Lees hier het laatste coronanieuws uit het binnen- en buitenland.
Het belangrijkste coronanieuws van vandaag

Binnenland:
 • Het kabinet mocht bij de invoering van de avondklok wél gebruikmaken van een noodwet, zo oordeelt het gerechtshof. Hiermee is het hof het oneens met de rechtbank, die eerder bepaalde dat de avondklok per direct moest worden opgeheven.
 • Vorige week zijn naar schatting circa 3.600 mensen overleden, ruim 150 meer dan verwacht, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van voorlopige sterftecijfers.
 • Bij het RIVM zijn het afgelopen etmaal 5.151 positieve coronatests geregistreerd. Dat zijn er opnieuw meer dan het gemiddelde in de afgelopen zeven dagen (4.547).
 • Het vertrouwen in het coronabeleid is verder afgenomen. Slechts twee op de vijf Nederlanders staan nog achter de keuzes van het demissionaire kabinet. Desondanks worden de coronamaatregelen nog wel goed nageleefd, meldt het RIVM.
 • Het Openbaar Ministerie (OM) is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar het bezoek van Thierry Baudet en zijn campagneteam aan Urk. De Forum voor Democratie-partijleider schudde dinsdag mensen de hand en at met zijn team in een restaurant.
 • De terrassen van restaurants en cafés mogen komende weken zeker nog niet open, zegt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Het kabinet stelt dat er voorlopig heel weinig ruimte is voor versoepelingen.

Buitenland:
 • EU-lidstaten zijn optimistisch over de invoering van een digitaal vaccinatiepaspoort, zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel na afloop van een EU-top over de coronapandemie. Ook Nederland heeft er in principe geen bezwaar tegen, maar premier Mark Rutte vindt het nog te vroeg om een beslissing te nemen.
 • De Britse mutatie van het coronavirus is in bijna alle EU-lidstaten aangetroffen, blijkt tijdens een overleg van de Europese Commissie. De Zuid-Afrikaanse variant is opgedoken in veertien EU-landen en de Braziliaanse in zeven. "Er staat ons nog een grote uitdaging te wachten", waarschuwt voorzitter Ursula von der Leyen.
 • België heeft besloten voorlopig geen versoepelingen door te voeren in verband met de opnieuw stijgende aantallen besmettingen en ziekenhuisopnames. "Als het stormt kun je niet opstijgen", zei premier Alexander De Croo.
 • De helft van de Israëlische bevolking heeft in ieder geval de eerste dosis van het coronavaccin gekregen. Dat zijn ongeveer 4,65 miljoen mensen. Ruim een derde van de bevolking is al volledig ingeënt tegen COVID-19, meldt minister van Volksgezondheid Yuli Edelstein.
2 uur geleden
Griekse autoriteiten verlengen strikte lockdown in Athene
De Griekse autoriteiten verlengen de strikte lockdown in de hoofdstad Athene en omgeving, die eigenlijk komend weekend had moeten eindigen, zeker tot 7 maart. Daarnaast gaan in enkele andere Griekse regio's strengere maatregelen gelden, nu het dagelijkse aantal nieuwe besmettingen niet zo sterkt daalt als gehoopt.

De meeste winkels, de scholen en de horeca blijven dicht. Ook geldt er een avondklok. Als de ruim 5 miljoen inwoners van de regio overdag naar buiten willen, moeten ze een sms sturen naar de autoriteiten.

In verhouding met andere Europese landen is Griekenland minder getroffen door de coronacrisis. Per miljoen inwoners zijn er 620 coronadoden geteld, dat is een derde van het dodental van de zwaarst getroffen landen. In Nederland stierven inmiddels 903 per miljoen inwoners aan de gevolgen van het coronavirus. De Griekse autoriteiten willen met de maatregelen voorkomen dat de gezondheidszorg bezwijkt.
4 uur geleden
Dodental door coronavirus in Tsjechië bereikt 20.000
Tsjechië lijdt in verhouding zwaar onder de coronacrisis. Het officiële dodental van het land is vrijdag met 84 opgelopen tot 19.999.

Het ministerie van Volksgezondheid maakte tevens bekend dat er de afgelopen 24 uur liefst 14.457 besmettingsgevallen bij zijn gekomen. In totaal zijn er in het land, dat 10,7 miljoen inwoners telt, nu meer dan 1,2 miljoen corona-infecties vastgesteld sinds het begin van de uitbraak vorig jaar.

Het Tsjechische parlement nam vrijdagmiddag een zogenoemde pandemiewet aan. Daarmee kunnen nog verdergaande maatregelen worden genomen om de verspreiding van het virus tegen te gaan, zonder dat de noodtoestand hoeft te gelden. Premier Andrej Babis heeft een nog hardere lockdown voor ogen: Tsjechen mogen daarin de komende drie weken het district waarin ze wonen niet verlaten.
4 uur geleden
België versoepelt voorlopig nog niet vanwege stijgende cijfers
Het Belgische Overlegcomité heeft besloten voorlopig geen versoepelingen door te voeren in verband met de opnieuw stijgende aantallen besmettingen en ziekenhuisopnames. "Als het stormt kun je niet opstijgen", zei premier Alexander De Croo na afloop van een bijeenkomst van de zes regeringen in België. Over een week bekijkt het comité of er wel wat mogelijk is.

"Dit is een koude douche", erkende de premier. Er was aanvankelijk sprake van een grotere 'buitenbubbel' (zodat mensen met acht in plaats van vier in de buitenlucht mogen samenkomen), beperkt contactonderwijs voor studenten en een vervroegd einde van het reisverbod. Maar het Overlegcomité neemt "een time-out van een week. We moeten geen roekeloze en ondoordachte dingen doen die alles wat we hebben bereikt te grabbel gooien."

De Croo wees erop dat de coronacijfers na wekenlang op een 'plateau' te zijn geweest nu in het hele land weer toenemen. Vooral de besmettelijkere nieuwe varianten stemmen tot zorg, zei hij. Positief is wel dat in de woonzorgcentra waar gevaccineerd is er een duidelijke dalende tendens van alle coronacijfers is.
6 uur geleden

Britse leerkrachten en agenten boos om vaccinatievolgorde
In de volgende fase van het vaccineren tegen corona in het Verenigd Koninkrijk komen de vijftigplussers en kwetsbare groepen aan de beurt. Met beroepsrisico's hoeft minder rekening te worden gehouden, adviseren deskundigen de regering. Dat heeft meteen kwaad bloed gezet bij de politie en in het onderwijs. Agenten en leraren vinden dat zij voorrang moeten krijgen.

De politie noemt het advies een "verachtelijk verraad" van agenten. "Hun woede is voelbaar. Dit zal niet worden vergeten", twitterde een voorzitter van een nationale organisatie van agenten. Leraren reageerden ook teleurgesteld. Zij wijzen erop dat op 8 maart de scholen in Engeland heropenen en vrezen daardoor een groter risico op besmetting te lopen.

6 uur geleden
RIVM meldt 5.151 positieve coronatests, meer dan weekgemiddelde (4.547)
Bij het RIVM zijn het afgelopen etmaal 5.151 positieve coronatests geregistreerd. Dat zijn er opnieuw meer dan het gemiddelde in de afgelopen zeven dagen (4.547). Woensdag meldde het RIVM nog de grootste stijging van het aantal positieve tests in ruim een maand tijd. Binnen één etmaal registreerde het gezondheidsinstituut toen 5.048 besmettingen.

Het RIVM meldt tevens 65 coronagerelateerde sterfgevallen, waarmee het totale aantal coronadoden verder stijgt naar 15.439.
7 uur geleden
Viruswaarheid in cassatie in avondklokzaak
Actiegroep Viruswaarheid heeft laten weten in cassatie te gaan tegen het arrest van het gerechtshof. Het hof oordeelde in tegenstelling tot de rechtbank dat het kabinet bij de invoering van de avondklok wél gebruik mocht maken van een noodwet. Hiermee verloor Viruswaarheid het hoger beroep. De Hoge Raad zal niet inhoudelijk op de zaak ingaan, maar wel bekijken of er fouten zijn gemaakt bij de behandeling van de zaak.
8 uur geleden
Grapperhaus blij met uitspraak hof, avondklokboetes blijven staan
Demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) is blij dat het kabinet volgens de rechter goed heeft gehandeld bij het instellen van de avondklok. Die uitspraak betekent namelijk dat boetes die zijn uitgedeeld voor het negeren van de avondklok blijven staan. "Ik zou het heel erg hebben gevonden als ik tegen politie en boa's had moeten zeggen: 'Die boetes hebben jullie voor niets uitgereikt.'"

Sinds de invoering van de avondklok op 23 januari zijn ongeveer 39.000 boetes uitgedeeld. Het merendeel van de boetes (zo'n 30.000) moet nog door het OM worden beoordeeld.

Grapperhaus ging ook kort in op horecazaken die volgende week hun terrassen willen openen, terwijl hun zaken volgens de geldende coronamaatregelen gesloten moeten blijven. "Ga dat nou niet doen. Dan krijg je eerst een boete en vervolgens wordt je zaak gesloten. Dan ga je helemaal de verkeerde kant op." (Foto: ANP)
8 uur geleden
Ministers praten met burgemeesters over versoepeling maatregelen
Demissionaire ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Ferd Grapperhaus (Justitie) gaan maandag met de 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad praten over een versoepeling van de coronamaatregelen. De door de horeca vurig gewenste heropening van de terrassen komt aan de orde, net als de routekaart die het kabinet wil volgen voor het schrappen van maatregelen als de besmettingscijfers daar ruimte voor bieden. De ministers geven ook alvast een voorzet voor de nieuwe persconferentie over het coronabeleid die een week later plaatsheeft, aldus een woordvoerder van het beraad.

Het kabinet presenteerde begin deze maand een 'coronaroutekaart' waarop is te zien bij welke aantallen ziekenhuisopnames en besmettingen versoepelingen mogelijk zijn. Het Veiligheidsberaad was het op punten niet eens met die routekaart, vooral omdat er naar de mening van de burgemeesters tussen 'open' en 'dicht' tussenwegen mogelijk zijn. Zij hebben hun ideeën en hun mening over de handhaving ervan aan het kabinet doorgegeven.
10 uur geleden
Minister ziet écht geen ruimte voor heropening terrassen
Minister Bas van 't Wout van Economische Zaken heeft vrijdag herhaald dat er momenteel "echt geen ruimte is om meer te doen". Volgens hem blijft de "huidige rotsituatie" dan alleen maar langer voortduren. Van 't Wout wil op 8 maart opnieuw de situatie onder de loep nemen en hoopt dat de coronacijfers dan sterk verbeterd zijn. 

Daarmee reageert de bewindsman op aangekondigde acties vanuit 65 afdelingen binnen de Koninklijke Horeca Nederland (KHN). De ondernemers willen hun terrassen heropenen uit protest tegen het coronabeleid. Hun zaken moeten vooralsnog gesloten blijven. Diverse burgemeesters stelden zich solidair op met de ondernemers. Van 't Wout spreekt van een "onverstandige actie", hoewel hij de irritatie bij ondernemers wel begrijpt.

Van 't Wout rekent erop dat burgemeesters "gewoon de wet handhaven" en hoopt dat horecaondernemers afzien van hun actie. "Besef dat je de ellende voor jezelf en anderen verlengt. Dus doe het niet."
10 uur geleden
Vrijstelling avondklok gevraagd voor paddenoverzetters
De Dierenbescherming en GroenLinks in Den Haag willen dat paddenoverzetters ook tussen 21.00 en 4.30 uur buiten mogen zijn, omdat ze anders hun werk niet goed kunnen doen. De fractie van GroenLinks in Den Haag en de Dierenbescherming vrezen dat anders veel meer dieren worden platgereden.

Zodra het in de lente warmer wordt, komt de jaarlijkse paddentrek op gang en beginnen honderden padden, kikkers en salamanders aan hun tocht naar hun voortplantingsplaats. Om ervoor te zorgen dat ze veilig de weg kunnen oversteken, worden ze hierbij geholpen door vrijwilligers. Aangezien de amfibieën pas na zonsondergang in beweging komen, moeten de vrijwilligers veelal na 22.00 uur buiten zijn.

Medewerkers van de dierenambulance hebben een ontheffing, maar voor de vrijwilligers wordt vooralsnog geen uitzondering gemaakt. "Het zou jammer zijn als je dan als vrijwilliger al moet stoppen", zegt een woordvoerder van de Dierenbescherming.
11 uur geleden
Staat wint hoger beroep: avondklok was wél op juiste manier ingevoerd
Het kabinet mocht bij de invoering van de avondklok wél gebruikmaken van een noodwet, zo oordeelt het gerechtshof in Den Haag vrijdag. Het hof is het oneens met de rechtbank, die eerder bepaalde dat de avondklok per direct moest worden opgeheven.

Het gerechtshof heeft geoordeeld "dat er wel degelijk sprake is van buitengewone omstandigheden die het invoeren van de avondklok mogelijk maken". "De corona-pandemie is hiervoor voldoende aanleiding", aldus het hof. (Foto: ANP)
12 uur geleden
Helft Israëliërs heeft eerste coronaprik gehad
De helft van de Israëlische bevolking heeft in ieder geval de eerste dosis van het coronavaccin gekregen. Dat zijn ongeveer 4,65 miljoen mensen. Ruim een derde van de bevolking is al volledig ingeënt tegen COVID-19, meldt de minister van Volksgezondheid Yuli Edelstein.

Israël begon op 19 december met het inenten van de bevolking en wil de vaccinatiecampagne snel achter de rug hebben, zodat de coronamaatregelen kunnen worden opgeheven. Mensen die twee doses toegediend hebben gekregen, krijgen een groene pas waarmee ze kunnen aantonen dat ze ingeënt zijn. Zij mogen dan weer dingen doen die vanwege de coronamaatregelen verboden zijn. In Israël is het virus bij bijna 770.000 mensen vastgesteld, het geregistreerde dodental staat op 5.694.
14 uur geleden
Non-foodwinkels noteren sterkste verkoopdaling ooit
Winkeliers in de non-foodsector kregen in januari te maken met de sterkste neergang van hun verkopen die ooit is gemeten. Ze verkochten in de eerste volle maand waarin de harde lockdown van kracht was bijna 38 procent minder dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag.
15 uur geleden
'Biden pakt corona groots aan, maar Trump heeft aanpak opgestart'
Joe Biden is inmiddels ruim een maand de president van de Verenigde Staten. Afgelopen week stond het land stil bij het feit dat er inmiddels 500.000 Amerikanen zijn overleden aan COVID-19. Hoog tijd om te kijken naar de corona-aanpak van Biden versus die van zijn voorganger Donald Trump. Zijn de verschillen in aanpak groot? En vooral: waar zitten die verschillen in het beleid? We vragen het aan Amerikadeskundige Matthijs le Loux in de Dit wordt het nieuws-podcast. (Foto: ANP)
15 uur geleden
Coronateststraten voeren besmet afval vaak niet goed af
Commerciële coronatestlocaties voeren nog geregeld mogelijk met het coronavirus besmet afval af als bedrijfsafval. Ook bij GGD-locaties gaat dit weleens fout. Dat schrijft het AD en is bevestigd door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) na een nieuwe ronde van inspecties.

In december voerde de ILT ook dergelijke inspecties uit. Toen bleek dat 22 van de 39 gecontroleerde coronatestlocaties het afval niet goed verpakten en afvoerden. De beschermende kleding van de medewerkers en de gebruikte wattenstaafjes werden afgevoerd met het bedrijfsafval, terwijl dit in speciale vaten of speciale plastic zakken moet, liet de inspectie destijds weten.

Bij nieuwe inspecties bij tien eerder bezochte locaties bleek onlangs dat mogelijk besmettelijk afval niet meer op de verkeerde manier wordt afgevoerd, aldus de ILT. Ook hield de ILT 77 nieuwe inspecties - 32 bij GGD-locaties en 35 bij commerciële teststraten - en daaruit blijkt dat het nu weliswaar beter gaat, maar dat het nog geregeld fout gaat. Veertien van de commerciële testlocaties voerden het mogelijk besmette afval af als regulier bedrijfsafval. Ook bij vier van de GGD-testlocaties ging dit nog niet goed.

Een woordvoerder van de GGD-koepel laat aan het AD weten dat de GGD's het al een stuk beter doen dan bij inspecties in december. "Maar het gaat nog niet overal goed. We werken aan verdere verbetering. We gaan de richtlijnen nogmaals onder de aandacht brengen bij de regio's. Die hebben de verantwoordelijkheid om dit op te pakken."
16 uur geleden
EU positief over digitaal vaccinatiepaspoort, Nederland nog terughoudend
EU-lidstaten zijn optimistisch over de invoering van een digitaal vaccinatiepaspoort, zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel donderdag na afloop van een EU-top over de coronapandemie. Ook Nederland heeft er in principe geen bezwaar tegen, maar premier Mark Rutte vindt het nu nog te vroeg om een beslissing te nemen. (Lees hier verder)
20 uur geleden
Hotelbedden bleven in 2020 onbeslapen, maar Nederlanders kampeerden vaker
Het aantal toeristische overnachtingen in Nederland is vorig jaar met 30 procent afgenomen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdag op basis van voorlopige cijfers. Hoewel het eerste kwartaal voor de toeristische sector normaal verliep, nam het aantal overnachtingen in het tweede kwartaal sterk af. (Foto: ANP)
20 uur geleden
Koningin Elizabeth: 'Coronaprik is snel en pijnloos'
De Britse koningin Elizabeth, die vorige maand werd ingeënt tegen COVID-19, heeft de prik als erg snel en bovendien pijnloos ervaren. De 94-jarige monarch deelde haar ervaringen dinsdag in een videogesprek met gezondheidsfunctionarissen.

De koningin en haar 99-jarige echtgenoot prins Philip, die momenteel in het ziekenhuis wordt behandeld voor een niet-coronagerelateerde infectie, kregen hun inentingen toegediend door hun lijfarts in hun residentie Windsor Castle. Vanwege hun hoge leeftijd behoort het koninklijke koppel tot een groep die vroeg in de campagne ingeënt kon worden. (Foto: BrunoPress)
gisteren om 23:11
Aantal sterfgevallen was vorige week groter dan verwacht
Vorige week zijn naar schatting circa 3.600 mensen overleden, ruim 150 meer dan verwacht, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag op basis van voorlopige sterftecijfers. (Lees hier verder)
gisteren om 23:01
Schatting sterftecijfer door RIVM naar beneden bijgesteld
De schatting van het sterftecijfer als gevolg van COVID-19 is deze week door het RIVM naar beneden bijgesteld. Het instituut deed dit na vragen van NRC. Tot dinsdag was het percentage besmette personen dat overlijdt volgens de RIVM-website 1,3 procent. Inmiddels is dat bijgesteld naar tussen 1 en 1,3 procent. Een verschil van 0,3 procentpunt kan afhankelijk van het aantal infecties duizenden sterfgevallen schelen.

De krant attendeerde het RIVM erop dat het vermelde percentage van 1,3 procent afweek van de 1 procent die in de laatste maanden door Nederland werd gebruikt. Een RIVM-woordvoerder bevestigde het verschil maandag en liet het getal op de website bijstellen. Het getal toont nu de bandbreedte van meerdere onderzoeken. Zo kwam een studie uit op 1 procent en een andere op 1,3 procent. Dat laatste getal werd echter tot en met maandag aangehouden.
gisteren om 22:34
Website voor plannen coronatest voldoet volgens De Jonge weer aan eisen
De website waarop mensen een coronatest kunnen inplannen of de uitslag van de test kunnen inzien, voldoet weer aan de veiligheidseisen voor DigiD, schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) in een brief aan de Tweede Kamer.

Om een afspraak te plannen of een testuitslag in te zien, moet een gebruiker inloggen met DigiD. Daarvoor gelden beveiligingseisen. Aan een DigiD zijn privacygevoelige gegevens gekoppeld, zoals een BSN.

Coronatest.nl voldeed niet aan zes eisen. Volgens de GGD zijn er geen aanwijzingen dat kwaadwillenden hier misbruik van hebben gemaakt. Om welke problemen het ging, is niet bekendgemaakt. De NOS meldde dat drie problemen in de categorie 'hoog risico' vielen. Als de problemen zouden aanhouden, dan zou het niet meer mogelijk zijn om DigiD voor de site te gebruiken. Online tests plannen en resultaten inzien zou daarmee onmogelijk worden.
gisteren om 22:23
Britse virusvariant in bijna alle EU-landen opgedoken, Europese Commissie is bezorgd
De Britse variant van het coronavirus is in bijna alle EU-lidstaten aangetroffen, bleek donderdag tijdens een overleg van de Europese Commissie. De Zuid-Afrikaanse variant is opgedoken in veertien EU-landen en de Braziliaanse in zeven. "Er staat ons nog een grote uitdaging te wachten", waarschuwt voorzitter Ursula von der Leyen.
gisteren om 22:20
Avondklok op Curaçao versoepeld
De Curaçaose minister-president Eugene Rhuggenaath heeft donderdagmiddag (lokale tijd) bekendgemaakt dat de avondklok op het eiland vanaf vrijdag een uur later ingaat en voortaan alleen geldt tussen 0.00 en 4.30 uur. Horecagelegenheden met een vergunning kunnen daardoor tot 23.00 uur openblijven. De versoepeling is een gevolg van het aantal nieuwe besmettingen dat al enige tijd daalt. Ook is Curaçao woensdag begonnen met vaccineren.

Niet alle maatregelen kunnen echter van tafel. Zo mogen er voorlopig nog geen concerten of andere evenementen worden georganiseerd. Bij sportactiviteiten kunnen wel maximaal 250 mensen aanwezig zijn. Casino's mogen tot 23.00 uur geopend blijven, maar mogen geen alcohol schenken.
gisteren om 22:13
Het belangrijkste coronanieuws van donderdag 25 februari

Binnenland:
 • Het RIVM meldt donderdag 5.048 nieuwe positieve coronatests, dat zijn er meer dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen (4.487).
 • Op dit moment liggen 1.887 coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen, 4 meer dan woensdag.
 • Het Trimbos-instituut constateert op basis van een peiling onder bijna dertienhonderd volwassenen een toename van het aantal psychische klachten tijdens de coronacrisis.
 • De vier coronaproefevenementen van Fieldlab in de eerste twee weken van maart zijn volledig uitverkocht, meldt de website van de evenementen
 • Burgemeesters in het Veiligheidsberaad hebben in een verklaring sportscholen en horecagelegenheden gewaarschuwd, nadat de ondernemers acties hadden aangekondigd omdat hun zaken voorlopig gesloten moeten blijven.
 • Het Amsterdamse Vondelpark is donderdagmiddag tijdelijk afgesloten, omdat het er te druk was. Niemand mocht het park nog in, bezoekers mochten uiteraard wel naar buiten.

Buitenland:
 • AstraZeneca-topman Pascal Soriot zegt teleurgesteld te zijn dat de omvang van de levering van het coronavaccin van de farmaceut aan de Europese Unie tegenvalt. "Ik ben net zo teleurgesteld als jullie", zei de topman donderdag tegen het Europees Parlement.
 • Het Europese medicijnagentschap (EMA) maakt het makkelijker voor farmaceuten om aangepaste versies van hun coronavaccin op de markt te brengen.
 • Wereldwijd zijn sinds het begin van de coronapandemie meer dan 2,5 miljoen mensen overleden aan COVID-19, blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins University.
 • De Britse politie heeft bijna 70.000 boetes uitgedeeld voor overtredingen van coronaregels. Die gingen onder meer naar mensen die weigerden mondkapjes te dragen of illegale feesten organiseerden, meldt politieorganisatie NPCC.