Blijf hier op de hoogte van het laatste coronanieuws in binnen- en buitenland.
Het belangrijkste coronanieuws van dinsdag 1 december:

Binnenland
 • Reisspecialisten zagen hun verkopen in het derde kwartaal met gemiddeld 60,4 procent kelderen ten opzichte van dezelfde periode in 2019, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
 • Het gaat nog zeker één tot twee weken duren voordat buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) de eerste boetes gaan uitschrijven voor het niet dragen van een mondkapje. De administratie is namelijk nog niet op orde.
 • Het RIVM heeft in het afgelopen etmaal 4.073 positieve coronatests geregistreerd. Dat zijn er minder dan het daggemiddelde van de afgelopen week (4.825). Daarnaast hebben de GGD's nog eens 62 coronagerelateerde sterfgevallen doorgegeven. Er liggen dinsdag 1.683 coronapatiënten in het ziekenhuis, 38 minder dan op maandag.
 • Zeeuws-Vlamingen hebben bij de provincie in totaal 36.000 euro geclaimd als tegemoetkoming voor de extra reiskosten die ze moesten maken toen de grens met België gesloten was, meldt Omroep Zeeland.
 • Zorginstanties hebben in de herfst opnieuw een hoger percentage ziekteverzuim onder personeel gemeld. Waar het verzuimpercentage in september op 6,28 procent lag, steeg dit in oktober tot 7,22 procent, aldus kennisnetwerk op het gebied van verzuim Vernet.

Buitenland
 • Scott Atlas, een omstreden adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump op het gebied van coronazaken, heeft ontslag genomen, meldt nieuwszender Fox News. Atlas, die in augustus aan de coronataskforce van het Witte Huis werd toegevoegd, legt zijn taken volgende week neer.
 • De Chinese overheid zou in februari kleinere aantallen positieve coronatests hebben gemeld dan er in werkelijkheid waren vastgesteld. Dat werd al vermoed, maar de Amerikaanse nieuwszender CNN staaft die bewering dinsdag met informatie uit gelekte documenten van de dienst voor infectieziektebestrijding van de provincie Hubei. Onder meer de miljoenenstad Wuhan, waar het coronavirus voor het eerst opdook, behoort tot die Chinese provincie.
 • Het aantal nieuwe positieve tests in Duitsland dat dinsdagochtend wordt gemeld, is iets groter dan het aantal van maandagochtend. Het Robert Koch-Insti­tut, het Duitse equivalent van het RIVM, meldt 13.604 nieuwe positieve tests, waar dat er maandag zo'n 11.000 waren.
 • Door de coronapandemie hebben komend jaar zo'n 235 miljoen mensen noodhulp nodig. Dat is een toename van circa 40 procent ten opzichte van het voorgaande jaar, blijkt dinsdag uit het jaarlijkse overzicht van de Verenigde Naties (VN).
 • Lewis Hamilton doet komend weekend niet mee aan de Grand Prix van Sakhir. De Mercedes-coureur, die al zeker is van de wereldtitel in de Formule 1, is positief getest op het coronavirus.
 • Farmaceut Pfizer zegt dinsdag voorwaardelijke toelating aan te vragen bij het Europees medicijnagentschap (EMA) zodat zijn coronavaccin sneller op de markt kan komen. Maandag werd al bekend dat vaccinontwikkelaar Moderna een dergelijke stap zet.
 • Frankrijk streeft ernaar om tussen april en juni volgend jaar te beginnen met een grootschalige vaccinatiecampagne tegen corona. Vanaf eind december of begin januari komen eerst de kwetsbaarste groepen aan de beurt, aldus president Emmanuel Macron.
2 uur geleden
Frankrijk ziet coronacijfers stijgen na 'traditionele maandagdip'
Frankrijk maakt zojuist melding van ruim achtduizend positieve coronatests, meer dan twee keer zoveel als gisteren (4.005). Maandag vallen de coronacijfers echter traditioneel lager uit, doordat er in het weekend minder getest wordt in Frankrijk.

Het dodental liep met 775 op naar 53.506. Het weekgemiddelde staat op 476 coronagerelateerde doden per dag, minder dan voorgaande weken toen dagelijks ruim 500 inwoners stierven aan de gevolgen van het coronavirus

De Franse president Emmanuel Macron hoopt een grootschalig vaccinatieprogramma tussen april en mei van start te laten gaan in zijn land. Begin januari zouden kwetsbare groeperingen al aan de beurt kunnen zijn.
2 uur geleden
Koningin Elizabeth en prins Philip vieren dit jaar 'rustige Kerst'
Koningin Elizabeth en prins Philip brengen de feestdagen voor het eerst sinds 1987 door in Windsor Castle. Het koninklijke echtpaar zal daar een "rustige Kerst" vieren, meldt een woordvoerder van het Britse koningshuis op Twitter.

Het besluit is genomen als gevolg van de geldende coronamaatregelen in Engeland, die te vergelijken zijn met die in Nederland.

"De koningin en de hertog van Edinburgh hebben daarom besloten dat zij dit jaar een rustige Kerst vieren in Windsor."
2 uur geleden
Zorgorganisaties verwachten niet dat begin januari al gevaccineerd kan worden
Zorgorganisaties ActiZ en Verenso zijn kritisch op de uitspraak van Hugo de Jonge (Volksgezondheid) over de mogelijke startdatum van vaccinatie tegen het coronavirus. De minister zei dinsdag dat de eerste mensen in het gunstigste scenario vanaf 4 januari al kunnen worden ingeënt. Volgens de zorgorganisaties is er waarschijnlijk meer tijd nodig. Lees hier (klik) meer.
4 uur geleden
Ziekteverzuim onder zorgpersoneel stijgt opnieuw
Zorginstanties hebben in de herfst opnieuw een hoger percentage ziekteverzuim onder personeel gemeld. Waar het verzuimpercentage in september op 6,28 procent lag, steeg dit in oktober tot 7,22 procent, aldus kennisnetwerk op het gebied van verzuim Vernet.

Een reden voor de stijgende cijfers is volgens Vernet de extra druk op het personeel in de zorg door de tweede coronagolf. "De druk op werknemers was ook voor de pandemie al hoog. En dit ziekteverzuim hakt er alleen maar verder in. Want als de helft van het personeel op een afdeling ziek is of in quarantaine moet, wat denk je dan dat er met de andere helft gebeurt?"

In augustus lag het verzuimpercentage op 5,73 procent. Vanaf maart, het begin van de coronapandemie, meldden zorginstanties zonder uitzondering hogere verzuimpercentages dan in 2019. In oktober waren dagelijks ongeveer 67.000 werknemers van ziekenhuizen en instellingen voor geestelijke gezondheidszorg en uit de gehandicaptenzorg en de verzorging, verpleeg- en thuiszorg niet inzetbaar. In totaal werken er volgens Vernet zo'n 930.000 mensen in deze sectoren.
5 uur geleden
'Invoering mondkapjesplicht soepel verlopen'
Op de eerste dag dat mondkapjes verplicht zijn in openbare ruimtes, doen zich geen problemen voor in winkels. "De invoering van de plicht loopt super soepel", zegt winkeliersorganisatie INRetail. Het dragen van een mondkapje in winkels was volgens de organisatie de afgelopen tijd al de norm, omdat een dringend advies gold om in openbare ruimtes een mondmasker te dragen.

Verder merkt brancheorganisatie INRetail op dat de zogeheten 'face shields' die werknemers in winkels mogen dragen soms wat verbazing oproepen bij consumenten. "Sommige consumenten waren er niet van op de hoogte dat dat is toegestaan, en daar krijgen we wat vragen over binnen", aldus een woordvoerder.

Een face shield is geen alternatief voor een mondkapje voor publiek gebruik. Wel mag er bij de uitvoering van sommige beroepen worden gekozen voor een spatscherm, bijvoorbeeld als een werknemer anders acht uur lang met een mondkapje op zou moeten staan. Het moet dan wel gaan om een spatscherm dat het hele gezicht bedekt, en niet "zo'n half ding onder je kin", zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vorige week.
5 uur geleden
Minister De Jonge legt route naar start coronavaccinatie uit
Minister De Jonge legt route naar start coronavaccinatie uit
5 uur geleden
Zeeuws-Vlamingen willen ruim 36.000 euro compensatie voor extra reiskosten vanwege dichte grens
Zeeuws-Vlamingen hebben bij de provincie in totaal 36.000 euro geclaimd als tegemoetkoming voor de extra reiskosten die ze moesten maken toen de grens met België gesloten was, meldt Omroep Zeeland. Veel Zeeuws-Vlamingen moesten voor hun werk of studie omrijden, omdat de kortste route door België niet mogelijk was.

Van 18 maart tot en met 15 juni 2020 was de grens tussen Nederland en België gesloten. Het was een van de maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Alleen voor strikt noodzakelijk verkeer werd een uitzondering gemaakt.

Het is niet zeker of alle aanvragen die zijn ingediend, worden gehonoreerd. Er wordt nu gekeken of de aanvragen aan de voorwaarden voldoen.
6 uur geleden
Frankrijk wil vanaf april massaal gaan vaccineren
Frankrijk streeft ernaar om tussen april en juni volgend jaar te beginnen met een grootschalige vaccinatiecampagne tegen corona. Vanaf eind december of begin januari komen eerst de kwetsbaarste groepen aan de beurt, aldus president Emmanuel Macron. Daarna volgt de inenting voor de rest van de bevolking.

De Franse gezondheidsautoriteiten willen dat er wordt begonnen met ouderen in tehuizen en het personeel daar, zodra de vaccins beschikbaar zijn.
7 uur geleden
Nieuwe teststraat op Schiphol geopend
Op Schiphol is dinsdag een nieuwe, extra grote testlocatie geopend. Bij P4 Lang Parkeren kunnen mensen terecht voor zowel sneltests als reguliere tests. Dagelijks kunnen tweeduizend mensen zich daar laten testen op het coronavirus. Dat aantal kan in de komende maanden worden opgeschroefd naar vijftienduizend.

Vorige maand werd bekend dat er verspreid over het land zo'n twintig zogeheten XL-testlocaties komen. De teststraat op Schiphol kwam tot stand door een samenwerking tussen onder meer GGD Kennemerland, Streeklab Haarlem, Schiphol en het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS).

Om een voortvarende start te maken, is deze week personeel van de Koninklijke Landmacht ingezet. Deze medewerkers houden zich bezig met de opleiding van personeel en het afnemen van sneltests.
8 uur geleden

RIVM meldt 4.073 positieve coronatests in afgelopen etmaal
Het RIVM heeft in het afgelopen etmaal 4.073 positieve coronatests geregistreerd. Dat zijn er minder dan het daggemiddelde van de afgelopen week (4.825). Daarnaast hebben de GGD's nog eens 62 coronagerelateerde sterfgevallen doorgegeven.

Er liggen dinsdag 1.683 coronapatiënten in het ziekenhuis, 38 minder dan op maandag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). 478 van hen liggen op de intensive care, 3 minder dan een dag eerder.

In de afgelopen 24 uur zijn elf patiënten naar een andere regio verplaatst. Het ging daarbij niet om ic-patiënten.

Verbetering: Eerder stond hier dat er 1.205  coronapatiënten op de intensive care liggen, dat aantal klopt niet en is inmiddels aangepast. Er liggen 1.205 coronapatiënten op een reguliere ziekenhuisafdeling.

9 uur geleden

85 procent van winkelend Black Friday-publiek in Maastricht komt uit Wallonië
Van het winkelend publiek dat afgelopen zaterdag in Maastricht inkopen deed, kwam 85 procent uit het Franstalige deel van België. Dat zei burgemeester Annemarie Penn-te Strake dinsdag. Ze heeft de burgemeester van Luik in een brief verzocht mensen op te roepen niet in Maastricht te komen winkelen.

Zondag was het vanwege Black Friday-aanbiedingen zo druk in de stad, dat de burgemeester overwoog de winkels eerder te sluiten.

Maandag riep burgemeester Marino Keulen van de Belgische grensplaats Lanaken de Nederlandse gemeente op funshoppende Belgen op de bon te slingeren wegens een schending van de coronamaatregelen. Maar Penn ziet dat niet zitten, omdat er volgens haar te weinig capaciteit is. Zo waren er afgelopen zondag slechts zes handhavers in de stad. "En dat zijn er al meer dan normaal", zei de burgemeester. "Het is heel onrechtvaardig als je er twintig van de tienduizend pakt." Volgens haar ontbreekt dan een waarschuwende werking.

De stad gaat naast de boa's en zogenoemde hospitality guides nu extra beveiligers inzetten. De gidsen zijn vriendelijk en uitnodigend, maar de beveiligers "staan er steviger met hun pakje aan", aldus Penn. "Soms moet je een beetje meer je tanden laten zien, duidelijk maken dat dit niet kan", zei ze over de mensenmassa's in met name de twee grote Maastrichtse winkelstraten: de Kleine Straat en Grote Staat.

10 uur geleden
Eerste vaccins op zijn vroegst halverwege januari in België
De eerste coronavaccins worden op zijn vroegst halverwege januari verwacht in België, dat heeft de Waalse minister van Volksgezondheid Christie Morreale dinsdag gemeld in het Waals parlement. 

"Het geheel begint gestalte te krijgen", aldus Morreale. Er zou nog groen licht moeten worden gegeven door het Interministeriële Conferentie Volksgezondheid, die zich ook moet uitspreken over de te volgen strategie voor het vaccineren. In de eerste fase is het de bedoeling vast te stellen welke groepen het eerst moeten worden ingeënt.
10 uur geleden
Boa's kunnen deze week nog geen mondkapjesboetes uitdelen
Het gaat nog zeker een tot twee weken duren voordat buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) de eerste boetes gaan uitschrijven voor het niet dragen van een mondkapje. De administratie is namelijk nog niet op orde. Dat zegt voorzitter Ruud Kuin van de Nederlandse BOA Bond dinsdag.

"Elke boete heeft een zogenoemde feitcode en dat is bij deze boete administratief nog niet rond", zegt Kuin. Lees hier meer.
10 uur geleden
Na Moderna doet ook Pfizer aanvraag voor snelle toelating coronavaccin in EU
Farmaceut Pfizer zegt dinsdag voorwaardelijke toelating aan te vragen bij het Europees Medicijnagentschap (EMA) zodat zijn coronavaccin sneller op de markt kan komen. Maandag werd al bekend dat vaccinontwikkelaar Moderna een dergelijke stap zet.

Een voorwaardelijke marktvergunning zorgt ervoor dat een vaccin of geneesmiddel door het EMA goedgekeurd kan worden op basis van minder uitgebreide gegevens dan gebruikelijk.

Het is de verwachting dat nog meer vaccinontwikkelaars deze stap zullen zetten. Nu de aanvragen door Moderna en Pfizer zijn ingediend, zal het EMA formeel de laatste stap in het toelatingsproces zetten. In de afgelopen tijd heeft het EMA al meegekeken met de farmaceuten. Lees hier meer.
12 uur geleden
Dit weten we over de werking van mondkapjes en (schijn)veiligheid
Sinds dinsdag zijn mondkapjes verplicht in openbare ruimten. Daar ging een maandenlange discussie aan vooraf. In dit debat is ook een aantal misverstanden ontstaan. Zo zit het met mondkapjes en zuurstof, schijnveiligheid en het verband tussen mondmaskers en infecties. NU.nl maakte een overzicht van een aantal misverstanden over mondkapjes, dat lees je hier.
12 uur geleden
Rusland meldt recordaantal sterfgevallen en coronabesmettingen
Rusland heeft dinsdag een recordaantal sterfgevallen en nieuwe besmettingen met het coronavirus gemeld. Volgens de gezondheidsautoriteiten zijn nog eens 569 coronapatiënten overleden. Het officiële dodental komt daarmee op 40.464.

Het land registreerde in het afgelopen etmaal 26.402 nieuwe besmettingen, waarvan 6.524 in de hoofdstad Moskou. Sinds het begin van de pandemie heeft Rusland zeker 2,3 miljoen besmettingen vastgesteld.

Rusland is in Moskou begonnen met de vaccinatie van burgers. De eerste Spoetnik V-vaccins zijn in de afgelopen week geleverd aan een ziekenhuis net ten zuiden van Moskou, lieten de autoriteiten maandag weten.
13 uur geleden
Groei videobeldienst Zoom zet door in derde kwartaal
Videobeldienst Zoom heeft ook in het derde kwartaal geprofiteerd van het vele thuiswerken. Het bedrijf zag de omzet met 367 procent oplopen tot 777,2 miljoen dollar (bijna 650 miljoen euro), zo blijkt uit de kwartaalcijfers.

Het aantal gebruikers is inmiddels 485 procent groter dan een jaar eerder, zo meldt Zoom. Volgens het bedrijf maken nu zo'n 433.700 klanten gebruik van de videobeldienst. Dat zijn volgens Zoom bedrijven met tien of meer medewerkers. Lees hier meer.
13 uur geleden
Coronacrisis en zelfwoonplicht schrikken belegger op woningmarkt niet af
Particuliere beleggers kochten ook in de eerste helft van dit jaar veel woningen om ze te verhuren, ondanks overheidsmaatregelen die dit een halt moeten toeroepen. Dat blijkt uit gegevens van het Kadaster en een rondgang langs diverse aanbieders van hypotheken voor woningverhuurders.

Kleine beleggers kopen vaak woningen om er vervolgens niet zelf in te gaan wonen, maar ze aan te bieden in de vrije huursector. Hierdoor wordt het voor bijvoorbeeld starters moeilijker om een woning te kopen.

Overheden zijn hier niet gelukkig mee. Onder meer de gemeenten Utrecht en Amstelveen hebben het kopen van een woning voor de verhuur verboden. Ook komt er een landelijk plafond voor huurverhogingen in de particuliere sector en gaat de overdrachtsbelasting begin volgend jaar omhoog voor woningverhuurders. Lees hier meer.
14 uur geleden
Hamilton ontbreekt wegens positieve coronatest bij Grand Prix van Sakhir
Lewis Hamilton doet komend weekend niet mee aan de Grand Prix van Sakhir. De Mercedes-coureur, die al zeker is van de wereldtitel in de Formule 1, is positief getest op het coronavirus.

Hamilton werd maandag wakker met milde symptomen, waarna hij positief testte op COVID-19. Vorige week gaven al zijn tests nog een negatief resultaat.

Het is nog niet bekend wie Hamilton vervangt bij Mercedes in de voorlaatste race van het Formule 1-seizoen. De Brit stelde vorige maand al zijn zevende wereldtitel veilig en Mercedes is al zeker van de constructeurstitel.
14 uur geleden
VN: Vraag naar noodhulp neemt door coronapandemie met 40 procent toe
Door de coronapandemie hebben komend jaar zo'n 235 miljoen mensen noodhulp nodig. Dat is een toename van circa 40 procent ten opzichte van het voorgaande jaar, blijkt dinsdag uit het jaarlijkse overzicht van de Verenigde Naties (VN). Lees hier meer. (Foto: ANP)
16 uur geleden
'Boetes uitdelen geen oplossing voor drukke straten in coronatijd'
Na een druk winkelweekend vanwege Black Friday werd opgeroepen tot extra maatregelen om herhaling te voorkomen. Maar welke juridische middelen zijn er om dergelijke drukte tegen te gaan? Een belangrijk vraagstuk, want er worden nog altijd sinterklaasinkopen gedaan en over een paar weken is het Kerst. Over de mogelijkheden hoor je hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring van de Rijksuniversiteit Groningen in de Dit wordt het nieuws-podcast.
16 uur geleden
Vuurpijlen en knalvuurwerk sterven stille dood na algeheel verbod
Het afsteken van pijlen en knalvuurwerk is vanaf dinsdag 1 december verboden. Waar dat verbod aan het begin van dit jaar nog flink de gemoederen bezighield, wordt het nu overschaduwd door het algehele afsteekverbod in verband met de coronacrisis. De branche kan zich vinden in het verbod op knallers en heeft compensatie gekregen, zegt Marcel Teunissen van branchevereniging BPN. Lees hier verder.
16 uur geleden
Na bericht van GGD of corona-app mag je je ook zonder klachten laten testen
Mensen die naar voren komen in het bron- en contactonderzoek van de GGD of een waarschuwing hebben gekregen via de CoronaMelder-app, kunnen zich vanaf dinsdag ook zonder klachten laten testen op het coronavirus. Bovendien wordt hun thuisquarantaineplicht verkort van tien naar minimaal vijf dagen. Lees hier meer.
16 uur geleden
Ruim dertienduizend nieuwe positieve tests in Duitsland
Het aantal nieuwe positieve tests in Duitsland dat dinsdagochtend wordt gemeld, is iets groter dan het aantal van maandagochtend. Het Robert Koch-Insti­tut, het Duitse equivalent van het RIVM, meldt 13.604 nieuwe positieve tests, waar dat maandag zo'n 11.000 waren.

Bij 1.067.473 personen in Duitsland is het coronavirus vastgesteld. Het aantal overleden coronapatiënten steeg in het laatste etmaal met 388. In totaal 16.636 personen in Duitsland zijn overleden aan de gevolgen van het virus.
17 uur geleden
De mondkapjesplicht is een feit: deze locaties kom je zonder mondmasker niet meer in
Vanaf dinsdag moet iedereen van dertien jaar en ouder een mondkapje dragen in publieke binnenruimtes, zoals winkels, musea en theaters. Wie zich niet aan de regel houdt, riskeert een boete van 95 euro. Lees hier wat de mondkapjesplicht voor jou gaat betekenen.
19 uur geleden
'China meldde in februari te klein aantal positieve tests'
De Chinese overheid zou in februari kleinere aantallen positieve coronatests hebben gemeld dan er in werkelijkheid waren vastgesteld. Dat werd al vermoed, maar de Amerikaanse nieuwszender CNN staaft die bewering dinsdag met informatie uit gelekte documenten van de dienst voor infectieziektebestrijding van de provincie Hubei. Onder meer de miljoenenstad Wuhan, waar het coronavirus voor het eerst opdook, behoort tot die Chinese provincie.

Op 10 februari meldden de Chinese autoriteiten dat het coronavirus bij nog eens 2.478 personen was vastgesteld. Daarmee kwam het officiële wereldwijde aantal positieve tests tot boven de 40.000. Minder dan vierhonderd gevallen waren tot dan toe buiten China vastgesteld.

In werkelijkheid was het aantal nieuwe positieve tests alleen al in de provincie Hubei meer dan twee keer zo groot als het landelijke aantal dat de nationale autoriteiten op 10 februari meldden. In het gelekte rapport van de autoriteiten in Hubei, een intern en vertrouwelijk document, staat dat er op die dag in de provincie bijna zesduizend nieuwe gevallen waren gemeld. Volgens CNN gaat het om het gevoeligste lek omtrent de Chinese reactie op de uitbraak van COVID-19.

De Chinese regering heeft altijd stellig ontkend informatie over de corona-uitbraak te hebben achtergehouden. Onder meer de Verenigde Staten beschuldigden de Chinese autoriteiten daarvan. Andere landen, zoals Australië, eisten tot woede van Peking een onafhankelijk internationaal onderzoek naar de uitbraak.

Hoewel de gelekte documenten niet aantonen dat de Chinese autoriteiten bewust kleinere aantallen meldden, laat het rapport volgens CNN wel zien dat er een groot verschil bestond tussen wat de Chinese overheid in februari wist en wat aan het publiek werd verteld.
21 uur geleden
Omstreden corona-adviseur Witte Huis neemt ontslag
Scott Atlas, een omstreden adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump op het gebied van coronazaken, heeft ontslag genomen, meldt nieuwszender Fox News. Atlas, die in augustus aan de coronataskforce van het Witte Huis werd toegevoegd, legt zijn taken volgende week neer. Onder anderen topexperts op het gebied van volksgezondheid Anthony Fauci en Robert Redfield plaatsten eerder al vraagtekens bij de kunde van Atlas en diens uitspraken.

In Atlas' ontslagbrief, die Fox News in handen heeft, prijst hij het werk van de regering-Trump op het gebied van de pandemie en wenst hij de aankomende regering van Democraat Joe Biden succes. "Ik werkte hard aan een enkel doel: levens redden en Amerikanen door deze pandemie helpen", schrijft Atlas. Hij zegt dat altijd de recentste wetenschappelijke inzichten te hebben gevolgd "zonder politieke overwegingen of beïnvloeding".

Juist om dat laatste lag Atlas al in september onder vuur. Fauci, de immunoloog die leiding geeft aan het Nationaal Instituut voor Allergieën en Infectieziekten van de VS, zei te vrezen dat Atlas president Trump voorzag van informatie die "uit de context was gehaald of zelfs incorrect was". 

Atlas, een neuroradioloog die niet in infectieziekten gespecialiseerd is, werd onder meer bekritiseerd omdat hij het belang van het dragen van mondmaskers bagatelliseerde.
één dag geleden
Reisbranche zag ook in derde kwartaal een groot deel van omzet verdampen
Reisspecialisten zagen hun verkopen in het derde kwartaal met gemiddeld 60,4 procent kelderen ten opzichte van dezelfde periode in 2019, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. De daling is nog altijd kleiner dan die in het tweede kwartaal, toen de inkomsten met 89,2 procent afnamen. Lees hier verder.
gisteren om 23:38
Geen landelijke maatregelen vanwege drukte in winkelstraten
Er komen geen landelijke maatregelen om drukte in winkelstraten tegen te gaan. Dat zei Veiligheidsberaad-voorzitter Hubert Bruls. Volgens Bruls is de drukte het beste met "lokaal maatwerk" aan te pakken.

In het afgelopen weekend grepen onder meer Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven in, omdat het er te druk was. "We kunnen lokaal goed uit de voeten met de mogelijkheden die we hebben en enkele collega's hebben daar ook gebruik van gemaakt", aldus Bruls. "Het heeft ook niet zoveel toegevoegde waarde om elk dorp en elke stad te laten lijden terwijl er geen problemen waren."

Wel roept Bruls op om niet op drukke momenten inkopen te doen voor de feestdagen. "Spreid het over de week en ga niet op zaterdagmiddag de laatste sinterklaasinkopen doen."

Volgens hem gaat het ook helpen dat in België "niet-essentiële" winkels weer opengaan. "We denken dat de druk op met name de zuidelijke steden daardoor fors zal afnemen."
gisteren om 23:38
Voorzitter Veiligheidsberaad: 'Winkeliers zijn zelf verantwoordelijk voor handhaving mondkapjesplicht'
Winkeliers zijn wel degelijk zelf verantwoordelijk voor de handhaving van de mondkapjesplicht, zei Hubert Bruls maandagavond. De voorzitter van het Veiligheidsberaad reageerde daarmee op uitspraken van verschillende winkelketens, die laten weten niet te zullen ingrijpen.

"Je hebt de wet te gehoorzamen", aldus Bruls. Als blijkt dat winkeliers niet voldoende hebben gedaan om een klant te dwingen een mondmasker te dragen, kan door de burgemeester een boete van enkele duizenden euro's worden opgelegd of een winkel zelfs worden gesloten.
gisteren om 23:36
Mondkapje vanaf dinsdag verplicht: zo doe je dat als brildrager
Mondkapje vanaf dinsdag verplicht: zo doe je dat als brildrager
gisteren om 23:35
Het belangrijkste coronanieuws van maandag 30 november:

Binnenland:
 • Het RIVM meldt 4.610 nieuwe positieve coronatests. Dat zijn er minder dan het daggemiddelde van de afgelopen week (4.912). Daarnaast zijn nog eens 29 coronagerelateerde sterfgevallen geregistreerd.
 • Momenteel liggen 1.721 coronapatiënten in het ziekenhuis, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 21 meer dan de dag ervoor. Het is de eerste stijging binnen een week.
 • Op nog maar vier Nederlandse nertsenfokkerijen zijn op dit moment daadwerkelijk nog nertsen aanwezig. De verwachting is dat deze dieren uiterlijk eind volgende week worden afgemaakt voor hun vacht. Vanaf dat moment worden er geen nertsen meer in Nederland gehouden. Het verbod op de fok van nertsen is een aantal jaren naar voren gehaald, omdat de dieren besmet kunnen raken met het coronavirus.
 • Het kabinet heeft voor veel meer zorgmedewerkers een aanvraag voor de coronabonus van 1.000 euro ontvangen dan verwacht, zo bevestigen bronnen maandag na berichtgeving door RTL Nieuws. Daardoor gaat de zorgbonus dit jaar 800 miljoen euro meer kosten dan de 1,4 miljard euro die ervoor was gereserveerd.
 • Het was dit jaar op Black Friday en de dag erna drukker in de Rotterdamse en Eindhovense binnensteden dan op dezelfde dagen vorig jaar, toen er nog geen coronamaatregelen golden. Dat meldt onderzoeksbureau RMC, dat de drukte in de winkelstraten het hele jaar door monitort op basis van wifisignalen van mobiele telefoons. 
 • Vanaf 1 december zijn mondkapjes verplicht in publieke ruimtes, dus ook in winkels. Winkeliers zullen echter geen strijd met klanten voeren over het al dan niet dragen van een kapje, maar laten mensen zelf de situatie inschatten. Dat blijkt uit een rondgang langs ketens als HEMA, Albert Heijn en Kruidvat. 

Buitenland:
 • Moderna gaat bij het Europees medicijnagentschap (EMA) voorwaardelijke toelating voor zijn coronavaccin aanvragen. Dit zou ervoor moeten zorgen dat het coronavaccin van het bedrijf snel op de markt komt. Ook bevestigt Moderna de eerder al naar buiten gebrachte voorlopige onderzoeksresultaten: het vaccin is voor 94,5 procent effectief.
 • In de strijd tegen het coronavirus gaat Turkije in de weekenden helemaal op slot. Niemand mag dan zonder een zwaarwegende reden naar buiten. Doordeweeks gaat van 21.00 tot 5.00 uur een avondklok gelden. De maatregelen zijn vanaf dinsdag van kracht.
 • Het aantal ziekenhuisopnames van Vlaamse coronapatiënten daalt niet meer. Het is nog onduidelijk waardoor de snelle daling van de afgelopen weken is gestokt, zegt viroloog Steven Van Gucht namens het Belgische coronacrisiscentrum. In de rest van België zet de afname wel door.