Lees hier het laatste coronanieuws uit het binnen- en buitenland.
Het belangrijkste coronanieuws van vandaag.

Binnenland:
 • Het RIVM meldt woensdag 5.090 nieuwe positieve coronatests. Dat zijn er een stuk meer dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen (4.658). De hoeveelheid coronapatiënten in ziekenhuizen daalde met 38 naar 1.946.
 • Woensdag mochten vrijwel alle contactberoepen weer aan de slag, met uitzondering van sekswerkers. Ook mogen niet-essentiële winkels op afspraak weer klanten ontvangen en jongeren tot 27 jaar weer met elkaar sporten.
 • Bij een GGD-teststraat in de Noord-Hollandse plaats Bovenkarspel is woensdagochtend een explosief afgegaan. Vijf ramen sneuvelden, niemand raakte gewond. Premier Mark Rutte veroordeelde de daad.
 • Het ministerie van Volksgezondheid heeft de Gezondheidsraad gevraagd te onderzoeken of het vaccin van AstraZeneca ook kan worden ingezet bij mensen van 65 jaar en ouder. Het vaccin wordt momenteel ingezet bij 60- tot en met 64-jarigen, maar in Engeland en Schotland is gebleken dat het vaccin ook werkt bij 65-plussers.
 • Het welzijn van jongvolwassenen, scholieren, studenten, zelfstandigen en mensen met een migratieachtergrond is in het afgelopen jaar afgenomen. Dat concludeerde het SCP woensdag.
 • Reisorganisaties TUI, Corendon en ANVR kondigen woensdag aan dat ze samen een zogenaamde coronavrije vakantie organiseren "onder regie van het RIVM". Het RIVM ontkent er iets van te weten, maar het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bevestigt dat er gesprekken lopen.
 • De Gezondheidsraad stelt dat er nog niet genoeg onderzoek is gedaan om te kunnen zeggen of het slikken van extra vitamine D-pillen COVID-19 kan voorkomen. Ouderen, kinderen tot vier jaar en mensen met een donkere huid wordt nog steeds wel aangeraden om vitamine D te slikken.

Buitenland:

 • De vliegverboden voor het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en landen in Midden- en Zuid-Amerika zijn verlengd tot 1 april. Dat heeft demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) woensdagavond bekendgemaakt. Het enige vliegverbod dat vervalt, is het verbod voor Kaapverdië.
 • Alle volwassen Amerikanen kunnen tegen eind mei gevaccineerd zijn tegen COVID-19, heeft president Joe Biden dinsdag beloofd. Eerder ging het land nog uit van juli.
 • Griekse autoriteiten hebben de lockdown in het land verlengd vanwege een oplaaiing van het coronavirus. Woensdag werden ruim 2.700 besmettingen gemeld, het grootste aantal van het jaar.
een paar seconden geleden
Brazilië meldt ruim 71.000 besmettingen en bijna tweeduizend doden
Braziliaanse autoriteiten melden woensdag ruim 71.000 besmettingen. Dat is het een na grootste aantal positieve testen dat het land meldde binnen één etmaal sinds het coronavirus er werd aangetroffen. Alleen op 7 januari werden nog meer besmettingen gemeld (87.000). In totaal telt Brazilië ruim 10.6 miljoen besmettingen, alleen India en de Verenigde Staten tellen er meer.

Het aantal coronagerelateerde sterfgevallen steeg met 1.910 naar zo'n 260.000. Alleen de Verenigde Staten tellen meer coronadoden.
een paar seconden geleden
Duitsers kunnen elke week gratis coronasneltest krijgen
Inwoners van Duitsland kunnen vanaf volgende week wekelijks een gratis snelle coronatest krijgen. Bondskanselier Angela Merkel en de regeringsleiders van de zestien Duitse deelstaten zijn dat overeengekomen, zeggen ingewijden tegen persbureau DPA. Ook de verkoop van kits om zelf thuis te testen wordt toegestaan. De regering gaat proberen de tests sneller en grootscheeps aan te besteden, zodat ze minder kosten.

Ondertussen zijn de leiders al uren langer dan gepland bezig met hun overleg over verlenging van de lockdownmaatregelen. De verwachting is dat die worden verlengd tot 28 maart, met een lichte versoepeling qua sociale contacten. Mogelijk kunnen winkels eerder open in gebieden met relatief weinig besmettingen.
een paar seconden geleden
Belgische 55-plussers kunnen alsnog gevaccineerd worden met AstraZeneca
Het coronavaccin van AstraZeneca kan aan alle volwassen Belgen worden toegediend, dus ook aan 55-plussers. Dat hebben de Belgische ministers van Volksgezondheid besloten. De Hoge Gezondheidsraad had dat eerder deze week al geadviseerd.

Wereldgezondheidsorganisatie WHO en het Europese geneesmiddelenbureau (EMA) gaven eerder groen licht voor het inenten van mensen van alle leeftijden met dit vaccin. Sommige landen besloten echter ouderen andere vaccins te geven omdat er weinig gegevens waren over de effecten op senioren.

Inmiddels is gebleken dat het middel in bijvoorbeeld Israël en het Verenigd Koninkrijk gunstig uitpakt voor ouderen.
een paar seconden geleden
Vliegverboden voor VK, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika verlengd tot 1 april
De vliegverboden voor het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en landen in Midden- en Zuid-Amerika zijn verlengd tot 1 april. Dat heeft demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) woensdagavond bekendgemaakt.

Het enige vliegverbod dat vervalt, is het verbod voor Kaapverdië. Vanaf middernacht zijn vluchten van en naar het land weer toegestaan. Volgens Van Nieuwenhuizen kan het vliegverbod "niet met data ondersteund worden". Ook de overige vliegverboden zouden 4 maart verlopen.
een paar seconden geleden
Nog geen groen licht van overheid voor coronavrije reizen van TUI en Corendon
Reisorganisaties TUI, Corendon en ANVR kondigen woensdag aan dat ze samen een zogenaamde coronavrije vakantie organiseren "onder regie van het RIVM". Het RIVM ontkent er iets van te weten, maar het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bevestigt dat er gesprekken lopen.

TUI, Corendon en ANVR hebben samen een project op poten gezet waarmee ze pakketreizen willen aanbieden aan geïnteresseerden om te testen of reizen in coronatijd veilig kan, naar analogie met de Fieldlab-evenementen. Veel details zijn er nog niet over bekend, maar volgens een woordvoerder van TUI zouden de eerste vakanties in april van start gaan.
een paar seconden geleden
Voetbalicoon Pelé gevaccineerd
Oud-topvoetballer Pelé is dinsdag in Brazilië gevaccineerd tegen COVID-19. Dat gebeurde op dezelfde dag dat een recordaantal van 1.641 mensen aan de gevolgen van het coronavirus overleed in het Zuid-Amerikaanse land. In Brazilië zijn tot dusver bijna 258.000 mensen overleden aan COVID-19, meer dan ik elk ander land buiten de Verenigde Staten.

Pelé (80) postte een foto op Instagram van het moment dat hij de prik kreeg. "Dit is een onvergetelijke dag. Ik heb het vaccin ontvangen", schreef de oud-speler van Santos en New York Cosmos erbij, zonder te vermelden om welk vaccin het ging. "De pandemie is nog niet over. We moeten gedisciplineerd blijven om levens te sparen tot veel mensen zijn gevaccineerd. Blijf je handen wassen en blijf zoveel mogelijk thuis. Draag je mondkapje als je naar buiten gaat en houd afstand. Dit gaat over als we aan elkaar denken en elkaar helpen."
een paar seconden geleden
Kandidaat-Kamerlid FVD verspreidt complottheorieën over coronavirus
Een kandidaat-Tweede Kamerlid van Forum voor Democratie (FVD) verspreidt op zijn website en Twitter-account complottheorieën. Ab Kuijer staat op plek 31 op de lijst van de partij van Thierry Baudet en beweert onder meer dat George Soros, Bill Gates en de baas van het World Economic Forum achter de uitbraak van COVID-19 zitten.

Kuijer insinueert daarnaast dat demissionair premier en VVD-lijsttrekker Mark Rutte pedofiel is en deelt een adres van een website vol met antisemitische artikelen en afbeeldingen, meldt Nieuwsuur. Kuijer gelooft ook niet dat Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft verloren.

Een woordvoerder van FVD laat Nieuwsuur weten dat Kuijer op persoonlijke titel twittert en dat de tweets de partijstandpunten niet weergeven. FVD-leider Baudet deed eerder al afstand van complottheorieën, maar zei vorige week op NOS op 3 dat "je over het algemeen bij de publieke omroep mensen ziet die het verhaal van de regering herhalen. En het verhaal van de regering is weer ingefluisterd door het World Economic Forum, en de Wereldgezondheidsorganisaties, en de Verenigde Naties, en Bill Gates. Die allemaal dat pandemie-angstverhaal uitdragen."
een paar seconden geleden
Lockdown in Griekenland verlengd vanwege oplaaiing van coronavirus
Griekse autoriteiten hebben de lockdown in het land verlengd vanwege een oplaaiing van het coronavirus. Woensdag werden ruim 2.700 besmettingen gemeld, het grootste aantal van het jaar. Door de lockdown mogen alleen essentiële winkels hun deuren openen en zijn bijvoorbeeld ook scholen gesloten. De lockdown zou 8 maart eindigen, maar de Griekse overheid wil nu op 16 maart een volgende knoop doorhakken.
een paar seconden geleden
Recordaantal meldingen bij Meld Misdaad Anoniem door coronamaatregelen
Meld Misdaad Anoniem heeft in 2020 een recordaantal van 25.818 meldingen binnengekregen. Dat was ruim 50 procent meer dan in 2019, toen 16.890 tips binnenkwamen. Het toegenomen aantal meldingen komt grotendeels door de coronamaatregelen, zegt de organisatie.

Volgens Meld Misdaad Anoniem zijn mensen vaker thuis en waren ze minder op straat. Daardoor vielen zaken als drugshandel en illegale prostitutie op straat meer op en verdubbelde het aantal meldingen daarover bijna. Het aantal meldingen over cybercrime steeg ook flink. Er was meer internetcriminaliteit omdat mensen meer online waren. Het aantal meldingen over oplichting was ruim drie keer zo hoog en er kwamen anderhalf keer zoveel tips over geweldpleging binnen als in 2019.
een paar seconden geleden
RIVM meldt 5.090 nieuwe positieve coronatests, fors meer dan gemiddeld (4.658)
Het RIVM meldt woensdag 5.090 nieuwe positieve coronatests. Dat zijn er een stuk meer dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen (4.658). Lees hier verder.
een paar seconden geleden
Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen daalt
Na drie dagen van stijgingen is het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen weer wat gedaald. Zij behandelen momenteel 1.946 mensen vanwege COVID-19. Dat zijn er 38 minder dan dinsdag, maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) bekend.

Op de verpleegafdelingen liggen nu 1.397 coronapatiënten, 47 minder dan dinsdag. De druk op de intensive cares is de laatste dagen wat opgelopen. Momenteel liggen daar 549 mensen met COVID-19, negen meer dan de voorgaande dag. Dat aantal schommelt al weken tussen de 500 en 550.

Het LCPS verwacht door de oprukkende Britse variant van het coronavirus dat het aantal patiënten in de ziekenhuizen de komende periode wel verder stijgt.
een paar seconden geleden
Rutte noemt explosie bij GGD-teststraat in Bovenkarspel verschrikkelijk en schandalig
Demissionair premier Mark Rutte heeft de aanval met een explosief die vanochtend plaatsvond op een coronateststraat in Bovenkarspel, totaal onacceptabel genoemd. "Dat juist de mensen van de GGD die vreselijk hard werken om ons veilig te houden, ons land te beschermen tegen corona, doelwit lijken, is echt verschrikkelijk, echt schandalig", aldus Rutte. Lees hier meer.
een paar seconden geleden
Paasvuren voor derde jaar op rij afgelast
De 22 gemeenten op de Veluwe en in de Achterhoek geven dit jaar geen toestemming voor het opbouwen en aansteken van paasvuren. De coronamaatregelen staan niet toe dat mensen in groepen bij elkaar komen om te bouwen of te kijken naar de brandende houtstapels, aldus de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG). Vorig jaar werden paasvuren vanwege de coronacrisis ook al afgelast. Het jaar daarvoor ging het feest niet door wegens harde wind en droogte.

De Veluwse en Achterhoekse gemeenten volgen met het besluit de regio Twente en de provincie Drenthe, die al eerder een streep door de traditie zetten. De gemeenten willen ook niet dat paasvuurbouwers toch een houtstapel opbouwen in de hoop dat de coronaregels begin april versoepeld zijn.
een paar seconden geleden
Alle regio's in Nederland hebben weer risiconiveau 'zeer ernstig'
In alle regio's in het land is het risiconiveau op dit moment 'zeer ernstig'. Dinsdag is het risiconiveau in de regio's IJsselland en Gelderland-Midden, de enige regio's waar het risiconiveau lager lag, weer opgeschaald, zo is te zien op het coronadashboard van de Rijksoverheid.

Het risiconiveau in IJsselland werd twee weken geleden van niveau vier naar niveau twee (zorgelijk) bijgesteld omdat het aantal nieuwe coronagevallen in die regio daalde. Ook de situatie in de regio Gelderland-Midden was verbeterd, waardoor in die regio het derde risiconiveau (ernstig) gold. Het risiconiveau is dinsdag bijgesteld vanwege het aantal nieuw vastgestelde coronabesmettingen in de regio.
een paar seconden geleden
Gezondheidsraad om advies gevraagd over inzet AstraZeneca bij 65-plussers
Het ministerie van Volksgezondheid heeft de Gezondheidsraad gevraagd te onderzoeken of het vaccin van AstraZeneca ook kan worden ingezet bij mensen van 65 jaar en ouder. Dat laat een woordvoerder van het ministerie weten aan persbureau ANP.

Wanneer de Gezondheidsraad met het advies komt is nog niet bekend. Het vaccin wordt momenteel ingezet bij mensen tussen 60 en 64 jaar. Ook zorgmedewerkers en mensen met het syndroom van Down of obesitas krijgen de prik van AstraZeneca.

Uit onderzoek in Engeland en Schotland blijkt dat het vaccin ook bij 65-plussers goed werkt. Daarom besloot onder meer Duitsland advies te vragen over de inzet van het vaccin bij deze leeftijdsgroep.
een paar seconden geleden
Mark Rutte krijgt voor Koffietijd eerste coronatest
Mark Rutte was woensdagochtend te gast in Koffietijd en beleefde hierbij een primeur. De demissionair minister-president liet eerder weten nog niet getest te zijn op het coronavirus, maar moest dat voor de opnames van het RTL-programma wel doen. "Heel goed van jullie", zegt Rutte over het testbeleid in de ochtendshow.
een paar seconden geleden
Mondmasker van supermarkt Dirk uit schappen gehaald vanwege onvoldoende bescherming
Een mond-neusmasker dat afgelopen maand is verkocht bij Dirk Supermarkt, biedt onvoldoende bescherming. Het wordt daarom niet meer verkocht, meldt de voedsel- en warenautoriteit NVWA.

Klanten die deze mondkapjes hebben gekocht, kunnen die beter niet meer gebruiken maar terugbrengen naar de winkel. Ze krijgen het aankoopbedrag dan terug.

De verpakking meldt dat het mondkapje aan zowel de KN95- als de iets strengere FFP2-standaard zou voldoen, maar dat blijkt niet te kloppen. Het product is verkocht met de barcode 406401148948 9 en is geïmporteerd door A.I.&E. uit Eindhoven.
een paar seconden geleden
Gezondheidsraad wijzigt vitamine D-advies niet, nut tegen COVID-19 onbekend
De Gezondheidsraad schrijft woensdag dat er nog niet genoeg onderzoek is gedaan om te kunnen zeggen of het slikken van extra vitamine D-pillen COVID-19 kan voorkomen. Ouderen, kinderen tot vier jaar en mensen met een donkere huid wordt nog steeds wel aangeraden om vitamine D te slikken. Lees hier verder.
een paar seconden geleden
Duitsland maakt weg vrij voor inenten van ouderen met vaccin AstraZeneca
De Duitse toezichthouder zet naar verwachting binnen enkele dagen het sein op groen voor het inenten van ouderen met het coronavaccin van AstraZeneca. Dat zei minister van Volksgezondheid Jens Spahn, die uitlegde dat uit gegevens uit het Verenigd Koninkrijk blijkt dat het middel ook bij ouderen "erg goed" werkt.

In Duitsland krijgen momenteel alleen mensen onder de 65 jaar het AstraZeneca-vaccin. Aanvankelijk was niet helemaal duidelijk hoe goed het middel werkt bij mensen uit die leeftijdsgroep, omdat bij de studie naar het middel maar een beperkt aantal ouderen meedeed. 

"Als we 65-plussers kunnen inenten met AstraZeneca, dan zou dat het proces behoorlijk versnellen en kunnen we de meest kwetsbare mensen sneller beschermen", zei Spahn op televisie.
31 minuten geleden
'Achterstand CBR-examens nadelig voor toekomstige weggebruiker'
Het CBR begint met het inhalen van de uitgestelde examens. Vanaf woensdag mogen mensen met een contactberoep, onder wie de rijinstructeurs, hun werkzaamheden weer hervatten. Dat betekent dat kandidaten weer rijlessen kunnen volgen en praktijkexamen mogen doen. Hoe ze de grote achterstanden willen wegwerken, vragen we woensdag aan CBR-directeur Alexander Pechtold in de Dit wordt het nieuws-podcast.
35 minuten geleden
Duitsland meldt 9.019 nieuwe infecties
In het afgelopen etmaal zijn er in Duitsland 9.019 nieuwe besmettingen vastgesteld, maakte het Robert Koch-Insti­tut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, woensdag bekend.

Het coronavirus is tot dusver bij 2.460.030 personen in Duitsland vastgesteld. Het officiële dodental als gevolg van de pandemie steeg het afgelopen etmaal met 418 in Duitsland. Er zijn daar nu bijna 71.000 personen overleden aan de gevolgen van het virus.

Woensdag overlegt bondskanselier Angela Merkel met de deelstaatpremiers over het al dan niet verlengen van de lockdown. Ze wil volgens Duitse media de lockdown verlengen tot 28 maart, ondanks een grote maatschappelijke roep om versoepelingen.
één uur geleden
Saba vaccineerde binnen week 85 procent van bevolking
De overheid van Saba heeft dinsdag laten weten dat na een hele week vaccineren meer dan 85 procent van de volwassenen op het eiland een coronavaccin heeft gekregen. Het gaat in totaal om 1.328 personen, meer dan 70 procent van de totale bevolking van het kleinste Caribische eiland van het Nederlandse Koninkrijk.

Saba, met bijna tweeduizend inwoners, kent sinds april vorig jaar strenge maatregelen. Het liet nauwelijks mensen binnen en had daarmee voor het grootste deel van de pandemie geen coronabesmettingen. In totaal zijn er vijf besmettingen geregistreerd sinds maart 2020. Niemand op Saba is aan de gevolgen van het virus overleden.
2 uur geleden
Texas heft mondkapjesplicht op en gaat winkels weer openen
In de Amerikaanse staat Texas is het vanaf volgende week niet meer verplicht om mondkapjes te dragen en gaan restaurants en winkels weer volledig open voor publiek, meldde de Republikeinse gouverneur Greg Abbott dinsdag. "Het is nu tijd om Texas voor 100 procent te openen."

Volgens Abbott zijn in Texas inmiddels genoeg mensen ingeënt om veilig de coronamaatregelen op te heffen. Inmiddels zijn er 5,7 miljoen prikken uitgedeeld onder de 29 miljoen Texanen. 

Ook Michigan, Louisiana en Mississippi maakten dinsdag bekend te stoppen met de mondkapjesplicht. De staten gaat hiermee in tegen de nadrukkelijke wens van president Joe Biden, die eerder benadrukte dat ondanks de vaccinatiecampagne de coronamaatregelen nog hard nodig zijn. Volgens hem is het te vroeg om nu te stoppen met de mondkapjesplicht.
5 uur geleden
Brazilië meldt recordaantal coronasterfgevallen op een dag
In Brazilië zijn in de afgelopen 24 uur 1.641 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus, meldt het gezondheidsministerie. Het is het grootste aantal coronadoden op één dag in het zwaar getroffen land. Het vorige 'record' stond op 1.595 overlijdens eind juli vorig jaar.

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Brazilië neemt de laatste weken weer fors toe. Verschillende ziekenhuizen kampen inmiddels met tekorten aan ziekenhuisbedden, zuurstof en medisch materiaal.

In het Zuid-Amerikaanse land overleden al 257.000 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Na de Verenigde Staten telt Brazilië de meeste coronasterfgevallen ter wereld. Dinsdag werden er 59.925 nieuwe besmettingen gemeld, waarmee het totale aantal infecties in het land uitkomt op zo'n 10,6 miljoen. In Brazilië wonen bijna 210 miljoen mensen.

Gouverneurs van verschillende Braziliaanse staten maakten dinsdag bekend de handen ineen te slaan om coronavaccins op te kopen. Ze doen dit achter de rug om van de federale regering, die volgens hen te langzaam is met het uitrollen van de vaccinatiecampagne.
gisteren om 23:03
Vooral welzijn jongvolwassenen, studenten en migranten daalde door corona
Het welzijn van jongvolwassenen, scholieren, studenten, zelfstandigen en mensen met een migratieachtergrond is in het afgelopen jaar afgenomen, concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) woensdag in het rapport Een jaar met Corona. De deskundigen benadrukken dat de crisis iedereen raakt, maar dat andere groepen Nederlanders vrijwel even tevreden over het leven waren als in jaren voor de pandemie. Lees hier verder.
gisteren om 22:43
Iedereen die vaccin wil, kan in juli al eerste prik krijgen (als alles meezit)
Alle Nederlanders die een coronavaccin willen, kunnen begin juli al minimaal een eerste prik hebben gekregen. Dat is mogelijk als alle verwachte leveringen doorgaan, zei demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) dinsdag in het televisieprogramma Op1.
gisteren om 22:41
Alle volwassen Amerikanen kunnen volgens Biden eind mei gevaccineerd zijn
Alle volwassen Amerikanen kunnen tegen eind mei gevaccineerd zijn tegen COVID-19, belooft president Joe Biden dinsdag. Eerder ging het land nog uit van juli. Volgens Biden is de vooruitgang mogelijk door fouten van de vorige regering te herstellen, onder meer door de distributie over het land te verbeteren.

Alle leraren moeten volgens de president nog deze maand een eerste prik halen. Hij waarschuwde wel dat de pandemie nog erger kan worden vanwege nieuwe virusvarianten. Biden riep mensen op een mondkapje te (blijven) dragen, terwijl ondertussen in staten als Texas versoepelingen worden doorgevoerd.

De Amerikaanse president sprak dinsdag de hoop uit dat de toestand tegen deze tijd volgend jaar weer normaal is.
gisteren om 22:35
Het belangrijkste coronanieuws van dinsdag 2 maart.

Binnenland:
 • Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot nu toe 87 meldingen over sterfgevallen na de toediening van een coronavaccin ontvangen. Dat zijn er 22 meer dan een week geleden. Het centrum zegt geen patroon van klachten te zien dat wijst op ernstige bijwerkingen waaraan gevaccineerden overleden kunnen zijn.
 • Kroegen in onder meer Amsterdam en Breda hebben dinsdag hun terrassen geopend. Dat deden ze uit protest tegen de coronamaatregelen. Na waarschuwingen van de gemeenten werden de terrassen in beide steden weer gesloten.
 • Een aparte steunregeling voor sekswerkers, die in tegenstelling tot mensen met andere contactberoepen nog geen diensten kunnen verlenen, is volgens demissionair minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) "niet uitvoerbaar".
 • Bij het RIVM zijn in de afgelopen 24 uur ruim vierduizend positieve tests geregistreerd. Dat zijn er minder dan het gemiddelde in de laatste zeven dagen (4.569).
 • Voor het eerst is een inwoner van Schiermonnikoog overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het Waddeneiland, de kleinste gemeente van het land, was een van de vier gemeenten waar het virus nog geen levens had geëist.
 • Meer dan een miljoen personen in Nederland hebben inmiddels een eerste dosis van een vaccin tegen COVID-19 gekregen. Het aantal eerste prikken steeg afgelopen week naar 1.004.757.
 • De gemeente Rotterdam komt winkeliers en andere ondernemers tegemoet als zij door de lockdown veel financiële schade hebben geleden. Omdat de lockdown al langere tijd van kracht is, kunnen ondernemers 25 tot 50 procent van de huur van hun bedrijfspand terugkrijgen.
 • Over drie weken is het eerste effect van de door het kabinet aangekondigde versoepelingen van de coronaregels te zien. Tot die tijd is het verstandig om te wachten met verdere versoepelingen, zegt RIVM-epidemioloog Susan van den Hof dinsdag in gesprek met NU.nl.

Buitenland:
 • Het malariamiddel hydroxychloroquine mag niet worden gebruikt om COVID-19 te voorkomen en heeft geen zinvol effect op patiënten die besmet zijn met het virus, concludeert een deskundigenpanel van de gezondheidsorganisatie WHO dinsdag.
 • In België zijn ruim een half miljoen mensen gevaccineerd tegen COVID-19. 314.319 van de 509.948 gevaccineerden hebben ook al een tweede prik gehad.
 • Oostenrijk wil niet meer alleen van de Europese Unie afhankelijk zijn voor coronavaccins. Het land wil samen met Denemarken en Israël samenwerken, zei kanselier Sebastian Kurz voor zijn bezoek aan Israël op donderdag.
 • De Amerikaanse farmaceut Merck gaat branchegenoot Johnson & Johnson (J&J) uit de brand helpen door te helpen met de productie van coronavaccins, schrijft The Washington Post.
 • Het Europese Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam buigt zich op 11 maart over het coronavaccin van Janssen in Leiden. De toezichthouder organiseert op die dag een buitengewone bijeenkomst voor het comité voor geneesmiddelen voor menselijk gebruik (CHMP).