Blijf hier op de hoogte van het laatste coronanieuws in binnen- en buitenland.
Het belangrijkste coronanieuws van zondag 29 november:

Binnenland
 • De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een feest met zo'n zeventig jongeren in het Zuid-Hollandse Maasdijk opgebroken. De jongeren hielden volgens de politie "op geen enkele manier" 1,5 meter afstand van elkaar.
 • Er liggen zondag 1.700 coronapatiënten in het ziekenhuis, 11 minder dan gisteren. Daarvan liggen 506 coronapatiënten op de intensive care, 5 minder dan zaterdag. Bij het RIVM zijn de afgelopen 24 uur 5.609 positieve coronatests geregistreerd.
 • Het kabinet heeft nooit het verzoek gekregen van burgemeesters om dit jaar Black Friday te verbieden. Dat zegt een woordvoerder tegen het ANP, na uitspraken van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb hierover.
 • De toestroom van Belgische bezoekers speelde dit weekend een rol in de drukte bij steden en winkelcentra in het zuiden van het land. Dat stelt het Veiligheidsberaad zondag in een verklaring over de drukte in winkelgebieden.

Buitenland
 • De Kroatische premier Andrej Plenkovic is zaterdag in quarantaine gegaan wegens een positieve coronatest van zijn echtgenote. Hijzelf is negatief getest, meldt de krant Jutarnji List op basis van de regering.
 • In Luik zijn zaterdagavond honderden mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen een avondklok die is ingesteld vanwege het oplopende aantal positieve tests.
 • Het Verenigd Koninkrijk heeft nog eens 2 miljoen doses besteld van het kandidaat-vaccin van het farmaceutische bedrijf Moderna.
 • Het aantal positieve tests in Duitsland is de afgelopen 24 uur toegenomen met 14.611. Dat is een flinke daling in vergelijking met het aantal besmettingen dat zaterdag werd gemeld: 21.695. Waarschijnlijk is de daling het gevolg van het weekend.
 • De Franse Staatsraad, een belangrijke adviesraad van de regering en de hoogste administratieve rechter, vindt dat de beperking van het aantal kerkgangers tot dertig personen per dienst niet proportioneel is gezien de risico's op coronabesmettingen. De raad vindt het een overdreven en onwettige maatregel.
2 uur geleden
Basisscholen in New York gaan weer open

De openbare basisscholen in de Amerikaanse stad New York gaan, ondanks een toename in het aantal besmettingen, binnenkort weer open. Burgemeester Bill de Blasio maakte zondag bekend dat ze vanaf 7 december hun deuren openen. Onderwijsinstellingen voor oudere kinderen blijven voorlopig wel dicht.

De Blasio besloot halverwege deze maand dat scholen tot nader order gesloten zouden zijn omdat de limiet van 3 procent positieve coronatests was overschreden, maar geeft nu toe onder druk van critici. Die hadden zich gestoord aan het dichtgooien van de scholen, terwijl restaurants en sportscholen wel open mogen zijn.

New York was in het voorjaar het epicentrum van de pandemie in de VS en moest half maart alle scholen sluiten. Het besmettingspercentage was in de zomer weer gestabiliseerd, maar heropening werd keer op keer uitgesteld. Pas eind september konden de eerste scholen weer open. Onlangs werden ze vanwege het toenemende aantal coronabesmettingen weer gesloten. (ANP)
2 uur geleden
Het kabinet heeft nooit het verzoek gekregen van burgemeesters om dit jaar Black Friday te verbieden. Dat zegt een woordvoerder tegen het ANP, na uitspraken van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb hierover. (Lees hier verder)
3 uur geleden
Voorzitter Veiligheidsberaad: 'Belgische bezoekers speelden rol in drukte'

De toestroom van Belgische bezoekers speelde dit weekend een rol in de drukte bij steden en winkelcentra in het zuiden van het land. Dat stelt het Veiligheidsberaad zondag in een verklaring over de drukte in winkelgebieden.

Tegen de NOS zegt Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad daarover: "In de zuidelijke steden, zoals Eindhoven, Breda en Maastricht, zien we veel Belgische gasten. Die kunnen wij er niet bij hebben. Zij komen in Nederland winkelen omdat in België de niet-noodzakelijke winkels dicht zijn", aldus Bruls, die ook burgemeester van Nijmegen is. Ook in Rotterdam waren dit weekend veel auto's met Belgische kentekens te zien."

Omdat de winkels ook de komende tijd dicht blijven, wordt dit een specifiek punt in het overleg van het Veiligheidsberaad met het kabinet op maandag, aldus Bruls. Hij zegt dat burgemeesters er niet over gaan, maar vindt dat Nederland en België over de kwestie afspraken moeten maken. (ANP)
4 uur geleden
Technische storing landelijk informatienummer
Het landelijke COVID-19 informatienummer heeft te maken met een technische storing. Hierdoor is het nummer al sinds vanochtend minder goed bereikbaar. Het is onduidelijk tot wanneer de storing duurt. 

Het COVID-19 informatienummer is bedoeld voor mensen die geen testafspraak willen maken, maar die andere vragen over het coronavirus willen stellen.
7 uur geleden
Lichte daling aantal opgenomen coronapatiënten
Er liggen zondag 1.700 coronapatiënten in het ziekenhuis, 11 minder dan gisteren. Daarvan liggen 506 coronapatiënten op de intensive care, 5 minder dan zaterdag, blijkt uit cijfers van het Landelijke Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

In de afgelopen 24 uur zijn er 11 patiënten verplaatst tussen de regio’s, waarvan 6 IC-patiënten.

Bij het RIVM zijn de afgelopen 24 uur 5.609 positieve coronatests geregistreerd. Dat is ongeveer zevenhonderd tests meer dan het daggemiddelde (4.906) van de afgelopen week. Lees hier meer.
8 uur geleden
Burgemeester Maastricht dreigt binnenstad te sluiten
Burgemeester Annemarie Penn-te Strake dreigt de binnenstad van Maastricht af te sluiten als de drukte blijft toenemen, meldt 1Limburg.

"We zien gewoon dat het nu al te druk is in de stad. Daarom zijn we vandaag overgegaan op code oranje. Dat betekent dat we opnieuw eenrichtingsverkeer hebben ingesteld in straten in het centrum. De kans bestaat dat we vandaag nog tot code rood komen en dan gaat Maastricht-West dicht", aldus een woordvoerster van de burgemeester. In het westen van Maastricht liggen de drukste straten en de grootste winkelketens.

In onder meer Rotterdam werden gisteren de winkels eerder gesloten vanwege drukte. Ook vandaag worden daar weer veel bezoekers verwacht. 

9 uur geleden
Frans hof wijst beperking tot dertig kerkgangers per dienst af
De Franse Staatsraad, een belangrijke adviesraad van de regering en de hoogste administratieve rechter, vindt dat de beperking van het aantal kerkgangers tot dertig personen per dienst niet proportioneel is gezien de risico's op coronabesmettingen. De raad vindt het een overdreven en onwettige maatregel. Het is volgens de magistraten "een ernstige en illegale aanslag op de vrijheid van godsdienst".

De voorgestelde beperking is volgens het hof een buitenproportionele maatregel om de volksgezondheid te beschermen. De regering van premier Jean Castex heeft drie dagen om met een nieuw voorstel te komen.

De raad moet door de regering worden geraadpleegd bij onder meer het uitvaardigen van wettelijke maatregelen. De raad is daarnaast ook de hoogste administratieve rechter in het land. De Franse bisschoppen hadden zich tot de rechter gewend omdat ze de beperkingen die de regering oplegt "niet noodzakelijk, buitenproportioneel en discriminerend" vinden.
11 uur geleden
Winkels en restaurants in Tsjechië vanaf donderdag weer open
Restaurants en niet-essentiële winkels mogen vanaf donderdag weer open, heeft de Tsjechische minister van Volksgezondheid zondag bekendgemaakt. Wel mag er maar een beperkt aantal klanten naar binnen om voldoende afstand in de winkels en horeca te waarborgen. Ook wordt de avondklok weer opgeheven en mogen mensen weer sporten.
12 uur geleden
Rusland meldt opnieuw recordaantal besmettingen
Rusland meldt zondag een recordaantal van 26.683 nieuwe besmettingen. Het vorige record werd vrijdag gebroken met 27.543 besmettingen. Het afgelopen etmaal zijn er 459 coronapatiënten overleden, waarmee het dodental in Rusland is opgelopen naar 39.527.
15 uur geleden
Politie beëindigt feest met 70 jongeren in Maasdijk
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een feest met zo'n zeventig jongeren in het Zuid-Hollandse Maasdijk opgebroken. De jongeren hielden volgens de politie "op geen enkele manier" 1,5 meter afstand van elkaar.

De agenten waren afgekomen op een melding van geluidsoverlast. Het feest in een bedrijfspand in het dorp is meteen beëindigd en alle aanwezigen kregen een bekeuring.
15 uur geleden
Ruim 14.000 nieuwe positieve tests in Duitsland
Het aantal positieve tests in Duitsland is de afgelopen 24 uur toegenomen met 14.611, meldt het Robert Koch Instituut (RKI), het Duitse RIVM. Dat is een flinke daling in vergelijking met het aantal besmettingen dat zaterdag werd gemeld: 21.695. Waarschijnlijk is de daling het gevolg van het weekend.

In het afgelopen etmaal werden 158 sterfgevallen gemeld. Dat is ruim de helft minder dan zaterdag, toen er 379 nieuwe sterfgevallen werden gemeld.

Het totale aantal positieve tests in Duitsland staat op meer dan een miljoen, aldus het RKI. Er overleden tot nu toe 16.123 mensen aan de gevolgen van het virus.
17 uur geleden
Britten kopen nog eens 2 miljoen doses van Moderna-vaccin
Het Verenigd Koninkrijk heeft nog eens 2 miljoen doses besteld van het kandidaat-vaccin van het farmaceutische bedrijf Moderna. De Britse regering heeft dat zondag bekendgemaakt.

Daarmee heeft het Verenigd Koninkrijk straks genoeg doses Moderna-vaccins in huis om 3,5 miljoen mensen mee te laten inenten. Ook bij andere farmaceuten heeft het land alvast vaccins ingekocht. Dat is in totaal genoeg voor 357 miljoen doses.

"Met een breed assortiment aan vaccin-kandidaten in onze portefeuille staan we klaar om een vaccin in te zetten als ze goedkeuring krijgen van ons geneesmiddelenbureau, te beginnen met degenen die er het meeste baat bij hebben", zegt volksgezondheidsminister Matt Hancock.

Het vaccin van Moderna is veelbelovend en beschermt volgens de eerste bevindingen van de laatste tests bijna 95 procent van de proefpersonen. De Europese Commissie keurde eerder deze week de aankoop tot 160 miljoen doses van het vaccin van Amerikaanse makelij goed. Het is het zesde mogelijke vaccin waar de EU de hand op heeft gelegd. Nederland zou ruim 6 miljoen doses kunnen krijgen.
18 uur geleden
Honderden demonstreren tegen avondklok in Luik
In Luik zijn zaterdagavond honderden mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen een avondklok die is ingesteld vanwege het oplopende aantal positieve tests. Een deel van de demonstranten werd tegen het einde van de avond omsingeld door de politie en een voor een geïdentificeerd. Volgens de Franstalige krant L'Avenir raakten zeven mensen gewond, onder wie vier agenten.

Ongeveer vierhonderd betogers kwamen bijeen in de binnenstad van Luik. De autoriteiten waren met een kleine honderd man op de been. Rond 22.30 uur ging de menigte uiteen, waarop een deel werd omsingeld op de Pont Saint-Léonard. Op de brug vond een woordenwisseling plaats met de politie en een aantal demonstranten probeerde door het politiekordon heen te breken.

Agenten begonnen daarop alle aanwezigen op de brug te identificeren. De identiteitscontroles verliepen rustig. De politie heeft meer dan vierhonderd processen-verbaal opgemaakt. Zo'n zeventig mensen moesten mee naar het bureau, ongeveer vijftig van hen omdat ze zich niet konden identificeren. De anderen zijn onder meer gearresteerd voor gewapend verzet, het verstoren van de openbare orde en het aanbrengen van vernielingen.
19 uur geleden
Ook in San Francisco avondklok ingesteld
De Amerikaanse kuststad San Francisco stelt vanaf maandag een avondklok in vanwege het oplopende aantal positieve tests. Mensen uit verschillende huishoudens mogen dan vanaf 22.00 uur tot 5.00 uur niet meer samenkomen. De maatregel duurt tot zeker 21 december, meldde burgemeester London Breed zaterdag.

"Ik weet niet hoeveel duidelijker ik moet zijn. Dit is de gevaarlijkste periode die we tijdens de pandemie hebben gezien", schrijft Breed op Twitter. Ook in de nabijgelegen county San Mateo gaan dezelfde maatregelen van kracht.

In een groot deel van Californië werd eerder al een avondklok ingesteld. Inwoners van San Francisco ontsprongen toen nog de dans omdat daar het aantal positieve tests minder hard opliep. In Los Angeles zijn dit weekend nog hardere maatregelen aangekondigd. De op een na grootste stad van het land gaat zeker drie weken grotendeels in lockdown.
gisteren om 23:58
Winkels in Rotterdam zondag ook eerder dicht
Winkeliers in het centrum van Rotterdam, in winkelcentrum Alexandrium en op het Zuidplein moeten net als zaterdag ook zondag om 17.00 uur hun deuren sluiten. De gemeente Rotterdam heeft daartoe besloten nadat het zowel vrijdag als zaterdag te druk werd op die plekken en mensen niet voldoende afstand tot elkaar konden houden. 

In een bericht op Twitter roept de gemeente mensen op zoveel mogelijk online lokaal te shoppen. Als ze toch iets nodig hebben uit een winkel dienen ze alleen te komen, en als het te druk is dienen ze terug te komen op een rustiger moment.

Zaterdagmiddag gingen niet alleen in Rotterdam de winkels eerder op slot. In Eindhoven en Dordrecht besloten de burgemeesters soortgelijke maatregelen te treffen omdat er te veel mensen in de winkelgebieden op de been waren.
gisteren om 23:56
Premier Kroatië in quarantaine wegens besmette echtgenote
De Kroatische premier Andrej Plenkovic is zaterdag in quarantaine gegaan wegens een positieve coronatest van zijn echtgenote. Hijzelf is negatief getest, meldt de krant Jutarnji List op basis van de regering.

Premiersvrouw Ana Maslac-Plenkovic had zich zaterdagochtend wegens milde klachten lasten testen. Haar man moet na haar positieve test tien dagen in zelfisolatie blijven.

In Kroatië zijn deze week in navolging van andere Europese landen restaurants en cafés gesloten in verband met het oplopende aantal positieve tests. De afgelopen 24 uur zijn 3.987 nieuwe positieve tests afgenomen. Er zijn tot dusver 1.655 doden door toedoen van COVID-19 gemeld in het land.
gisteren om 23:52
Het belangrijkste coronanieuws van zaterdag 28 november

Binnenland
 • Het afgelopen etmaal zijn er 4.499 meldingen van positieve coronatests binnengekomen bij het RIVM, blijkt uit cijfers van het instituut. Dat is ruim zeshonderd tests minder dan het daggemiddelde (5.110) van de afgelopen week.
 • In totaal liggen er momenteel 1.711 coronapatiënten in het ziekenhuis, 58 minder dan de vorige dag. Deze bezetting daalt nu al licht voor de vijfde dag op een rij, blijkt zaterdag uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
 • In de gemeenten Rotterdam, Eindhoven en Dordrecht zijn zaterdag winkels in het centrum eerder dicht gegaan vanwege de drukte in de winkelgebieden. Ook Amsterdam en een aantal andere gemeenten riepen zaterdag op niet meer naar het centrum te komen omdat het te druk is in de winkelgebieden.
 • Het gebied rondom de Badweg en IJmuiderslag in IJmuiden is vanavond en in de nacht van zaterdag op zondag tot verboden terrein verklaard. Dat heeft de veiligheidsregio Kennemerland besloten, na concrete aanwijzingen dat daar een illegaal feest zou worden gehouden.

Buitenland
 • De Britse nationale gezondheidsdienst NHS heeft de ziekenhuizen in het Verenigd Koninkrijk gemeld dat ze over tien dagen kunnen beschikken over vaccins die ontwikkeld en geproduceerd zijn door Pfizer/BioNTech. Ook is de ziekenhuizen gevraagd om zich voor te bereiden op de toediening van de vaccins, schrijft The Guardian vrijdag.
 • De gedeeltelijke lockdown in Duitsland wordt mogelijk verlengd tot het begin van de lente, zegt de Duitse economieminister Peter Altmaier. Als het coronavirus onder controle is, kunnen de maatregelen versoepeld worden.
 • De Amerikaanse stad Los Angeles verbiedt bijna alle sociale activiteiten waarbij meerdere huishoudens bijeenkomen. De maatregel gaat maandag in en geldt zeker drie weken.