Lees hier het laatste coronanieuws uit het binnen- en buitenland.
Het belangrijkste coronanieuws van zondag 7 maart

Binnenland:
 • Het afgelopen etmaal testten 4.567 mensen positief op het coronavirus, blijkt uit data van het RIVM. Dat ligt in lijn met het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen (4.507). Er werden dertig coronagerelateerde sterfgevallen gemeld.
 • Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen is zondag opnieuw afgenomen. Op het moment liggen 1.851 coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen, 12 minder dan zaterdag.
 • Kinderen zouden vanaf medio maart weer zwemlessen kunnen volgen. Dat gaat het kabinet waarschijnlijk maandag bekendmaken tijdens de persconferentie. Vanuit de sector werd al langere tijd opgeroepen de zwemlessen weer te hervatten.
 • Het negatieve reisadvies gaat waarschijnlijk nog tot in ieder geval 15 april gelden. Het kabinet hoopt maandag tijdens de persconferentie perspectief te kunnen geven over reizen in de meivakantie.
 • Bij een betoging tegen de coronamaatregelen in het Museumplein heeft de politie 28 aanhoudingen verricht. Zo'n zevenhonderd mensen verzamelden zich voor de demonstratie op het plein, maar hielden daarbij geen rekening met de geldende maatregelen.

Buitenland:
 • In Duitsland is dit weekeinde de 2,5 miljoenste coronabesmetting vastgesteld. Wel zijn de afgelopen 24 uur opnieuw minder nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd dan op de dag ervoor.
 • In Israël zijn zondag nieuwe versoepelingen doorgevoerd: cafés, restaurants en universiteiten mogen de deuren weer open voor mensen die kunnen bewijzen dat ze zijn gevaccineerd of genezen van het coronavirus.
 • Oostenrijk heeft het vaccineren met het vaccin van AstraZeneca opgeschort nadat een vrouw overleed en een ander ziek werd. De maatregel is uit voorzorg genomen: er is momenteel geen bewijs van een oorzakelijk verband met de vaccinatie.
 • Inwoners van Noorwegen moeten zich voorbereiden op mogelijk strengere maatregelen. Premier Erna Solberg liet zondag op televisie weten dat ze zich zorgen maakt over de recente opleving van het virus. Het is nog niet bekend om wat voor aanscherpingen het gaat.
een paar seconden geleden
Grammy's dit jaar grotendeels uitgereikt door personeel evenementenlocaties
Het grootste deel van de Grammy Awards wordt op 14 maart uitgereikt door personeel dat werkt in evenementenlocaties, meldt Variety zondag. "Evenementenlocaties zijn een onmisbaar onderdeel van de muziekgemeenschap", aldus Ben Winston, eindverantwoordelijk producent van de uitreikingsceremonie van de Amerikaanse muziekprijzen. "Daarom zal dit jaar het grootste deel van de prijzen uitgereikt worden door bijvoorbeeld barpersoneel en beveiligingsmensen." 

Vanwege de coronapandemie zijn veel evenementenlocaties in de Verenigde Staten gesloten. De uitreiking van de Grammy's werd vanwege de pandemie uitgesteld van eind januari naar 14 maart. Er is geen publiek bij aanwezig.
een paar seconden geleden
Noorwegen gaat strengere maatregelen invoeren
Premier Erna Solberg heeft zondag op tv gezegd dat Noorwegen rekening moet houden met verdergaande restricties om de coronacrisis de baas te worden. Ze toonde zich bezorgd over de recente opleving van het virus, ook al is het aantal besmettingsgevallen gering in vergelijking met de meeste andere Europese landen.

"Voor ons ligt nog een berg die we over moeten, waarschijnlijk met strengere nationale maatregelen voordat we kunnen overgaan tot versoepeling en vervolgens opheffing", aldus Solberg. Aan welke aanscherping van de regels haar regering precies denkt, vertelde ze nog niet. Niet-essentiële winkels zijn al dicht evenals een deel van de scholen en restaurants mogen alleen afhaalmaaltijden serveren.
12 minuten geleden
Zwemstichting blij met hervatten zwemlessen
De Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid (NSWZ) is blij met het waarschijnlijk aanstaande kabinetsbesluit om de zwemlessen vanaf medio maart weer te hervatten. Veel kinderen hebben maanden geen zwemles gehad vanwege de coronamaatregelen.

Bronnen bevestigden vandaag dat het kabinet morgen bekendmaakt dat de zwemlessen weer kunnen worden hervat. Shiva de Winter van de NSWZ vindt dat een goede stap. "Zwemlessen weer toestaan is geen versoepeling, zwemles is een noodzaak voor kinderen."

De NSWZ overlegt sinds twee weken met het Outbreak Management Team (OMT) om zwemlessen weer toe te staan. "We worden eindelijk serieus genomen", aldus De Winter. "Het is goed dat de zwemlessen eindelijk worden genoemd."

Volgens De Winter zijn de lessen van 300.000 kinderen stopgezet en wachten nog 200.000 kinderen tot ze kunnen beginnen. "Meerdere zwemscholen gaan ook extra lessen aanbieden. Vaak in de ochtend voor school, ook gaan de zwemlessen op sommige locaties in de zomer door." De zwemscholen hopen zo de achterstand in te lopen.
3 uur geleden
Protest tegen coronamaatregelen op Museumplein ontbonden, ME grijpt in
Een demonstratie tegen de coronamaatregelen op het Museumplein is zondagmiddag door de Amsterdamse driehoek ontbonden. Ook de ME is daarbij aanwezig, en heeft een linie gevormd om ervoor te zorgen dat de demonstranten het plein verlaten. Lees hier verder.
3 uur geleden
Zwemles kinderen vanaf medio maart, negatief reisadvies verlengd tot 15 april
Vanaf medio maart kunnen zwemlessen voor kinderen weer worden hervat, melden ingewijden aan persbureau ANP na berichtgeving van De Telegraaf. Het negatieve reisadvies, waarbij het wordt afgeraden om zonder noodzakelijke reden naar het buitenland te reizen, geldt nog tot in ieder geval 15 april. Lees hier verder.
3 uur geleden
Oostenrijk onderzoekt partij vaccins AstraZeneca na incident
De Oostenrijkse autoriteiten hebben uit voorzorg de inentingen met een partij coronavaccins van AstraZeneca opgeschort nadat een vrouw overleed en een ander ziek werd. Dat meldt het Oostenrijkse Federaal Bureau voor Veiligheid in de Gezondheidszorg (BASG), dat het incident onderzoekt, zondag.

Een 49-jarige vrouw overleed als gevolg van ernstige stollingsstoornissen en een 35-jarige vrouw ontwikkelde een longembolie maar is herstellende, aldus BASG. Een longembolie is een acute longaandoening die wordt veroorzaakt door een losgeraakt bloedpropje. "Momenteel is er geen bewijs van een oorzakelijk verband met de vaccinatie", liet BASG weten.
4 uur geleden
RIVM meldt 4.567 positieve coronatests, in lijn met weekgemiddelde (4.507)
Het RIVM meldt zondag 4.567 nieuwe positieve coronatests. Dat ligt in lijn met het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen (4.507). Lees hier verder.
5 uur geleden
Aantal coronapatiënten in ziekenhuis daalt weer iets
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is vandaag opnieuw kleiner dan een dag eerder. Het totale aantal opgenomen coronapatiënten bedraagt nu 1.851, dat zijn er 12 minder dan zaterdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Van hen liggen er 545 op de intensive care (ic), 3 meer dan zaterdag. Op reguliere ziekenhuisafdelingen liggen nu 1.306 coronapatiënten, 15 minder dan gisteren.

Het is de vijfde achtereenvolgende dag dat het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen daalt. Eind maart en begin april vorig jaar lagen ongeveer 1.400 coronapatiënten op de ic en circa 2.500 op een verpleegafdeling.
6 uur geleden
Hoogleraar vaccinologie: Rond de herfst alles weer redelijk normaal
Geen avondklok. Geen lockdown. Restaurants en winkels volledig open. Als het een beetje meezit, ziet de volgende winter er heel anders uit dan de afgelopen maanden, verwacht Anke Huckriede, hoogleraar vaccinologie aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

"Of we al terug gaan naar handen schudden en zoenen weet ik niet, maar tegen de herfst wordt het weer redelijk normaal, daar ben ik enigszins optimistisch over. Ik hoop dat we tegen die tijd wel van de restricties af zijn", aldus Huckriede. En dat is te danken aan de coronavaccins.
6 uur geleden
OMT-lid: Open terrassen alleen bij minder samenscholingen
Als het openstellen van terrassen zou leiden tot minder samenscholingen, zoals in het Amsterdamse Vondelpark, dan zou dat een goed idee zijn. Dat zegt viroloog van Amsterdam UMC en lid van het Outbreak Management Team (OMT), Menno de Jong, vandaag tegen NH Nieuws.

"Als de terrassen ook goed gereguleerd zijn qua afstand, dan zou ik er voorstander van zijn. Ik weet niet of die garantie er is. Ik weet niet of de mensen die feesten in het Vondelpark of demonstreren op het Museumplein zich überhaupt ergens iets van aantrekken", zegt hij.

De Jong benadrukt echter dat het huidige aantal coronabesmettingen weinig ruimte biedt voor versoepelingen. "De Engelse mutatie neemt langzaam de andere varianten over, dat is ook de reden van zorgen. Als je puur naar deze data kijkt, dan is er geen ruimte voor versoepelingen. Maar je kijkt ook naar de samenleving, wat scholieren bijvoorbeeld nodig hebben. Dan is er wel reden voor meer versoepelingen. Het is altijd een afweging tussen risico's", aldus het OMT-lid.

Bronnen rondom het Catshuisberaad meldden gisteren dat grotere versoepelingen pas aan het einde van deze maand mogelijk zijn. Ook de avondklok blijft hoogstwaarschijnlijk tot in ieder geval 30 maart in stand.
7 uur geleden
Politie beëindigt feestje in Noord-Hollands natuurgebied
De politie heeft gisteren een illegaal feest in een natuurgebied tussen het Noord-Hollandse Limmen en Akersloot beëindigd. Volgens de politie waren er zo'n veertig mensen bij elkaar. Toen agenten arriveerden, gingen de aanwezigen er via de weilanden vandoor.

De bezoekers lieten hun spullen en fietsen achter op de vlucht. De politie laat weten dat de fietsen opgehaald kunnen worden bij het politiebureau in Alkmaar.
14 uur geleden
Meer dan 2,5 miljoen coronabesmettingen in Duitsland
In Duitsland is dit weekeinde de 2,5 miljoenste coronabesmetting vastgesteld. Wel zijn de afgelopen 24 uur opnieuw minder nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd dan op de dag ervoor. Het Robert Koch-Insti­tut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, meldt zondag 8.103 nieuwe gevallen.

Zaterdag meldde het RKI nog 9.557 besmettingen, terwijl op vrijdag nog meer dan 10.500 nieuwe besmettingen werden geregistreerd. Het coronavirus is sinds het begin van de pandemie nu bij 2.500.182 inwoners van Duitsland vastgesteld.

Er overleden in het afgelopen etmaal in Duitsland nog eens 96 personen aan de gevolgen van een coronabesmetting. Dat waren er 204 minder dan een dag eerder. COVID-19 heeft tot dusver zeker aan 71.900 Duitsers het leven gekost.
17 uur geleden
Verdere versoepelingen in Israël: nu ook horeca en universiteiten open
Zondag mogen cafés, restaurants en universiteiten hun deuren weer openen in Israël, meldde het kabinet van premier Benjamin Netanyahu zaterdagavond. De versoepelingen gelden vooral voor mensen met een zogenoemd groen paspoort (een bewijs dat iemand genezen of gevaccineerd is). 

Volgens lokale media kunnen er ook weer evenementen worden gehouden, zij het op halve capaciteit met maximaal driehonderd personen. Tot 5 procent van de bezoekers hoeft geen groen paspoort te tonen, maar moet wel een negatieve coronatest kunnen overleggen.

Israël is wereldwijd al het verst gevorderd met zijn vaccinatieprogramma: van de ongeveer 9 miljoen inwoners hebben er al meer dan 4,9 miljoen een eerste dosis ontvangen. Zo'n 3,7 miljoen Israëli's zijn volledig gevaccineerd. Onder ultra-orthodoxe jongeren en de Arabische bevolking zijn relatief weinig mensen gevaccineerd.
18 uur geleden
Testresultaten van virusremmer Merck zijn 'veelbelovend'
Farmaciebedrijf Merck heeft zaterdag positieve testresultaten bekendgemaakt voor de virusremmer die het ontwikkelt met het Amerikaanse Ridgeback Bio. Het experimentele antivirale middel molnupiravir zorgt bij patiënten met COVID-19 na vijf dagen behandeling voor een duidelijke daling van de hoeveelheid virus in het bloed. Dat blijkt uit testen bij 202 COVID-19-patiënten. Het gaat om besmette personen die symptomen hadden, maar die niet in het ziekenhuis lagen. Onderzoekers spreken van "veelbelovende resultaten".
gisteren om 22:27
Het belangrijkste coronanieuws van zaterdag 6 maart. 

Binnenland: 
 • De avondklok wordt hoogstwaarschijnlijk verlengd tot 30 maart en ook grotere versoepelingen zijn mogelijk pas aan het einde van deze maand te verwachten. Bronnen melden dat naar aanleiding van het Catshuisberaad zaterdag, waar de meest betrokken ministers zich over de coronacrisis lieten bijpraten door deskundigen.
 • Het RIVM meldt zaterdag 5.378 nieuwe positieve coronatests. Dat zijn er flink meer dan gemiddeld in de afgelopen zeven dagen (4.526). Het totale aantal opgenomen patiënten met COVID-19 is nu 1.863, dat zijn er 48 minder dan vrijdag.
 • Bij zeker 68 patiënten van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis zijn complicaties ontstaan doordat zorg werd uitgesteld vanwege het coronavirus, zegt Edo Arnoldus, voorzitter van de medische staf, zaterdag in Trouw. Zeven patiënten kwamen door uitgestelde zorg om het leven.

Buitenland:
 • De Verenigde Staten hebben tot en met vrijdag iets meer dan 85 miljoen coronavaccindoses toegediend. Ruim 55,5 miljoen mensen hebben één of meer doses ontvangen, terwijl een kleine 29 miljoen Amerikanen al een tweede dosis hebben ontvangen.
 • De Europese Unie wil ook kunnen beschikken over in de Verenigde Staten geproduceerde vaccins van farmaceut AstraZeneca. De EU wil de Amerikaanse regering vragen om de export van miljoenen doses goed te keuren, schrijft de Britse zakenkrant Financial Times op basis van Brusselse bronnen.
 • De Amerikaanse Senaat heeft zaterdag ingestemd met een steunpakket van 1.900 miljard dollar (ongeveer 1.594 miljard euro), dat president Joe Biden heeft voorgesteld.