Blijf hier op de hoogte van het laatste nieuws omtrent het coronavirus in binnen- en buitenland.
Groningen begint met proef: studenten ondergaan sneltests voor tentamen
Onder toeziend oog van demissionair minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) begint in Groningen vandaag een proef waarbij studenten voorafgaand aan een tentamen worden getest op het coronavirus. Ze krijgen een sneltest en krijgen binnen drie uur de uitslag. Als de test negatief is, mogen ze de tentamenhal op de Zernike Campus in om het tentamen te maken naast hun medestudenten. Het kan een eerste stap zijn naar de hervatting van fysieke lessen.

De Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool doen mee aan de proef. Studenten van het roc Noorderpoort helpen bij het afnemen van de tests en het verwerken van de gegevens. Ook het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en de GGD zijn bij de proef betrokken.

Studenten die positief testen, kunnen het tentamen later alsnog maken. In sommige gevallen is het ook mogelijk om het tentamen online te doen.
één uur geleden
Ziekenhuizen in Londen gaan dag en nacht vaccineren
Ziekenhuizen in de Engelse hoofdstad Londen beginnen eind deze maand met een proef waarbij 24 uur per dag mensen worden ingeënt tegen COVID-19, zegt verantwoordelijk minister Nadhim Zahawi maandag. Op deze manier hoopt de Britse regering sneller mensen te vaccineren. Lees hier meer. (Foto: ANP)
2 uur geleden
7.141 nieuwe besmettingen in Duitsland
De Duitse autoriteiten hebben maandag 7.141 nieuwe besmettingen gemeld. Ook overleden nog eens 214 patiënten aan COVID-19, aldus het Robert Koch-Insti­tut, de Duitse tegenhanger van het RIVM. Dat maakte afgelopen weekend bekend dat inmiddels meer dan een miljoen mensen een eerste dosis van een coronavaccin hebben gehad.

In het 83 miljoen inwoners tellende land zijn in totaal ruim twee miljoen besmettingen vastgesteld. Het dodental staat inmiddels op 46.633. Net als in Nederland hebben de autoriteiten een lockdown ingesteld om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.
2 uur geleden
Eerste verpleeghuisbewoners en mensen met een beperking maandag ingeënt
Na de vaccinatie van de eerste groep zorgmedewerkers, begint maandag de vaccinatie van de eerste verpleeghuisbewoners en mensen met een verstandelijke beperking die in instellingen wonen. Deze week krijgen naar verwachting zo'n vijftienduizend personen hun eerste vaccin tegen COVID-19. Lees hier meer. (Foto: ANP)
3 uur geleden
Experts: Niemand is bestand tegen 15 procent van het jaar binnen zitten
Het kabinet heeft de lockdown die medio december van kracht ging met drie weken verlengd. Op de nieuwe beoogde einddatum zit heel Nederland - als het goed is - 57 dagen zoveel mogelijk binnen: 15 procent van één jaar. Het aantal sociale contacten moet in die tijd tot een minimum beperkt worden. En dat doet wat met je, oordelen gedragsexperts en de Nederlandse ggz.
4 uur geleden
Engeland gaat meer groepen vaccineren
Engeland gaat vanaf vandaag ook zeventigplussers en zeer kwetsbare personen vaccineren tegen COVID-19. Tot nu toe werden alleen tachtigplussers en een deel van de zorgmedewerkers ingeënt. Premier Boris Johnson noemt de stap van vandaag een "significante mijlpaal". Zijn doel is om medio februari deze vier groepen ingeënt te hebben. De regering hoopt tegen september iedereen in het Verenigd Koninkrijk een eerste prik te kunnen aanbieden.
6 uur geleden
Vijftien mensen nog vast na illegale demonstratie op Museumplein
Vijftien mensen zitten nog in hechtenis na de illegale demonstratie van zondag op het Museumplein in Amsterdam. Zij worden verdacht van openlijke geweldpleging, meldt de politie in de nacht van zondag op maandag. Er werden in totaal 143 mensen aangehouden. Lees hier verder. (Foto: ANP)
7 uur geleden
'Slechts zesduizend atleten bij openingsceremonie Olympische Spelen in Tokio'
Het internationaal olympisch comité (IOC) verwacht bij de opening van de Spelen in Tokio zo'n zesduizend atleten. Aanvankelijk werden elfduizend sporters verwacht, schrijft de Japanse krant Yomiuri maandag op basis van ingewijden. Vanwege het coronavirus hebben de Japanse organisatoren moeten afschalen.

Atleten mogen onder het nieuwe plan pas vijf dagen voordat ze aan de beurt zijn arriveren in het olympisch dorp, waar plek is voor zo'n achttienduizend mensen. Twee dagen nadat ze klaar zijn, moeten ze weer vertrekken.

De organisatie verwacht atleten uit ruim tweehonderd landen. Vanwege het coronavirus werden de Spelen, die aanvankelijk al in 2020 hadden moeten plaatsvinden, met een jaar uitgesteld. Recentelijk werden opnieuw corona-uitbraken vastgesteld in Japan en in een groot deel van de deelnemende landen. Gevreesd wordt dat ook die de Spelen dit jaar in gevaar kunnen brengen.

Het IOC heeft eerder uitgesloten dat de Spelen voor een tweede keer worden uitgesteld. Het annuleren van het grootste sportevenement van het jaar zou grote financiële consequenties hebben.
gisteren om 23:16
Zwaar getroffen Brazilië begint deze week met vaccineren
Het door het coronavirus zwaar getroffen Brazilië kan beginnen met vaccineren. De autoriteiten van het Zuid-Amerikaanse land keurden zondag twee vaccins goed: CoronaVac van het Chinese bedrijf Sinovac en het Britse vaccin van University of Oxford en AstraZeneca. Er wordt een massale inentingscampagne voorbereid, die woensdag moet van start moet gaan.

Een 54-jarige verpleegkundige in de metropool São Paulo kreeg kort na de goedkeuring de eerste prik met het Sinovac-vaccin. De Braziliaanse president Jair Bolsonaro, die COVID-19 slechts een griepje noemde en zelf besmet raakte, sprak herhaaldelijk denigrerend over het Chinese vaccin.

Brazilië telt na de Verenigde Staten de meeste overleden coronapatiënten ter wereld (ruim 209.000). In de VS gaat het om bijna het dubbele aantal.
gisteren om 23:14
Het belangrijkste coronanieuws van zondag 17 januari.

Binnenland:
  • Het RIVM heeft in het afgelopen etmaal 5.622 positieve coronatests geregistreerd. Dat zijn er iets minder dan gemiddeld in de afgelopen zeven dagen (5.728).
  • Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen steeg naar 2.379, een stijging van 19 ten opzichte van zaterdag. Het betreft de eerste stijging in vijf dagen tijd.
  • Het kabinet heeft nog geen besluit genomen over de eventuele invoering van een avondklok. Deze week wordt er verder gesproken over de ingrijpende maatregel.
  • Bij een illegale demonstratie tegen het kabinet en het huidige coronabeleid waren zondag zo'n tweeduizend demonstranten aanwezig. De ME moest eraan te pas komen om de demonstratie te ontbinden. 115 mensen werden tijdens de ongeregeldheden gearresteerd.
  • Basisscholen en kinderopvangcentra blijven zeker tot 8 februari gesloten, meldde het kabinet zondag.

Buitenland:
  • Oostenrijk gaat de huidige coronamaatregelen met nog eens twee weken verlengen tot en met 7 februari.
  • De Britse regering hoopt in maart de coronamaatregelen te kunnen versoepelen. Dat zei de Britse minister Dominic Raab van Buitenlandse Zaken zondag in een interview met Sky News.
  • Het is nog te vroeg voor een vaccinatiebewijs voor mensen die tegen COVID-19 zijn ingeënt, vindt EU-president Charles Michel.
  • Het door het coronavirus zwaar getroffen Brazilië kan beginnen met vaccineren. De autoriteiten van het Zuid-Amerikaanse land keurden meteen twee vaccins goed: CoronaVac van het Chinese bedrijf Sinovac en het Britse vaccin van University of Oxford en AstraZeneca.