Blijf hier op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland.
'GGD's hebben geen tijd om huisartsen over positieve tests te informeren'
Een deel van de GGD's hebben geen tijd huisartsen te informeren over de positieve tests van hun patiënten, blijkt uit een brief in handen van NRC van André Rouvoet, voorzitter van koepelorganisatie GGD GHOR. Met name toestemming vragen aan de positief geteste mensen voor het doorgeven van de informatie aan de huisarts, zou te veel tijd kosten. Meerdere huisartsen laten weten aan NRC dat ze woedend zijn over de situatie, omdat herstelkansen groter zijn wanneer je bij een ernstig zieke coronapatiënt gelik begint met zuurstof toedienen en het geven van de onstekingsremmer dexamethason.
4 uur geleden
Oversterfte van 299.000 in VS, impact coronacrisis nog groter dan gedacht
Sinds het begin van dit jaar zijn in de Verenigde Staten ruim 299.000 meer mensen overleden dan gemiddeld in de vijf voorgaande jaren, meldt het Amerikaanse gezondheidsinstituut CDC dinsdag. De cijfers laten volgens de onderzoekers zien dat de impact van de coronapandemie groter is dan gedacht. Lees hier meer.
4 uur geleden
Minister kan niks doen tegen 'dumpvluchten' naar oranje gebieden
Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) vindt het "onwenselijk" dat luchtvaartmaatschappijen tegen zeer lage tarieven vluchten aanbieden naar gebieden met een oranje reisadvies, maar zegt ook dat het kabinet dit soort 'dumpvluchten' niet kan verbieden. Lees hier meer.
4 uur geleden
Het belangrijkste coronanieuws van vandaag

Binnenland:
 • Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde in de afgelopen week 55.587 positieve coronatests. Dat is een stijging van 27 procent ten opzichte van de week ervoor (43.903). De stijging vlakt daarmee af, want in de twee weken daarvoor groeide het aantal nieuwe positieve tests met ruim 40 procent.
 • Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames (1.492) groeide ook minder hard: in de afgelopen week ging het om een toename van 30 procent, terwijl de stijging in de voorgaande week 60 procent bedroeg. Het aantal nieuwe ic-opnames (287) steeg in de afgelopen week met 49 procent, tegenover 59 procent een week eerder (192).
 • Daarnaast blijkt dat nog eens 185 Nederlanders met COVID-19 zijn overleden, een lichte stijging ten opzichte van de voorgaande week (150).
 • Verder vingen meerdere horecaondernemers vandaag bot bij de rechter: de horeca blijft gesloten. De rechtbank in Den Haag besloot dat de Staat mocht overgaan tot de sluiting van de horeca in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus.
 • Nederlanders gooien steeds meer mondkapjes op straat. De maskertjes liggen al sinds het begin van de coronacrisis tussen het zwerfafval, maar de aantallen zullen in de komende tijd alleen maar toenemen. Dat verwacht directeur Helene van Zutphen van Nederland Schoon, de stichting die zich inzet tegen zwerfafval. Lees hier meer.
 • En tot slot bleven de prinsessen Amalia en Alexia in Griekenland toen koning Willem-Alexander en koningin Máxima hun vakantie afbraken, bevestigde de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) vanavond. De twee oudste dochters van het koningspaar keerden vanavond terug naar huis. Er was ophef over de reis, omdat het kabinet Nederlanders eerder op het hart drukten niet onnodig te reizen.

Buitenland:
 • Franse autoriteiten meldden vandaag ruim dertienduizend positieve tests. Dat zijn er fors minder dan afgelopen weekend (32.000 en 29.800), maar Frankrijk meldt op maandag vaker kleinere aantallen dan in het weekend.
 • Ierland neemt strenge maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het land gaat vanaf donderdag in een gedeeltelijke lockdown. Zo blijven de scholen open, zei de Ierse premier Micheál Martin gisteravond op een persconferentie. 
 • België gaat mogelijk in lockdown als een trendbreuk uitblijft, zei viroloog Yves Van Laethem. In Wallonië en de omgeving van Brussel zou een "tsunami van positieve testen" nabij zijn, aldus minister Frank Vandenbroucke (Volksgezondheid). Die regio's zouden de hoogste besmettingsgraad van Europa hebben.
 • De Italiaanse regio Lombardije voert een avondklok in. Naar verwachting wordt de maatregel donderdag van kracht. De maatregel geldt in ieder geval tot 3 november.
 • In Bulgarije is het vanaf donderdag verplicht om in het openbaar een mondkapje te dragen. De maatregel wordt ingevoerd, omdat het land 1.024 nieuwe positieve tests in 24 uur tijd registreerde. Dat is het grootste aantal sinds maart. 
 • De Amerikaanse first lady Melania Trump ziet af van een gezamenlijke verkiezingsbijeenkomst met haar man Donald Trump. Ze raakte eerder besmet met het coronavirus en heeft volgens haar woordvoerder last van een hoest.