Blijf in ons liveblog op de hoogte van de ontwikkelingen rondom het coronavirus in binnen- en buitenland.
Het belangrijkste coronanieuws van donderdag 4 juni: 

Nederland
 • Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldde vrijdag vijftien sterfgevallen en elf ziekenhuisopnames.
 • Wederom is er een opmerkelijk groot aantal nieuwe bevestigde besmettingen gemeld, namelijk 210. Donderdag werden er nog 209 gemeld. Dat komt waarschijnlijk door de massale hoeveelheid coronatests die sinds het nieuwe testbeleid worden afgenomen.
 • Het aantal coronapatiënten op de Nederlandse ic's is met 16 afgenomen tot 97.
 • Nertsenfokkerijen waar coronabesmettingen zijn geconstateerd, mogen per direct beginnen met ruimen. Dat heeft de voorzieningenrechter vrijdag besloten.
 • De Rijksoverheid heeft vrijdagochtend een eerste versie van het zogeheten coronadashboard online gezet. Belangstellenden kunnen vijf hoofdindicatoren zien die getalsmatig een beeld van de epidemie schetsen.

Internationaal
 • Brazilië is Italië gepasseerd met het nationale aantal coronadoden. Het totale aantal in Brazilië staat sinds vrijdag op 34.021, terwijl het dodental in Italië 33.774 bedraagt.
 • Turkije zal dit weekend toch niet in lockdown gaan. Eerder deze week kondigde de Turkse regering aan dat een deel van het land in het weekend weer op slot zou gaan, maar dit leidde tot veel kritiek.
 • Madrid en Barcelona, de Spaanse steden die het hardst door het coronavirus werden getroffen, gaan vanaf maandag de coronamaatregelen verder versoepelen. Bars en restaurants mogen weer gasten binnen laten plaatsnemen en kinderen hoeven niet meer op vaste tijdstippen buiten.
5 uur geleden
IJsland laat toeristen quarantaine vanaf juli afkopen met coronatest
Toeristen die vanaf 15 juni naar IJsland willen, moeten kiezen tussen een gratis coronatest of twee weken in quarantaine, zo maakte de lokale regering vrijdag bekend. Vanaf 1 juli is deze test niet meer gratis, maar zal deze 15.000 IJslandse kronen (ongeveer 100 euro) kosten. Kinderen geboren vanaf 2005 worden uitgezonderd van zowel de test als de quarantaine.

Voordat reizigers aankomen moeten ze een formulier invullen en worden ze aangeraden om een app te downloaden waarmee getraceerd kan worden met wie zij in contact komen.
5 uur geleden
Ruim 620.000 deelnemers voor online demonstratie voor steun culturele sector
De zevendaagse ketendemonstratie Cultuur in Actie is vrijdagavond tot een eind gekomen. In totaal hebben 620.361 mensen meegedaan aan de online betoging. Deelnemers namen virtueel plaats op het Malieveld en zodoende hun stem laten horen.

Hiermee spraken deelnemers zich uit voor bredere financiële ondersteuning vanuit de politiek en meer bewustwording dat cultuur geen vrije tijd is, maar van levensbelang. De cultuursector is zwaar getroffen door de coronamaatregelen, doordat shows werden afgelast en nu met slechts beperkt publiek door kunnen gaan.
gisteren om 20:39
Rechter staat ruiming besmette nertsenfokkerijen per direct toe
De voorzieningenrechter heeft vrijdag besloten het ruimen van nertsenfokkerijen waar coronabesmettingen zijn geconstateerd per direct alsnog toe te staan. Donderdag werd het ruimen nog opgeschort tot na de zitting. Dierenrechtenorganisatie Animal Rights spande een zaak aan bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBb). Animal Rights vindt dat de regering de bedrijven had moeten laten isoleren, in plaats van de dieren te doden.
gisteren om 19:12
Kabinet trekt 1,5 miljard euro uit voor steunpakket openbaar vervoer
Het kabinet gaat 93 procent van de geleden verliezen van het openbaar vervoer als gevolg van het coronavirus vergoeden. Het gaat hierbij om de verliezen tussen 1 maart en het einde van dit jaar, de vergoedingen zullen naar schatting zo'n 1,5 miljard euro bedragen.

Lees hier meer.
gisteren om 18:46
Mojo hoopt in maart 2021 op concerten met volledige publieksbezetting
Concertorganisatie Mojo hoopt vanaf maart 2021 weer optredens met volledige publieksbezetting aan te bieden. "Is dat realistisch? Ik weet het niet, maar dat is onze stip aan de horizon", zegt directeur John Mulder tegen NU.nl.

Door de coronacrisis kwam de festivalzomer dit jaar te vervallen. Vanaf 1 juli mag waarschijnlijk honderd man publiek toegelaten worden bij concerten, maar de grootste evenementenorganisatie van Nederland hoopt op verdere versoepelingen aan het begin van 2021.

"Stel dat we in januari en februari al geen restricties meer hebben, dan nog duurt het enkele maanden voordat het internationale vliegverkeer weer op gang is om artiesten te vervoeren. 80 procent van de concerten die voor dit jaar gepland stonden, gaan we verzetten naar 2021."
gisteren om 17:34
In de cabaretwereld was het leven altijd overzichtelijk. Je wint als comedian een wedstrijd zoals Camaretten, de tv-wereld omarmt je en laat jouw show zien of zet je aan de talkshowtafel. Het grote geld haal je vervolgens op in de theaters.

Maar door social distancing zit er behoorlijk wat zand in die machine. En moesten comedians sowieso al niet iets nieuws verzinnen? Lees hier verder.
gisteren om 17:22
Kabinet vergadert niet meer in crisisteam over corona
Het kabinet komt niet meer bij elkaar in het crisisteam om de coronamaatregelen te bespreken. Vanaf volgende week dinsdag wordt er wekelijks overlegd via een gewoon overlegteam dat onder de ministerraad valt, zei premier Mark Rutte vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

"De besluitvormingsstructuur rondom corona komt in een wat normaler vaarwater", zei Rutte. De crisis is daarmee niet voorbij, waarschuwde de premier erbij. Lees hier meer.
gisteren om 17:15
Vliegen in coronatijd: passagierstoestellen zijn uitstekend geventileerd
Terwijl de coronapandemie nog gaande is, stappen steeds meer mensen weer in het vliegtuig. Hoe is de luchtvoorziening aan boord van een vliegtuig geregeld en is er iets te zeggen over het besmettingsrisico? NU.nl zocht het voor je uit en dat lees je hier.
gisteren om 17:00
Nederlandse vliegmaatschappijen lappen regels aan hun laars
Nederlandse luchtvaartmaatschappijen blijven het consumenten bijna onmogelijk maken om hun geld terug krijgen voor een geannuleerde vlucht. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond voor de Geldgids. De maatschappijen handelen daarmee in strijd met de Europese regels.

Volgens Europese regelgeving hebben consumenten recht op terugbetaling als de vliegmaatschappij de vlucht annuleert. Dit geldt voor het volledige bedrag, dus ook voor kosten voor stoelreserveringen, bagage en boekingskosten.

Veel Europese vliegmaatschappijen houden zich aan die regels, maar Nederlandse maatschappijen lappen ze massaal aan hun laars. Zo krijgen klanten van TUI fly standaard een voucher als hun vlucht is geannuleerd. Het bedrijf vermeldt nergens dat consumenten ook recht hebben op terugbetaling van de kosten. Lees hier meer.
gisteren om 16:49
Verenigd Koninkrijk meldt 40.000 coronadoden
Het Britse dodental door het coronavirus is vrijdag de 40.000 gepasseerd, aldus het ministerie van Volksgezondheid. In totaal zijn er in het Verenigd Konkijkrijk 40.261 mensen overleden van wie bekend is dat zij besmet waren met het coronavirus.
gisteren om 16:23
Bekijk de coronacijfers van 5 juni in vijf grafieken
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) publiceert elke dag een overzicht van cijfers over de coronacrisis in Nederland. NU.nl brengt de meeste cijfers die nu (vrijdag 5 juni) bekend zijn samen in vijf grafieken. Bekijk ze hier.
gisteren om 16:05
Aantal coronapatiënten op ic onder de honderd
Het aantal coronapatiënten dat is opgenomen op de intensive cares is sinds donderdag met 16 gedaald tot 97, aldus het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). LCPS-voorzitter Ernst Kuipers: "Twaalf weken na dato is het aantal COVID-patiënten op de IC met 97 terug onder het niveau ten tijde van de lockdown."

Op de ic liggen nog 543 non-coronapatiënten, 24 minder dan donderdag. Volgens het LCPS is de bezetting daarmee laag.
gisteren om 15:50
Hans Teeuwen speelt coronaconference
Cabaretier Hans Teeuwen heeft een conference gemaakt over de coronacrisis: Smerige Spelletjes. Hij nam de voorstelling in zijn eigen woonkamer op en het wordt volgende week zaterdag uitgezonden op televisie.

"Voor mij was het ook een klap, de coronacrisis", zegt Teeuwen in een video. "Maandenlang schrijf je aan een fantastische voorstelling en dan in één keer gaat het niet meer door, mag ik de planken niet meer op. Het is potverdorie alsof je bij een renpaard zijn benen afhakt. Zo voelde ik mij", aldus Teeuwen. Lees hier meer.
gisteren om 14:36
Deze coronaregels gelden straks in jouw favoriete vakantieland
Vanaf 15 juni geldt voor twaalf landen binnen de Schengenzone niet langer kleurcode oranje als reisadvies, maar kleurcode geel. Dit betekent dat Nederlanders er op vakantie mogen, maar dat ze zich wel aan de regels rond het coronavirus moeten houden die in die landen gelden (bovenop de in Nederland geldende regels). Wat zijn deze buitenlandse regels precies? Lees hier hier.
gisteren om 14:28
EU-commissaris: Buitengrenzen Europa begin juli mogelijk openen
Eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken en Migratie Ylva Johansson hoopt dat de buitengrenzen van de Europese Unie begin juli weer geopend kunnen worden. Een randvoorwaarde is dat er eerst weer vrij verkeer mogelijk is binnen de Europese Unie.

"Veel lidstaten hebben aangegeven dat zij 15 juni hun grenzen weer kunnen openen, maar sommigen volgen pas aan het einde van de maand", aldus Johansson. Dat betekent volgens haar dat er begin juli pas overgestapt kan worden op het openen van de buitengrenzen van Europa voor al het non-essentiële verkeer.

Ook Nederland maakt onderscheid tussen EU-lidstaten, Europa en landen buiten Europa. Premier Mark Rutte maakte woensdag bekend dat vakanties naar enkele EU-lidstaten, zoals Duitsland, België en Kroatië, vanaf 15 juni alweer mogelijk is. Andere EU-lidstaten volgen mogelijk vóór 5 juli, terwijl reizen buiten Europa voorlopig nog worden afgeraden.
gisteren om 14:11
Maatregelen Madrid en Barcelona verder versoepeld
De maatregelen die momenteel gelden in Madrid en Barcelona, de Spaanse steden die het hardst werden geraakt door het coronavirus, worden vanaf maandag opnieuw versoepeld. Dat heeft de Spaanse minister van gezondheid Salvador Illa bekend gemaakt. 

Mensen mogen vanaf maandag weer binnen eten en drinken in bars en restaurants. Ook mogen kinderen op ieder moment van de dag buitenspelen, niet alleen op vaste tijdstippen.
gisteren om 14:04
Meer dan zesduizend coronadoden, aantal besmettingen stijgt door vele testen
Het RIVM maakt melding van vijftien sterfgevallen en elf ziekenhuisopnames. Daarmee zijn nu meer dan zesduizend Nederlanders overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

Het aantal besmettingen is iets groter dan de laatste weken. Gisteren meldde het RIVM 209 besmettingen. Beide aantallen zijn twee keer zo hoog als eerder gemelde aantallen deze week, en hoger dan aantallen van recente weken.

Zeer waarschijnlijk komt de toename van het aantal besmettingen door de massale hoeveelheid coronatests die op dit moment worden afgenomen. Sinds maandag 1 juni kan iedereen met klachten zich snel laten testen, en volgt in de meeste gevallen binnen enkele dagen de uitslag.
gisteren om 13:10
Sterfte vorige week opnieuw iets lager dan normaal
Het Centraal Bureau voor de Statistiek verwacht dat de sterfte van vorige week opnieuw iets lager ligt dan normaal in deze periode van het jaar. Tot nu toe zijn er 1.984 overlijdens binnengekomen, maar vanwege het Pinksterweekend is er vertraging in de rapportage. Dit aantal zal dus nog oplopen. De afgelopen twee weken overleden ongeveer 2.750 mensen. Normaal overlijden in deze periode van het jaar (zonder corona) naar schatting iets meer dan 2.800 mensen.
gisteren om 13:02
Toch geen lockdown in het weekend in Turkije
Er komt dit weekend toch geen lockdown in Turkije, zo heeft de Turkse president Erdogan vrijdag laten weten. Het ministerie van Binnenlandse Zaken had eerder deze week laten weten dat een deel van het land in het weekend weer op slot zou gaan vanwege de hoge toename van besmettingen. Dat stuitte op veel kritiek, waarna de president het besluit heeft teruggedraaid. Wel riep hij burgers op afstand te bewaren en mondkapjes te dragen.
gisteren om 12:39
Dj's hekelen kabinet: 'Nachtleven wordt totaal vergeten'
Restaurants en cafés in Nederland zijn inmiddels open, maar het duurt nog wel even voordat we weer met z'n allen in een nachtclub kunnen staan. Nachtclubs en poppodia blijven tot ten minste 1 september gesloten en onder anderen dj's lopen daardoor een hoop inkomsten mis.
Dj's hekelen kabinet: 'Nachtleven wordt totaal vergeten'
Dj's hekelen kabinet: 'Nachtleven wordt totaal vergeten'
gisteren om 12:11
Experts: Vervroeg klimaatinvesteringen om economische crisis te voorkomen
Overheden moeten ingrijpen om te voorkomen dat de coronacrisis leidt tot een financiële crisis, stelt het Financieel Stabiliteitscomité (FSC) vrijdag. Om economisch herstel te bevorderen, kunnen geplande klimaatinvesteringen naar voren gehaald worden.

Het FSC waarschuwt dat het huidige herstel op de financiële markten gebaseerd is op een optimistische inschatting van de het verloop van de coronapandemie. Die verwachting is dat de maatregelen steeds verder worden versoepeld en dat er geen tweede virusuitbraak komt, waardoor de economische groei in de tweede helft van 2020 kan aantrekken.

Als de ontwikkelingen tegenvallen, kan het sentiment echter snel omslaan, stelt het comité. Een economische crisis ligt dan op de loer. Toch is de kans op eenzelfde situatie als tien jaar geleden kleiner. "Banken bevinden zich in een betere uitgangssituatie dan in 2008 en zijn daardoor beter in staat om schokken op te vangen en de kredietverlening aan gezonde bedrijven op peil te houden." Lees hier meer.
gisteren om 11:54
Aidsfonds ziet coronacrisis als uniek moment om hiv-infecties te verminderen
Het Aidsfonds - Soa Aids Nederland ziet de coronacrisis als een unieke kans om het aantal hiv-infecties te verminderen. "De corona-lockdown heeft voor velen geleid tot twee maanden geen of minder seks, dat betekent minder risico's op soa's en hiv",, aldus het Aidsfonds. 

De organisatie roept homo-, bimannen en transgender personen op zich juist nu te laten testen op hiv en biedt hen daarvoor kosteloze NUffTESTEN aan die thuis kunnen worden gedaan. Zo hoopt het Aidsfonds de meest recente hiv-infecties in Nederland te vinden en het aantal infecties te verminderen.
gisteren om 11:39

Daling coronapatiënten Belgische ziekenhuizen zet door
In België zijn de afgelopen 24 uur 140 nieuwe besmettingen en 29 overledenen door het coronavirus gemeld. In de ziekenhuizen werden 32 nieuwe coronapatiënten opgenomen en 64 coronapatiënten uit het ziekenhuis ontslagen, waarmee de daling van het totaal aantal coronapatiënten doorzet. In totaal liggen er nu nog zevenhonderd patiënten in de ziekenhuizen.

gisteren om 11:01
Kwart van steunaanvragen voor zzp'ers niet uitbetaald of afgewezen
Bijna een kwart van alle de aanvragen voor de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) is niet uitbetaald of afgewezen, schrijft BNR vrijdag na een rondgang langs een aantal kleine, middelgrote en grote gemeenten.

De regeling is bedoeld voor zzp'ers die in de problemen zijn gekomen door de coronacrisis. Uit de rondgang bleek ook dat de gemeenten de regeling uniformer vormgeven dan voorheen. Bijna een kwart van de aanvragen is niet gehonoreerd, uitbetaald of onvolledig ingevuld. Lees hier meer.
gisteren om 10:33
Beslissing over doorgaan Olympische Spelen vermoedelijk in maart
Er wordt vermoedelijk in de lente van 2021 definitief besloten of de Olympische Spelen in Tokio kunnen doorgaan. Dat heeft alles te maken met hoe het coronavirus zich ontwikkelt, zegt Toshiaki Endo, een van de vicepresidenten van de organisatie.

Door het coronavirus werden de Spelen al met een jaar opgeschoven. Mocht de crisis ervoor zorgen dat de gezondheid van de sporters niet kan worden gegarandeerd, dan wordt het toernooi definitief geschrapt. Lees hier meer.
gisteren om 10:20
In Indonesië zijn vrijdag na twaalf weken de moskeeën weer geopend voor gebed. (Foto: Pro Shots)
gisteren om 10:09

Prins Charles mist familie: 'Mijn vader wordt volgende week 99'
De Britse prins Charles voelde zich eenzaam tijdens de uitbraak van het coronavirus en mist zijn familie nog steeds enorm, vertelt hij in een interview. "Soms wil je mensen gewoon even knuffelen. Ik heb mijn vader lange tijd niet gezien. Hij wordt volgende week 99. Of mijn kleinkinderen", vertelt prins Charles. "Het is vreselijk triest, maar gelukkig kun je tenminste met ze spreken via de telefoon. Maar het is niet hetzelfde, soms wil je mensen echt een knuffel geven."

De 71-jarige kroonprins raakte in maart zelf besmet met het coronavirus. Lees hier meer.

gisteren om 09:29
Helft cafés en restaurants bleef ondanks versoepeling op 1 juni gesloten
Bijna de helft van de cafés en restaurants bleef maandag gesloten, ondanks de versoepeling van de coronamaatregelen. Dat concludeert ING vrijdag na een analyse van de pinbetalingen op Tweede Pinksterdag.

ING heeft zo'n groot marktaandeel dat het met zijn pingegevens kan zien of horecavestigingen open zijn of niet. De maximale capaciteit werd maandag lang niet gehaald, waaruit het economisch bureau van de bank opmaakt dat veel deuren alsnog gesloten bleven. Lees hier meer.
gisteren om 09:17
Lockdown lijkt extreem vervuilde rivier in India te herstellen
Een van de meest vervuilde rivieren ter wereld vertoont tekenen van herstel na een tienweekse lockdown in India. De Yamuna stroomt door de hoofdstad New Delhi en vervult een belangrijke religieuze rol voor hindoes. Maar er wordt ook ontzettend veel afval in de rivier gedumpt. Door de strenge lockdown in India is de lozing van chemisch afval echter tijdelijk stopgezet.
Lockdown lijkt extreem vervuilde rivier in India te herstellen
Lockdown lijkt extreem vervuilde rivier in India te herstellen
gisteren om 08:49
Dashboard met laatste stand van zaken rondom coronavirus online gezet
De Rijksoverheid heeft vrijdagochtend een eerste versie van het zogeheten coronadashboard online gezet. Op de site staan vijf hoofdindicatoren die getalsmatig een beeld van de epidemie schetsen. Belangstellenden kunnen bijvoorbeeld het gemiddelde aantal coronagerelateerde ziekenhuisopnames en ic-opnames van de afgelopen drie dagen zien. Ook wordt het aantal positief geteste mensen van de dag ervoor, per 100.000 inwoners, weergegeven in het dashboard.

Daarnaast staat vermeld hoeveel patiënten momenteel ongeveer nog besmettelijk zijn. Dit getal is gebaseerd op een schatting van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Tot slot wordt het reproductiegeval weergeven. Dat getal toont aan hoeveel personen gemiddeld besmet worden door één coronapatiënt.
gisteren om 08:28
'Overheid overweegt HEMA te redden om werkgelegenheid te behouden'
De overheid is aanwezig bij gesprekken van HEMA met diens schuldeisers en onderzoekt wat de mogelijkheden zijn om de keten te helpen overleven. Dat meldt Het Financieele Dagblad (FD) vrijdag op basis van ingewijden. Het overeind houden van de werkgelegenheid die de keten biedt, zou een belangrijke reden zijn.

HEMA zit al jaren diep in de schulden: het uitstaande bedrag is inmiddels ruim 750 miljoen euro. De coronacrisis heeft de problemen van het bedrijf nog verder vergroot. Topman Tjeerd Jegen riep verhuurders en leveranciers eind maart al op om coulant te zijn, omdat het bedrijf het anders niet zou redden.
gisteren om 08:05
Dag honderd van de coronacrisis in Nederland
Honderd dagen geleden, op 27 februari, werd voor het eerst het coronavirus vastgesteld in Nederland. Het ging om een 56-jarige man uit het Brabantse Loon op Zand, die kort daarvoor in de Italiaanse regio Lombardije op vakantie was geweest. Een dag later testte ook een vrouw uit Amsterdam positief op het virus. Een week later, op 6 maart, overleed de eerste Nederlandse coronapatiënt.

Op deze datum werden ook de eerste maatregelen aangekondigd: Brabanders werden verzocht om bij verkoudheid, hoesten of koorts thuis te blijven. Deze provincie telde de meeste coronagevallen en van veel patiënten was de bron van besmetting onbekend. Drie dagen later stopte Nederland met handen schudden, waarna nog veel meer maatregelen volgden. 

Eind maart begon het aantal ziekenhuisopnames flink toe te nemen. Op 27 maart werden 611 coronapatiënten opgenomen, het grootste aantal op één dag tot nu toe. Vanaf 7 april werden bijna elke dag weer minder mensen opgenomen dan de dagen ervoor. Sinds half mei ligt dit getal dagelijks onder de tien.

Inmiddels zijn in Nederland bijna 6.000 geregistreerde sterfgevallen als gevolg van het coronavirus en bijna 47.000 besmettingen gemeld, maar de werkelijke aantallen liggen waarschijnlijk veel hoger.
gisteren om 07:41
Grootste terugval aantal gewerkte uren in 24 jaar
De Nederlandse beroepsbevolking heeft in het eerste kwartaal van dit jaar samen 3,4 miljard uur gewerkt. Dat is een daling 2,1 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2019. Een daling van deze omvang is sinds 1996 niet voorgekomen, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.
gisteren om 07:40
Duitsland meldt 26 nieuwe geregistreerde sterfgevallen
In Duitsland zijn 26 nieuwe sterfgevallen als gevolg van het coronavirus geregistreerd, meldt het Robert Koch Instituut (RKI) vanochtend. Het totale aantal mensen dat is overleden komt daarmee op 8.613. Het aantal bevestigde besmettingen liep met 394 op tot 183.271.
gisteren om 03:30
Brazilië passeert Italië wat betreft aantal coronadoden
In Brazilië zijn inmiddels meer dodelijke slachtoffers gevallen als gevolg van van het coronavirus dan in Italië.

In de afgelopen 24 uur werden in het Latijns-Amerikaanse land 1.437 COVID-19-doden geteld, wederom een recordaantal. Het totaal komt daarmee op 34.021.

Daarmee telt Brazilië meer doden dan Italië (33.689). Alleen in het Verenigd Koninkrijk (39.987) en de Verenigde Staten (108.208) zijn meer mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus.
gisteren om 00:28
Tijdschrift trekt omstreden artikel over malariamiddel in
Het medische tijdschrift The Lancet trekt een omstreden artikel over het gebruik van het malariamiddel hydroxychloroquine als medicijn tegen het coronavirus in na twijfels over de betrouwbaarheid van de dataset. De auteurs stelden dat het middel niet werkt en dat mensen zelfs een grotere kans hadden om te overlijden als ze het gebruikten.

De gezondheidsorganisatie WHO en verschillende overheden besloten vorige maand naar aanleiding van het artikel te stoppen met hun tests. Inmiddels worden deze tests weer hervat, schrijft The Guardian.
gisteren om 00:28
Grapperhaus: 'Ik begrijp opwinding over appjes met Halsema niet'
Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) heeft geen begrip voor de opwinding bij een aantal partijen in de Tweede Kamer over de appberichten die hij begin deze week uitwisselde met de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. Daarin bespraken ze de aanpak van de Black Lives Matter-demonstratie in de hoofdstad.

"Ik heb veel met burgemeesters te maken, zeker in coronatijd", zei Grapperhaus vanavond in een debat in de Tweede Kamer. "Ik begrijp de opwinding daarover niet."
gisteren om 00:27
Grapperhaus legt in Kamer verantwoording af over appjes
Minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus verantwoordde zich maandag in de Kamer over het appgesprek van maandag 1 juni met de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. In de appjes bespraken zij de te drukke demonstratie op de Dam.
Grapperhaus legt in Kamer verantwoording af over appjes
Grapperhaus legt in Kamer verantwoording af over appjes
gisteren om 00:26
Het belangrijkste coronanieuws van donderdag 4 juni:

Nederland
 • Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldde donderdag dertien sterfgevallen en twaalf ziekenhuisopnames.
 • Ook is een opmerkelijk groot aantal besmettingen gemeld: 209. Zeer waarschijnlijk komt de toename van het aantal besmettingen door de massale hoeveelheid coronatests die op dit moment wordt afgenomen.
 • Het aantal coronapatiënten op de Nederlandse intensive cares is met 3 afgenomen tot 113.
 • Radio 10-dj Lex Gaarthuis wordt door het Openbaar Ministerie niet vervolgd voor het uitzenden van het lied Voorkomen is beter dan Chinezen begin februari. 
 • Een voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft de ruiming van nertsenfokkerijen waarbij besmettingen met het coronavirus zijn vastgesteld voorlopig opgeschort. 

Internationaal
 • Spanje opent vanaf 1 juli de grenzen. Sinds maart mochten alleen Spanjaarden, personen die net over de grens werken en vrachtwagenchauffeurs de grens over.
 • China gaat mondjesmaat weer vluchten van buitenlandse luchtvaartmaatschappijen toelaten. Een select aantal maatschappijen mag vanaf volgende week één keer per week op één Chinese stad vliegen.
 • Vorige week hebben 1,87 miljoen Amerikanen een aanvraag voor een werkloosheidsuitkering gedaan, waarmee het totale aantal aanvragen in de afgelopen elf weken uitkomt op 42,6 miljoen.