Blijf hier op de hoogte van het laatste coronanieuws in binnen- en buitenland.
Het belangrijkste coronanieuws van donderdag 26 november

Binnenland
 • Het RIVM meldt ruim 4.500 nieuwe positieve coronatests, waarmee Nederland de half miljoen passeert.
 • Er liggen 1.781 coronapatiënten in ziekenhuizen, 58 minder dan gisteren. 524 van hen liggen op de intensive care, vijf minder dan een dag eerder.
 • Koningsdag zal volgend jaar plaatsvinden in Eindhoven, met een zowel fysiek als digitaal programma. Als de coronamaatregelen dan nog staan, moet er volgens de gemeente makkelijk worden gewisseld naar een volledig digitaal programma.
 • De Nederlandse sportsector loopt ongeveer 1 miljard euro schade op door de crisis.
 • In Twente mogen mensen tijdens de jaarwisseling carbidschieten, maar wel met strikte maatregelen. 
 • Bijna negenduizend bedrijven hebben zich woensdag al aangemeld voor een tegemoetkoming van vaste lasten. Woensdag was de eerste dag dat dit kon.
 • De eerste coronagolf heeft in de zuidelijke provincies meer levens geëist dan in de rest van het land, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In Noord-Brabant en Limburg stierven 105 op de 100.000 besmette mensen.
 • Het ziekteverzuimpercentage bereikte in de verpleging, verzorging en thuiszorg een recordhoogte in het tweede kwartaal van dit jaar. Het percentage lag op 7,9 procent.

Buitenland
 • In België is het aantal positieve tests aan het dalen, maar de ziekenhuizen liggen nog altijd vol.
 • De premier van Curaçao spreekt van een alarmerend hoog aantal nieuwe besmettingen. Woensdag testten 105 van de 553 geteste personen positief.
 • Het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten heeft donderdag een einde gemaakt aan beperkingen voor gebedshuizen in de staat New York. Gebedshuizen mochten maar door een beperkt aantal mensen worden bezocht, wat geloofsgemeenschappen ongrondrechtelijk vonden.
 • Door de coronamaatregelen zal er in de VS een sobere versie van Thanksgiving moeten worden gevierd. Parades zijn ingekort en mensen worden verzocht in kleinere gezelschappen samen te komen.
 • In Duitsland blijven de huidige coronamaatregelen waarschijnlijk staan tot en met januari. Dit vanwege het nog steeds grote aantal dagelijkse nieuwe positieve tests.
 • Volgens de gezondheidsorganisatie WHO beweegt vier op de vijf jongvolwassenen te weinig, terwijl dat juist belangrijk is om gezond te blijven in de coronacrisis.
3 uur geleden
Amsterdam geeft 15.000 mondkapjes aan de voedselbank
De gemeente Amsterdam stelt een lading mondkapjes beschikbaar aan de voedselbank om uit te delen aan klanten. Het college van burgemeester en wethouders laat aan de gemeenteraad weten dat het gaat om vijftienduizend herbruikbare mondkapjes.

Die worden in de eerste week van december door de voedselbank uitgedeeld bij de uitgifte van de voedselpakketten. Ongeveer 4.500 mensen in Amsterdam maken wekelijks gebruik van de voedselbank. Zij mogen per persoon drie mondkapjes meenemen.

De gemeenteraad had het college eerder opgeroepen de mogelijkheden te onderzoeken voor het uitdelen van mondkapjes aan kwetsbaren. Volgens het college worden op veel andere locaties al mondkapjes uitgedeeld. Het gaat dan bijvoorbeeld om de maatschappelijke opvang en de opvang voor ongedocumenteerden.
4 uur geleden
Veiligheidsregio komt met strenge regels voor carbidschieten in Twente
Tijdens de jaarwisseling is carbidschieten in de veiligheidsregio Twente gewoon toegestaan, mits strikte maatregelen worden genomen. Dat zegt Veiligheidsregio Twente tegen RTV Oost.

Over de precieze regels wordt momenteel nog overlegd, maar de woordvoerder van de veiligheidsregio noemt het vooraf melden van carbidschieten als voorbeeld. "Dat je ook duidelijk aangeeft dat je je bewust bent van de coronamaatregelen en dat er iemand is aangewezen binnen de groep die toezicht houdt. Kortom: dat we daar meer helderheid over krijgen", zegt hij tegen het nieuwsmedium.
4 uur geleden
Topviroloog: Minder besmettingen in België, maar ziekenhuizen nog steeds vol
De coronacijfers in België gaan de goede kant op, maar zijn er nog wel veel littekens, zegt de Belgische topviroloog Marc Van Ranst donderdag in gesprek met NU.nl. Hoewel het keerpunt in het aantal nieuwe positieve tests lijkt te zijn bereikt, liggen de Belgische ziekenhuizen nog altijd vol. Lees hier meer.
4 uur geleden
Borstkankeronderzoek om de 3 in plaats van 2 jaar door personeelstekort
De screening bij het bevolkingsonderzoek borstkanker zal vanwege personeelstekort voorlopig om de drie jaar in plaats van om de twee jaar plaatsvinden. Dat heeft staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) besloten, schrijft hij vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens Blokhuis is er in meerdere delen van Nederland sprake van een oplopend tekort aan screeningslaboranten, mensen die borstfoto’s maken om eventuele borstkanker in een vroeg stadium op te sporen.

Hierbij speelt de coronapandemie een belangrijke rol, aldus de staatssecretaris. Het ziekteverzuim onder personeelsleden van het bevolkingsonderzoek borstkanker is hierdoor groter. Daarbij speelt mee dat laboranten thuis moeten blijven bij klachten, totdat een negatieve coronatest is afgelegd.

Bovendien beïnvloedt het 1,5 meter afstand houden de capaciteit aan vrouwen, die dagelijks gecontroleerd kunnen worden. Lees hier meer.
4 uur geleden
Wintersporters blijven met Kerst massaal thuis, 'nauwelijks boekingen'
Deze kerstvakantie zullen weinig Nederlanders te zien zijn op de pistes. Reisorganisaties TUI en Sunweb zien het aantal boekingen voor wintersportvakanties in de kerstperiode namelijk fors teruglopen. "Er wordt nauwelijks geboekt voor de kerstvakantie", aldus een woordvoerster van TUI. Lees hier meer.
6 uur geleden
Kalkoentekort en kortere parades: VS viert sobere Thanksgiving in pandemie
Amerikanen vieren donderdag een sobere variant van Thanksgiving Day, een dag die zich altijd deed typeren door parades en familiediners. De Verenigde Staten hebben een gebrek aan het bekendste thanksgivinggerecht, de kalkoen, en jaarlijkse parades zijn ingekort en hebben geen publiek. Lees hier meer.
6 uur geleden
Ook coronavirus vastgesteld bij nertsenhouderij in Litouwen
Bij een nertsenhouderij in Litouwen is een besmetting met het coronavirus vastgesteld, maakt het land donderdag bekend. Het is voor het eerst dat het virus is opgedoken bij een nertsenhouderij in Litouwen.

De nertsen hebben het virus waarschijnlijk opgelopen via een besmette medewerker. Veertig nertsen die met de besmette medewerker in aanraking zijn geweest, worden geruimd. De ongeveer 60.000 andere dieren worden nauwlettend in de gaten houden. 

Ook Frankrijk en Polen meldden in de afgelopen week de eerste besmettingen bij nertsenhouderijen. In Nederland is het virus bij ruim de helft van de nertsenfokkerijen aangetroffen.
6 uur geleden
Schade sportsector loopt op tot 1 miljard euro, minister zoekt oplossingen
De financiële schade voor de Nederlandse sportsector als gevolg van de coronacrisis is opgelopen tot zo'n 1 miljard euro. Dat staat in de tweede rapportage van het Mulier Instituut. Lees hier meer.
6 uur geleden
Koningsdag volgend jaar in Eindhoven, invulling afhankelijk van coronamaatregelen
Koning Willem-Alexander en zijn gezin vieren Koningsdag volgend jaar in Eindhoven, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) donderdag. Hoe de dag er precies gaat uitzien, is nog niet bekend. Dat is afhankelijk van de coronamaatregelen die op dat moment gelden. Lees hier meer.
7 uur geleden
1.781 coronapatiënten in het ziekenhuis, 58 minder dan gisteren
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is met 58 afgenomen tot 1.781, blijkt uit nieuwe cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dit betekent dat voor de derde dag op rij meer mensen zijn ontslagen dan opgenomen. Er zijn 193 reguliere opnames en 33 ic-opnames gemeld.

Het merendeel van patiënten wordt op de reguliere verpleegafdelingen behandeld. Dat zijn er op dit moment in totaal 1.257, 53 minder dan gisteren. Daarnaast liggen er ook nog eens 524 coronapatiënten op de intensive care. Gisteren waren het er vijf meer. Verder blijkt uit cijfers van het LCPS dat in het afgelopen etmaal tien patiënten, onder wie vier ic-patiënten, naar een ander ziekenhuis zijn verplaatst.
7 uur geleden
Celstraffen voor relschoppen tijdens coronademonstratie
Twee mannen hebben donderdag deels voorwaardelijke celstraffen tot drie maanden opgelegd gekregen voor hun aandeel in de rellen tijdens een demonstratie tegen coronamaatregelen op 21 juni in Den Haag. De politierechter omschrijft het gebeuren als "een explosie van geweld".

Verdachte Gerson P. (25) uit Den Haag werd veroordeeld voor onder meer het meermaals trappen van ME'ers bij station Den Haag Centraal en het gooien van wegafzettingen naar politiebussen. Hij kreeg drie maanden cel, waarvan één maand voorwaardelijk.

De politierechter gaf Jimmy van E. (27) uit IJmuiden een celstraf van drie maanden, waarvan twee voorwaardelijk, voor het slaan van een ME'er en het vernielen van een politieauto. De schade van ruim 1.700 euro moet hij samen met andere daders vergoeden.

Zelf zegt Van E. tegen het schild van een ME'er te hebben geslagen, omdat die met zijn wapenstok "een weerloze vrouw met bloemen in haar hand had geslagen". De politierechter oordeelde dat hij haar beter had kunnen beschermen door haar weg te trekken in plaats van te reageren met zijn vuist.
8 uur geleden
Nederland passeert grens van half miljoen positieve coronatests
Nederland is officieel de grens van een half miljoen positieve coronatests gepasseerd, blijkt donderdag uit data van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Binnen een dag werden ruim 4.500 nieuwe coronatests geregistreerd, flink minder dan het gemiddelde van de afgelopen week (5.164). Lees hier meer over de nieuwe cijfers van het RIVM. (Foto: ANP)
8 uur geleden
'Dode nertsen in Denemarken komen door ontbindingsgassen boven graf uit'
Veel nertsen die in Denemarken vanwege een gemuteerde variant van het coronavirus zijn geruimd, zijn daags na hun begraving boven de grond gekomen. De massagraven zouden te ondiep zijn, waardoor gassen die bij de ontbinding zijn vrijgekomen de lichamen tot boven de grond duwden.

Deense media delen onder meer beelden van het noordelijk gelegen Holstebro, waar op een militair terrein diverse dode nertsen boven de grond waren gekomen. Volgens de media is het massagraf 1 meter diep, terwijl het Deense ministerie van Landbouw en Milieu van bijna 2 meter uitging. Lees hier meer.
8 uur geleden
Gommers pleit voor specifieke maatregelen voor jongeren
Volgens Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care en OMT-lid, moeten er voor jongeren andere maatregelen gaan gelden dan voor ouderen. Gommers zegt in het programma 1 op 1 dat jongeren meer ruimte moeten krijgen.

Veel van de nieuwe besmettingen worden momenteel vastgesteld bij jongeren. Dat jongeren een besmetting in de privésfeer overbrengen, is volgens Gommers niet eenvoudig te voorkomen. Maar door met ze in gesprek te gaan en met maatregelen voor deze groep te experimenteren, kan worden gezocht naar een manier om met het virus te leven.

Als voorbeeld noemt Gommers het organiseren van een feest door en voor jongeren: "Als we jongeren bij elkaar een feest willen laten organiseren, dan moeten ze twee, drie dagen daarvoor een sneltest doen. Is die negatief, dan moeten ze in de tussentijd in quarantaine om te voorkomen dat ze de ouderen besmetten."
9 uur geleden
Gommers: Sla Kerst maar een jaartje over
Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care en OMT-lid, zegt dat Nederland Kerst maar een jaartje moet overslaan. Volgens hem kunnen de coronamaatregelen niet al rond de kerstdagen worden versoepeld, zei hij in gesprek met Sven Kockelmann in het NPO Radio 1-programma 1 op 1.

"Op dit moment zijn er geen aanwijzingen voor versoepelingen. Ik wacht even de resultaten en prognoses van het RIVM af", aldus Gommers. Hij tekent daar wel bij aan dat mensen goed op elkaar moeten letten tijdens de Kerst. "De kerstdagen worden vaak gebruikt om de eenzaamheid tegen te gaan. Het zijn de donkerste dagen. We mogen ook geen Oud en Nieuw vieren en vuurwerk afsteken. We moeten zorgen dat we op elkaar letten", aldus de arts.

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde eerder deze week de coronamaatregelen niet in december te versoepelen. De feestdagen zouden alleen in huiselijke kring met bijvoorbeeld maximaal zes gasten moeten worden gevierd. Als de regels half december worden afgezwakt en het aantal besmettingen toeneemt, dan zal dat leiden tot een extra belasting van ziekenhuizen, verpleeghuizen en wijkverpleging. Het kabinet wil op 8 december meer duidelijkheid over eventuele versoepelingen geven.
9 uur geleden
'Ook in 2021 geen grote evenementen rond 4 en 5 mei'
Ook volgend jaar kunnen de evenementen rondom 4 en 5 mei waarschijnlijk geen doorgang vinden, zegt Toon van Asseldonk, voorzitter van het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 tegen Omroep Gelderland.

Het comité werkt aan verschillende scenario's, zegt Van Asseldonk. De Nationale Dodenherdenking en Bevrijdingsdag zullen waarschijnlijk "in bescheiden vorm" plaatsvinden. De organisatie hoopt daar in maart een definitief besluit over te kunnen nemen.

Dit jaar konden de grootschalige evenementen rondom 4 en 5 mei ook niet doorgaan. Zo mocht er bij de Nationale Dodenherdenking op de Dam geen publiek aanwezig zijn. De veertien bevrijdingsfestivals in het land werden afgelast. (Foto: BrunoPress)
10 uur geleden

Stafchef Merkel: Mogelijk tot maart aantal sociale contacten beperken
Woordvoerders van de Duitse bondskanselier Angela Merkel hebben na een persmoment van de Duitse leider een toelichting op de huidige situatie gegeven. Volgens Merkel blijven zware coronaregels zeker tot in januari van kracht, haar stafchef Helge Braun voegt daaraan toe dat sociale contacten vermoedelijk tot in maart gelimiteerd moeten worden.

"Er staan moeilijke wintermaanden voor de deur", aldus Braun. Het Duitse kabinet hoopt vanaf maart versoepelingen te kunnen doorvoeren: vanaf dat moment zou Duitsland op grote schaal inwoners kunnen vaccineren. Merkel liet eerder deze ochtend weten dat Duitsland de eerste vaccins vóór Kerstmis verwacht. (Foto: ANP)

10 uur geleden
Meer dan zestienduizend coronagerelateerde sterfgevallen in België
Het aantal overleden Belgische coronapatiënten is de zestienduizend gepasseerd, meldt gezondheidsinstituut Sciensano donderdag. Sinds de uitbraak zijn in België 16.077 coronagerelateerde sterfgevallen gemeld en 564.967 positieve tests afgenomen.

Het aantal nieuwe positieve tests, aantal ziekenhuisopnames en aantal sterfgevallen blijven wel dalen. In de afgelopen week werden iedere dag gemiddeld 270 coronapatiënten opgenomen, 29 procent minder dan de week ervoor. Toch liggen er nog altijd 4.570 COVID-19-patiënten in de Belgische ziekenhuizen. 1.071 van hen liggen op de intensive care.

Vrijdag overleggen de federale en regionale autoriteiten over de ontwikkelingen. Belgische winkeliers hopen op een heropening van de niet-essentiële winkels. Ze vinden het onbegrijpelijk dat zij de deuren gesloten moeten houden, terwijl kledingwinkels in buurlanden Nederland, Luxemburg en Frankrijk wel open zijn.
11 uur geleden
Wel of geen skivakanties? Wintersportlanden worstelen met coronabeleid
Populaire wintersportlanden in het Alpengebied worstelen met het komende wintersportseizoen. Het aantal positieve coronatests loopt nog altijd op, waardoor sommige landen pleiten voor een gezamenlijke sluiting van de wintersportgebieden. Andere landen zien daar geen heil in en hebben de skipistes juist weer geopend. Hier vind je een overzicht.
11 uur geleden
Binnen een paar uur bijna negenduizend aanvragen voor subsidie vaste lasten
Bedrijven kunnen vanaf woensdag 25 november subsidie aanvragen voor hun vaste lasten. Op de eerste dag hebben 8.916 bedrijven dit gedaan, laat Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) donderdag aan NU.nl weten. Het gaat om een tegemoetkoming voor de maanden oktober, november en december.

Woensdag om 12.00 uur ging het loket voor deze zogeheten TVL-regeling open. Binnen een paar uur zijn duizenden aanvragen binnengekomen. Dat zijn er fors meer dan op de eerste dag van de vorige aanvraagperiode, toen 2.809 aanvragen voor de maanden juni tot en met september binnenkwamen. In totaal hebben 47.416 ondernemers subsidie aangevraagd voor deze maanden.
12 uur geleden
Lezersvragen: Heeft vaccinatie nog nut als je al COVID-19 hebt gehad?
Vermoedelijk hebben bijna een miljoen Nederlanders door een besmetting met het coronavirus antistoffen in het bloed. Toch lijkt het ook voor deze groep nuttig om tegen COVID-19 gevaccineerd te worden.
 
Maandag vroegen we via ons reactieplatform NUjij welke vragen over coronavaccins jullie hebben. Een van de vragen die regelmatig langskwam, is of het zinvol is om mensen in te enten die al een infectie hebben gehad. Dat is - met de kennis van nu - inderdaad het geval.
12 uur geleden

WHO: Vier op de vijf jongvolwassenen bewegen te weinig
Jongeren doen te weinig aan fysieke inspanning, zegt gezondheidsorganisatie WHO. Vier op de vijf adolescenten bewegen niet genoeg, net als één op de vier volwassenen. Terwijl dat in de coronacrisis juist extra belangrijk is, aldus de WHO.

De WHO adviseert kinderen en jongvolwassenen minstens één uur per dag te bewegen en de tijd die ze voor een beeldscherm doorbrengen te beperken. Volwassenen moeten minstens 150 minuten per week aan fysieke inspanning doen.

Dat staat in bewegingsrichtlijnen die de WHO woensdagavond bekendmaakte. In de coronacrisis is voldoende beweging extra belangrijk voor onze mentale gezondheid, laat de organisatie weten in de campagne Every Move Counts (Elke Beweging Telt).

12 uur geleden
Duitse coronaregels gelden waarschijnlijk tot in januari
De huidige coronamaatregelen in Duitsland gelden waarschijnlijk tot in januari, zegt bondskanselier Angela Merkel in het parlement. "Gezien het grote aantal besmettingen gaan we ervan uit dat de beperkingen tot begin januari zullen blijven gelden, zeker voor de meeste regio's", aldus Merkel. "We moeten helaas mededelen dat we geen versoepelingen kunnen beloven voor Kerstmis en Oudejaarsavond." 

De Duitse bondskanselier meldde gisteren al dat Duitsland de verplichting om mondkapjes te dragen wil aanscherpen. Zo zouden voetgangers voortaan in alle stadscentra en op overige drukke doorstroomlocaties mondkapjes moeten gaan dragen.

Eerder op de dag werd bekend dat het aantal nieuwe positieve coronatests in Duitsland voor de derde dag op rij is gestegen. Er zijn 22.268 nieuwe gevallen gemeld. Gisteren waren het er ongeveer 18.500. Nog een dag eerder werden zo'n 13.500 nieuwe gevallen geregistreerd.
12 uur geleden
Britse premier Johnson uit quarantaine
De Britse premier Boris Johnson gaat donderdag weer uit quarantaine. Hij zal tijdens een persconferentie vertellen in welke Engelse regio's beperkende maatregelen van kracht blijven om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk tegen te gaan. Johnson zat sinds 15 november thuis, omdat hij in contact was geweest met een besmette persoon. De premier raakte zelf eind maart besmet met het virus, waarna hij drie dagen op de intensive care werd behandeld. (Foto: ANP)
13 uur geleden
CPB minder pessimistisch over Nederlandse economie in 2020
De Nederlandse economie krimpt dit jaar naar verwachting met 4,2 procent, meldt het Centraal Planbureau (CPB) woensdag. Deze verwachting is iets positiever dan de 5,1 procent krimp die het CPB eerder raamde. Voor volgend jaar is de verwachting iets naar beneden bijgesteld. Het bureau gaat voor 2021 uit van een groei van 2,8 procent, waar eerder nog een stijging van 3,2 procent werd verwacht.

Het CPB is nu iets positiever over 2020 dan bij de voorspelling in augustus, omdat de economie in het derde kwartaal meer herstelde dan verwacht. Tussen begin juli en eind september veerde de Nederlandse economie met 7,7 procent op, na een ongekende harde daling van 8,5 procent in het tweede kwartaal.
15 uur geleden
Hooggerechtshof VS maakt einde aan beperkingen voor gebedshuizen
Het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten heeft de New Yorkse gouverneur Andrew Cuomo teruggefloten vanwege de beperkingen die hij instelde voor diensten in gebedshuizen. Vijf van de negen hoogste rechters stemden voor het honoreren van de verzoeken van het rooms-katholieke bisdom Brooklyn en twee orthodox-joodse gemeenschappen.

Op 6 oktober besloot gouverneur Cuomo alle niet-essentiële bedrijven te sluiten in gebieden waar het aantal nieuwe coronabesmettingen snel opliep, waaronder enkele buurten in Brooklyn. Gebedsdiensten mochten nog worden bijgewoond door 10 of 25 personen. De geloofsgemeenschappen zien dit als een inbreuk op hun grondwettelijke religieuze vrijheid en stellen dat hun gebedshuizen er willekeurig uit zijn gepikt. Zij vingen eerder bot bij twee lagere rechtbanken.

Soortgelijke zaken eindigden eerder dit jaar juist in het nadeel van kerkgenootschappen uit Nevada en Californië. Die uitspraken zijn voor het overlijden van de progressieve hoge rechter Ruth Bader Ginsburg gedaan. Zij, haar drie progressieve collega's en opperrechter John Roberts vormden toen nog een meerderheid.
15 uur geleden
Aantal nieuwe coronabesmettingen in Duitsland opnieuw gestegen
Voor de derde dag op rij is het aantal nieuwe positieve coronatests in Duitsland flink gestegen. Het Robert Koch-Insti­tut (RKI), de Duitse tegenhanger van het RIVM, meldt 22.268 nieuwe gevallen.

Dat is een forse stijging ten opzichte van de ongeveer 18.500 nieuwe gevallen die woensdag werden gemeld. Dinsdag was er sprake van ongeveer 13.500 nieuwe gevallen. In de drie dagen daarvoor was het aantal nieuwe gevallen juist telkens gedaald. Mogelijk had dat te maken met de afname van testen en de registratie in het weekend.

In het afgelopen etmaal zijn nog eens 389 coronagerelateerde sterfgevallen gemeld. Het dodental als gevolg van de epidemie in Duitsland komt daarmee uit op 15.160.
21 uur geleden
Premier Curaçao noemt stijging aantal nieuwe besmettingen alarmerend
De Curaçaose minister-president Eugene Rhuggenaath maakt zich zorgen over het recordaantal coronabesmettingen dat woensdag op het eiland is geregistreerd. Woensdag testten 105 van de 553 geteste personen positief. Het aantal geteste personen was eveneens een record voor Curaçao. Daarmee zijn er op het eiland 869 actieve besmettingen. Tien coronapatiënten liggen in het ziekenhuis. Rhuggenaath noemt de cijfers alarmerend.

Op 19 november werden 79 besmette personen geregistreerd. Dat was tot nu toe het grootste aantal besmettingen op één dag op het eiland. Rhuggenaath waarschuwde de bevolking woensdag: "Als we ons niet beter aan de maatregelen houden, dan komen we in een lockdown. Doen we het niet zelf, dan zorgt het buitenland wel voor een lockdown." Momenteel geldt code geel voor passagiers uit Nederland. Per 1 december wil het eiland zijn grenzen openen voor bezoekers uit een groot deel van de Amerikaanse staten.

De Curaçaose epidemioloog Izzy Gerstenbluth zei woensdag dat "er strengere maatregelen moeten worden genomen" als het aantal besmettingen per dag zo groot blijft en verder oploopt. Momenteel geldt er op het eiland een avondklok van 21.00 uur tot 4.30 uur, mondkapjes zijn verplicht in alle winkels en bijeenkomsten met meer dan vier mensen zijn verboden.

Curaçao was in maart en april in lockdown. Zo gold toen de regel dat automobilisten slechts twee dagen per week de weg op mochten. Volgens epidemioloog Gerstenbluth worden deze maatregelen mogelijk weer ingevoerd om de verdere verspreiding van het virus te voorkomen.
21 uur geleden
Ziekteverzuimpercentage in verpleging bereikt recordhoogte in tweede kwartaal
In het door de coronapandemie gedomineerde tweede kwartaal van dit jaar lag het ziekteverzuim in de verpleging, verzorging en thuiszorg op 7,9 procent, blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Niet eerder sinds het CBS de cijfers per branche bijhoudt, was het percentage ziekmeldingen zo hoog.

In het tweede kwartaal van 2019 bedroeg het verzuim in deze branche nog 6,8 procent. Voor de sector zorg en welzijn als geheel steeg het percentage ziekmeldingen in een jaar tijd van 5,6 procent tot 6,2 procent.

Ook onder huisartsen en bij gezondheidscentra en de kinderopvang was het verzuimpercentage flink hoger dan vorig jaar. In sociaal werk en de geestelijke gezondheidszorg is nauwelijks verschil te zien en in de jeugdzorg was het ziekteverzuimpercentage zelfs lager. Het CBS houdt deze gegevens sinds 2010 per deelbranche bij. Lees hier meer.
21 uur geleden
CBS: Sterfte tijdens eerste coronagolf in zuiden acht keer zo hoog als in noorden
De eerste coronagolf heeft in de zuidelijke provincies beduidend meer levens geëist dan in de rest van Nederland. Zuidelijk Nederland telde relatief ruim acht keer zoveel overleden coronapatiënten als Noord-Nederland. Dat blijkt uit regionale cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag heeft bekendgemaakt.

Het CBS meldde eerder al dat van begin maart tot eind juni in totaal meer dan tienduizend Nederlanders zijn overleden aan COVID-19. Vooral veel oudere patiënten bezweken aan de ziekte. Van alle overledenen kwamen er 3.861 uit Noord-Brabant en Limburg.

Afgezet tegen de totale bevolking wordt duidelijk dat het zuiden veel zwaarder werd getroffen dan andere delen van het land. Per 100.000 inwoners overleden in Noord-Brabant en Limburg 105 mensen aan COVID-19. Lees hier meer.
21 uur geleden
Het belangrijkste coronanieuws van woensdag 25 november

Nederland:
 • Het RIVM meldde 4.947 positieve coronatests. Dat zijn er minder dan het dagelijkse gemiddelde van afgelopen week (5.276).
 • In de Nederlandse ziekenhuizen liggen nu 1.839 coronapatiënten, 86 minder dan gisteren. 529 van hen liggen op de intensive care, 3 minder dan een dag eerder.
 • Een op de drie Nederlanders is tijdens de coronapandemie minder gaan sporten.
 • De mondkapjesplicht die op 1 december van kracht wordt, zal volgens minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) niet gelden in gebedshuizen.
 • Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Estland aangescherpt. Wie uit Tallinn of de regio Ida-Virumaa terugkeert, krijgt het dringende advies tien dagen in quarantaine te gaan.
 • In Drenthe zal carbidschieten worden toegestaan, maar zonder publiek. Maximaal vier mensen mogen bij elkaar komen om de melkbussen te laten knallen. Dat viertal moet wel onderling 1,5 meter afstand houden.

Internationaal:
 • Franse skigebieden zullen dit jaar niet meer opengaan. Wellicht kan dat in januari wel weer.
 • Frankrijk gaat wel maatregelen versoepelen, zodat familieleden met Kerst samen kunnen zijn.
 • Duitsland gaat het afsteken van vuurwerk op grote pleinen verbieden om de druk op ziekenhuizen te verlichten.
 • De Australische deelstaat New South Wales laat mensen weer op kantoor werken en versoepelt de regels rondom social distancing. De staat heeft al drie weken lang geen nieuwe lokale besmettingen geregistreerd.
 • De Europese Unie heeft met de vaccinontwikkelaar Moderna een contract voor 80 miljoen doses gesloten.