Blijf hier op de hoogte van het laatste coronanieuws in binnen- en buitenland.
Het belangrijkste coronanieuws van vandaag, vrijdag 4 december.

Binnenland
 • Meerdere leden van het OMT zijn in de afgelopen tijd bedreigd, blijkt uit gesprekken die NU.nl voerde met OMT-leden. Hun huizen werden bezocht en er werden brieven met intimiderende teksten bezorgd. 
 • Rutte vindt het "verschrikkelijk" dat deze OMT-leden overwegen hun tv-optredens te schrappen. "Dit zijn mensen die de beste van hun vak zijn, hun werk naar eer en geweten doen en te maken krijgen met dit soort idioten."
 • Coronasneltesten werken goed genoeg om een besmetting op te sporen bij mensen zonder klachten. Dat blijkt uit een onderzoek door het UMC Utrecht onder honderden profvoetballers.
 • De Friese busmaatschappij Boostbussen organiseert voorlopig geen feesten meer in hun bussen. De busmaatschappij kwam gisteren in opspraak toen bleek dat leden van de Groningse studentenvereniging Vindicat zich tijdens een rit in een feestbus niet aan de coronamaatregelen hield.
 • Het kabinet verwacht dat Nederland in januari de beschikking heeft over een miljoen doses van het Pfizer-vaccin. Aangezien het vaccin twee keer moet worden toegediend en er om praktische redenen altijd wat voorraad onbruikbaar is, kunnen 450.000 mensen gevaccineerd worden. 
 • Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is met 30 toegenomen tot 1.625. Van hen liggen er 473 op de intensive care. 
 • Het RIVM heeft vrijdag 5.935 nieuwe positieve coronatests geregistreerd. Dat zijn er fors meer dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen (5.017). Verder werden 58 coronagerelateerde sterfgevallen gemeld.
 • De Nederlandse handbalsters speelden vandaag toch niet hun eerste groepswedstrijd op het EK in Denemarken. Vanwege een positieve coronatest bij tegenstander Servië is het duel naar zaterdag verplaatst.

Buitenland
- Het Verenigd Koninkrijk vaccineert dinsdag de eerste mensen tegen COVID-19. Personen die het vaccin het hardst nodig hebben, zoals ouderen, komen het eerst aan de beurt.
- Aruba scherpt de coronamaatregelen weer aan. Cafés gaan voor twee weken dicht, restaurants mogen minder gasten ontvangen en mondkapjes zijn er verplicht. 
- Vrijdag is het wereldwijde aantal bevestigde coronabesmettingen de 65 miljoen gepasseerd. Ook zijn er al meer dan anderhalf miljoen sterfgevallen genoteerd.
10 minuten geleden
Pfizer en BioNTech hebben productie op orde
Farmaceut Pfizer en biotechnoloog BioNTech hebben de productie van hun coronavaccin op orde. Ze hebben al bijna de 50 miljoen doses voor dit jaar geproduceerd, laten de twee bedrijven weten. Daarmee spreken ze een bericht in zakenkrant The Wall Street Journal tegen dat ze hun productie voor dit jaar door inkoopproblemen niet zouden halen.

Volgens de krant zouden Pfizer en BioNTech hun productiedoel voor dit jaar noodgedwongen hebben moeten halveren van 100 miljoen doses naar 50 miljoen doses, maar dat gebeurde begin november al, zegt BioNTech. Onder meer de tijdplanning voor goedkeuring van het vaccin in verschillende landen was daar de oorzaak van.

Pfizer en BioNTech denken volgend jaar 1,3 miljard doses van hun coronavaccin te kunnen leveren aan verschillende landen. De twee ondernemingen kijken naar mogelijkheden om de productie nog verder op te voeren.

Branchegenoot Moderna liet weten komend jaar 500 miljoen doses van zijn vaccin te kunnen maken. Om dat te verdubbelen, moet het bedrijf meer middelen hebben, zei topman Stéphane Bancel. Of het alleen om geld gaat of dat er ook andere zaken nodig zijn, zei hij niet.
3 uur geleden
Aruba voert toch weer extra maatregelen in
De Arubaanse regering heeft vrijdag besloten extra maatregelen door te voeren om verdere verspreiding van het coronavirus op het eiland tegen te gaan. De reden daarvoor is de "dramatische stijging van het aantal besmettingen in de afgelopen week", aldus minister-president Evelyn Wever-Croes. Zij liet weten dat er de afgelopen week gemiddeld 21 nieuwe besmettingen per dag werden geteld, tegen 15 een week eerder en 10 de week daarvoor.

De premier wil met nieuwe maatregelen voorkomen dat aantal besmettingen weer boven de zestig per dag komt, zoals in augustus op Aruba het geval was. Voorlopig gelden de nieuwe maatregelen voor twee weken.

Met ingang van 5 december mogen er maximaal acht personen per tafel in restaurants zitten. Op terrassen geldt het maximum van tien personen per tafel. Per etablissement mogen binnen maximaal dertig gasten zijn en buiten zestig. Dansen is verboden en mondkapjes en afstand houden verplicht. Cafés moeten de komende twee weken dicht.
4 uur geleden
Waarom Nederland (nog) geen massale vaccinatiecentra opbouwt
Verschillende landen, waaronder Duitsland, treffen voorbereidingen om miljoenen mensen te vaccineren in enorme vaccinatiecentra, die worden opgebouwd in loodsen en hangars. Waarom kiest Nederland (nog) niet voor zo'n vaccinatiestrategie? NU.nl zocht het voor je uit. (Foto: ANP)
4 uur geleden
Coronasneltests werken goed genoeg om een besmetting op te sporen bij mensen zonder klachten. Dat blijkt vrijdag uit een onderzoek door het UMC Utrecht onder honderden profvoetballers. Lees hier meer.
5 uur geleden
Rutte: Pas komende dagen besluiten over corona-aanpak
Premier Mark Rutte denkt in de strijd tegen het coronavirus op dit moment zelf niet aan extra maatregelen voor het onderwijs, zoals scholen een week langer dichthouden in de kerstvakantie.

Maar tegelijk sluit hij het ook niet uit, zei hij vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie. "Het is niet mijn verwachting, maar we moeten het nog bezien. Er zitten grote nadelen aan een extra week vrij. Het heeft impact op de kinderen en de vraag is wat het doet met de verspreiding van het virus", zei Rutte.

De besmettingscijfers zien er volgens de minister-president nog steeds niet goed uit. De cijfers schommelen dagelijks en vrijdag was er een lichte stijging in het aantal nieuwe besmettingen met driehonderd, tot bijna zesduizend. "We hadden rond 10 december op een ander niveau willen zitten, van ongeveer drieduizend nieuwe besmettingen per dag." Dat zou leiden tot minder opnames in ziekenhuizen en op de intensive care.

Een groot deel van het kabinet komt zondag weer bijeen op het Catshuis om alle mogelijkheden door te nemen. De dagen erna zijn er nog overleggen over het virus en neemt het kabinet besluiten. Dinsdagavond zullen Rutte en Hugo de Jonge (Volksgezondheid) op hun persconferentie de besluiten bekendmaken.
5 uur geleden
Ook deze hulpsint heeft zich vandaag laten testen. (Foto: ANP)
5 uur geleden
Premier Mark Rutte is bereid zich zichtbaar te laten vaccineren tegen het coronavirus. Dat zei hij vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad in Den Haag.
Rutte bereid zich zichtbaar te laten vaccineren: 'Als dat helpt'
Rutte bereid zich zichtbaar te laten vaccineren: 'Als dat helpt'
5 uur geleden
KLM en Delta komen met proef: vluchten met coronatests
Luchtvaartmaatschappij KLM en de Amerikaanse partner Delta Air Lines gaan een proef doen waarbij op vluchten tussen Schiphol en Atlanta passagiers op het coronavirus worden getest. Alleen passagiers met een negatieve coronatest mogen daadwerkelijk mee met hun vlucht. De proef begint op 15 december en duurt in eerste instantie drie weken.

Voor reizigers vanuit Atlanta betekent de uitgebreide testperiode dat als ze na aankomst op Schiphol negatief getest worden, ze niet in quarantaine hoeven. Daarvoor moeten ze dan wel vijf dagen voor aankomst in Nederland een negatieve test hebben laten doen en vervolgens in zelfisolatie zijn gegaan. Voor het aan boord gaan in Atlanta moeten ze ook een snelle coronatest ondergaan.

Delta, KLM en Schiphol hebben de proef opgezet met steun van de Nederlandse overheid. Tijdens de proef en daarna wordt gekeken of mensen zich beter aan de quarantaineregels houden en of deze manier kan worden uitgebreid. Het ministerie benadrukt dat het inreisverbod voor de Europese Unie voor niet-essentiële reizen van kracht blijft.
5 uur geleden
In januari een miljoen vaccins voor 450.000 mensen
Het kabinet verwacht dat Nederland in januari de beschikking heeft over een miljoen doses van het Pfizer-vaccin.

Aangezien het vaccin twee keer moet worden toegediend, kunnen 450.000 mensen het vaccin krijgen, zo zei premier Mark Rutte vrijdag na afloop van de ministerraad.

In het eerste kwartaal van 2021 verwacht het kabinet ook 400.000 doses van het Modena-vaccin.

Rutte wilde niet ingaan op de begindatum van het vaccineren, zoals gezondheidsminister Hugo de Jonge eerder wel deed. Die zei eerder deze week dat er op 4 januari begonnen kan worden. "Dat kan als alles meezit in het meest gunstige scenario", aldus Rutte. Eerst moet het vaccin nog goedgekeurd worden door het Europees Medicijnagentschap (EMA).
6 uur geleden
Busmaatschappij stopt voorlopig met partybussen
De Friese busmaatschappij Boostbussen zal voorlopig geen feesten meer organiseren in hun bussen, zo zegt het bedrijf vrijdag in een statement op Facebook.

De busmaatschappij kwam donderdag in opspraak toen bleek dat een groep leden van twee jaarclubs van de Groningse studentenvereniging Vindicat zich tijdens een rit in een feestbus niet aan de coronamaatregelen heeft gehouden. Op beelden valt te zien hoe de inzittenden geen mondkapje dragen, geen afstand houden, dansen en schreeuwen.

Bij iedere busreis worden reizigers gevraagd een gezondheidsverklaring in te vullen en alle reizigers zijn gedurende de reis verplicht een gezichtsmasker te dragen, zegt Boostbussen in de verklaring.

Het bedrijf ontkent dat ze doelbewust coronafeesten organiseren. "Wij hebben de reizigers tevergeefs gevraagd zich aan de regels te houden. Wij erkennen dat dit fout is gegaan en daarbij nemen wij ook onze verantwoordelijkheid." 

De komende tijd zullen er geen partybussen meer worden ingezet.
8 uur geleden
Iets meer coronapatiënten in de ziekenhuizen
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is met 30 toegenomen tot 1.625. Op zowel de reguliere afdeling als de intensive care liggen nu vijftien meer patiënten dan gisteren. Daar worden nu respectievelijk 1.152 en 473 coronapatiënten behandeld. In de afgelopen 24 uur ging het om 189 reguliere ziekenhuisopnames en 28 ic-opnames.
8 uur geleden
RIVM meldt 5.935 nieuwe positieve coronatests, fors meer dan gemiddeld (5.017)
Het RIVM heeft vrijdag 5.935 nieuwe positieve coronatests geregistreerd. Dat zijn er fors meer dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen (5.017). Verder werden 58 coronagerelateerde sterfgevallen gemeld. Lees hier meer.
8 uur geleden
Gronings ziekenhuis test in komende dagen vijftig patiënten en driehonderd medewerkers
Het Ommelander Ziekenhuis in het Groningse Scheemda test de komende dagen vijftig patiënten en driehonderd medewerkers op het coronavirus, zo schrijven RTV Noord en Dagblad van het Noorden vrijdag. Volgens RTV Noord zijn tot nu toe vijftien medewerkers en drie patiënten positief getest.
9 uur geleden

Britten beginnen dinsdag met vaccinatie
Het Verenigd Koninkrijk vaccineert dinsdag de eerste mensen tegen COVID-19. De baas van de Britse gezondheidsdienst NHS zegt tegen BBC News dat de personen die het vaccin het hardst nodig hebben, zoals ouderen, het eerst aan de beurt zijn.

De eerste 800.000 doses van het coronavaccin van farmaceut Pfizer en biotechnoloog BioNTech zijn gisteren in het land aangekomen. De komende dagen worden die over het Verenigd Koninkrijk verspreid. In vijftig grote ziekenhuis wordt begonnen met de vaccinatie.

Hoeveel doses van het vaccin dit jaar kunnen worden gebruikt, weet de Britse regering nog niet precies. "Er zijn nu 800.000 doses aangekomen. Laten we hopen dat het er voor het einde van het jaar een paar miljoen zijn", zegt minister van Economische Zaken Alok Sharma.

12 uur geleden
Wereldwijd meer dan 65 miljoen bevestigde coronabesmettingen
Vrijdag is het wereldwijde aantal bevestigde coronabesmettingen de 65 miljoen gepasseerd. Dat cijfer is gebaseerd op de database van de Amerikaanse Johns Hopkins University.

In totaal zijn nu 65.277.100 besmettingen en 1.507.323 coronagerelateerde sterfgevallen vastgesteld. Halverwege september passeerde het aantal besmettingen de 30 miljoen.

Met meer dan negentien miljoen besmettingen is Europa het gebied met de meeste infecties. In de afgelopen week steeg het totale aantal gevallen in de 52 Europese landen met 1,7 miljoen.

In de Verenigde Staten zijn meer dan veertien miljoen besmettingen vastgesteld. Donderdag registreerde het land nog een recordaantal nieuwe besmettingen. Binnen een etmaal testten meer dan 210.000 Amerikanen positief.
12 uur geleden
Verenigd Koninkrijk begint met distributie van coronavaccins
Het Verenigd Koninkrijk is vrijdag begonnen met de verdeling van de eerste lading coronavaccins van Pfizer en BioNTech die in het land is aangekomen. De vaccinatie begint volgende week.

Hoeveel doses van het vaccin dit jaar kunnen worden gebruikt, weet de Britse regering nog niet precies. "Er zijn nu 800.000 doses aangekomen. Laten we hopen dat het er voor het einde van het jaar een paar miljoen zijn", aldus minister van Economische Zaken Alok Sharma.

Donderdag kwam de eerste lading vanuit België aan in het Verenigd Koninkrijk. Nu worden de vaccins verspreid over Noord-Ierland, Schotland en Wales. De Britse gezondheidsdienst NHS is op zoek naar mensen die ervaring hebben met vaccineren, zodat iedereen zo snel mogelijk ingeënt kan worden.
13 uur geleden
Duitse minister: 'Sommige regio's hebben extra coronamaatregelen nodig' 
In sommige Duitse regio's met veel coronabesmettingen zijn aanvullende beperkingen nodig om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zegt de Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn.

"Waar het aantal besmettingen in Duitsland groter is, is er naar mijn mening behoefte aan aanvullende maatregelen om het aantal contacten verder te verminderen", zei Spahn tegen de Duitse zender ZDF. "We hebben nog steeds te veel districten en regio's waar aanvullende maatregelen nodig zijn", voegde hij eraan toe.

In Duitsland zijn de coronamaatregelen eerder deze week verlengd tot 10 januari. Onder meer restaurants, musea en theaters blijven gesloten in deze zogenoemde lockdown light, die inmiddels een maand duurt. Eerder was al besloten de beperkingen voor bijeenkomsten tijdens de feestdagen iets te versoepelen, waardoor maximaal tien mensen mogen samenkomen.
13 uur geleden
Openingsduel handbalsters op EK uitgesteld wegens positieve test bij Servië
De Nederlandse handbalsters spelen vandaag toch niet hun eerste groepswedstrijd op het EK in Denemarken. Vanwege een positieve coronatest bij tegenstander Servië is het duel naar zaterdag verplaatst.

De Europese handbalbond meldt in een verklaring dat één speelster van Servië bij aankomst in Denemarken positief is getest en inmiddels in isolatie zit. De rest van de selectie bleek niet besmet.

Het Servische team zal vrijdag én zaterdag opnieuw getest worden om meer besmettingen uit te sluiten. Het duel met Oranje, dat vrijdag om 20.30 uur van start zou gaan, wordt nu op zaterdag op dezelfde tijd gespeeld. (Foto: Pro Shots)
14 uur geleden
De luchthaven van Brussel maakt zich naar eigen zeggen klaar voor "de missie van de eeuw". 800.000 doses van het Pfizer-BioNTech-vaccin zullen vanaf daar naar het Verenigd Koninkrijk verscheept worden. En dat zullen er alleen maar meer worden als de vaccins naar elke uithoek van de wereld moeten.
Vervoer van vaccins is 'missie van de eeuw' voor Brussels vliegveld
Vervoer van vaccins is 'missie van de eeuw' voor Brussels vliegveld
15 uur geleden
Meerdere OMT-leden bedreigd en thuis opgezocht
Meerdere leden van het Outbreak Management Team (OMT) zijn in de afgelopen tijd bedreigd, blijkt uit gesprekken die NU.nl met OMT-leden heeft gevoerd. De huizen van verschillende OMT-leden zijn bezocht en er zijn brieven met intimiderende teksten bij hen bezorgd.
 
Andreas Voss, die zich niet bedreigd voelt, zegt dat hij in een brief werd uitgemaakt voor "vreselijke aap". Ook stond erin dat ze in de dierentuin nog wel een plek voor hem hebben. "Ga maar terug naar de Duitsers", stond in een andere brief. De brieven zijn niet per post bezorgd, maar zijn zelf in de brievenbus van Voss gestopt. Lees hier meer.
16 uur geleden
Podcast: Turkije nu in lijst met grote coronabrandhaarden, hoe kan dat?
Turkije werd deze week opgeschrikt door flinke stijging van het aantal nieuwe coronabesmettingen. Binnen een week tijd is het een van de zwaarst getroffen Europese landen geworden. Daarom zijn er allerlei drastische maatregelen genomen. Zo gaat het land in het weekend op slot. Hoe dit zo komt, kan Turkijewatcher Nick Augusteijn voor ons toelichten. Beluister hier de podcast.
17 uur geleden
104-jarige oorlogsveteraan genezen van COVID-19
Een 104-jarige man uit de Amerikaanse staat Alabama, die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd uitgezonden naar Frankrijk, is genezen van COVID-19. Hij vierde afgelopen donderdag zijn verjaardag. Majoor Holley Wooten voelt zich redelijk duizelig door de tijd die hij moest doorbrengen in het ziekenhuis, maar voelt zich verder goed. Dat zegt zijn kleindochter tegen het Canadese Global News.

Het ziekenhuis waar hij verbleef, deelde op Facebook een video waarin Wooten wordt toegejuicht door het personeel. Zijn rolstoel was versierd met ballonnen en hij droeg een mondkapje. Hij werd vorige week donderdag opgenomen in het ziekenhuis, nadat zijn dochter een paar dagen daarvoor positief op het virus was getest. (Foto: Facebook/Madison Hospital)
17 uur geleden
Duitsland meldt 23.449 nieuwe positieve coronatests
In Duitsland zijn in de laatste 24 uur 23.449 nieuwe positieve tests en 432 coronagerelateerde sterfgevallen geregistreerd. Dat meldt het Robert Koch-Insti­tut (RKI), het Duitse equivalent van het RIVM. Het totale aantal besmettingen in Duitsland is daarmee op 1.130.238 uitgekomen. Duitsland telt 18.034 overleden coronapatiënten.
18 uur geleden
Geen kerstnachtmis in tientallen kerken vanwege coronamaatregelen
Dit jaar wordt in enkele tientallen rooms-katholieke kerken op Kerstavond geen traditionele kerstnachtmis gehouden. De kerken willen zich op die manier aan de coronamaatregelen houden en niet meer dan dertig mensen toelaten. Kerstnachtmissen zouden tot een grote toestroom van mensen kunnen leiden, meldt Trouw vrijdag.

De vieringen op Kerstavond worden in normale tijden goed bezocht: voor veel mensen is het de dag van het jaar dat ze naar de kerk gaan. Zeker twintig gemeenschappen uit drie parochies (Heilig Kruis Salland, Heilige Lebuinus Parochie Deventer en Sint Marcellinus) in het oosten van het land kondigden hun besluit deze week een aan. Ook in het bisdom 's-Hertogenbosch gaat in verschillende parochies de kerstnachtmis niet door, laat een woordvoerder van het bisdom aan de krant weten.
19 uur geleden
VS noteert opnieuw een recordaantal besmettingen: 210.000 in een etmaal
De VS heeft opnieuw een recordaantal nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Volgens de Johns Hopkins University zijn binnen een etmaal meer dan 210.000 personen in de VS positief op het coronavirus getest.

Ook zijn nog eens 2.900 coronapatiënten overleden. Een dag eerder werden nog 2.700 sterfgevallen gemeld. Sinds donderdag liggen er voor het eerst meer dan 100.000 inwoners in het ziekenhuis. Lees hier verder.
20 uur geleden
Grootste aantal nieuwe besmettingen in negen maanden in Zuid-Korea
Zuid-Korea heeft vrijdag 629 nieuwe coronabesmettingen gerapporteerd. Dat is het grootste aantal in negen maanden. Volgens de Koreaanse gezondheidsdienst ging het om 295 besmettingen in hoofdstad Seoel.

In Zuid-Korea zijn volgens de Johns Hopkins University (JHU) sinds het begin van de pandemie 35.703 coronabesmettingen gemeld en 529 coronapatiënten overleden.
21 uur geleden
Biden wil Fauci aanhouden als adviseur en gaat mondkapjes tijdelijk verplichten
Aankomend president Joe Biden heeft topviroloog Anthony Fauci gevraagd hem te adviseren over de aanpak van het coronavirus zodra hij is geïnaugureerd. Biden zei dit donderdag tijdens een interview met CNN. Fauci, momenteel een van de belangrijkste adviseurs van president Donald Trump in de bestrijding van het virus, ligt geregeld met het Witte Huis overhoop over de strategie die het moet varen.

Trump slaat geregeld adviezen van Fauci en andere adviseurs in de wind, waaronder het dragen van mondkapjes. Fauci geeft in de media regelmatig zijn mening over de strategie van de president, waardoor hij vaak een mikpunt van kritiek is.

De 79-jarige immunoloog geeft sinds 1984 leiding aan het Amerikaanse overheidsinstituut voor infectieziektes. Dat zal hij ook onder Biden blijven doen. Lees hier verder.
21 uur geleden
CBS: Oversterfte iets toegenomen, maar nog altijd lager dan in eerste coronagolf
De oversterfte is vorige week voor het eerst sinds drie weken weer iets toegenomen. Al tien weken lang overlijden meer mensen dan in de vergelijkbare periode in voorgaande jaren, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.
 
In de laatste tien weken overleden ongeveer 4.300 mensen meer dan normaal. Dat verschil is kleiner dan tijdens de eerste coronagolf. In week 11 tot en met week 19 overleden naar schatting bijna negenduizend mensen meer dan gebruikelijk.

Vorige week overleden 3.450 mensen, 150 meer dan de week daarvoor en ruim 400 meer dan gebruikelijk voor deze periode van het jaar. In de drie voorgaande weken leek het er even op dat de oversterfte aan het afvlakken was, maar vorige week was toch een stijging te zien. Lees hier verder.
21 uur geleden
Nederland wacht op groot vaccinatieplan: Duitsland doet het zo
Nederland wacht op groot vaccinatieplan: Duitsland doet het zo
één dag geleden
Leegstand van winkels loopt verder op door coronacrisis
De leegstand van winkels loopt vanwege de coronacrisis sneller op. Vooral het funshoppen neemt af. Begin 2022 zal de leegstand in de stadscentra zijn opgelopen tot een vijfde. Vooral de "sterke - vitalere - binnensteden" krijgen grote klappen. Dat voorspelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een vrijdag gepubliceerde analyse.

Het PBL keek samen met onderzoeksbureau Locatus naar het effect van de coronacrisis op de binnensteden. De totale leegstand loopt op met 40 procent. De Amsterdamse binnenstad springt er in negatieve zin uit, daar loopt de leegstand met bijna 150 procent op naar een aandeel van zo'n 15 procent. Lees hier verder.
gisteren om 23:51
Frankrijk laat bevolking gratis inenten tegen COVID-19
Zodra er een coronavaccin is, kunnen inwoners van Frankrijk zich gratis laten vaccineren. De Franse premier Jean Castex beloofde dat, terwijl hij de plannen voor de komende inentingscampagne ontvouwde. Volgens hem is het nog maar een kwestie van weken voordat de vaccinatie kan beginnen.

De campagne verloopt in drie fases, waarbij zo'n een miljoen Fransen de spits afbijten. Het gaat daarbij om de kwetsbaarste personen, zoals bewoners van tehuizen. De regering in Parijs reserveerde 1,5 miljard euro voor de gratis vaccinatie.

Castex zei verder dat de situatie in het land verbetert. Het aantal nieuwe besmettingen zou in de komende dagen onder de drempel van tienduizend kunnen blijven. De huidige, strenge maatregelen om de verspreiding van het virus in te dammen, blijven nog twee weken van kracht. Als iedereen waakzaam blijft, kunnen ze daarna worden versoepeld, zei de regeringsleider.
gisteren om 23:49
'Dit jaar minder vaccins van Pfizer door gebrek aan grondstoffen'
Farmaceut Pfizer kan dit jaar veel minder coronavaccins leveren dan het bedrijf eerder van plan was. Dat aantal wordt gehalveerd van 100 miljoen doses naar 50 miljoen. Dat komt door problemen bij het verkrijgen van grondstoffen, meldt zakenkrant The Wall Street Journal donderdag.
 
Het vaccin dat Pfizer samen met de Duitse biotechnoloog BioNTech ontwikkelde, werd deze week goedgekeurd in het Verenigd Koninkrijk. Ook in de Verenigde Staten en de Europese Unie lopen aanvragen voor de toelating van het vaccin.

Pfizer en BioNTech zijn nog altijd van plan volgend jaar ruim een miljard doses van het vaccin te leveren aan verschillende landen. Lees hier verder.
gisteren om 23:47
Wereldwijd ruim anderhalf miljoen mensen gestorven aan gevolgen coronavirus
Het aantal mensen dat wereldwijd aan de gevolgen van het coronavirus is overleden, is donderdag de grens van anderhalf miljoen gepasseerd. In de Verenigde Staten zijn de meeste slachtoffers (bijna 275.000) gevallen, gevolgd door Brazilië (ruim 175.000), India (140.000) en Mexico (108.000).

Op de vijfde plek staat het Verenigd Koninkrijk met ruim 60.000 sterfgevallen, gevolgd door Italië (meer dan 58.000). In Nederland zijn ruim 9.600 mensen aan COVID-19 bezweken.

In de VS zijn ook de meeste besmettingen met het coronavirus vastgesteld: bijna veertien miljoen.
gisteren om 23:41
Het belangrijkste coronanieuws van gisteren, donderdag 3 december.

Binnenland
 • Het RIVM meldt donderdag 5.641 nieuwe positieve coronatests. Dat zijn er fors meer dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen (5.016). Daarnaast zijn 61 coronagerelateerde sterfgevallen geregistreerd.
 • Er liggen donderdag 1.595 coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen, 11 minder dan de dag ervoor.
 • 458 coronapatiënten liggen op de intensive care, 17 minder dan woensdag.
 • Er zijn genoeg griepvaccins om alle mensen tussen de zestig en zeventig in Nederland in te enten. Dat gezonde zestigplussers eind oktober werden opgeroepen om nog even geen griepprik te halen en zeventigplussers en kwetsbare personen voor te laten gaan, lijkt zin te hebben gehad.
 • Mogelijk duizenden Nederlanders lopen rond met een ziekte die als gevolg van de coronapandemie niet is ontdekt. Na de eerste coronagolf is geen inhaalslag in het aantal diagnoses gemaakt.
 • Huisartsen kunnen niet ingaan op het verzoek om een briefje waarin ze bevestigen dat hun patiënt om medische redenen geen mondkapje kan dragen, zegt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). "Er is een richtlijn die zegt dat je aan je eigen patiënten geen medische verklaringen mag meegeven", zegt een woordvoerder.
 • Winkels in het centrum van Rotterdam hoeven komende vrijdag, de dag voor Sinterklaas, toch niet om 18.00 uur dicht. Winkels mogen tot 20.00 uur open zijn, zo zei de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb donderdag na felle kritiek uit de gemeenteraad. Eerder op donderdag schrapte Aboutaleb de koopavond. Hij hoopte dat het door een eerdere sluiting aan het einde van de dag minder druk zou zijn in de winkelgebieden.
 • De coalitie wil honderden miljoenen euro's extra voor bedrijven die zwaar zijn getroffen door de coronacrisis en een zeer groot omzetverlies lijden. Dat geld is dan onder meer bedoeld voor horecabedrijven.
 • In november zijn 17 procent meer bedrijven gestart dan in dezelfde maand vorig jaar. Het is al de zesde maand op rij waarin het aantal beginnende bedrijven groter is dan vorig jaar.
 • De KNVB heeft donderdag besloten om het voetbalseizoen op de drie hoogste amateurniveaus vanwege de coronacrisis te beëindigen. Als de situatie het toelaat, worden de Tweede Divisie, Derde Divisie en Hoofdklasse vanaf begin volgend jaar in een aangepaste en verkorte vorm afgewerkt.

Buitenland
 • In Italië is een recordaantal coronagerelateerde sterfgevallen gemeld: 993 binnen een etmaal. Zelfs op de piek van de eerste coronagolf eerder dit jaar werd dat aantal niet bereikt in het zwaar getroffen Zuid-Europese land. Op 27 maart werden 919 sterfgevallen geteld. Ook het aantal nieuwe besmettingen blijft hoog (23.225 meldingen op donderdag).
 • De Zweedse gezondheidsautoriteiten melden donderdag 35 nieuwe coronagerelateerde sterfgevallen. Daarmee komt het totaal op 7.007 te staan. Het officiële dodental is hoger dan dat van omliggende landen, maar wel lager dan dat van veel andere Europese landen.
 • In Duitsland is het aantal nieuwe positieve coronatests flink gestegen. Het Robert Koch-Insti­tut (RKI), de Duitse tegenhanger van het RIVM, heeft donderdagochtend 22.046 nieuwe gevallen gemeld.
 • Op Curaçao zijn woensdag 155 nieuwe positieve coronatests gemeld, opnieuw een record. Het oude record van 124 positieve tests werd dinsdag gemeld. Binnen een dag zijn 621 mensen getest en 27 personen genezen verklaard. Op het eiland zijn nu 1.433 actieve besmettingen bekend.
 • Iran is sinds donderdag het veertiende land dat meer dan een miljoen positieve coronatests telt. Iraanse autoriteiten meldden donderdag bijna 14.000 nieuwe besmettingen, waarmee het totaal naar 1.003.494 steeg. Het land heeft een relatief groot aantal coronagerelateerde sterfgevallen. In Iran zijn bijna 50.000 coronapatiënten overleden.
 • Zodra er een coronavaccin is, is dat gratis voor iedereen in Frankrijk. De Franse premier Jean Castex beloofde dat, terwijl hij de plannen voor de komende inentingscampagne ontvouwde. Volgens hem is het nog maar een kwestie van weken voordat de vaccinatie kan beginnen.
 • Rusland begint zaterdag in Moskou met een grootschalig vaccinatieprogramma. De eerste Moskovieten die zich kunnen aanmelden, zijn dokters, docenten en zorgmedewerkers. Rusland gebruikt het eigen ontwikkelde vaccin Spoetnik V.
 • Facebook gaat misleidende beweringen over coronavaccins verwijderen, maakte het bedrijf donderdag bekend. Als berichten op Facebook tegenspreken wat deskundigen constateren, gaat het platform deze berichten offline halen.