Volg de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus in dit liveblog.
Spanje gaat breder testen, nu coronapiek lijkt af te vlakken
De Spaanse regering heeft aangekondigd ook mensen zonder symptomen te zullen testen op het coronavirus. Dat is een eerste stap op weg naar geleidelijke versoepeling van de lockdown in het land met het op één na hoogste officiële dodental wereldwijd. De groei van het aantal nieuw bevestigde besmettingen en het dodental is in de afgelopen dagen afgenomen naar ongeveer de helft van die groei vorige week. 

"We bereiden ons voor op de-escalatie, waarbij het belangrijk is te weten wie besmet is, zodat de lockdown voor de Spaanse burger geleidelijk kan worden opgeheven", zei minister van Buitenlandse Zaken Arancha González tegen tv-zender Antena 3. Spaanse bedrijven produceren momenteel 240.000 testkits per week en er wordt ook internationaal ingekocht, vertelde hij.

Het officiële dodental als gevolg van het coronavirus in Spanje steeg maandag met 637 van 12.418 naar 13.055. Er zijn ruim 130.000 besmettingsgevallen bevestigd.
één uur geleden
Trump pleit voor gebruik malariamedicijn: 'Wat heb je te verliezen?'
Video
Trump pleit voor gebruik malariamedicijn: 'Wat heb je te verliezen?'
één uur geleden
Dodental coronavirus op Sint-Maarten stijgt naar zes
Het aantal geregistreerde doden als gevolg van het coronavirus op Sint-Maarten is gestegen van vier naar zes. Het aantal bevestigde besmettingen steeg met 12 naar 47, meldt de overheid op het eiland. In het ziekenhuis op het eiland liggen één bevestigde en drie vermoedelijke coronapatiënten.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport meldde zondag dat een C-17-transportvliegtuig met medische apparatuur, beschermingsmiddelen en medicijnen was vertrokken naar Sint-Maarten. Met de voorraden kunnen zes zelfstandige intensivecareplekken worden ingericht op het eiland. Ook wordt het aantal ic-plekken in het ziekenhuis van Sint-Maarten met zes uitgebreid. Een internationaal bedrijf dat medisch personeel uitzendt zorgt voor extra artsen en verpleegkundigen.
één uur geleden
Bassischool in Almere heeft 'afhaalloket' voor huiswerk
Toch even naar school om je eigen werkboeken op te halen. Basisschool De Olijfboom in Almere heeft een 'afhaalloket', waar kinderen of hun ouders elke maandagochtend een pakket met werk voor die week kunnen afhalen en het gedane werk van de voorgaande kunnen inleveren, meldt Omroep Flevoland

De pakketten worden uitgedeeld op alfabetische volgorde van de achternaam van de leerling. Zo kan worden voorkomen dat het maandagochtend te druk wordt. "Het is geweldig dat je via ons afhaalloket toch even de kinderen kan zien. Je kan dan kletsen en kijken hoe het met ze gaat", zei directeur Aletta Wijnsouw tegen de regionale omroep. "Het werkt echt bijzonder goed. Het is nooit druk op het schoolplein en iedereen houdt voldoende afstand."
2 uur geleden
2 uur geleden
Acteur John Krasinski heeft een tweede editie van Some Good News online gezet. De ster van The Office en A Quiet Place, die ook zonder werk thuiszit, bracht het project vorige week uit nadat veel fans hem positieve berichten hadden gestuurd als tegenwicht voor al het negatieve coronanieuws. Some Good News werd meer dan twaalf miljoen keer bekeken.

In de tweede editie zit onder meer een guest appearance van acteur en componist Lin-Manuel Miranda. De maker van hitmusical Hamilton verrast een jonge fan, die door de coronacrisis niet naar de voorstelling kan, met een digitaal optreden van een groot deel van de cast van het stuk.
2 uur geleden
Arbeidsmigranten uit Myanmar badderen met olifanten bij een Thais olifantenkamp voor toeristen, dat is gesloten vanwege de nationale lockdown. (Foto: Reuters)
3 uur geleden
Trump negeert zijn experts en adviseert burgers niet bewezen coronamedicijn te gebruiken
De Amerikaanse president Donald Trump heeft inwoners van de Verenigde Staten zondag opnieuw verzocht het medicijn hydroxychloroquine te gebruiken. Trump vermoedt dat het medicijn hen kan beschermen tegen het coronavirus, al druist dat vermoeden in tegen alle adviezen die hij van gezondheidsexperts heeft gekregen.

Tijdens een persconferentie in de nacht van zondag op maandag (plaatselijke tijd) gaf Trump toe dat hij geen expert is op het gebied van virusbestrijding, maar dat hij een "onderbuikgevoel heeft" dat hydroxychloroquine zal aanslaan. Het medicijn wordt normaliter gebruikt om malaria te bestrijden.

De president deed zijn uitspraken in de nabijheid van twee gezondheidsexperts, die hebben geweigerd om zijn uitspraken te verdedigen.
3 uur geleden
Ook verzekeraars ASR en NN schrappen dividend
Verzekeraars ASR en NN gaan voorlopig geen dividend uitkeren door de uitbraak van het coronavirus, laten beide bedrijven maandag weten in een persbericht. De Nederlandsche Bank (DNB) riep verzekeraars eerder op de dividendbetaling te schrappen om zo de financiële buffers te verstevigen.

NN en ASR verwachten allebei de dividenduitkering voor 2019 op een aandeelhoudersvergadering in de tweede helft van 2020 te bespreken. Verzekeraar Aegon ging de twee bedrijven vorige week al voor met het voorlopig schrappen van de dividenduitkering.
3 uur geleden
YouTube verwijdert video's die corona ten onrechte linken aan 5G
YouTube gaat video's verwijderen die ten onrechte een link leggen tussen het coronavirus en het 5G-netwerk, schrijft The Guardian. De maatregel werd genomen nadat meerdere zendmasten in Engeland vrijdagavond in brand werden gestoken. Het videoplatform stopt echter niet met het verwijderen van alle complottheorieën over 5G.

YouTube zal actief video's verwijderen die in strijd zijn met het beleid. Video's met complottheorieën over 5G-netwerken, zonder het coronavirus te noemen, zijn nog steeds toegestaan. Wel is YouTube begonnen met het verminderen van het aanbevelen hiervan.
3 uur geleden
Noodloket UWV gaat open, tienduizenden aanvragen verwacht
Het UWV opent maandag om 9.00 uur het noodloket voor werkgevers die in de problemen zijn gekomen door de coronacrisis. Werkgevers kunnen een aanvraag indienen om de loonkosten tot maximaal 90 procent vergoed te krijgen. Het UWV verwacht maandag zeker tienduizenden aanmeldingen.

De Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW) is in leven geroepen om te voorkomen dat bedrijven omvallen en mensen hun baan verliezen door de stilgevallen economie als gevolg van de corona-uitbraak.

De hoogte van de loonkostenvergoeding hangt af van hoe groot het omzetverlies voor ondernemingen is.
4 uur geleden
4 uur geleden
Buma Cultuur roept zenders op alleen Nederlandse muziek te draaien
Buma Cultuur, de organisatie die de auteursrechten van Nederlandse artiesten behartigt, roept radiozenders op zoveel mogelijk Nederlandse muziek en artiesten te draaien. De organisatie meldt op NPO Radio 1 dat het een eenvoudige manier is om vaderlandse artiesten bij te staan in de huidige coronacrisis.

Artiesten zien door het wegvallen van optredens een groot deel van hun inkomsten in rook opgaan. Als radiozenders structureel Nederlandse muziek gaan draaien, kunnen deze artiesten en tekstschrijvers via de auteursrechten die zenders moeten betalen toch nog een klein inkomen verwerven. Buma keert per maand 2 miljoen euro uit aan auteursrechten voor muziek die radiostations draaien.

Buma Cultuur-directeur Frank Helmink vindt dat muzieksamenstellers van zenders de verantwoordelijkheid hebben om de Nederlandse muzieksector met een concrete daad te helpen. In bijvoorbeeld Frankrijk is het bij wet verplicht voor zenders om een groot aandeel van de gedraaide muziek Franstalig te laten zijn.
5 uur geleden
Gemeente bekeurt tapasbar Waddinxveen die stiekem open was
In Waddinxveen heeft de eigenaar van een tapasbar die ondanks het landelijk verbod open was bestraft. Zijn horecagelegenheid is gesloten en hij krijgt een bekeuring. Het is nog niet duidelijk hoe hoog de boete zal zijn.

Op het moment dat de politie zondag ingreep, waren 27 mensen aanwezig in de bar. Zij kregen allemaal per persoon een boete van 390 euro omdat zij het samenscholingsverbod dat momenteel geldt vanwege de coronacrisis hadden overtreden. De eigenaar van de bar krijgt ook een dwangsom. Als de man zijn zaak nog een keer opent, krijgt hij sowieso een boete van 10.000 euro.
5 uur geleden
Opnieuw forse daling nieuwe aantal besmettingen in Duitsland
Het Robert Koch Institute maakt maandagochtend bekend dat in Duitsland ten minste 95.391 inwoners besmet zijn met het coronavirus. Dat is een stijging van 3.677 positieve tests ten opzichte van zondag. Daarnaast stierven er bijna 100 personen, waarmee het dodental opliep tot 1.434.

Duitsland zet met het aantal nieuwe besmettingen een positieve lijn door: voor de vierde dag op rij gaat het om een daling ten opzichte van een etmaal eerder. Zondag kwamen er nog 5.936 positieve tests bij, zaterdag ging het om 6.082 en vrijdag 6.174.
6 uur geleden
Vanaf nu vier keer zoveel capaciteit om Nederlanders te testen op virus
Meer patiënten en zorgmedewerkers kunnen zich vanaf maandag laten testen op COVID-19, de ziekte die het coronavirus veroorzaakt. De komende dagen en weken wordt het aantal dagelijkse tests opgeschaald van ruim 4.000 naar ongeveer 17.500. Lees hier meer.
8 uur geleden
'Overheid zal coulanter omgaan met innen schulden en betaling boetes'
Mensen die een schuld hebben bij de overheid of een boete moeten betalen worden de komende tijd vanwege de coronacrisis milder aangepakt, dat staat in een brief die is rondgestuurd van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) aan deurwaarderskantoren. Ook worden er voorlopig geen aanmaningen gedaan door DUO bij het CJIB voor mensen die hun studieschuld niet kunnen betalen. Lees hier meer.
9 uur geleden
Aantal besmettingen China neemt opnieuw toe
China heeft zondag 39 nieuwe besmettingen vastgesteld, opnieuw een stijging ten opzichte van de dag ervoor, toen werden er 30 nieuwe besmettingen vastgesteld. Bijna alle nieuwe besmettingen, op één na, zijn vastgesteld bij mensen die in het buitenland zijn geweest of contact hebben gehad met iemand uit het buitenland. Zondag is één persoon overleden die besmet was met het virus.
11 uur geleden
Tijger in dierentuin New York test positief op coronavirus
Een tijger in de Bronx Zoo in New York is positief getest op het coronavirus, zo laat een woordvoerder van de dierentuin zondag weten aan persbureau Reuters. Het is voor een eerst dat een dier in de Verenigde Staten besmet is geraakt met het virus en voor het eerst wereldwijd dat een tijger positief test op het virus. Wel waren al eerder gevallen van besmette katten bekend.

Nadia, een Maleisische vrouwtjestijger van vier jaar oud, had een droge hoest en zal naar verwachting herstellen, aldus haar dierenarts.
gisteren om 23:53
Ook Capelle aan den IJssel sluit speelplekken vanwege samenscholing
Capelle aan den IJssel gaat hang- en speelplaatsen sluiten om samenscholing van jongeren op die plekken tegen te gaan, zo vertelt de burgemeester van Capelle aan RTV Rijnmond. "Ik wil eigenlijk dat alles openblijft, dus het is jammer. Je ziet vooral bij jongeren dat ze denken dat het virus hun wel voorbijgaat", aldus de burgemeester. Plekken die gesloten worden, zijn bijvoorbeeld basketbalveldjes en voetbalkooien.
gisteren om 23:53
Schotse hoofd van medische dienst neemt ontslag na niet opvolgen eigen regelgeving
Het hoofd van de Schotse medische dienst, Catherine Calderwood, heeft zondagavond ontslag genomen. Eerder op de dag werd ze door de Schotse politie gewaarschuwd nadat ze haar eigen maatregelen voor sociale onthouding niet in acht had genomen. 

Calderwood had meermaals gereisd tussen haar twee huizen in Schotland, terwijl de bevolking zoveel mogelijk thuis moet blijven en geen onnodige reizen moet maken. In gesprek met The Sun biedt Calderwood haar excuses aan. "Wat ik deed, was fout."

Schotland telt 3.345 vastgestelde besmettingen. In het land stierven 218 personen aan de gevolgen van het coronavirus.
gisteren om 23:53
Britse premier Johnson uit voorzorg naar ziekenhuis
De Britse premier Boris Johnson is zondagavond op advies van zijn arts naar het ziekenhuis gegaan om enkele medische tests te ondergaan, zo meldt een woordvoerder van de ambtswoning. Tien dagen geleden werd bij de 55-jarige Johnson het coronavirus vastgesteld. Hij zit sindsdien in thuisisolatie.

De woordvoerder zegt dat er geen medische noodsituatie is, maar dat de ziekenhuisopname uit voorzorg is. Johnson heeft na tien dagen nog steeds last van de symptomen van COVID-19. Afgelopen vrijdag liet hij nog weten dat hij koorts had.
gisteren om 23:52
Zevenhonderd kinderen vormen virtueel koor en zingen aria Nessun dorma
In Italië hebben zevenhonderd Italiaanse en internationale kinderen een virtueel koor gevormd. Ze zongen Nessun dorma, de laatste aria uit de opera Turandot van Giacomo Puccini. De kinderen werden begeleid door het Europa InCanto-orkest. Met het lied willen ze een boodschap van hoop en solidariteit brengen.
Zevenhonderd kinderen vormen virtueel koor en zingen aria Nessun dorma
Video
Zevenhonderd kinderen vormen virtueel koor en zingen aria Nessun dorma
gisteren om 23:52
Koningin Elizabeth geeft toespraak: 'We will meet again'
De Britse koningin Elizabeth II heeft het volk zondagavond toegesproken over het coronavirus. Ze bedankte alle zorgverleners en probeerde het volk gerust te stellen door af te sluiten met 'We will meet again'. Dit is het lied van Vera Lynn dat tijdens de Tweede Wereldoorlog een baken van hoop werd voor de Britse bevolking.

In de toespraak riep de koningin onder meer op verenigd en vastberaden te blijven.
Koningin Elizabeth geeft toespraak: 'We will meet again'
Video
Koningin Elizabeth geeft toespraak: 'We will meet again'
gisteren om 23:51
Dagoverzicht coronanieuws: zondag 5 april

Nederland
  • Het aantal personen in Nederland dat is overleden aan de gevolgen van het coronavirus is met 115 gestegen naar 1.766, meldde het RIVM in de dagelijkse update.
  • Daarnaast zijn er sinds de update van zaterdag 253 ziekenhuisopnames geweest, het laagste aantal van de laatste dagen.
  • 1.385 patiënten liggen momenteel op de intensive care, een stijging van 25. Minder dan zaterdag toen er 36 patiënten bij kwamen.
  • De overheid is tevreden hoe 'we' ons hebben gehouden tijdens deze warme en zonnige dag, maar er zijn wel wat 'onacceptabele' incidenten geweest.
  • Zo heeft de politie in Arnhem 25 mensen beboet vanwege een samenscholing aan de Rijnkade. Eén persoon is aangehouden voor belediging.

Internationaal
  • Voorzichtig positief nieuws uit het buitenland: de coronacijfers in België, Duitsland en Spanje lijken voorzichtig de goede kant op te gaan. Spanje ziet een daling van nieuwe sterfgevallen, in Duitsland zijn er minder nieuwe besmettingen en België ziet een afname van coronapatiënten in het ziekenhuis.
  • Ook in Italië en Frankrijk daalt het aantal nieuwe dagelijkse doden, met vandaag een toename van 'slechts' 525 mensen in Italië, het laagste aantal in twee weken, en 357 in Franse ziekenhuizen.
  • In Ecuador heeft de regering excuses aangeboden voor de tientallen overleden coronapatienten die in de stad Guayaquil op straat lagen.