Blijf in ons liveblog op de hoogte van de ontwikkelingen rondom het coronavirus in binnen- en buitenland.
2 uur geleden
Het belangrijkste coronanieuws van vrijdag 7 augustus

Nederland:
 • De GGD's in Amsterdam en Rotterdam laten besmette personen zelf hun contacten bellen. Vanwege capaciteitsgebrek is besloten om het bron- en contactonderzoek tijdelijk deels uit handen te geven. 
 • Nederland telt 519 nieuwe besmettingen met het coronavirus. Deze besmettingen zijn in de afgelopen 24 uur gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). 
 • Voetbalclubs treffen extra maatregelen voor oefenwedstrijden. Zo mogen bij de wedstrijd tussen Feyenoord en Sparta maar drieduizend toeschouwers aanwezig zijn. Dat waren er eerst zevenduizend.
 • De overheid gaat data van reizigers die uit risicogebieden terugkomen opvragen, zodat gecontroleerd kan worden of zij zich wel aan de quarantaineregels houden.

Internationaal:
 • Een repatriëringsvlucht vanuit de Verenigde Arabische Emiraten is bij aankomst in India neergestort. Zeker zestien inzittenden zijn hierbij overleden. Aan boord zaten Indiase burgers die vanwege de coronapandemie niet zelf thuis konden komen. 
 • De avondklok in de provincie Antwerpen, die werd ingesteld vanwege de snelle toename van het aantal coronabesmettingen, wordt vanwege de hitte tijdelijk niet gehandhaafd.
 • Afrika heeft inmiddels meer dan een miljoen besmettingen. Meer dan de helft van alle gevallen zijn vastgesteld in Zuid-Afrika (538.000).
 • Vanaf vannacht mogen bars en restaurants in Noorwegen geen alcohol meer verkopen. Daarnaast komt het land volgende week met een nieuw mondkapjesadvies.
3 uur geleden
De Jonge: GGD's krijgen 'carte blanche' bij opschalen voor contactonderzoek
De GGD's krijgen "carte blanche" om het personeelsbestand op te schalen voor het bron- en contactonderzoek. Dit zegt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) tegen de NOS. Hiermee reageert hij op het besluit van de GGD's in Amsterdam en Rotterdam om, in overleg met het RIVM, besmette personen hun contacten zelf te waarschuwen. Het aantal besmettingen in deze regio's stijgt snel en de besmette personen hebben daarnaast met steeds meer mensen contact. De GGD's hebben niet genoeg personeel om alle onderzoeken volledig zelf uit te voeren.

De Jonge zegt dat de GGD's bij het opschalen van alle mogelijkheden gebruik mogen maken.  "Wat het kost, dat kost het. Maak gebruik van mensen van Defensie als je dat nodig hebt. Dat gesprek heb ik vandaag met de GGD gehad." Hij vertelt ook tegen de NOS dat de GGD's is gevraagd om nog sneller op te schalen, maar dat dit tijd kost. De medewerkers moeten namelijk opgeleid worden voordat ze een bron- en contactonderzoek mogen uitvoeren. De minister hoopt dat de GGD's over twee weken alle onderzoeken weer helemaal zelf kunnen uitvoeren.
4 uur geleden
Een overzicht van het nieuws uit het buitenland:
 • Zeker vijftien personen zijn omgekomen bij een vliegtuigcrash in India. De personen werden vanwege de coronapandemie  gerepatrieerd vanuit de Verenigde Arabische Emiraten.
 • Alle scholen in New York mogen na de zomervakantie weer fysieke lessen aanbieden, zegt gouverneur Andrew Cuomo. New York was eerder dit jaar het epicentrum van de coronavirusuitbraak in de Verenigde Staten.
 • Rusland registreerde in juni 3,1 procent meer sterfgevallen dan in juni 2019. Het betreft een stijging van 137.237 naar 162.758. Van 11.917 overledenen is bekend dat COVID-19 de mogelijke of vastgestelde doodsoorzaak is.
4 uur geleden
Pas jij je gedrag aan door de persconferentie van Rutte en De Jonge?
Premier Mark Rutte sprak Nederlanders donderdagavond streng toe tijdens de persconferentie. Hij ziet dat de regels, zoals de 1,5 meter afstand, niet altijd in acht worden genomen. Wij zijn benieuwd of jij je gedrag moet of gaat aanpassen na het dringende verzoek van de premier om de coronamaatregelen na te leven. Reageer hier.
6 uur geleden
'Ook GGD Rotterdam laat contactonderzoek deels door coronapatiënt uitvoeren'
De GGD in Rotterdam moet net als in Amsterdam het bron- en contactonderzoek beperken, meldt de NOS vrijdag. In beide steden zijn vanwege het stijgende aantal besmettingen onvoldoende medewerkers beschikbaar om alle onderzoeken uit te voeren. Daarom is besloten dat besmette personen voorlopig zelf hun contacten moeten waarschuwen. Lees hier meer.
6 uur geleden
Geen avondklok in Antwerpen vanwege hitte
In de provincie Antwerpen wordt de avondklok tijdelijk stopgezet vanwege de hittegolf. De maatregel om het coronavirus in te dammen geldt normaliter van 23.30 uur tot 6.00 uur de volgende ochtend, maar zal de komende dagen niet worden gehandhaafd. Dat zegt de Antwerpse gouverneur Cathy Berx vrijdag.

Wel zal er extra streng worden gelet dat mensen niet in groepen bij elkaar komen. Ook verandert er niets aan de vervroegde sluitingstijd van de horeca en de plicht om mondkapjes te dragen. "Het is niet omdat het warm is dat het besmettingsrisico kleiner wordt", aldus Berx.
8 uur geleden
27 coronapatiënten op de intensive cares
Momenteel liggen 27 coronapatiënten op de intensive cares. Dat zijn er twee minder dan gisteren. Op andere afdelingen liggen nu 78 coronapatiënten. Ook dat is iets minder dan gisteren. Donderdag waren het er nog 79. "Het aantal opgenomen COVID-19-patiënten is in de afgelopen 24 uur niet essentieel veranderd", zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
8 uur geleden
519 nieuwe besmettingen in Nederland
Nederland telt 519 nieuwe besmettingen met het coronavirus. Deze besmettingen zijn in de afgelopen 24 uur gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Gisteren werden 601 positieve testen gemeld. Woensdag kwamen 426 meldingen binnen.
8 uur geleden
McDonald's sluit Haags filiaal vanwege coronabesmettingen
McDonald's heeft op eigen initiatief een filiaal aan De Werf in Den Haag gesloten, omdat twee werknemers besmet zijn geraakt met het coronavirus, zegt een woordvoerder van het bedrijf. Hoe lang het filiaal dicht blijft, kan de woordvoerder nog niet zeggen. Het pand wordt nu grondig ontsmet. 

De woordvoerder meldt dat er in het filiaal flink aangescherpte maatregelen golden. Zo werd er goed gecontroleerd op de anderhalvemetermaatregel en moesten alle medewerkers een gezondheidscheck doen voor hun dienst. Of de besmette medewerkers met andere collega's of gasten in aanraking zijn gekomen, moet blijken uit het bron- en contactonderzoek van de GGD. NU.nl is nog in afwachting van een reactie van de GGD.
8 uur geleden
Begrip voor eventuele sluiting van bioscopen
Een woordvoerder van de Nederlandse vereniging van bioscopen en filmtheaters laat aan NU.nl weten te begrijpen dat er tot een korte periode van sluiting moet worden overgegaan als blijkt dat een bioscoop een corona-brandhaard is. "Mocht er zo'n geval ontstaan, is die maatregel noodzakelijk en dat hebben we te respecteren."

De woordvoerder verwacht echter niet dat deze maatregel nodig zal zijn. "Tot op heden zijn er geen gevallen aangetoond in de bioscopen. We handelen allemaal volgens een streng protocol waarbij de 1,5 meter en hygiëne centraal staan. Ook de goede ventilatiesystemen in bioscopen helpen daar goed bij." Hij besluit dat er dan ook genoeg reden is om een veilig bezoek aan de bioscoop te brengen.
9 uur geleden
Ook Heerenveen treft maatregelen rondom oefenwedstrijd
Bij de oefenwedstrijd tussen sc Heerenveen en Vitesse zal vrijdag niet het Friese volkslied te horen zijn. Vanwege het coronavirus mag in de Nederlandse stadions niet gezongen worden. In het protocol van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) staat onder meer dat zingen en juichen verboden is om verspreiding van het virus tegen te gaan.

Het zingen van het Friese volkslied voorafgaand aan thuiswedstrijden is al tientallen jaren een traditie bij Heerenveen. Zolang het coronaprotocol geldt, moet die traditie dus even terzijde geschoven worden.
9 uur geleden
Gemeente grijpt in: minder fans en mondkapjes bij Feyenoord-Sparta
Feyenoord heeft de kaartverkoop voor het komende oefenduel met Sparta Rotterdam op last van de gemeente stopgezet. Er mogen geen 7.000, maar 3.000 toeschouwers aanwezig zijn en een mondkapje is verplicht, zo is vandaag besloten.

De maatregelen volgen op de persconferentie van premier Mark Rutte van donderdagavond, waarbij onder meer werd bekendgemaakt dat burgemeesters een verbod tot publiek in het stadion mogen opleggen. Rutte zei daarnaast niet blij te zijn met het gedrag van een deel van de Feyenoord-fans, die onlangs bij de eerste training van de club tegen de coronaregels in hartstochtelijk zongen.
9 uur geleden
Noorwegen legt alcoholverkoop aan banden en komt met nieuw mondkapjesadvies
In Noorwegen mag vanaf vannacht geen alcohol meer verkocht worden in bars en restaurants, maakt de minister van Gezondheid Sylvi Listhaug zojuist bekend. Daarnaast komt het land met een nieuw mondkapjesadvies op 14 augustus. Momenteel geldt er nog géén mondkapjesplicht.

De Noorse bevolking wordt daarnaast door Listhaug opgeroepen om niet in het buitenland op vakantie te gaan, ook niet naar landen waar weinig coronabesmettingen zijn waargenomen.
9 uur geleden
67 besmettingen bij Belgische vleesfabrikant
Bij een filiaal van Westvlees, een fabrikant voor varkensvlees in het Belgische Westrozebeke, zijn zeker 67 personeelsleden positief getest op het coronavirus, meldt persbureau Reuters zojuist.

Tot dusver zijn 197 werknemers getest, terwijl 850 personen volgende week nog getest worden. "Het gaat om een voorzorgsmaatregel: wij hebben geen reden om te geloven dat meer personen het coronavirus dragen", aldus manager Manuel Goderis.

De fabriek is gesloten en opent in het meest optimale scenario op 17 augustus de deuren weer.
10 uur geleden
Bertens meldt zich af voor US Open vanwege coronamaatregelen
Kiki Bertens heeft zich vrijdag afgemeld voor de US Open. De Nederlandse toptennisster ziet het door de coronamaatregelen niet zitten om eind deze maand af te reizen naar de Verenigde Staten. Eerder liet ook de titelverdediger bij de mannen, Rafael Nadal, al weten niet af te reizen.
10 uur geleden
GGD Amsterdam schaalt bron- en contactonderzoek af door capaciteitsgebrek
De gemeentelijke gezondheidsdienst (GGD) van Amsterdam kan niet meer volledig bron- en contactonderzoek uitvoeren, doordat er te weinig personeel is, meldt de NOS vrijdagmiddag. Ook landelijk dreigt een personeelstekort, doordat het aantal besmettingen sneller stijgt dan de GGD's nieuw personeel kunnen opleiden, vertelt GGD GHOR-directeur Sjaak de Gouw in gesprek met NU.nl.

Volgens De Gouw was een personeelstekort enigszins onontkoombaar. "Wij kunnen maar 300 mensen per week opleiden. Als het aantal besmettingen exponentieel blijft stijgen, kruisen deze lijnen op enig moment. In Amsterdam lijkt dat te zijn gebeurd."
10 uur geleden
FC Utrecht is zevende Nederlandse profclub met coronabesmetting
FC Utrecht heeft vrijdag als zevende Nederlandse profclub bekendgemaakt dat er een coronabesmetting is vastgesteld. Het gaat om een speler uit de beloftenploeg van de Domstedelingen.

De speler werd donderdag getest in de aanloop naar een besloten oefenwedstrijd. Volgens FC Utrecht volgen er op korte termijn hertesten binnen de selectie en is de beloftenploeg recent niet in contact geweest met het eerste elftal.  Eerder meldden Ajax, ADO Den Haag, (Jong) AZ, PEC Zwolle, Vitesse en Willem II besmettingen.
11 uur geleden
Aantal boekingen bij reisplatform Booking.com maakt duikvlucht
Niet geheel verrassend is het aantal geboekte overnachtingen bij Booking.com in het tweede kwartaal met 87 procent gedaald. Ook de omzet en het resultaat kwamen fors lager uit, maakt het bedrijf vandaag bekend bij de publicatie van de kwartaalcijfers. De totale omzet in het tweede kwartaal was 630 miljoen dollar (532 miljoen euro). Dat was 84 procent lager dan in dezelfde periode van 2019.
12 uur geleden
Onderzoek naar impact van maatregelen op naasten van mensen met een verstandelijke beperking
Onderzoeksinstituut Nivel doet onderzoek naar de gevolgen van de coronamaatregelen voor naasten van mensen met een verstandelijke beperking.

Door de bezoekregeling van zorginstellingen was het voor naasten niet mogelijk om hun familielid te bezoeken. Ze kwamen voor een dilemma te staan, omdat het veel van hen zou vragen om hun familielid in huis te nemen en de zorg over te nemen.

Het onderzoek is gericht op de beginfase van de COVID-19-uitbraak in Nederland. De eerste resultaten worden deze maand al verwacht.
12 uur geleden
Overheid gaat data van reizigers uit risicogebieden opvragen
De overheid gaat data van reizigers die uit risicogebieden terugkomen opvragen, zodat gecontroleerd kan worden of zij zich wel aan de quarantaineregels houden. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zegt passagiersgegevens van schepen, zoals cruises, en vliegtuigen te gaan opvragen. "Ik ga met de luchtvaartmaatschappijen en rederijen in gesprek over de praktische uitvoering hiervan", aldus De Jonge.
13 uur geleden
Hongkong gaat gratis coronatests aanbieden
De inwoners van Hongkong kunnen binnenkort gratis worden getest op het coronavirus, maakt bestuurder Carrie Lam zojuist bekend. De infrastructuur voor het op zo'n grote schaal afnemen van tests moet binnen twee weken zijn opgezet.

Volgens Lam verspreidde het coronavirus zich in de afgelopen maand sneller dan normaal. Dat heeft volgens haar tot een "kritieke situatie" geleid. Vandaag steeg het aantal bevestigde besmettingen met 89 naar bijna 4.000.
14 uur geleden
Meer dan een miljoen besmettingen waargenomen in Afrika
In Afrika zijn inmiddels meer dan een miljoen besmettingen met het coronavirus vastgesteld, meldt de Afrikaanse Unie vandaag. Meer dan de helft van alle gevallen zijn waargenomen in Zuid-Afrika (538.000).

Volgens de Afrikaanse Unie moeten landen meer samenwerken om het coronavirus onder controle te krijgen. Zo zou Tanzania al een week geen coronacijfers meer hebben gedeeld, nadat aanvankelijk was gemeld dat het virus daar onder controle was, schrijft BBC News.

Deskundigen vermoeden dat de coronapandemie in Afrika een veel grotere impact heeft, maar dat dit niet uit de cijfers blijkt doordat niet iedereen getest kan worden.
14 uur geleden
Antwoord op jullie vragen na de persconferentie van Rutte en De Jonge
We geven antwoord op de veelgestelde vragen die via ons reactieplatform NUjij bij ons binnenkwamen naar aanleiding van de persconferentie van gisteren. Hoe zit het bijvoorbeeld met de registratie wanneer een groep vrienden of collega's reserveert en waarom wordt die coronatest op de luchthaven niet verplicht gesteld voor reizigers uit landen met een oranje reisadvies? (Lees verder)
14 uur geleden
92 nieuwe besmettingen op Aruba
Op Aruba zijn gisteren 92 nieuwe besmettingen gemeld. Er zijn in totaal 263 coronapatiënten geregistreerd, van wie er nog 146 besmettelijk zijn. Het aantal is vooral in de laatste dagen fors opgelopen.

De regering nam op 3 augustus, toen er vijf gevallen bij kwamen, al extra maatregelen. Zo wordt het dragen van gezichtsmaskers overal sterk aangemoedigd. Ook zijn de regels in de horeca aangescherpt. Het is niet toegestaan om met meer dan vier personen aan een tafel te zitten (exclusief kinderen tot twaalf jaar) en bij bars worden geen livemuziek of dj's toegestaan. Ook is het verboden om contactsporten te beoefenen en is het samenscholingsverbod voor meer dan vier personen in de openbare ruimte opnieuw van kracht.
 
Voor Aruba geldt op dit moment een geel reisadvies. Sinds afgelopen zondag geldt voor Sint-Maarten een oranje reisadvies. Daar is het aantal besmettingen met het coronavirus sinds 16 juli verdubbeld.
14 uur geleden
Bijna 3,57 miljoen kijkers voor extra persconferentie over coronamaatregelen

Iets minder dan 3,57 miljoen mensen keken donderdagavond via de televisie naar de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) over de opmars van het coronavirus en de bijbehorende maatregelen.
14 uur geleden
Polen voert kleurensysteem voor regionale uitbraken in

Het Poolse ministerie van Volksgezondheid heeft een kleurensysteem geïntroduceerd om passende regionale maatregelen te kunnen nemen. In rode gebieden worden bijvoorbeeld in de buitenlucht mondkapjes verplicht gesteld en mogelijk ouderen geweerd bij evenementen zoals bruiloften.

Het gaat hierbij tot dusver om negen rode regio's en tien gele gebieden. Het overgrote deel van Polen wordt door het ministerie nog als 'groen' gebied bestempeld.

Gisteren werden 726 nieuwe besmettingen gemeld in Polen, het grootste aantal sinds de COVID-19-uitbraak in het land.
15 uur geleden
Podcast: Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) hebben het land donderdagavond weer op scherp gezet in een persconferentie over het groeiende aantal besmettingen. Wat allemaal besproken is, hoor je van politiek verslaggever Avinash Bhikhie in de Dit wordt het nieuws-podcast. (Luister hier)
16 uur geleden
In de kerk Puebla de los Ángeles in het oudste rooms-katholieke bisdom van Mexico, worden bezoekers bij binnenkomst ontsmet. (Foto: Pro Shots)
16 uur geleden
India telt meer dan twee miljoen besmettingen met het coronavirus
In India zijn sinds het begin van de COVID-19-uitbraak al meer dan twee miljoen mensen besmet geraakt met het virus. Al ruim 40.000 coronapatiënten zijn overleden, blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins University.

De Indiase minister van Volksgezondheid meldde vrijdag ook dat steeds meer coronapatiënten herstellen. Na de Verenigde Staten en Brazilië telt India de meeste besmettingen.

In het Aziatische land wonen meer dan 1,3 miljard mensen. India zag het aantal nieuwe infecties toenemen nadat het land de coronamaatregelen had versoepeld. De nieuwe piek is voor verschillende grote steden, waaronder New Delhi en Mumbai, een reden om lokaal opnieuw lockdowns af te kondigen.
21 uur geleden
Analyse: 'Rutte hoopt met strenge toon iedereen wakker te schudden'
Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge gaven donderdagavond voor het eerst in zes weken een grote persconferentie. Waarom was dit nodig en wat wil het kabinet bereiken met de inhoud van de persconferentie?
Analyse: 'Rutte hoopt met strenge toon iedereen wakker te schudden'
Analyse: 'Rutte hoopt met strenge toon iedereen wakker te schudden'
21 uur geleden

Meer dan 50.000 overleden coronapatiënten in Mexico
In Mexico zijn donderdag 819 sterfgevallen als gevolg van het coronavirus gemeld. Daarmee is het dodental is gestegen naar 50.517. Dat zijn ruim tienduizend sterfgevallen in twee weken tijd. In Mexico zijn ruim 460.000 besmettingen vastgesteld.

Alleen in Brazilië (bijna 100.000) en de Verenigde Staten (bijna 160.000) tellen meer sterfgevallen.

gisteren om 23:55
Dit verandert er als je met het vliegtuig terugkomt van vakantie
Het kabinet wil uiterlijk eind volgende week een teststraat op Schiphol inrichten voor reizigers uit risicogebieden die op de luchthaven landen. Dat liet minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid donderdag weten tijdens een persconferentie. Reizigers uit risicogebieden wordt gevraagd zich te laten testen, ook als zij geen klachten hebben. De test is niet verplicht.
Dit verandert er als je met het vliegtuig terugkomt van vakantie
Dit verandert er als je met het vliegtuig terugkomt van vakantie
gisteren om 23:54
Museumvereniging: 'Musea willen dat iedereen veilig uit kan'
De Museumvereniging, de organisatie waar ruim vijfhonderd musea bij zijn aangesloten, houden zich aan de voorschriften van het kabinet om het coronavirus in te dammen. De vereniging reageert hiermee op de aankondiging dat veiligheidsregio's musea voor maximaal twee weken kunnen sluiten als blijkt dat er een cluster van besmettingen is ontstaan.

"Musea volgen het protocol veilig en verantwoord heropenen om ervoor te zorgen dat eenieder zo onbekommerd mogelijk kan genieten van museumbezoek. Overigens zijn ons geen gevallen bekend waarbij een museum een brandhaard was. Daar blijven musea zich ook voor inzetten. Musea willen dat iedereen veilig uit kan."
gisteren om 23:54
Het belangrijkste coronanieuws van donderdag 6 augustus

Nederland:
 • In de afgelopen 24 uur zijn 601 nieuwe besmettingen bevestigd. Daarmee zijn voor het eerst sinds eind april meer dan zeshonderd nieuwe besmettingen in een etmaal vastgesteld. Daarnaast zijn slechts één nieuwe ziekenhuisopname en nul sterfgevallen gemeld.
 • Momenteel liggen 29 coronapatiënten op de intensive care. Dat is één patiënt minder dan gisteren. Op andere ziekenhuisafdelingen liggen nog eens 79 coronapatiënten. Dit zijn er negen minder dan gisteren.

Tijdens een persconferentie maakten premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge nieuwe maatregelen bekend om het oplaaiende coronavirus weer in te dammen:
 • Bij een bezoek aan een horecagelegenheid word je gevraagd om je naam en contactgegevens.
 • Als de GGD een besmetting bij een recreatieve instelling zoals een horecabedrijf ontdekt, dan wordt deze instelling door de veiligheidsregio gesloten. Die blijft dan maximaal veertien dagen dicht.
 • De voorzitters van de veiligheidsregio's mogen op lokaal en regionaal niveau maatregelen nemen om brandhaarden te voorkomen.
 • Reizigers die uit risicogebieden (landen met een oranje reisadvies) komen, moeten bij thuiskomst veertien dagen in quarantaine. Dat moesten ze al, maar nu krijgen ze een telefoontje van de GGD om ze eraan te herinneren en ze te controleren.
 • Verder wordt reizigers dringend gevraagd zich te laten testen, ook als ze (nog) geen klachten hebben. Daarvoor zal op Schiphol en later ook op andere luchthavens een teststraat worden ingericht.
 • Studentenverenigingen moeten hun introductieactiviteiten online organiseren. Er mogen dus geen ontgroeningen plaatsvinden. Alleen als de activiteiten direct zijn verbonden aan de studie of aan sport, mogen er fysieke bijeenkomsten voor kleine groepen worden georganiseerd. Daarbij mag geen alcohol worden geschonken en geldt er een eindtijd van 22.00 uur.
 • Op de stranden in Zandvoort, Bloemendaal, Noordwijk, Katwijk en Hoek van Holland was het erg druk en was het lastig om onderling 1,5 meter afstand te houden.
 • De gemiddelde prijs voor een verblijf in een vakantiepark was in juli maar liefst 11,8 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Mede daardoor is het gemiddelde prijspeil van diensten en goederen in Nederland vorige maand met 1,7 procent gestegen.
 • Reizigers die vanuit Nederland naar Finland reizen, moeten vanaf maandag bij aankomst veertien dagen in quarantaine. Dat heeft de Finse regering bekendgemaakt. Reden is de de recente stijging van het aantal besmettingen in Nederland.

Internationaal:
 • In Duitsland neemt het aantal geregistreerde besmettingen sneller toe. In de laatste 24 uur werden 1.045 besmettingen gemeld, terwijl woensdag nog 741 tests positief bleken te zijn.
 • Duitse reizigers die uit risicolanden terugkeren, moeten zich vanaf zaterdag verplicht laten testen op het coronavirus. Personen die een test weigeren, riskeren een boete tot 25.000 euro.
 • In Frankrijk en Spanje is het aantal nieuwe besmettingen weer gestegen. In Frankrijk werden woensdag 1.695 nieuwe gevallen vastgesteld, het grootste aantal sinds eind mei. In Spanje werden woensdag 1.772 nieuwe besmettingen genoteerd. De meeste daarvan zijn vastgesteld in Madrid en het noordoosten van het land.
 • Het Verenigd Koninkrijk roept 50 miljoen mondkapjes terug vanwege mogelijke gezondheidsrisico's. Het gaat om FFP2-mondmaskers die medici moeten beschermen tegen het coronavirus. Uit tests is gebleken dat het masker te los zit en daardoor niet alle druppels tegenhoudt.
 • Facebook en Twitter hebben woensdag een bericht van de Amerikaanse president Donald Trump verwijderd, omdat dat volgens de sociale media onwaarheden over het coronavirus bevatte. Het is de eerste keer dat Facebook een bericht van Trump verwijdert vanwege misinformatie over het coronavirus.
 • Het hooggerechtshof in Brazilië heeft geoordeeld dat de regering van Jair Bolsonaro maatregelen moet treffen om de oorspronkelijke bewoners van het land te beschermen tegen het coronavirus. De regering heeft een deadline van dertig dagen gekregen.
 • De Libanese overheid houdt rekening met een flinke stijging van het aantal besmettingen in de komende twee weken. Als gevolg van de explosie in de haven van Beiroet zijn de afgelopen dagen veel mensen zonder beschermingsmiddelen met elkaar in contact gekomen.
 • De Britse veteraan Paul Goose blaast al 130 dagen achtereen The Last Post op zijn trompet. Hij heeft gezworen pas te stoppen als in het Verenigd Koninkrijk geen coronapatiënten meer overlijden.