen
Het aantal overleden coronapatiënten in Duitsland steeg in de afgelopen 24 uur met 445. Zaterdag werden nog 980 coronagerelateerde sterfgevallen geregistreerd.

Het totale aantal in Duitsland overleden coronapatiënten steeg daarmee tot 46.419, meldt het Robert Koch-Insti­tut, de Duitse evenknie van het RIVM.

Het aantal vastgestelde coronabesmettingen in Duitsland is in het afgelopen etmaal met 13.882 toegenomen, tegenover een stijging van 18.678 een dag eerder. In totaal zijn nu 2.033.518 besmettingen in Duitsland geconstateerd.
over 2 dagen
Britse regering hoopt op versoepeling maatregelen in maart
De Britse regering hoopt in maart de coronamaatregelen te kunnen versoepelen. Dat zei de Britse minister Dominic Raab van Buitenlandse Zaken zondag in een interview met Sky News.

"We willen zo snel mogelijk uit deze nationale lockdown komen. Hopelijk kunnen we in maart versoepelen. Ik denk niet dat we het in één keer zullen doen, maar in stapjes de maatregelen zullen uitfaseren", aldus Raab.

Het Verenigd Koninkrijk trof afgelopen vrijdag strengere maatregelen. Zo werd reizen verder aan banden gelegd. Om te voorkomen dat andere mutaties van het virus het land bereiken, moet vanaf morgen iedereen na aankomst in quarantaine. Om 4.00 uur lokale tijd vervalt dan de uitzondering dat reizigers uit bepaalde landen niet in isolatie hoeven.

Premier Boris Johnson kondigde verder aan dat beter op de naleving van de quarantaineplicht gecontroleerd zal worden. Mensen moeten na aankomst tien dagen in quarantaine of vijf dagen na een negatieve test. De Britten kampen met een mutatie van het coronavirus die veel besmettelijker is dan andere varianten.
over 2 dagen
Politie maakt eind aan feestje in Brabantse trailer 
De politie heeft gisteravond een eind gemaakt aan een illegaal feestje op een bedrijventerrein in het Brabantse Boekel. Negentien jongeren feestten in een trailer die was ingericht als kroeg. Ze zijn bekeurd wegens het overtreden van de coronaregels. Op Twitter noemt de politie Oost-Brabant dergelijke feesten "onacceptabel". "Het zijn voor iedereen moeilijke tijden, maar hou je aan de regels!", aldus de politie-eenheid.

Elders in Noord-Brabant, in Etten-Leur, beëindigde de politie vannacht een feestje in een bedrijfsruimte. De acht aanwezigen kregen een boete.

In Amsterdam werd ook een feest in een bedrijfspand beëindigd door de politie. Daar kregen 64 feestgangers een boete.
over 2 dagen
Politie beëindigt feest in Etten-Leur
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een feestje in Etten-Leur beëindigd, meldt BN DeStem. In een bedrijfsruimte werd een feestje gehouden, waarbij de coronamaatregelen niet werden nageleefd. In de ruimte was een zelfgemaakte bar neergezet. De acht aanwezigen hebben een boete gekregen.
over 2 dagen
Oostenrijk verlengt lockdown met twee weken
Oostenrijk gaat de huidige coronamaatregelen met nog eens twee weken verlengen tot en met 7 februari, meldt de regering. Dat betekent dat winkels, restaurants en scholen tot die tijd gesloten blijven.

Het Alpenland is sinds 26 december in een harde lockdown, wat inhoudt dat net als in Nederland de mensen zoveel mogelijk thuis moeten blijven. Mogelijk kunnen vanaf 8 februari versoepelingen worden ingesteld, zoals het heropenen van sportscholen en musea. Wel moeten mensen voortaan medische mondkapjes (FFP2-maskers) dragen als ze ergens op bezoek gaan en minstens 2 meter afstand van elkaar houden.

Zaterdag protesteerden in de hoofdstad Wenen ongeveer tienduizend mensen tegen de coronamaatregelen. Het protest begon vreedzaam, maar eindigde rumoerig. Vijf mensen zijn aangehouden.

De lockdown in Oostenrijk tijdens het wintersportseizoen is een grote aderlating voor het land. De maatregelen zouden eigenlijk dit weekend aflopen, maar worden nu voor de tweede keer verlengd.
over 2 dagen
Duizenden mensen in Wenen demonstreren tegen coronamaatregelen
In de Oostenrijkse hoofdstad Wenen demonstreerden zaterdag naar schatting tienduizend mensen tegen de coronamaatregelen. Vijf personen werden opgepakt. Veel deelnemers droegen geen mondkapje of hielden zich niet aan de afstandsregels. Het land zit momenteel in een derde lockdown. Alleen essentiële winkels zijn nog open. De regering kondigt zondag mogelijk opnieuw een aanscherping van de regels aan.
over 2 dagen
Australische stad Sydney meldt nieuwe cluster van besmettingen
De Australische provincie New South Wales maakte zondag melding van een nieuw coronacluster in de stad Sydney. Een man zou zes van zijn vrienden hebben besmet.

Enkele uren voor deze bekendmaking meldde de Australische minister van Volksgezondheid Greg Hunt nog dat er in Australië geen actieve "coronahotspots" meer waren.

In de laatste maanden werden coronaclusters ontdekt in de provincies Zuid-Australië, Victoria en Queensland. Die zijn inmiddels onder controle. De gezondheidsminister zei zondag dat Australië nog voor een lange periode de impact van het coronavirus zal voelen, omdat het virus in het grootste deel van de wereld nog niet onder controle is.
over één dag
Zuid-Afrikaanse virusvariant duikt op in Denemarken
De variant van het coronavirus die voor het eerst werd ontdekt in Zuid-Afrika, is nu ook opgedoken in Denemarken. Dat melden lokale gezondheidsautoriteiten zaterdag. 

Het is nog onbekend hoe de besmettelijkere mutatie in het land is terechtgekomen en hoeveel mensen ermee besmet zijn.
over één dag
Politie doet inval in café in Leeuwarden, vijftien mensen beboet
De politie en handhaving van de gemeente Leeuwarden hebben zaterdag een inval gedaan in een café in de stad. Het café was geopend, terwijl dat op dit moment niet is toegestaan. Vijftien mensen, onder wie de exploitant, hebben een boete van 95 euro gekregen. Ook werd er binnen onder meer illegaal gegokt.

Op dezelfde dag besloot een Eindhovens café dat vorige week nog aankondigde zondag de deuren weer te openen, van dat plan af te zien. Lees hier verder.
over één dag
Het belangrijkste nieuws van zaterdag 16 januari.

Binnenland:
 • Het RIVM meldt 5.340 nieuwe positieve tests, opnieuw minder dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen (5.873).
 • Momenteel liggen er 2.360 coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen, 109 minder dan vrijdag. 666 daarvan worden op een intensive care behandeld, 19 minder dan een dag geleden
 • Basisscholen gaan nog niet open op 25 januari. Het kabinet neemt het OMT-advies hierover over.
 • In Nederland zijn nu tweehonderd besmettingen met de Britse coronavariant bekend.

Buitenland:
 • Familieleden van bewoners van Vlaamse rusthuizen zijn stiekem ingeënt met restjes van het coronavaccin van Pfizer en BioNTech. Ook familieleden van personeelsleden kregen overgebleven vaccin toegediend. De autoriteiten noemen dit ontoelaatbaar.
 • In Denemarken is de Zuid-Afrikaanse coronamutatie voor het eerst opgedoken.
 • Bonaire laat vanaf zaterdag weer vluchten vanuit de Verenigde Staten en Canada toe. Reizigers moeten wel een negatieve uitslag van een PCR-test kunnen overleggen.
 • In de Braziliaanse stad Manaus kampen ziekenhuizen met een tekort aan zuurstof.
 • In Frankrijk is zaterdag een strenge avondklok van kracht geworden. Van 18.00 uur tot 6.00 uur moeten inwoners van het land thuisblijven.
 • In Engeland worden verschillende kerken ingezet als priklocatie.