Blijf hier op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland.
Het belangrijkste coronanieuws van woensdag 21 oktober

Binnenland
 • Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt woensdag 8.764 nieuwe positieve coronatests, dinsdag waren dat er nog 8.182.
 • Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is met 84 gestegen naar 1.943. 31 van hen liggen op de intensive care.
 • Het Amsterdam UMC gaat poliklinische zorg tijdelijk afschalen vanwege het grote aantal coronapatiënten.
 • Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben woensdag in een videoboodschap hun excuses aangeboden voor hun vakantie in Griekenland.
 • PostNL verwacht dat rond de aankomende feestdagen 60 tot 70 procent meer pakketjes worden verzonden dan een jaar eerder. Het bedrijf houdt daar rekening mee, omdat tijdens de coronacrisis aanzienlijk meer pakketjes worden verstuurd dan gebruikelijk.
 • De koepel van studentenverenigingen begint met een landelijke campagne om studenten aan te moedigen zich aan de coronamaatregelen te houden.

Buitenland
 • Spanje telt meer dan een miljoen coronabesmettingen.
 • In Duitsland neemt het aantal nieuwe positieve tests weer toe. Woensdag werden 7.595 nieuwe besmettingen gemeld, tegenover 6.868 op dinsdag.
 • Mexico wil op de nationale Dag van de Doden begraafplaatsen sluiten. Autoriteiten vrezen dat mensen ondanks de coronamaatregelen toch massaal hun overleden dierbaren komen herdenken.
 • Tsjechië meldt woensdag opnieuw een dagrecord: bijna twaalfduizend nieuwe positieve tests. Het land gaat woensdag in lockdown en er komt een vergaande mondkapjesplicht.
 • De reisadviezen voor de Portugese stad Porto, de Oostenrijkse deelstaten Oberösterreich (Opper-Oostenrijk) en Salzburg, Zwitserland en Luxemburg zijn aangescherpt van 'geel' naar 'oranje'.
 • In Rome en de omliggende regio geldt vanaf vrijdag een nachtklok, die van 0.00 tot 5.00 uur geldt.
één uur geleden
Coronasituatie 'zeer ernstig' in nog acht regio's, nog geen gevolgen
In nog eens acht regio's is het aantal coronabesmettingen zo hoog opgelopen dat de situatie er nu 'zeer ernstig' is. Ze hebben het vierde en hoogste risiconiveau gekregen op de coronakaart. Die status geldt vanaf woensdag in de veiligheidsregio's Kennemerland, Gooi en Vechtstreek, Midden- en West-Brabant, Brabant-Noord, Gelderland-Midden, Gelderland-Zuid, Twente en Limburg-Noord.

Deze acht regio's hebben nu hetzelfde risiconiveau als Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Hollands-Midden, Zaanstreek-Waterland, Zuid-Holland Zuid, en Brabant-Zuidoost.

Ook in Noord-Holland Noord en IJsselland is het risiconiveau woensdag verhoogd. De situatie veranderde daar van 'zorgelijk' in 'ernstig'. Die status gold al in Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland en Noord- en Oost-Gelderland. In Zeeland en Zuid-Limburg blijft de situatie 'zorgelijk', het op een na laagste risiconiveau. Geen enkele regio heeft het laagste niveau, 'waakzaam'.

Het risiconiveau heeft vooralsnog geen gevolgen. De strenge maatregelen die het kabinet vorige week aankondigde, gelden in het hele land en blijven nog minstens drie weken van kracht. Wanneer het aantal nieuwe besmettingen genoeg is teruggelopen, wil het kabinet overstappen op een regionale aanpak. Dan moeten in elke regio aparte maatregelen en beperkingen gelden op basis van het risiconiveau. Bij 'zeer ernstig' zijn bijvoorbeeld geen evenementen mogelijk, bij zorgelijk en ernstig kan dat op kleine schaal. Bovendien mogen bij risiconiveau 'zeer ernstig' bijvoorbeeld minder mensen een huwelijk bijwonen.
3 uur geleden
Spanje passeert grens van 1 miljoen besmettingen
Spanje is het eerste Europese land na Rusland dat de grens van 1 miljoen coronabesmettingen is gepasseerd. Vandaag kwamen er bijna zeventienduizend nieuwe gevallen bij, waardoor het totale aantal infecties sinds de corona-uitbraak uitkwam op 1.006.295 bevestigde gevallen. Het land heeft al 15,5 miljoen tests uitgevoerd. Spanje heeft 47 miljoen inwoners.

Het dodental steeg vandaag met 156 tot 34.366 sterfgevallen. (Foto: ANP)
3 uur geleden
Ook Rome stelt nachtklok in voor bestrijding corona
De Italiaanse hoofdstad Rome en haar regio Lazio stellen een nachtklok in. Dit naar het voorbeeld van Lombardije.

Het uitgaansverbod geldt vanaf vrijdag van middernacht tot 05.00 uur in de morgen. In Lombardije gaat de avondklok om 23.00 uur al in.
3 uur geleden
Lockdown en vergaande mondkapjesplicht in Tsjechië
De Tsjechische overheid heeft woensdag een tijdelijke lockdown aangekondigd om zo de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Sinds woensdag geldt ook een vergaande mondkapjesplicht, waarbij Tsjechen in veel gevallen buiten het huis een mondkapje moeten dragen. Het virus slaat flink toe in Tsjechië: het ruim tien miljoen inwoners tellende land land telt ziet het aantal positieve tests het snelst stijgen van heel Europa.
 
Alleen supermarkten, drogisterijen en apotheken mogen vanaf donderdagochtend 6.00 uur de deuren nog openen. Naast het sluiten van bijna alle winkels mogen Tsjechen alleen nog voor noodzakelijke zaken de deur uit.
4 uur geleden
De Amerikaanse band The Flaming Lips gaven vorige week een speciaal ‘bubbelconcert’. De band en het publiek zaten in doorzichtige bubbels en konden zo genoeg afstand van elkaar houden.
Amerikaanse band geeft concert in doorzichtige bubbels
Amerikaanse band geeft concert in doorzichtige bubbels
6 uur geleden
Duitse minister van Volksgezondheid test positief
De Duitse minister van Volksgezondheid is positief getest op het coronavirus. De veertigjarige Jens Spahn is thuis in isolatie gegaan, meldt zijn departement. Hij kampt volgens Duitse media met verkoudheidssymptomen.

Spahn geldt als het boegbeeld van de Duitse strijd tegen corona. Het land doet het relatief goed, met in verhouding minder zieken en doden dan omliggende landen.
6 uur geleden
Canadezen voorlopig niet welkom in EU
Canadezen zijn voorlopig niet meer welkom in de Europese Unie. De EU-lidstaten hebben het Noord-Amerikaanse land verwijderd van de 'witte' lijst van landen buiten de EU die het coronavirus min of meer onder controle hebben.

Ook Tunesië en Georgië zijn geschrapt van de lijst, terwijl inwoners van Singapore wel weer in het vliegtuig kunnen stappen naar de EU. Voor onder meer de VS, Rusland, India, Brazilië en Turkije blijft het verbod op niet-noodzakelijke trips vooralsnog in stand. Inwoners uit China, Macau en Hongkong zijn welkom, maar vanwege het zogenoemde wederkerigheidsprincipe alleen als EU-burgers er ook worden toegelaten.

De EU-landen, behalve Ierland en de Schengenlanden Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein sloten vanwege de strijd tegen het coronavirus half maart hun grenzen voor reizigers van buiten de EU. De lijst was al twee maanden niet herzien. Australië, Nieuw-Zeeland, Japan, Rwanda, Uruguay, Zuid-Korea en Thailand blijven staan op de lijst van veilige landen.

De lijst geldt als aanbeveling. In principe is het aan de landen zelf om te beslissen wie ze binnenlaten, maar mede omdat mensen door kunnen reizen naar andere lidstaten willen ze één lijn trekken. Sommige lidstaten hanteren een strenger beleid.
6 uur geleden
Meeste middelbare scholen geven nog fysiek les
De meeste middelbare scholen geven op dit moment nog fysiek les, zegt de VO-raad, de vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs. Woensdag meldde Het Parool dat een aantal scholen in Amsterdam tijdelijk is overgestapt naar deels digitaal lesgeven. "Dat komt inderdaad voor", aldus een woordvoerder van de VO-raad, "maar het zijn uitzonderingen."

Sommige middelbare scholen moeten inderdaad tijdelijk digitaal lesgeven, wanneer er een aantal besmettingsgevallen tegelijk op een school is, aldus de woordvoerder van de VO-raad. Maar wat volgens hem vaker voorkomt is dat een paar leerlingen thuis moeten blijven omdat ze besmet zijn of in quarantaine moeten. Scholen geven dan alleen die leerlingen tijdelijk online les, bijvoorbeeld via een livestream vanuit de klas. "Maar ook dat geldt dan alleen tot de leerlingen weer naar school kunnen komen. Over het algemeen geven middelbare scholen gewoon fysiek les."

Middelbare scholen in het zuiden en midden van het land hebben deze week herfstvakantie. Scholen in het noorden van het land hadden vorige week vakantie en zijn maandag weer begonnen. (Foto: ANP)
7 uur geleden
Amsterdam UMC schaalt poliklinische zorg af
Het academische ziekenhuis Amsterdam UMC gaat zijn poliklinische zorg tijdelijk afschalen als gevolg van de toename van het aantal coronapatiënten.

"De mate waarin dit plaatsvindt kan verschillen tussen specialismen en voor specifieke patiëntengroepen. Dit is mede afhankelijk van personele beschikbaarheid en vergt een beoordeling per polikliniek", aldus het ziekenhuis.

Amsterdam UMC informeert patiënten als afspraken verzet moeten worden of omgezet naar een video of telefonisch consult. Voor patiënten met ingrepen waar geen spoed achter zit betekent dit dat ze mogelijk op een wachtlijst terechtkomen. "Ook kan het enige tijd duren voordat de patiënt bericht van ons ontvangt over de afspraak. Voor spoedeisende zorg kunt u nog steeds bij ons terecht", aldus het ziekenhuis.
9 uur geleden
Strengere coronaregels voor nog eens 1,4 miljoen Engelsen
Engeland breidt de gebieden met strengere coronaregels uit waardoor nog eens meer dan een miljoen mensen ermee te maken krijgen. Het gaat om ongeveer 1,4 miljoen mensen in het graafschap South-Yorkshire die zich vanaf zaterdag aan verscherpte maatregelen moeten houden.

De Britse regering liet woensdag weten dat met de lokale overheden daar overeenstemming is bereikt over onder meer sluiting van de pubs voor zeker vier weekeindes en dat inwoners buiten hun gezin niemand anders mogen ontmoeten.

Eerder werden de regels al ingevoerd in Liverpool en Lancashire. Dinsdag bereikte de Britse regering na moeizame gesprekken ook overeenstemming met de stadsregio Manchester. De regering van premier Boris Johnson probeert een nieuwe landelijke lockdown te voorkomen door strengere maatregelen te nemen in zwaar getroffen gebieden.

Engeland voerde onlangs een nieuw systeem in met strengere maatregelen die verspreiding van het coronavirus moeten tegengaan. Er zijn drie alarmniveaus in het leven geroepen (midden, hoog en zeer hoog).
9 uur geleden
Eerste forse stijging aantal positieve tests in vijf dagen (8.764), ook meer doden
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakt woensdag melding van 8.764 positieve coronatests. Het betreft een forse stijging ten opzichte van dinsdag, toen aanvankelijk 8.182 coronatests werden gemeld. Mogelijk is dat aantal daarna nog bijgesteld. (Lees verder)
9 uur geleden
Kuipers: 'Opnames op ic stijgen sneller dan klinische opnames'
Nederlandse ziekenhuizen behandelen nu in totaal 1.943 coronapatiënten, zo maakt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) woensdag bekend. Dat zijn er 84 meer dan dinsdag. Op de intensive care liggen 450 coronapatiënten, 31 meer dan de dag ervoor. 

Sinds gisteren zijn 27 patiënten verplaatst tussen de regio's. Onder hen waren twee ic-patiënten. Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg zegt dat de opnames op de ic "momenteel naar verhouding nog sneller stijgen dan de klinische opnames. In de afgelopen zeven dagen is het aantal ic-opnames met 50 procent gestegen en het aantal klinische opnames met 27 procent."
10 uur geleden
Bekijk hier de volledige videoboodschap van de koning.
Willem-Alexander over vakantiereis: 'We hadden niet moeten gaan'
Willem-Alexander over vakantiereis: 'We hadden niet moeten gaan'
10 uur geleden
Koning in videoboodschap: 'Het doet pijn uw vertrouwen beschaamd te hebben'
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben woensdag in een videoboodschap spijt betuigd voor hun vakantiereis naar Griekenland. "Onze reis naar Griekenland heeft bij heel veel Nederlanders hevige reacties opgeroepen. Het doet pijn uw vertrouwen in ons beschaamd te hebben", aldus het koningspaar.

"Ook al paste de reis binnen de voorschriften, het was heel onverstandig om geen rekening te houden met de inwerking van de nieuwe beperkingen op onze samenleving. Ons eigen besluit terug te keren is genomen vanuit het besef dat we niet hadden moeten gaan", zegt de koning in de videoboodschap.
11 uur geleden
Europese Commissie tempert hoop op snel vaccin
Europeanen mogen er niet op rekenen dat ze snel kunnen worden ingeënt tegen het coronavirus. "Het duurt nog maanden voor er een vaccin is gevonden en uitgedeeld aan de bevolking", waarschuwt vicevoorzitter Maros Sefcovic van de Europese Commissie.

De strijd tegen het virus staat of valt voorlopig nog met het houden van afstand en hygiëne, zei Sefcovic in het Europees Parlement. "Niemand wil een tweede lockdown."

De commissie sluit intussen alvast contracten met fabrikanten van veelbelovende vaccins. Woensdag sloot Brussel de definitieve koop van 400 miljoen doses van een coronavaccin dat onder leiding van het Leidse farmabedrijf Janssen wordt gemaakt. Eerder sloot de commissie vergelijkbare contracten voor honderden miljoenen vaccins met AstraZeneca en Sanofi-GSK.
12 uur geleden
Mondkapjesplicht in Tsjechië nu ook grotendeels in buitenlucht
In Tsjechië is woensdag nu ook buitenshuis een vergaande mondkapjesplicht van kracht geworden. Binnen de bebouwde kom van steden en gemeenten is mond- en neusbedekking verplicht. Uitzonderingen gelden onder meer indien een afstand van meer dan 2 meter kan worden aangehouden, evenals tijdens het sporten. Zelfs in de auto moet een mondkapje worden gedragen als mensen van buiten het gezin meerijden.

Een mondkapjesplicht in de buitenlucht gold in Tsjechië al van half maart tot half juni tijdens de eerste fase van de pandemie in het voorjaar.

Het aantal positieve tests in het land met het coronavirus bereikte dinsdag een piek met 11.984 nieuw bevestigde gevallen, meldden de autoriteiten woensdag. Het totaal aantal positieve tests in Tsjechië steeg tot bijna 194.000.

Woensdag werd bekend dat ook de Tsjechische vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken, Jan Hamácek, positief heeft getest op het coronavirus. Hamácek (41) is leider van de Sociaal-Democratische Partij en ook hoofd van het crisiscomité dat de logistieke inspanningen coördineert om de coronapandemie tegen te gaan.

Tsjechië heeft bijna 10,7 miljoen inwoners. Sinds het begin van de pandemie zijn meer dan zestienhonderd mensen overleden aan de gevolgen van COVID-19. Het land is een van de landen in Europa met de hoogste besmettingspercentages per 100.000 inwoners. (ANP)
14 uur geleden
Reisadvies voor heel Zwitserland naar 'oranje'
Het ministerie voor Buitenlandse Zaken heeft vanochtend in navolging van de Portugese stad Porto en diverse regio's in Oostenrijk ook heel Zwitserland op 'oranje' gezet. Voor Zwitserland gold al een aangescherpt reisadvies omdat het land reisbeperkingen heeft ingesteld voor onder meer Nederland. 

Nederlanders die vanuit de kantons Genève, Fribourg en Vaud weer naar Nederland terugkeren, kregen al het dringende advies om tien dagen in zelfquarantaine te gaan. Daar komen nu de kantons Schwyz, Wallis, Neuchatel en Zug bij, omdat daar het aantal positieve tests in rap tempo oploopt. Niet-noodzakelijke reizen worden daarom afgeraden. 
14 uur geleden
Viroloog Osterhaus ongerust: 'Tijd voor een totale lockdown'
Viroloog Osterhaus ongerust: 'Tijd voor een totale lockdown'
14 uur geleden
Verhoren zaak-Holleeder achter gesloten deuren vanwege coronabesmettingen
De voor woensdag en donderdag geplande verhoren in de rechtszaak tegen Willem Holleeder hebben plaats achter gesloten deuren. De openbare zittingen kunnen niet doorgaan vanwege een geconstateerde coronabesmetting in het huishouden van een van de rechters, zo heeft het gerechtshof laten weten.

Om te voorkomen dat het hoger beroep van Holleeder vertraging oploopt gaan de verhoren wel door, maar in beslotenheid bij een onderzoeksrechter van het hof. Woensdag staat het verhoor gepland van Ferry de Kok, persfotograaf met een verleden in de onderwereld. Hij reisde begin deze eeuw naar Thailand met John Mieremet, die daar in 2005 werd geliquideerd. Donderdag wordt een financiële man verhoord die meer zou weten van de manier waarop de zaken rond de criminele erfenis van Cor van Hout afgehandeld zouden zijn.
15 uur geleden
Reisadvies voor grote Portugese stad Porto aangescherpt
Het ministerie voor Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor de Portugese stad Porto veranderd van 'geel' naar 'oranje'. Dat betekent dat niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden. In Porto nam het aantal positieve tests en de besmettingsgraad de laatste weken in rap tempo toe.

Binnen Portugal is verder alleen de omgeving rond de hoofdstad Lissabon oranje, ook vanwege een groot aantal positieve tests. De regio's Leziria en Tejo waren oranje, maar zijn afgeschaald naar geel.

Nederlanders die toch afreizen naar Porto of Lissabon worden bij terugkomst dringend geadviseerd om tien dagen in zelfquarantaine te gaan.
15 uur geleden
Student via campagne opgeroepen om regels na te leven
Onder het motto 'Daar doen we het voor' begint vandaag een campagne die studenten moet aanzetten om de coronamaatregelen beter na te leven. Het is een initiatief van de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV), de koepel van studentenverenigingen. Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) geeft het startschot.

De campagne wordt gelanceerd omdat nog steeds een fors deel van de besmettingen plaatsvindt in studentenhuizen en op andere plekken waar studenten samenkomen. Er hoort ook een website bij waarop de campagne wordt toegelicht en initiatieven van (verenigings)studenten te vinden zijn.

De LKvV is het overkoepelend orgaan van 48 studentengezelligheidsverenigingen in dertien steden in Nederland. Ze vertegenwoordigt daarmee 44.000 hbo- en universiteitsstudenten.
16 uur geleden
Tsjechië meldt opnieuw dagrecord
In Tsjechië zijn het afgelopen etmaal bijna twaalfduizend inwoners positief getest op het coronavirus, het recentste dagrecord in het Oost-Europese land. In Tsjechië nam het aantal positieve tests de afgelopen weken in rap tempo toe.

Tevens wordt er vandaag een relatief groot aantal coronagerelateerde sterfgevallen gemeld: 106. Daarmee neemt het totale aantal doden toe naar 1.619. De coronapatiënten kwamen niet allemaal op één dag om het leven: ook in Tsjechië kan er vertraging zitten tussen het moment van overlijden en de melding aan gezondheidsautoriteiten.
17 uur geleden
Overheid Mexico wil begraafplaatsen dicht op Dag van de Doden
Mexico wil dat de begraafplaatsen worden gesloten in de aanloop naar Día de Muertos, de gedenk- en feestdagen die daar met Allerheiligen en Allerzielen worden gehouden. De autoriteiten vrezen dat honderdduizenden Mexicanen zich ondanks de coronapandemie naar de begraafplaatsen zullen begeven om hun overleden dierbaren te eren.

Het tweedaagse feest op 1 en 2 november is een mengeling van rooms-katholieke gedenkdagen en prekoloniale folklore. De oorspronkelijke bewoners van Mexico geloofden dat de doden eens per jaar terugkeren uit de onderwereld. Het is op de eerste dagen van november van oudsher erg druk op de begraafplaatsen.

Onderminister van Volksgezondheid Hugo López-Gatell zei te vrezen dat de begraafplaatsen "plaatsen met een hoog besmettingsrisico" worden. "Het advies is om mensenmenigtes te mijden", aldus López-Gatell. Mexico staat tiende op de ranglijst van landen met de meeste besmettingen en is het land met het drie na hoogste dodental. Volgens de officiële cijfers overleden tot dusver ruim 86.000 personen in Mexico aan de gevolgen van het virus.
17 uur geleden
Brazilië wil begin januari Chinees vaccin gebruiken
De gouverneur van de Braziliaanse miljoenenstad São Paulo, João Doria, heeft gezegd dat Brazilië tientallen miljoenen dosissen van het Chinese vaccin CoronaVac heeft aangekocht. Begin januari wil het Zuid-Amerikaanse land beginnen met het ontwikkelen van groepsimmuniteit, schrijft BBC News.

Het zou gaan om het tweede goedgekeurde vaccin binnen Brazilië. Het land wil ook gebruikmaken van het ontwikkelde vaccin van farmaceut AstraZeneca, dat Nederland ook besteld heeft.

Inmiddels telt Brazilië bijna 5,3 miljoen positieve tests, het grootste aantal in de wereld na India en de Verenigde Staten. Het laatstgenoemde land is bovendien het enige land dat meer doden telt.
18 uur geleden
PostNL maakt zich op voor tsunami aan pakketjes voor de feestdagen
PostNL houdt voor de komende feestdagen rekening met een duizelingwekkende 60 tot 70 procent meer pakketjes vergeleken met de aantallen van begin dit jaar. Door corona werd de capaciteit met 40 procent vergroot, met de feestdagen komt daar nog eens 20 tot 30 procent bovenop, zegt PostNL directeur Pakketten & Logistiek Liesbeth Kaashoek in gesprek met NU.nl.
 
"Normaal gesproken hebben we met de feestdagen al tientallen miljoenen pakketten meer te bezorgen", zegt Kaashoek. Voor het coronatijdperk leverde PostNL dagelijks zo'n 900.000 pakketten af, dat liep sinds medio maart op tot zo'n miljoen per dag en gaat nu richting de 1,5 miljoen per dag op de piekdagen.

Het piekseizoen voor de pakketbezorging begint volgens Kaashoek, die tijdens de drukke feestdagen zelf ook weleens in de rol van bezorger kruipt, op de dag dat Sinterklaas aan land komt. "Dat is op 14 november", weet de directeur. "Vanaf dan begint het te lopen." Lees hier meer.
18 uur geleden
Duitse coronabesmettingen nemen weer toe
Het Robert Koch-Insti­tut (RKI) meldt 7.595 nieuwe Duitse besmettingen het afgelopen etmaal. Dinsdagochtend werden er nog 6.868 nieuwe gevallen gemeld.

Het aantal Duitse besmettingen stijgt de laatste dagen steeds weer. Dinsdag was er nog sprake van toename ten opzichte van de 4.325 en 5.587 besmettingen die de dagen ervoor waren gemeld. De afgelopen 24 uur zijn er 39 Duitsers overleden die besmet waren met het coronavirus, het dodental loopt daarmee op naar 9.875.
19 uur geleden
Twee nieuwe besmettingen in Nieuw-Zeeland
In Nieuw-Zeeland zijn woensdag twee nieuwe binnenlandse coronabesmettingen vastgesteld. Ook zijn 23 buitenlandse bezoekers in Nieuw-Zeeland positief getest op het virus . De besmette bezoekers behoren tot een groep Oekraïense en Russische vissers die in Nieuw-Zeeland in isolatie verblijven. 

Nieuw-Zeeland heeft strenge en langdurige maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Tot dusver zijn er in Nieuw-Zeeland 1.556 mensen positief getest op het virus.
één dag geleden
Oversterfte van 299.000 in VS, impact coronacrisis nog groter dan gedacht
Sinds het begin van dit jaar zijn in de Verenigde Staten ruim 299.000 meer mensen overleden dan gemiddeld in de vijf voorgaande jaren, meldt het Amerikaanse gezondheidsinstituut CDC dinsdag. De cijfers laten volgens de onderzoekers zien dat de impact van de coronapandemie groter is dan gedacht. Lees hier meer.
één dag geleden
Minister kan niks doen tegen 'dumpvluchten' naar oranje gebieden
Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) vindt het "onwenselijk" dat luchtvaartmaatschappijen tegen zeer lage tarieven vluchten aanbieden naar gebieden met een oranje reisadvies, maar zegt ook dat het kabinet dit soort 'dumpvluchten' niet kan verbieden. Lees hier meer.
één dag geleden
'GGD's hebben geen tijd om huisartsen over positieve tests te informeren'
Een deel van de GGD's hebben geen tijd huisartsen te informeren over de positieve tests van hun patiënten, blijkt uit een brief in handen van NRC van André Rouvoet, voorzitter van koepelorganisatie GGD GHOR. Met name toestemming vragen aan de positief geteste mensen voor het doorgeven van de informatie aan de huisarts, zou te veel tijd kosten. Meerdere huisartsen laten weten aan NRC dat ze woedend zijn over de situatie, omdat herstelkansen groter zijn wanneer je bij een ernstig zieke coronapatiënt gelijk begint met zuurstof toedienen en het geven van de onstekingsremmer dexamethason.
één dag geleden
Het belangrijkste coronanieuws van vandaag

Binnenland:
 • Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde in de afgelopen week 55.587 positieve coronatests. Dat is een stijging van 27 procent ten opzichte van de week ervoor (43.903). De stijging vlakt daarmee af, want in de twee weken daarvoor groeide het aantal nieuwe positieve tests met ruim 40 procent.
 • Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames (1.492) groeide ook minder hard: in de afgelopen week ging het om een toename van 30 procent, terwijl de stijging in de voorgaande week 60 procent bedroeg. Het aantal nieuwe ic-opnames (287) steeg in de afgelopen week met 49 procent, tegenover 59 procent een week eerder (192).
 • Daarnaast blijkt dat nog eens 185 Nederlanders met COVID-19 zijn overleden, een lichte stijging ten opzichte van de voorgaande week (150).
 • Verder vingen meerdere horecaondernemers vandaag bot bij de rechter: de horeca blijft gesloten. De rechtbank in Den Haag besloot dat de Staat mocht overgaan tot de sluiting van de horeca in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus.
 • Nederlanders gooien steeds meer mondkapjes op straat. De maskertjes liggen al sinds het begin van de coronacrisis tussen het zwerfafval, maar de aantallen zullen in de komende tijd alleen maar toenemen. Dat verwacht directeur Helene van Zutphen van Nederland Schoon, de stichting die zich inzet tegen zwerfafval. Lees hier meer.
 • En tot slot bleven de prinsessen Amalia en Alexia in Griekenland toen koning Willem-Alexander en koningin Máxima hun vakantie afbraken, bevestigde de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) vanavond. De twee oudste dochters van het koningspaar keerden vanavond terug naar huis. Er was ophef over de reis, omdat het kabinet Nederlanders eerder op het hart drukten niet onnodig te reizen.

Buitenland:
 • Franse autoriteiten meldden vandaag ruim dertienduizend positieve tests. Dat zijn er fors minder dan afgelopen weekend (32.000 en 29.800), maar Frankrijk meldt op maandag vaker kleinere aantallen dan in het weekend.
 • Ierland neemt strenge maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het land gaat vanaf donderdag in een gedeeltelijke lockdown. Zo blijven de scholen open, zei de Ierse premier Micheál Martin gisteravond op een persconferentie. 
 • België gaat mogelijk in lockdown als een trendbreuk uitblijft, zei viroloog Yves Van Laethem. In Wallonië en de omgeving van Brussel zou een "tsunami van positieve testen" nabij zijn, aldus minister Frank Vandenbroucke (Volksgezondheid). Die regio's zouden de hoogste besmettingsgraad van Europa hebben.
 • De Italiaanse regio Lombardije voert een avondklok in. Naar verwachting wordt de maatregel donderdag van kracht. De maatregel geldt in ieder geval tot 3 november.
 • In Bulgarije is het vanaf donderdag verplicht om in het openbaar een mondkapje te dragen. De maatregel wordt ingevoerd, omdat het land 1.024 nieuwe positieve tests in 24 uur tijd registreerde. Dat is het grootste aantal sinds maart. 
 • De Amerikaanse first lady Melania Trump ziet af van een gezamenlijke verkiezingsbijeenkomst met haar man Donald Trump. Ze raakte eerder besmet met het coronavirus en heeft volgens haar woordvoerder last van een hoest.