Blijf hier op de hoogte van het laatste nieuws omtrent het coronavirus in binnen- en buitenland.
OMT: Heropening basisscholen rond 25 januari nog onzeker
De basisscholen gaan waarschijnlijk niet voor het einde van de maand weer open. Daarvoor is het aantal coronabesmettingen nog altijd te hoog en blijft de situatie rond de Britse variant te onzeker, laten leden van het Outbreak Management Team (OMT) aan het AD weten.

"We weten nog niet genoeg over de exacte rol van de Britse variant bij kleine kinderen", zegt kinderarts en OMT-lid Károly Illy. "Dat blijft onzeker. En dat maakt het lastig om een advies te geven, het is een duivels dilemma. We hebben te maken met een variant waarvan we niet alle eigenschappen goed kennen en tegelijkertijd vindt iedereen het basisonderwijs van enorm belang om snel te heropenen." Volgens Illy verplaatsen Nederlanders zich nog altijd te veel, door bijvoorbeeld niet thuis te werken.

Een ander OMT-lid, dat anoniem wil blijven, uit in de krant zijn zorgen over de Britse variant. "De aanwijzingen zijn steeds sterker dat het lastiger strijden wordt tegen deze variant", zegt hij.
over één dag
Minder ziekenhuisopnames in België, jeugd tobt
De aantallen ziekenhuisopnames in België laten voor de tweede opeenvolgende dag een daling zien en ook het aantal besmettingen stijgt minder fors. Tegelijkertijd melden experts dat jongeren lijden onder de beperkingen, staat in een rapport aan een adviescommissie van de Belgische regering.

Er liggen zaterdag volgens de recentste cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano 1877 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen (min 2 procent), van wie 343 patiënten intensieve verzorging nodig hebben (min 1 procent). In de periode van 6 tot en met 12 januari stierven in België dagelijks gemiddeld 51,7 mensen door het coronavirus, 17,4 procent minder dan in de week daarvoor.

Een adviescommissie op het gebied van corona en psychologie heeft vastgesteld dat 65 procent van de Belgische jongeren het mentaal moeilijk had tijdens de eerste coronagolf, in het voorjaar van 2020. Ook recente cijfers en onderzoek aan verschillende universiteiten tonen volgens Het Nieuwsblad aan dat jongeren erg kwetsbaar zijn voor de psychologische tol van de coronamaatregelen. Daarom wordt de overheid opgeroepen "dringend meer aandacht" te hebben voor jongeren tussen de 16 en 25 jaar.
over 18 uur
Thuiswerken: wanneer mag het wel en wanneer niet?
Thuiswerken in coronatijd is inmiddels normaal geworden. Toch meldde vakbond CNV vrijdag dat veel mensen die wel thuis kunnen werken, van hun baas toch naar kantoor moeten komen. Mag een werkgever dat eigenlijk vragen van zijn personeel? En mag een werknemer dat weigeren? NU.nl zet enkele vragen en antwoorden over thuiswerken op een rijtje.
over 17 uur
EU doet onderzoek naar dood dertien Noorse ouderen na vaccinatie
Het Europese agentschap PRAC, dat bijwerkingen van medicijnen monitort, doet onderzoek naar de dood van dertien tachtigplussers in Noorwegen, kort nadat zij werden gevaccineerd met het coronavaccin van Pfizer/BioNTech. Dat bevestigt een woordvoerder van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) in Utrecht vrijdag aan de Volkskrant.

Het Noorse medicijnagentschap meldde eerder op de dag in een persbericht dat normale bijwerkingen, zoals misselijkheid en koorts, de kwetsbare ouderen mogelijk fataal werden. Tegenover de krant benadrukt een woordvoerder dat het om mensen met een al "zeer broze" gezondheid ging. Lees hier verder.
over 17 uur
Coronavirus zorgt voor 60 procent minder vliegtuigpassagiers in 2020
Door de coronapandemie daalde het aantal passagiers van luchtvaartmaatschappijen in 2020 met 60 procent, meldt de VN-luchtvaartorganisatie ICAO vrijdag in een rapport. In veel landen gelden sinds het uitbreken van de coronacrisis reisbeperkingen. Luchtvaartmaatschappijen vervoerden vorig jaar zo'n 1,8 miljard passagiers, waarmee de burgerluchtvaart daalde tot het niveau van 2003. In 2019 ging het nog om 4,5 miljard passagiers, aldus de ICAO.
over 15 uur
Strenge avondklok van kracht in Frankrijk
Voor alle Franse departementen geldt vanaf zaterdag een strenge avondklok. Inwoners moeten tussen 18.00 uur en 6.00 uur binnenblijven. Alleen wie van of naar zijn werk gaat mag de straat op, net als ouders die hun kinderen brengen of halen van de school en het kinderdagverblijf.

De strenge avondklok was in een kwart van het land al van kracht, maar premier Jean Castex kondigde de maatregel deze week voor het hele land af. De avondklok geldt zeker voor de komende twee weken.

Het aantal coronabesmettingen wil in Frankrijk maar niet dalen, waardoor de druk op de ziekenhuizen nog altijd groot is. Inmiddels telt het land ruim 69.000 coronadoden. Vanaf maandag wordt er ook strenger gecontroleerd aan de grenzen van het land.
over 14 uur
Het zorgstelsel in de afgelegen Braziliaanse miljoenenstad Manaus staat op instorten vanwege de grote toestroom van coronapatiënten. Er is onvoldoende zuurstof voor alle patiënten en een tekort aan ziekenhuisbedden en ander medisch materiaal, melden verschillende Braziliaanse media. Lees hier verder.
een paar seconden geleden
Piloot breekt start af nadat Nederlandse man weigert mondkapje te dragen
Een 51-jarige Nederlandse man heeft donderdagavond op de luchthaven van München voor vertraging gezorgd omdat hij weigerde een mondkapje te dragen aan boord van een vlucht naar Zuid-Afrika, meldt Die Welt.

De man zat al op zijn stoel toen het cabinepersoneel opmerkte dat hij geen mondkapje droeg. Ook bij herhaaldelijk aandringen weigerde de man die op te zetten. De gezagvoerder besloot niet op te stijgen en keerde terug naar de gate op de luchthaven. Vier agenten haalden de man daar van boord.

Het Lufthansa-toestel kon even later, met een kleine vertraging, alsnog vertrekken. Het toestel vertrok zonder de Nederlander. De man is aangeklaagd voor het overtreden van de luchtveiligheidswet.
een paar seconden geleden
Bonaire gaat weer open voor vluchten uit VS en Canada
Bonaire is vanaf zaterdag weer geopend voor vluchten vanuit Canada en de Verenigde Staten. Inkomende reizigers moeten wel een negatieve PCR-test kunnen overhandigen, zegt gezaghebber Edison Reina vrijdagmiddag (lokale tijd). Het is een gevolg van het opheffen van het vliegverbod voor de BES-eilanden.

Volgens Reina duurt het waarschijnlijk even voordat de vluchten weer op gang komen, maar hij is blij met de mogelijke komst van toeristen.

Een week geleden voerde Bonaire strengere coronamaatregelen in om stijging van het aantal besmettingen tegen te gaan. In de eerste week van januari steeg het aantal besmettingen op het eiland opeens snel van dertien tot honderd. Reden voor het eiland met twintigduizend inwoners om strengere regels in te stellen voor onder meer privébezoeken en horeca. In de afgelopen week was geen sprake meer van een grote stijging. Vrijdag stond het totale aantal besmettingen op 113.
een paar seconden geleden
Het belangrijkste coronanieuws van vrijdag 15 januari.

Binnenland:
  • Het kabinet is afgetreden. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) heeft er vertrouwen in dat het demissionaire kabinet genoeg gezag zal hebben in het parlement om door te gaan met de aanpak van de coronacrisis.
  • Alle GGD-vaccinatielocaties zijn nu open. Eerder werd al gevaccineerd in Veghel, Houten, Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Assen. De overige negentien vaccinatielocaties zijn vrijdag van start gegaan.
  • Het RIVM meldt 6.093 nieuwe positieve coronatests. Dat zijn er iets minder dan gemiddeld in de afgelopen zeven dagen (6.166).
  • RIVM-onderzoek: vertrouwen in aanpak corona daalt. Was in november nog 58 procent van de Nederlanders (zeer) positief over de aanpak van de overheid, rond de jaarwisseling was dat nog maar 45 procent.
  • Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) verwacht dat de dalende trend ten aanzien van ziekenhuisopnames vanwege het coronavirus doorzet, maar trager zal gaan dan eerder voorspeld.

Buitenland:
  • Sinds het begin van de corona-uitbraak zijn in Duitsland twee miljoen besmettingen vastgesteld. Het dodental ligt op bijna 45.000.
  • Het internationale team van gezondheidsorganisatie WHO dat in de Chinese stad Wuhan de herkomst van het coronavirus onderzoekt, is vrijdag vanuit quarantaine alvast aan de slag gegaan.
  • Spanje meldt 40.197 nieuwe vastgestelde besmettingen met het coronavirus. Dat is een nieuw dagrecord voor het land.
  • Het Verenigd Koninkrijk verscherpt de maatregelen aan de grens om te voorkomen dat mutaties van het coronavirus het land bereiken. Vanaf maandag moeten alle reizigers uit het buitenland na aankomst verplicht in quarantaine.
  • Catalonië verplaatst de verkiezingen die vervroegd op 14 februari zouden worden gehouden naar 30 mei.