Volg de ontwikkelingen omtrent het coronavirus in binnen- en buitenland in ons liveblog.
Het belangrijkste coronanieuws van vandaag:

Binnenland
 • Twee toezichthouders zijn in het Noord-Hollandse Medemblik mishandeld toen ze een café controleerden op naleving van de coronamaatregelen.
 • Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is zondag met 62 toegenomen naar 617, blijkt uit de cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). 
 • De GGD's melden de afgelopen 24 uur 2.999 nieuwe positieve coronatests aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Zaterdag kwamen er nog 2.713 positieve tests bij.
 • Premier Mark Rutte hield zondag een informeel overleg op het Catshuis over het coronavirus. Onder meer minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en RIVM-baas Jaap van Dissel waren daarbij aanwezig.
 • Een treinreiziger is zondagochtend in de trein van Utrecht naar Den Bosch aangevallen door een medereiziger omdat ze haar mondkapje omhoog deed, laat een wijkagent weten aan Omroep Brabant.

Buitenland
 • De politie in Londen heeft zestien mensen aangehouden tijdens een protest tegen de coronamaatregelen. Duizenden mensen gingen de straat op om te protesteren.
 • Ondanks de strenge lockdown die momenteel geldt in Israël gingen duizenden mensen vanavond de straat op om te protesteren tegen premier Benjamin Netanyahu en zijn beleid.
 • Van de ruim vijfduizend positieve coronatests op de Nederlandse Caribische eilanden is het merendeel (3.832) vastgesteld op Aruba. Ook zijn er op Aruba, dat 100.000 inwoners telt, sinds maart 25 mensen overleden waarbij het virus is vastgesteld.
 • In de Australische deelstaat Victoria zijn versoepelingen van de coronaregels aangekondigd. Victoria en haar hoofdstad Melbourne behoren tot een van de zwaarst getroffen Australische regio's door het coronavirus. 
2 uur geleden
Premier Mark Rutte hield zondag een informeel overleg op het Catshuis over het coronavirus. Onder meer minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en RIVM-baas Jaap van Dissel waren daarbij aanwezig. (Foto: ANP)
4 uur geleden
Om 18.00 uur nieuwe maatregelen ingegaan in acht nieuwe regio's
In nog eens acht veiligheidsregio's zijn om 18.00 uur vanavond extra maatregelen tegen het coronavirus ingegaan. Horecazaken mogen om middernacht geen nieuwe klanten meer binnenlaten. Een uur later moet de zaak dicht. Daarbij mogen groepen binnen en buiten niet groter zijn dan vijftig mensen. De nieuwe maatregelen gelden nu in de volgende veiligheidsregio's:

 • Groningen
 • Brabant-Noord
 • Brabant-Zuidoost
 • Zuid-Holland-Zuid
 • Gooi- en Vechtstreek
 • Flevoland
 • Zaanstreek-Waterland
 • Gelderland-Zuid.

De maatregelen waren al sinds vorige week zondag van kracht in Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands Midden.
6 uur geleden
'Meer Griekse migrantenkampen in lockdown'
Twee migrantenkampen op het vasteland van Griekenland zijn in lockdown geplaatst vanwege een uitbraak van het coronavirus, schrijft het dagblad Ekathimerini. Het gaat om een kamp in Thebe en Serres. De maatregelen zijn genomen op last van de Griekse ministeries van Welzijn en Migratie.

Eerder zijn ook al zes andere migrantenkampen op het vasteland in lockdown gezet. Op de eilanden Samos en Leros zijn ook kampen in lockdown geplaatst. 

Na de vernietiging van kamp Moria op het eiland Lesbos door meerdere grote branden, zijn migranten daar overgeplaatst naar tijdelijke faciliteiten. Kampbewoners die positief getest zijn op het coronavirus zijn in isolatie geplaatst.
7 uur geleden
Bijna drieduizend nieuwe positieve coronatests in Nederland
De GGD's melden de afgelopen 24 uur 2.999 nieuwe positieve coronatests aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Zaterdag kwamen er nog 2.713 positieve tests bij. Het afgelopen etmaal zijn er ook acht nieuwe sterfgevallen gemeld. Lees hier meer.
7 uur geleden
LCPS: 'Forse stijging' coronapatiënten in ziekenhuis, in lijn der verwachting
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is zondag met 62 toegenomen naar 617, blijkt uit de cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Van de 617 coronapatiënten liggen 127 op de intensive care (ic), een stijging van 5 ten opzichte van zaterdag. Buiten de ic om liggen 490 coronapatiënten in het ziekenhuis, 57 meer dan zaterdag.

In de afgelopen 24 uur zijn geen patiënten op de ic verplaatst. Wel zijn zeventien klinische patiënten verplaatst naar een ziekenhuis in een andere regio.

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) zegt dat de forse stijging van het aantal opgenomen coronapatiënten in de lijn der verwachting ligt. "Wij houden rekening met een vergelijkbare verdere stijging in de komende week. De combinatie met de reguliere zorg zal in de komende week een uitdaging vormen voor de ziekenhuizen", aldus Kuipers.
9 uur geleden
Buitenlandupdate:
- Duitsland meldt zondag 1.411 nieuwe positieve coronatests, blijkt uit cijfers van het Robert Koch-Insti­tut (RKI). Dat is flink minder dan de voorgaande dagen. Zaterdag werd nog een recordaantal gemeld: 2.507 positieve tests in 24 uur tijd. Het aantal besmettingen in het land vertoont al enige tijd een stijgende lijn.
- Het aantal positieve tests in Rusland is zondag gestegen met 7.867, het grootste aantal sinds 20 juni. In Moskou werden 2.016 nieuwe besmettingen vastgesteld. Nog eens 99 Russen overleden aan de gevolgen van het virus.
9 uur geleden
Toezichthouders mishandeld tijdens controle in café Medemblik
Twee toezichthouders zijn in het Noord-Hollandse Medemblik mishandeld toen ze een café controleerden op naleving van de coronamaatregelen. De toezichthouders zagen dat de bezoekers in het café niet voldoende afstand hielden. Bovendien werd er in het café gerookt.

De café-eigenaar ging in discussie met de toezichthouders, wat uitmondde in bedreiging en mishandeling van de dienders. Ook werden de toezichthouders tegen hun wil in vastgehouden in het café en verwijderden cafébezoekers foto's van de telefoon van de controleurs.

De uitbater van het café is aangehouden. Hij was onder invloed van alcohol, zo laat de politie weten. Tegen het café gaat de gemeente bestuursrechtelijke stappen ondernemen.
15 uur geleden
Demonstranten botsten zaterdag met de Britse politie op het Trafalgar Square in Londen tijdens een protest tegen de nieuwe coronamaatregelen. De politie greep in omdat er geen afstand gehouden werd.
Politie gebruikt wapenstok bij protest tegen coronaregels in Londen
Politie gebruikt wapenstok bij protest tegen coronaregels in Londen
15 uur geleden
Versoepelingen in Australische staat Victoria en hoofdstad Melbourne
In de Australische deelstaat Victoria zijn versoepelingen van de coronaregels aangekondigd. Victoria en haar hoofdstad Melbourne behoren tot een van de zwaarst getroffen Australische regio's door het coronavirus. Vanaf zondagavond wordt de avondklok ingetrokken en vanaf maandag mogen mensen weer naar kantoor om te werken. 

Als de besmettingscijfers niet verslechteren volgen er in oktober meer versoepelingen. Naar verwachting zullen op 12 oktober de basisscholen weer opengaan.
20 uur geleden
Aruba telt meeste besmettingen en doden van de Caribische eilanden
Van de ruim vijfduizend positieve coronatests op de Nederlandse Caribische eilanden is het merendeel (3.832) vastgesteld op Aruba. Ook zijn er op Aruba, dat 100.000 inwoners telt, sinds maart 25 mensen overleden waarbij het virus is vastgesteld. Dat is zeker de helft van de in totaal 49 personen die overleden aan de gevolgen van het virus op de Nederlandse Caribische eilanden.

De overige overledenen zijn vastgesteld op Sint-Maarten (22 doden, 43.000 inwoners), Curaçao (1 dode, 160.000 inwoners) en Bonaire (1 dode, ruim 20.000 inwoners).

Vanwege het coronavirus geldt er op Aruba en Curaçao een avondklok en op Bonaire geldt een 'lichte lockdown', waarbij horecagelegenheden gesloten zijn.
gisteren om 23:57
Ondanks lockdown protesten in Israël 
Ondanks de strenge lockdown die momenteel geldt in Israël gingen duizenden mensen vanavond de straat op om te protesteren tegen premier Benjamin Netanyahu en zijn beleid. Netanyahu probeerde de protesten uit gezondheidsoverwegingen te verbieden, maar het verbod werd niet op tijd goedgekeurd door het parlement. 

Enkele demonstranten bereikten de woning van Netanyahu waar ze zijn vertrek eisten. Ook werden viaducten op snelwegen geblokkeerd. Wel droegen de demonstranten mondkapjes en hielden ze afstand van elkaar.

In Israël werden vandaag 9.200 nieuwe positieve coronatests geregistreerd. In totaal zijn er nu ruim 227.000 mensen positief getest in het land. Het dodental nam met 29 toe tot 1.441.
gisteren om 23:57
Zestien arrestaties en negen gewonde agenten bij protest tegen coronamaatregelen in Londen
De politie in Londen heeft zestien mensen aangehouden tijdens een protest tegen de coronamaatregelen. Duizenden mensen gingen de straat op om te protesteren. Negen agenten raakten gewond, terwijl ze probeerden de demonstranten uit elkaar te halen. Twee agenten moesten naar het ziekenhuis om zich aan hun verwondingen te laten behandelen.
gisteren om 23:57
Het belangrijkste coronanieuws van zaterdag 26 september: 

Binnenland:
 • Het RIVM meldde 2.713 nieuwe positieve coronatests en 29 nieuwe ziekenhuisopnames. Het aantal opnames op de intensive care's (ic's) steeg met 6 tot 122. 
 • Er werden 38 nieuwe sterfgevallen gemeld, ruim het dubbele van een dag eerder. Dit aantal bleek zo groot te zijn als gevolg van een 'administratieve inhaalslag' bij de GGD IJsselland. Van de 38 doden die zaterdag zijn gemeld, komen er 21 uit de regio IJsselland.
 • De Inspectie SZW is zo'n veertig strafrechtelijke onderzoeken gestart naar mogelijke fraude van bedrijven bij het aanvragen van coronasteun. Dat bevestigt de inspectiedienst na berichtgeving door NOS.
 • Deskundigen laten aan NU.nl weten dat zij menen dat Nederland in de gevreesde tweede golf zit. Volgens GGD-directeur Sjaak de Gouw zitten we binnen zes weken in de situatie van maart en april. 
 • De voetbalbranche laat weten verbaasd te zijn over de waarschuwing van het kabinet om fans uit de stadions te weren, als supporters zich dit weekend niet aan de coronamaatregelen houden. De brancheorganisaties menen dat het juist goed gaat in de stadions.

Buitenland: 
 • Vier Amerikaanse staten hebben in de afgelopen 24 uur het record van het grootste aantal nieuwe gevallen per etmaal gebroken. Wisconsin noteerde de grootste toename, daar kwamen ruim 2.600 nieuwe besmettingen aan het licht. Ook de staten Minnesota, Oregon en Utah braken vrijdag records.
 • Edison Rijna, de gezaghebber van Bonaire, heeft de inwoners van het eiland gevraagd om "vol te houden" en de coronamaatregelen zo goed als mogelijk na te leven. Sinds afgelopen maandag zit het eiland in een beperkte lockdown. Het aantal positieve tests was gisteren opgelopen tot 56. Op maandag ging het nog om 27 gevallen.
 • De politie in Londen heeft zestien mensen aangehouden tijdens een groot protest tegen de coronamaatregelen. Negen agenten raakten gewond toen ze probeerden de demonstranten uit elkaar te halen.