Blijf hier op de hoogte van het laatste nieuws omtrent het coronavirus in binnen- en buitenland.
Het belangrijkste coronanieuws van vrijdag 15 januari:

Binnenland:
 • Het kabinet is afgetreden. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) heeft er vertrouwen in dat het demissionaire kabinet genoeg gezag zal hebben in het parlement om door te gaan met de aanpak van de coronacrisis.
 • Alle GGD-priklocaties zijn nu open. Eerder werd al gevaccineerd in Veghel, Houten, Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Assen. De overige negentien vaccinatielocaties zijn vrijdag van start gegaan.
 • Meer dan 95.000 zorgmedewerkers zijn ingeënt tegen COVID-19.
 • Het RIVM meldt 6.093 nieuwe positieve coronatests. Dat zijn er iets minder dan gemiddeld in de afgelopen zeven dagen (6.166).
 • RIVM-onderzoek: vertrouwen in aanpak corona daalt. Was in november nog 58 procent van de Nederlanders (zeer) positief over de aanpak van de overheid, rond de jaarwisseling was dat nog maar 45 procent.
 • Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) verwacht dat de dalende trend ten aanzien van ziekenhuisopnames vanwege het coronavirus doorzet, maar trager zal gaan dan eerder voorspeld.

Buitenland:
 • Sinds het begin van de corona-uitbraak zijn in Duitsland twee miljoen besmettingen vastgesteld. Het dodental ligt op bijna 45.000.
 • Het internationale team van gezondheidsorganisatie WHO dat in de Chinese stad Wuhan de herkomst van het coronavirus onderzoekt, is vrijdag vanuit quarantaine alvast aan de slag gegaan.
 • Spanje meldt 40.197 nieuwe vastgestelde besmettingen met het coronavirus. Dat is een nieuw dagrecord voor het land.
 • Het Verenigd Koninkrijk verscherpt de maatregelen aan de grens om te voorkomen dat mutaties van het coronavirus het land bereiken. Vanaf maandag moeten alle reizigers uit het buitenland na aankomst verplicht in quarantaine.
 • Catalonië verplaatst de verkiezingen die vervroegd op 14 februari zouden worden gehouden, naar 30 mei.
een paar seconden geleden
Britse mutatie ook vastgesteld in zorginstelling Ermelo
Drie cliënten en twee medewerkers van zorginstelling 's Heeren Loo in Ermelo zijn besmet met de Britse variant van het coronavirus. Het gaat om een zorginstelling waar mensen met een verstandelijke beperking wonen. In totaal wonen daar bijna achthonderd mensen.

De drie cliënten wonen samen met nog eens drie anderen, die mogelijk ook besmet zijn geraakt. De GGD doet onderzoek. Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak van de besmetting is.

Volgens de woordvoerder van de zorginstelling zijn de bewoners van het huis niet in contact geweest met andere bewoners van het zorgpark. Het park is voorlopig dicht voor bezoek. De zieke bewoners zijn opgenomen in een speciale corona-unit.
een paar seconden geleden
Ruim 55.000 mensen gevaccineerd op GGD-locaties
Meer dan 55.000 mensen zijn gevaccineerd op een van de GGD-priklocaties in het land, meldt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Inmiddels zijn ook alle 25 priklocaties geopend. Deze zijn voor zorgmedewerkers van onder meer verpleeghuizen. Daarnaast hebben in totaal 40.000 zorgmedewerkers in de acute zorg een prik gehad. (Foto: ANP)
een paar seconden geleden
Drukte uitvaartcentra tijdens tweede golf over het land verspreid
Uitvaartcentra kampen in januari met veel drukte en zien dat die drukte bovendien meer landelijk verspreid is dan tijdens de eerste coronagolf. Begrafenisonderneming DELA heeft sinds half december al vijftien koelcontainers moeten plaatsen op locaties waar geen ruimte meer was om lichamen te koelen.

Een woordvoerder zegt dat de drukte nu niet alleen geldt voor locaties in het zuiden van het land. "Het is nu bijna overal drukker en daarmee anders dan tijdens de eerste coronagolf." Ook uitvaartondernemingen Monuta en Yarden, met locaties in het hele land, draaien overuren. "We zien een hoge sterfte en zitten behoorlijk vol", zegt een woordvoerder van Monuta. Het bedrijf zegt nog geen extra koelcontainers te hebben geplaatst, net als Yarden.

"Voorlopig is onze koelcapaciteit voldoende", geeft een woordvoerder van Yarden aan. "Maar we zijn alert op de Britse variant van het coronavirus. Daarvoor staan we in overleg met DELA en Monuta."

Locatiemanager Charles Meiling van DELA legt uit dat het in januari altijd drukker is in de uitvaartbranche. Dat komt doordat in de wintermaanden en griepseizoenen meer mensen overlijden. "In de maand januari wordt normaal gesproken 100 procent van de koelruimte gebruikt. Door het bijplaatsen van een koelunit is er extra ruimte, die ook hard nodig is nu er meer mensen overlijden door de coronapandemie."
een paar seconden geleden
Catalonië stelt verkiezingen uit tot eind mei
Catalonië verplaatst de verkiezingen die vervroegd op 14 februari zouden worden gehouden, naar 30 mei. Leiders van de regerende separatistische partijen in de Spaanse regio voeren de coronacrisis aan als reden voor het uitstel. De verkiezingen werden vorig najaar aangekondigd na de veroordeling van Quim Torra, de separatistische regeringsleider van Catalonië. Het Spaanse hooggerechtshof zette hem wegens ongehoorzaamheid uit zijn ambt.
een paar seconden geleden
Zweeds koningspaar wacht op zijn beurt en krijgt coronavaccin
Koning Carl Gustaf (74) en koningin Silvia (77) van Zweden hebben vrijdag het coronavaccin ontvangen. Eerder deze week meldde het Zweedse hof dat Carl Gustaf en Silvia op hun beurt moesten wachten. Lees hier meer.
een paar seconden geleden
Tony Junior ziet zijn tournee door Taiwan als essentiële reis
De Nederlandse dj Tony Junior ziet zijn huidige tournee door Taiwan als essentiële reis, zegt hij vrijdag in AD. Hij verruilde Nederland half december vijf weken lang voor Taiwan. Lees hier verder.
een paar seconden geleden
VK verplicht quarantaine voor reizigers uit buitenland
Het Verenigd Koninkrijk verscherpt de maatregelen aan de grens om te voorkomen dat mutaties van het coronavirus het land bereiken. Vanaf maandag moeten alle reizigers uit het buitenland na aankomst verplicht in quarantaine. Om 4.00 uur lokale tijd vervalt de uitzondering voor reizigers uit bepaalde landen.

Premier Boris Johnson heeft ook bekendgemaakt dat er meer controle komt op de quarantaineplicht van tien dagen, of vijf dagen na een negatieve test. Het is niet de tijd om de inspanningen tegen het coronavirus ook maar iets te verminderen, aldus de regeringsleider.

Een einde van de coronabeperkingen komt pas in zicht als de kwetsbaarste groepen zijn gevaccineerd, meldt Johnson. Pas daarna kan worden overwogen welke stappen moeten worden gezet om de lockdown op te heffen.
een paar seconden geleden
Spanje meldt meer dan 40.000 nieuwe besmettingen
De Spaanse autoriteiten melden vandaag 40.197 nieuwe vastgestelde besmettingen met het coronavirus. Dat is een nieuw dagrecord voor het land. Daarmee stijgt het totale aantal bevestigde gevallen naar 2.252.164. Het dodental is met 235 gestegen naar 53.314.
een paar seconden geleden
Aanpak coronacrisis kan ondanks aftreden kabinet doorgaan
Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) heeft er vertrouwen in dat het demissionaire kabinet genoeg gezag zal hebben in het parlement om door te gaan met de aanpak van de coronacrisis. Dat zei hij vrijdag, nadat de val van het kabinet bekend was geworden.

Volgens De Jonge is het mogelijk om verantwoordelijkheid te nemen voor de toeslagenaffaire door formeel af te treden en om de coronacrisis onder controle te houden. 

"De besmettingscijfers zijn dalend, maar we weten dat we inmiddels de Britse variant op Nederlandse bodem hebben en dat die de overhand aan het nemen is. Daarom moeten we ons zorgen maken. Wat we moeten doen, is alles wat in ons vermogen ligt om het aantal besmettingen te verlagen", laat De Jonge weten.
een paar seconden geleden
LCPS ziet nog daling ziekenhuisopnames, maar verwacht afvlakking
Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) verwacht dat de dalende trend ten aanzien van ziekenhuisopnames vanwege het coronavirus doorzet, maar trager zal gaan dan eerder voorspeld. Daarnaast is nog onduidelijk wat het effect van de Britse variant van het coronavirus is op het aantal COVID-19-besmettingen en de ic- en kliniekbezetting in Nederland. "Vanwege een stijging van het aantal nieuwe opnames de afgelopen dagen, hebben wij onze prognoses bijgesteld", vervolgt het LCPS. Lees hier meer. (Foto: ANP)
een paar seconden geleden
Vlucht afgebroken vanwege Nederlander die mondkapje weigerde
Een piloot in Duitsland heeft de start van een vlucht afgebroken omdat een Nederlander aan boord weigerde een mondkapje te dragen. De gezagvoerder maakte rechtsomkeert naar een plek op de luchthaven van München, waar vier agenten de Nederlandse passagier uit het vliegtuig haalden. Tegen de weigeraar is een aanklacht ingediend, melden Duitse media. De vlucht naar Zuid-Afrika kon met vertraging alsnog doorgaan.
een paar seconden geleden
RIVM meldt 6.093 positieve tests, wederom minder dan gemiddeld (6.166)
Het RIVM meldt donderdag 6.093 nieuwe positieve coronatests. Dat zijn er iets minder dan gemiddeld in de zeven afgelopen dagen (6.166). NU.nl kijkt naar het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen, omdat dit een beter beeld geeft dan de fluctuerende dagcijfers. Dit gemiddelde daalt al enkele weken.
een paar seconden geleden
Duits crematorium 24 uur per dag bezig met cremeren coronadoden
Een crematorium in het Duitse stadje Meissen in Bundesland Saksen heeft het moeilijk om het coronadodental bij te houden. Jörg Schaldach, de directeur van het plaatselijk crematorium zegt dat vanaf november alles op alles moest worden gezet om de besmettelijke coronadoden op tijd te cremeren. Schaldach zegt tegen persbureau Reuters dat er tweemaal zoveel doden zijn als voor de uitbraak. In plaats van de gebruikelijke tweedaagse crematiediensten is er sprake van een aanhoudende dienst, waarbij medewerkers het aanhoudend druk hebben.

De oorzaak van de drukte in de crematoria in Saksen is tweeledig. Aan de ene kant is de deelstaat erg hard getroffen door de tweede besmettingsgolf en aan de andere kant is het aantal mensen elders uit het land die zich laten cremeren in Saksen erg groot.
één uur geleden
'66 coronaboetes uitgedeeld bij opnames clip Famke Louise'
De 66 boetes die donderdagavond in het Noord-Hollandse Lijnden werden uitgedeeld wegens het overtreden van de coronaregels, zouden bestemd zijn voor mensen die daar aanwezig waren voor opnames van een clip van Famke Louise en Blacka. Dat meldt AD op basis van Instagram-verhalen van de twee artiesten.

Volgens de handhavers overtraden de aanwezigen de coronaregels en kregen zij hiervoor een bekeuring. De Koninklijke Marechaussee ondersteunde de politie.
één uur geleden
Is het erg als het kabinet midden in de coronacrisis valt?
De kans is groot dat het kabinet-Rutte III vrijdag valt, terwijl we midden in de coronacrisis zitten. Is dat erg? En hoeveel slagkracht heeft een demissionair kabinet nog bij de aanpak van de crisis? Lees hier meer. (Foto: ANP)
één uur geleden
Matthijs Gaat Door gaat weer niet door 
Matthijs Gaat Door gaat zaterdag weer niet door omdat presentator Matthijs van Nieuwkerk nog steeds last heeft van milde coronaklachten, zo laat een woordvoerder van BNNVARA weten.

Van Nieuwkerk blijft vanwege zijn besmetting met het coronavirus nog in thuisquarantaine. Ook vorige week kon zijn nieuwe programma, dat op 31 december in première ging, niet doorgaan.

In plaats van Matthijs Gaat Door wordt zaterdag een nieuwe aflevering van het AVROTROS-programma Ik Vertrek uitgezonden.
2 uur geleden
In China begint het WHO-team vanuit quarantaine al met onderzoek 
Het internationale team van gezondheidsorganisatie WHO dat in de Chinese stad Wuhan de herkomst van het coronavirus onderzoekt, gaat vrijdag vanuit quarantaine alvast aan de slag. "Het werk begint vandaag, op dag één", schrijft onderzoeker Peter Daszak vrijdag op Twitter. Hij meldt dat de leden van het team, onder wie de Nederlandse viroloog Marion Koopmans, alvast digitaal zullen vergaderen met hun Chinese collega's.

Alhoewel het onderzoeksprogramma nog niet geheel vaststaat, laat de Australische viroloog Dominic Dwyer weten dat er bezoeken gebracht zullen worden aan onderzoeksinstellingen, ziekenhuizen en de markt in Wuhan die eind 2019 gelinkt is aan de eerste coronabesmettingen.

De bezoeken kunnen voorlopig nog niet plaatsvinden. Dwyer zegt dat de teamleden tijdens de verplichte quarantaine van twee weken in hun kamers moeten blijven. (Foto: ANP)
2 uur geleden
Ministerie doneert vijf miljoen mondkapjes aan Armoedefonds
Stichting Armoedefonds heeft van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vijf miljoen wegwerpmondkapjes gekregen. Volgens de hulporganisatie heeft het ministerie de mondkapjes gedoneerd vanwege "de zichtbare nood aan beschermingsmiddelen bij mensen in armoede".

Het kunnen aanschaffen van mondkapjes is voor minima niet vanzelfsprekend, zegt een woordvoerder van het Armoedefonds.
2 uur geleden
België scherpt regels reizigers uit VK en elders buiten EU aan
België scherpt de regels aan voor reizigers die uit het Verenigd Koninkrijk of uit andere landen buiten de Europese Unie komen. Ook wie minder dan 48 uur op Britse bodem of elders buiten de EU verbleven heeft, moet een reisformulier invullen waaruit naar voren komt of de persoon in quarantaine moet. Niet-Belgen moeten bij aankomst bovendien een recente negatieve coronatestuitslag kunnen tonen.

Deze regels golden al voor mensen die aankomen met de boot of het vliegtuig. Ze worden nu ook van kracht voor reizigers met de trein en de bus die uit een zogeheten rode zone komen, laat minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden weten.
3 uur geleden
'Nog elke dag 35.000 reizigers op Schiphol'
Ondanks het negatieve reisadvies maken elke dag gemiddeld nog 35.000 mensen gebruik van luchthaven Schiphol. Dat blijkt uit cijfers die BNR Nieuwsradio heeft opgevraagd bij Schiphol en claimorganisatie EUclaim.

Uit cijfers van EUclaim blijkt dat tussen 1 en 13 januari ongeveer 6.350 passagiersvluchten van en naar Schiphol vlogen, aldus BNR. Volgens Schiphol is dat aantal goed voor gemiddeld 35.000 reizigers per dag en heeft een derde van hen Schiphol als start- of eindpunt van hun reis. De rest van de reizigers stapt alleen over op de luchthaven.

NU.nl meldde eerder deze week al dat dagelijks gemiddeld 460 reizigers vanuit verschillende luchthavens in het Verenigd Koninkrijk naar Nederland reizen. In de Tweede Kamer gaan stemmen op om vluchten vanuit het VK aan te pakken vanwege de Britse coronamutatie. Het kabinet is op dit moment geen voorstander van een vliegverbod.
4 uur geleden
Brabantse GGD doet onderzoek naar corona en Q-koorts
Onderzoek moet uitwijzen of mensen die eerder Q-koorts hebben gehad een grotere kans hebben op het krijgen van COVID-19. Ook wordt gekeken of een infectie met COVID-19 ernstiger verloopt bij mensen die ook Q-koorts hebben gehad. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het RIVM, de GGD Hart voor Brabant, het Nivel en het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Bij de uitbraak van COVID-19 werden in het voorjaar van 2020 enkele regio's in Noord-Brabant zwaar getroffen. In deze regio's kwam van 2007 tot en met 2009 ook vaak Q-koorts voor, meldt het RIVM. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis en het RIVM deden van 2011 tot en met 2013 onderzoek onder mensen die in de periode van 2007 tot en met 2009 een acute Q-koortsinfectie hadden.

De deelnemers die destijds toestemming gaven benaderd te worden voor vervolgonderzoek ontvangen in januari een oproep van het RIVM om een vragenlijst in te vullen. Mensen kunnen zich dus niet zelf opgeven. De deelnemers wordt onder meer gevraagd of ze het afgelopen jaar gezondheidsklachten hebben gehad die (mogelijk) te maken hebben met COVID-19. Als dat zo is, wordt gevraagd of ze getest zijn, hun huisarts hebben bezocht en/of ze in het ziekenhuis zijn opgenomen.
5 uur geleden
RIVM-onderzoek: Vertrouwen in aanpak corona daalt
Het vertrouwen van Nederlanders in het coronabeleid van de Nederlandse overheid daalt. Was in november nog 58 procent van de Nederlanders (zeer) positief over de aanpak van de overheid, rond de jaarwisseling was dat nog maar 45 procent. Dit meldt het RIVM op basis van onderzoek onder ruim 51.000 Nederlanders.

Ook als mensen Nederland vergelijken met andere landen is de afname fors: waar ons land het in november (veel) beter doet in vergelijking met andere landen volgens 43 procent van de Nederlanders, was rond de jaarwisseling nog maar 21 procent deze mening toegedaan. Daarnaast hebben de deelnemers vergeleken met de vorige meting minder het idee dat de overheid verschillende maatschappelijke belangen goed afweegt (van 63 procent naar 55 procent) en haar besluiten goed toelicht (van 63 procent naar 56 procent).
5 uur geleden
Rode Kruis gaat GGD verder ondersteunen bij vaccinatieprogramma
Het Rode Kruis gaat in nog tien regio's ondersteuning bieden aan de GGD's bij hun vaccinatieprogramma's. Vanaf vrijdag zet het Rode Kruis EHBO'ers in in de regio's Flevoland, Brabant-Zuidoost, Groningen, Noord- en Oost-Gelderland, Gelderland-Zuid, IJsselland en Zaanstreek-Waterland. Zij observeren mensen een kwartier na de vaccinatie en verlenen zo nodig EHBO.

Daarnaast levert het Rode Kruis in Zuid-Holland-Zuid ook een arts aan de vaccinatielocatie in Dordrecht. Deze arts is verantwoordelijk voor gezondheidschecks, houdt toezicht op de prikkers en ondersteunt waar nodig de EHBO'ers. Hosts van het Rode Kruis ondersteunen ook in de regio Midden- en West-Brabant en Twente. Zij verwelkomen mensen die worden gevaccineerd en wijzen hen de juiste weg.
6 uur geleden
Duitsland telt meer dan twee miljoen coronabesmettingen
Sinds het begin van de corona-uitbraak zijn in Duitsland twee miljoen besmettingen vastgesteld. Dat meldt het Robert Koch-Insti­tut (RKI), het Duitse equivalent van het RIVM.

In de laatste 24 uur zijn 22.368 positieve tests en 1.113 coronagerelateerde sterfgevallen geregistreerd. Het totale aantal besmettingen in Duitsland is daarmee op 2.000.958 uitgekomen. Duitsland telt 44.994 overleden coronapatiënten. 

Ondanks strenge maatregelen wil de trend nog niet keren in Duitsland en komen er dagelijks veel nieuwe infecties bij. Bondskanselier Angela Merkel overweegt volgens Duitse media de teugels nog strakker aan te trekken en nieuwe coronaregels in te voeren. Mogelijk wordt daarover volgende week meer bekend.
7 uur geleden
CNV: Kwart thuiswerkers wordt toch gevraagd naar kantoor te komen
Bij meer dan een kwart (27 procent) van de mensen die thuis kunnen werken, vraagt de werkgever aan de werknemers om toch naar kantoor te komen. 43 procent gaat sowieso nog steeds (gedeeltelijk) naar kantoor. Dat blijkt volgens de CNV uit onderzoek onder ruim twaalfhonderd thuiswerkende leden.

"Terwijl we met man en macht het virus proberen te bestrijden en de Britse coronavariant als een dreiging op ons afkomt, gaat een groot deel van de thuiswerkers nog steeds vaak naar kantoor", aldus CNV-voorzitter Piet Fortuin.

Bij bijna de helft van de ondervraagden valt het thuiswerken in deze donkere januarimaand zwaarder dan in de lente en zomer. Ongeveer 45 procent heeft geen goede werkplek thuis en bijna 40 procent heeft fysieke klachten (schouder, nek, arm) sinds het thuiswerken. Meer dan de helft (54 procent) krijgt extra gemaakte thuiswerkkosten niet vergoed.
7 uur geleden
Ook in rest van Nederland wordt verpleeghuispersoneel gevaccineerd
Verpleeghuismedewerkers worden al gevaccineerd in Veghel, Houten, Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Assen, maar vanaf vrijdag kan dat ook in de rest van het land. Dan gaan de overige negentien vaccinatielocaties van start.

In de komende weken moeten zeker 200.000 zorgmedewerkers uit de verpleeghuizen worden ingeënt. De animo is zo groot dat alle beschikbare tijden voor prikafspraken binnen een paar dagen waren volgeboekt. Voorlopig is er niet genoeg vaccin beschikbaar om nieuwe afspraken te maken. Ongeveer 65.000 verplegenden moeten enkele weken wachten.
8 uur geleden
Experts: Stel tweede prik uit om meer mensen te vaccineren
Enkele Nederlandse coronaexperts zien iets in het idee om de tweede vaccinatie voor ouderen en kwetsbaren tijdelijk uit te stellen. Hierdoor kunnen meer mensen een eerste prik ontvangen, meldt het AD vrijdag op basis van een inventarisatie.

Door nu alle beschikbare coronavaccins te gebruiken in plaats van de helft te bewaren voor een tweede prik, kunnen meer mensen deels worden beschermd. Zes van de twaalf experts die door de krant geraadpleegd zijn zien wel iets in die gedachte.

Een deel van hen ziet het enkel als een laatste optie, vanwege de nadelen die eraan kleven. Het risico op mutaties groeit. Een aantal experts ziet het niet zitten om van het geldende protocol af te wijken. De Gezondheidsraad en het Outbreak Management Team (OMT) komen volgende week met een advies hierover.
9 uur geleden
Politie: Fors minder woninginbraken in 2020 door coronavirus
Het aantal aangiftes van woninginbraak is in 2020 fors afgenomen. Sybren van der Velden, projectleider woninginbraken bij de nationale politie, spreekt in De Telegraaf van een "corona-effect".

Uit de inbraakcijfers van de nationale politie, die in handen zijn van de krant, blijkt dat in 2020 39.477 inbraken werden gepleegd, tegenover 64.335 in 2015. Het gaat om bijna een halvering in vijf jaar tijd. Van 30.531 inbraken in 2020 werd aangifte gedaan, een kwart minder dan in 2019.
11 uur geleden
China meldt opnieuw stijging in nieuwe coronabesmettingen
De Chinese regering heeft in het afgelopen etmaal 144 nieuwe positieve coronatests geregistreerd, melden de gezondheidsautoriteiten vrijdag. Dat is iets meer dan een dag eerder (138). Het is het grootste officiële dagaantal sinds maart. Negentig van de nieuwe infecties zijn ontdekt in de provincie Hebei, grenzend aan hoofdstad Peking.

Donderdag meldde het land het eerste coronagerelateerde overlijden in ruim acht maanden. Zeker twintig miljoen mensen in het noorden van China zijn sinds de laatste oplevingen van het virus weer onderworpen aan een strenge lockdown.

China telt volgens zijn eigen gegevens 87.988 besmettingen, 4.635 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Andere landen, waaronder de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, gaan er echter vanuit dat het dodental vele malen groter is.
gisteren om 22:34
66 mensen bekeurd voor overtreden coronaregels bij filmopnames in Lijnden
De politie heeft donderdagavond 66 boetes uitgedeeld voor het overtreden van de coronaregels in het Noord-Hollandse Lijnden. In een loods op de Raasdorperweg werden op dat moment filmopnames gemaakt.
gisteren om 22:32
Suriname ontvangt eerste vaccins deze maand
Suriname heeft zich verzekerd van een eerste partij van het Pfizer-vaccin, die naar verwachting eind januari aankomt, zei gezondheidsminister Amar Ramadhin donderdagavond. 

Suriname krijgt het vaccin via het zogeheten Covax-programma, een internationaal initiatief dat vaccins voor een redelijke prijs beschikbaar maakt voor armere landen. Door op tijd een aanbetaling te doen en een vaccinatieplan klaar te hebben, heeft Suriname de levering kunnen veiligstellen. De eerste zending bevat volgens de minister net genoeg doses voor de inenting van zorgmedewerkers die dagelijks contact met coronapatiënten hebben.

De minister sluit niet uit dat hij zichzelf ook vast laat vaccineren. Hij hoopt daarmee de bewustwording over het belang van vaccineren te vergroten en de weerstand ertegen te verminderen.

De rest van de Surinaamse bevolking zou later in het jaar gevaccineerd moeten worden. Daarvoor wordt nog geld bijeengebracht. Ramadhin wil voorkomen dat inwoners zelf moeten meebetalen aan het vaccin. "We kijken nu hoe we via de particuliere sector en nationale en internationale netwerken aan meer geld kunnen komen. We praten hier bijvoorbeeld ook over met de internationale mijnbouwbedrijven."
gisteren om 22:15
Het belangrijkste coronanieuws van donderdag 14 januari.

Binnenland:
 • Het RIVM meldde donderdag 6.575 nieuwe positieve coronatests. Dat zijn er opnieuw minder dan gemiddeld in de zeven voorgaande dagen (6.940). Voor de zesde dag op rij is het gemelde aantal kleiner dan het gemiddelde.
 • Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) verwacht dat de komende weken steeds minder coronapatiënten in ziekenhuizen worden behandeld, maar dat de daling minder sterk wordt. Het aantal COVID-19-patiënten in de ziekenhuizen daalde in de afgelopen 24 uur met 12 naar 2.502.
 • Het nieuws dat uit één flacon met het coronavaccin van Pfizer/BioNTech zes in plaats van vijf vaccindoses gehaald kunnen worden, zorgt ervoor dat Nederland voorlopig meer Pfizer-vaccins blijft ontvangen dan verwacht (en dus meer mensen kan inenten). Op korte termijn verwacht farmaceut Pfizer echter de leveringen aan te passen, vertelde een woordvoerder vandaag in gesprek met NU.nl.
 • De vaccinatie van ziekenhuispersoneel in de acute zorg is bijna afgerond. Volgens een woordvoerder wordt vrijdag "het laatste plukje medewerkers" ingeënt.
 • Bij Bijwerkingencentrum Lareb zijn in een week tijd zo'n honderd meldingen over het coronavaccin van Pfizer/BioNTech binnengekomen, meldde het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
 • De Britse variant van het coronavirus is vastgesteld in een woon-zorgcentrum in het Friese dorp Surhuisterveen. In ieder geval twee bewoners zijn besmet met deze variant van het virus. De GGD gaat ervan uit dat 21 anderen de mutatie van het virus ook hebben opgelopen.

Buitenland:
 • De avondklok in Frankrijk wordt verder aangescherpt, meldde premier Jean Castex. Vanaf zaterdag is het niet langer toegestaan om in de avond of nacht naar buiten te gaan, terwijl dat in een groot deel van het land nu nog deels mogelijk is.
 • Reizigers uit een reeks Zuid-Amerikaanse landen en Portugal mogen vanaf vrijdag het Verenigd Koninkrijk niet meer in vanwege een coronavirusvariant die in Brazilië heerst. Deze mutatie is mogelijk besmettelijker dan andere varianten.
 • Een internationaal team van experts van gezondheidsorganisatie WHO, onder wie de Nederlandse viroloog Marion Koopmans, is donderdag aangekomen in de Chinese stad Wuhan. De onderzoekers gaan de komende weken proberen de herkomst van het coronavirus te achterhalen.
 • Suriname heeft zich verzekerd van een eerste partij coronavaccins, die naar verwachting eind januari aankomt, zei gezondheidsminister Amar Ramadhin op de radio. Het gaat om het Pfizer-vaccin. Het land ontving gisteren nog voor 600.000 dollar (bijna 500.000 euro) aan medische apparatuur van de Verenigde Staten.
 • De Duitse autoriteiten melden dat 1 procent van de Duitse bevolking is ingeënt tegen COVID-19. Zo'n 824.000 personen kregen een eerste prik. Het land meldde vandaag een recordaantal coronagerelateerde sterfgevallen (1.244).
 • De eerste (vroege) onderzoeksresultaten van het vaccin van Johnson & Johnson lijken positief. De Amerikaanse farmaceut verwacht dat zijn coronavaccin in maart beschikbaar zal zijn.