Blijf in ons liveblog op de hoogte van de ontwikkelingen rondom het coronavirus in binnen- en buitenland.
Het belangrijkste coronanieuws van donderdag 4 juni:

Nederland

 • Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldde donderdag dertien sterfgevallen en twaalf ziekenhuisopnames.
 • Ook is een opmerkelijk hoog aantal besmettingen gemeld: 209. Zeer waarschijnlijk komt de toename van het aantal besmettingen door de massale hoeveelheid coronatests die op dit moment worden afgenomen.
 • Het aantal coronapatiënten op de Nederlandse intensive care is met 3 afgenomen tot 113.
 • Radio 10-dj Lex Gaarthuis wordt niet vervolgd door het Openbaar Ministerie voor het uitzenden van het lied Voorkomen is beter dan Chinezen begin februari. 
 • Een voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft de ruiming van nertsenfokkerijen waar besmettingen met het coronavirus zijn vastgesteld voorlopig opgeschort

Internationaal
 • Spanje opent vanaf 1 juli de grenzen. Sinds maart mochten alleen Spanjaarden, personen die net over de grens werken en vrachtwagenchauffeurs de grens over.
 • China gaat mondjesmaat weer vluchten van buitenlandse luchtvaartmaatschappijen toelaten. Een select aantal maatschappijen mag vanaf volgende week één keer per week op één Chinese stad vliegen.
 • Vorige week hebben 1,87 miljoen Amerikanen een aanvraag voor een werkloosheidsuitkering gedaan, waarmee het totaal aantal aanvragen van de afgelopen elf weken uitkomt op 42,6 miljoen. 
één uur geleden
Rutte legt uit waarom hij niet spreekt van institutioneel racisme
DENK-Kamerlid Tunahan Kuzu vroeg premier Mark Rutte donderdag tijdens een Kamerdebat waarom de premier tijdens de persconferentie van dinsdag de term institutioneel racisme niet wilde gebruiken.
Rutte legt uit waarom hij niet spreekt van institutioneel racisme
Rutte legt uit waarom hij niet spreekt van institutioneel racisme
één uur geleden
Tijdschrift trekt omstreden artikel over malariamiddel in
Het medische tijdschrift The Lancet trekt een omstreden artikel over het gebruik van het malariamiddel hydroxychloroquine tegen het coronavirus in na twijfels over de betrouwbaarheid van de dataset. De auteurs stelden dat het middel niet werkt en dat mensen zelfs een grotere kans hadden om te overlijden als ze het gebruikten.

De gezondheidsorganisatie WHO en verschillende overheden besloten vorige maand naar aanleiding van het artikel te stoppen met hun tests. Inmiddels worden deze tests weer hervat, schrijft The Guardian.
één uur geleden
Grapperhaus: 'Ik begrijp opwinding over appjes met Halsema niet'
Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) heeft geen begrip voor de opwinding bij een aantal partijen in de Tweede Kamer over de appberichten die hij begin deze week uitwisselde met de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. Daarin bespraken ze de aanpak van de Black Lives Matter-demonstratie in de hoofdstad.

"Ik heb veel met burgemeesters te maken, zeker in coronatijd", zei Grapperhaus vanavond in een debat in de Tweede Kamer. "Ik begrijp de opwinding daarover niet."
2 uur geleden
Grapperhaus legt in Kamer verantwoording af over appjes
Minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus verantwoorde zich maandag in de Kamer over het appgesprek van maandag 1 juni met de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. In de appjes bespraken zij de te drukke demonstratie op de Dam.
Grapperhaus legt in Kamer verantwoording af over appjes aan Halsema
Grapperhaus legt in Kamer verantwoording af over appjes aan Halsema
3 uur geleden
Opnames Goede Tijden, Slechte Tijden worden hervat
De opnames van Goede Tijden, Slechte Tijden zullen op maandag 8 juni weer beginnen. De producent van het programma laat aan RTL Boulevard weten dat de proefopnames goed zijn verlopen. "We zijn er klaar voor."

De opnames van Goede Tijden, Slechte Tijden liggen sinds 16 maart stil. Hierdoor was de laatste aflevering van dit seizoen al op 28 mei te zien, in plaats van eind juni. Vanwege de opnamestop was er dit jaar geen gebruikelijke cliffhanger.

Ferry Doedens, die in de soap de rol van Lucas Sanders speelt, is twee weken op non-actief gesteld en zal dus niet aanwezig zijn bij de eerste opnames. De acteur vertelde eerder deze week in een interview met meerdere mensen fysiek contact gehad te hebben,
4 uur geleden
Rechter verbiedt voorlopig ruiming van besmette nertsenfokkerijen
Een voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft de ruiming van nertsenfokkerijen waar besmettingen met het coronavirus zijn vastgesteld voorlopig opgeschort. Het kabinet kondigde eerder aan vrijdag al te beginnen met de ruiming van de fokkerijen.

Animal Rights en Bont voor Dieren maakten bezwaar bij de rechter nadat het kabinet woensdag had aangekondigd op vrijdag te beginnen met de ruiming.

Volgens de voorzieningenrechter kon de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit niet op tijd een volledig dossier insturen.
4 uur geleden
Aantal registraties van leaseauto's onderuit
Het aantal leaseauto's dat op kenteken is gegaan, viel in mei 56 procent lager uit dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat blijkt uit gegevens van dataprovider RDC, bewerkt door Automotive Management.

In mei werden 8.217 nieuwe leaseauto's geregistreerd op een totaal van 14.934 nieuwe personenwagens. Gemeten over de eerste vijf maanden van het jaar loopt het aantal registraties inmiddels 21,2 procent achter op dat in dezelfde periode in 2019.

Diverse leasemaatschappijen zetten in verband met de coronacrisis nieuwe bestellingen on hold of stellen ze uit
5 uur geleden
Tottenham leent 195 miljoen euro 
Tottenham Hotspur heeft een lening van 175 miljoen pond (zo'n 195 miljoen euro) afgesloten bij de Bank of England om de financiële schade van de coronacrisis op te vangen.

De 'Spurs' vrezen tot juni 2021 meer dan 200 miljoen pond (zo'n 223 miljoen euro) aan inkomsten te verliezen. Dat komt onder meer door het spelen van wedstrijden zonder publiek, kortingen op de tv-gelden en het niet kunnen organiseren van andere evenementen in het Tottenham Hotspur Stadium.
6 uur geleden
Politie houdt twee vrouwen aan voor bespugen treinconducteur
De politie in Rotterdam heeft twee vrouwen uit Almere aangehouden na een incident met een treinconducteur. De vrouwen, van achttien en negentien jaar oud, hadden de conducteur bespuugd en geslagen.

De 65-jarige conducteur sprak de vrouwen aan op het gebruik van hun mondkapje. De vrouwen waren hier niet van gediend en scholden de conducteur meteen uit, om vervolgens de beschermingsmiddelen van het gezicht van de conducteur te slaan
6 uur geleden
Koningin Máxima op bezoek bij bedrijven in vitale sectoren
Koningin Máxima is vandaag op bezoek geweest bij verschillende bedrijven, zoals een afvalverwerker in Nijmegen. Het bezoek vond plaats in het kader van de impact van de coronapandemie op vitale sectoren.
7 uur geleden
Tomorrowland organiseert een digitaal festival
Tomorrowland organiseert op 25 en 26 juli een digitaal festival voor muziekliefhebbers wereldwijd, kondigt de organisatie van het festival zojuist aan. 

Tijdens Tomorrowland Around the World, dat op die dagen om 15.00 uur begint en tot 1.00 uur duurt, zijn er acht verschillende podia. Het onder meer om de klassiekers Atmosphere, Core, Freedom Stage en Elixir. Speciaal voor de digitale editie heeft de organisatie nog eens drie podia opgebouwd.
7 uur geleden
Bekijk de coronacijfers van 4 juni in vijf grafieken
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) publiceert elke dag een overzicht van cijfers over de coronacrisis in Nederland. NU.nl brengt de meeste cijfers die nu (donderdag 4 juni) bekend zijn samen in vijf grafieken. Bekijk ze hier.
7 uur geleden
Grenzen van Spanje gaan niet op 22 juni, maar op 1 juli open
Volgens Spaanse media gaan de grenzen van Spanje op 1 juli open. Vanmorgen meldde de Spaanse minister van Toerisme dat dit op 22 juni zou gebeuren, maar die bewering is nu gerectificeerd. 

De Spaanse minister van Toerisme ging ervan uit dat de grenzen weer zouden opengaan als de noodtoestand is opgeheven, maar dit bleek niet het geval.
7 uur geleden
Mexico meldt flink meer sterfgevallen op basis van 'oude meldingen'
Mexico heeft vandaag 1.092 sterfgevallen geregistreerd. Dat is het grootste aantal tot nu toe, melden Mexicaanse gezondheidsautoriteiten. 

Volgens de autoriteiten kan het grote aantal sterfgevallen worden verklaard door oude meldingen die nu pas zijn verwerkt. Sinds deze week versoepelt het land de coronamaatregelen.
8 uur geleden
Amerikaanse aanvragen voor werkloosheidsuitkering richting 43 miljoen
Vorige week hebben 1,87 miljoen Amerikanen een werkloosheidsuitkering aangevraagd. Daarmee komt het totale aantal aanvragen van de afgelopen elf weken uit op 42,6 miljoen. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Arbeid vandaag bekendgemaakt

Het aantal komt neer op ruim een kwart van de Amerikaanse beroepsbevolking. Het aantal nieuwe aanvragen vertoont per week weliswaar een dalende trend, maar toch was het aantal van 1,87 miljoen vorige week groter dan verwacht.
8 uur geleden
NUcheckt: Onderzoek sluit coronabesmetting via voorwerpen niet uit
NUcheckt beoordeelt berichten op hun betrouwbaarheid. Vandaag kijken we naar de bewering dat onderzoek heeft aangetoond dat het coronavirus niet kan worden verspreid via objecten, zoals deurklinken en liftknopjes. Dit blijkt niet te kloppen. Lees hier verder.
8 uur geleden
Aantal coronapatiënten op ic vrijwel stabiel gebleven
Het aantal coronapatiënten op de Nederlandse intensive care (ic) is met 3 afgenomen tot 113. Daarbij liggen er nu 567 non-COVID-19-patiënten op de ic, 53 meer dan een dag eerder, blijkt donderdag uit gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg: "Het aantal COVID-19-patiënten op de ic is vrijwel stabiel gebleven. We verwachten dat het aantal nog iets verder zal dalen, omdat de instroom ruim drie weken na de versoepeling van de maatregelen stabiel laag blijft. Daarnaast zien we dat de overall bezetting op de ic toeneemt door de uitbreiding van de reguliere zorg."
8 uur geleden
Minder verkeersovertredingen in eerste maanden van dit jaar
In de eerste vier maanden van 2020 zijn 2.481.352 verkeersovertredingen geconstateerd, meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid. Dat zijn er zo'n 250.000 minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Toen werden 2.729.233 verkeersboetes opgelegd. 
 
"Het is de verwachting dat de afname van het aantal geconstateerde verkeersovertredingen voor een belangrijk deel komt doordat het rustiger is op de weg sinds de oproep van de overheid half maart om zoveel mogelijk thuis te blijven vanwege het coronavirus", aldus het ministerie.
9 uur geleden
ECB verlengt coronaprogramma
De Europese Centrale Bank (ECB) gaat nog eens 600 miljard euro aan staats- en bedrijfsobligaties opkopen om de economie van de eurozone te ondersteunen tijdens de coronacrisis. De verruiming van het pakket is groter dan verwacht: economen hadden een uitbreiding van 500 miljard euro voorspeld.
9 uur geleden

Overvolle busjes met uitzendkrachten bij fruitteler in Zaltbommel
De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Inspectie SZW) heeft woensdag samen met de politie een inspectie gehouden bij een fruitteler in Zaltbommel. Tijdens het onderzoek verklaarden meerdere uitzendkrachten dat ze bij elkaar in volle busjes worden vervoerd, terwijl ze in verschillende vakantiehuizen verblijven. In sommige gevallen bleek het te gaan om acht tot negen personen per busje. 

Tegen sommige verantwoordelijke uitzendorganisaties zal proces-verbaal opgemaakt worden. Mensen mogen alleen bij elkaar in een busje zitten als ze tot hetzelfde huishouden behoren, schrijft de Inspectie SZW. De namen van de fruitteler en uitzendbureaus zijn niet bekendgemaakt.|

Wie tot een huishouden behoren, verschilt per veiligheidsregio. Dat bleek al eerder toen vleesverwerker Vion in opspraak kwam nadat samenwonende uitzendkrachten samen in busjes vervoerd werden, terwijl dit volgens de lokale noodverordening niet mag.

10 uur geleden
RIVM: Zo'n 1.715 coronapatiënten zijn op dit moment besmettelijk
Het RIVM maakt donderdag melding van dertien overleden coronapatiënten en twaalf ziekenhuisopnames. Opvallend is echter de informatie over het aantal besmettingen.

Allereerst het aantal besmettingen: 209. Dat zijn er twee keer zoveel als elke andere dag deze week en veel dagen in voorgaande weken. Vermoedelijk hangt de stijging samen met de massale hoeveelheid afgenomen coronatests van deze week. Nederlanders met klachten kunnen zich snel laten testen en ontvangen binnen enkele dagen de uitslag.

Ook opmerkelijk is een nieuwe schatting die het RIVM voortaan vermeldt in de dagelijkse update: de hoeveelheid COVID-19-patiënten die op dit moment besmettelijk zijn. Het RIVM denkt dat het momenteel om zo'n 1.715 patiënten gaat. Dat getal kan afhankelijk van variabelen naar 1.190 of 2.291 worden bijgesteld. Het instituut benadrukt dat het om een onzekere schatting gaat.
10 uur geleden
De Tweede Kamer debatteert over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Kijk live mee op NU.nl.
Kamer debatteert over ontwikkelingen rondom het coronavirus
Kamer debatteert over ontwikkelingen rondom het coronavirus
10 uur geleden
Dj Lex Gaarthuis wordt niet vervolgd voor 'coronalied'
Radio 10-dj Lex Gaarthuis wordt niet vervolgd door het Openbaar Ministerie (OM) voor het uitzenden van het lied Voorkomen is beter dan Chinezen begin februari.  Het nummer werd in de radio-uitzending gezongen door het typetje Rotterdamse Toon (gespeeld door Gaarthuis) en bevat onder meer de zin: "Vreet geen Chinees, dan heb je niks te vrezen."
10 uur geleden
GGD-contactonderzoek bij coronabesmetting uitgebreid
Het contactonderzoek dat de GGD uitvoert nadat bij iemand een besmetting is vastgesteld, is uitgebreid. Dat staat in een brief van verschillende ministeries aan de Tweede Kamer over de actuele stand van zaken rond het coronavirus in Nederland. Ook mensen die korter dan vijftien minuten contact met iemand met verkoudheidsklachten hebben gehad en daarbij geen 1,5 meter afstand hebben gehouden het advies om thuis te blijven.
10 uur geleden
Onderzoek naar man die zich in Den Bosch als verpleger voordeed
Het Openbaar Ministerie (OM) doet onderzoek naar een man die onbevoegd medische handelingen zou hebben uitgevoerd in het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in Den Bosch. Volgens het ziekenhuis zijn er vooralsnog geen aanwijzingen dat patiënten hieronder te lijden hebben gehad. De man meldde zich bij het ziekenhuis rond de besmettingspiek als gevolg van de coronacrisis.
12 uur geleden
Een overzicht van het nieuws uit het buitenland:
 • Frankrijk kondigt een alternatieve viering van Quatorze Juillet aan. In plaats van een militaire parade komt er een ceremonie in Parijs. Hiermee worden ook de zorgmedewerkers geëerd voor hun grote bijdrage in de strijd tegen het coronavirus.
 • China gaat mondjesmaat weer vluchten van buitenlandse luchtvaartmaatschappijen toelaten. Een select aantal maatschappijen mag vanaf volgende week één keer per week op één Chinese stad vliegen.
 • Spanje opent vanaf 22 juni de grenzen bij Portugal en Frankrijk. Sinds maart mochten alleen Spanjaarden, personen die net over de grens werken en vrachtwagenchauffeurs de grens over.
 • Het aantal besmettingen in Rusland is gestegen naar 441.108. Dat zijn er 8.831 meer dan gisteren. Het dodental is in 24 uur met 169 gestegen naar 5.384.
12 uur geleden
Ledenvergadering op parkeerplaats van Zwarte Markt
Een bijzonder gezicht vandaag op de parkeerplaats van de Zwarte Markt in Beverwijk: werknemers van Tata Steel houden hier hun ledenvergadering. Zo'n duizend leden van de FNV zijn bij de bijeenkomst die vanwege de coronacrisis niet op een andere manier kon worden georganiseerd. (Foto: Pro Shots)
12 uur geleden
Technische briefing ten einde
Voor de ouderenzorgbestuurders waren beduidend minder vragen dan voor RIVM-baas Jaap van Dissel, die erop hamerde dat het virus ons waarschijnlijk niet gaat verlaten en ontwikkelingen rondom serologische tests in de gaten worden gehouden. Na ruim 2,5 uur wordt de technische briefing beëindigd.
12 uur geleden
Technische briefing Kamer: Hoe zit het met de versoepeling van de bezoekersregeling?
Vanuit de Kamer komen er ook vragen over de versoepelde bezoekersregeling en mogelijke risico's die dat meebrengt. Volgens Beentjes is het belangrijk dat families zich realiseren dat niet alles mag, hoewel de bezoekersregeling verruimd wordt. "Je mag nog steeds niet knuffelen of kussen. Daar moeten families over geïnformeerd worden.
12 uur geleden
Campagne om mensen gewoon naar huisarts te laten gaan
Er wordt een landelijke informatiecampagne opgezet, die mensen oproept gewoon naar de huisarts te komen, schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) donderdag in de wekelijkse corona-update.

"Er komt steeds meer ruimte voor reguliere zorg en het is daarom belangrijk dat mensen weten dat ze bij gezondheidsklachten hun huisarts of andere behandelaar kunnen benaderen en dit ook durven te doen. En dat mensen daar niet mee wachten omdat ze bang zijn besmet te worden met het coronavirus bij een bezoek aan de dokter of het ziekenhuis", aldus De Jonge.

Als mensen klachten hebben is het advies van de minister om telefonisch contact op te nemen met de zorgverlener.
12 uur geleden
Technische briefing Kamer: Presentaties ten einde, eerste vragen over OMT
Beide zorgbestuurders hebben de presentaties afgerond. Een eerste vraag vanuit de Kamer gaat over de invloed die ouderenorganisaties hebben binnen het Outbreak Management Team (OMT) om ervoor te zorgen dat ouderen niet opnieuw vergeten worden.

Volgens Caroline Beentjes zit haar organisatie niet echt "verankerd" binnen de beslissingscirkel van het OMT. Via Verenso, de vereniging van specialisten in de ouderengeneeskunde, kwam er meer aandacht voor ouderen, erkent zij.

Den Haan wijst erop dat haar organisatie ANBO nauwe banden onderhoudt met het ministerie van Volksgezondheid. "In die samenwerking wordt ook gevraagd naar onze input en expertise."
12 uur geleden

Technische briefing Kamer: 'Landelijk enorme verschillen in druk op zorg'
Beentjes steekt direct van wal. Volgens haar is het in haar regio van Noord-Holland-Noord al druk geweest, en werd zorg afgeschaald om diverse redenen. Ouderen zouden bang zijn geweest voor een potentiële coronabesmetting en zorg hebben afgezegd, terwijl ook de druk op de zorg soms leidde tot het afschalen van de hoeveelheid zorg.

Daarnaast werden personeelsleden ziek, of moesten zij thuisblijven door besmettingen. Op het hoogtepunt zou Zorgwoongroep Samen driehonderd personeelsleden hebben moeten missen.

Beentjes, ook lid van Kerngroep Zorg Thuis van ActiZ, zag de laatste tijd de zorg weer opstarten maar ziet landelijk enorme verschillen. "In Noord-Holland is de thuiszorg weer op het oude niveau, maar in Brabant werd veel meer afgeschaald en zijn ze nog lang niet terug op het oude niveau."

Volgens Beentjes moet meer geïnvesteerd worden in het adviseren van de thuiszorg. "Wij (thuiszorg in Noord-Holland, red.) leerden van situaties uit het zuiden van het land en waren daarom perfect voorbereid. Erken ook dat er verschillen zijn qua drukte op de zorg per regio", aldus Beentjes.

13 uur geleden
Technische briefing Kamer: Directeur ANBO stipt verbeterpunten aan
Volgens Den Haan moet er bij een volgende crisis sneller aandacht komen voor ouderen. "We moeten voorkomen dat zij geïsoleerd raken, in deze crisis werd de ouderenzorg aanvankelijk te laat meegenomen bij beslissingen over hoe de crisis bestreden kan worden."

Daarnaast moet er voortaan meer gefocust worden op wat er wél kan, aldus de directeur-bestuurder van de ANBO. Den Haag legt uit dat ouderen alleen restricties onder ogen kregen, zonder enig positief nieuws.

De afstandsbediening van de powerpoint wordt gereinigd: het woord is aan Caroline Beentjes, onderdeel van de raad van bestuur binnen Woonzorggroep Samen. Zij gaat ervaringen uit de (thuis)zorg beschrijven.
13 uur geleden
Technische briefing Kamer: Directeur ouderenorganisatie neemt het woord
Het is de beurt aan Liane den Haan, directeur-bestuurder van ouderenorganisatie ANBO. Zij opent met de impact die de coronacrisis op ouderen heeft gehad.

Een speciale hulplijn van de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO) heeft meer dan zevenduizend telefoontjes gehad in enkele weken tijd. Ouderen zochten bevestiging en hadden veel moeite over het gebrek aan contact met de kleinkinderen. Ook over de situatie van thuishulp en thuiszorg waren veel vragen. 

Ouderen begrepen ook niet dat zij op een zijspoor werden gezet, doordat niets meer kon, aldus Den Haan. "Acht op de tien ouderen zijn vitaal en wonen thuis. Door de restricties dreigden ook zij in sociaal isolement te geraken." De ANBO zegt veel signalen te hebben binnengekregen van eenzame ouderen, of personen met een klein netwerk.
13 uur geleden
Technische briefing Kamer: Einde eerste programma
Er zijn geen verdere vragen voor RIVM-baas Jaap van Dissel en de vergadering wordt kort geschorst. Straks komen directeur-bestuurder Liane den Haan van de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO) en Caroline Beentjes, onderdeel van de raad van bestuur binnen Woonzorggroep Samen, aan het woord.
13 uur geleden
Technische briefing Kamer: 'Waarom kunnen we niet op vakantie buiten de EU'? 
Denk-Kamerlid Selçuk Öztürk vraagt zich af waarom we niet op vakantie kunnen buiten de EU. Van Dissel wil er niet al te diep op ingaan ("dit is een beleidsvraag"), maar zegt dat Öztürk een punt heeft. "Ook die landen doen er alles aan, ook die landen hebben zwaarwegende maatregelen getroffen. De situaties worden in de gaten gehouden."
13 uur geleden
Technische briefing Kamer: 'Hoe realistisch is het om geen nieuwe besmettingen te krijgen?'
Een volgende vraag haalt aan of het realistisch is, om te denken dat Nederland het aantal nieuwe besmettingen gaat terugbrengen tot 0. Volgens Van Dissel moet het doel blijven om naar zo weinig mogelijk nieuwe besmettingen te gaan.

"Je krijgt te maken met versoepelingen en een meer open samenleving. Daarnaast gaan mensen op vakantie en krijg je potentiële nieuwe introducties van het virus, zoals het ook ooit begon. De intentie moet daarom zijn om het zo laag mogelijk te krijgen, maar er zijn zoveel onbekendheden dat de kans klein is dat je het virus volledig weg krijgt."
13 uur geleden

Technische briefing Tweede Kamer: SGP-leider Van der Staaij vraagt naar betrouwbaarheid serologische testen
SGP-leider Kees van der Staaij wil weten of er betrouwbare serologische testen zijn, oftewel zelftests die uitwijzen of je het coronavirus hebt gehad. Volgens Van Dissel zijn die aanwezig, maar moet meer onderzoek gedaan worden naar hoe ze precies geïmplementeerd kunnen worden.

"Het hangt heel erg af van de verschillende test. De tests die bloedbank Sanquin doet met bloed- en plasmadonoren, krijgen bijvoorbeeld dezelfde resultaten als tests die wij hebben afgenomen", aldus Van Dissel. Hij benadrukt echter dat niet alle tests die hij voorbij heeft zien komen, voldoen aan de strenge eisen aan het RIVM.

Er zijn veel ontwikkelingen op het gebied van serologische tests, vertelt de RIVM-baas. "Die worden onderzocht."

13 uur geleden
Technische briefing Kamer: Asscher vraagt hoe realistisch meldplicht is
PvdA-leider Lodewijk Asscher vraagt of een meldingsplicht eventueel ingevoerd moet worden om de verspreiding van het virus in te dammen. Volgens Van Dissel zou dat zeker effectief kunnen zijn. 

Maar volgens hem hangt het altijd af aan de Nederlandse bevolking zelf. "Zij moeten het toch willen naleven, en een deel zal dat niet willen." Volgens van Dissel moeten daarom inwoners geïnformeerd blijven worden, zodat zij bij klachten thuisblijven, getest worden en eventueel snel het contact- en brononderzoek gestart kan worden.
13 uur geleden
Technische briefing Kamer: Hoe realistisch is het om binnen één dag uitslag van test te hebben?
Van Dissel krijgt opnieuw een vraag over coronatests: ditmaal wil de Kamer weten hoe realistisch het is om binnen één dag de uitslag van een coronatest te krijgen, aangezien het nu langer zou duren. Volgens de RIVM-baas is een snel testsysteem gerealiseerd en wordt nu het "snelle-uitslagsysteem" gerealiseerd. "Hoe sneller je een uitslag hebt, hoe meer winst je boekt."

De RIVM-baas wuift de bewering dat het nu een week zou duren voordat een uitslag binnen is en contactonderzoek is afgerond weg. "Volgens mij gaat dat sneller."
14 uur geleden

Technische briefing Kamer: Van Dissel over ideaal contactonderzoek en het reproductiegetal
Na een korte onderbreking van een minuut, doordat de bel in de plenaire zaal hardnekkig blijft rinkelen, ontvangt Van Dissel vragen over coronatests en het reproductiegetal. Kamerleden willen weten hoe snel een uitslag van een test binnen moet zijn, en in hoeverre het reproductiegetal een mogelijke tweede besmettingsgolf kan voorspellen.

De RIVM-baas is over de coronatests kortaf: "Binnen een dag moet de uitslag er zijn, zodat contactonderzoek snel verricht kan worden."

Het reproductiegetal werkt volgens Van Dissel vooral als waarschuwing. Als het getal snel stijgt, kunnen er passende maatregelen getroffen worden. Als het getal tot boven de 1 stijgt, besmet één coronapatiënt meer dan één andere persoon.

Volgens Van Dissel is het van belang dat de Infectieradar, waarbij mensen met klachten in de gaten worden gehouden, meer deelnemers trekt. Als zij meer klachten en ziekenhuisopnames melden, kan het RIVM een stijging van het reproductiegetal verwachten.